Ekonomik dar boğaz dev şirketleri de çıkmaza sürüklemeye devam ediyor. Bir zamanların vergi rekortmeni, dünyanın 5. büyük seramik firması olan Hitit Seramik konkordato bayrağını çekti. Dev seramik şirketinden yapılan açıklamada ise, TL'de yaşanan değer kaybına ve faiz oranların beklenenden yüksek olmasına dikkat çekildi.
ERKAN GÜRAL: “NG Kütahya Seramik ve ürünlerinin dünyanın en saygın kurumlarından biri olan NSF tarafından sertifika ile takdir edilmesi hem bizim hem de sektörümüz için gurur verici.’’
Arabalarda seramik kaplama son yıllarda popülerlik kazanan ve araç sahiplerine birçok avantaj sunan bir yüzey koruma yöntemidir. Bu yöntem genelde araç boyasını korumak ve estetik değerini artırmak için tercih edilir. Peki, seramik kaplama nasıl yapılır?
Van'ın Edremit ilçesinde 2 çocuk annesi 29 yaşındaki Ülkü Akgün, internetten izlediği videolardan etkilenerek seramik ürünler yapmaya karar verdi. Akgün, evinin bir odasını atölyeye dönüştürdü. Çamura şekil vererek seramik kupa, fincan ve süs eşyaları yapmaya başlayan Ülkü Akgün, ürünlerini sipariş üzerine Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Akgün, en büyük hayalinin bir seramik karo fabrikası kurmak olduğunu söyledi.
Evde seramik yapımı, boş zamanlarınızı keyifli ve üretken bir şekilde geçirmenin yollarından biri. Tek başınıza veya sevdiklerinizle birlikte yapabileceğiniz seramikle, hem stres atabilir hem de el becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Çünkü evde seramik yapmak için özel bir atölyeye veya pahalı ekipmanlara ihtiyacınız yok! Basit araçlar ve doğru malzemelerle evinizde rahatlıkla seramik yapabilirsiniz. Biz de sizler için çeşitli seramik hamurlarından oluşan bir liste hazırladık.
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde evini seramik atölyesine çeviren Aslı Nalbantoğlu’nun seramik çamurundan tasarladığı objeleri görenler hayran kalıyor. E-ticaret ile yaptığı ürünleri yurt içine ve yurt dışına sattığını belirten Nalbantoğlu, bu yolla gelir elde ederken seramik yaparken kullandığı çamurun rahatlatıcı etkisine de vurgu yapıyor.
Bulaşık süngerlerinin zararları bugüne kadar tam anlamıyla bilinmiyordu. Yapılan açıklamalar bulaşık süngerlerinin bakteri yuvası olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Canan Karatay'ın bulaşık süngeri hakkındaki çarpıcı açıklamalarının ardından alternatif ürünler aranıyor. Doğal kabak lifi hem sağlığınız hem de doğa için doğru tercih olarak görülüyor. Üstelik kabak lifi sadece mutfakta değil birçok alanda fayda sağlıyor. İşte kabak lifi faydaları...
Uzun yıllar resimle ilgilenen, daha sonra seramiğe de merak salan Saadet Söyleyici Yasa, ilerleyen yaşına rağmen sınava girerek üniversiteye yerleşti - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünü kazanan Yasa: - "Her zaman söylüyorum öğrenmenin, okumanın, sanatın yaşı olmaz"
OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Seramik Çalıştayı" başladı
Üç boyutlu yazıcıyla seramik ürünler yapıyorlar
Kazılar sırasında Geç Osmanlı Dönemi'ne tarihlendirilen seramik, sikke, metal, cam ve kemik buluntuları da tespit edildi - Bitlis Eren Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Emre Karasu: - "2004'ten bu yana yürütülen kazılarla kalenin yaklaşık yüzde 50'lik kısmı gün yüzüne çıkarıldı. kalan kısımlarda çalışmalar devam ediyor"
Günlük rutininizde çayı ve kahveyi çok tüketen kişilerden biri misiniz? Hem çayı hem kahveyi kupada içmeyi tercih etmek, içilen içeceğin keyfinin daha uzun sürmesini sağlar. Bu kupaların el yapımı olması, çay ve kahveyi sağlıklı şekilde tüketme fırsatı verir. Bunun yanında el yapımı kupalar, şahane tasarımlarıyla alıcıların beğenisini kazanır. El yapımı kupa almak isteyen ama ne alacağınıza karar veremeyen biriyseniz sizler için seçtiğimiz kupa modellerine göz atabilirsiniz.
Uşak Üniversitesinin 4 seramik tasarımı tescillendi
Seramik yemek tabakları neredeyse her mutfakta var. Şık olmasının yanı sıra sağlıklı olduğu düşünülen seramik tabaklar yanlış seçildiğinde zehir saçmaya başlıyor. Özellikle çocuklar için kullanılan mutfak ürünlerinde terciniz asla seramikten yana olmamalı. Seramik yemek tabakları, fincanlar, bardaklar ve kaseler zehir etkili ağır metal içerebilir.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmet Özotraç: - "İleri teknolojiyle üretim yapılan Avrupa'nın en büyük porselen ve seramik fabrikaları Kütahya'da bulunmaktadır. Dolayısıyla yeni yatırımlarla beraber Kütahya'nın gelecekte bu sektörde dünyanın en büyük üretim merkezi haline geleceğine inanıyoruz"
Ağrı'da, ilk ve orta öğretimde zeka, yaratıcılık, sanat veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren öğrenciler, bilim merkezinde kendi tasarımlarıyla tabak, fincan ve vazo gibi seramik ürünler üretiyor - Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bülent Bakır: - "Eğer öğrencilerimizin tasarımlarına tescil belgesi alırsak işin ticari boyutunu düşünüyoruz. Seramik fabrikalarıyla görüşeceğiz. Modelini biz oluşturacağız, seri üretimi onlar yapacak"
Resim, çini ve seramik sanatlarıyla uğraşan Aynur Isparta: - "Hayatımı boyalarla renklendiriyorum. Kendi hayatımın renklerini buluyorum. Üretiyorum, artık bir kenarda değilim" - "Parkinson hastaları konuşmakta zorluk çeker ve içe kapanık bir yapıları vardır. Ben bu zorlukları boya ve fırçalarımla aştım. Boyalar düşüncelerim, fırçalar dilim oldu"
Uşak'ta seramik fabrikasındaki kazada 1 işçi öldü
MSKÜ Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesinin seramik bölümü binası açıldı
Pendik, Kavaklı mahallesinde 4 katlı binanın bodrum katında seramik atölyesi olarak üretim yapan iş yerinde yangın çıktı. Mahalle sakinleri sokağa döküldü. İş yerinde maddi hasar meydana gelirken ölen ya da yaralanan olmadı.
Kentte yaklaşık 60 bin metrekarelik alanda kurulu tesiste üretilen ürünler Japonya, Fransa, Rusya ve ABD başta olmak üzere yaklaşık 50 ülkeye satılıyor - Firmanın Genel Müdürü Emin Yüce: - "Çin'den ürün tedarik eden ülkeler salgın sürecinde Türkiye'ye gelmeye başladı. Bu durum da bizim için büyük avantaj oldu"
Malatya'da 1363-1370 tarihlerinde yaptırılan yıkık durumdaki Şahabiyye-i Kübra Medresesi'nde başlatılan kazı çalışmalarında turkuaz renkli çini parçalarına rastlandı, medresenin avlusu gün yüzüne çıkarıldı - Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan: - "Bizim için önemli olan turkuaz renkli çinilere rastlandı, bunun yapıya ait olduğunu tahmin ediyoruz. Medresenin çinilerle süslü olduğunun bir delili olarak düşünüyoruz" - "Şu an avlunun taş döşemelerine kadar geldik. Avlunun ortasında bir havuzun olduğu, etrafı revaklı ve üstü açık bir avlu olduğu hemen hemen kesin"
İbrahim Çeçen Vakfı Müdürü Dinçer'in "Nuh Tufanı" eserleri öğrencilere burs olacak
Ahlat'taki İç Kale kazılarında 5 bin 200 yıllık seramik parçaları bulundu
Bilecik'te devrilen seramik yüklü tırın sürücüsü yaralandı
Samsun Olgunlaşma Enstitüsünde oluşturulan seramik atölyesinde, farklı meslek gruplarından çalışanlar ile emeklilerden oluşan kursiyerler Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin eserlerini seramiğe işleyerek geleceğe aktarıyor - Seramik ve Cam Teknolojileri Üretim Atölyesi Bölüm Şefi Zafer Kurt: - "Anadolu topraklarında birçok medeniyet yaşamış. Bu medeniyetlerin eserlerini gelecek kuşaklara aktarmak için modernize edip günümüzün sanat anlayışı ile seramiğe aktarıyoruz"
Kütahya'da, çocukluğunda çaycılığı, lokantacılığı öğrenmek isteyen ancak babasının teşvikiyle 11 yaşında eniştesinin yanında çiniciliğe başlayan Ali Buzkan, çark sanatını kendi atölyesinde icra etmeye devam ediyor - Kültür ve Turizm Bakanlığının çark sanatçısı Buzkan: - "Bir torba çamur, çark ustasının elinde sanata doğru yola çıkıyor. Çamur ustanın elinde vücut bularak vazolar, ibrikler, tabaklar, kaseler ve çok çeşitli eserler oluyor"
Kütahyalı ressam, çini ve seramik ustası Ömer Numan Özyağman, tuval yerine tabak, vazo, pano gibi çini ve seramiklere çizdiği resimlerle sanata farklı bakış açısı kazandırdı - Özyağman: - "Çini ve seramiğe resim yapmak kolay değil. Seramiğin üzerine çizdiğiniz ve boyadığınız resimler sırlandıktan sonra yaklaşık bin derecelik fırınlarda pişiriliyor. İstediğiniz tonda renklerin çıkmama riski çok büyük"
Ankara'nın Çubuk ilçesinde bir yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle engelli olarak yaşamını sürdüren, 2 yıl önce de anne ve babasını kaybedince adeta hayata küsen Mete Esen, seramik sanatçısı arkadaşının tavsiyesiyle doğal topraktan tespih yapmaya başladı - Bu sayede hem hayata bağlanan hem de kendisine meslek edinen Esen: - "Bütün mutluluğumu arkadaşıma borçluyum. Hayata tespih sallamıyorum, tespih yaparak hayata tutunuyorum"
Ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Kütahyalı çini ustası Mustafa Dumanlar eski kilim motifleri ile tezhip ve Osmanlı dönemi kumaş desenlerini çiniye uygulayarak sanata farklı bir yorum kazandırdı - Mustafa Dumanlar: - "Çini sanatı bir çeşit terapidir. Çini eserler bulunduğu ortamlarda pozitif enerji saçar. Bir insan çiniye dikkatli bakarsa üzerindeki motifler onunla konuşur çünkü o motiflerin bir yaşanmışlığı vardır. O motiflerde çizenin, boyayanın duyguları vardır"
Ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Kütahyalı çini ustası Mustafa Dumanlar eski kilim motifleri ile tezhip ve Osmanlı dönemi kumaş desenlerini çiniye uygulayarak sanata farklı bir yorum kazandırdı - Mustafa Dumanlar: - "Çini sanatı bir çeşit terapidir. Çini eserler bulunduğu ortamlarda pozitif enerji saçar. Bir insan çiniye dikkatli bakarsa üzerindeki motifler onunla konuşur çünkü o motiflerin bir yaşanmışlığı vardır. O motiflerde çizenin, boyayanın duyguları vardır"
Ticaret yapmak amacıyla Türkiye'ye gelen ve çok sevdiği için ülkeye yerleşen İspanyol kadın, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde açtığı seramik atölyesinde renkli dünyasını eserlerine yansıtıyor - Ana Gomez de Pablos: "Ben Türkiye'ye ilk gelişimde aşık oldum, daha doğrusu İstanbul'a. İstanbul'a geldiğimde 'eve geldim gibi' hissettim. İlk zamanlar bu kadar kalacağımı düşünmedim. 25 sene olmuş ve bu seneler nereye gitti anlayamadım" - "İnsanlar benim burada yaşadığımı görünce şaşırıyor. Atölyenin ismini görenler bana sürekli 'İspanyol musunuz? Neden burada yaşıyorsunuz?' gibi sorular soruyor"
Ticaret yapmak amacıyla Türkiye'ye gelen ve çok sevdiği için ülkeye yerleşen İspanyol kadın, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde açtığı seramik atölyesinde renkli dünyasını eserlerine yansıtıyor - Ana Gomez de Pablos: "Ben Türkiye'ye ilk gelişimde aşık oldum, daha doğrusu İstanbul'a. İstanbul'a geldiğimde 'eve geldim gibi' hissettim. İlk zamanlar bu kadar kalacağımı düşünmedim. 25 sene olmuş ve bu seneler nereye gitti anlayamadım" - "İnsanlar benim burada yaşadığımı görünce şaşırıyor. Atölyenin ismini görenler bana sürekli 'İspanyol musunuz? Neden burada yaşıyorsunuz?' gibi sorular soruyor"
Elazığ'da bir köyde definecilerin zaman zaman kazdığı yerde Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazı çalışmasında bölgenin Urartu Krallık dönemine kadar gittiği seramik analizlerinden ortaya çıkarken, askeri veya soyluların yaşadığı alan olarak kullanıldığı belirlendi. Bölgenin 1,5 metre kalınlığında sur duvarları ile çevrili olduğunun tespit edilmesiyle tescil edilip kayıt alınması ve arkeolojik bir kazı çalışmasının yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Bozüyük ilçesinde, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu tarafından yaptırılan "seramik sağlık gereçleri dördüncü üretim tesisi" törenle hizmete girdi - Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı: - "Türkiye Seramik Federasyonu tarafından hazırlanan yerli katma değer raporuna göre, sektörümüz 2009-2018 döneminde 7,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracat ülkemize 5,9 milyon dolarlık yerli katma değer sağladı" - "Sektörümüzün ihracattaki katma değer oranı yüzde 82 ile rekor bir seviyede. Her 100 dolarlık seramik ihracatının 82 doları ülkemizde kalıyor"
Bozüyük ilçesinde, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu tarafından yaptırılan "seramik sağlık gereçleri dördüncü üretim tesisi" törenle hizmete girdi - Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı: - "Türkiye Seramik Federasyonu tarafından hazırlanan yerli katma değer raporuna göre, sektörümüz 2009-2018 döneminde 7,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracat ülkemize 5,9 milyon dolarlık yerli katma değer sağladı" - "Sektörümüzün ihracattaki katma değer oranı yüzde 82 ile rekor bir seviyede. Her 100 dolarlık seramik ihracatının 82 doları ülkemizde kalıyor"
Türkiye, yılın ilk yarısında 6 kıtaya yaklaşık 572,5 milyon dolarlık seramik mamulleri ihracatı yaptı.
Sanatçı ve yazar Laurelie Rae: - "Kütüphanelerde Müslüman kadın seyyahların izini sürüyorum ve tarihin sayfalarında unutulmuş Müslüman kadınların hikayelerini okuyorum. Onlardan yeni karakterler çizerek günümüze taşıyorum" - "Bu dönemde İslam sanatı üzerine çalışan ve gerçekten sevdiğim çok az Türk sanatçı var. Geleneksel Türk sanatını kesinlikle daha çok seviyorum"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde devam eden seramik kursuna katılan çocuklar, "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali" kapsamında şehrin ünlü sebze ve meyvelerinin küçük heykellerini yaptı - Çocukların yaptığı endişeye kapılan patlıcan, şaşıran domates, yan gelip yatan bezelye gibi seramik heykeller, 12-15 Eylül'deki festivalde sergilenecek
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde devam eden seramik kursuna katılan çocuklar, "GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali" kapsamında şehrin ünlü sebze ve meyvelerinin küçük heykellerini yaptı - Çocukların yaptığı endişeye kapılan patlıcan, şaşıran domates, yan gelip yatan bezelye gibi seramik heykeller, 12-15 Eylül'deki festivalde sergilenecek
İran'ın Tebriz kentinde 4.'sü düzenlenen Tebriz Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali'nde gerçekleştirilen yarışmada, Türk seramik ve çini sanatçısı Çiğdem Eroğlu ikinci oldu
İran'ın Tebriz kentinde 4.'sü düzenlenen Tebriz Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali'nde gerçekleştirilen yarışmada, Türk seramik ve çini sanatçısı Çiğdem Eroğlu ikinci oldu
Üniversitede birkaç bölümü yarım bırakan Minel Cebir Yıldız, KOÜ Seramik Cam ve Çinicilik Programını tercih eden 48 yaşındaki annesi Derya Cebir ile heyecanla mezun olacakları günü iple çekiyor - Minel Cebir Yıldız: - "Sanırım annem 'Elimle götüreyim, başında bekleyeyim, bir yeri bitirsin artık' düşüncesine kapıldı. Onunla birlikte okumaktan çok memnunum, çok keyifli" - "Annem benden daha iyi sınıf arkadaşı, dersleri daha iyi, notları daha yüksek"
Kütahyalı çini ve seramik sanatçısı Fahri Çetinkaya, geliştirdiği teknikle elmas uç ve kristal mat sırça kullanarak ürettiği "dokunulduğunda desenleri hissedilebilme" özelliğine sahip eserlerle sanata farklı bir boyut getirdi - Fahri Çetinkaya: "Elmas tekniğini 5 yıl süren çalışmalar sonucunda buldum. Bu teknikle yaptığım ve 3 yılda tamamladığım ilk eserim ise İnci Koleksiyonu adını verdiğim çalışmalardır"
Kütahyalı çini ve seramik sanatçısı Fahri Çetinkaya, geliştirdiği teknikle elmas uç ve kristal mat sırça kullanarak ürettiği "dokunulduğunda desenleri hissedilebilme" özelliğine sahip eserlerle sanata farklı bir boyut getirdi - Fahri Çetinkaya: "Elmas tekniğini 5 yıl süren çalışmalar sonucunda buldum. Bu teknikle yaptığım ve 3 yılda tamamladığım ilk eserim ise İnci Koleksiyonu adını verdiğim çalışmalardır"
Hırvatistan'da "Göbeklitepe: İnsan ve Hayat" sergisi
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz: - "Geçen yıl sektör ihracatı, 2017 yılına göre yüzde 12 arttı ve 3,2 milyar dolara ulaştı" - "Bu yıl çimento, cam ve seramik sektörleri toplamında, ortalama yüzde 14 ihracat artışı hedefliyoruz. 2023'e kadar ise yüzde 15 ihracat artışı sağlayarak 7,3 milyar dolarlık ihracat yapmayı amaçlıyoruz" - "Geçen yıl sonu itibarıyla sektör, başta AB ülkeleri ve ABD olmak üzere 200 noktaya ihracat yaptı"
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz: - "Geçen yıl sektör ihracatı, 2017 yılına göre yüzde 12 arttı ve 3,2 milyar dolara ulaştı" - "Bu yıl çimento, cam ve seramik sektörleri toplamında, ortalama yüzde 14 ihracat artışı hedefliyoruz. 2023'e kadar ise yüzde 15 ihracat artışı sağlayarak 7,3 milyar dolarlık ihracat yapmayı amaçlıyoruz" - "Geçen yıl sonu itibarıyla sektör, başta AB ülkeleri ve ABD olmak üzere 200 noktaya ihracat yaptı"
Seramik sanatını kendine has özel bir teknik ile hayata geçiren sanatçı Esma Dereboy'un ürünleri bugün Hong Kong, Fransa, Lübnan, ABD, Dubai, Ürdün ve İsviçre'de satılıyor
Seramik sanatını kendine has özel bir teknik ile hayata geçiren sanatçı Esma Dereboy'un ürünleri bugün Hong Kong, Fransa, Lübnan, ABD, Dubai, Ürdün ve İsviçre'de satılıyor
28 kadın sanatçının eserlerine yer verilen sergide "anne, ailenin direği ve toplum" temaları işlendi
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde Doğu Roma ve Osmanlı dönemine tanıklık eden, Cumhuriyet döneminin önemli tarihi ve turistik sembollerini barındıran yapılarıyla ünlü, her köşesinde tarihin izlerini taşıyan "Kapanca Sokak", seramik sanatçısı Çiğdem Eroğlu'na esin kaynağı oldu - Çiğdem Eroğlu: - "Her köşesinde tarih barındıran Kapanca Sokak'ta, geleneksel çark torna sanatı tohumunu gelecek nesillerin gönlüne serpmeyi, elleri çamurla buluşturmayı arzuluyorum"
Görme engelli Meksikalı heykeltıraş eserleriyle kendine hayran bırakıyor. Görme yetisini tamamen kaybeden adam seramik işleri üretmeye hiç ara vermedi.
Seramik sanatçısı Beyhan Gürsoy'un seramiğe işleyerek yaptığı eserler hem tarihi Balat semtinin yaşatılmasına hem de tanıtımına katkı sağlıyor - Beyhan Gürsoy: - "Önce onların modellerini hazırladım. Hazırlıklar 1,5 yıl sürdü. Sonra o modellerden kalıplar aldım ve o kalıpları döküm çamuruyla dökerek çoğalttım. Koskoca bir binayı 10-15 santimetreye indirmek kolay olmadı. Ama azimle ve sevgiyle üstesinden geliyoruz" - "Bildiğim güzel evlerin fotoğraflarını çekerek çalıştım ve koleksiyonuma dahil ettim. Fener Balat'ın en güzide evleri, unutulmaması gereken, geleceğe taşınması gereken tarihi evler, böylece bütün dünyaya yayıldı. Hem Türkiye'den hem de farklı ülkelerden gelenler tarafından satın alınıyor. Severek evlerine götürüyorlar. Bu da beni mutlu ediyor"
Seramik sanatçısı Büşra Yıldırım: "Okulda çok farklı sanat dallarını denedim ancak çamura temas ettikten sonra bırakamadım" "Eşimin en büyük desteği ben çalışırken atölyede minik bebeğimizle ilgilenmesi"
Seramiksan Satış Müdürü Süreyya Çağlar: - "Özellikle yurt dışından gelen turist sayısındaki artış, bize turizm yatırımlarıyla alakalı bir satış imkanı yarattı. Şu anda birçok otele, devre mülklere ve tatil köylerine malzeme satabiliyoruz" - "Bugün bizim 80-90 dolara ihraç ettiğimiz klozet ve lavabolar, yani vitrifiyeler, yabancı firmaların logosu basılarak Avrupa'da 900 dolara satılıyor" - "Konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi halinde sektörün canlanması kaçınılmaz"
CNR Expo’da düzenlenen İstanbul-Seramik Banyo Mutfak Fuarı, katılımcılarını ağırlamaya başladı - TİM Başkanı İsmail Gülle: - "Dünyada 2000'den sonraki yaklaşık 20 yılda dünya ticareti 2,5 kat artarken seramik sektörü 3 kat büyümüş. 60 milyar dolarlık bir ciroya ulaşmış. Biz bugün sektör olarak bunun yüzde 1,8'ini temsil ediyoruz. Bu kadar köklü geleneği olan bu sektörümüzün çok daha büyük ihracatlara ulaşması lazım" - CNR Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut: - "UNICERA'da bu yıl Türkiye 350 firma ve bin 200 markasıyla yerini aldı"
Özbekistan'ın Semerkant kentinde yaşayan Mehroj Bobomurodov, ülkesinde kaybolmaya yüz tutmuş çini sanatını canlandırmak amacıyla, "Efsane Mehmet" olarak tanınan ustadan sanatın püf noktalarını öğreniyor - Bobomurodov : - "Ülkeme bir çini ustası olarak dönüp bu sanatı önce çocuklarıma, sonra da başkalarına öğreteceğim. Kaybolmaya yüz tutmuş çini sanatını Özbekistan'da yeniden canlandırmaya çalışacağım" - Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik ve çini sanatçısı Mehmet Yıldırım: - "Mehroj gelir gelmez çark torna tezgahına oturdu ve 10 günde büyük mesafe katetti. Şu anda 33 santimetre bir vazo yapmayı başardı"
Muğla'da düzenlenen seramik çalıştayında ortaya çıkan ürünlerden elde edilecek gelir, engellilerin eğitimine harcanacak
Çini ustası Hakan Kulkoç, tesadüfen bulduğu ve patentini aldığı yöntemle ürettiği eserlerin karanlıkta da görünmesini sağladı - Hasan Kulkoç: "Çini herkesin bildiği gibi 900 ile 1200 derecelik fırınlarda pişirildiği için ateşte açan çiçekler olarak adlandırılır. Benim uygulamam sayesinde ateşte açan çiçekler, karanlıkta da açan çiçekler oldu" - "Karanlıkta ışık veren çinilerimiz yurt dışında da satılıyor. Özellikle Almanya, Dubai, Hollanda, Brezilya, İtalya ve Norveç'ten, ürettiğimiz çinilere büyük talep var"
Mesleğini yarıda bırakarak tutkunu hale gelen seramikte akademik kariyer yapan Doç. Dr. Funda Altın, seramik, porselen ve seladonun anavatanı Çin'de yaptığı çalışmaları, farklı milletlerin beğenisine sundu - ODÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Başkanı Doç. Dr. Funda Altın: - "6 eserim de Shangyu Modern Seramik Sanatları Müzesi koleksiyonuna alındı. Çin'de artık beni, ülkemi temsil eden işler var. Bence bu bir sanatçı için çok gurur verici"
Kültür ve Turizm Bakanlığı çini ve seramik sanatçısı Ali Kaya, dayanım ve renklerdeki canlılığın uzun yıllar devam etmesi için 10 yıldır üzerinde çalıştığı özel yönteminin deneme ve testlerinde başarı sağladı - Ali Kaya: - "Çini ve seramikte kuvars ağırlıklı bir reçeteyle altyapıyı sağlamlaştırdım. Çininin üzerindeki desen ve boyaların canlılığını uzun yıllar korunması için de sırlama aşamasında özel bir yöntem kullandım. Deneme ve testlerde büyük başarı sağladım, yaptığım tüm ürünlerde de uygulamaya başladım" - "Atalarımızın eserleri nasıl bugüne kadar ulaştıysa bugün yaptığım eserler de asırlarca yaşayacak. Yaptığım çalışmalar her türlü hava koşuluna dayanıklı hale geldi"
Yüzüncü Yıl Üniversitesinin unutulmaya yüz tutmuş çömlekçiliği canlandırmak amacıyla hazırladığı proje kapsamında seramikten çanak, çömlek, testi gibi ürünler üretiliyor - YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami: - "Çanak çömlek kullanımının sağlıklı olması nedeniyle insanlar tekrar eski kültüre dönüyor. Biz de üniversite olarak buna destek veriyoruz"
"Efsane Mehmet" lakabıyla anılan Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik ve çini sanatçısı Mehmet Yıldırım, ustası Kamil Serçebay'dan öğrendiği ve 40 yıldır sürdürdüğü çark torna çini sanatını ahilik kültüründe yetiştirdiği yeni ustalarla yaşatmaya çalışıyor - Çiniciliğin önemli merkezlerinden Kütahya'ya yeni çini formları kazandıran ve katıldığı uluslararası organizasyonlarda Türk kültürünü onlarca ülkeye tanıtan sanatçı Yıldırım, çark torna sanatındaki ara eleman sıkıntısını giderebilmek amacıyla 4 yıllık eğitimi kendi yöntemleriyle kısa sürede veriyor - Mehmet Yıldırım: "Çark torna sanatını, bize gelen sancağı aktarmaya çalışıyoruz"
Günümüzde çoğu insan sağlıklı beslenmenin öneminin farkında ancak kullandığımız tencereler de en az tükettiğimiz gıdalar kadar önemli. Kötü bir tencerenin zehirlenmelere ve diğer sağlık sorunlarına yol açabildiğini bilmeniz gerekir. Sizin için en tehlikeli ürünleri araştırdık ve bunların yerine kullanabileceğiniz daha güvenli seçenekleri bulduk...
Afyonkarahisar'daki tarihi Taş Medrese'de, unutulmaya yüz tutan mesleklerin öğretildiği kursta kadınların yaptığı çömlek ve seramikler, dekoratif amaçlı kullanılıyor - Çömlek ustası Özcan: - "Yaptığımız ürünler geçmişte ihtiyaçtan dolayı kullanılmış ancak günümüzde çamurdan yapılan çömlek ve seramikler dekoratif olarak yoğun ilgi görüyor"
Gizemfrit Seramik Pazarlama ve Satış Müdürü Akcan: - "Seramik sektörü için inkjet mürekkebi ve pigment üretimi gerçekleştiren İspanya'daki Megacolor şirketini satın aldık. Bu satın almayla birlikte Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağız. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla da seramik kaplama sektöründe dünyada ilk 3'e girmek istiyoruz"
Kaleseramik Genel Müdürü Gedik: - "Yatırımlarımız bugüne kadar 1,5 milyar doları aştı. 2018'de de 40-50 milyon lirayı aşan yatırımımız olacak" - "2019 da bizim için yatırım açısından önemli bir yıl olacak. Hem kapasite hem teknoloji ile ilgili yeni yatırım planlarımız var" - "Endüstri 4.0'ın etkisini sektörde hissediyoruz. Rekabet sizi teknolojik uygulamaları kullanmaya mecbur bırakıyor. Bu uygulamaları yapmanız fakat bunun sosyal açıdan problem yaratmaması için de çözümler üretmeniz gerekiyor"
Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) 5 kişilik ekip, 3 bin derecelik ısıya dayanabilen jel ile 1000 derecelik ısıya dayanabilen seramik üretti. Cam, metal ve ahşap alanlarda uygulanabilen ürünler için iki yerli firma seri üretime aday oldu.
Apple’ın yeni akıllı saati Watch Series 2 sahip olduğu özel seramik versiyonu ile büyük ilgi çekmişti. Ancak seramik versiyon fiyatıyla can yakıyor.
Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyü ören yerinde Nisan ayında başlayan kazılarda 3.yüzyıl ve daha sonraki yüzyıllara ışık tutacak kalıntılar bulundu.
Gül Erali’nin yeni sergisi 17 Nisan – 15 Mayıs 2012 tarihleri arasında Hobi Sanat Galerisi’nde…
Çanakkale’de ilin tarihsel ve kültürel değerlerini sembolize edip seramikten üretimler yaparak geleneksel sanatların gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlayan Alper Meriç yılın Ahisi seçildi.
İzmir'de yaşayan dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan vefat etti.