Araç sahiplerinin ve sürücülerin belli dönemlerde yapmakla yükümlü oldukları bazı işlemler bulunur. Periyodik bakımlar, güncellenmesi gereken belgeler bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca lastik değişimi ve takibi de bu sorumluluklar arasında yer alır. Peki, kış lastikleri ne zaman takılır? Kış lastiği zorunlu mu?
100 cc ve altı motosikletler için vergi zorunlu mu? soruları merak konusu oldu. Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde 100 cc ve altı motosikletlerden vergi alınması detayı motosiklet sahibi olan vatandaşların gündeminde yer aldı. Peki vergi ne kadar olacak? 50 cc ve 100 cc motosikletlerden vergi alınacak mı? İşte detaylar...
İkinci el araç alım satımında yeni dönem başlıyor. Bir süre önce kademeli olarak hayata geçirilen 'Güvenli Ödeme Sistemi' 27 Eylül'den itibaren artık zorunlu olacak. Alıcı ve satıcının güvenli araç satışı yapabilmesi için' ortak bloke havuz' sistemi devreye girecek. Peki Güvenli Ödeme Sistemi nedir? Kimler Güvenli Ödeme Sistemi'yle araç alım satımı yapacak? Herkese zorunlu mu? İşte tüm detaylar...
Hepatit B aşısı, insanların hepatit B virüsünden koruması amacıyla yapılan bir aşıdır. İçeriğinde yer alan inaktive ve rekombinant sayesinde insan vücudunun bağışıklık sistemini uyarır. Böylece vücut virüse karşı antikor üretir ve virüsle karşılaşıldığı zaman vücudun savunma mekanizması güçlenir. Virüsün enfeksiyon yapma kapasitesini ortadan kaldıran antijen içeren aşı, vücuda enjekte edildiği zaman bağışıklık sistemi yabancı maddeyi tanıyarak buna karşı koruyucu antikor üretir.
Türkçeye Fransızcadan ödünçlenen kuver sözcüğüyle genellikle restoranlarda karşılaşılır. Çünkü bu sözcüğün iki ayrı tanımıyla restoranlarda yapılan servisle ilişkili olan hususları ifade ettiği bilinir. Kuver ücretinin neden alındığı, zorunlu olup olmadığı ve nasıl hesaplandığı ise pek çok kişi tarafından merak edilen konulardandır. Bu nedenle kuver ücretinin hangi durumlarda alındığı üzerine detaylı bilgi sunulmalıdır.
Ticaret Bakanlığı konut kredisi çekmek isteyen vatandaşları, bankaların hayat sigortası, otomatik ödeme talimatı, tamamlayıcı sağlık sigortası gibi isteklerinden korumaya yönelik bir adım attı. Tüketicinin talebi olmadan zorunlu deprem sigortası DASK hariç herhangi bir işlem yapılamayacak. Peki kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu? Kredi sözleşmesinde dayatılan finansal ürün ve hizmetler için nereye şikayette bulunulur? İşte detaylar…
Karekodlu plaka dönemi resmen başladı. 1 Ocak 2024'te yürürlüğe giren yeni plaka düzenlemesiyle artık yeni tescil edilen ya da bastırılan plakalar karekodlu olacak. Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren karar sonrası herkes, "Karedkodlu plaka zorunlu mu? Plakasını karekodlu yapmayanın cezası var mı?" sorularına yanıt aramaya başladı. İşte 2024 ile hayatımıza giren karekodlu plakalarla ilgili tüm detaylar...
MEB ortak sınav tarihleri merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklama ile ortak sınav haftası tarihlerinde değişikliğe gidildiği öğrenilmişti. Ortak yazılı sınavlara devlet okullarının yanı sıra özel öğretim kurumlarında eğitim alan öğrenciler de katılacak. Peki, Ortak sınavlar ne zaman, saat kaçta? MEB 1. Dönem ortak sınavlar zorunlu mu, hangi sınıflar katılacak?
Trafikte güvenliği sağlamak herhangi bir kaza durumunda yaşanan zararları karşılayarak mağduriyetlerin önüne geçmek gibi sebeplerle 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile trafik sigortası uygulaması oluşturulmuştur. Araba sigortası olarak da bilinir ve Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS) olarak her yıl belirlenen limitlerde düzenli olarak yaptırılması gereken, takip gerektiren bir uygulamadır.
Ülkemizde 2000 yılından bu yana uygulanan DASK Doğal Afet Sigortaları Kurumu anlamına gelir. Sorumluluğu Türkiye’de zorunlu olarak yapılan Zorunlu Deprem Sigortası uygulama, edindirme ve yönetme üzerinedir. Tüzel kimlikli bir kamu kuruluşu olan DASK, tüm ülkede bazı sigorta şirketleri, banka şubeleri ve bunlara bağlı olan acenteler ile birlikte hizmet verir.
Kira davalarında arabuluculuk dönemi başlıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya ilişkin açıklamada bulundu ve tarih verdi. Bakan Tunç, "Bu durumda mahkemelerin iş yükü de azalmış olacak." ifadesini kullandı. Peki, Kira davalarında arabuluculuk zorunlu mu? Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi ne zaman başlıyor?
TYT sınavı YKS'ye sayılı saatler kala gündem oldu. YKS TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda gerçekleştirilecek. TYT sınavı 17 Haziran 2023 Cumartesi günü saat 10.15'te, AYT 18 Haziran 2023 Pazar günü saat 10.15'te YDT ise 15.45'te başlayacak. ÖSYM'den YSK'ye 3,5 milyonun üzerinde başvuru gerçekleştirildiği aktarıldı. YKS'de TYT oturumuna girmek zorunludur. İşte merak edilenler...
Oy vermek için gerekli evraklar dair sorgulamalar hız kazandı. 13. Cumhurbaşkanı Genel Seçimleri ikinci turu için vatandaşlar ilgili sandık numaralarına giderek oylarını kullanabilecekler. Seçim sonuçları, YSK seçim yasaklarının kalkmasının ardından ilan edilecek. Vatandaşlık görevini yerine getirecek seçmenler oy kullanırken gereken belgeleri merak ediyor. Peki, oy vermeye giderken hangi belgeleri almalıyız?
Oy kullanmama cezası Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2. turun 28 Mayıs'ta yapılacak olması nedeniyle merak konusu oldu. Birçok kişi internette "Oy kullanmazsam ne olur?" sorusuna yanıt arıyor. Konuya ilişkin detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki, Oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL?
Oy kullanmama cezası hakkında araştırmalar hız kazandı. Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimi için sandık başına gitti. Ancak bazı vatandaşlar oy kullanmamanın cezasını araştırıyorlar. Peki, oy kullanmamanın cezası var mı? Oy kullanmama cezası 2023 ne kadar, kaç TL? İşte tüm merak edilenler...
Seçim görevi iptal kararı YSK tarafından alınmaktadır. 2023 genel seçimleri, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri yaklaşırken konuya dair araştırmalar da hız kazandı. Birçok kişi, "Seçim görevi nasıl iptal edilir? Seçim görevi öğretmenlere zorunlu mu?" gibi sorulara yanıt arıyor. YSK'dan merak edilen soruyu yanıt geldi. İşte ayrıntılar...
Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılıp kullanılamayacağı 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Seçmen bilgi kağıdı olmayan kişiler, "Nerede oy kullanacağım?" sayfasından oy verecekleri sandığı öğrenebilecekler. Oy kullanacak olan milyonlarca vatandaş arama motorlarında 'Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı, seçmen kağıdı zorunlu mu?' sorularına yanıt arıyor.
Genel sağlık sigortası kaydı, kaza ve sağlık sorunlarına karşı kişinin yararınadır. GSS yaptırırken hastanın, hastane ve tedavi masrafları gibi tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır. Zorunlu olarak yapılan bu sigortanın iptal edilebilmesi için belirli şartların sağlanması ve gerekli beyanların yapılması gerekir. Kişinin isteğine bırakılmadığı için sistem üzerinden sigortadan çıkış yapılamaz. Peki, işe başlayınca GSS iptal olur mu?
Genel Sağlık Sigortası, Türk vatandaşlarını koruyan bir sigorta sistemidir. Genel sağlık sigortası, 2012 yılında hayata geçirilen ve sağlık sigortası olmayan kişilerin de sağlık hizmetlerine erişimini sağlayan, zorunlu sigorta türlerinden birisidir. Bu sistemle birlikte tüm vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamında ücretsiz muayene ve tedavi hizmeti alabilir. Peki, genel sağlık sigortası borç sorgulaması işlemleri nasıl yapılır ve ödemek zorunlu mu?
İhbar tazminatı, süresi belli olmayan iş sözleşmelerinde hem işverene hem de çalışana tanınan yasal bir haktır. İşveren herhangi bir gerekçe göstermeden çalışanıyla yaptığı iş akdini sonlandırırsa ve kanunda belirtilen ihbar sürelerine uymazsa karşı tarafa ihbar tazminatı öder. Çalışan da hiçbir neden sunmadan işi bırakırsa ve ihbar süresi içerisinde bu talebini karşı tarafa bildirmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Peki, işçi ihbar süresi dolmadan işten ayrılabilir mi?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başörtüsü teklifine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konunun önümüzdeki hafta Meclis'e gelebileceğini belirten Yazıcı, "Referandum için sandığa gidilir mi?" sorusuna "Referandumsuz yasalaşma şeklinde destek alırsa herhalde referanduma gerek kalmaz. Ama 360-400 arasında olursa Anayasa gereği zorunlu olarak bir referandum gerekli." dedi.
Son dakika haberi: EYT için geri sayım başladı. Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Meclis'ten gelecek habere çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaklaşık 4,5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinde sona gelirken "EYT ile emeklilik zorunlu mu? Şartları sağlayan herkes hemen emekli mi olacak?" sorusu da yanıt buldu. İşte EYT ile ilgili son detaylar...
Biyometrik fotoğraflar yeni kimlik kartları, uluslararası evlilik cüzdanı, vize, pasaport ve ehliyet gibi belgelerde kullanılmaya başlandı. Resmî kurum ve kuruluşlarda gerekli olan belgelerde biyometrik fotoğraf kullanılması zorunlu hâle geldi. Bu sebeple belgelerin reddedilmemesi için biyometrik fotoğrafların kurallarını bilmek gerekir. Peki, biyometrik fotoğraf sakallı olur mu?
Okulların açılmasına kısa bir süre kala maske zorunluluğu detayları merak edilmeye başlandı. İlkokul 1. sınıflarda yeni eğitim öğretim yılına bir hafta önceden başlarken, pandeminin hala sürmesi akıllara maske konusunu getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan ise konu ile ilgili açıklama geldi. Peki okullarda maske takmak zorunlu mu? Okullarda maske zorunluluğu geri gelecek mi? İşte merak edilenler...
Üniversite kayıt tarihleri ve detaylar, YKS tercih sonuçlarının ardından merak konusu oldu. Yerleştikleri üniversiteyi ve bölümü öğrenen adaylar üniversite kayıtları için araştırmalara başladı. Üniversite adayları konuya ilişkin arama motorlarında "Üniversite kayıtları ne zaman, hangi evraklar gerekli? Üniversite kayıtları nasıl yapılır, E-kayıt zorunlu mu?" şeklinde aramalar yaptı. İşte üniversite kayıtlarına dair merak edilen soruların yanıtları...
Üniversite kayıt tarihleri, YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber merak konusu oldu. Bir çok üniversite adayı YKS tercih sonuçlarıyla yerleştikleri üniversiteyi öğrendi. Bu gelişmeyle beraber üniversite kayıtlarına ilişkin "Üniversite kayıtları ne zaman? Üniversite kayıtları nasıl yapılır? soruları gündeme geldi. İşte üniversite kayıtlarına dair merak edilenler...
Arife günü oruç tutulur mu? Kurban Bayramı arifesinde ibadetlerini doğru ve eksiksiz olarak yerine getirmek isteyen kişiler internette araştırma yapıyor. Bu önemli günde yapılması gereken ibadetler arasında oruç tutmak da bulunuyor. Peki Kurban Bayramı arife günü oruç tutarken nasıl niyet edilir? Detaylar haberimizde...
"YKS'de maske takmak zorunlu mu?" sorusu sorgulanıyor. Üniversite sınavının 18 Haziran'da yapılan ilk oturumu TYT sona erdi. Öğrenciler 19 Haziran'da AYT ve YDT sınavına girecek. Sınavda maske takmanın zorunlu olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler arama motorlarında sorgulama yapıyor. Peki YKS’ye girecek olan kişiler yanlarında maske getirebilir mi? İşte detaylar...
Koronavirüs (Covid-19) salgını hakkında yeni gelişmeler Sağlık Bakanlığı sayfasından duyuruldu. Vakalarda yaşanan düşüş sonrası ise Bakan Koca'dan maske zorunluluğu ile ilgili önemli bir açıklama geldi. PekiHastanelerde maske zorunluluğu kalktı mı? Hastanelerde ve kapalı alanlarda maske zorunlu mu? İşte merak edilenler...
Maske yasağına dair sorular sorulmaya devam ediliyor. Hastanelerde, havalimanı ve uçaklarda maske zorunluluğunun olup olmadığı araştırılıyor. Şehirler arası veya yurt dışına çıkacak vatandaşlar uçaklarda maske yasağının kalkıp kalmadığını sorguluyor. İşte uçaklarda maske yasağına dair yapılan son açıklamalar
Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin güncel gelişmeler duyuruldu. 22 Mayıs 2022 koronavirüs tablosu belli oldu. Son 24 saatte 905 kişi Covid-19'a yakalandı, 5 kişi ise hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son verilere ilişkin maske mesajı vererek, "Vaka sayısı 3 gün üst üste binin altında gerçekleştiğinde, maske kullanımı toplu taşımada da zorunlu değil, serbest olacak." ifadelerini kullandı.
ÖSYM Hes kodu zorunluluğu kalktı mı? sorusunun yanıtı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı'na girmek isteyen adaylar tarafından araştırılıyor. Bilim Kurulu'nun uygulamayı kaldırmasına karşın geçtiğimiz Cumartesi günü YKS başvurularında HES kodu hala isteniyordu. Bu kapsamda ÖSYM sınavlarına başvurularda HES kodu uygulaması kaldırıldı mı? Sınavlarda maske takmak zorunlu mu? sorularının yanıtı merak konusu oldu. İşte detaylar...
Koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle hayatımıza giren birçok yeni şeyden biri olan maskelerle ilgili son gelişmeleri geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamıştı. HES Kodu uygulaması ile açık havada maske kullanımına son verildi. Uçak yolculuklarında son durum nedir? Yabancı firmalardan bazıları uçuşlarda maske kullanımı zorunluluğunu kaldırdı. Türk Hava Yolları uçaklarında maske zorunlu mu?
Maçlara HES kodu olmadan girilecek mi? sorusunun yanıtı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamanın ardından vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu'ndan konuya ilişkin beklenen açıklama geldi. Bu kapsamda Maçlara HES kodu olmadan girilecek mi? Maçlara HES Kodu ile girmek zorunlu mu? sorularının yanıtı merak konusu oldu. İşte detaylar...
2 Mart 2022 Çarşamba itibarıyla Bilim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maske, HES kodu uygulamasına dair toplantıda alınan önemli değişiklikleri açıkladı. Buna göre HES kodu uygulamasının kaldırıldığı duyuruldu. Şimdi ise gözler, maçlara aşısız girilip girilemeyeceği sorusunun yanıtına çevrildi. Maçlara aşısız girilecek mi? Maçlara aşılı girmek zorunlu mu? İşte detaylar...
Survivor 2022 All Star'daki ada konseyinde Yasin Obuz ile Hikmet Tuğsuz arasında yaşanan yumruk yumruğa kavganın ardından acil durum konseyi toplandı. Acun Ilıcalı, Hikmet'e fiziki saldırıda bulunan Yasin hakkında aldıkları kararı açıkladı. Acun Ilıcalı, Hikmet'e küfür edip saldıran Yasin'e Survivor tarihinin diskalifiyeden sonraki en ağır cezasını verdiklerini ve isterse Survivor'dan ayrılabileceğini açıkladı. Ilıcalı, Hikmet'i haklı bulmasına rağmen zorunlu olarak ceza verdiklerini de duyurdu.
Eylül ayından bu yana devam eden PCR testi zorunluluğu Eylül ayında başlayarak birçok alanda vatandaşların uygulaması gereken işlemler arasında yerini almıştı. Otobüs, tren, uçak ve diğer ulaşım araçları; sinema, tiyatro gibi etkinliklerde gerekli olan PCR testi uygulamasında bir yeniliğe daha gidildi. Peki PCR testi zorunluluğu kalktı mı? Otobüs, tren, uçak seyahatleri ve sinema, tiyatrolarda PCR testi zorunlu değil mi? İşte ayrıntılar...
TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda getirilen ‘evlilik ehliyeti’ önerisi merak ediliyor. Buna göre evlilik öncesi taraflardan kan testi gibi ‘psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge’ istenecek. Peki evlilik ehliyeti nedir, zorunlu mu olacak? İşte ayrıntılar...
BioNTech için 3. doz aşıları başlamıştı. Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada mRNA aşısı olup 2. dozdan itibaren 6 ay geçmiş kişilere hatırlatma dozu uygulanmaya başladığını belirtti ve aşı olacak olan yaş grubunu açıkladı. Peki 3. doz aşı zorunlu mu? Kimler 3. doz Covid aşısı olacak? İşte ayrıntılar...
Bakan Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yazılı açıklamada bulundu. Koca, BioNTech aşısının 3. dozu hakkında önemli bir duyuru yaptı. Peki BioNTech 3. doz ne zaman? 3. doz BionTech aşısı zorunlu mu? İşte ayrıntılar...
Aşı olmayı reddeden tenis yıldızlarının Avustralya Açık turnuvasına katılması riske girdi.
Yüz yüze eğitim sürerken, artan vaka sayılarından dolayı online eğitime geçilip geçilmeyeceği merak konusu oldu. Kabine Toplantısı öncesi Twitter'da okulların kapatılmasına ilişkin binlerce tweet atıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer konuya ilişkin açıklama yapmıştı. İşte merak edilenler...
3. doz aşı Türkiye’de ilk olarak Sinovac aşısı yaptıranlar için getirilmişti. İki doz Sinovac aşısı olan vatandaşlar, öncelik sıralamasına göre 3. doz aşılarına Sinovac ya da BioNTech yaptırabilmekte. 2. doz BioNTech olanlar ise 3. doz olup olmayacaklarını merak ediyor. Konu Sağlık Bakanlığı'nda da gündeme geldi. Peki 3. doz aşı ne zaman yapılacak? BioNTech olanlara 3. doz koronavirüs aşısı zorunlu mu? İşte ayrıntılar...
Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş grubu için Kur'an kurslarının zorunlu hale getirilmesini de içeren çalışma iddiasını reddetti. Yapılan açıklamada "Burada amaçlanan Kur'an kursuna giden çocukların zorunlu eğitim almış sayılmaları" ifadeleri yer aldı.
Okullar 6 Eylül'de açılıyor. Yüz yüze eğitime sayılı günler kaldı. Okulda bulaş riskini en aza indirmek amacıyla birçok karar alındı. Bu kararlardan birisi de aşı olmayan öğretmen ve velilerin haftada iki kez PCR testi yaptırmaları. Koronavirüs boyunca maske, virüsten korunmak için en önemli kuralların başında geldi. İşte detaylar...
2021-2022 eğitim öğretim döneminin başlamasına sayılı günler kaldı. Velilere yönelik aşı ve PCR testine dair detaylar bu süre zarfında araştırılmaya başlandı. Öğrencileri okula götürüp getiren veliler aşı durumu ve aşı olmazlarsa PCR testininin yapılması gerekip gerekmeyeceğini merak ediyorlar. İşte ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası gelen açıklamaların ardından PCR testinin zorunlu olup olmadığı merak konusu oldu. Ayrıca testin kimler için zorunlu olduğu da araştırılıyor. Peki PCR testi zorunlu mu oldu? Zorunlu PCR testi kimlerden istenecek? İşte testin isteneceği kişiler ve ayrıntılar...
Sağlık Bakanlığı, aldığı yeni kararları duyurdu. Bunlar içerisinde en dikkat çekeni ise 4. doz aşı kararı. 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlar, 4. doz koronavirüs aşısını vurdurabilir. 3. koronavirüs doz aşısını yaptıranlar, 4. doz aşı olabilecek.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında aşı uygulamaları devam ederken, hatırlatma dozu yani 3. doz da gündeme gelmekte. İki doz aşısını olmuş olan vatandaşlar "3. doz aşı ne zaman olunur?" sorusunu merak ediyor. Peki 3. doz aşı ne zaman olunur, kimlere yapılacak? 3. doz aşı zorunlu mu, gerekli mi? İşte merak edilenler...
2020 senesinde ülkemizde görülmeye başlanan koronavirüs sebebiyle eğitim ve öğretim hayatı sekteye uğradı. Uzun bir süredir eğitimlerine uzaktan devam eden öğrencilerin birçoğu, eğitimlerine devam etmekte zorlandı. Bunun sonucunda ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni bir program açıkladı. “Telafide Ben de Varım” programı kapsamında öğrencilerin yaz döneminde sosyalleşerek, pandeminin olumsuz etkilerinin azaltılması planlanıyor. Peki Telafi Eğitimi zorunlu mu? Telafi Eğitimi ne zaman başlıyor?