Günümüzde hem ev işlerinden hem de çalışma hayatından kaynaklı el, bilek, ayak gibi uzuvlarda eklem ağrıları yaygın olarak görülmektedir. Bu ağrılara müdahale edilmediğinde zaman içerisinde sinir sıkışması denilen, sinirlere baskı yapan ve hareket kısıtlanmasına neden olan rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bilek ve ellerde daha fazla rastlansa da birçok bölgeyi etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara da yol açabilir. Peki, elde sinir sıkışmasına ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir?
Modern yaşam tarzının getirdiği uzun saatler boyunca masa başında çalışma, teknolojik cihazların yaygın kullanımı ve hızlı tempolu yaşam koşulları bedenimizin belirli bölgelerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de boyunda sinir sıkışmasıdır. Boyunda sinir sıkışması sık görülen bir sağlık sorunu olup ağrı, uyuşma ve güç kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Sinir sıkışması modern çağın en yaygın sağlık sorunlarından biridir ve pek çok insanın hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Genellikle stres, yoğun çalışma temposu ve sosyal baskılar nedeniyle ortaya çıkar. Sinir sıkışması birçok farklı semptoma neden olabilir. Sinir sıkışması belirtileri bunlar arasında baş ağrısı, uyku bozuklukları, kaygı, depresyon, irritabilite ve yorgunluk bulunur. Peki, evde sinir sıkışmasına ne yapılır?
Sinir sıkışması, her yaştan insanın başına gelebilen ve zamanla hastadaki şiddetini artırması mümkün olan en zorlu rahatsızlıklardan biridir. Vücutta bulunan kasların, kemiklerin ya da kıkırdak yapının sinirleri sıkıştırmasıyla meydana gelir.
Tarsal tünel sendromu yani ayak bileği sinir sıkışması nadir görülse de önemsiz gibi görülmemesi gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, her ayak uyuşmasının bel fıtığı olmadığına dikkat çekti. nadir ama önemli bir sinir tuzaklanması olarak görülen tarsal tünel sendromu tedavisinde nasıl bir yol izlenmeli? İşte tarsal tünel sendromu belirtileri ve tedavi yöntemler.
NCA Klinik Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, 'varise ve sinir hasarına yol açması nedeniyle bacak bacak üstüne atmalar, sinir sıkışmalarına sebep olabilmektedir. Çünkü bacak bacak üstüne atıldığında dizin arkasında bulunan ve bacakların alt kısmı ile ayaklarda hissi sağlayan peroneal sinir üzerine baskı uygulanır. Bacak bacak üstüne atmak, uzun saatler yerde bağdaş kurarak oturmak bu tarz alışkanlıklar uzun dönemde sinir hasarına yol açmaktadır' dedi.
Vücudun herhangi bir anatomik bölümünde meydana gelen sinir sıkışmaları yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sinir sıkışmaları özellikle 40-60 yaş aralığındaki kadınlar, piyanistler, kuaförler, bilgisayar operatörleri, bankacılar, diş hekimleri, heykeltıraşlar ve ev kadınları gibi ellerini aşırı kullanan kişilerde daha sık görülüyor