Alanında uzmanlaşmış, genellikle hacker olarak adlandırılan kişilerin veya bu kişilerden oluşan grupların; zarar vermek, çıkar sağlamak veya bazı verilere ulaşmak amacıyla sitelere, hesaplara, bilgisayarlara veya sunuculara izinsiz erişim sağlaması olayı siber saldırı olarak adlandırılmaktadır. Siber saldırılar, kişilere ve ülkelere karşı yapılabildiği gibi, devlet kurumlarına ve özel kuruluşlara da yapılabilir. Bunun sonucunda siber saldırıya uğrayan taraf önemli sorunlarla ve ciddi zararlarla karşılaşabilir. Saldırıyı düzenleyen kişi veya kişilerin siber saldırı sonrası fidye adı altında maddi taleplerde bulunduğu, hatta bazı siber saldırı vakalarında maddi taleplerin kripto para birimleriyle karşılanmasının istendiği görülmüştür. İnternet kullanımındaki artış ile birlikte siber saldırıların sayısı da artmıştır. Uzmanlar siber saldırılara karşılık dikkatli olunması konusunda kişi ve kurumları sürekli uyarmaktadır.
İsrail, Lübnan'daki ikinci siber saldırısında bu kez Hizbullah üyelerinin kullandığı telsiz cihazları aynı anda patlattı. Söz konusu telsizlerle ilgili ortaya çıkan Türkiye detayı ise endişe yarattı. Gazeteci Fatih Portakal, dünyanın gündemine oturan telsizlerin özelliklerini sıralarken "İsrail siber savaşlarını başlatan ülke oldu. Tarih yazacaktır bunu" ifadelerini kullandı.
İsrail'in Hizbullah mensupları üzerinde patlattığı çağrı cihazları mercek altında, tüm dünya saldırının nasıl gerçekleştiği sorusunun peşine düştü. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Radyo frekansı ile tetikleme yapılmıştır. Siz belirli frekansın üzerinde sinyal gönderirseniz içerisindeki devreler bozulur ve patlama yapar" dedi. Öte yandan cihazın marka ve modeliyle ilgili de detaylar netleşmeye başladı.
Pek çok ülkede havaalanı, banka, acil servis gibi kurum ve kuruluşlar ile çeşitli işletmeler tarafından sunulan hizmetlerin askıya alınmasına yol açan CrowdStrike Falcon sensörü arızası Windows işletim sisteminin kurulu olduğu cihazları etkilemiştir. Bu sorun bilgisayarlarda mavi ekran hatasının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Windows CrowdStrike Falcon sorunun çözümü ise bireysel olarak uygulanabilen teknik adımlar ile sistemden gerçekleştirilen geliştirmeleri içermektedir.
Bulut tabanlı uç nokta güvenliği hizmeti sunan CrowdStrike şirketinin 2011 senesinde kurulduğu ve Falcon adı verilen platform ile öne çıktığı söylenebilir. CrowdStrike Falcon platformunun temel amacı siber tehditlerin eş zamanlı olarak saptanıp önlenmesidir. Farklı işletim sistemine sahip olan cihazlara kurulabilen Falcon sensörünün sunucularda da kullanılabildiği bilinir. Bu siber koruma sensörünü araştıran kişilere Falcon platformunun ne işe yaradığı açıklanmalıdır.
Sakarya'da yaşayan Ali Yılmaz akılalmaz şekilde uykusunda dolandırıldı. Yılmaz sabah gözünü 285 bin liralık borçla açtı. Siber dolandırıcılık mağduru olmamak için yapılması gerekenler neler? Adli Bilişim Uzman Ali Murat Kınık dolandırıcıların hedefi olmamak için uyarılarda bulundu.
Kafelerde, restoranlarda ve otellerde ücretsiz şifresiz internet ağları oldukça yaygınlaşmış durumda. Ancak bu wi-fi ağları siber korsanların da gündeminde ve ciddi riskler barındırıyor. Tehlike saçan yeni yöntemin adı ise 'şeytani ikiz saldırısı'. Uzmanlar; o ağların hacker'lar tarafından taklit edilerek kurbanlarının o ağlara bağlanmasını beklediğini, sonrasında da tüm bilgilerin ele geçirildiğini söylüyor. Uzmanlar çarpıcı uyarılar yaparken alınabilecek önlemleri de açıkladı.
Türkiye'de siber saldırı iddiası gündem oldu. Üstelik saldırının son zamanların en büyüklerinden biri olduğu belirtiliyor. Dün akşam telefonlara İBB'ye ait gibi görünen bir numaradan gelen mesajla dolandırıcılar vatandaşların e-Devlet bilgilerini çalmayı hedeflemişti...
Son dakika haberi: İsrail bir yandan Gazze'de katliam yapmaya devam ederken bir yandan da İran'a kafa tutuyor. İran'ın başkenti Tahran'da akaryakıt istasyonlarında kullanılan internet sistemine siber saldırı düzenlendi. Saldırıyı İsrailli bilgisayar korsanları üstlendi.
Kör Kahin Baba Vanga 2024 yılına dair kehanetlerini tek tek sıraladı. Her yıl kenahetleriyle gündeme gelen Baba Vanga'nın 2024 yılı için dünyayı bekleyen felaket tahminleri duyanlarda şok etkisi yarattı. Geçmişte yaptığı öngörülerin gerçekleşmesiyle dünya çapında üne kavuşan Bulgar kökenli kahin Baba Vanga 1996 yılında hayatını kaybetmesine rağmen her yıl gündeme gelen gelecek tahminleriyle adını yaşatıyor. İşte Baba Vanga'nın tüyler ürperten 2024 kehanetleri
Kör kahin olan nam salan Baba Vanga'nın kehanetleri her yıl gündem olmaya devam ediyor. Çernobil nükleer faciasını, Prenses Diana'nın ölümünü, 11 Eylül saldırılarını ve Brexit gibi öngörülerinin gerçekleştiği iddia edilen Baba Vanga'nın kehanetleri her yıl gündeme geliyor. 12 yaşında görme yetisini kaybedip öngörüleriyle ünlenen Baba Vanga'nın geleceği 5079 yılına kadar tahmin ettiğine inanılıyor. İşte öngörülerinin yüzde 85 oranında doğru olduğu ileri sürülen Baba Vanga'nın 2024 kehanetleri...
Daha önce bir çok kehaneti gerçekleşen Baba Vanga'nın Çernobil nükleer faciasını, Prenses Diana'nın ölümünü, 11 Eylül saldırılarını ve Brexit'i öngördüğü iddia edilmişti. 12 yaşında görme yetisini kaybetmiş ve öngörüleriyle ünlenmiş olan Baba Vanga'nın öngörülerinin yüzde 85 oranında doğru olduğu ileri sürülüyor. Kör Kahin'in geleceği 5079 yılına kadar tahmin ettiğine inanılmakta. İşte kanserin tedavisinin bulunmasından küresel ısınmaya kadar Baba Vanga'nın kehanetleri...
Ünlü Kahin Baba Vanga'nın her yıl kehanetlleri gündem oluyor. Baba Vanga'nın 2024 yılı için dünyayı bekleyen felaket tahminleri duyanları korkutuyor. Geçmişte yapmış olduğu öngörülerin gerçekleşmesiyle dünya çapında büyük bir üne kavuşan Bulgar kökenli kahin Baba Vanga 1996 yılında hayatını kaybetmiş olmasına rağmen her yıl gündeme gelen yeni gelecek tahminleriyle adını yaşatmaya devam ediyor. İşte Baba Vanga'nın tüyler ürperten 2024 kehanetleri...
Norveç hükümeti, ülkedeki 12 bakanlığa siber saldırı düzenlendiğini açıkladı.
Ankara Jandarma Komutanlığınca incelenen 2 bin 460 sosyal medya hesabı ve internet sitesinden 343'ü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bildirilerek engellendi.
14 Mayıs akşamı tüm Türkiye Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) gelecek açıklamalara dikkat kesilecek. Sandıklar kapandıktan sonra başlayacak süreci ayrıntılarıyla anlatan YSK Başkanı Ahmet Yener enerji kesintisi ve siber saldırı gibi olasılıklara karşı atılan adımları açıkladı. Deprem bölgesindeki seçim hazırlıklarına dikkat çekip bölgeden yaklaşık 8 milyon 900 bin seçmen olduğunu belirten Yener ayrıca yurt dışından gelen oyların nasıl korunduğuna dair detayları paylaştı.
İran Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinin hacklendiğini doğruladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bakanlığın resmi sitesinin hacklendiğini belirterek, belge ve veri tabanının ele geçirildiğine yönelik iddiaları yalanladı.
Oltalama saldırısı mail yoluyla kendine kurban bulan, bilgisayarlara virüs bulaşmasına ve kişisel verilerin çalınmasına neden olan siber saldırılardan biridir. Oltalama saldırısını yapmanın pek çok yolu vardır ve bireysel olarak internet ve mail kullanan herkes bu saldırıya maruz kalabilir. Kripto para alanında da yapılan oltalama saldırısı nasıl yapılır?
İran devlet televizyonu, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in konuşmasının yayınlandığı esnada hacklendi. "Ali'nin Adaleti" adlı hacker grubu tarafından siber saldırı gerçekleşmesinin ardından birkaç saniye boyunca ekranda "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganı atılırken, İran Dini Lideri Hamaney’in yüzünün hedef alındığı ve alevler içinde yanan fotoğrafı ve "Yalancı Çoban" yazılı olan görüntüler izletildi.
İş dünyası dergisi Fast Company'nin Apple News hesabı salı akşamı hack'lendi. Fakat yaşananlar bununla da sınırlı kalmadı. Bilgisayar korsanları, Apple News kullanıcılarına yaklaşık bir dakika arayla iki müstehcen ve ırkçı bildirim gönderdi.
Kişisel bilgilerin sızıntısı ile ilgili hackerlar tarafından Türkiye’nin en büyük saldırısının yapıldığı iddia edildi. Bir grup hackerın Türkiye’deki hemen herkesin telefon numarasını ve açık adres bilgilerini ele geçirdiği öne sürüldü. İddiaya göre mağdurlar arasında aktörler, şarkıcılar, futbolcular, siyasi şahsiyetler gibi pek çok ünlü isim de yer alıyor. İşte Türkiye’nin en büyük siber saldırısı ile ilgili konuşulan iddiaların detayları…
Japonya hükümetinin internet portalının siber saldırıya uğradığı ve geçici olarak erişilemez hale geldiği açıklanırken, olayın sorumluluğunu Rus yanlısı bir hacker grubu üstlendi.
Sağlık kuruluşları tarafından toplanan kişisel sağlık bilgileri siber saldırıların hedefi haline geliyor. Öyle ki, kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgiler karaborsada 2 dolara satılıyorken, sağlık verileri 363 dolara kadar satılabiliyor. Uzmanlar, tıbbi kayıtların oldukça değerli olduğu çünkü siber suçluların, e-posta, telefon veya SMS yoluyla kişilerin rahatsızlıklarını öne sürerek onları hedef aldığı belirtiyor. İşte uzmanından sağlık verisi ihlallerine karşı alınabilecek önlemler...
İngiliz ordusunun Twitter ve Youtube hesaplarından yapılan şüpheli paylaşımlar yapılmıştı. Nitekim ordunun Twitter ve Youtube hesaplarının hacklendiği ortaya çıktı. Elon Musk'ın görüntülerini kullanan kripto para ile ilgili videolar İngiltere ordusunun YouTube kanalında yer aldı.
Amerika, çoğu Rusya kaynaklı olmak üzere her gün siber saldırıların hedefinde. Uzmanlar, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Washington ve Moskova arasındaki gerilim daha da yükselirse, Rusya’nın Amerika'nın kritik altyapısına zarar verecek şekilde siber saldırı düzenleyeceğinden endişe ediyor.
Siber saldırılar gün geçtikçe artıyor. ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, Lübnan merkezli "Polonium" bilgisayar korsanı grubu hakkında açıklama yaptı. Şirket, bu grubun İsrail'deki savunma sanayi ve finans sektöründen firmaların da yer aldığı bazı şirketlere yönelik siber saldırı girişimlerini önlediğini duyurdu.
Şimdiye kadar denenmiş en büyük DDoS saldırılarından birinin tespit edildiği açıklandı. Saldırı, neyse ki kısa bir sürede engellendi. Eylemin arkasındaki kişilerin ağı 15 milyondan fazla istekle doldurduğu gerçeği ise şoke etti.
ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik siber saldırılarını ortaya çıkardı. Microsoft, Rus siber aktörlerin askeri harekatla uyum içinde Ukrayna'ya yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini bildirdi.
Togg, Twitter hesabının bir süreliğine kötü niyetli kişilerce ele geçirildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada duruma anında müdahale edilerek hesap yönetiminin geri alındığı aktarıldı.
ABD ile Rusya arasında siber saldırıların önlenmesi amacıyla devam eden siber güvenlik görüşmelerinden ABD ayrıldı. ABD iletişim kanallarının kapatıldığını da Rusya'ya bildirdi.
İngiliz polisinin geçtiğimiz günlerde üyeleri olduğundan şüphelendiği 7 kişiyi tutuklayarak harekete geçtiği ünlü Lapsus$ hack grubu, geri döndü. Nvidia, Samsung ve Microsoft gibi şirketlere kabus yaşatıp veri çaldığını iddia eden grup, şimdi de dünyanın en büyük şirketlerinin müşterisi olduğu bir yazılım geliştirme firması olan Globant'tan 70 GB veri çaldığını iddia etti.
Popüler kripto oyunu Axie Infinity'nin altyapısındaki Ronin Network'ten yaklaşık 625 milyon dolar değerinde kripto para çalındı. Bilgisayar korsanlarının 625 milyon dolarlık soygunu, merkezi olmayan finans (DeFi) alanındaki şimdiye kadarki en büyük saldırılardan biri olarak gösteriliyor.
Ukrayna'nın ulusal çapta hizmet veren en büyük telekomunikasyon şirketlerinden Ukrtelecom büyük bir siber saldırıya hedef olduğunu açıkladı. Şirket, askeri kullanıcıları ve altyapıyı korumak için kullanıcı erişimini kısıtladığını ve hizmetlerini tekrar eski haline getirmeye çalıştığını duyurdu.
Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), Yonca Sağlık Hizmetleri adlı şirketin, sistemine yetkisiz kişilerce erişilerek, yaklaşık 500 bin kişinin verilerine yönelik ihlal gerçekleştiğine dair bildirimde bulunduğunu duyurdu. KVKK'nın duyurusunda ihlalden etkilenen özel nitelikli kişisel verilerin sağlık, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgiler ile genetik veri olduğu kaydedildi.
Nvidia, Samsung ve Microsoft gibi dünya devi şirketlere kabus yaşattığı ve 16 yaşındaki bir gencin arkasında olduğu iddia edilen son zamanların en ünlü hack grubu Lapsus$ için yeni bir adım atıldı. Lapsus$ grubu olduğuna inanılan bir bilgisayar korsanlığı grubuyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen yedi genç İngiltere'de tutuklandı.
Nvidia, Samsung, Ubisoft, Okta ve hatta Microsoft'un verilerine eriştiğini iddia edip dünya devlerine kabus yaşatan ve son dönemin en çok konuşulan siber saldırı iddialarına imza atan Lapsus$ hack grubunun beyni 16 yaşındaki bir çocuk olabilir.
Nvidia ve Samsung gibi şirketlere siber saldırı düzenlediğini iddia eden Lapsus$ hacker grubu son olarak yazılım devi Microsoft'a siber saldırı düzenlediğini iddia etmişti. Microsoft ise yaklaşık 37 GB'lık bir dosya paylaştığı öne sürülen grubun tek bir hesabın güvenliğini ihlal ettiğini doğruladı.
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI)'dan flaş bir uyarı yapıldı. FBI, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rus bilgisayar korsanlarının ABD’deki enerji şirketlerine saldırı riskinin artabileceği uyarısında bulundu.
Rusya’da yazılımcıların yabancı şirketlere gitmelerini önlemek ve istihdam yaratmak amacıyla “siber ordu” kurulması teklif edildi. ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın yaptırımlara karşı kapsamlı bir siber saldırı hazırlığında olduğunu iddia etmişti.
ABD Başkanı Joe Biden, uygulanan ekonomik yaptırımlara misilleme olarak Rusya'nın ABD'nin kritik altyapılarına siber saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulundu. Biden, "Yönetimim, kritik altyapılara yönelik siber saldırıları püskürtmek, engellemek ve gerekirse bunlara karşılık vermek için elindeki her aracı kullanacaktır" ifadesini kullandı. İşte Biden'ın dikkat çeken o açıklamaları!
BBC Siber Güvenlik Muhabiri, Ukrayna ve Rusya’nın son günlerde hedef olduğu çok sayıda siber saldırıyı aktarıyor.
Dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Ubisoft, bir "siber güvenlik olayı" yaşadı. Siber saldırı olduğu düşünülen bu olay, geçen hafta bazı oyunları, sistemleri ve hizmetleri geçici olarak kesintiye uğrattı. Peki oyuncuların bilgileri güvende mi? İşte yanıtı...
Ukrayna kökenli veya Ukraynalı göçmenlerden oluşan gönüllü 'teknoloji ordusu' Rusya'ya karşı siber savaş başlattı. Aktivistler büyük şirketlerin Ukrayna işgaline karşı hareketlenmesini talep ediyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte siber güvenlik uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. Önümüzdeki günlerde siber saldırıların artabileceğini düşünen uzmanlar, insanları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Ekran kartı üreticisi Nvidia, bir süre önce gündeme gelen iddiaları doğrulayarak siber saldırıya uğradığını açıkladı. İhlalin arkasındaki bilgisayar korsanları, çalınan dosyaların bir kısmını internette yayınlamaya başladı.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken sanal dünyadan da birbiri ardına saldırı haberleri geliyor. Son olarak Rus hacker grubu Killnet, Rusya Devlet Başkanlığı sitesi başta olmak üzere tüm kurumlara siber saldırılar yapan Anonymous’un resmi internet sitesini hackledi.
Siber saldırılar modern savaş teknolojisinin bir parçası.
Rusya'nın devlet haber ajansı TASS'ın internet sitesi siber saldırıya uğradığı açıklandı. Siteyi ziyaret etmek isteyenler savaş karşıtı bir mesaj ile karşılaştı. Söz konusu mesajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna işgalini durdurmasına yönelik ifadeler yer aldı.
Kurum ve kuruluşları zor durumda bırakabilen siber saldırıların sayısının azaltılması büyük önem arz ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Bakan Karaismailoğlu, yerli ve milli uygulamalarla Türkiye'nin "siber kalkanını" güçlendirdiklerini belirterek, "2020 yılında 118 bin 470 siber saldırı gerçekleşirken bu sayı 2021'de 84 bin 113'e geriledi." dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı, siber saldırı sonucu internet sitesinin devre dışı bırakıldığı iddiasını yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Rusya Savunma Bakanlığının internet sitesinin tüm donanım ve yazılımları, verilen parametrelerle normal modda çalışıyor." ifadesine yer verildi.
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim tırmanırken Ukrayna'daki siber saldırılar da dünya gündemini meşgul etti. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD yönetimi, Ukrayna'da hafta başında Savunma Bakanlığının internet sitesi ve bazı bankalara yönelik düzenlenen siber saldırıların sorumlusunun Rusya olduğunu ileri sürdü.
Hackerlar Wormhole ağındaki bir açığı kullanarak 320 milyon dolar değerinde kripto para çaldı. Korsanların en az 251 milyon dolar tutarında ethereum, 47 milyon dolar tutarında Solana ve 4 milyon dolar tutarında USDC aldıkları ifade edildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Bilgisayar Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen: - "Sosyal medya ortamlarında gerçekleştirilen saldırıların büyük çoğunluğu, kullanıcıların duygusal yönlerinden faydalanılan sosyal mühendislikler üzerinden yapılıyor"
Domino's Pizza, siber saldırı iddiaları ile ilgili kamuoyuna yansıyan sürece ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "kurumumuz, finansal bilgileri içeren herhangi bir kredi kartı verisi tutmamaktadır ve finansal verilere erişim söz konusu değildir." denildi.
İran devlet televizyonu siber saldırıya uğradı. İran Radyo ve Televizyon Kurumuna (IRIB) bağlı Kanal 1 televizyonuna yönelik siber saldırı sonucu aniden ekranda ülkede terör örgütü kabul edilen Halkın Mücahitleri Örgütü (HMÖ) liderlerinin görüntüleri belirdi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) geniş çaplı ve sofistike bir siber saldırıya maruz kaldığını, 515 binden fazla kişinin özel verilerinin çalındığını duyurdu. Özel verileri çalınanların çoğu savaş mağduru veya savaşlar sırasında rehin alınan kişiler.
Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sürerken, bilgisayar korsanları, Ukrayna'da birçok devlet kurumunun internet sitelerine büyük bir siber saldırı düzenledi. Siteleri geçici olarak devre dışı bırakan hacker'lar, ziyaretçilere " en kötüsünü bekleyin ve korkun" mesajı bıraktı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Bunun arkasında kimin olduğunu tahmin edebiliyoruz” dedi.
Çin'in Facebook ve Twitter verilerini otomatik olarak toplayarak, yerel Çin sunucularında gerçek zamanlı olarak depolayan bir yazılım ürettiği iddia edildi. Çin'in bu sayede Batı dünyasını izlediği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Twitter sözcüsü Katie Rosborough, "Geliştirici politikamız ve koşullarımız uyarınca gözetim amacıyla API'mizin kullanımını yasaklıyoruz" ifadelerini kullandı.
Brezilya’da Sağlık Bakanlığı sistemine düzenlenen siber saldırı nedeniyle Ulusal Bağışıklama Programının bildirim sisteminin yanı sıra Covid-19’a karşı Ulusal Aşı Sertifikası verilmesini sağlayan sistem çöktü. Saldırı sonrası milyonlarca bilgi ele geçirilirken yurt dışından gelen yolcular için uygulanacak olan yeni sağlık önlemleri 1 hafta ertelendi.
Son zamanlarda gelen siber saldırı haberlerine GoDaddy ile birlikte bir yenisi daha eklendi. Söz konusu yetkisiz erişimden 1,2 milyon hesabın etkilendiği aktarıldı.
Blizzard'ın oyun istemcisi DDoS saldırılarının hedefi oldu. Neredeyse bir saat süren saldırı sırasında Overwatch, Call of Duty: Warzone, Hearthstone ve Diablo gibi oyunlarda sorun yaşandı. Oturum açmayı başaranlar ise uzun süreli kuyruklara girdi.
Akıllı telefonlar, en az bilgisayarlar kadar siber saldırganların hedefinde. Mobil cihazlar sahiplerinin ise siber suçluların akıllı telefonlara erişmesini sağlayan 3 yaygın hataya dikkat etmesi gerekiyor.
Türkiye’nin en büyük yemek sipariş platformlarından biri olan Yemeksepeti'nin tekrar hacklendiği iddia edildi. İddialara yönelik Yemeksepeti'nden açıklama yapıldı.
Robinhood, 3 Kasım’da 7 milyon kadar kullanıcının veya kullanıcı tabanının yaklaşık üçte birinin verilerini açığa çıkaran bir güvenlik ihlali olayı yaşadığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, mayıs ayında ABD'nin doğu yakasına yakıt tedariki yapan petrol boru hattı şirketi Colonial Pipeline'a siber saldırı düzenleyen korsanların bulunması için 10 milyon dolar ödül koydu.
İngiltere merkezli mücevher mağazası Graff'ın Conti olarak bilinen bir Rus hacker çetesi tarafından siber saldırıya uğradığı açıklandı. Yaklaşık 11 bin müşteriyle ilgili bilgiler içeren 69 bin dosya yayınlayan çetenin büyük bir fidye talep ettiği öne sürülürken; Donald Trump, Oprah Winfrey, David Beckham, Sir Philip Green ve Alec Baldwin gibi pek çok ünlü kişinin kurbanlar arasında yer aldığı bildiriliyor.
İran genelinde benzin dağıtım sistemine yönelik siber saldırı nedeniyle birçok yerde akaryakıt satışı yapılamıyor ve araçlar benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, alınan önlemler ve geliştirilen yerli ve milli uygulamalarla 1 Ekim itibarıyla bu yıl 60 bin 795 siber saldırının engellendiğini belirterek, "2017-1 Ekim 2021 döneminde engellenen siber saldırı ise 502 bin 386'ya ulaştı." ifadesini kullandı.
Yazılım devi Microsoft, Azure sistemine yapılan, şimdiye kadar kaydedilmiş en büyük DDoS saldırısını duyurdu. Şirket, ağustos ayında gerçekleştirilen 2.4 Tbps'lik DDoS saldırısını püskürttüğünü söyledi ve şaşırtan rakamlar paylaştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) düzenlediği “Uluslararası Siber Kalkan 2021” tatbikatına katıldı. Tatbikatta açılış konuşması yapan Bakan Karaismailoğlu, “Uluslararası araştırmalara göre, siber saldırılardan kaynaklanan kayıpların maliyetinin 2021 yılında dünya genelinde 6 trilyon doları bulacağı öngörülüyor. Ulusal siber güvenliğimizin sağlanması, hepimizin öncelikli gündemidir” dedi.
Anonymous Facebook hakkında sessizliğini bozdu. Neredeyse tüm dünya Facebook platformuna yönelirken bu hacker grubu açıkçası sessiz kalmıştı. Ancak sessizliğini bozan grup önemli açıklamalara yer verdi.
ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, son bir yılda devlet destekli olduğu tespit edilen "hackleme vakalarının" yüzde 58'inin ardında Rusya'nın olduğunu ve çoğunlukla ABD'deki hükûmet kurumlarıyla düşünce kuruluşlarının hedef alındığını açıkladı.
Popüler sosyal medya uygulamaları Facebook, Whatsapp ve Instagram'a 4 Ekim 18.30 itibarıyla erişim sağlanamıyor. Sosyal medya kullanıcıları siber saldırının olup olmadığını merak etmeye başladı. Bu sorunun üzerine Whatsapp, Facebook ve Instagram tarafından peş peşe açıklama geldi.
Haksız kazanç elde etmek için her yolu deneyen hacker'ların yeni hedefinde çocukların kişisel verileri bulunuyor. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, “Bilgileri çalınan çocuğun verileri ilerde dolandırıcılıkta kullanılabilir” dedi. Siber saldırganların hedefinde eğitim kurumlarının yer aldığını söyleyen Demircan, veli ve öğrencilerin kişisel verilerinin çalınması konusunda uyarılarda bulundu.
Japonya hükümeti Çin, Rusya ve Kuzey Kore'yi "siber saldırı tehditleri" olarak nitelendiren siber güvenlik strateji taslağını kabul etti.
Bilgisayar korsanları Rusya’da seçimlere hacker saldırısı düzenledi. Böylece internet üzerinden oy kullanma sisteminin güvenilirliği tartışmaya açıldı.
ABD'li rap şarkıcısı Kanye West'in yeni albümünü sadece müzik tutkunları değil, dolandırıcılar da bekliyor. Uzmanlar bu dönemde resmi albümü paylaşma vaadiyle ortaya çıkan tehlikeli program ve sahte bağlantı örnekleri buldu. West, 10. albümünü bu hafta dinleyiciye sunacak.
MNG Kargo, kuruma yönelik siber saldırı sonucunda bazı kargo alıcılarının ad, soyad, adres ve telefon bilgilerinin sızdırıldığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığına siber saldırı düzenlendiği iddia edildi.
Ünlü Japon kripto para borsası Liquid, hacker'ların kurbanı oldu. 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren Liquid'ten yaklaşık 100 milyon dolar değerinde kripto paranın çalındığı tahmin ediliyor.
Sandviç devi Subway, siber saldırıya uğradı. Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun (KVKK) kamuoyu duyurusuna göre, “www.subwaysiparis.com” alan adlı uzaktan sipariş sitesinde veri ihlali gerçekleştiği tespit edildi. İhlalden etkilenen kişi sayısının 51.295 olduğu ifade edildi.
Büyük cep telefonu operatörlerinden T-Mobile, siber saldırı sonucu 40 milyondan fazla müşterisinin kişisel verilerinin çalındığını duyurdu.
Japonya'da devlet daireleri ve bağlı firmalardan oluşan 129 kuruluşta kullanılan yazılım ağına yetkisiz giriş saptandı.
Çapraz zincir merkeziyetsiz finans (DeFi) platformu Poly Network, hack'lendi. DeFi tarihinin en büyük siber saldırısı olarak görülen olayda, toplam değeri 610 milyon dolardan fazla olan kripto para çalındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bakanlığın domainlerinden birinde bazı sunucular siber saldırıya uğramış ve kullanılmaması için şifrelenmiştir. Erken saatlerde bu durum fark edilmiş, sistem şifreleme protokolleri devreye girmiş ve gerekli tedbirler alınmıştır" denildi. Konunun adli makamlara iletildiği ve inceleme başlatıldığı belirtildi.
2021'in ikinci çeyreğinde toplam DDoS saldırı sayısı, 2020'nin ikinci çeyreğine göre yüzde 38,8, 2021'de bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,5 azaldı.
İtalya'da başkent Roma'nın içinde yer aldığı Lazio bölgesinde Covid aşılarının da yönetildiği sağlık sistemine büyük bir siber saldırı düzenlendi. Sisteme günlerdir erişimi engelleyen siber korsanların Bitcoin'le fidye talep ettiği iddia ediliyor.
Akıllı telefonların güvenliği konusunda her iki firmanın çok büyük sorumlulukları var. Özellikle Google tarafından geliştirilen Android işletim sisteminde çok fazla güvenlik açığı olduğu ifade ediliyor.
ABD geçtiğimiz günlerde Çin ile ilgili bazı tartışma yaratacak sözler söylemişti. Ülkenin üst düzey yöneticileri siber saldırıların giderek yoğunlaştığı ve bunun Çin kaynaklı olduğunu ifade etti. Hatta Çin vatandaşı 4 kişi gözaltına alındı. Bu durum Çin hükümeti tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.
Türkiye’de son zamanlarda artan siber saldırılara karşı vatandaşı bilinçlendirmek amacıyla kurulacak Veri Koruma ve Bilişim Derneği’nin Kurucu Başkanı Avukat Iyaz Çimen, “Hırsızlar tatil yapmaz. Sizler denizde fotoğraf paylaşırken birileri evinizi gözetliyor. Özellikle sosyal medya kullanımının artması ile bireyler her anını sosyal medyada paylaşma ihtiyacı hissediyor. Paylaşmadan önce lütfen düşünün” diye uyardı.
Microsoft şirketinin siber saldırılara uğraması ABD’yi fazlasıyla kızdırdı. İddialara göre, Pekin hükümetinin kontrolünde olan bilgisayarlar kullanılarak bazı ABD şirketlerine ve üniversitelere saldırılar yapıldı.