Çankırı'da merkeze bağlı Yukarıçavuş köyünde yaşayan 37 yaşındaki Fatma Kara, küçük yaşta serebral palsi (beyin felci) tanısı konulan 7. sınıf öğrencisi kızı Ümmü Selma ile 7 yıldır okul yollarını aşındırıyor.
Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yaşayan 14 yaşındaki serebral palsili (beyin felci) Gamze Avcı, fizik tedavinin yanı sıra yüzmeyle yürüme yetisini kazandı.
Erzurum'da 2 yıl önce çocuklarına örnek olsun diye hayalini kurduğu üniversiteyi kazanan baba Murat Taştekin, kendisinden ilham alan doğuştan konuşma ve yürüme engelli oğlu ile aynı bölümü okuyor.
2005 yılında Özlem Kapurtu ile evlenen ve bu evliliğinden 2006 yılında önce Siraç sonra Yağız adında iki oğlu olan Çılgın Sedat bir AVM'de görüntülendi. 14 günlükken geçirdiği beyin kanaması sonrasında serebral palsi hastası olan Siraç'ın hastalığıyla ilgili yeni bir gelişme olduğunu ifade eden Çılgın Sedat sevenlerinden dua istedi.
Halk arasında ‘beyin felci’ olarak adlandırılan Serebral Palsi, çocukların beyninde görülen hasar nedeniyle kas ve vücut hareketlerinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık her 1000 çocuktan 5’ini etkileyen Serebral Palsi hastalığının tedavisinde erken teşhisin son derece önemli.
Hukuk fakültesini tam bursla bitiren ve 2 yıldır avukatlık yapan Büşra Eröksüz: - "Ben 6-7 yaşlarımdan itibaren avukat olmayı hayal ettim. İnsan hakları, engelli hakları ve diğer alanlarda hakları ihlal edilmiş her bireye destek olmak adına mesleğimi severek yapıyorum" - "Bizler bir şeyleri yapamıyor değiliz, sadece normal gelişim gösteren bireylerden daha farklı yollara ihtiyacımız var. Eğer toplum bu yolları açarsa daha nice başarılı gençlerin yetişeceğine inanıyorum"
İzmir'de annesi ve bakıcılarının desteğiyle yaşamını sürdüren serebral palsi hastası Sema Yılmazgil, burnunun ucuyla tabletin ekranına dokunarak yazdığı "Sevginin Gücü" adlı çocuk kitabını bastırmaya hazırlanıyor
Fransa'nın Rennes şehrinden 41 yaşındaki oyuncu ve yayıncı Hichem, (namıdiğer "DJ H") Serebral palsi ile dünyaya geldi ancak engeli ve yaşadığı tüm zorluklar Hichem'i durduramadı. Hichem, özel kontrolörler sayesinde sadece ayaklarını kullanarak oyun oynamayı ömür boyu sürecek bir tutkuya dönüştürdü. Hatta profesyonel eSpor oyuncularını bile yenmeyi başardı. DJ'lik de yapan Hichem, çektiği videolarla ise büyük ses getirdi.
Doğuştan engelli olması nedeniyle sol kolunu kullanamayan 35 yaşındaki Arif Başar Durak, dünya ve Avrupa şampiyonluklarının yanına yeni başarılar eklemek için antrenörüyle haftanın 3 günü ikişer saat antrenman yapıyor - Eskişehirli milli sporcu Arif Başar Durak: "Ekim ayında Antalya'da düzenlenecek Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyorum. Bu şampiyonada da dünya şampiyonu olmak istiyorum"
Edirne'de yaşayan 2 çocuk annesi Nurülhüda Kulabaş, SP teşhisi konulan oğlu Eren'e 34 yıldır sevgi ve ilgiyle bakıyor - 66 yaşındaki anne Kulabaş: - "Oğlum için verdiğim mücadelede hiç pes etmedim. Eren ile okula, tedaviye ve sosyal alanlara gittiğim için engelli anneleriyle tanıştım. Onlar da pes etmesin, mücadeleye devam etsinler"
Kızına eğitim hayatı boyunca eşlik eden anne Yeter Demirkaya: - "İlkokuldan beri getirip götürüyorum, okusaydım ben de mezun olurdum. 'Ağır olmuyor mu?' diyorlar. O bana yük değil, sağlığına nasıl 'of' demediysem eğitimine de demem, annelik benim görevim" - Çocukluğunda 8 yıl hastanede tedavi gören ve iki ameliyat geçiren Sevcan Demirkaya: - "Elimden annem tutunca yürüyebiliyorum. Buna da şükürler olsun. Bu kimileri için çok basit olabilir ama bizler için verilmiş bir armağan gibi"
Serebral palsili çocuk, hediye puset sayesinde 11 yılda ilk kez dışarı çıktı
Elazığ'da doğuştan yakalandığı Serebral Palsi hastalığının getirdiği tüm engellere rağmen azmiyle 12 yıldır ücretli anasınıfı öğretmenliği yapan Yeşim Alanoğlu, haftanın 5 günü 60 kilometre yol kat ederek ulaştığı köy okulunda minik öğrencilerine büyük bir aşk ve fedakarlıkla eğitim veriyor - Alanoğlu: - "Öğrencilerimle çok kuvvetli bir bağım var. Bu nedenle zorlukları düşünmüyorum"
Kenan İmirzalıoğlu'nun sunumuyla 'Kim Milyoner Olmak İster', yeni günüyle izleyicilerinin karşısına çıktı. 'Kim Milyoner Olmak İster'de yeni sezonda para ağacı yenilendi. Yeni bölümde barajı geçen yarışmacılar 50, 100, 200 ve 400 bin TL gibi büyük ödüller için mücadele verdi. Yarışmaya katılan Sirga Asya Varol isimli yarışmacı hikayesiyle yarışmaya damga vurdu.
SEDAŞ çalışanları Serebral Palsi'ye dikkati çekmek için 126 milyon adım attı
Beyin gelci olarak da bilinen serebral palsi, çocukluk çağında engelliliğe neden olmaktadır. Her 1000 canlı doğumda 2, her 1000 prematüre doğumda ise 100 bebekte görülen serebral palsinin teşhisinin gerçekleştirilip hızlıca tedavisine başlanabilmesi için erken belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak önem taşımaktadır.
Antalya'da hayatını kaybeden oğullarının acısını aynı hastalığı taşıyan 5 yaşındaki kızları Elif Ada ve Amine Elif ile dindirmeye çalışan çift, üzerine titredikleri evlatlarına gösterdikleri sevgi ve ilgiyle herkese örnek oluyor - Anne Fatma Orhan: - "Rabb'im bize meleklerimizi yolladı, sarıp sarmaladık birbirimizi. Çocuklarımıza biz sevgiyi vereceğiz, o sevgiyle onları iyileştireceğiz" - Baba Fatih Orhan: - "Kızlarımız mutlu olduğunda biz de mutlu oluyoruz, bir gülüşleri dünyaya bedel"
Antalya'da yaşayan İlke ve Bora Tüzüner çifti, serebral palsi hastası 6 yaşındaki kızları Dora'nın mutlu anları ile tecrübelerini sosyal medyadaki "Doraliçem" adlı hesaptan paylaşıyor - Giydiği masal prensesi kıyafetleri ve yaptığı bütün etkinlik videolarının yer aldığı sayfayla sosyal medyanın "pamuk prensesi" olarak anılmaya başlayan Dora, ailesinin ilgisi ve sevgisinin yanı sıra gördüğü terapilerle elini kaldırmaya, seslere ve söylenenlere tepki vermeye başladı - Anne Tüzüner: - "Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'dan bile takipçilerim, onlarca kart gönderip Dora'ya sevgilerini, teşekkürlerini ilettiler. Biz sevginin gücünü göstererek birçok ailenin yaşama olan bakışının değişmesine katkı sağladık"
Gebze Atlı Spor Kulübü Başkanı Halit İpek: - "Bu alanda Türkiye'nin ilk ve tek para at terbiyesi kadın sporcusudur. Sporcumuz önünde ulusal ve uluslararası yarışmalara katılması noktasında hiçbir engel kalmamıştır" - Sporcunun kardeşi Gülşah Doğan: - "Atlı terapi sonrasında desteksiz kendi halinde ata biniyor, onu sevk ve idare ediyor"
Gebze Atlı Spor Kulübü Başkanı Halit İpek: - "Bu alanda Türkiye'nin ilk ve tek para at terbiyesi kadın sporcusudur. Sporcumuz önünde ulusal ve uluslararası yarışmalara katılması noktasında hiçbir engel kalmamıştır" - Sporcunun kardeşi Gülşah Doğan: - "Atlı terapi sonrasında desteksiz kendi halinde ata biniyor, onu sevk ve idare ediyor"
Serebral palsi hastası Erzurumlu Burak Budak, Ankara Büyükşehir Belediyesinin organizasyonu ile kız arkadaşı ortopedik engelli Ayşe Yılmaz'a metro istasyonunda evlilik teklifinde bulundu - Keman, yaş pasta, tektaş yüzük ve çiçekler eşliğinde yapılan evlilik teklifinde, yolcular da mutluluğa alkış tuttu - Burak Budak: - "Sevmek çok güzel bir duygudur. Bu sevgiyi sürprizlerle, güzel sözlerle taçlandırmak en büyük amaç olmalıdır. Severek yaşamamız gerekiyor. Biz engelli olabilir ama bu asla bizim için bir şey değildir"
Ülkemizde her bin bebekten 4'ünü etkileyen serebral palsi ile ilgili ilk belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor. Serebral palsi tedavisinde ilk 6 ayın çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
KOcaeli'de serebral palsi hastası Ali Umut Seçkin’in (16) hayatı, 5,5 yıl önce eğitim görmek için gittiği rehabilitasyon merkezindeki öğretmeni Nefise Gülmüş ile tanışınca değişti. Öğrencisi Ali Umut Seçkin ile dil ve konuşma terapisi yapan Nefise Gülmüş, önce Ali Umut'un konuşma yetisinin düzelmesini sağladı, ardından okuma- yazma öğretti. Ali Umut, ailesinin kendisine aldığı tableti tek parmağı ile kullanarak yazdığı 'Gökten 3 Hikaye Düştü' kitabı, 28 Şubat'ta satışa çıkacak.
Samsun'da doğuştan, beyin hasarı ya da hastalıkları sonucu oluşan ve ilerleyici olmayan hareket ve duruş bozukluğu serebral palsi hastası Oğuz Kul, mezun olduğu lisede 8 yıldır rehber öğretmen olarak hizmet veriyor - Öğrencileri tarafından çok sevilen Kul, engeline rağmen ortaya koyduğu azim, öz güven, çalışkanlık ve enerjisiyle takdir topluyor - Oğuz Kul: - "Öğrencilerimin tepkilerine baktığımda da onların bir eksiklik hissettiğini görmüyorum. Öğrenciler farklı bir yaşam süren, farklı bir ses tonuyla kendilerine bir şeyler anlatma çabasında olanları son derce iyi bir şekilde dinliyorlar. Bunu derslere girdiğimde net bir şekilde tecrübe ettim"
7 yaşındaki çocuğun tedavisi için gereken 110 bin liranın ameliyat günü 8 Ocak'a kadar toplanması hedefleniyor
Eğitim gördüğü okulun üst katlarındaki laboratuvar sınıfına, hastalığının neden olduğu fiziksel engeller nedeniyle çıkamayan öğrenci, kendisi için zemin katta laboratuvar oluşturulduğunu görünce duygulandı - Engelli öğrencinin annesi Sevda Şişman: - "Çok zorluk çekiyorduk. Artık Anıl'ı sınıfa taşımaya benim de gücüm yetmiyordu. Sınıf arkadaşlarına çok yük oluyordum. Onlara 'Anıl'ı sınıfa çıkaralım' demeye utanıyordum. Bana haber vermeden çıkarttıklarında hem mutlu oluyordum hem de eziliyordum"
Serebral palsi nedeniyle ellerini kullanamayan, yürüyemeyen ve konuşmakta zorlanan lise öğrencisi Talha Köstekli, burnuyla hem web tasarımı yapıyor hem de kitap yazıyor - Talha Köstekli: - "Yazmayı, yazarken hayal gücümü kullanmayı çok seviyorum. Web tasarımını da seviyorum. Bütün bunları burnumla yapıyorum. Ama bize özel teknoloji şu anda çok fazla olmadığı için biraz korkuyorum" - Talha'nın öğretmeni Pınar Küçük: - "Talha şu anda kendi web sitesini yapabiliyor. Mezun olduktan sonra web tasarım programlama alanında çalışabilecek düzeyde. Yeter ki ihtiyacı olan teknoloji sağlansın" - "Tablet üzerinden burnuyla yazdığı bir kitabı var. Kendi hayatını bilim kurguyla harmanlamış. Çok şaşırdık, çok hoşumuza gitti"
İstanbul’un simge yapıları Galata Kulesi ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Serebral Palsi (beyin felci) hastalığına farkındalık oluşturmak için yeşile büründü.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadriye Çetinkaya Öneş: - "Her durumda olan çocuk için yapılabilecekler vardır ve tedavi ile büyük gelişmeler görülür. Serebral palsili çocuklarda erken rehabilitasyon çok önemlidir"
Balıkesir'in merkez Altıeylül ilçesinde yaşayan Kader Koç, serebral palsi ve epilepsi hastası oğlunun bir an önce iyileşip ayağa kalkacağı günün hayaliyle yaşıyor - Anne Kader Koç: - "Oğlumun ayağa kalkabilmesi, bağımsız olması, kendisini idare edebilmesi bizim için çok önemli. Oğlumun tam olarak ne zaman iyileşeceği belli değil ama yoğun fizik tedavi görmesi ona çok katkı sağlıyor"
Balıkesir'in merkez Altıeylül ilçesinde yaşayan Kader Koç, serebral palsi ve epilepsi hastası oğlunun bir an önce iyileşip ayağa kalkacağı günün hayaliyle yaşıyor - Anne Kader Koç: - "Oğlumun ayağa kalkabilmesi, bağımsız olması, kendisini idare edebilmesi bizim için çok önemli. Oğlumun tam olarak ne zaman iyileşeceği belli değil ama yoğun fizik tedavi görmesi ona çok katkı sağlıyor"
Serebral palsi için 6 Ekim'de her yer yeşil olacak
Serabral Palsi'nin erken dönemde saptanabilmesi için ebeveynlerin çocukların motor gelişimini gözlemlemesi gerektiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülten Karaca, "4 aylık bebeklerin başını tutamaması Serebral Palsi’yi düşündüren bulgular arasındadır" dedi.
Erzurum’da yaşayan doğuştan beyin felci (Serabral Palsi) hastası Burak Aytekin, tedavisi için yardım bekliyor. Tek hayali yürüyebilmek olan Burak, çektiği video ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi.
Beykoz Belediyesi'nce düzenlenen festivalin ilk gününde Serebral Palsi hastalığına dikkat çekildi - Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın: - "Serebral Palsi denilen rahatsızlığa yakalanmış olanlara ve ailelerinin yaşadıklarına dikkati çekmek istiyoruz"
Türkiye'de engelli öğrenciler için tasarlanan meslek lisesi SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin ilk mezunları olan serebral palsili öğrenciler, üniversite hayallerini gerçeğe dönüştürdü - Lisenin Bilişim Teknolojileri bölümünü bitiren Burak Kızkapan, Başkent Üniversitesi Endüstriyel Kalıpçılık bölümünü yüzde 100 burslu, Berat Denizhan da aynı üniversitenin Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü yüzde 50 burslu olarak kazandı - Kızkapan: - "Çok mutluyum, bu sonucu beklemiyordum. Kendim gibi arkadaşlarım için SERÇEV gibi engelsiz meslek liselerinin çoğalmasını çok istiyorum" - Denizhan: - "Üniversiteyi kazanabilmek inanılmaz güzel bir bir duygu. Hayalimi gerçekleştirdim" - Anne Pembe Denizhan: - "Oğlumun başarısını gördüğümde sevinçten ağladım. Çok sosyal bir çocuk, gezmeyi çok sever. Çok istediği bölümdü. Yüzde 50 burslu olsa da geri kalanı maddi olarak çok tutuyor ama elimden ne gelirse yapacağım"
Türkiye'de engelli öğrenciler için tasarlanan meslek lisesi SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin ilk mezunları olan serebral palsili öğrenciler, üniversite hayallerini gerçeğe dönüştürdü - Lisenin Bilişim Teknolojileri bölümünü bitiren Burak Kızkapan, Başkent Üniversitesi Endüstriyel Kalıpçılık bölümünü yüzde 100 burslu, Berat Denizhan da aynı üniversitenin Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü yüzde 50 burslu olarak kazandı - Kızkapan: - "Çok mutluyum, bu sonucu beklemiyordum. Kendim gibi arkadaşlarım için SERÇEV gibi engelsiz meslek liselerinin çoğalmasını çok istiyorum" - Denizhan: - "Üniversiteyi kazanabilmek inanılmaz güzel bir bir duygu. Hayalimi gerçekleştirdim" - Anne Pembe Denizhan: - "Oğlumun başarısını gördüğümde sevinçten ağladım. Çok sosyal bir çocuk, gezmeyi çok sever. Çok istediği bölümdü. Yüzde 50 burslu olsa da geri kalanı maddi olarak çok tutuyor ama elimden ne gelirse yapacağım"
Burslu kazandığı üniversiteden ikincilikle mezun olan İzmirli serebral palsi hastası Ebru Beşer, yüksek lisans eğitimini de bitirdi - Ebru Beşer: - "Okumayı ve öğretmeyi çok seviyorum. Bu nedenle hedefim akademisyen olarak meslek hayatına atılmak. Bu hayalimin peşinden koşmak için daha da çok çalışacağım"
Burslu kazandığı üniversiteden ikincilikle mezun olan İzmirli serebral palsi hastası Ebru Beşer, yüksek lisans eğitimini de bitirdi - Ebru Beşer: - "Okumayı ve öğretmeyi çok seviyorum. Bu nedenle hedefim akademisyen olarak meslek hayatına atılmak. Bu hayalimin peşinden koşmak için daha da çok çalışacağım"
Yüzde 80 bedensel engeli nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan ve hayat mücadelesini "Sevginin Gücü" isimli kitabında anlatan serebral palsili 27 yaşındaki Ebrar Öcal, kitabının satışından elde edeceği gelirle ayağa kaldıran akülü sandalye alıp bir nebze de olsa günlük hayatta karşılaştığı zorlukları aşmak istiyor - Ebrar Öcal: - "Bundan 10 yıl önce kitabı yazmaya başlamıştım. Açıkçası insanların bakışları ve soruları karşısında ne yapacağımı bilemiyordum. Ben de tek tek cevap vermektense bir kitap yazayım, her yere ulaşsın dedim. Böyle bir çalışmaya imza attım" - "Kitapta sevgiyle engellerin üstesinden gelinebileceğinden bahsettim. Geliriyle ayağa kaldıran akülü sandalye almak istiyorum. Maliyeti yaklaşık 40 bin lira. Kitabın daha çok basılması için yayınevlerinden yardım bekliyorum" - Anne Gülyaşar Öcal: - "Kızım kendi çabalarıyla bir şeyleri başarmak istiyor. Birilerinden yardım istemeye utanıyor. İşini kendisi yapmak istiyor. Öldüğüm zaman kendi ayaklarının üzerinde durabilecek duruma gelmesini istiyorum"
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroşirürji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Memet Özek: - "Bu hastalarımız evde televizyon önünde vakit öldürüyor. Bizim onları sosyal hayata ve üretken olmaya katmamız lazım"
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Elbasan: - "Serebral palside bakım ve rehabilitasyonun önemi büyük. Eğer erken dönemde bu bireylerin bakım ve rehabilitasyonuna gereken önemi verirsek, hem serebral palsili bireylerin hem ailelerinin yaşam kalitesini önemli derecede arttırmış olacağız"
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Elbasan: - "Serebral palside bakım ve rehabilitasyonun önemi büyük. Eğer erken dönemde bu bireylerin bakım ve rehabilitasyonuna gereken önemi verirsek, hem serebral palsili bireylerin hem ailelerinin yaşam kalitesini önemli derecede arttırmış olacağız"
Karaman'da, doktorların "Hiçbir şekilde kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz" dediği doğuştan serebral palsi hastası kızı Ayşe'nin eğitim hayatı boyunca yanından ayrılmayan anne Yaşar Erkaraman, kızının üniversiteden mezun olmasının mutluluğunu yaşıyor - Anne Yaşar Erkaraman: - "İlkokul çağına gelince kızımı sırtımda okula götürüp getirdim, 8 yıl okulda kızımla bekledim. Yeri geldi sınıfta yanında oturdum, yeri geldi okulda camları sildim" - Ayşe Erkaraman: - "Bazen pes ettiğim, 'Yapamayacağım' dediğim anlar oldu. Ama insan istediği zaman her şeyi başarabilir. Umuyorum ki benim gibi engelli olarak dünyaya gelen insanlara örnek olurum"
Karaman'da, doktorların "Hiçbir şekilde kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz" dediği doğuştan serebral palsi hastası kızı Ayşe'nin eğitim hayatı boyunca yanından ayrılmayan anne Yaşar Erkaraman, kızının üniversiteden mezun olmasının mutluluğunu yaşıyor - Anne Yaşar Erkaraman: - "İlkokul çağına gelince kızımı sırtımda okula götürüp getirdim, 8 yıl okulda kızımla bekledim. Yeri geldi sınıfta yanında oturdum, yeri geldi okulda camları sildim" - Ayşe Erkaraman: - "Bazen pes ettiğim, 'Yapamayacağım' dediğim anlar oldu. Ama insan istediği zaman her şeyi başarabilir. Umuyorum ki benim gibi engelli olarak dünyaya gelen insanlara örnek olurum"
Serebral palsili çocuklara umut olma hayaliyle çıktığı yolda, hastaların yürüme problemlerine çözüm olabilmek için proje geliştiren lise öğrencisi Ayşe Sena Nur Topal, Google Bilim Fuarı 2018'de Mühendislik Kategorisinde Avrupa, Afrika ve Ortadoğu 13-15 Yaş grubunda bölge finalisti oldu - Aynı projeyle, geçen yıl ilki düzenlenen TEKNOFEST'te "İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Lise Sağlık Kategorisi"nde Türkiye birinciliğinin de sahibi olan Topal, ay sonu yapılması beklenen seçimle ilk 5'e kalması halinde global finalist olarak Türkiye'yi temsil edecek - 10. sınıf öğrencisi Ayşe Sena Nur Topal: - "Benim aslında bu projeye başlamamda, yakın çevremde gördüğüm ve de dünyada sayıları yaklaşık 17 milyonu bulan serebral palsili hastalar etkili oldu. Bu hastalara bir umut olmak adına, bu sayıları öğrendiğim günden bu yana projeye bir şeyler katmaya uğraşıyorum"
Bedensel engelli çocuklarının hayattaki en büyük destekçileri olan anneler, evde ve okulda bir an olsun yalnız bırakmadıkları evlatlarının başarıları sayesinde aldıkları bursla yeniden okul sıralarına döndü - Türk Eğitim Derneğinin "Tam Destek Bursu" kapsamında hafta sonları engelli çocuklarını kurslara getiren anneler, bu süreçte başka bir sınıfta İngilizce öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor - Anne Mihriban Güldemir: - "Çocuğumla birlikte hayatı öğrendim. Dünyaya bir daha gelse çocuğum, aynı duygularla yine onun annesi olmak isterdim" - Anne Ayşegül Üstüner: - "Çocuklarımız burada kurslara devam ederken biz anneler de İngilizce derslerine katılıyoruz. Çocuklarımız da 'Annem de İngilizce öğreniyor' diye çok mutlu"
Bitlis'te ikisi serebral palsi hastası 4 çocuk annesi Hamide Özcan, devletin sunduğu desteklerle tüm zorluklara rağmen çocuklarının bütün ihtiyacını karşılıyor - Anne Özcan: - "Devletin yardımıyla elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum. Devlet olmasaydı bunlara bakamazdım. Yardım almadığımız dönemlerde çok kötü günler geçirdik. Allah'a hamdolsun. Allah devletimizi var etsin"
Bitlis'te ikisi serebral palsi hastası 4 çocuk annesi Hamide Özcan, devletin sunduğu desteklerle tüm zorluklara rağmen çocuklarının bütün ihtiyacını karşılıyor - Anne Özcan: - "Devletin yardımıyla elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum. Devlet olmasaydı bunlara bakamazdım. Yardım almadığımız dönemlerde çok kötü günler geçirdik. Allah'a hamdolsun. Allah devletimizi var etsin"
Serebral palsi hastası olan ve beyin pili ile yaşayan Canan Aykanat, şimdi de bu beyin pili ile hamile kalmak için bir kez daha ameliyat olmaya hazırlanıyor. Engelli genç kadın birçok kişiye örnek olacak.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan Osman ve Eylem Akburak, serebral palsi (SP) hastası 2 yaşındaki oğullarına uzanacak şifa elini bekliyor - Eylem Akburak: - "Çocuğumuz hayat dolu ama hasta. Tek isteğimiz çocuğumuzun sağlığına kavuşması"
Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan Osman ve Eylem Akburak, serebral palsi (SP) hastası 2 yaşındaki oğullarına uzanacak şifa elini bekliyor - Eylem Akburak: - "Çocuğumuz hayat dolu ama hasta. Tek isteğimiz çocuğumuzun sağlığına kavuşması"
Kars'ta serebral palsili 11 yaşındaki öğrenci, okula annesinin sırtında gidip geliyor. Küçük Meryem, eğitimini sürdürdüğü Ağadeve İlkokuluna da genellikle annesinin sırtında gidiyor.
Kars'ta serebral palsili 11 yaşındaki ilkokul öğrencisi Meryem Bayrambey okula annesinin sırtında gidip geliyor - Meryem Bayrambey: - "Okula yürüyerek gidemediğim için annem beni sırtında taşıyor. Çamurda çok zorlanıyor ama benim okumam için yapıyor. Annem beni okula götürünce çok mutlu oluyorum" - Bedriye Bayrambey: - "Benim istediğim kızım gezsin, dolaşsın, diğer çocuklar gibi oynayabilsin. Yemeğini yediriyorum, elinden tutup dışarıda gezdiriyorum" - Turan Bayrambey: - "Eşim bin bir türlü zahmetler içerisinde çocuğumu sırtına alıp okula gidip geliyor. Milletimizden, devletimizden yardım bekliyoruz"
Kars'ta serebral palsili 11 yaşındaki ilkokul öğrencisi Meryem Bayrambey okula annesinin sırtında gidip geliyor - Meryem Bayrambey: - "Okula yürüyerek gidemediğim için annem beni sırtında taşıyor. Çamurda çok zorlanıyor ama benim okumam için yapıyor. Annem beni okula götürünce çok mutlu oluyorum" - Bedriye Bayrambey: - "Benim istediğim kızım gezsin, dolaşsın, diğer çocuklar gibi oynayabilsin. Yemeğini yediriyorum, elinden tutup dışarıda gezdiriyorum" - Turan Bayrambey: - "Eşim bin bir türlü zahmetler içerisinde çocuğumu sırtına alıp okula gidip geliyor. Milletimizden, devletimizden yardım bekliyoruz"
Büyük Britanyalı yazar Josh Barry, beyin felci (serebral palsi) hastalığı nedeniyle, yalnızca burnunu kullanarak 9 senede otobiyografisini yazdı.
Oyuncu, sunucu ve yazar Ceyda Düvenci, serebral palsi (beyin felci) hastası kızı Melisa (8) ile birlikte hastalık ve tedavi sürecinden yola çıkarak hazırladığı 'Meli Melek 2019' ajandasını imzalamak ve sevenleriyle buluşmak için Antalya'ya geldi.
Ankara'da, Bilnur ve Metin Aydın çiftinin 3 çocuğundan 9 yaşındaki Ecrin, 40 günlükken eve gelen misafirin öpmesi sonucu ortaya çıktığı öne sürülen 'pnömokok' virüsünün yol açtığı menenjit ve sonrasında gelişen 'serebral palsi' hastalığına yakalandı. Ecrin, anne ve babasının çabasıyla sürdürülen tedavi sonucu ağır engelli olarak hayata tutundu.
Şarkıcı Çılgın Sedat, katıldığı canlı yayında Serebral palsi hastası çocuğunun tedavisi için yaşadıkları zorlukları anlatırken tüm mal varlığını sattığını ve kendisine kimsenin iş vermediği söyledi.
Doğuştan serebral palsi hastası lise öğrencileri İrem Yılmaz ve Orhan Hamza Üstüner, Türk Eğitim Derneği ve SERÇEV'in desteğiyle engelleri aştı, en büyük hayalleri olan yurt dışında eğitim alma fırsatını yakaladı - Türk Eğitim Derneğinin "Tam Destek Bursu" ile okul başarıları yükselen ve ERASMUS programına seçilen iki genç, bilişim eğitimi almak üzere anneleriyle Romanya'nın başkenti Bükreş'e hareket etti - İrem Yılmaz: - "Önceleri içine kapalı bir çocuktum, arkadaşlarımla konuşmayı pek sevmezdim. Tam Destek Bursu bana çok yardımcı oldu. Kendimi geliştirmeye başladım. Onlar ailem gibi, sihirli bir değnek gibiler" - Orhan Hamza Üstüner: - "Hayatım değişti, arkadaş çevrem genişledi, iyi insanlarla tanıştım. Öğretmenlerimiz gerçekten çok iyi ve İngilizcemin gelişmesinde gerçekten çok yardımcı oldular. İlk defa yurt dışına çıkacağız, ilk defa uçağa bineceğiz"
Bursa'da yaşayan serebral palsi hastası Arda Yolcu'nun tedavisini evinde devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu solunum cihazı, SGK tarafından temin edildi
Bursa'da yaşayan serebral palsi hastası Arda Yolcu'nun tedavisini evinde devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu solunum cihazı, SGK tarafından temin edildi
Elazığ'da zihinsel ve bedensel engelli 16 yaşındaki Rojda'nın gelinlik giyme hayali, ailesi tarafından organize edilen temsili düğünle gerçek oldu
Gelişimini sürdüren beyinlerde oluşan bir hasara bağlı olarak kalıcı hareket ve postür bozukluğudur. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu, Serebral Palsi tablosu doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrası erken dönemde oluşan beyin lezyonlarında görüldüğünü söyleyerek konuyla ilgili detaylı bilgi verdi. İşte Serebral Palsi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Edirne'de serebral palsi hastalığı nedeniyle yürüyemeyen 18 yaşındaki Cemal Hazar Kahraman, spora olan merakıyla başladığı fitness ile engelini aştı - 15 sene tekerlekli sandalye kullanan, tedavi sürecinin yanı sıra 3 yıldır devam ettiği fitness sayesinde ayağa kalkabilen Kahraman, engellerin sporla ortadan kaldırılabileceğini kanıtlamanın mutluluğunu yaşıyor - Cemal Hazar Kahraman: - "Spor beni yeniden hayata bağladı. Spora başladığınız zaman daha sağlıklı oluyorsunuz, yürüyebiliyorsunuz ve efor sarf edebiliyorsunuz"
Doğum sırasında beynine oksijen gitmediği için serebral palsi (SP) hastası olan 33 yaşındaki Tuğba Erbilen, kendisi gibi aynı hastalığa sahip çocuklara gönüllü rehberlik yaparak, yaşama tutunmalarını sağlıyor - Erbilen: - "Engelime rağmen kendi ayaklarımın üzerinde durabilmeyi başardım. O yüzden aklımda, benim gibi olan miniklere rehberlik etme fikri oluştu. Böylelikle sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya başladım" - "Küçükken benim etrafımda da hiç engelli yoktu. Etrafımdaki herkes sağlıklı bir ben değilim diye üzüntü duyuyordum. Bu nedenle seminerlerde ailelere şunu tavsiye ediyorum, çocuklarınızın hem engelli hem de engelsiz arkadaşları olmalı"
Doğum sırasında beynine oksijen gitmediği için serebral palsi (SP) hastası olan 33 yaşındaki Tuğba Erbilen, kendisi gibi aynı hastalığa sahip çocuklara gönüllü rehberlik yaparak, yaşama tutunmalarını sağlıyor - Erbilen: - "Engelime rağmen kendi ayaklarımın üzerinde durabilmeyi başardım. O yüzden aklımda, benim gibi olan miniklere rehberlik etme fikri oluştu. Böylelikle sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya başladım" - "Küçükken benim etrafımda da hiç engelli yoktu. Etrafımdaki herkes sağlıklı bir ben değilim diye üzüntü duyuyordum. Bu nedenle seminerlerde ailelere şunu tavsiye ediyorum, çocuklarınızın hem engelli hem de engelsiz arkadaşları olmalı"
Ankara'da yaşayan Beşiktaş taraftarları, geliri serebral palsi hastası 9 yaşındaki Hamza İpek'in tedavisi için bağışlanacak "Kemal" adlı müzikalde bir araya geldi
Serebral palsi hastalığı nedeniyle yürüyemeyen, ellerini kullanamayan ve konuşmakta zorlanan 24 yaşındaki Muratcan Çiçek, engellilerin göz ve baş hareketleriyle cep telefonu kullanabilmesi amacıyla proje hazırladı - ABD'de eğitimine devam eden ve Silikon Vadisi'nde staj yapan Muratcan Çiçek: - "Fiziksel engelin insanların hareketlerini kısıtlamayacağını düşünüyorum. Hayatımı bunu ispatlamaya adadım. Bu konuda teknoloji en büyük destekçim ve uzun süredir engelli kişilerin hayatını kolaylaştıracak teknolojiler geliştiriyorum"
6 Ekim Dünya Serebral Palsi gününe dikkat çekmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak adına harekete geçen Allergan, Cerebral Palsy Türkiye (Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı) ile birlikte, 4 Ekim Perşembe günü Cerebral Palsy Türkiye’de “Çakıldan Hikayeler” etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte Serebral Palsili çocukların birbirinden renkli hayal dünyaları çakıllarla süslenen sayfalarda hayat buldu.
Kanada'da yaşananlar dünyada büyük yankı uyandırdı. Herkesin tüylerini diken diken eden olay kısa sürede sosyal medyada yayıldı.
Beyin felci geçiren 4 yaşında kızının tedavisi için Muş'tan Malatya'ya gelen, burada da kendisinin göğüs kanseri olduğunu öğrenen 31 yaşındaki Bahar Taşkıner, kendi acısını unutup kızına uzanacak yardım elini bekliyor - Eşi de epilepsi hastası ve işsiz olan Taşkıner, kızının tedavisini daha iyi koşullarda sürdürmek için yardım kampanyası başlatmak istiyor - Anne Bahar Taşkıner: - "Bir annenin çaresizliği çok kötü. Bana bir şey olursa kızıma ne olacak diye çok korkuyorum" - Prof. Dr. Serdal Güngör: - "Hastanın ciddi beslenme problemleri var, baş kontrolü yok, henüz oturamıyor ve ciddi nöbetler geçiriyor. Birden fazla ilaç kullanmasına rağmen nöbetleri kontrol etmekte zorlanıyoruz. Bu hastalıkta olabilecek en ağır formlardan birisi"
İzmir'de yaşayan serebral palsi ve kronik akciğer hastası 8 yaşındaki Ayberk'i ayağa kaldırmak isteyen anne Neslihan Akın, oğlunun ameliyat parasını sipariş üzerine evde her gün 15 kilo sarma yaparak topladı
İzmirli acil tıp teknisyeni Fatma Kocaoğlan, 8 yaşındaki serebral palsi hastası kızını özenli bir bakımla hayata bağlarken her şeye rağmen bırakmadığı görevinde de insanlara şifa dağıtıyor - Kocaoğlu: - "Çocuğumun sağlık sorunlarını bildiğim için karşılaştığım vakalarda daha güçlü oluyorum, duygusallığı içimde yaşıyorum, daha soğukkanlı müdahale ediyorum"
Batman'da serebral palsi rahatsızlığı olan, el ve ayaklarında oluşan yaralara 4 yıldır başvurduğu hastanelerde teşhis konulamayan 6 yaşındaki kız çocuğu, tedavi olup akranları gibi okula gitmek istiyor - Anne Işık: "Kızımın el ve ayak parmaklarında yanık gibi yaralar çıktı ama teşhis koyamadılar. Çare bulamadık. 4 yıldır yaralar devam ediyor. Kızımın gözlerimin önünde acı çekmesine dayanamıyorum"
Epilepsi ve serebral palsi hastası oğlunun her an yanında olan ve ihtiyaçlarını karşılamak büyük bir özveriyle mücadele eden Esmira Mammadova, onun birazcık da olsa kendini toparlaması, başını tutabilmesi, oturabilmesi ve suyunu isteyecek duruma gelebilmesi için fizik tedavisinin devam etmesi konusunda destek bekliyor - Anne Mammadova: - "Muhammet Ali için tüm dünyayı karşıma alabilirim, o her şey benim için. Muhammet Ali'nin bazı sağlık sorunları var ama bu onu daha da özel yapıyor benim için. Ben Allah'tan bir tane çocuk istemiştim. O bana böyle güzel bir melek verdi. Kulağını, gözlerini, kollarını, ellerini hepsini günahlara kapattı. Bu dünyadayken ona cenneti verdi" - "Benim bu hayattaki en büyük arzum Muhammet Ali'den bir kez bile olsa 'anne' sözünü duymak. Bu benim en büyük hayalim" - "Hayattır. Anne, babaya bir şey olursa Muhammet Ali azıcık kendini toparlamış halde olsun, suyunu isteyebilir halde olsun. Hatta yürümesini bile hayal etmiyorum. Sadece oturabilsin, başını tutabilsin ya da destekle emeklesin, hayalim bu" - "Vatandaşlığımız olmadığı için fizik tedaviyi ücretli almak zorundayız. İki senedir fizik tedavi görüyor oğlum. Eş, dost yardımcı oluyor ama bazen ücretini ödeyemediğimiz zaman Muhammet Ali'nin fizik tedavisini durdurmak zorunda kalıyoruz. Bu da çocukta sıkıntılara sebep oluyor, nöbetleri artıyor, kasılmalar çoğalıyor. Özellikle fizik tedavi konusunda bize yardımcı olabilecek insanlar varsa destek bekliyoruz"
Doğum sırasında oksijensiz kalan ve geçirdiği havale sonucunda konuşma ve yürüme yetilerini kaybeden 22 yaşındaki selebral palsili oğlu için büyük özveri gösteren anne Tülay Kocaağa, "büyümeyen bebek" diye tanımladığı oğlunu haftada iki gün fizik tedaviye, iki gün de özgür bir şekilde hareket edebildiği yüzme havuzuna götürerek, oğlunun yaşamını güzelleştirmeye çabalıyor - Anne Kocaağa: - "Fizyoterapistimiz, 2,5 yaşındayken (oğlumun) eğitim almasını söyledi ama o zamanlar hepsi ücretliydi. Ancak fizik tedaviyi karşılayabiliyorduk. Onun için de ben evde gelinlik, eldiven dikiyordum, el işi yapıyordum" - "Tabii ki zorlukları var ama onunla bir bütün olduk artık. Ben şu an fizik tedaviye gidiyorum. Belimde, boynumda, bütün omuriliğimde fıtık var ama ben onu taşıyorum 48 kilo. Oğlum, bana ağır gelmiyor. Siz kaldırın, kaldıramazsınız. Önemli olan zoru başarmak, kolayı herkes yapıyor. İşimiz çok zor ama güzel" - "Oğlum benim için bir melek. Ömür Kaan, bizim büyümeyen bebeğimiz. İyi ki var. İleriyi düşünüyoruz ama çok düşünmek istemiyoruz. İnşallah iyi insanlarla karşılaşırlar "
TSÇV ve Allergan iş birliğiyle "Kutup Yıldızları" isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında, serebral palsili 30'a yakın bebek ve aileye rehabilitasyon imkanı sunulacak - TSÇV Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı: - "Kutup Yıldızları gibi projelerin varlığı ancak özel sektörün sivil toplumu desteklemesi ile mümkün olabiliyor. Anne ve babalar, ne olur çok geç kalmayın, bebeğinizin gelişimini takip edin. Çünkü erken dönemde başlayan rehabilitasyon çok önemli"
Anne ve oğlunun cenazeleri toprağa verildi
Çocukluk çağında görülen en yaygın kas iskelet sistemi hastalığı olarak tanımlanan Serebral Palsi (beyin felci) sadece çocukları değil, aileleri de yakından etkiliyor. Bugün dünyada 17 milyonun üzerinde kişiyi ve yaklaşık 350 milyonun üzerindeki aile bu sorunla mücadele ediyor.
Serebral Palsi’nin nedenleri ve belirtileri hakkında açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nursel Gürtunca, Serebral Palsili hastalar için fizik tedavinin önemini anlattı.
Semra Sönmez isimli Twitter kullanıcısı, serabral palsi hastası oğlunun medikal malzeme ihtiyacını karşılamak için yardım tweet'i attı. Bu tweet'in altına gelen bir yorum ise şoke etti
Anne karnında ya da doğumdan sonra ortaya çıkabiliyor.