Sıfır otomobil satışlarında yüzde 20'ye varan indirim içeren kampanyalar devam ederken, Ankara'da sıfır araç alan bir vatandaşın alım serüveni kabusa döndü. Araçta ağır bir koku hisseden adam, firma yetkililerinden istediği yanıtı alamayınca dava açtı. Yerel mahkeme davayı reddederken, vatandaş dosyayı bir üst mahkemeye taşıdı. Yargıtay, aracın yenisiyle değiştirilmesine hükmetti.
Sıfır otomobil satışında 31 Ağustos'a ertelenen karar için geri sayım başladı. Süre bir daha değişmeyecek! Kampanyalar ve indirimler ile araba fiyatları geri gelse de 31 Ağustos'a kadar satılamayan araçlar için bayiler yöntemi de şimdiden buldu. Bayiler sıfır arabaları önce kendi aralarında satacak, ardından piyasaya ikinci el olarak sürecekler... İşte yeni dönemin detayları...
Elazığ'da bir vatandaş bayiden aldığı sıfır otomobilin tavanında boya kalkması olduğunu görünce aracı ekspertize götürdü. Burada yapılan işlemlerin ardından sıfır aldığı aracın tavanında boya olduğunu öğrendi.
Sıfır otomobiller için kararlar peş peşe açıklanmıştı. Özellikle araç fiyatlarını önemli ölçüde etkilemesi beklenen GSR düzenlemesine ilişkin karar ulusal tip onaylı araçlar için 31 Ağustos’a ertelendi. Sıfır otomobil kampanyaları Temmuz 2024 itibarıyla devam ederken sektör temsilcilerinden dikkat çeken açıklamalar geldi. Otomobil almak isteyenler dikkat! 8 model detayı…
Sıfır otomobilde beklenen tarih geldi! Otomotiv sektörü bu iki güne dikkat kesildi! Önce yarın AB’nin zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) devreye alınacak. Ardından 8 Temmuz Pazartesi ise Çinli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanmaya başlayacak.
Avrupa ile aynı günde yani 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek araç güvenlik yönetmeliği (GSR 2) 31 Ağustos 2024 tarihine ötelendi. Karar Resmi Gazete’de yayımladı. Ancak bu değişiklik sadece ulusal tip onayı ile üretilen araçları kapsadı. Böylece elinde stok bulunan markalar için 2 aylık ek süre sağlandı.
Hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarını etkileyecek iki önemli değişiklik 7 ve 8 Temmuz tarihlerinde hayata geçirilecek. Önce bazı güvenlik özellikleri bulunmayan sıfır araçların satışı yasaklanacak. Ardından ise Çinli araçlara ilave gümrük vergisi uygulanacak. Sektör temsilcileri şu anda otomobilde kampanyaların oran düşse bile yıl sonuna kadar devam edeceğini dile getirirken, yeni yıldan itibaren zamların etkisini hissettireceğini kaydettiler.
Son dakika haberi... Türkiye, Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara 7 Temmuz'dan itibaren ilave vergi getirdi. Kararın Avrupa Birliği tarafından yeni otomobiller için zorunlu hale getirilen 'Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) ile aynı tarihe denk gelmesi dikkat çekti. Sektör temsilcileri hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarında yeni artışların geleceğini kaydettiler.
Otomotiv Distrübütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Nisan ayının ardından Mayıs ayında da otomotiv satışlarında düşüş yaşandı. Verilere göre Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 10,1 düştü.
Temmuz’da devreye girecek olan ve otomobil satışlarını tümüyle etkileyecek AB’nin yeni regülasyonları öncesinde satışlarda daralma devam etti. Regülasyona takılmak istemeyen birçok marka birçok modelinde zararına kampanya yapsa da araç satış rakamlarında yıllık gerileme yüzde 20’ler seviyesine geldi.
Büyük bir heyecanla bayiden aldığı sıfır otomobil, adeta pert çıktı. Bir ay sonra şüphe üzerine ekspertize soktuğu aracın neredeyse her parçası değişmiş ve baştan aşağı boyalı olduğunu duyan adamın başından aşağı kaynar sular döküldü. "İlk anda şoka girdik. Ne olduğunu anlayamadık" diyen adam bayinin yolunu tutarken, "50 bin TL verelim" teklifini duyunca şaştı kaldı.
Otomobil fiyatları için gözler 7 Temmuz tarihine çevrildi. Kritik tarih itibariyle sıfır araçlarda ek paket olarak satılan birçok özellik, artık zorunlu olacak. Yeni güvenlik teknolojileri, sıfır araçlarda standart pakete eklenecek. Vatandaşlar ise otomobil fiyatlarında indirim olacak mı, fiyatlar artacak mı? sorularına yanıt ararken, uzmanlar bazı fiyat düşüşlerinin olabileceğini ancak sonrasında yeniden artacağını belirtiyor.
Mart ayı başında sıfır araçlara gelen zamlar sonrası alıcılar yeniden ikinci el piyasasına yöneldi. İkinci el araç alacakların elini çabuk tutması gerekiyor. İlgi sonrası mayıs ve haziran aylarında ikinci el araçlarda da zam bekleniyor.
Sıfır otomobil liste fiyatları araba almayı planlayanların yakından takip ettiği konuların başında geliyor. Bu kapsamda markaların Şubat 2024 sıfır araç fiyatları listeleri ise tek tek belli oldu. Ancak listelerde çok dikkat çeken detaylar yer aldı. Bazı markalar yüksek bir rakamda zammı tüketiciye yansıtırken, birçok modelde ise fiyatlar sabit kaldı. İşte haberin detayları...
Diyarbakır'da Yakup Kurttekin, yaklaşık 9 ay önce bayiden sıfır otomobil aldı. 3 ay sonra aracı arıza veren Kurttekin, servisten çıkamaz hale geldi. Aracı aldığından beri 20 günde bir muhakkak servise gittiğini belirten Kurttekin, “En son 5 gün önce aracım servisten çıktı, yine arıza verdi” dedi. Başvurduğu bayiden de olumlu bir yanıt alamayan Kurttekin, yaşadığı mağduriyetinin giderilmesini istedi. İşte detaylar...
Hem sıfır otomobil hem de ikinci el araba almak isteyenler için uyarı geldi. Sektör temsilcileri 2024 için araç liste fiyatlarına zam açıklaması yaptı! Şu an kısa bir süre daha avantajlı fiyatlardan otomobil alınabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, stokların bitmesi halinde fiyatların yeniden güncel liste fiyatlarına çekileceğini söyledi. Haziran ayı sonrasını işaret ederek talebin yeniden ikinci el araçlara kayacağını ifade ettiler.
Sıfır otomobil fiyatları 2024 Ocak ayı itibarıyla yüzde 5’e yakın arttı. Liste fiyatları yeni yıl ile güncellenirken zamların devam edip etmeyeceği merak ediliyordu. Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, ‘kur ve enflasyon kaynaklı artış yaşanabilir’ yanıtını verdi. İkinci el araba fiyatları için de zamların devam edeceğini söyledi. Ancak şu an da mevcut fiyatların avantajlı olduğunun altını çizdi.
2023 yılında neredeyse yüzde 100 zamlanan sıfır otomobil fiyatları için Ocak 2024 itibarıyla yüzde 2-4 arasında artış yapıldı. Otomobilde zamların devam edip etmeyeceğine ilişkin değerlendirmede bulunan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, enflasyon ve kurdaki artışın araç fiyatlarına yansıyacağını söyledi. Öte yandan sıfır otomobil Ocak ayı kampanyaları da tek tek açıklandı.
Yeni yıla az bir süre kala sıfır otomobillerde düzenlenen kampanyalarla fiyatlar gerilemişti. 2024 ile birlikte araç fiyatlarına da zam geldi. Fiyatlarda yüzde 3 ila 10 arasında artış yaşanırken, vatandaşlar duruma isyan etti. Kendilerine fiyat verilmediğini iddia eden vatandaşlar araç bayilerinin 'Akşama bile zam gelebilir' dediklerini aktardı.
Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yıl 2022'ye kıyasla yüzde 57,4 artarak, 1 milyon 232 bin 635 adet ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Rekor satışla kapanan 2023 yılına damgasını vuran araçlar belli oldu. İşte 2023’ün ‘En’leri…
İstanbul’daki bir AVM'nin otoparkına sağlı sollu dizilmiş onlarca sıfır araç sosyal medyada stokçuluk iddialarını gündeme getirdi. O otoparktaki araçların sahibi olan firma yetkilisi konuştu. İşte AVM otoparkında sıra sıra dizilmiş onlarca sıfır araba ile ilgili stokçuluk iddiasının detayları ve firma yetkilisinin yaptığı o açıklamanın detayları…
Bazı firmalar neredeyse 500 bin liraya kadar indirim yaptı. Sıfır otomobil piyasasında fiyatlar düştü. Bayiler ellerindeki 2023 model araçları satabilmek için kampanya üzerine kampanya yaptı. Araç fiyatlarının düşüşünde Ticaret Bakanlığı’nın attığı adımlar etkili oldu. Bu gerilemenin asıl sebebinin ise 600 bin gizlenmiş aracın piyasaya çıkması olduğu kaydedildi.
Sıfır araç vaadi satışıyla yüzlerce kişiden milyonlarca TL para topladılar. "6 ay, 6 bin km şartını tamamlayınca araçları sizlere devredeceğiz" dediler ama öyle olmadı. Türkiye bu kez de 'Araba Bank' skandalıyla çalkalanıyor. Vurgunun miktarının 1 milyar TL'yi bulduğu tahmin ediliyor.
Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, otomotiv pazarının 2023 yılında 1 milyon 150 bin adet civarında tamamlanmasını beklediklerini belirterek, "Pazarı çok dikkatli takip ediyoruz. Bizim gördüğümüz, şu anki ortamda talep hiçbir yere gitmedi, olduğu gibi duruyor. Talepte herhangi bir daralma yok." dedi. Ayrıca bekleme sürelerinin de birkaç haftaya indiğini dile getirdiler.
Otomobil piyasasında ibre tersine döndü. Fahiş fiyatlara karşı alınan önlemler, nakit sıkıntısı ve piyasaya yeni sıfır otomobillerin girmesiyle ikinci el otomobil satışları neredeyse durdu. Sıfır araç satışlarında teslimat sürelerinin kısalmasıyla yüzde 20'ye varan indirimler dikkat çekerken, bazı otomobillerde 300 bin TL'ye kadar indirimin yapıldığı ikinci el oto pazarında galericiler adeta sinek avlıyor. Vatandaşlar ise "Otomobil fiyatları daha da düşecek mi?" diye merak ediyor. İşte yanıtı.
“ÖTV kanununun yürürlüğe girdiği 2002 yılında yüzde 27 ila yüzde 50 aralığında değişen ÖTV oranları bugün yüzde 45 ila yüzde 220 aralığında yer alıyor. Durum böyle olunca otomotiv firmaları, fiyatları belirli bir aralıkta tutma adına A, B ve C segment sıfır araçlara ağırlık vermiş durumda” diyen vergi uzmanları talebin ikinci el otomobillere kaydığını dile getirirken, otomobillerden alınan vergilerde vatandaş lehine bir düzenleme olması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Sıfır otomobilde yüksel fiyat ve bulunurluk sorunu için Ticaret Bakanlığı tarafından peş peşe alınan önlemler meyvesini vermeye başladı. Sıfır araç almak için aylarca bekleyen vatandaşlar şimdi 3 saatte yeni arabasına kavuşur oldu. Fiyatlar ise arka arkaya yapılan kampanyalarla geri çekilmeye başlarken, bir dönem zorunlu tutulan aksesuat ve kasko şu sıralarda hediye edilir oldu. İşte detaylar…
Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları için peş peşe alınan önlemler meyvesini vermeye başladı. Araba almak isteyenler için güzel haberi galericiler duyurdu. Yılın ilk 6 ayında ellerinde bir tane bile stok bulunmayan bayilerin ellerinde ilk kez araç kaldı. Satışlar frene basarken, asıl durağanlığın bu ay itibarıyla başlayacağını söylediler. İkinci el araba fiyatları içinse “Fiyatlarda düşme çok az, artışında olacağını beklemiyoruz” yorumunu yaptılar…
İkinci el otomobilde fiyatlar yüzde 10 oranında geriledi. Fiyatlardaki bu düşüşte alınan tedbirler de etkili oldu. Sektör temsilcilerine göre ise otomobil artık yatırım aracı olmaktan net biçimde çıkmış durumda. Sıfır otomobil için de indirim kampanyaları fiyatları 100 bin lira geri çekti. Piyasanın yavaş yavaş normale dönmesi ise herkesi mutlu etti.
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı ocak-ağustos döneminde 755 bin 282 adede yükseldi. Verilere göre yılın 8 ayında en çok Fiat otomobiller satılırken, Togg'un satış adedi 3 bin 400'e ulaştı. Her ay listenin en üst sırasında görmeye alışık olduğumuz Fiat Egea ise listede 8’inci sırada yer aldı.
Krediye ulaşımın imkânsız hale gelmesi, matrahların güncellenmemesi, al-satçıların azalması ve fiyatların artmasıyla birlikte Türkiye’de araç alabilecek kişi sayısı iyice azaldı. Konuya ilişkin sıfır otomobil piyasasındaki en önemli 4 sorunu sıralayan ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Bunların hepsi pazardaki büyüme hızının yavaşlamasına sebep oluyor ve olacak. 2024 yılı ise sektör için çok zor olacak” dedi.
Sıfır otomobil vaadiyle neredeyse bütün bir ilçeyi dolandıran iki kardeşin yaptıkları 'yok artık' dedirtti. Biri İstanbul Müftülüğü'nde eski memur, diğeri eski imam olan iki kardeş, 'piyasanın altında satıyoruz' diyerek yüzlerce sıfır aracı tırlarla ilçeye getirdi. Araçlarına kavuşmayı bekleyen alıcılar firmadan gelen telefonla şoke oldu.
Otomobil alacakları sevindirecek haber İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel'den geldi. Ertemel "Sıfır araca erişim konusunda birçok marka ve modelde artık sorun kalmadı. Sıfır araç satanların ellerinde arabalar birikmeye başladı. Hatta ve hatta çok yakında bunların eskiden olduğu gibi sıfır faizli, kendilerinden kampanyalar düzenlediği günlere döneceğiz" diye konuştu.
Sıfır kilometre araçlardaki fahiş fiyatlara karşı çıkarılan yeni yönetmelik sonrasında stoklardaki binlerce sıfır otomobil, sahipleri tarafından zarar etme endişesiyle satışa çıkarılmaya başlandı. Ancak sektör temsilcileri, 3-6 ay, hatta 1 yıl boyunca stoklanıp bekletilen otomobilleri alacak tüketicilerin oldukça dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. İşte satış için bekletilen sıfır otomobillerdeki tehlike…
Ankara’da sıfır aldığı servis bakımlı otomobili ile sorun yaşayan bir kişinin yaptığı eylem şaşkına çevirdi. Garanti kapsamındaki aracı motor arızası yaşayınca otomobili servise götürdü, çıkan 472 bin liralık masraf karşısında akla hayale gelmeyen bir eylem yaptı. Aracı vince bağlayıp metrelerce yukarı kaldırıp "ben kandırıldım siz kandırılmayın" pankartı açtı.
Ticaret Bakanlığı'nın sıfır araçlar için devreye aldığı önlemler sonrasında sıfır otomobillerin bir anda piyasaya çıktığı öne sürüldü. Yılın ilk 6 ayında satın almak isteyenlerin bulunamadığı sıfır otomobiller şimdi bayilerin vitrininde olduğu belirtiliyor. Ancak yüzde 10'luk zam sonrası tüketici ikinci el otomobillere yöneldi. Bu kez de sıfır araçlar elde kaldı. İşte detaylar...
Yılın ilk yarısını tarihi rekorla kapatan otomotiv pazarında talep yavaşlarken, lüks segmentten sipariş iptal haberleri gelmeye başladı. Sıfır otomobilin yatırım aracı olmaktan çıktığını dile getiren sektör temsilcileri, asıl etkinin Ağustos ayında ortaya çıkacağını söyledi. İkinci el araba satışları için Bakanlığın radarına girmek istemeyenler ise daha yüksek fiyattan satış yapmak için yeniden açık oto pazarlarına akın etti.
Sıfır otomobil fiyatları zamlanmaya devam ederken bugün gelen bir haber, piyasanın durumunu gözler önüne serdi. iPhone modellerinde KDV artışı ile en pahalı telefon 87.457 TL'ye yükseldi. Böylece dört yıl önce alınan araba fiyatına iPhone alınmaya başlandı.
Sıfır otomobil fiyatları döviz kurundaki artışla birlikte, temmuz ayında bir kez daha güncellendi listelerdeki tek sorun zamlar da değil, sıfır araç bulabilmek de ayrı bir dert. Haziran ayında fiyatı 1 milyon 600 bin olan bir aracın fiyatı şu anda 1 milyon 740 bin liraya yükseldi. 2 ay önce ise aynı araç 1 milyon 400 bin liraydı. Peki bu durum, ikinci el piyasasına nasıl yansıyacak? İşte ikinci el ve sıfır otomobil fiyatlarındaki son durum…
Pandemiyle sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntılar ve döviz kurundaki hareketlilikle artan fiyatlar ikinci el otomobile olan ilgi her geçen gün artıyor. Artan taleple birlikte fahiş fiyat artışlarının yaşandığı ikinci el araçlarla ilgili yeni düzenlemeler getirildi. Yatırım aracı haline gelen araç satışıyla ilgili gelen düzenlemeleri değerlendiren İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, tedbirlerle sıfır araçların gerçek değerlerine ulaşacağını ve al satçıların piyasadan çekileceğini söyledi.
Türkiye’de son aylarda yaşanan sıfır otomobil teslimatlarındaki gecikmeleri önlemek için yeni bir uygulama başlatıldı. Haydarpaşa Garı'nın yanındaki boş alanda kurulan çadırlarda, sıfır araçlar bayiye gitmeden zaman tasarrufu sağlayarak sahiplerine teslim ediliyor. Ayrıca ikinci el araba için ortaya atılan Almanya, Hollanda gibi ülkelerden ithalat yapılacağı iddialarına da Ticaret Bakanlığı’ndan yanıt gecikmedi.
Araç satışlarıyla ilgili yeni bir düzenleme hayata geçti. ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ şartı genişletildi, bireysel satışlarda da artık bu durum geçerli olacak. İkinci el fiyatlarının sıfır araç fiyatlarının önüne geçmesini önlemek amacıyla alınan bu önlem fırsatçılığı engellemek için çıkarılsa da herkes bu karara piyasanın nasıl tepki vereceğini merak etmeye başladı ancak piyasada şimdilik değişen bir durumun olmadığı gözlendi. İşte detaylar…
Sıfır araçlarda 6 ay 6 bin kilometre sınırına ilişkin Ticaret Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. Konuya ilişkin detaylar vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Birçok kişi arama motorlarında sorgulama yapıyor. Peki, Sıfır araçlarda 6 ay 6 bin kilometre sınırı uzatıldı mı? Otomobil satışlarındaki 6+6 düzenlemesi ne zamana kadar uzatıldı? İşte, Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama...
Son dakika... Ticaret Bakanlığı otomotiv sektörüne yönelik yeni kararlarını açıkladı. Buna göre "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesi uzatıldı ve kapsamı genişletildi. Bireysel satışları da kapsayan yeni düzenleme ile yeni tarih 1 Ocak 2024 olarak duyuruldu.
Döviz kurundaki yaşanan artış ve sıfır araç sorunu araba fiyatlarını yükseltti. Özellikle sıfır araç bulmaktaki zorluk ikinci ellerin sıfır araç fiyatlarını geçmesine neden oldu. 6 ayda sıfır otomobil yüzde 45, ikinci el otomobil yüzde 84 zamlandı. Vatandaşlar bu durumun sona ermesini isterken Ticaret Bakanlığı'nın devreye girdiği ve sıkı tedbirler uygulanacağı aktarıldı.
Sıfır otomobil Haziran güncel liste fiyatları 12 günde iki kez güncellendi. Döviz kurlarında yaşanan artış sonrası sıfır araç fiyatları ortalama yüzde 8 arttı. Ancak marka bazlı bakıldığında ise artış oranının öyle olmadığı verilere yansıdı. En çok tercih edilen markaların bazı modellerinde artış oranı yüzde 21’i buldu. İşte sıfır araba için iki haftalık zam oranı ve aradaki fark…
Haziran ayı itibarıyla sıfır otomobilde yüzde 8’e varan zamlar güncel liste fiyatlarına yansırken, piyasada 500 bin TL’nin altında araç kalmadı. İkinci el araba fiyatlarına ise 3 ay içinde yüzde 20 daha zam gelmesi bekleniyor. Tüketiciler fiyatların daha da zamlanacağı beklentisi ile araç alımına hız verdi ve satış rekorları peş peşe geldi. Ocak 2022’den bu yana otomobilin yüzde 87, döviz’in yüzde 43 ve altının ise yüzde 58 kazandırdığı ortaya çıktı.
Yılın ilk dört ayında tahsil edilen vergi oranları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre tahsil edilen vergilerde geçen yıla göre yüzde 46’lık artış yaşandı. Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) tahsilat yüzde 97,1 artışla 188,9 milyar lira olurken, bunun neredeyse yarısını sıfır motorlu taşıt satın alanlar ödedi. KDV tahsilatında da yüzde 104,7’lik artış söz konusu. Yargı, noter, tapu, pasaport, trafik ve diğer harçlardan ise dört ayda toplam 36,2 milyar liralık gelir elde edildi.
Bayilerde bulunmakta zorlanılan sıfır otomobillere Mayıs ayında yeni kur zammı geldi. Yüzde 3 ile yüzde 5 arasında gelen kur zammıyla birlikte sıfır otomobil fiyatları 120 bin TL'ye kadar zamlandı. Özellikle son bir haftada yaşanan artış dikkat çekerken, bazı araçların fiyatlarının bir haftada 60 bin TL yükseldiği görüldü. Sektör temsilcileri yaklaşan seçimlere de işaret ederken yeni zam beklentisinde olduklarını söylüyor.
Sıfır otomobil fiyatları yükselmeye devam ediyor. Markalar Mayıs ayı liste fiyatlarını yayınlarken, gelen zamlar da ortaya çıktı. Son bir ayda otomobil fiyatlarına döviz kurlarındaki yükselişten kaynaklı ortalama 30 bin TL zam geldi. Seçim sonrasında yeni zamların gündemde olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, en büyük sorunun ise taşıt kredileri olduğunu dile getirdi. Piyasada 600 bin TL’nin altında sıfır araç ise sadece 4 markanın sınırlı sayıdaki modelinde kaldı.
Son dakika: Sıfır otomobil alırken tüketicilerin yaşadığı problemler üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Yeni düzenlemeye giden Bakanlık bundan böyle araç satışından kaçınan, yüksek fiyat talebinde bulunan veya tüketiciyi aksesuar almaya zorlayan firmaların yetki belgesini iptal edecek. İşte son dakika haberinin detayları...
Nisan ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yıla göre yüzde 62,7 artarak 97 bin 679 adet oldu. Böylelikle Nisan ayları bazında rekor adede ulaşıldı. Otomotiv satışlarında aylık rekorlar birbirini izliyor.
Sıfır otomobil bulmak ve almak neredeyse imkansız hale geldi. Araç sahibi olmak isteyenler bugün sipariş verse dahi o arabaya kavuşmaları en az 2 ay sürüyor. O sürede ise araçlar kur farkından dolayı zamlanıyor. Kur farkından kaynaklanan artışın yanı sıra bir kötü haber de sektör temsilcilerinden geldi sıfır otomobilde mayıs ayında fiyatlara zam geleceği belirtildi. İşte sıfır otomobil fiyatları ile ilgili son dakika haberinin detayları...
Euro kurundaki artış yurt içi piyasalarda zam olarak etkisini Mayıs ayında göstermeye başlayacak. Bu anlamda ilk zam haberi ise sıfır otomobil fiyatları için geldi. Bir süredir sakin seyreden euro/TL’nin son 1 ayda yüzde 4 yükselmesi ile sıfır araç fiyatlarına Mayıs ayında ortalama yüzde 3 zam yapılacağı belirtiliyor. Asıl zamların ise seçim sonrasında olacağı ifade ediliyor. İkinci el otomobilde de fiyatlar artmaya başladı.
Sıfır otomobil satışında Mart ayında 100 bin bandı aşılarak tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Sektörde çip krizi ve bulunurluk sorununa rağmen gelen bu rekor herkesi şaşırtırken sektör temsilcilerinden değerlendirme geldi. Otomotivde çip merkezli sorunların devam ettiğini söyleyen sektör temsilcileri, "Türkiye pazarındaki bu kadar yüksek talep, normal bir talep değil. Bu talebin arkasında 'yalnızca kullanım ihtiyacı var' kimse diyemez. Burada bir yatırıma dönüştü bu iş bir miktar” dedi.
Sıfır otomobil satışları geçtiğimiz ay 100 bin bandını aşarak tüm zamanların Mart ayı rekoruna ulaştı. İkinci el araba satışları ise yüzde 20 - 25 arasında arttı. Birçok markanın araçların büyük kısmını seçimden önce getirmeye çalışması ile Mart ayında araç bulunurluk sorununun azaldığı belirtildi. Ancak satışların Mayıs ayı ile birlikte yeniden frene basacağı ifade ediliyor.
Bayilerde sıfır otomobil bulmak zorlaştı. Bulabilenler de bayilerde başka bir engele takılıyor. Araçlar liste fiyatından yüksek bir fiyata satılıyor. Birçok bayi aradaki farkı elden talep ediyor. Sıfır araç almak isterken karşılaştığı durumu anlatan Cihangir Aykoç, "Paspas, boya koruma, yağmur sensörü gibi sebeplerle küçük küçük tutarlarla artı bedel yaratıp onu da elden alıp kar yaratmaya çalışıyorlar" dedi.
Sıfır otomobil fiyatları her ay yüzde en az yüzde 5 zamlanması ve bulunurluk sorununa rağmen Ocak, Şubat aylarında rekor satış rakamlarına ulaştı. Mart 2023 içinse 2016 ve 2017 Kasım aylarının ardından 100 bin bandının aşılarak yeni rekor kırması bekleniyor. İkinci el araç piyasası da Şubat ayında yüzde 32,4 büyüdü ancak yaşanan deprem felaketi nedeniyle rakamlar geçen senenin çok altında kaldı.
Araç almak gün geçtikçe zor hale gelirken tedarik sorunu farklı bir boyut kazandı. Maltepe’de otomobil almak isteyen bir vatandaş, gittiği bir otomobil bayisinden kendisine 'sıfır araç yok' denilince eli boş döndü. Ancak bayinin birkaç kilometre ötesinde inşaat halindeki otoparkta 5 bine yakın sıfır aracın stoklandığını görünce adeta şoke oldu. Yiğit Ayaydın almak istediği araçta fiyat farkının 200 bin TL olduğunu söyleyedi.
Sıfır otomobil piyasasında bulunurluk sorununa bir de lojistik sıkıntıları eklendi. Her ay değişen listeler ile otomobil fiyatları zamlanmaya devam ediyor. Sadece bu ay yüzde 8 zam gelen sıfır araç fiyatları için yeni bir gelişme daha yaşandı. Eğer yeni bir otomobil almak istiyorsanız, liste fiyatının çok üstünde ödeme yapmanız gerekiyor. Bayilerde bulunamayan araçlar ilan sitelerinde yüzde 20-30 daha pahalıya satılıyor.
Sıfır otomobil almak için sıra alıp bayiye 1 milyon 150'şer bin TL yatıran 3 vatandaş, hayatının şokunu yaşadı. Belirtilen teslim tarihinin üzerinden günler geçmesine rağmen ses seda çıkmayınca bayiyi arayan vatandaşlar, "Bizim bu durumdan bilgimiz yok" cevabıyla adeta şoke oldu. Aynı isimle aynı binada iç içe geçmiş bayiler olduğunu anlayan üç arkadaş, kendileri gibi onlarca kişinin mağdur olduğunu söyledi.
Şubat ayında rekor satış rakamına ulaşan otomobil pazarında, Mart 2023 güncel fiyat listeleri markaların sitelerinde tek tek açıklandı. Fiyatlarda artış çok sınırlı kaldı ancak 500 bin TL’nin altında benzinli ve dizel araç bulmak iyice zorulaştı. Sadece 3 markanın 4 modeli 500 bin TL altında satılırken, bulunurluk sorunu nedeniyle onlara da ulaşmak imkansız hale geldi.
Sıfır otomobilde bulunurluk sorununa Çin’den takviye geliyor. 4 bine yakın otomobil Çin'in Shanghai Limanı’ndan Türkiye'nin Derince Limanı’na ulaşmak için yola çıktı. Heyecan yaratan o görüntüyü Çin Türkiye Başkonsolosluğu Sözcüsü Twitter hesabından paylaştı.
Sıfır otomobildeki bulunurluk sorunu ve fiyat artışları vatandaşın talebini ikinci el arabalara kaydırdı. Ancak ikinci el otomobil fiyatları da alıp başını gitmiş durumda. 2022 yılında satılan ikinci el araçların çoğunluğunu 21 yaş ve üzeri modeller oluşturdu. Geçtiğimiz yıl toplamda 6,4 milyon adet araç el değiştirirken sektörde ikinci tarihi zirve görüldü.
Araç piyasasında yeni oyun gözler önüne serildi. Bayilerde sıfır araç bulunamazken sıfır araçlar, '1001' km ile ile ikinci el olarak satılıyor. Araçlar bayi fiyatından 200 bin, 300 bin TL, hatta daha pahalı satılıyor. Fiyatları görenler şoke olurken bir sektör temsilcisi "Bayilerin paylaşmış olduğu rakamlar, sembolik rakamlardan başka bir şey değil" dedi.
Sıfır otomobil fiyatlarına gelen zamlar durulmuyor. Geçtiğimiz yıl her ay fiyatları güncellenen otomobil piyasası 2023’e de zamla başladı. Markalar yeni zamlı listelerini birer birer açıklarken dikkat çeken bir ayrıntı göze çarptı. ÖTV matrah güncellemesi sonrası fiyatı düşen bazı model araçların fiyatlarında 100 bin liraya yakın artışlar görüldü. Ancak bunlara rağmen birçok markada otomobil kalmadı. Peki Ocak 2023 itibariyle piyasadaki en ucuz arabalar hangileri? İşte merak edilen o liste…
Otomobil piyasasında beklenen zam haberi geldi. Yeni yılın ilk günlerinde zam için mesai harcayan otomobil markalarının yüzde 4’lük zammı bugün fiyatlara yansıtacağı öğrenildi. ÖTV matrah dilimlerinin etkisinin hızla kaybolmaması için yüzde 7-8’lik zam yapılmadığını söyleyen sektör temsilcileri, yüzde 80 vergi dilimindeki araç sayısının azalacağını belirtiyor. EYT düzenlemesinin de piyasaya olumlu katkıda bulunduğu belirtilirken yükselen fiyatlara rağmen talepte artış var.
ÖTV matrah güncellemesi sonrası sıfır ve ikinci el otomobil piyasası karıştı. Bayilerde sıfır araç bulunmazken vatandaşlar ikinci el araçlara yöneldi. Ancak düzenleme sonrası orada da fiyatlar yükseldi. Araç fiyatlarına sınırlı etki yapan vergi güncellemesi vatandaşın alım iştahını arttırsa da bayileri aradıklarında aldıkları cevap şaşırttı. Sektör ise ÖTV’de köklü bir değişikliğin adımlarını atmak üzere harekete geçti.
Galericilere sıfır otomobil satışları ile ilgili bir düzenleme gelse de satış yapmaya devam ettikleri öğrenildi. Matrah düzenlemesinin ardından bayilerde sıfır araç bulunmuyor. Bayilerde ‘yok’ denilen araçlar galerilerde bulunuyor. Galericilerin verdiği ilanda 6 bin km yazan otomobillerin gerçek kilometresi ise sadece 6 km. İşte sıfır araç satışındaki son oyunun detayları…
Son dakika haberi: ÖTV matrah düzenlemesi sonrası bazı sıfır otomobil fiyatlarında düşüş beklenirken, gözler ikinci el otomobil piyasasına çevrildi. Özellikle sıfır ayarındaki ikinci el otomobillerde indirim beklentisi oluşurken, herkesi ters köşe yapan bir açıklama geldi. Uzmanlar, sıfır otomobillerdeki tedarik sorununun devam etmesi halinde ikinci elde otomobil fiyatlarının daha da yükselebileceği hatta sıfır araçları geçebileceği konusunda uyarıyor.
Son dakika haberine göre, sıfır ve ikinci el otomobil almak isteyenlerin meraklı beklediği haber geldi. Otomobil piyasasını etkileyecek ÖTV matrah düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla; otomobillerde ÖTV matrah limiti artırıldı. 1600 CC altı araçlarda alt limit 184 bin lira oldu. Matrah üst limiti ise 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı. İşte son dakika haberinin detayları...
1 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan ÖTV matrah düzenlemesi, otomobil piyasasını şimdiden etkiledi. Vatandaşlar, otomobillerde yaşanacak ucuzluk fırsatını kaçırmamak için şimdiden bayilere koştu. Müşteriler, "Parasını şimdiden verelim, satışı aralıkta yapalım" derken markalar ise fiyat artışına gitti. Öte yandan sıfır araç bulmanın da zor olduğu belirtildi.
Son dakika haberi: Otomobil piyasasının günlerdir beklediği ÖTV indirimiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den flaş bir açıklama geldi. ÖTV'de indirim olmayacağını duyuran Nebati, matrahlarda düzenleme yapılacağını söyledi. Yapılan açıklama sonrası "Hangi otomobil modeli ne kadar ucuzlayacak?" sorusu merak edildi. ÖTV matrahında yapılacak olan çalışmanın detayları henüz açıklanmasa da vatandaşlar indirim hesabı yapmaya başladı. İşte sıfır araçlarda beklenen olası indirim tutarı.
Pandemiden bu yana çip krizi ve tedarik sorunu ile karşı karşıya olan otomotiv sektörü şimdi de enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günler geçiriyor. Otomobil satışlarında gelecek aylar için yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı. Bu kapsamda Avrupalı sanayicilerin üretim adetlerini düşürecekleri ortaya çıktı. Türk tedarikçilere bildiri yollayan Avrupalı otomobil üreticilerinin, “Bu iyiye işaret değil, planınızı yapın” dediği öğrenildi.
Ucuz araba sahibi olmak isteyenler Kasım 2022 sıfır araç kampanyası için fiyat araştırmalarını hızlandırdı. 400 bin liranın altında otomobil bulmak artık imkânsız hale gelirken, fiyatların daha da yükseleceği dile getiriliyor. Ancak markaların güncel listelerine bakıldığında dikkat çeken bir ayrıntı göze çarptı. Bazı modellerde son 3 ayda fiyatların hiç değişmediği, bazılarında ise gerileme olduğu görüldü. İşte Kasım ayı itibarıyla Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller...
Hem sıfır hem de ikinci el araba fiyatları artmaya devam ederken otomobil alma hayali kuranları bir kez daha düşündürecek haber geldi. Ucuz araba bulmak artık neredeyse imkânsız hale gelirken 400 bin liranın altında Kasım ayı itibariyle sadece tek bir model araç kaldı. Vatandaşın ümidi ise henüz bir rakam telaffuz edilmeyen TOGG oldu.
Araba almak isteyenler dikkat! Son 2 ayda daha da pahalandı. Otomobilde 400 bin liranın altında 4 araç kaldı ama sadece o da sadece listelerde. Sektör temsilcileri ise yükselen araç fiyatları karşısında ÖTV matrah güncellemesi yapılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor. Peki piyasadaki en ucuz araba hangileri? İşte 500 bin liranın altında kalan 34 model ve güncel fiyat listeleri…
Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarındaki artış yeni bir trend yarattı. Bu kapsamda fabrika çıkışlı yenilenmiş ikinci el araçların 2023 yılında yollarda olacağı ifade ediliyor. Hatta ilerleyen dönemde benzinli ya da dizel otomobillerin elektrikli araca çevrilmesi de gündeme gelebilir. Garanti kapsamında yenilenecek araçların sıfır araçlara göre daha uygun fiyat avantajı sağlaması beklenirken tüm dünyada artan yedek parça maliyetlerinin araç yenileme fiyatlarını nasıl etkileyeceği henüz belirsiz.
Rusya’nın Avrupa’ya gaz yaptırımı sıfır araba fiyatlarını vuracak. Pandeminin etkilerini henüz üzerinden atamayan sektör şimdi bir de enerji sorunuyla karşılaşınca otomobil fiyatlarında yeni zamlara neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Sektör temsilcileri yıl sonuna kadar sıfır kilometre araçların fiyatlarında yüzde 20 artış beklendiğini açıkladı. Öte yandan markaların ekim ayı kampanyalı fiyatları da belli oldu. İşte 600 bin liranın altındaki sıfır otomobiller…
Sıfır otomobilde yüksek kur, enflasyon ve krediye erişimdeki zorluklar fiyatları daha da yukarı taşırken sektör temsilcilerinden "Otomobil fiyatlarına indirim gelir mi?" sorusuna yanıt geldi. Bir süredir ÖTV matrah güncellemesi konusunda beklenti oluşurken yeni bir detay ortaya çıktı.ÖTV’nin bütçedeki payı yükselirken mevcut durumda ÖTV indirimi değil ÖTV artırımı bile yapılabileceği belirtiliyor. Öte yandan düşük ÖTV'de sadece Fiat Egea ve Hyundai i10 modelinin düşük versiyonlu paketleri kaldı.
İkinci el otomobil piyasasındaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek isteyen hükümet, sıfır araçlar için 6 bin kilometre şartı koymuştu. Farklı meslek gruplarından birçok kişinin ikinci el otomobil piyasasında aktif rol oynadığı biliniyor. Fırsatçıların 6 bin kilometre yasağını delmek için buldukları yöntem 'pes' dedirtti.
Vatandaşlar hem sıfır hem de ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika haberlerini araştırırken flaş bir gelişme yaşandı. Otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen ay 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 9,1 arttı. Geçen ay en fazla satışı gerçekleştirilen markalar sırasıyla Fiat, Volkswagen ve Ford olurken, PSA Grubu bünyesindeki Peugeot, Citroen, DS ve Opel gibi markaların ilk 5'e girememesi dikkati çekti. Öte yandan Ağustos ayı kampanyalı sıfır araç fiyatları listesi de belli oldu.
ÖTV kararı sonrası vatandaşlar Ağustos 2022 sıfır araç kampanyası için fiyat araştırmalarını hızlandırdı. Savaş, çip krizi ve tedarik sorunu derken fiyatlarda son üç ayda yaşanan ortalama 50 bin liralık artış dikkat çekti. Piyasada ise son zamlardan sonra 400 bin liranın altında araç bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İşte markaların liste ve kampanyalı fiyatlarına göre, Ağustos ayı itibarıyla Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller...