Avustralya'da radyoaktif Sezyum-137 maddesi bir kamyonla taşınırken düşüp kayboldu. Yapılan açıklamada 8 mm uzunluğunda ve 6 mm çapında olan silindir kapsülün içindeki radyoaktif maddenin her yerde arandığı açıklanırken yetkililer, bölge halkını uyardı. Yetkililer, maddeye maruz kalmanın radyasyon yanıklarına ve radyasyona bağlı çeşitli hastalıklara neden olabileceğini belirtti.
Erzincan'da düzenlenen operasyonda 20 gram ağırlığında "sezyum 137" elementi olduğu değerlendirilen madde ele geçirildi.
Erzincan'da nükleer sanayide kullanılan sezyum olduğu değerlendirilen madde ele geçirildi
Bursa'da jandarmanın düzenlediği operasyonda nükleer sanayii ile medikal cihazlarda kullanılan 256 gram radyoaktif madde 'Sezyum 137’ ele geçirildi, 4 kişi gözaltına alındı. Piyasa değerinin 16 milyon lira olduğu bildirilen radyoaktif madde, AFAD ekiplerine teslim edildi. Sezyum 137'nin patlayıcı haline getirilmesi durumunda, 10 miligramının büyük bir binada geniş çaplı hasara neden olabileceği bildirildi.
Gözaltına alınan 4 şüpheliden biri tutuklandı
Sahra Çölü'nden bu ayın başlarında Fransa'ya gelen toz, 1960 yılında bölgede gerçekleştirilen nükleer denemeden kalan sezyum 137 radyoaktif kalıntılarını da ülkeye taşıdı. Bu durum ilerleyen günlerde Türkiye'ye de Avrupa üzerinden beklenen toz taşınımı nedeniyle endişeye neden oldu. Dicle Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bekir Taşdemir, "Halkın gerekirse bu dönemde dışarı çıkmaması, camlarını açmaması ve bu havayı mümkün mertebe solumaması gerek" dedi.