Şeftali, gülgiller familyasından ait bir meyvedir. İlk olarak Çin’de yetiştirilen şeftali, tatlı ve sulu bir yapıya sahiptir. Genellikle yaz aylarında olgunlaşan şeftali, yumuşak ve tüylü kabuğuyla tanınır. C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olan şeftali, hem sağlığa faydalı hem de ferahlatıcı bir meyvedir. Şeftali ile alakalı bir diğer konu da ishal durumunda tüketilip tüketilmeyeceğidir.
Her mevsimin taze ve birbirinden lezzetli meyveleri vardır. Şeftali, doyurucu ve besleyici özellikle her yaş gurubundan insanın severek tükettiği meyveler arasındadır. İlkbaharın sonlarına doğru çiçek açan şeftali ağacı yaz aylarında meyve verir. Döneminde meyve vermesi istenen şeftali fideleri doğru zamanda ekilmelidir.
Özellikle yaz mevsiminin gözdesi olacak bir tarifimiz var: Şeftalili kek tarifi. Bu tarifi hem çay kahve sohbetlerinizde ikram edebilir, hem de çat kapı gelen misafirlerinize hızlıca hazırlayıp sunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kendi reçelini kendi yapanlardansanız uzun ve uğraştırıcı reçellerden ziyade son derece pratik yapım aşamaları olan şeftali reçeli tarifini mutlaka denemelisiniz. Birkaç şeftali ile kahvaltı sofralarınızı renklendirecek el yapımı reçeller yapabilirsiniz.
Dondurma yapımından çok daha kısa süren ve hazırlanışı daha pratik olan evde şeftali sorbe tarifimiz ile yazı çok daha kolay geçireceksiniz. Mevsiminde taptaze şeftalilerle hazırlayabileceğiniz bu tarif için gerekli malzemeleri ve tarif aşamalarını aşağıda görebilirsiniz.
Bursa’nın lezzetlerinden biri olan, adı Bursa ile anılan şeftali, sadece meyve olarak değil dondurma olarak da damaklarınızı şenlendirecek. Evde şeftalili dondurma tarifimizle hem taze meyvelerin vitaminlerine hem de yaz sıcaklarında serin bir lezzete kavuşabileceksiniz.
Şeftali, en sevilen yaz meyvelerinden biridir ve adı Bursa şehri ile özdeşlemiştir. Bu meyve, gülgiller familyasından, lezzetli, hoş kokulu ve aynı zamanda şifa deposu olarak kabul edilen bir yaz meyvesidir. Dünya genelinde çok sık yetiştirilen ve tüketilen şeftalinin insan sağlığı için faydalı birçok vitamin ve mineraller içermektedir. Bu noktada şeftalinin faydaları ile birlikte bu meyvenin mideye iyi gelip gelmeyeceği konusunda bilgi verilmesi gerekir.
Havaların iyice ısınmasıyla birlikte serinletici lezzetlere talep arttı. Canınız dondurma yemek istiyor ancak hazır dondurmalardan tüketmek istemiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu fit dondurma tarifleri tam size göre! Üstelik hazırlaması da oldukça basit. İşte 5 fit dondurma tarifi...
Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetiştirilen lezzeti, aroması ve rengiyle yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi gören şeftalide ihracat ürünlerinin hasadına başlandı.
Şeftali, rosaceae familyasından gelen yaz mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sağlıklı yaşamın ve ölümsüzlüğün simgesi olarak bilinen şeftali, bol su içeren tatlı bir besindir. 2018’de yapılan değerlendirmelere göre dünyada en fazla şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı ülke Çin'dir. Çin’den sonra İtalya, Yunanistan, İspanya ve Türkiye en çok şeftali üretilen yerlerdir. Ülkemizde en çok şeftali yetiştirilen şehir Bursa’dır. Peki, şeftali çekirdeği dikilir mi?
Dünyaca ünlü tarihi şehir İznik’te şeftali tarlasında çalışma yapan çiftçi Özkan Yılmaz, sikke ve üzerinde işaret bulunan tarihi eserler buldu. 1500 yıllık Bizans dönemi hazinesine ait olduğu iddia edilen eserler Yılmaz tarafından müzeye bırakıldı. Yılmaz, "Burada şeftali diplerini kazıyordum. Parlayan bir cisim gördüm. Bir de yanında ufak ufak paralar var. Parayı yemiş gibi olmayalım dedim" ifadelerini kullandı.
Bitki, meyve ve sebze gibi doğa kaynaklı ürünlerin insan sağlığına yararlı çeşitli özellikler taşıdığı bir gerçektir. Doğa kaynaklı bu ürünler bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavilerinde destekleyici olarak kullanılırlar. Şeftali de hem meyve olarak hem de çayı yapılarak tüketildiğinde birçok rahatsızlığa yardımcı olur. Bağırsakları çalıştırmak, göz sağlığını korumak, kemik ve kas gelişimini sağlamak dışında da çeşitli faydaları bulunan şeftali çayı faydaları nelerdir?
Turta en sevilen tatlılar arasında bulunuyor. Mevsim meyveleriyle yapılan turtalar hem lezzet hem de görünüş olarak gönüllere taht kuruyor. Şeftali mevsimi geçmeden şeftalileri değerlendireceğiniz tarif arıyorsanız şeftali dolgulu turta tarifi tam size göre!
Kent genelindeki 2 bin 500 dekar alanda üretimi yapılan şeftali, ildeki yerel marketler başta olmak üzere Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'daki şehirlere pazarlanıyor - Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Yolcu: - "Iğdır yöresine has birkaç şeftali çeşidimiz var. Zeferan, reçellik olan beyaz şeftali ve Bursa şeftalisi gibi şeftalilerimizin üretimini gerçekleştiriyoruz"
Meyve ve sebzelerdeki doğal antioksidanlar vücudumuzun kendi olabileceği en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden diyetlerimizde günlük önerilen miktar kadar meyve ve sebze tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmek açısından çok büyük önem taşır. Meyve ve sebzeler yalnızca sağlığımızı korumak için değil aynı zamanda koroner kalp rahatsızlıklarına ve kanser türlerine de engel olma konusunda yardımcıdır. Tip 2 Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite riskini düşürür.
Şeftali reçeli tarifi araştırılmaya başlandı. Şeftali reçeli yapmak için gerekli olan ana malzeme, adından da anlaşılacağı üzere şeftalidir. Peki şeftali reçeli nasıl yapılır? Şeftali reçeli malzemeleri nelerdir? İşte detaylar...
Kurabiye çayın, kahvenin yanına en çok yakışan atıştırmalıklar arasında bulunuyor. Her çeşidi ayrı lezzetli olan kurabiyeyi marmelatlı olarak denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Şeftali marmelatıyla yapılan bu kurabiye tarifi vazgeçilmezlerinizden olacak.
Tadı, rengi ve aromasıyla ilgi gören, coğrafi işaretli Lapseki şeftalisi üreticileri bu yıl bol verim ve kazanç bekliyor - Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan: - "Bu yıl şeftalide yaklaşık yüzde 25 rekolte artışı bekliyoruz"
Yaz aylarında buz gibi bir şeftali kompostosu içmek en güzel keyiflerden biri... Bu sağlıklı içeceği evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Peki şeftali kompostosu nasıl yapılır? Şeftali kompostosu malzemeleri neler? İşte merak edilenler...
Bursa’nın İznik ilçesindeki Çamdibi Mahallesi’nde bulunan bir tarlada ilginç bir olay meydana geldi. Meyve tarlasına girip şeftali toplayan bir kişi “Görünce dayanamadık 1 kiloya yakın aldık, helal edin” yazılı bir not ve telefon numarasıyla birlikte 20 TL bıraktı. Sabah tarlasına gelen ve notu gören tarla sahibi numaraya mesaj atarak “Hakkım sonuna kadar helal olsun” yazdı. Tarla sahibinin akrabalarından bir kişi ise numarayı arayarak “Helal olsun” dileklerini iletti.
İnsanlığın en büyük hayallerinden biri olan uzun ve sağlıklı bir ömür için sağlıklı yaşam tarzı, düzgün beslenme ve hareketi hayatınızdan eksik etmemelisiniz. Bunların yanı sıra yaz meyvelerinden birinin adeta kanser savar olduğu, uzun ve sağlıklı bir ömrü desteklediği ortaya çıktı. Mükemmel tadıyla sevilen yaz meyvesi, yüksek antioksidan seviyeleri sayesinde çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir ve bu da uzun ömürlülüğü artırabilir.
Şeftali, C, A ve B vitamini açısından zengin aynı zamanda magnezyum, potasyum ve kalsiyum deposudur. Demir ve sodyum açısından da zengin olan şeftali, faydalarıyla ön plana çıkıyor. Yaz meyvelerinin şefi olan şeftali, yüksek lif içeriği şahane tadı ve serinletici özelliğiyle bu unvanı fazlasıyla hak ediyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "Çiftçilerimizin ürettiği klasik ve yassı şeftalilerin büyük bölümünün Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracatı yapılmaktadır"
Kıbrıs'a özgü bir yemek olan şeftali kebabının nasıl yapıldığı merak konusu oldu. Şeftali kebabının ismi şeftali görünümünden geliyor. Bazı yörelerde bu kebaba şef Ali kebabı da deniyor. Peki Şeftali kebabı nasıl yapılır? Şeftali kebabı malzemeleri neler? İşte şeftali kebabı tarifi!
Birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiği Iğdır'da başlayan şeftali hasadında 4 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor - Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu: - "Ürünler hem il içerisinde hem de bölgede tercih ediliyor ve bölge illerine pazarlanıyor"
İzmir'de hasat sezonunun ardından dalda kalan şeftaliler, gönüllü öğrenciler tarafından toplanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen: - "Maalesef ürünün 3'te 1'ini tarlada bırakıyoruz. Bunu bırakmamak adına bir gıda bankacılığı da oluşturarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz" - Çad vatandaşı Adam Abdouldjelil: - "Çok eğlenceli, güzel vakit geçiyoruz. İlk olarak domates hasadına katılmıştık"
Ankara’da pazar esnafıyla müşteri arasında 'ezik şeftali' tartışması sonucu çıkan kavgada gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 4 esnaf, adli kontrolle serbest bırakıldı.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle, şeftali ve nektarin yetiştiriciliğinin en önemli sorunu olan "kök ur nematod" hastalığına karşı dayanıklı anaç geliştirildi - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde çalışan Dr. Müge Şahin: - "Şu anda Türkiye'de üretilen ve nematoda dayanıklı bir anaç yok. Bu sayede yurt dışından ithal edilen anaçların önüne geçmiş olacağız. İlerleyen süreçlerde bunun ihraç edileceğini de düşünüyoruz"
Türkiye'nin şeftali üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı ovada, kış döneminde ağaçların soğuktan etkilenmesi ve dolu nedeniyle geçen yıl 110 bin ton olan rekoltenin 25-30 bin tona gerilediği tahmin ediliyor - Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez: - "Bursa şeftalisinin aroması, rengi, iriliği, kalitesi, diğerlerine göre avantajlıdır ve aranır"
Yurt içi ve yurt dışı pazarlara üretim yapan Bilecik'in Osmaneli ilçesi Çerkeşli köylüleri, hasada 1,5 ay kala dallardaki meyvelerin sayısını azaltarak şeftalilerin daha fazla büyüyüp gelişmesini sağlıyor - Köy muhtarı Mustafa Metin: - "Şeftali ağırlığını 250-300 gram civarına çıkarıp ihracat kalitesini yakalamamız gerekiyor. Biz bunu her yıl bu mevsimde düzenli bir şekilde yapıp ürünlerimizi piyasaya sunuyoruz"
Kış mevsiminin bitmesiyle beraber pazar ve market tezgahlarında yaz meyveleri yerini almaya başladı. Ferahlatıcı özelliğiyle yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan şeftaliyi her gün tüketmeniz vücudunuza inanılmaz fayda sağlıyor. Vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra hoş kokusu ve lezzetli bir tadı olan şeftalinin faydalarını gelin birlikte sayalım.
Vitamin ve mineral kaynağı meyveler, hayatımızda büyük yeri olan besinlerdir. Vitamin ve mineral kaynağı meyveler, hayatımızda büyük yeri olan besinlerdir. Bu besinler sofraları bereketlendirirken, mide ve vücut sağlığı için de faydaları oldukça fazladır.
Diyetisyen Salih Gürel, kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte pazar ve manav tezgahlarında yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden olan şeftalinin de tezgahlarda yerini almaya başladığını belirterek, vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra hoş kokusu ve lezzetli bir tadı olan şeftalinin faydalarının saymakta bitmeyeceğini söyledi.
Havalar ısınmaya başladı ve yavaş yavaş soğuk kış günlerini geride bırakmaya başladık.
Yaz meyveleri ve sebzelerinin vücut için önemli derecede fayda sağladığı ve sağlık açısından tüketilmelerinin şart olduğu belirtildi.