Hayıt otu Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki türüdür ve yüzyıllardır tıbbi amaçlarla kullanılır. Hayıt otu özellikle kadınlar için hormon dengesini desteklemesiyle tanınır. Hormonal düzenlemeye yardımcı olmasıyla birlikte adet dönemi sorunları, premenstrüel sendrom (PMS) ve menopoz semptomlarının hafifletilmesinde etkili olabilir. Ayrıca hayıt otunun stresi azaltmaya, cilt sağlığını desteklemeye ve hafif depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu da bilinir.
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli endüstriyel bitki şerbetçi otunun 2023 yılı taban fiyatları açıklandı.
Şerbetçi otu Cannabaceae familyasından olan Asya ve Avrupa kökenli bir bitkidir. İsmi genellikle bira yapımında kullanılan çiçeklerine atfen duyulsa da şerbetçi otu aslında çok yönlü bir bitkidir. Uzun tırmanıcı özellikli gövdeleri ve tüylü yapraklarıyla tanınır. Şerbetçi otunun en yaygın kullanım alanı bira yapımıdır. Bira üretiminde şerbetçi otunun çiçekleri kullanılarak biraya aroma, acılık ve koruyucu özellikler katılır. Ayrıca şerbetçi otu içerdiği maddelerle sindirim sistemini rahatlatır.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, genellikle ilaç endüstrisi ve içecek sanayisinin yanı sıra ekmek mayası ve alternatif tıp alanında kullanılan şerbetçi otu üreticileri bu yıl iplikleme işlemine yağışlar nedeniyle geç başladı.
Doğada bulunan her bitkinin insan sağlığına faydalı olan çeşitli özellikleri vardır. Bilinçli şekilde tüketildiği zaman bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici etkileri de bulunur. Şerbeti otu da çay olarak tüketildiği zaman özellikle kadınların menopoz dönemlerinde olumlu etkileri ile bilinir. Alternatif tıbbın ilaç olarak kabul ettiği bitkiler arasında yer alır. Kurutulduğu zaman yağ ve krem yapımında da kullanılır. Çay olarak tüketildiğinde birçok faydası olan şerbetçi otu ne işe yarar?
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde geçen yıl 1335 ton olarak gerçekleşen şerbetçi otu rekoltesinin bu sene 900 tona gerileyeceği tahmin ediliyor - İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdar Sert: - "Ekim alanında daralma oldu. Buna rağmen 1600 dekar alanda 720 ton yaş ürün, 180 ton ise kuru ürün alınarak yaklaşık 19 milyon 440 bin lira gelir bekleniyor"
Şerbetçi otu, az bilinen inanılmaz faydalarıyla birçok kişinin gündemine zirveden giriş yaptı. Bazı kanser türleri ile mücadele etmesinin yanı sıra sakinleştirici etkisi olan şerbetçi otu, göğüsleri küçük olan kadınların da imdadına yetişiyor. Sakinleştirici özelliği olan şerbetçi otu; hazımsızlığa, romatizma ağrılarına iyi gelerek kolesterolü düşürür.
Şifalı bitkiler arasında üst sıralarda yer alan şerbetçi otu, faydalarıyla adeta evdeki aspirin görevi görüyor. Vitamin, mineral ve yağların sağlığa olumlu etkisi nedeniyle günümüzde tüketimi artmaktadır. Doktorlar tarafından da önerileri şerbetçi otu, bilinen en iyi antioksidan kaynaklarından biridir.
81 ilden yalnızca Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen şerbetçi otunun hasadı başladı. 1 ay boyunca devam edecek hasatta, ilçede 3 bin dekar alandan 2 bin ton civarında rekolte gelmesi bekleniyor. Yaklaşık yarım asırdır ilçede şerbetçi otunu ürettiklerini söyleyen çiftçiler, bu yıl dekar başına 600-700 kilogram verim alabildiklerini belirtti.
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, 55 yılı aşkın bir süredir üretilen endüstriyel bitki şerbetçi otunun üreticileri hasat yapmaya başladı. İlçede 575 çiftçi tarafından ekimi yapılan şerbetçi otundan bu yıl 15 ila 20 milyon lira kazanç bekleniyor.