Günümüzde olduğu gibi, geçmiş dönemlerde de ülke güvenliğinin sağlanması ve sınır güvenliği büyük önem taşırdı. Tarih boyunca sınır bölgelerinde güvenlik amacıyla inşa edilen yapılardan biri de ribatlardır. Bu yapılar, sınırdaki savunmayı sağlamak ve ülkenin güvenliğini koruma amacına hizmet etmiştir. Peki, ribatlar savunma ve eğitim merkezi olarak nasıl kullanıldı?
Elazığ'da bulunan Harput Kalesinde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatkar isminin yazılı olduğu kitabe ile sırlı seramik üretiminin varlığı kanıtlandı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık kalede, tarihi ve kültürel zenginliklere ışık tutan önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
Konya'nın Selçuklu ilçesinde oturduğu siteye girdiği sırada eski sevgilisinin silahla vurduğu kadın, hastanede hayatını kaybetti.
Konya'nın Selçuklu ilçesinde bir kişi bıçaklanarak hayatını kaybetti.
Konya'da hareket halindeki tramvayın önüne dengesini kaybederek düşen 45 yaşındaki kadın, tramvayın altında kalarak hayatını kaybetti.
Tuz Gölü’nün kıyısında bulunan ve eski dönemde “Totuş” olarak adlandırılan yerleşim yerinde bulunan köy mezarlarındaki şahideler, Ahlat'taki Selçuklu mezar taşlarını andırıyor. Üzerlerinde herhangi bir yazı veya kitabeye rastlanmayan mezar taşları dikkat çekerken, Şehircilik Uzmanı Abdülkerim Erdoğan ise "Mezar taşları Ahlat’taki mezar taşları ile benzerlik gösterir. Üzerlerinde herhangi bir yazı ya da kitabe yoktur" diyerek taşların en büyük özelliğini anlattı.
Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı'nın yaptığı çağrı sosyal medyanın dikkatini çekti. Twitter hesabı üzerinden çağrıda bulunan Pekyatırmacı, belediye binasının önündeki 'Selçuklu' yazısının 'L' harfinin yerinde olmadığı bir fotoğrafını paylaşıp, "Bizim L’yi kim aldıysa getirsin arkadaşlar" dedi. Belediye başkanının "Bizim L’yi kim aldıysa getirsin arkadaşlar" şeklindeki paylaşımı binlerce beğeni alarak sosyal medyada gündem oldu.
Orta Asya coğrafyası, birçok Türk devletine ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarih boyunca; Asya, Afrika ve Avrupa bölgelerinde kurdukları devletlerle de dikkat çekmiştir. Savaş mücadelelerinde üst düzey başarı gösteren Türk toplumları, Dünya tarihinin şekillenmesinde önemli roller üstlenmiştir. Ayrıca Türkler, göçebe yaşam tarzları sonrasında yerleşik hayata geçerek, bulundukları coğrafyada söz sahibi olmuşlarıdır. Türk ismini kullanan ilk Türk devleti kimdir?
Konya'nın Selçuklu ilçesinde kayınpederi ve bacanağını pompalı tüfekle öldüren sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin beklenen rapor geldi.
Konya'da 2 bin 500 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirilen tırın sürücüsü gözaltına alındı.Konya'da 2 bin 500 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirilen tırın sürücüsü gözaltına alındı.
Konya'nın Selçuklu ilçesinde aralarında işçi servisinin de bulunduğu 3 aracın karıştığı kazada yaralanan 9 kişi tedavi altına alındı.
Selçuklu Devleti'nin en önemli sultanlarından I. İzzettin Keykavus'un vasiyeti üzerine kabri Konya’da hazırlanmasına rağmen, mezarı asırlardır defnedildiği Sivas’ta bulunuyor. Dr. Ebru Bilge Fataha, İzzettin Keykavus'un kardeşi Alâeddin Keykubad ile aralarında yaşanan taht mücadelecinden dolayı Sivas’a defnedilmiş olabileceğini belirttti. Fataha, ''Sürekli öldürülme korkusu içerisinde olması ruh halini bozmuştur diyebiliriz. Bu korkular da mezara yansımış olabilir'' dedi.
Konya’daki rezidansta yaşanan ve gündemi uzun süre meşgul eden işkence olayında yeni detaylar ortaya çıktı. Eski sevgilisi D.A.’yı kaçırıp rezidansta işkence yaptıkları gerekçesiyle 41’er yıla kadar hapis cezası istenen M.D., nişanlısı S.D. ve T.D.’nin yargılanmalarına devam edildi. İşkenceye uğrayan D.A., S.D.’nin genital organına cop sokmak istediğini söyledi. M.D.’ye ikisini neden yalnız bıraktığı sorulunca “Utandım” demesi üzerine D.A. “Çok utandın değil mi?” diye bağırıp salonu terk etti.
Adilcevaz'da Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait camiler ışıklandırıldı
"Türklerin Anadolu'ya girişinin kapısı" olarak nitelendirilen Ahlat ilçesinde, içinde Sultan Alparslan Otağı'nın kurulduğu millet bahçesine gelenler, kıl çadırları, Selçuklu dönemine ait süslemeleri, okçuluk etkinliklerini görme fırsatı bulacak - Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban: - "Çadırlarda ve ahşaptan yaptığımız 50 dükkanda Türkiye'nin tüm motiflerini içeren zengin el sanatlarını, Yörük ve Türkmen obalarını ağırlayacağız. Türk tarihinde çok önemli olduğunu düşündüğümüz atlı okçuluk alanımızı, hipodromu, Selçuklu mimarisiyle mescidimizi, kıraathanemizi ve köprülerimizi inşa ettik"
Arslantepe figürlerinin seramiğe aktarıldığı sergi Malatya'da açıldı
Konya'da börk ustası Mehmet Dilekçi: - "Güney Amerika, Avrupa ve Asya'daki ülkelere börk (başlık) gönderiyoruz. En çok İngiltere'den talep geliyor. Orada Asya ülkelerinden birçok Müslüman yaşıyor"
Ahlat Kaymakamlığınca açılan kursa katılan kadınlar, geleneksel Türk sanatlarının en önemlilerinden çiniciliğin inceliklerini öğrenerek meslek sahibi oluyor - Çini ve seramik eğitmeni Kader Yumuşak: - "Türk çini sanatının kadınların eliyle yeniden hayat bulmasını amaçlıyoruz"
Sultandağı Kaymakamı Murat Demirbilek: - "Vali Gökmen Çiçek'in himayesinde yürütülen projeyle burayı turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Burası bir Selçuklu Kent Meydanı olacak. Afyonkarahisar'ın en büyük kent meydanı olacak burada"
Konya’da trafikte yarış yapan araçlardan biri seyir halindeki bir otomobilin önüne direksiyon kırması sonucunda aracın kaza yapmasına sebep oldu. Kontrolden çıkarak refüjdeki ağaca çarpan araçta 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.
Konya'da babası Ali Erensoy'un, dini nikahla birlikte yaşayıp ayrıldığı R.H.'ye gözdağı vermek için tabancayla bacağından vurdurttuğu 14 yaşındaki kızı M.E. babasının daha önce de kendisine işkence yaptığını ileri sürdü. M.E., ''Babamın cezaevinden çıkmasını istemiyorum. Çünkü babam, 3 ay önce annemle görüşüyorum diye beni eve kapatıp 3 gün kemer ve tavayla dövdü. Beni vuran Ayşenur B. de babamın sevgilisidir. Onun serbest kalmasından dolayı da korkuyorum” dedi.
Konya'da oturdukları apartmanın 6'ncı katındaki evlerinin balkonundan sitenin bahçesine düşen 21 yaşındaki Muhammed Yusuf Bostan, hayatını kaybetti.
Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde 12. yüzyılda dönemin ünlü din alimlerinden Esirüddin Ebheri (Eber Dede) adına Selçuklular tarafından yaptırılan kümbetteki sandukadan 30 yıl önce cenazenin çalındığı ortaya çıktı.
Alanya'nın Tophane Mahallesi Muhtarı İbrahim Yücel: - "Burası şehrin içinde sakin bir yer, kafa dinlenecek bir yer" - Mahalle sakinlerinden Ali Görücü: - "Sakin, deniz, tarihle iç içe. Burada yaşamanın bir özelliği var. Beton yığını evler yerini taş evlere bırakıyor" - Mahalle sakinlerinden Hamit Can Alaşkan: - "Şehir içinde eskiyi yaşıyormuş gibi bir hava var. Tarih kokuyor. Burada yaşamı seviyorum ve yaşamaya devam edeceğim"
Başkan Gözbaşı: "Bu yılki yarışmada finale kalan tasarımlardan biri çok önemli. Otizmin rengi olan mavinin üzerinde Selçuklu motiflerinin de yer aldığı formayı bu yıl kullanacağız. Bu formanın her satışında otizmli çocuklarımıza da destek sağlanmış olunacak"
Erzurum'un sembolü haline gelen medrese, vakıf eserleri ve teberrükat eşyalarının sergilendiği merkez haline geldi - Vali Okay Memiş: - "Daha önceden odalarımız boştu. Şimdi burayı yazma eserler müzesi haline getirdik. Şu anda 90 eser sergiliyoruz ama sergiye layık en az 500 eserimiz var. Onlar da hazır ve sergiye açık hale getireceğiz"
Konya’da kademeli normalleşmenin ilk gecesinde bir kafede silahlı kavga meydana geldi. Kafe çalışanları ile mahalleli gençler arasında gündüz saatlerinde çıkan tartışma, gece silahın da kullanıldığı kavgaya dönüştü. Kafeye gelen mahalleli gençlerden Ömer Faruk Yücetaş (24), mekanda çalışan Furkan Y. tarafından tabancayla vurularak hayatını kaybetti. Zanlı Furkan Y. ile birlikte 2 şüpheli gözaltına alındı.
Konya’da iki katlı müstakil evde çıkan yangında hayatını kaybeden 4 yaşındaki ikiz kız kardeşler ile 2 yaşındaki küçük kız kardeş, gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlanırken yan yana kazılan mezarlara defnedildi.
ATV kanalının sevilen reyting rekortmeni dizisi Kuruluş Osman’da adım adım sezon finaline yaklaşırken, diziye yeni isimler de dahil olmaya devam ediyor. 64. Bölümde sezon finali verecek olan diziye, en son Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde rol alan başarılı oyuncu Şener Savaş dahil oldu. Şener Savaş’ın canlandırdığı Sultan Mesut kimdir?
1801 yılının Mayıs ayında çıkan büyük yangında köyle birlikte yanan camiden geriye sadece ‘Kırık minare’ kalmıştı. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 13. yüzyılda Selçuklular döneminde Polybotum Antik Kenti’nden getirilen taşlarla yapılan minare ilginç görüntüsüyle dikkatleri çekiyor.
Konya'da apartman koridorunda dövülen kadını kurtarmaya çalışan boks antrenörü Orhan Çumralıgil'in bıçaklanarak öldüğü, arkadaşı Dündar Kömürcü'nün yaralandığı olayın ayrıntıları, tarafların ifadeleri ile ortaya çıktı.
Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi ile tarihi kişilikler tekrar gündeme geldi. Tarihte önemli bir yere sahip olan Sultan Turanşah’ın hayatı ve ölümü ise oldukça merak ediliyor. Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinde, Turanşah karakterine Ogün Kaptanoğlu hayat veriyor. Melik Turanşah, hükümdar olduğu süre boyunca Selçuklu ile olan ilişkiler gittikçe kötü bir hal aldı.
Kaza yaptıkları otomobilde sıkışan iki kardeş, kollarında serumla kurtarılmayı bekledi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yakup Karataş: - "Saraydaki giriş formlarındaki taç kapılar, içerideki bezemeler, pençelerdeki süsleme ve motiflere dikkat edildiğinde, aslında çok farklı mimari üslupların bu saray inşaatında kullanıldığını görüyoruz" - "Topkapı Sarayı'nın müştemilatı düşünüldüğünde İshak Paşa Sarayı'nda aslında Topkapı Sarayı'nın küçük bir kopyası olarak oluşturulduğunu görüyoruz"
TRT ekranlarının sevilen dizisi Uyanış: Büyük Selçuklu’nun yeni bölümü yayın akışında yer almadı. 26. bölümünün yayınlanması beklenen Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin yerine Naim Süleymanoğlu Cep Herkülü filmi yayınlanacak…
Selçuklu saraylarından ilkinin Sivas'ta olma ihtimali bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Alim Yıldız, iddiasını 'Kale Projesi' kapsamında ulaşılan buluntulara dayandırdığını söyledi. Ortaya çıkarılan parçaların çok değerli olduğunu söyleyen Yıldız, kazının devam etmesi durumunda tarihe daha çok ışık tutabilecek bulgulara ulaşılabileceğini söyledi.
Konya'da, soba ve mangal kömürü imalatı yapılan iş yerinde Murat Arı'nın (47) açmaya çalıştığı boş yağ varilinin patlaması sonucu yaşamını yitirdiği olayın güvenlik kamerası kayıtları ortaya çıktı. Görüntülerde Arı'nın, kaynak makinesi ile varili açmaya çalıştığı ve patlamanın meydana geldiği anlar yer alıyor. Varilin, içinde biriken havadan kaynaklı patladığı değerlendiriliyor.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı: - "Son yıllarda dönem dizileri çok revaçta. Özellikle de Selçuklu medeniyetini anlatan dönem dizileri var. Bu diziler için burada Selçuklu dönemine ait çini eserleri üretip gönderiyoruz. Dizilerde bu eserler kullanılıyor" - Selçuklu Çini Atölyesi şefi Muammer Işık: - "Bu ilgiden ve Selçuklu çini eserlerinin daha görünür hale gelmesinden memnuniyet duyuyoruz"
Konya'da nesli tehlikede olan bitki ve hayvan uzuvlarından yapılmış takılar yakalandı
Selçuklu ilçesinde sitenin bahçe kapısının saniyeler içinde sökülüp çalınması güvenlik kamerasına yansıdı - Site yöneticisi Hüseyin Berber: - "Komşu aradı, 'Kapı yok' dedi. Eve geldim, bir baktım, kapı yok. Tek parça kapı. 10 saniyede alıp götürmüşler. Üzülecek halimize güldük. Bu civarda 3 apartman kapısı daha çalınmış"
ÖLÜ SAYISI VE DETAY EKLENDİ
Konya'da, eğlence mekanında koronavirüs tedbirlerini ihlal eden 40 kişi, polisin geldiğini görünce saklanmaya çalıştığı çatıda yakalandı. Bu kişilere 4 bin 50'şer lira ceza uygulandı.
Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde bulunan Selçuklu Dönemi'nden kalma 778 yıllık tarihi Hızır İlyas Köşkü, gök gözlem evi olacak. Köşkteki çalışmalar devam ederken, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, "Bu yapıyı bizden sonraki kuşaklara ayakta bir şekilde teslim edeceğiz" dedi.
Kumaş iplikleri sayılarak yapılan dekoratif işleme tekniği hesap işi, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsünde kadın usta öğreticiler aracılığıyla gelecek nesillere aktarılıyor - Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Taşbaşı: - "Bitkisel motifi, geometrik motif şekliyle kullanmak çok zordur. Deseni yerleştirmek gerçekten bir matematiksel zeka gerektirir"
Demirci ilçesinde camiler için ahşap kapı, minber, mihrap ve müezzinlik üreten firma, Almanya'dan Gine'ye kadar birçok ülkede, çok sayıda camiye Osmanlı ve Selçuklu motiflerini taşıdı - Ahşap ustası Veli Teksöz: - "Ecdadın bize bıraktığı motifleri yaşatmak, camilerimizi daha sıcak ve insanın daha çok huzur bulacağı bir mekan haline getirmek için çalışıyoruz"
İzmir'in Selçuk ilçesinde, iddiaya göre babası ile tartışan genç, öfkesine hakim olamayarak eline geçirdiği bıçakla babasını öldürdü.
Malatya'da 1363-1370 tarihlerinde yaptırılan yıkık durumdaki Şahabiyye-i Kübra Medresesi'nde başlatılan kazı çalışmalarında turkuaz renkli çini parçalarına rastlandı, medresenin avlusu gün yüzüne çıkarıldı - Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan: - "Bizim için önemli olan turkuaz renkli çinilere rastlandı, bunun yapıya ait olduğunu tahmin ediyoruz. Medresenin çinilerle süslü olduğunun bir delili olarak düşünüyoruz" - "Şu an avlunun taş döşemelerine kadar geldik. Avlunun ortasında bir havuzun olduğu, etrafı revaklı ve üstü açık bir avlu olduğu hemen hemen kesin"
"Bakanlık olarak, gençlerimiz ve spor camiamız için her şeyin en iyisini üretmekle meşgulüz" - "İslam Oyunları'nı 2021 yılında Konya'nın ev sahipliğinde her zamankinden çok daha güzel bir şekilde düzenleyeceğiz. Yine bu vesileyle Konya'ya en yeni, en modern veledromu kazandıracağız"
ZANLININ ADLİYEYE SEVK EDİLMESİ EKLENDİ
Anadolu Selçuklular döneminde yapılan ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılan han, turizme kazandırılacak - PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt: - "Ticaret yolu üzerindeki Çardak Han, Ege Bölgesi'ndeki türünün en büyük yapısıdır" - Çardak Belediye Başkanı Hüsnü Yılmaz: - "Restorasyon sonrası eski ihtişamına kavuşan hanımızı en kısa sürede ziyarete açacağız"
Anadolu Selçuklular döneminde yapılan ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılan han, turizme kazandırılacak - PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt: - "Ticaret yolu üzerindeki Çardak Han, Ege Bölgesi'ndeki türünün en büyük yapısıdır" - Çardak Belediye Başkanı Hüsnü Yılmaz: - "Restorasyon sonrası eski ihtişamına kavuşan hanımızı en kısa sürede ziyarete açacağız"
Konya'da bugün TOKİ kura çekilişi heyecanı yaşanıyor. 1717 konutluk TOKİ projesine başvurmuş olan 100 bin kişinin gözü kulağı bugün yapılan kurada idi. TOKİ Konya Selçuklu / Ardıçlı kura sonuçları (isim listesi) 2+1 ve 3+1 daireler için açıklandı!
Konya'nın Selçuklu ilçesinde, çöplükte bir kısmı yanmış köpek ölüsü bulundu. Hayvanseverler, olaya tepki göstererek, bunu yapanların bulunmasını istedi.
Konya'da dağlık alanda kaybolan bisikletli, yaralı halde bulundu
"Bir Zamanlar Selçuklu" sergisi ziyaretçilerini bekliyor
Konya'da denetim görevlilerine bıçak çektiği iddia edilen balık satıcısı gözaltına alındı
Konya'da günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Selçuklu eserleri arasındaki Sahip Ata Külliyesi, ağaç direkli camisi, çini mihrabı ve muhteşem taç kapısıyla turistlerin sık ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor - Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baş: - "Külliye taş süslemesi, taç kapı düzenlemesi ve çini kuruluşuyla Selçuklu döneminin en ünlü ve güçlü yapılarından biri olarak görülmektedir"
Tokat'ta Selçuklu döneminden kalan ve Cumhuriyet döneminde 50 yıl süresince Yazmacılar Hanı olarak kullanılan, son 30 yıldır atıl durumdaki 700 yıllık tarihi yapı restore edilerek butik otele dönüştürüldü. Butik otelin açılışını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan yaptı.
İran'ın Damgan kentindeki Tarihane ve Mescid Camisi minareleri, Selçuklu'nun görkemli mimarisini günümüze taşıyan eserler olarak öne çıkıyor - Geçmişte ipek ve baharat güzergahı olan bölgede geceleri minarelerin en tepesinde yakılan meşaleler ve gündüzleri çıkarılan dumanlarla kervanların yolunu kaybetmemesi sağlanıyordu
Konya'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen köprüler, ecdat yadigarı nadide eserler arasında yer alıyor - Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç: - "Özellikle Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesi sırasında, medeniyetimizin oluşturduğu tarihi kültürel varlıklarımızdan biri de köprülerimizdir" - "Bunların her yönüyle korunması ve gelecek nesillere aktarılması önem arz ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğümüz de çoğunlukla bu köprülerimizin bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarını yapmış durumda"
Konya'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen köprüler, ecdat yadigarı nadide eserler arasında yer alıyor - Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç: - "Özellikle Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesi sırasında, medeniyetimizin oluşturduğu tarihi kültürel varlıklarımızdan biri de köprülerimizdir" - "Bunların her yönüyle korunması ve gelecek nesillere aktarılması önem arz ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğümüz de çoğunlukla bu köprülerimizin bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarını yapmış durumda"
Sergide, Selçuklu dönemini yansıtan giysi, heykel ve kostümlerden oluşan 200 eser yer alıyor
Sergide, Selçuklu dönemini yansıtan giysi, heykel ve kostümlerden oluşan 200 eser yer alıyor
Minyatür, giysi, kostüm, yağlı boya ve tabloların bulunduğu, Anadolu Selçuklu'ya ait 200 parça eserden oluşan 2 tonluk materyal, şehir şehir dolaştırılarak insanlarla buluşturuluyor - Ziyaret edilen kentlerin müzelerinde ve tarihi mekanlarında açılan serginin amacı, yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere genç nesillere tarihi anlatarak Anadolu Selçuklu döneminin izlerini hafızalarda tazelemek - Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat: - "Ekibimizle 17 bin kilometrede, sadece Anadolu Selçuklu'nun izlerini anlatmayacağız, bize buraları yurt edinenlere ahde vefa örneğini sergileyeceğiz. Anadolu'ya mührünü vuran Selçuklu'nun, zihinlerde yeniden tazelenmesini sağlayacağız"
Minyatür, giysi, kostüm, yağlı boya ve tabloların bulunduğu, Anadolu Selçuklu'ya ait 200 parça eserden oluşan 2 tonluk materyal, şehir şehir dolaştırılarak insanlarla buluşturuluyor - Ziyaret edilen kentlerin müzelerinde ve tarihi mekanlarında açılan serginin amacı, yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere genç nesillere tarihi anlatarak Anadolu Selçuklu döneminin izlerini hafızalarda tazelemek - Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat: - "Ekibimizle 17 bin kilometrede, sadece Anadolu Selçuklu'nun izlerini anlatmayacağız, bize buraları yurt edinenlere ahde vefa örneğini sergileyeceğiz. Anadolu'ya mührünü vuran Selçuklu'nun, zihinlerde yeniden tazelenmesini sağlayacağız"
Konya'da 'da geçen yıl lise öğrencisi M.Ö.'nün (17), iddiaya göre cep telefonunu zorla alıp, oturdukları evin bodrum katına götürerek 14 yerinden bıçaklayan İ.T. (17), 'kasten adam öldürmeye teşebbüs ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından toplam 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Konyalı sanayiciler, ağustos ayı meclis toplantısını, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı'nda yaptı - Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü: - "Otizmli çocuklar gerçekten çok özel. Bu çocuklarımızın her biri için burada ayrı bir eğitim müfredatı düzenleniyor. Bir insanı bile hayata bağlamak çok önemli. Çünkü insan çok değerli"
Konyalı sanayiciler, ağustos ayı meclis toplantısını, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı'nda yaptı - Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü: - "Otizmli çocuklar gerçekten çok özel. Bu çocuklarımızın her biri için burada ayrı bir eğitim müfredatı düzenleniyor. Bir insanı bile hayata bağlamak çok önemli. Çünkü insan çok değerli"
Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde stant açan geleneksel deri kostüm imalatçıları Turan Bahadır ve Faruk Tanyeri, atalarının mirasını yaşatmak için ürettiği deri kıyafetleri yurt dışına gönderiyor - Turan Bahadır: - "Ürettiğimiz deri savaş kıyafetlerini internet üzerinden ve festivallerde satıyoruz, Avrupa ülkelerine gönderiyoruz, az da olsa Amerika'dan talep alıyoruz" - Faruk Tanyeri: - "İnsanlara Türk savaşçılarının hangi kıyafetlerle savaştığını, kurt başının neyi ifade ettiğini anlatıyoruz. Çok büyük ilgi var"
Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde stant açan geleneksel deri kostüm imalatçıları Turan Bahadır ve Faruk Tanyeri, atalarının mirasını yaşatmak için ürettiği deri kıyafetleri yurt dışına gönderiyor - Turan Bahadır: - "Ürettiğimiz deri savaş kıyafetlerini internet üzerinden ve festivallerde satıyoruz, Avrupa ülkelerine gönderiyoruz, az da olsa Amerika'dan talep alıyoruz" - Faruk Tanyeri: - "İnsanlara Türk savaşçılarının hangi kıyafetlerle savaştığını, kurt başının neyi ifade ettiğini anlatıyoruz. Çok büyük ilgi var"
Anadolu Selçuklu Devleti tarafından Konya'da inşa edilen Zazadin Hanı, dönemin özelliklerini yansıtması nedeniyle birçok film yapımcısının gözde mekanları arasında yer alıyor - Film yapımcısı Tamer Yiğit: - "Tarihi film çekmek istiyorsanız zaten Konya bunun üslerinden biridir. Konya'nın tarihi yapıları doğal bir film üssü. Bunlardan biri de Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından Zazadin Hanı'dır. Bu hanı yıllardır tüm yapımlarımızda kullanıyoruz"
Anadolu Selçuklu Devleti tarafından Konya'da inşa edilen Zazadin Hanı, dönemin özelliklerini yansıtması nedeniyle birçok film yapımcısının gözde mekanları arasında yer alıyor - Film yapımcısı Tamer Yiğit: - "Tarihi film çekmek istiyorsanız zaten Konya bunun üslerinden biridir. Konya'nın tarihi yapıları doğal bir film üssü. Bunlardan biri de Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından Zazadin Hanı'dır. Bu hanı yıllardır tüm yapımlarımızda kullanıyoruz"
Konya'nın Selçuklu ilçesinde, kağıt toplayıcısının çuvalının üstüne yüklediği koltuk takımıyla yaptığı tehlikeli yolculuk kameralara yansıdı
Konya'nın Selçuklu ilçesinde, kağıt toplayıcısının çuvalının üstüne yüklediği koltuk takımıyla yaptığı tehlikeli yolculuk kameralara yansıdı
Eskişehir'de 33 yıllık el sanatları ustası Şefik Ada, atölyesinde özellikle Osmanlı döneminden kalma para, gümüş ve diğer materyallerden yüzük, zihgir, bileklik, kolye gibi takılar yaparak geçmişin izlerini günümüze taşıyor - Zanaatkar Şefik Ada: - "Diriliş Ertuğrul dizisi çok etkili oldu. Müşteri gelip 'zikir yüzüğü' denilen okçu yüzüğünü sormaya başladı" - "Şimdilerde dizilerde padişahların, sultanların yüzüklerini, kolyelerini görenler de etkilenip o tarz bir ürünü soruyor. Dizilerin tarihi sevdirdiğini söyleyebilirim"
Eskişehir'de 33 yıllık el sanatları ustası Şefik Ada, atölyesinde özellikle Osmanlı döneminden kalma para, gümüş ve diğer materyallerden yüzük, zihgir, bileklik, kolye gibi takılar yaparak geçmişin izlerini günümüze taşıyor - Zanaatkar Şefik Ada: - "Diriliş Ertuğrul dizisi çok etkili oldu. Müşteri gelip 'zikir yüzüğü' denilen okçu yüzüğünü sormaya başladı" - "Şimdilerde dizilerde padişahların, sultanların yüzüklerini, kolyelerini görenler de etkilenip o tarz bir ürünü soruyor. Dizilerin tarihi sevdirdiğini söyleyebilirim"
Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından Kayseri'de yaptırılan Keykubadiye Sarayı'ndaki "Dört Kemerli Köşk" çevresinde gerçekleştirilen kazılarda açığa çıkarılan farklı seviyelerdeki döşemeler ile tandırlar, eserin Osmanlı'nın son dönemine kadar kullanıldığını ortaya çıkardı - Kazı başkanı Prof. Dr. Ali Baş: - "Her vurduğumuz kazma bize yeni şeyler çıkarıyor, yeni bir veri ortaya koyuyor. Bu, sarayın mimarisini ve planını ortaya çıkarmak için çok önemli" - "Geç döneme kadar 18. belki 19. yüzyıla ait çok sayıda tandır var. Hem duvarlar hem bu malzemeler, buradaki yerleşimin en azından Osmanlı'nın son dönemlerine kadar devam ettiğini gösteriyor"
Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından Kayseri'de yaptırılan Keykubadiye Sarayı'ndaki "Dört Kemerli Köşk" çevresinde gerçekleştirilen kazılarda açığa çıkarılan farklı seviyelerdeki döşemeler ile tandırlar, eserin Osmanlı'nın son dönemine kadar kullanıldığını ortaya çıkardı - Kazı başkanı Prof. Dr. Ali Baş: - "Her vurduğumuz kazma bize yeni şeyler çıkarıyor, yeni bir veri ortaya koyuyor. Bu, sarayın mimarisini ve planını ortaya çıkarmak için çok önemli" - "Geç döneme kadar 18. belki 19. yüzyıla ait çok sayıda tandır var. Hem duvarlar hem bu malzemeler, buradaki yerleşimin en azından Osmanlı'nın son dönemlerine kadar devam ettiğini gösteriyor"
Antalya Valisi Münir Karaloğlu: "Biz kentin, ülkenin, insanlığın çok değerli bir hazinesini korumaya çalışıyoruz. Restore edilmeseydi Korkut Camisi'nin kalanı bu yılki yağmur ve fırtınada çökerdi" - "Burada restorasyon çalışmasına başladığımızda kamyonlarca çöp çıkardık. Antalya'da kimse bundan rahatsız değildi. 'Neden çöplük oldu?' diyen yoktu. Yapı ayağa kalkınca çok konuşan var. Minareyi beğenen var, beğenmeyen var. Bir sabredin, bu kadar uzmanın uzmanlığına saygı duyun" - Projenin danışma kurulu üyesi İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller: "Minarenin külahının olmaması pek çok ziyaretçi tarafından kültür varlığı yapının ihmal edilmişliğinin sembolü olarak dile getirilmekte, yapı ve şehir için üzücü bir durum olarak değerlendirilmekteydi. Külahın olmaması aynı zamanda yapının su almasına ve tahribatın artmasına neden olmaktaydı" - "Şehzade Korkut Camisi ve minaresi restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Antalya'nın sahip olduğu pek çok sembolle birlikte hakkettiği değeri bulacak ve kültür turizmi açısından önemli çekim merkezi niteliğine uzun yılların ardından yeniden kavuşacaktır"
Antalya Valisi Münir Karaloğlu: "Biz kentin, ülkenin, insanlığın çok değerli bir hazinesini korumaya çalışıyoruz. Restore edilmeseydi Korkut Camisi'nin kalanı bu yılki yağmur ve fırtınada çökerdi" - "Burada restorasyon çalışmasına başladığımızda kamyonlarca çöp çıkardık. Antalya'da kimse bundan rahatsız değildi. 'Neden çöplük oldu?' diyen yoktu. Yapı ayağa kalkınca çok konuşan var. Minareyi beğenen var, beğenmeyen var. Bir sabredin, bu kadar uzmanın uzmanlığına saygı duyun" - Projenin danışma kurulu üyesi İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller: "Minarenin külahının olmaması pek çok ziyaretçi tarafından kültür varlığı yapının ihmal edilmişliğinin sembolü olarak dile getirilmekte, yapı ve şehir için üzücü bir durum olarak değerlendirilmekteydi. Külahın olmaması aynı zamanda yapının su almasına ve tahribatın artmasına neden olmaktaydı" - "Şehzade Korkut Camisi ve minaresi restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Antalya'nın sahip olduğu pek çok sembolle birlikte hakkettiği değeri bulacak ve kültür turizmi açısından önemli çekim merkezi niteliğine uzun yılların ardından yeniden kavuşacaktır"
Konya'daki 5 bin yıllık geçmişe sahip Sille Mahallesi, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyor - Eski evlerden dönüştürülen mekanları ve renkli akşamları ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken tarihi mahalle, zengin ahşap süslemeli eski camileri, kaya oyma mağaraları ve mezarlarıyla adeta açık hava müzesini andırıyor
Konya'da Anadolu Selçuklu dönemi eserlerinden Aksinne Mescidi'ndeki mihrabın restorasyonunda gün yüzüne çıkarılan çift başlı kartal ve ejderha figürlü süslemeleri ilgi çekiyor - SÜ Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Şükrü Dursun: - "Mihrapta Anadolu Selçuklu dönemine ait altı figüre rastladık. Sultan Alaaddin Keykubat döneminde yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu mihraptaki figürlerin örneği yok"
Konya'da Anadolu Selçuklu dönemi eserlerinden Aksinne Mescidi'ndeki mihrabın restorasyonunda gün yüzüne çıkarılan çift başlı kartal ve ejderha figürlü süslemeleri ilgi çekiyor - SÜ Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Şükrü Dursun: - "Mihrapta Anadolu Selçuklu dönemine ait altı figüre rastladık. Sultan Alaaddin Keykubat döneminde yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu mihraptaki figürlerin örneği yok"
Kayseri'de asırlar önce Selçuklu ve Danişmentliler zamanında yaptırılan tarihi camilerdeki mukabele geleneği çocuk hafızlarca yaşatılıyor - Kur'an öğreticisi Ahmet Demirezen: - "10-11 yaşlarındaki küçük hafızlarımız tarihi camilerimizde mukabele geleneğini devam ettiriyor" - Çocuk hafızlardan Vatan Sayim: - "Tarihi camilerden Cami Kebir'de 4 arkadaşımızla mukabele okuyoruz ve günde 1 cüz bitiriyoruz. Kur'an okuduğumuz için mutluyuz"
Kayseri'de asırlar önce Selçuklu ve Danişmentliler zamanında yaptırılan tarihi camilerdeki mukabele geleneği çocuk hafızlarca yaşatılıyor - Kur'an öğreticisi Ahmet Demirezen: - "10-11 yaşlarındaki küçük hafızlarımız tarihi camilerimizde mukabele geleneğini devam ettiriyor" - Çocuk hafızlardan Vatan Sayim: - "Tarihi camilerden Cami Kebir'de 4 arkadaşımızla mukabele okuyoruz ve günde 1 cüz bitiriyoruz. Kur'an okuduğumuz için mutluyuz"
Konya'da stadın otoparkında kardeşi Sevgi T. (24) ile baldızı Ceylan P.'yi (30) tabancayla vurarak yaralayıp, baldızının sevgilisi Yaşar Telli'yi (31) öldüren Fevzi Arslan (35) 'kasten adam öldürme ve öldürmeye teşebbüs' suçlarından 54 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Süslemeleri, yazıları ve mimari özelliklerinin yanında tarihi bilgiler de veren yüzlerce yıllık mezar taşları, geçmişin izlerini bugünlere taşıyor - Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celil Arslan: - "Mezar taşları üzerindeki kitabelerin içeriklerine bakıldığında bize tarih verir. Tarih bilimi için birinci elden kaynak ve vesikalardır. Kısaca mezar taşları bir milletin tapu senedidir"