İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç: - "Özellikle aşısını hiç olmamış 180 bin kişiye sesleniyorum; lütfen aşınızı herhangi bir sağlık tesisinden randevunuz olmasa bile yaptırmak için acele edin"
Trakya'da 2 doz Sinovac ile 2 doz BioNTech olanlar için hatırlatma dozu uygulanmasına başlandı
Son dakika haberine göre, 2 doz Sinovac, 2 doz Biontech aşısı olmuş ve son doz aşısının üzerinden 3 ay geçmiş bireyler için koronavirüs hatırlatma dozu randevuları açıldı. Omicron varyantının dünyada yayılmasıyla birlikte hatırlatma dozunun önemi bir kez daha anlaşılmış ve bekleme süresi 6 aydan 3 aya düşürülmüştü.
Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, Omicron varyantına önlem olarak hatırlatma dozunun aşı takvimi üzerinden üç ay geçtikten sonra yaptırılabileceğini ifade etti. Corona virüs aşı randevuları Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan kolay randevu alma sistemi yani MHRS üzerinden alınabiliyor.
Konya'da, sağlık merkezine 'Sinovac' aşısı olmaya gelen Semiha Işık'a (23), yanlışlıkla fazla dozda 'Biontech' aşısı uyguladığı iddia edilen hemşire hakkında İl Sağlık Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı.
İngiltere, onayladığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı listesine Sinovac, Sinopharm ve Covaxin'i de ekleyecek.
Çinli Sinovac firmasının Medikal Direktörü Yongjun Gao, Covid-19'un yeni varyantlarına karşı aşı geliştirme çalışmalarında sona geldiklerini söyledi. Gao, "Sinovac firması şu an Delta ve Gama varyantlarına karşı aşı geliştirmektedir. Şu an geliştirilen aşı ile ilgili Ar-Ge çalışmalarımız bitmiş durumdadır. Klinik araştırması için Çin'in ilgili makamlarına başvuru yapmış durumdayız" derken, ''Türkiye için de 3 ile 17 arasındaki yaş grubunun aşılanmasını tavsiye ederiz'' açıklamasında bulundu.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferdi Tanır, yaptıkları çalışmayla 6’ncı ayın sonunda 3’üncü doz aşıyı BioNTech olan kişilerin antikor düzeyinin 20, Sinovac olanların ise 5 kat arttığını söyledi.
Son dakika haberine göre Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş, "Turkovac aşımızın, Coronavac ile yaptığımız Faz-2 çalışmasında hem güvenli olduğu saptandı hem de etkinlik noktasında olumlu verilerimiz var" dedi.
Son dakika haberine göre Dünya Sağlık Örgütü, 60 yaş ve üstü için 3. doz olarak Sinopharm ve Sinovac aşısını önerdi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sinem Akçalı, hastane personeli üzerinde yapılan Sinovac ile Biontech aşılarının karşılaştırmalı sonuçlarını açıkladı. Çalışmada 2 doz Sinovac olanlarda üçüncü aydan sonra antikor oranı yüzde 56’ya düşerken, 3'üncü doz aşıda uygulanan Biontech aşısının, 3 doz Sinovac aşısına göre belirgin üstünlük gösterdiği tespit edildi. Prof. Dr. Akçalı, bu sonuçlara göre 3'üncü doz aşılamanın yerinde bir karar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Okullarımızda öğrencilerimize tarama amaçlı yapılacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir işlem tesis edilmeyecektir. Velilerimiz onam formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacaktır” dedi. Bakan Koca ayrıca "Pazartesi gününden itibaren 2 doz aşılanma oranlarını gösteren haritayı paylaşacağız." ifadelerini kullandı.
Şili Halk Sağlığı Enstitüsü (ISS), Covid-19’a karşı Çin merkezli aşı firması Sinovac’ın geliştirdiği Covid-19 aşısının uygulanma yaşını 6 yaşa kadar indirdi.
Türk Yoğun Bakım Derneği, 11 Ağustos tarihinde Türkiye genelindeki 60 merkezde yatan 952 yoğun bakım hastasının verilerini açıkladı. Yapılan çalışma Sinovac aşısının yoğun bakım verilerini bu kadar geniş perspektifle ortaya koyan ilk araştırma olarak değerlendiriliyor. İşte sonuçlar...
Koronavirüs aşısı olan vatandaşlar aşı sonrası kol ağrısı yaşadığını belirtiyor. Biontech ve Sinovac aşıları sonrası yaşanan ağrının nedeni ve nasıl geçeceği merak ediliyor. Peki koronavirüs aşısı sonrası aşı yeri neden ağrır? Aşı sonrası kol ağrısı nasıl geçer? İşte merak edilenler...
Aşı uygulamasından sonra duş veya banyo yapılıp yapılamayacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aşı süreci devam ederken, koronavirüs aşısı olan vatandaşlar aşının ardından duş almanın sakıncalı olup olmadığı konusunu araştırıyor. Peki aşı yaptırdıktan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyoya girilir mi? İşte merak edilenler...
Koronavirüse karşı aşılama tüm hızıyla devam ederken Delta varyantına karşı 2 doz BionTech mi yoksa 2 doz Sinovac ve 1 doz BionTech'in mi daha etkili olduğu merek konusu oldu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Ertuğrul ise konuyla ilgili son araştırma sonuçlarını canlı yayınında aktardı.
Yerli Kovid-19 aşısı Turkovac için geçtiğimiz ay başlatılan Faz 3 çalışmasının ardından, bir yandan da Ankara ve İstanbul'da toplam 4 merkezde "üçüncü dozda Sinovac -Turkovac karşılaştırması" için Faz 2 araştırmalarına başlandı. Sonuçları 168 gün sonra alınacak çalışmayla birlikte hangi aşının daha etkili olduğu da öğrenilmiş olacak
Koronavirüse karşı aşılama devam ederken, Sağlık Bakanlığı'nca 4. doz uygulaması başlatıldı. Yeni dönemle birlikte randevular da dün itibarıyla verilmeye başlanırken, 4. doz aşı yaptıracaklara bekleme süresiyle ilgili uyarı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı, aldığı yeni kararları duyurdu. Bunlar içerisinde en dikkat çekeni ise 4. doz aşı kararı. 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlar, 4. doz koronavirüs aşısını vurdurabilir. 3. koronavirüs doz aşısını yaptıranlar, 4. doz aşı olabilecek.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı çağrısı yaparak, "Aşılarımızı tamamlamak zorundayız. Bu konuda yol katediliyor; ama daha hızlı katetmek istiyoruz çünkü delta varyantından sonra daha kötü varyantların, aşıyla korunamayacak varyantların çıkmasından çekiniyoruz" dedi.
Son aşamaya gelinen yerli Turkovac aşısının raporlama çalışmasında yer alan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bizim aşımız inaktif bir aşı. Çin aşısıyla benzer bir aşı ancak, biz yaptığımız Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında aşımızın Sinovac'tan çok daha etkili olduğunu gördük. Çok daha yüksek antikor düzeyine sahip ve yan etkileri de Biontech ile benzer” dedi.
Çin'de yapılan bir laboratuvar çalışması, Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısının oluşturduğu antikorların, çoğu kişide ikinci dozdan altı ay sonra önemli ölçüde düştüğünü gösterdi.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında aşı uygulamaları devam ederken, hatırlatma dozu yani 3. doz da gündeme gelmekte. İki doz aşısını olmuş olan vatandaşlar "3. doz aşı ne zaman olunur?" sorusunu merak ediyor. Peki 3. doz aşı ne zaman olunur, kimlere yapılacak? 3. doz aşı zorunlu mu, gerekli mi? İşte merak edilenler...
Sinovac ve Sinopharm aşıları, diğer aşılara ilk aşamada ulaşmakta zorluk çeken bir çok Asya ülkesinde Covid'le mücadele stratejisinin temelini oluşturmuştu. Ama salgının yeniden yayılıyor olması Çin aşılarının etkisi hakkında tartışma yarattı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı Turkovac için sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bakan Koca yaptığı açıklamada, Turkovac aşısının 3.doz çalışmalarının Ankara Şehir Hastanesi’nde başladığını duyurdu. Yerli aşı çalışmaları, gönüllü vatandaşların faz çalışmalarına katılımları ile gerçekleşiyor. Bu konuda vatandaşlara çağrıda bulunan Bakan Koca, paylaşımına bir de telefon numarası ekledi. Peki, Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur?
Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyanın boğuştuğu bir salgın haline gelen koronavirüs uygulanan aşılarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Bununla birlikte The Lancet dergisi ülkemizde de uygulanan BioNTech ve Sinovac aşılarının antikor seviyelerini anlatan bir makale yayımladı. Söz konusu makalede BioNTech aşısı olan sağlık çalışanlarının antikor seviyesi Sinovac aşısı olanlara göre 10 kat daha yüksek çıktı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de Faz-3 çalışmaları tamamlanan Çin menşeli Sinovac aşısının (CoronaVac) iki doz etkinliğinin yüzde 83,5 olduğunu duyurdu.
Geçtiğimiz gün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac aşısının 2. dozuna ilişkin önemli ifadelerde bulundu. Aşı takviminin değiştiğini kaydeden Bakan Koca, 1. doz aşı olan vatandaşların Sinovac aşısının 2. dozunun ne zaman yaptıracağını aktardı.
Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "1. doz aşısı tamamlanan vatandaşlarımız için Sinovac aşısını olanlar 2. dozlarını 4 hafta sonra, BioNTech aşısı olanlar ise 2. dozlarını ilk dozdan 3 hafta sonra olabilir." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin en büyük faz çalışması olan Sinovac Faz 3 çalışmasının koordinatörlüğünü de yürüten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova, Türkiye'de 36 ilde 750 kişide görülen Delta varyantına karşı uyardı.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "450 adet CoronaVac aşısının primer ve sekonder ambalajları üzerinde yer alan tarihlerde 2 günlük fark olması dışında bir hataya rastlanmamış olup güvenlik açısından aşıların uygulanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır." denildi.
Çin'de ilaç firması Sinovac tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen "CoronaVac" aşısının, Türkiye'de yürütülen Faz-3 çalışmalarının sonuçları tıp dergisi "The Lancet"te yayımlandı.
Geçtiğimiz günlerde alınan kararla koronavirüs geçirenlerin ikinci doz BioNTech aşısı olmamasına ve tek dozun yeterli olduğuna karar verilmişti. Fakat dün yapılan açıklama ile bu kararda değişikliğe gidildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs atlatan kişiler ile ilgili aşı dozlarında yapılan değişikliği açıkladı. Peki koronavirüs geçirenler ikinci doz aşı olacak mı? Koronavirüs atlatmış olan kişiler BioNTech aşısı ikinci dozu vurulabiliyor mu? İşte Bakan Koca'nın açıklamaları...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Kütahya Otogarı'nda kurulan Covid-19 aşı standında görevli bir sağlık personelinin vatandaşları "Sinovac Sinovac, Biontech Biontech" şeklinde bağırarak aşı olmaya davet etmesiyle ilgili konuştu. Bakan Koca açıklamasında, "Hizmetlerimiz her yerde ancak aşı ciddi bir konudur." ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'da, Dr. Özkan Yükselmiş'in aşı standında elinde kalan 3 doz aşıya davet için 'Biontech var, Sinovac var' diye bağırdığı anlardan görüntü, sosyal medyada ilgi çekti.
Kütahya Otogarı’nda kurulan Covid-19 aşı standında görevli bir sağlık personelinin vatandaşları "Sinovac Sinovac, Biontech Biontech" şeklinde bağırarak aşı olmaya davet etmesi sosyal medyada tıklanma rekoru kırdı.
Aşılama çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği şu dönemde vatandaşlar "Koronavirüsü atlatanlar ne zaman aşı olabilir?" , "Koronavirüs geçirenler kaç doz aşı olacak?" sorularının yanıtını araştırıyor. Söz konusu soruların yanıtı açıklandı. İşte ayrıntılar...
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, koronavirüs aşısında çapraz aşılama yönteminin faydalı olacağını söyleyerek, "Daha önce Sinovac aşısı olmuş kişilerin 3. dozda BioNTech aşısını, ilk iki doz BioNTech aşısı olanlar içinde 3. dozda Sinovac aşısını öneriyoruz" dedi.
3. doz aşıyla ilgili son günlerde pek çok soru ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası aşı konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, 2 doz BioNTech aşısı olanların 3. dozu yaptırıp yaptırmayacağını hakkında da bilgi verdi. 3. doz ile önemli bilgilendirmelerde bulunan Bakan Koca, 3. doz aşıyı kimlerin olabileceğini de açıkladı.
Vatandaşlar Sinovac ve BioNTech aşılarında iki doz arasındaki sürenin ne kadar olduğunu merak ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran tarihinde düzenlenen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası aşı konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca bir aşıda iki doz arasındaki sürenin azaldığını duyurdu. Peki ikinci doz koronavirüs aşısı ne zaman yapılır? İşte BioNTech ve Sinovac'ta iki doz arasındaki süre...
Vatandaşlar ilk 2 dozu Sinovac olanların 3. dozu BioNTech olup olamayacağını merak ediyor. Bakan Koca, 30 Haziran tarihinde düzenlenen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası aşı konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Koca iki doz aşı olanların 3. dozu farklı bir aşıdan olunup olunmayacağı ile ilgili olarak da konuştu. Peki 3. doz ilk iki dozdan farklı bir aşı olabilir mi ve 3. doz zorunlu mu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün düzenlenen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası aşı konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Koca, koronavirüs geçirenlerin aşı olabileceği tarih ile ilgili yapılan değişikliği açıkladı. Ayrıca 3. doz ile ilgili önemli bir bilgilendirme de yaptı. Peki koronavirüs geçirenler ne zaman aşı olabilir? 3. doz aşı mecburi mi? 3. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte yanıtı...
Delta varyantının daha önceki baskın varyant olan Alfa (Kent) varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu tahmin edildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, Sinovac aşısı için yeni açıklanan veriye göre, 3'te 1 oranında delta varyantına karşı koruduğunu söyledi. Daha önceki açıklamalarda da BioNTech'in varyanta karşı koruma sağladığı belirtilmişti.
Çinli ilaç firması Sinovac tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üretilen CoronaVac aşısının iki dozunun, 3-17 yaş arası çocuk ve ergenlerde güçlü antikor yanıtı oluşturduğu bildirildi. Araştırmacılar, çocuklar ve ergenler arasındaki bağışıklık tepkilerinin 18-59 yaşlarındaki yetişkinler ile 60 yaş ve üzerindeki yaşlılardan daha yüksek olduğunu belirtti.
Harvard Üniversitesi Profesörü Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Sinovac aşısının yeni çıkan varyantlara karşı daha büyük zaafiyet gösterdiğini belirterek, "acil" olarak üçüncü doz aşı çağrısında bulundu.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) "Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi", Türkiye’de uygulanan iki doz Sinovac SARS-CoV-2 inaktif aşısının etkinliği ve antikor düzeyi takip çalışması kapsamında, iki doz aşı sonrası 3. ay sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi "Sinovac aşısı 3. ay izlem" sonuçlarını açıkladı
Haziran ayı itibariyle aşılama hızında büyük bir artış kaydeden ülkemizde, aşı hakkı 25 yaşa kadar indi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamada, Cuma (25 Haziran) günü itibariyle 18 yaşından gün olmuş herkes aşı olabilir açıklaması yapıldı. Bununla beraber vatandaşlar Sinovac ve BionTech aşıları arasında tercih yapıyorlar. Aşı olmak isteyen vatandaşlar Sinovac aşısının yan etkilerini ve koruyuculuğu hakkında araştırma yapıyor. Peki Sinovac ne kadar güvenilir?
Aşı olan 25 yaşındaki Utkan Tekin: - "Açıkçası virüsü gençlerin daha çok yaydığını düşünüyorum. Çünkü sosyal aktivitelere, üniversitelere, okullara gidiyorlar. O yüzden hızlıca aşı olmaları gerekli" - 29 yaşındaki Arda Lüleci: - "Herkese aşı olmalarını tavsiye ediyorum. Bilimsel araştırmalar sonucunda aşının gerekli olduğu söyleniyor. O yüzden toplum sağlığı için aşı olunması gerektiğini düşünüyorum"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada aşı hakkının 25 yaş ve üzerine de açıldığı bilgisini paylaştı. Yaş sınırının Haziran ayı başından beri hızla düşmesi, aşılama hızını da oldukça artırdı. Aşı sırası gelen vatandaşlar randevu alarak aşılarını olmak istediğinde iki seçenek olan Sinovac ve BionTech aşıları arasından seçim yapıyor. Peki BionTech aşısı için 3.doz gerekli mi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle görüşme gerçekleştirdiği Çinli Sinovac firması yetkililerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti, aşı üretimini ortak gerçekleştirme önerisinde bulundu. Firma yetkilileri bu teklifi memnuniyetle karşıladıklarını, yatırım için ön inceleme yapacak teknik ekibi Türkiye'ye yönlendireceklerini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, THY kargo uçağı ile Çin'den yola çıkan 5 milyon doz Sinovac aşısının bugün Türkiye'ye ulaştığını bildirdi.
Son zamanlarda aşı tedariğinin de sağlanması ile aşılama hızında büyük gelişmeler yaşandı. Yaş sınırı 35 yaşa kadar düşerken, SGK’ya kayıtlı tüm çalışanlara da aşı hakkı verildi. Bunun ardından milyonlarca vatandaş aşılar hakkında araştırma yapmaya başladı. Özellikle iki doz aşı arasında ne kadar bir zaman geçmesi gerektiği ise tartışılmaya başlandı. Peki Biontech aşısının ikinci dozu ne zaman olunmalı?
Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) 26 bin doz Sinovac aşısı daha ulaştırdı.
Avusturya’da yürürlüğe giren yeni seyahat düzenlemesine göre, Türkiye’de de kullanılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen Çin Sinovac aşısından iki doz yaptıranlar, ülkeye girişte karantinadan muaf tutulacak.
Ocak ayında başlayan aşılama süreci son zamanlarda hız kazandı. Türkiye'de aşılama sürecine ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere bakıldığında toplam yapılan aşı sayısının 36 milyona yaklaştığı görülüyor. Bakan Koca geçtiğimiz günlerde tüm SGK'lıların aşı randevusu alabileceğini söylemiştir. Peki randevu almadan aşı yaptırılır mı? Herkes covid aşısı olabilir mi? İşte ayrıntılar...
Koronavirüs pandemisinde aşı süreci hızla uygulanmaya devam ederken Biontech ve Sinovac aşılarının yan etkileri de vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Sağlık Bakanlığı çok merak edilen Pfizer Biontech aşısı kılavuzunu yayınladı. Ülkemizde Sinovac ve Pfizer Biontech aşıları uygulanırken BionTech yan etkileri neler, Sinovac yan etkileri neler soruları araştırılıyor. Peki BionTech aşısının yan etkileri var mı? Sinovac aşısının yan etkileri nelerdir? İşte ayrıntılar...
Bakan Koca'nın tüm işçi, memur, SGK kayıtlı tüm çalışanların yarın (15 Haziran) koronavirüs aşısı randevusu almalarını söyledikten sonra vatandaşlar hangi aşının daha güvenli olduğuna dair araştırma yapmaya başladı. Peki BionTech mi Sinovac mı? İşte ayrıntılar...
Vatandaşlar aşı randevusunu nasıl alacağını merak ediyor. Aşı randevusu MHRS, e-nabız, Alo 182 üzerinden alınabilir. Peki MHRS aşı randevusu nasıl alınır? İnternetten BionTech ve Sinovac aşı randevusu nasıl alınır? İşte ayrıntılar...
Hemen her ilaç ya da tedavi yönteminde olduğu gibi aşılar da bazı insanlarda yan etkiler yaratabiliyor. Türkiye'de kullanılan Pfizer/BioNTech aşısının ve diğerlerinin yan etkileri neler?
İl Sağlık Müdürlüğünün deposunda eksi 80 derecede saklanan BioNTech aşılar, nakil araçlarıyla hastaneler ve 44 aile sağlığı merkezine ulaştırılıyor - İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Selami Arslan: - "Toplumsal bağışıklığı kazanmak için sağlık çalışanları ellerinden gelen mücadeleyi verirken vatandaşlarımızın da aşı konusunda biraz daha titiz davranması gereklidir" - "Samsun'da aşı kapasitemiz günde 16 bin civarındadır ama vatandaşımızın aldığı randevu 3 bin 500 ile 4 bin civarında. Toplumsal bağışıklığın kazandırılması için aşı randevusu sayısının artması bekliyoruz"
Türkiye, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) 50 bin doz Sinovac aşısı daha ulaştırdı.
Bir süredir gündemde tartışılan konulardan biri de, koronavirüs aşıları ile ilgili. İlk dozunu iki aşıdan biri ile yaptıran kişiler, daha sonra ikinci dozlarını farklı bir aşı ile olabiliyor mu? Sorusu son günlerde sıklıkla tartışılıyor. Koronavirüs ile mücadele kapsamında İspanya’da bu konu ile ilgili bir çalışma yapıldı. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonuçlandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Biontech aşısının özel hastanede yapılabileceğini açıklamasının ardından vatandaşlar "Özel hastanelerden aşı randevusu nasıl alınır?" , "Özel hastanelerde covid aşısı ücretli mi?" sorularının yanıtını araştırmaya başladı. İşte ayrıntılar...
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üçüncü doş aşı tartışmalarıyla ilgili konuştu. Kendisinin Sinovac aşısı olduğunu ve dördüncü ayda oluşan antikorun sıfır olduğunu belirten Ceyhan, sağlıkçılara üçüncü dozu önerdiğini açıkladı. Bu aşının farklı bir yapıda olabileceğini ifade eden Ceyhan, "Aksi ispat edilinceye kadar, ilk iki dozun mutlaka aynı aşı olması gerektiğini biliyoruz" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin'de hiçbir bilimsel veri olmadan çocuklarda Sinovac aşısının uygulandığını söyledi ve kararı eleştirdi.
Çin, Sinovac şirketinin koronavirüse karşı ürettiği "CoronaVac" aşısının 3-17 yaş aralığında kullanımını onayladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada 1 Haziran’dan itibaren 50 yaş üzeri vatandaşlarımızın aşı çalışmaları ile ilgili olarak hızlı bir şekilde başlanacağını duyurmuştu. 1 Haziran tarihinin gelmesi ile beraber, birçok vatandaş için aşı süreci de başlamış oldu. Aşı olmak isteyen vatandaşlar, ALO 182’den nasıl randevu alacağını araştırıyor. Peki, BionTech mi yoksa Sinovac mı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'de de kullanılan Çin'in geliştirdiği Sinovac aşısının acil kullanımına onay verdi. DSÖ, Sinovac aşısının ağır hastalıkları ve hastaneye yatışları yüzde 100 önlediğini duyurdu. DSÖ, böylelikle 8'inci Kovid-19 aşısına acil kullanım onayı vermiş oldu. Acil kullanım onayı verilmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan açıklama yaptı.
Uruguay'da yapılan araştırmada Sinovac aşısının Covid-19'a bağlı ölümleri BioNTech/Pfizer aşısından daha fazla engellediği tespit edildi. Ancak uzmanlar, araştırmadan hatalı sonuçlar çıkarılmaması konusunda da uyardı.
Suudi Arabistan'ın hacca gidecekler için ülkeye girişte geçerli olacak aşıların olduğu bir liste yayımladığı ve listede Çin aşısının bulunmadığı iddia edildi.
Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) yürütülen çalışmaya göre, iki doz Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronoVac aşısı uygulanan sağlık çalışanlarının antikoru yüzde 98.2 tespit edildi.
Maske kullanımının ne zaman sona ereceğine ilişkin vatandaşlar arama motorlarında araştırma yapılıyor. Peki Maskeler ne zaman çıkar? Uzmandan açıklama! Detaylar haberimizde...
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, "CoronaVac aşısı için de üçüncü doz muhtemelen 6 ay sonra gerekecek." dedi.
Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Türkiye'de koronavirüse karşı uygulanan Sinovac ve BioNTech aşılarının hastaneye etkisini ortaya çıkarmak için araştırma başlatıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Sahada biz aşının çok etkili şekilde hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını tespit etmiş durumdayız, bunu bu bilimsel veri tabanımızda da açıklamış olacağız" dedi.
Türkiye'de aşılama süreci devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. BioNTech'ten gelecek olan 120 milyon doz aşıyla birlikte sorunun çözüldüğünü belirten Koca, haziran ayı için ise ülkenin tamamını ilgilendiren bir haber verdi.
Aracında görüntülenen 57 yaşındaki Hülya Avşar, Sinovac aşısı yaptırdığını söyleyerek "Çin aşısı olunca gözlerim çekildi" diye espri yaptı.
Sinovac aşısında yaklaşık bir aydır kapalı olan randevuların 1. dozu için dün itibarıyla yeniden başladığı belirtildi.
Türkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneylerine ilk başlanan ve Faz-1 ile Faz-2 aşaması tamamlanan koronavirüs aşısının Faz-3 aşamasında plasebo (boş aşı) yerine Sinovac aşısı kullanılacak. Böylece, Kayseri Erciyes Üniversitesi'nce (ERÜ) koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşının etkinliğinin yanında Çin aşısına göre de koruyuculuğu karşılaştırılmış olacak. Prof. Dr. Ceyhan "Faz-3 çalışmasını Sinovac ile yapmak çok doğru değil" açıklamasını yaptı.
Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama çalışmaları da tüm hızıyla sürerken Türkiye'ye gelmesi beklenen aşıların takvimi de belli oldu. Şimdiye kadar 25 milyon doz Sinovac aşısı geldi. Önümüzdeki süreçte bir parti Sinovac aşısı daha geleceği belirtiliyor. BionTech aşısının sevkiyatının da Haziran ayı içinde devam etmesi beklenirken, Sputnik V aşısında ilk tedarik haziran ayı içinde sağlanacak.
Son dakika haberine göre Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısının yeni partisi Türkiye'ye geldi.
Sinovac CEO’su Yin Weidong Bloomberg’e verdiği söyleşide aralarında Türkiye'nin de olduğu beş ülkeye üretim lisansı verdiklerini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, sözleşmeye göre şubat ayı sonuna kadar 50 milyon doz Sinovac aşısının teslim edilmesi gerektiğini belirterek, "Ancak gümrük kayıtlarından 24 Mart 2021 tarihine kadar 25 milyon 113 bin 484 doz aşının teslim edilebildiği anlaşılıyor. Sağlık bakanı 4,5 milyon doz da Biontech aşısının geldiğini söyledi. Bugüne kadar 24,5 milyon doz aşı uygulandı. Elde topu topu 4,5 milyon doz aşı var" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu anda Türkiye 100 milyon doz Sinovac ile 90 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz da Sputnik ile anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır" dedi. Kılıçdaroğlu'nun "Çin'le yapılan sözleşme 100 milyon değil 50 milyon doz aşı" ifadesine yanıt veren Koca, "Bugün mücadele bütünlüğü açısından susuyor olmamız edebimizdendir" dedi.
Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söyledi. Prof. Dr. Balık, "Bazı aşılar bazı kişilerde, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha düşük etki yapıyor veya hiç etki yapmayabiliyor. Böyle kişilerde aşının zayıf etki yapma durumunda 2 doz yerine 2'nci dozdan kısa bir süre sonra 3'üncü dozu yapmakta yarar var" dedi.
ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz katıldığı canlı yayında, "Amerika'da yapılan araştırmada BioNTech ve Moderna aşısı olanların yüzde 90'ına virüs bulaşmadığı ve başkasına virüsü bulaştırmadığı ispatlandı. Ben artık maske takmıyorum." dedi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da Unutmaz'a, "Aşıların bulaşıcılığı bu denli kaldıracağına inanmıyorum." sözleriyle karşılık verdi.
Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanan Sinovac aşısıyla ilgili ilk çalışma tamamlandı. 15 milyon aşılamada sadece 2 bin 500 kişinin koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Bu kişilerden hastaneye başvuru yapan ya da yoğun bakım ihtiyacı olan kişi sayısı ise yok denecek kadar az olurken, 65 yaş üstündeki yoğun bakım ihtiyacı ise yüzde 10’ların altına kadar düştü.
Koronavirüs pandemisi ile mücadelede aşı en büyük kozumuz oluyor. Aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde devam etmesi için aşı randevularının nasıl alınacağı da araştırılmaya başlandı. 65 yaş üstü vatandaşların birçoğu ikinci doz aşısına geçti. Aşı sırası gelen birçok vatandaşımız ise aşı olabilmek için randevu alıyor. Türkiye’de şu an için iki aşı bulunuyor. Bunlar Sinovac ve BioNTech aşıları. Vatandaşlar bu iki aşı arasından seçtikleri bir aşıyı oluyor.
Prof. Dr. Filiz Kaya, koronavirüs aşısı yaptıran kişilere uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Filiz Kaya, “Sinovac aşısında ikinci doz yapıldıktan sonra yaklaşık 3 hafta sonra antikor seviyelerinin etkin seviyeye ulaştığını söyleyebiliyoruz. Yani aşının etkilerini görebilmemiz için 3 hafta beklememiz gerekiyor” dedi. Peki, Aşı sonrası antikor ne zaman oluşur? Hangi aşı ne kadar koruyor?