Ses kısıklığı, birçok insanın hayatında zaman zaman karşılaştığı yaygın bir sorundur. Genellikle ses tellerinin iltihaplanması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, sesin normal ton ve kalitesini kaybetmesine neden olur ve konuşurken veya şarkı söylerken zorluk yaşanmasına yol açabilir. Peki, ses kısıklığı neden olur, nasıl geçer?
Kanser en çok görülen hastalıklar arasında bulunuyor. Oldukça ciddi sonuçlara yol açan kanserin bir sürü çeşidi bulunuyor. Her kanser türünün farklı farklı belirtileri bulunuyor. Eğer ki uzun süreli şikayetleriniz varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.
Öksürük ve ses kısıklığı toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan. Boğazda istenmeyen durumlara yol açan bu rahatsızlıklar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Genellikle boğazın soğuk içeceklerden dolayı tahriş olmasından ve enfeksiyonlardan dolayı olsa da geçmeyen öksürükler ve ses kısıklığı akciğer kanserinin belirtisi olabilir.
Gırtlak boşluğunda bulunan ses telleri, açılıp kapanır bir yapıdadır ve üzerinde, titreşen bir mukoza tabakası barındırır. Ancak bazen ses telleri zarar görür ve ses kısıklığı yaşanır. Ses kısıklığı evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle bu tür durumlarda tedavi edilebilir. Ses kısıklığı yaşayan kişiler tedavi için doğadaki mucizevi bitkiler kullanabilir. Ses tellerine ne iyi gelir? Ses telleri nasıl korunur, evde tedavi mümkün mü?
Sesiniz çıkmıyor, boğazınız tahriş olmuş, çevrenizdekilerle rahat konuşamıyorsunuz... Ses kısıklığı oldukça rahatsız edici bir durum olabilir; özellikle de işiniz sık sık konuşmanızı gerektiriyorsa. Bu yüzden ses kısılanlar bir an evvel bu durumdan kurtulmanın yollarını ararlar. Ses kısıklığına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemlerle ses kısıklığı tedavi edilebilir mi?
Erkekler sigara nedeniyle sesleri kalınlaştığında daha karizmatik olarak algılandıklarını düşündükleri için doktora kolay kolay başvurmuyor.
KBB Uzmanı Opr. Dr. İlhan Özbek, iletişiminin kesilmesini istemeyenlerin sesini koruması gerektiğini bildirdi.
Akciğerlerden dışarı çıkan hava, gırtlaktan geçerken ses telleri değişik frekanslarda titreşerek sesi oluştururlar. Nefes alırken ses telleri ayrık durur. Ancak istemli olarak ses çıkaracağımız zaman (bağırma, konuşma ve şarkı söyleme sırasında olduğu gibi) birbirlerine yaklaşır ve karaciğerden hava çıkarken titreşerek ses üretirler. Ancak ses tellerinin gevşemesi ya da düzensizleşmesi halinde kusursuz olarak yaklaşma ve senkron olarak titreşme fonksiyonu bozuluyor ve seste değişiklikler oluyor.
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Kani Aslan, sigara ve alkole bağlı ses kısıklığının gırtlak kanserine işaret edebileceği uyarısında bulunarak, "Gırtlak kanserinde erken tanı, sınırlı bir doku alınmasını ve hayat kurtarmayı sağlar" dedi.