Sebze (bitkilerin insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yenen kısımlarına verilen isimdir)
Neredeyse herkesin sofrasında bulunan patateste bitki hastalığı tespit edildi. 2 bin 500 ton patatesin imhası devam ederken, Mersin Zirai Karantina Müdürü Şeref Kabaoğlu açıklamalarda bulundu ve şimdiye kadar 400 ton patatesin imha edildiğini duyurdu. Kabaoğlu, "Hiçbir şekilde piyasaya sürülmesi mümkün değil. Ürünlerin tamamı burada imha edilmektedir" denildi.
Tarım sektöründe ürün verimini artırmak ve bitkileri hastalıklardan korumak için pestisit kullanılıyor. Yapılan uzun araştırmalar sonucunda pestisit kalıntılarının insanlar ve hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlandı. Diyarbakır'da görev yapan Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer de sebze ve meyveler üzerindeki pestisit denilen zirai ilaç kalıntılarının erken menopoz riskini artırdığını söyledi.
Çoğu kişi hayatında bir dönem dahi olsa diyete girmiştir. Diyet yaparken tüketmeniz gereken besinler konusunda uzman isimler önerilerde bulunuyor. Bu önerilere bir yenisini ekleyen Diyetisyen Burcu Akbeyaz, diyette mutlaka kullanılması gereken 9 sebzeyi açıklayarak, "Sebzeler su açısından zengin, kalori açısından düşük gıdalardır" dedi.
Kış aylarında diyet yapıyorsanız ara öğünlerde ne yesem diye düşünüyor olabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Rengin Özbay, özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin lif açısından zengin olması nedeniyle sindirim sisteminin dostu olduğunu ve özellikle diyet yapanlar için vazgeçilmez bir ara öğün alternatifi olduğunu kaydetti.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte aileler, çocuklarını hastalıklardan korumak için çeşitli önlemler alıyor. Uzman Dr. Özge Yurtseven, ailelerin bu konuda yapması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Barbunya rüyalarda sıkça karşılaşılan sembollerden biri olup, farklı yorumlar kazanabilen bir unsur olarak dikkat çeker. Bu rüya, genellikle kişinin içsel dünyasında yaşanan duygusal değişikliklere ve yeniliklere işaret eder.
Semt pazarlarında sebze fiyatları geçen aya göre yüzde 20 geriledi. Meyve fiyatları ise sabit kaldı. Pazar esnafı fiyatların Şubat ayına kadar sabit kalacağını söyledi.
Türkiye'nin kış sebze üretim merkezlerinden İzmir'de ekim ve kasım aylarında havanın sıcak seyretmesi, kışlık sebzelerin olgunlaşarak lezzetlenmesini yaklaşık iki hafta geciktirdi. Türkiye'de brokoli, kereviz, enginar ve ıspanağın en fazla üretildiği şehir olan İzmir'de havaların geç soğuması, rekolteye olumsuz yansımasa da sebzelerin olgunlaşmasını geciktirdi. İzmir Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Şahin "İhtiyacımızı karşılayabilecek ve ihracata yönlendirecek ürünümüz var" dedi.
Hem konutların hem ofislerin hem de restoran gibi yemek mekânlarının mutfağında kullanılan çeşitli beyaz eşyalar vardır. Bu beyaz eşyalardan biri gıdaların çok uzun süre bozulmadan korunmasını sağlayan derin donduruculardır. Önemli bir işleve sahip olan bu beyaz eşyalarda bazen soğutmama sorunu ortaya çıkabilmektedir. Peki, derin dondurucu neden soğutmaz, soğutmuyorsa ne yapmalı, derin dondurucu çalışıyor ama soğutmuyor sorunu ve çözüm önerileri nelerdir?
Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan beyaz eşyalardan biri buzdolabıdır. Günümüzde çeşitli özelliklere sahip buzdolabı modelleri mevcuttur. Gerek gıdaların gerekse içeceklerin uzun vadede tüketilmesini sağlayan bu beyaz eşyalarda bazı arızalar görülebilmektedir. Bu arızalardan biri soğutma işlevinin yerine getirilememesidir. Peki, buzdolabı neden soğutmaz, soğutmuyorsa ne yapmalı, buzdolabı soğutmuyor sorunu ve çözüm önerileri nelerdir?
Evlerin mutfağında kullanılan çeşitli beyaz eşyalar vardır. Bu beyaz eşyalardan biri çeşitli yiyeceklerin muhafaza edildiği buzdolabıdır. Buzdolabı, gıdaların daha uzun süreli bozulmadan taze kalmasını sağlayan en önemli makinelerden biridir. Buzdolabında da diğer beyaz eşyalarda olduğu gibi bazı sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu sorunların en yaygını buzdolabı içinden gelen kötü kokudur. Peki, buzdolabı kokusu nasıl giderilir, buzdolabı kokusunu ne alır ve buzdolabı kokusuna ne iyi gelir?
Vücudumuzun ikinci beyni olarak adlandırılan bağırsaklar, genel sağlığımızın korunmasında kritik bir role sahip. Çoğu zaman, bağırsaklarımızın gönderdiği sinyalleri göz ardı edebiliyoruz. Bağırsak sağlığımızı yakından takip etmek ve sorunların köküne inmek oldukça önemli. İşte bağırsaklarınızda problem olabileceğinin sinyallerini veren 6 işaret...
Patates, ülkemizde en çok tüketilen sebzelerden biri. Kızartmasından, haşlamasına, yemeğinden kumpirine birçok sevilen lezzet patates ile yapılıyor. Bir doktor, patateslerde görülen iki yaygın özellik durumunda patatesi yemeyip çöpe atmanızın daha güvenli olduğunu belirtti. Gıda Standartları Ajansı'na göre, sebzeleri güvenli bir şekilde yerken israfı önlemenin de yolları var.
Doğanın bize verdiği mucizeler arasında birçok faydalı meyve ve sebze bulunuyor. İşte bunlar arasından biri dünyanın en sağlıklı sebzesi olarak seçildi. Sayısız faydası olan bu sebze vücuttaki tüm toksinleri atıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan William Peterson Üniversitesi 41 meyve ve sebzeyi karşılaştıran bir araştırma gerçekleştirdi. Üniversite, araştırmanın sonucunda en sağlıklı sebzeyi açıkladı.
Mevsim geçişleri, ruhsal ve fiziksel hayatımızın dengelerini etkiliyor. Hem duygudurum değişiklikleri hem de vücut bağışıklığımızın zayıfladığı bu dönemlerde uzmanlar, doğal yöntemlerle güçlenmenin mümkün olduğunu söylüyor. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, soğuk havalara geçiş döneminde vücut direncini artırmak için antioksidanlar ve A, C, E vitaminleri ile çinko, magnezyum, selenyum gibi minerallerin takviyesini artırmak gerektiğini söyledi.
Sebze ve meyveleri tüketmeden önce sirke ve karbonatlı suda yıkamak zararlı kimyasallardan kurtulmanın en etkili yollarından biri. Bunu pek çok kişi biliyor ama bununla yetinmeyip akıl almaz yöntemler deneyenler de yok değil. Yumurtayı sabunlayan da var sebze ve meyveleri bulaşık makinesine atan da. Bakın uzman isimler bu konuda ne diyor...
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklar için kuruyemişlerden oluşan ara öğünlerin eklenmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Şükriye Eral, “Çocukların okullara aç gitmeleri yerine ara öğünler ekleyebiliriz. En azıdan öğle yemeğine kadar aç kalmamış olurlar” dedi.
Yemeğe lezzet katan sarımsak bin derde deva faydalarıyla da mutfaklardan eksik olmuyor. Birçok kişi sarımsağı buzdolabında saklıyor ama bu alanın sarımsağın saklanabileceği en kötü yerlerden biri olduğu ortaya çıktı.
Her mevsimin kendine ait özellikleri bulunur. Mutfaklar, öğünler ve yemekler de bu özelliklerden nasibini alır. Her mevsimde ve her ayda yenilebilecek meyveler ve sebzeler tüketmek ayrıca sağlıklı beslenme için de son derece önemlidir.
Elazığ'da girişimci iki kız kardeş, birikimlerine devlet desteğini de katarak meyve ve sebze kurutma tesisi kurdu. Öznur Aslankaya, Adana, Mersin, İzmir, Manisa, İstanbul gibi illerde gıda sektöründe yöneticilik yaptığını söyleyip tesisi kurmadan önce bölgede araştırma yaptıklarını, böyle bir ihtiyaç olduğunu belirledikten sonra tesisi kurduklarını anlattı.
Mersin sağlık çalışanı Seher Öz ve Uzman Çavuş Ahmet Doğan düğününde takı merasiminde takılan herkesi hayrete düşürdü. Gelin ve damada beşi bir yerde altın yerine beşi bir yerde sebze tohumu takıldı.
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki halk pazarında Perşembe ve Pazar günleri hariç her gün kurulan ‘Köylü Pazarı’ kırsal mahallelerdeki genç ve yaşlı kadınların geçim kaynağı oldu. Köylü kadınlar, tarlasında ve bahçesinde yüzde 100 yerli ata tohumlarından ürettikleri sebze ve meyveleri satarak ev ekonomisine katkı sağlıyorlar.
Gıda kaynaklı hastalıkların neredeyse yarısının sebze ve meyvelerden kaynaklandığı ortay çıktı. Yapılan son araştırmalara göre özellikle sebzelerin çok iyi temizlenmezse çok ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ortaya koydu. Peki, sebze ve meyveleri yıkarken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...
Ev hanımlarının en büyük mesailerinden biri olan konserve hazırlığı başladı. Yaz sebzelerini kışın da tüketmek için yapılan konserve hazırlığı oldukça zorlu bir süreç. Konserve yapılırken olmazsa olmaz bazı kurallar var. Eğer bu kurallara uyulmazsa işin ucu zehirlenmelere hatta ölüme kadar gidebiliyor. Basit sanılan ama aslında titizlikle yapılması gerekilen konserve hazırlığında dikkat etmeniz gerekenler bazı noktalar var.
Mutfakta hijyen önemli, ancak hijyeni sağlamak için bazı besinleri yıkamak sağlığı riske atıyor. Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz bazı gıdaları yıkamak, zararlı bakterilerin yayılmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hem kendinizi hem de sevdiklerinizin sağlığını korumak için asla yıkanmaması gereken besinleri bilmenizde fayda var.
Sıcakların yükselmesi nedeniyle anne adaylarının serin, rahat ve güvenli kalma konusunda bilinçli olmaları gerektiğine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, “Susuz kalmak kabızlık, halsizlik, erken kasılmalar, baş dönmesi ve hatta erken doğum gibi bir takım sorunlara yol açabilir. Günde 10-12 bardak su içmeyi hedefleyin” dedi.
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücut ısısının da yükseldiğine dikkat çeken Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, sindirim sistemini rahatlatmak ve formu korumak için zeytinyağlı sebzeler, taze salatalar, mevsim meyveleri, tam tahıllar ve kuruyemişler gibi lif zengini gıdaların öne çıktığını kaydederek, “Karpuz, böğürtlen, yeşil ayran, semizotu, C vitamini açısından zengin biberler yaz sıcaklarına karşı vücudu serinletir” dedi.
Çanakkale'de şehir hayatından sıkılan Eylem Bombatepe (40), kendini atalık tohumların sürdürülebilirliğine adadı. Her sene yüzlerce yıllık atalık tohumları bahçesine ekerek onların sürekliliğini sağlamayı amaçladığını söyleyen Bombatepe, "Bunlar değiştirilmemiş, orijinal tohumlar. Genleriyle hiçbir şekilde oynanmamış. Atalarımızdan bize yadigar gelen tohumlar" dedi. Bombatepe, "Köy hayatı her zaman daha güzel, ilginç, yaşam doluydu. Orada bir hayat vardı. O hayata katılmak istedim" diye konuştu.
Son zamanlarda popülerliği giderek artan detoks suları hem kilo vermek hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercihi oluyor. Klasik detoks uyu tariflerinden biri olan bu karışımı hazırlamak oldukça basit. Az sayıda malzeme ve su ile şipşak hazırlanabilen bu detoks suyu tarifini mutlaka denemelisiniz.
Herkesin hayalinde daha mutlu, sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürmek var. Peki, bu hedefe ulaşmak için hangi alışkanlıkları edinmeliyiz?
Rize’de hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altında seyretmesi, sebze fidesi satışlarını olumsuz etkiledi. Sebze fidesi satan Tahir Uzun "Havalar soğuk gitti ve ekonomik nedenlerden ötürü insanlarda para yok. Adam soruyor gidiyor" derken "Vatandaşlar bir fidenin parası 7,5 lira olunca almak istemiyor. Satılmıyor, yapacak bir şey yok" dedi.
Beslenme uzmanları, moda diyetler, özellikle de detoks konusunda uyarırken, yanlış uygulanan diyetlerin kas ve sıvı kaybı, kan şekerinde düşüş, anksiyete ve yorgunluğa sebep olduğu belirtildi.
Amasya, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden emekli olan 58 yaşındaki Recep Yıldırım, memleketi Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine yerleşerek, kamu desteği almadan sera kurarak sebze üretimine başladı. Üretime devam eden Yıldırım, serada çalıştıracak işçi bulamıyor. Organik ürün yetiştirdiğini belirten Yıldırım, "Bizden on liraya alınan mal, yirmi, yirmi beş liraya piyasalarda satılıyor. Gelsin vatandaş on liraya buradan alsın." dedi.
Erzincan’da lise öğrencileri, okul bahçesindeki 300 metrekarelik serada rokadan ıspanağa, maruldan turpa kadar birçok sebze yetiştiriyor. Öğrenciler seracılık mesleğinin inceliklerini öğreniyor ve ek gelir elde ediyor. Öğrencilerin haftanın 5 günü uygulama alanlarında ürettikleri organik sebzeler, uygun fiyata mahalleli tarafından alınıyor. Lise Müdür Başyardımcısı üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olduğunu belirtip halkın talebinin fazla olduğunu vurguladı.
Bebek gibi her daim güzel kokmak, birçok insanın arzuladığı bir durumdur. Bebeklerin doğal kokusu, temizlik ve tazelik hissi verir. Eğer siz de her zaman güzel kokmak istiyorsanız, bu üç maddeyi uygulayabilirsiniz.
Çölyak hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Orhan Kocaman, hastalığın tek tedavisinin glütensiz beslenme olduğunu vurgulayarak hastaların ‘glüten bulaşımı’ noktasında dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Bu yiyecekleri günlük beslenme düzeninize dahil ederek enerji seviyenizi dengede tutabilir ve gün boyunca kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz!
Ramazan Bayramında anne adaylarını tatlı tüketimi konusunda uyaran Doç. Dr. Işık Kaban, kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten şerbetli tatlılar yerine kuru meyveler ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Tüm dünyada meşhur olan İngiliz kahvaltısı ürün çeşitliliğiyle dikkat çeker. Kahvaltıda kızarmış ekmekten fasulyeye, sosisten reçele kadar çok sayıda farklı ürün bir arada bulunur. İngilizlerin dikkat çeken bu kahvaltısındaki bir detayın kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya çıktı. O sır; fasulye ve dirençli nişastada saklı! İşte yapılan araştırmada gönüllülerin 8 haftada 6 kilo vermesini sağlayan o zayıflama sırrı ile ilgili detaylar...
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte sinekler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu basit ve ucuz yöntem sayesinde yalnızca üç malzeme kullanılıyor ve evinizdeki sineklerden kurtulmanıza yardımcı oluyor.
Ramazan ayının başlamasına az bir zaman kala iftar ve sahurda tüketilebilecek en doğru besinler araştırılmaya başladı. Diyetisyen Cemre Balkan, sahurda tok tutan ve susatmayan yumurta, süt, süt ürünleri, sebze, meyve, tahıllı ekmek ve yağlı tohumları bulunan besinlerinin tüketilmesinin doğru olduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, sağlıklı beslenme ve diyet konusunda uyarılarda bulundu.
Bakalım bu zorlu meyve sebze testinde kaç soruya doğru cevap verebileceksin?
Lezzetin ve sağlığın mükemmel uyumu! Sebzeler, hem vitamin deposu olmalarıyla hem de muhteşem tatlarıyla sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ispanak, brokoli, havuç ve daha fazlasıyla günlük vitamin ihtiyacınızı karşılayın, damaklarınıza şölen yaşatın!
Sağlıklı beslenme, bedenimizin ve zihnimizin en iyi performansını sergilemesi için temel bir unsurdur. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek bazen zorlayıcı olabilir. "Nasıl daha sağlıklı beslenirim?" sorusuyla yola çıkanlar için bu yazıda sağlıklı yemek tarifleri ve pratik öneriler sunduk. Her bir tarif, lezzetli olmanın yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeleyerek sağlığı destekleyici bir etki sunacak.
Günlük hayatta dikkat ve konsantrasyonun arttırılması, hem yetişkinler hem de çocuklar için önemli bir konudur. Beslenmenin bu konudaki rolünün üzerinde fazlaca duruluyor. Dikkat ve konsantrasyonu güçlendirmek isteyenler için mutlaka tüketilmesi gereken besinleri haberimizde derledik.
Kızartma, haşlama, salata ve yemeklerde kullanılan patates, hiç şüphesiz ki ülkemizde en fazla tüketilen sebzelerden biri. Doyurucu etkisiyle bilinen patatesin kabukları genelde çöpe atılıyor. Patates kabuklarının hayat kolaylaştırıcı kullanım alanları olduğunu çok az kişi biliyor. İşte asla çöpe atmamanız gereken patates kabuklarının 9 hayat kurtarıcı kullanım alanı...
Sağlıklı beslenme konusunda yapılan araştırmalar, bazı sebzelerin çiğ hallerinin pişirildikten sonraki hallerine göre besin değerleri açısından daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır. İşte çiğ halinin daha faydalı olduğu 4 sebze...
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, son 1 yıllık dönemde meyve sebze mamulleri ihracatında 1 milyar doları geçti.
İstanbul'da 2023 yılında en çok tüketilen meyve karpuz, en çok tercih edilen sebze ise domates oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu memur ve emekli zamları için milyonların beklediği aralık ayı verilerini bugün açıkladı. Verilere göre aralık ayında fiyatı en fazla artan ürün sebze oldu.
Sebze ve meyveleri yıkamak ve suda bekletmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Koronavirüs salgını sürecinden bu yana besinleri sirkeli ya da karbonatlı suda bekletmenin yaygınlaştı. Uzmanlar tarımda bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri ve istenmeyen yabani otları yok etmek için kullanılan bir madde olan pestisitin sağlığa son derece zararlı olduğunu belirtip uyarıda bulundu.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı ezber bozan açıklamalarla da gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay bu defa kış hastalıklarına karşı en etkili besinleri sıraladı ve hastalıklardan korunmak için yapmamız gerekenleri tek tek sıraladı.
Sağlıklı beslenmenin değişmeyen kuralı sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Evde daha çok vakit geçirilen soğuk havalarda protein ağırlıklı beslenmeyi öneren uzmanlar, sağlıksız diyetlerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler ise hem lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor. İşte Ekim ayında tüketilmesi gereken şifa dolu besinler...
Anne sütü bebeğin sağlıklı büyümesi için oldukça önem taşıyor. Kişiden kişiye farklılık gösteren anne sütü miktarı bazen az gelebiliyor. Anne sütünden bebeğin yeterli düzeyde faydalanabilmesi için bu gıdaları tüketerek sütünüzü artırabilirsiniz.
Hızla büyüyen bebeklerin temel besin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamak isteyen ebeveynlere güzel bir haberimiz var. Sağlıklı ve temiz içerikli gıdalara yer verdiğimiz bu listeyi inceleyerek bebeğinize şahane öğünler hazırlayabilirsiniz. Farklı yaş gruplarındaki bebeklerin rahatça tüketebileceği gıdaları kullanarak farklı tarifler deneyebilir ve çocuğunuzun dengeli bir beslenme rutinine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz bebek gıdaları!
Ürünler pansiyondaki öğrencilere ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin en önemli adımlarından biri, taze ve lezzetli sebzelerle hazırladığınız birbirinden güzel salatalar olabilir. Sebzelerinizin ömrünü artırmak ve vitamin değerlerini korumak onları doğru yıkamak ve kurutmaktan geçiyor. Salata kurutucuları sayesinde iyice yıkadığınız sebzeleri ve yeşil yapraklı bitkileri kolayca kurutabilirsiniz. Gelin, mutfağınızdaki en büyük yardımcılarınızdan biri hâline gelecek salata kurutucuları birlikte inceleyelim.
Meyve ve sebzelerin kabuklarını, çekirdeklerini genellikle çöpe atıyoruz ancak çöpe atılan bu maddeler birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Adeta hazine değeri taşıyan meyve, sebze kabuklarının kullanım alanları duyanları şaşırtıyor. Patates kabukları da günlük hayatta problem yaşanan birçok sorunu ortadan kaldırıyor.
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde depolanan yağmur sularıyla hobi bahçelerini sulayan ilkokul öğrencileri, yetiştirdikleri sebzeleri ihtiyaç sahiplerine gönderiyor.
Jennifer Lopez, 53 yaşında olmasına rağmen cazibesini ve güzelliğini tamamen korumayı başarabilen ünlülerden. Başarılı şarkılarının yanı sıra Ben Affleck'le olan evliliği ile de gündem oluyor. Jennifer Lopez genç görünmesini sağlayan 4 alışkanlığıyla mutlu bir hayatı ve yüksek cazibeyi garantiliyor.
Güzellik tanrıçası olarak tanınan 42 yaşındaki şarkıcı ve aktris Jang Nara, yaşına rağmen oldukça genç görünümüyle dikkat çekiyor. Güney Kore'de yaşlanmayan güzeller arasında yer alan Jang Nara'nın genç görünümün sırrı merak ediliyor. İşte Jang Nara'nın yaşlanma karşıtı bakım sırları...
Penélope Cruz, karakteristik güzelliği ve başarılı oyunculuğuyla dikkat çekiyor. 49 yaşındaki başarılı oyuncunun yıllara meydan okuyan görünüşü için uyguladığı basit güzellik adımları bulunuyor. Hayranları Penélope Cruz'un yaşlılık karşıtı güzellik sırlarını merak ediyor.
Eklem ağrıları toplumda sıklıkla görülen sağlık problemleri arasında bulunuyor. Artrit hastalığı eklemlerde dayanılmaz ağrılara neden oluyor. Artrit hastalarının ağrılarını geçirmek ve vücuttaki iltihabı atmak için uygun tedaviye başlamaları gerekiyor. Bunun yanı sıra vücuttaki iltihabı söken yiyecekler de bu dayanılmaz ağrıların hafiflemesini sağlayabiliyor. İşte uzmanların önerdiği ağrı kesici niteliğindeki yiyecekler...
Doğru beslenme de en az egzersiz kadar önemlidir. Spordan sonra yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek kas onarımı, yenilenmesi ve büyümesi için gereklidir. Spor sonrası beslenme aynı zamanda kaslardaki glikojen depolarını yeniden doldurarak vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılar. Peki, spordan sonra ne yemek gerekir, kas yapmak için spordan sonra ne yemeli?
Bahar aylarında evde, balkonda bulunan çiçeklerin daha da canlanmasını istiyoruz. Ancak çiçekler zaman içerisinde solarak ölebiliyor. Solmuş çiçekleri bir daha canlanmayacağını düşünerek çöpe atıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. İşte solmuş çiçekleri canlandırmanız için etkili yöntemler...
Uzmanlar sağlıklı beslenme için meyve ve sebze tüketiminin önemini her fırsatta vurguluyor. Ancak oldukça faydaları bulunan meyveler ve sebzeler bazı durumlarda zararlı etkiler yaratabiliyor. Oldukça sevilerek tüketilen bazı meyvelerin kan şeker için risk oluşturabildiği öğrenildi.
Siirt'te okullarda yetiştirilmesi için öğrencilere sertifikalı 1500 domates ve 1500 biber fidesi verildi.
Çocukların severek oynadığı oyun hamurları, keyifli vakit geçirmenin yanında birçok faydayı da beraberinde getiriyor. Ancak bazı ebeveynler, zararlı kimyasalları içerdiği için hazır hamurları almak istemiyor. Siz de bu şekilde düşünüyorsanız çok kurtarıcı bir öneri ile geldik! Tamamen doğal ürünleri kullanarak evinizde oyun hamuru yapabilirsiniz. İşte, detaylar...
Taliban'dan çok konuşulacak yeni bir karar geldi. Bu seferki kararsa et yasağını içeriyor. Afganistan'ın Kandahar vilayetinde Taliban yönetimi, geçen yıl nisanda yasakladığı haşhaş ekimine alternatif olması amacıyla sebze-meyve üretimi ve tüketimini teşvik için pazar günleri et satışına ve tüketimine yasak getirdi. Karara göre, pazar günleri kasaplar et satmayacak, restoranlarda da etli yemekler yerine sebzeli yemekler olacak. Karara uymayanları farklı cezalar beklerken çoğu satıcı buna uyuyor.
Yüzdeki kırışıklıkları geçirmek için tek yolun botoks olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evde bulunan bazı malzemeler de yüzdeki kırışıklıkları geçirmek için etkili sonuçlar sağlayabiliyor. TikTok'ta trend haline gelen yaşlanma karşıtı cilt bakım tüyosu görenleri şaşırtsa da doktorlar bu yöntemin işe yarayabileceğini belirtiyor.
Sağlıklı ve kırışıksız bir cilde sahip olan kadınların gençlik ve güzellik sırları merak ediliyor. Her kadının cildine uyguladığı bakım rutini farklılık gösteriyor. TikTok'ta 61 yaşında yıllara meydan okuyan bir kadın, yaşlanma karşıtı gençlik sırrının günlük rutininden geçtiğini paylaştı.
Türkiye’nin örtü altı üretim üssü Antalya’da ürünlerin işlendiği Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde, bahar hareketliliği başladı. Havaların ısınması ile birlikte hale gelen ürün miktarı artarken, ürünlerin fiyatları da neredeyse yüzde 50 düştü.
Mutfakta gözden kaçan ufak detaylar hem sağlığı hem de bütçeyi olumsuz etkileyebiliyor. Buzluğa konulan bozuk para gibi buzdolabına konulan kağıt havlu parçası da oldukça etkili sonuçlar sağlıyor. Bu yöntemin faydasını öğrenenler buzdolabına kağıt havlu koymaya koşuyor.
Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde beslenmeye oldukça özen göstermek gerekiyor. Sık tüketilen meyve ve sebzelerin dışında kalan gıdaların faydaları yeteri kadar bilinmiyor. Mart ayında manav raflarında kuruyup giden bir sebzenin faydaları oldukça şaşırtıyor. Şifa dağıtan bu sebze kanserden diyabete kadar birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor.
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için düzenli beslenmek oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde düzenli beslenmek daha önemli bir hâle gelir. Bu yüzden annenin hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Anne adayının hamilelik döneminde sürdüreceği beslenme alışkanlığı, bebeğinin de ömrü boyunca sürdüreceği beslenme alışkanlığının temelini oluşturur. Peki, hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir?
Tarımda kimyasal ilaçların kullanılmasından dolayı insanların organik ürünlere yönelmesi oldukça yaygınlaştı. Kendi ve çevresindekiler için güvenli gıda yetiştirmek isteyenlerle birlikte bu durumu hobi amaçlı yapanlar da bulunuyor. Bu sebeple evde meyve ve sebze yetiştirmek birçok kişinin ilgisini çekiyor. Bu noktada saksıda da yetişebilen tohumları ve yetiştirme püf noktalarını bilmek gerekiyor. Peki, saksıda yetişen meyveler hangileridir, evde bitki yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekir?
Tohumlar, bitkinin büyütleceği embriyorlardır denebilir. Tüketilen birçok meyve ve sebzenin çekirdeği aslında onların tohumudur. Çoğu insan bu çekirdekleri atık olarak görüp çöpe atar, ancak bitki yetiştirmek isteyen kişiler, çekirdeği tohum olarak kullanırlar. Bu tohumlar toprakla bir araya geldiğinde yeni bitkilerin canlanmasını sağlarlar. Bu noktada önemli olan tohumun çimlenmesi sağlamaktır. Çimlenme işlemi nasıl gerçekleşir, çimlendikten sonra ne yapılır?
Günümüz dünyasında gastronomiye olan merak bir hayli artıyor. Dolayısıyla çoğumuz çeşitli yerlerde gördüğümüz tarifleri evde hazırlamak için can atıyoruz. Her ne kadar birbirinden güzel lezzetler hazırlasak da tabağımızdaki görüntünün o özendiğimiz yemeklere benzemesi için sunumlarımızı da güzelleştirmemiz gerekiyor. Peki, sofralarınıza renk katacak birbirinden farklı doğrama yöntemlerini keşfetmeye ne dersiniz?
Her mevsim sebze ve meyvelerin gücünden faydalanmak çok önemlidir. Bu bitkilerin zamanında yetiştirilmesi de sağlık açısından önemsenmesi gereken bir konudur. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol bol organik sebze ve meyve tüketilmelidir. Endüstriyel üretim koşullarında yetiştirilmiş meyve ve sebzeler yerine kışın bahçelerde yetiştirilebilecek besinler tüketilebilir. Kış mevsiminde ekilebilecek sebze ve meyveler nelerdir?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve toplamda 10 ili etkileyen deprem sonrasında sera ve tarlalar hasar gördü. Ürün lojistiğinde yaşanan aksamaların etkisiyle İstanbul’da semt pazarlarında fiyatlar yukarı fırladı. Esnaf, sebze fiyatlarında yüzde 150 artış olduğunu belirtti. Deprem sonrası yaşanan ters göç nedeniyle ise önümüzdeki dönemde rekoltelerde azalma olabileceği ifade ediliyor.
Son zamanlarda popülerleşse de aslında airfryer çok uzun zamandır bizlerle birlikte. Özellikle az yağla hatta hiç yağ kullanmadan kızartma yapmasıyla ön plana çıkan airfryer ile her türlü kızartma yemeğini sanki yağda kızartmış gibi kıtır kıtır yapabilirsiniz. Bugün sizlerle paylaşacağımız airfryer’da sebze kızartması tarifini mutlaka denemelisiniz!
Hayatınızdaki en narin varlıklar olan bebekleriniz için her şeyin en güzelini arıyorsunuz. Özellikle de beslenmeleri konusunda. Onlar için en ideal beslenme şeklini, en ideal koşullarda ve ideal hijyenle sağlamak tüm ebeveynlerin öncelikleri arasında elbette. İşte tam da bunun için çalışan birçok başarılı marka, birbirinden kaliteli biberon ısıtıcı modelleri üretiyor. Gelin, bebeğinize ve sizin beklentilerinize uygun en iyi biberon ısıtıcı modellerini birlikte inceleyelim!
Kahvaltıda yenilen yiyecekler tüm günümüzü etkilediği gibi vücudumuzda kalıcı etkilere de sebep olabiliyor. Uzmanlar kahvaltı öğününün atlanmamasını ve kahvaltıda sağlıklı beslenmeniz gerektiğini belirtiyor. Ancak oldukça faydalı olmasıyla bilinen yumurtayı yanlış şekilde tüketmek çok tehlikeli hastalıklara neden olabiliyor.
Meyve ve sebze tüketiminin sağlık için ne kadar önemli olduğu her fırsatta belirtiliyor. Giderek artış gösteren meyve ve sebze fiyatları cep yakıyor. Birçok kişi aldıkları gıdaları daha uzun süre taze tutmanın yolunu arıyor. Meyve ve sebzeleri uzun süre taze tutabilmek için aşağıdaki tüyoları deneyebilirsiniz.
Her öğün için hazırlamak istediğini tüm yemekleri Airfryer’da birkaç dakika içinde pişirebilirsiniz. Yemeklerin airfryer'da kısa süre içinde pişmesi özellikle de öğünleri hazırlarken zaman tasarrufu yapmanızı sağlar. Nohutlu sebzeli bowl yapmak için de Airfryer kullanarak daha lezzetli ve daha az yağlı pişmesini sağlayabilirsiniz. Nohutlu sebzeli bowl tarifi için de airfryer kullanarak lezzetli bir tabak hazırlayabilirsiniz.
Meyve ve sebze tüketmenin sağlığımız için ne kadar önemli olduğu biliniyor. Uzmanlar bol meyve ve sebze içeren akdeniz diyetinin en sağlıklı beslenme şekli olduğunu savunuyor. Ancak yenilen meyve ve sebzeler de sağlık için risk oluşturabiliyor. Sağlıklı sandığınız o meyve ve sebzeler hormonları bozarak kansere yol açabiliyor.
Mutfağın demir başı olarak görülen domates neredeyse her yemeğin içerisinde kullanılıyor. Faydalarıyla ve lezzetiyle sıklıkla tercih edilen domates çok kısa süre içerisinde bozularak çürüyebiliyor. Çürüyen domatesleri çöpe atıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. Çürük domatesin faydaları birçok problemi götürüyor.
Limon, her mevsim mutfağın vazgeçilmez malzemeleri arasında bulunuyor. Birçok hastalığa karşı tam koruma sağlayan limonun sadece içi değil kabuğu da oldukça faydalı. Kullanım alanı mutfakla sınırlı kalmayan limonun sağladığı etkiler şaşırtıyor. Limonu kullandıktan sonra çöpe atıyorsanız bu yanlıştan hemen vazgeçin! Limon kabuğunun faydası...
Girdiği her yemeğe eşsiz bir lezzet katan soğan, sarımsak, domates gibi sebzeleri tek tek doğramaktan sıkıldınız mı? "Şöyle bir pratik gereç olsa da beni bu dertten kurtarsa" diye düşündüğünüz oluyor mu? Yanıtınız "Evet." ise tam sizlik bir öneriyle geldik. TikTok'ta viral olan, mutfakta geçirdiğiniz vakti kısaltacak pratik sebze doğrayıcıyla tanışın. İşte detaylar!