Sıcaklıklar, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için ciddi bir sağlık riski oluşturmaktadır. Uzmanlar, sıcak çarpması ve susuz kalma gibi tehlikelere karşı vatandaşları uyarırken, serin yerlerde kalmanın ve bol sıvı tüketmenin önemine dikkat çeker. Aşırı sıcakların yol açabileceği olumsuz etkiler, halk arasında büyük bir kaygı yaratmış durumdadır. Peki, aşırı sıcakların sağlık üzerine etkileri nedir?
Yurt genelinde yüksek sıcaklıklar hakimiyetini korumaya devam ediyor. Türkiye'nin büyük bir kısmını etkileyen sıcak hava ve nem dalgası, sadece bunaltmakla kalmıyor aynı zamanda hayati riskler de oluşturuyor. İstanbul'da nem oranının yüzde 99 ile rekor seviyelere ulaşmasının ardından uzmanlardan sağlık uyarısı geldi. Uzmanlar, nem çarpması ve sıcak çarpmasının birbirinden farklı olduğunu ve her ikisinin de sağlık açısından büyük riskler barındırdığını ifade etti.
Yaz aylarının gelişiyle birlikte artan hava sıcaklıkları, beraberinde sağlık risklerini de getiriyor. Uzmanlar, son günlerde artan sıcaklıklara karşı uyarılarda bulunarak, sıcak çarpmasının birçok hastalığa yol açabileceğini vurguladı.
Dahiliye Uzmanı Dr. Özkan Akyol, sıcak çarpmalarında doğru ilk yardımın hayati önem taşıdığını söyledi.
Pakistan'da bir süredir devam eden sıcak hava dalgası yüzünden 6 günde 568 kişi hayatını kaybetti. Karaçi eyaletinde 40 derece olan sıcaklık nemin de etkisiyle 49 derece hissedildi. Kentte sıcaklıklara bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların sağlık problemlerine neden olabileceğini belirterek, gün içinde 2-2,5 litre su tüketilmesi, bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi önerisinde bulundu.
Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı Antalya'da, uzmanlardan sıcak çarpması uyarısı geldi. Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Elif Sarıönder Gencer, güneşin dik olduğu saatler arasında kapalı ve serin mekanların tercih edilmesini gerektiğini belirterek, ‘Vücut ısınızın ayarı bozulabilir' uyarısında bulundu.
Mevsim normallerinin üzerinde görülen hava sıcakları yurdun dört bir tarafında görülüyor. Birçok hastalığa davetiye çıkaran aşırı hava sıcaklıkları sonucu en çok görülen durum ise güneş çarpması. George Washington Üniversitesi'nden Dr. Leana Wen güneş çarpmasının en yaygın belirtilerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.
Yurt genelinde hava sıcaklıkları bir hayli arttı. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Erdinç Şengüldür, sıcak çarpmasına karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Yaz aylarında acil servislerde sıkça sıcak çarpması vakalarını gördüklerini belirten Şengüldür, bu durumun oldukça tehlikeli olduğunun altını çizerek ölümcül olabildiğini belirtti.
Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, sıcaklık havalarda su tüketiminin önemine dikkati çekerek, "Susanmasa bile sıcak havalarda su içmek gerekir, en az 2,5 litre olmalı." dedi.
ABD'nin güney bölgelerinde haftalardır etkili olan aşırı sıcak hava dalgası kuzey eyaletlerine de yayılarak 190 milyon insanı etkisi altına aldı.
Türkiye günlerdir sıcak havanın etkisi altında. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte termometreler 35 dereceye kadar yükseldi. Ancak rekor sıcaklık için uzmanlar, bugünü işaret ediyor. Sıcaklığın İstanbul'da bugün 40 dereceyi zorlayacağı söyleniyor. Aşırı sıcak havalarda günlük sıvı tüketimini artırmak, genel vücut sağlığı açısından son derece önemli. Peki, aşırı sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz? İşte tüm detaylar...
Kolombiya’da yaşayan 10 yaşındaki Ray Jordan isimli bir çocuk arkadaşlarıyla oyun oynadığı sırada sıcak havadan bunalarak 1 saat içinde tam 6 şişe su içti. Bir anda fenalaşan çocuk hastaneye kaldırıldı. Doktorlar su zehirlenmesi nedeniyle hastanelik olan çocuğun ölümden döndüğünü dile getirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan "sıcak çarpması" uyarısı geldi. Bakan Koca, sıcak çarpmasına karşı yaşlı, çocuk ve kronik rahatsızlıkları olanlara, sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu.
Fransa'da bu yıl kavurucu yaz sıcakları nedeniyle 2 bin 816 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 272'sini 75 yaş ve üstü kişiler oluşturdu. Öte yandan ülkede, 2003'te de anormal sıcaklar nedeniyle 15 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu: - "Sıcak çarpmasının belirtileri birçok organımızı etkileyen bulgularla karşımıza çıkıyor. Eğer altta yatan bir hastalık varsa, bu hastalığın daha ön plana çıktığını görüyoruz"
Sıcak havalarda, ciddi bir hastalığın belirtilerini sıcak bitkinliği belirtileriyle karıştırabilirsiniz. Sıcak hava, kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Sıcak ve yorgunluk ciddi bir hastalığın en yaygın semptomlarından biriyle çok benziyor. Terleme, kafa karışıklığı gibi sıcak çarpması belirtileri yüzünden pankreas kanseri belirtilerini gözden kaçırabilirsiniz! Uzmanlara göre, terleme ve kafa karışıklığı yaz aylarında gözden kaçırabileceğiniz belirtilerden sadece birkaçı.
Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Aydın’da hava sıcaklıkları ile birlikte artan güneş çarpması vakalarına karşı İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı açıklama ile vatandaşları uyardı. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, il genelinde artan hava sıcaklıklarının ardından vatandaşlara uyarılarda bulunarak, güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.