Kuruluşu 1973 senesinin ilk yarısına denk gelen TUSAŞ, Türk savunma sanayisinin kalkındırılması ve şekillendirilmesi bakımından önemli hizmetler sunan bir kuruluştur. Günümüzde 6 ayrı stratejik iş merkezi çerçevesinde faaliyet yürüten TUSAŞ, 2005 senesinde tamamen yerelleştirilmiştir. İlgili kuruluşun havacılık ve uzay sanayisi kapsamında yürütülen üretim, yenileme, entegrasyon gibi çalışmalarda teknoloji merkezi olarak görev aldığı belirtilebilir.
Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun önerisi, TBMM'ye sunulduktan sonra kamuoyuyla da paylaşılmıştır. İlgili yasa teklifinde kredi kartı limitleri, tapu ve noterlik işlemleri gibi konulara ilişkin katkı payı düzenlemelerinin yer aldığı görülür. Ancak bu kanun önerisi konusunda yeni gelişmeler yaşandığı söylenebilir.
İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği katliamlar hız kesmeden devam ederken dünya yaşananlara hala seyirci. Savunma sanayii fuarındaki bir aktivist, her gün sayısız insan ve bebeğin yaşamını yitirdiği Gazze'de yaşananlara tepki gösterdi. İsrail standına giden aktivist görevlilere "En iyi bebek öldürme teknolojisi sizde mi?" diye soru yöneltti. Soruya görevlilerden bazılarının gülerek yanıt verdiği anlar dikkatlerden kaçmadı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleştirilen Yırca Zeytin Festivali’ne katıldı. Özel, gündemdeki Savunma Sanayii Fonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özel 'İsrail saldıracak' diye bir lafın ortaya atıldığını ifade ederek, "Bizden, ev alandan, araba alandan, vergi verenden, sigortalı çalıştırandan, her türlü beyannameden, hepimizden 70 milyar vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler" dedi.
Dün AK Parti'nin duyurduğu yeni vergi paketi gündemin ana başlığı haline geldi. Pakette en çok dikkat çeken madde ise limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu için alınacak 750 lira oldu. Bunun üzerine vatandaşlar bu miktarı merak etmeye başladı. Verilere göre limiti 100 bin TL ve üzerinde olan yaklaşık 61 milyon 955 bin 106 kart bulunuyor. Buna göre Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 46 milyar 466 milyon 329 bin 428 TL'lik gelir hedefleniyor.
Türk havacılık tarihi çok önemli bir başarı kaydetti. Türkiye'nin ilk milli turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı.
Türk havacılık tarihinde kritik bir kilometre taşı daha geride kaldı. Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), ASELFLIR-500 ile ilk atış testinde deniz üstünde seyreden hareketli hedefi başarıyla imha etti. Ayrıca Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin saat uçuk süresini aşarak Türk havacılık tarihinde çok önemli bir başarı elde etti.
Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantının ardından açıklama geldi. Açıklamada yerli savunma sanayii ürünlerinin mevcut durumları ve önümüzdeki süreçte atılacak adımlar ele alındı.
Kamuoyunda ATAK-2 olarak bilinen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri'nin ilk uçuşu için geri sayım başladı. 2 yıl önce alınan erken uçuş kararının ardından çalışmalar hızlandırıldı ve nihayet 23 Nisan itibarıyla ilk kez motorlar çalıştırıldı. Uçuşta karşılaşmayacağı zorluklara testler kapsamında maruz bırakılan ATAK-2'nin motor testlerinin ardından ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor. Projenin yetkili isimlerinden Mehmet Yılmaz "Çok uzak olmayan bir tarihte uçabileceğini söyleyebilirim" dedi.
Geçtiğimiz günlerde piste çıkıp taksi testlerini başarıyla icra eden Milli Muharip Uçak (MMU) ABD basınına damgasını vurdu. Yerli ve milli savaş uçağı MMU'nun görüntüleri üzerinden tasarımını inceleyen bir analizde uçakta yer alan bir özelliğin eşi benzeri olmadığı vurgulandı.
Savunma sanayiinin gözdeleri İHA ve SİHA'lardan sonra yerli teknolojide göze çarpan son ürün Avcı Kurt oldu. Dünyada da benzerleri üretilmeye çalışan Avcı Kurt, ilk atış testlerini başarıyla tamamladı. Güvenlik güçlerinin girmesi riskli olan yerlere Avcı Kurt önceden girerek keşif yapıyor ve hedefi lazer işaretlemeyle belirliyor.
ASELSAN'ın güncel çok alçak irtifa hava savunma ihtiyaçlarına ve kara tehditlerine karşı geliştirdiği Göker 35 milimetre Çok Maksatlı Silah Sistemi, sınır ve üs savunmasında göreve hazır olduğunu gösterdi. Sınır ve üs savunmasına katkı sağlayacak olan Göker, mini/mikro İHA sınıfında yer alan oldukça küçük ve zorlu hedefleri beklenenin çok üzerinde menzillerde imha etmeyi başardı. Göker ayrıca kara hedeflerine karşı da oldukça uzun menzillere kadar etkin olduğunu kanıtladı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den canlı önemli açıklamalar geldi. Katıldığı televizyon programında, F-16'lara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demir, Türkiye'nin alternatifsiz olmadığını ve Su-35'ler dahil tüm seçeneklerin masaya gelebileceğini ifade etti. Demir ayrıca, Türkiye'nin insansız suüstü aracı Malin'i de ilk kez ekranlarda yayınladı.
Türkiye'nin savunma sanayiindeki başarıları tüm dünyanın gündeminde geniş yer bulurken Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Savunma sanayii ürünü ihraç edilen ülke sayısının 170'i geçtiğini belirten SSB Başkanı Demir, savunma sanayiinde ihraç edilen ürün çeşidinin 230'u aştığını söyledi. Bu doğrultuda Demir, artık NATO ülkelerinin de Türkiye'nin kapısını çalmaya başladığını aktardı. İşte detaylar...