Her yaştan kişide oluşabilecek sinüzit rahatsızlığı üst solunum yollarında meydana gelen tıkanıklık durumunda ortaya çıkar. Kronikleşen vakaların kalıcı bir tedavi şekli için uzman hekimler cerrahi yöntemlere başvurmaktadır. Sinüzit bazı dönemlerde ortaya çıkara kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Alerjik durumlara karşı daha hassas bünyelerde göz ve burun çevresinde şiddetli ağrılar oluşturabilir. Burun tıkanıklığı sarı ve yeşil renkli mukoza oluşumu yaratan sinüzit bazen hafif ateş, öksürük, ağız kokusu ve yüzde basınç etkisi yaratabilir. Baş ve elmacık kemiklerde baskı hissederek şiddetli ağrı sorunu yaşayanların uzman bir kulak burun boğaz uzmanına görünmesi gerekir. Sinüzit için doğal yöntemlere başvurmadan önce mutlaka uzman hekimden onay alması önemlidir.
Havaların soğumasıyla beraber kış hastalıkları yaygın olarak görülmeye başladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Kaypak, sinüzitin kış döneminde daha yaygın hale gelmesinin altında yatan nedenlerin çevresel faktörlerden bağışıklık sistemi zayıflığına kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsadığını söyledi. İşte kış aylarında sinüzit vakalarını tetikleyen 5 etken...
Kış mevsimin gelmesiyle beraber hastalıklar baş göstermeye başladı. Soğuk havanın hakim olduğu bu son günlerde acil servislere başvuran hasta sayısı da artış gösterdi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın hastalıkların yanı sıra zatürre, bronşit ve sinüzit gibi daha ciddi sorunların da kış aylarında önemli artış gösterdiğini söyledi. Peki, kış hastalıklarından nasıl korunuruz? İşte detaylı bilgiler...
Yüz kemikleri ve kafatasının içine yerleşmiş boşluklara sinüs adı verilir. Sinüslerin içleri solunum yolu hücreleri ile dolu olduğundan solunan havayı ısıtır, nemlendirir, yabancı partikülleri tutar ve mukus salgılarlar. Sinüsleri örten hücre tabakasının iltihaplanması ise sinüzüt olarak adlandırılır. Sinüzütte sinüsler iltihaplanır ve tıkanır. Sinüzite karşı uygulanan doğal yöntemler hem semptomları korumaya yardımcı olur.
Sinüzit oldukça yaygın bir sağlık sorunudur ve genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkar. Semptomları genellikle burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerdir. Tedavi genellikle semptomatik olarak yönetilir ve bazı durumlarda antibiyotikler veya cerrahi gerekebilir. Ancak sinüzitin önlenmesi ve yönetilmesinde sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ve hijyen önlemleri de önemli bir rol oynar.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, Kış aylarında Türkiye’de her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin sinüzitten etkilendiğine dikkat çekerek, eğer sorun kronikleşirse ameliyat seçeneğinin gündeme gelebileceğini belirtti.
Sinüzitin etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için sinüs boşaltımının düzgün bir şekilde gerçekleşmesi önemlidir. Sinüslerin doğru şekilde boşaltılması iltihaplanmanın azalmasına, semptomların hafiflemesine ve iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olur. Sinüzitin nasıl boşaltılacağına dair çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemler sinüslerin tıkanıklığını açar, iltihabı azaltır ve sinüzit semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur.
Sinüzit burun ve sinüs boşluklarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi semptomlarla kendini gösterir. Birçok insan hayatlarının bir noktasında sinüzit ile karşılaşırken bu durumun bulaşıcı olup olmadığı konusu önemli bir sorudur. Sinüzitin bulaşıcı olup olmadığı konusunda genel bir kanıya varmak için sinüzitin kökeni, nedenleri ve yayılma mekanizmalarını anlamak önemlidir.
Sinüzit sinüs adı verilen hava dolu boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Sinüsler burun boşluğunda bulunan kemiklerde yer alan ve burun ile bağlantılı olan boşluklardır. Sinüzit genellikle burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı ve genel olarak halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Sinüzit tedavi edilmediği takdirde kronikleşebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Sinüzit burun ve yüz kemiklerinin arkasında yer alan sinüs adı verilen hava dolu boşlukların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunudur. Sinüzit genellikle bir soğuk algınlığı veya alerji sonrasında gelişen enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum sinüslerin enfeksiyona karşı koruyucu olan mukus (balgam) tabakasının inflamasyon ve tıkanma sonucu bakteri ve virüslerin üremesiyle meydana gelir. Peki, sinüzit nedir ve nasıl geçer?
Hastalıkların en yoğun görüldüğü dönemlerden geçiyoruz. Her iki kişiden grip olduğu bu aylarda bağışıklığımızı güçlendirmeli, dengeli beslenmeli ve kendimizi korumalıyız. Uzmanlar, soğuk algınlığı ve gripten korunmanın yanı sıra bulunduğu ortamda adeta hava filtresi yaparak iyileştirici özelliği olan bitkileri sıraladı. Aralarında bazı bitkiler sadece gripten korumakla kalmıyor aynı zamanda sinüzitin etkilerini de hafifletiyor.
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, sinüziti olan kişilerin sigara içilen alanda durmaması gerektiğini belirterek, “Alerjik kişiler veya burun tıkanıklığı olan herkes sinüzite yakalanabilir” dedi.
Kafa kemikleri içerisinde bulunan boşluklara sinüs adı verilir. Sinüsler; ses tınısını belirler, solunan havanın temizlenmesini ve nemlendirilmesini sağlar, kafanın ağırlığını azaltırlar. Konumları ve işlevleri sebebiyle üst solunum yolu sisteminin birer parçası olarak değerlendirilirler. Vücudun her parçası gibi sinüslerin de hastalanması söz konusu olabilir. Katlanılmaz ağrı ve nefes alamama sorununu ortaya çıkaran sinüzite ne iyi gelir? Sinüzit tedavisi evde doğal yöntemlerle yapılabilir mi?
Sinüzit, kışın ve geçiş mevsimlerinde artış gösteren bir rahatsızlıktır. Pek çok kişi için büyük bir eziyet olan sinüzit ağrıları, dayanılmaz boyuta ulaştığından doğal tedavi yöntemleri araştırılır. Ağrılardan kurtulmak için evde de uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Sinüzite ne iyi gelir sorusuna cevap veren evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri...
Bahar mevsimi ile güneşin yüzünü göstermesi ve doğanın canlanarak çiçeklerin açması, pek çok kişi için olumlu etkileri beraberinde getirirken, kimileri için kabusa dönüşebiliyor! Uzmanı, bahar alerjisi ile karışabilen hastalıkları anlattı, baharı rahat geçirebilmek, polenlerin olumsuzluklarına maruz kalmamak için alınabilecek basit ama etkili önlemler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan 25 yaşındaki Natasha Gunther, kafatasının yarısını kaybetmesine neden olan ölümcül bir sinüs enfeksiyonu geçirdi. Eğer doktora gitmemiş olsaydı genç kadının "bir hafta içinde öleceği" söylendi. Dövüş sanatları eğitmeni olan Gunther, sinüs enfeksiyonlarının ne kadar ciddi olabileceği konusunda geçirdiği bu rahatsızlığın ardından farkındalık yaratmak istediği söyledi.
Sinüs, nefes almayı sağlayan burun çevresinde yer alan kemiklerin içinde yer alan hava boşluklarıdır. Burun kanallarında bulunan sinüsler enfeksiyon ve iltihap birikmesi sonucu tıkandığında şiddetli yüz ve baş ağrısına neden olur. Özellikle kış aylarında hayatı zindana çeviren ağrılar, rahat nefes alamama gibi sorunlara yol açan sinüslerin açılması için harika bir önerimiz var.
Sinüzit, kafatası ve yüz kemiklerindeki sinüsleri örten tabakanın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Üstelik bu enfeksiyon, korkunç bir baş ağrısına ve hiç durmayan bir burun akıntısına sebep olur. Neyse ki bazı yöntemler, ağrılarınızın azalmasına ve semptomlarınızın hafiflemesine katkıda bulunur. Peki, o yöntemler neler?
Sinüzit özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ancak sinüzite karşı 6 kritik kuralla adeta işkenceye dönüşen baş ağrılarından kurtulmak mümkün. Peki bu kurallar neler? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar'ın anlatımıyla sinüzitin belirtileri ve önlemenin yolları...
Sinüzit baş ağrısı nedenleri denilince ilk akla gelen rahatsızlık oluyor. Ancak yapılan araştırmalar bunun aksini ortaya koyuyor. Elde edilen verilere göre baş ağrılarının yüzde 5 ile 10’unu sinüzit oluşturuyor. Bu durumda sinüzit belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak baş ağrısı tedavisinde, sinüzit tedavisinin etkili olup olmayacağı ile ilgili de ipucu görevi görecektir.
Toplumda baş ağrısı deyince akla ilk gelen sinüzit oluyor. Fakat yapılan çalışmalar bunun aksine baş ağrılarının yüzde 5 ile 10’unu sinüzitin oluşturduğunu gösteriyor. Doç. Dr. Ethem Şahin, sinüzit belirti ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
Pek çok hastalığın destekleyicisi olan akupunktur sinüzit tedavisi için de etkileri ile yüz güldürüyor. Özellikle ilaçların yetersiz kaldığı sinüzit hastalarında önemli bir rol üstlenen akupunktur tedavisi, hastaların ağrılarından kurtulmasını sağlıyor. Konu ile ilgili bilgi veren Anatomi Uzmanı ve Akupunkturist Prof. Dr. Kaya Özkuş, sinüzitte akupunktur tedavisinin kimlere uygulandığını ve hangi durumlarda devreye girdiğini anlattı.
Opr. Dr. Cüneyt Altunay, koronavirüsün önemli belirtilerinden biri olarak gündemimize giren 'koku ve tat kaybı' durumunun başka nedenlerden de kaynaklanabildiğini söyledi. Bu iki duyu bozukluğunun birbiriyle yakın ilişkisinin olduğunu belirten Opr. Dr. Altunay, “Korona dışındaki nedenlerle ortaya çıkan bu sorun yaşam kalitesi ve can güvenliği açısından çok önemli. Bu duyu hastalıklarının nedeni belirlenip tedavi edilmesi gerekir” dedi.
Erişkinlerde çok iyi bilinen ‘‘Sinüzit’’ hastalığı çocuklarda da sık rastlanan önemli bir hastalıktır. Ancak çoğu zaman anne ve babalar bu detayı gözden kaçırarak ihmal edebiliyorlar.
Covid-19 pandemisinin devam ettiği bahar aylarında yeni hastalıklar kapıyı çalmaya hazırlanıyor. Ani ısı değişimlerine yağmur, rüzgar, polen gibi faktörlerin de eklenmesiyle vücut direncinin azaldığı bahar aylarında bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu da özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından alerjik astıma kadar pek çok hastalığı tetikliyor.
3 haftadan uzun süren sinüzit belirtilerinin tedavisi gerçekleştirilmezse kronikleşmeye başlayacağını söyleyen Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Zafer Tezel, sinüzit tedavisinden önce alerji rahatsızlıklarına da bakılması gerektiğini söyledi.
Medicana Çamlıca Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ertan Yıldırım: - "Sinüzit, tedavi prosedürlerine ve kurallara uyulmadığında yaşam kalitesini oldukça zorlayıcı bir hastalıktır. Baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi tablolar yaşam kalitesini oldukça düşürebilir" - "Sinüzitin tanısında kulak burun boğaz muayenesi, endoskopik muayene, grafi ve tomografi yöntemlerini kullanıyoruz. İlk evre olan akut sinüzit yaklaşık 4 hafta sürebilir ve ilaç tedavisi ile geçer"
İnsanların hayatta kalmalarını sağlayan en önemli keşif kuşkusuz yiyeceklerdir. Yiyecekleri pişirerek tüketmek ve onların çeşitli hastalıkları iyileştirdiğini fark etmeleri ise binlerce yıldır süregelen bir şifalanma sağlamıştır. Yağ çekme (oil pulling) işlemi ise sıkça duyduğumuz ancak tekniklerden biridir. Son dönemde sıklıkla araştırılan oil pulling ne demek sorusunun cevabını sizler için derledik...
Bir kulak burun boğaz hastalığı olan sinüzit, insanlara zor anlar yaşatan ve günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın oluşumu ve tedavi süreci hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Fındıkzade Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Tolga Celal Şahiner, toplumda sıkça karşılaşılan sinüzite karşı önemli açıklamalarda bulundu.
Hayat kalitesini bir hayli düşüren sinüzit, geniz yollarının iltihaplanması sonucu oluşan bir çeşit rahatsızlıktır. Özellikle bahar aylarında yaşattığı ağrı ve sızılar yüzünden birçok kişiye rahatsızlık yaşatıyor. Bu yöntem sayesinde sinüslerinizi 20 saniyede boşaltacak ve rahat bir nefes alacaksınız.
Kafa kemiklerinin içerisine yerleşmiş olan ve kanallar aracılığıyla burnun içerisine açılan, içi hava dolu şekilde işlevini sürdüren kemik boşluklarına sinüs adını veriyoruz. Sinüslerde meydana gelen iltihaplanma neticesinde ise sinüzit ortaya çıkıyor.
Sinüzit havaların soğumasıyla daha çok ortaya çıkıyor. Sinüzit tedavisi gerçekleştirilmediğinde enfeksiyonun kronikleşmesine neden olacağından kronik bronşit, amfizem, pnömoni gibi akciğer hastalıkları ya da çok nadir de olsa menenjit, beyin apsesi, kronik farenjit gibi hastalıklara yol açabilir.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mehmet Türkay, tedavi edilmeyen sinüzitlerin yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra zamanla ilerleyerek göz ve kafa içinde enfeksiyonlara yol açabileceğine vurgu yaptı.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Devlet Hastanesi’nde, ilk defa sinüzit ameliyatı gerçekleştirildi. Hastanenin Başhekimi Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Onur Sakallı, artık hastaların başka kentlere gitmek zorunda olmadıklarını belirtti.
Son yıllarda yeni teknolojik gelişmelerle beraber sinüs cerrahisi alanında önemli ölçüde ilerlemeler kaydedildi. Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emre Dinç, söz konusu teknolojik yenilikler hakkında oldukça faydalı açıklamalarda bulundu.
Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Enes Bozkurt: - "Sinüzitler sıklıkla soğuk algınlığı ve nezle sonrası burun akıntısında renk değişikliği, yüzde ve baş çevresinde ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Sinüzitler genellikle damlacık yoluyla ve kapalı ortamlarda yakın temas ile geçer. Bu yüzden kapalı alanlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir" - "Sinüzit hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Burun tıkanıklığı şikayeti olan kişiler sinüzite daha kolay yakalanıyor. Burun kemiği eğriliği, burun eti büyüklüğü ve alerjik nedenler erişkin dönemde sinüzite yakalanmayı kolaylaştırıyor"
Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Enes Bozkurt: - "Sinüzitler sıklıkla soğuk algınlığı ve nezle sonrası burun akıntısında renk değişikliği, yüzde ve baş çevresinde ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Sinüzitler genellikle damlacık yoluyla ve kapalı ortamlarda yakın temas ile geçer. Bu yüzden kapalı alanlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir" - "Sinüzit hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Burun tıkanıklığı şikayeti olan kişiler sinüzite daha kolay yakalanıyor. Burun kemiği eğriliği, burun eti büyüklüğü ve alerjik nedenler erişkin dönemde sinüzite yakalanmayı kolaylaştırıyor"
Yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarından biri olan sinüzit, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı ve akut dönemde ateş ile kendini gösteren yüz bölgesinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşuyor. Genelde immün sistemi zayıflayan, ani hava değişimlerine maruz kalan, yeteri kadar dinlenemeyen ya da burun içinde et büyümesi, deviasyon gibi darlık yapan sorunları olan kişilerde daha fazla görülüyor.
Bahar ayları bazılarının hevesle beklediği bir zaman dilimi olmayabiliyor. Özellikle de alerjisi olanlar bahar döneminde gün boyu ellerinde mendil, gözleri akar vaziyette dolaşanlar için… Zira, havadaki polenler, alerjik bünyeyi etkiliyor. Ama alerjik kişilerin riskleri bunlarla da sınırlı değil. Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor.
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu "sinüzit" hakkında detaylı bilgiler verdi. Sinüzit; yüz kemikleri arasında bulunan havalı boşlukların yani sinüslerin iltihaplanması sonucu meydana gelen enfeksiyon kaynaklı sağlık problemidir.
Sinüs boşluklarının havalanmasını sağlayan kanalların tıkanması ve bazı mikropların sinüs boşluğuna yerleşmesi ile ortaya çıkan sinüzit, genellikle baş ağrısı ile özdeşleştiriliyor hatta bazen ilk belirti baş ağrısı olabiliyor. Ancak her baş ağrısı sinüzit varlığını ortaya koymuyor. Bu yüzden hastanın KBB uzmanına başvurması ve hastalığın durumuna göre tedavi seçenekleri belirlenmesi gerekiyor.
Burun akıntısı ve yüksek ateş şikayeti bulunan 13 yaşındaki Aybüke Aygün'ün sağ gözünde sinüzite bağlı gelişen komplikasyon sonucu görme kaybı oluştu. Ailesi tarafından hemen hastaneye götürülen ve ameliyata alınan küçük kızın gözü, gerçekleştirilen operasyonla yeniden görmeye başladı.
Çocuklarda sinüzit belirtilerinin sanıldığından daha ciddi olduğunun altını çizen Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, sinüzit hakkında bilgi verdi. Akut sinüzit ve kronik sinüzit belirtileri üzerinde de duran Doç. Dr. Mehmet Akdağ, ikisinin arasında farkın nasıl anlaşılacağını anlattı. Sinüzit tedavisinde doğru teşhisin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Akdağ, çocuklarda sinüzit tedavisinde ameliyat gerekebileceğini söyledi.
KBB uzmanı Prof. Dr. Metin Önerci başkanlığındaki ekip tarafından, sinüzit tedavisinde daha önce kadavra üzerinde gerçekleştirilen "Üç boyutlu endoskopik sinüs cerrahisi" ilk kez canlı yayında bir hasta üzerinde yapıldı - HÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Önerci: - "Mevcut uygulamada derinlik olmadığından beyne bile yanlışlıkla girilebilir, göz siniri kesilebilir, körlük, şah damarının patlaması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar üç boyutlu cerrahi ve navigasyonla azalıyor"
Sinüzit baş ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtilerin ardından şüphelenilmeye başlanan bir hastalıktır. Peki sinüzit belirtileri nelerdir, sinüzit nasıl tedavi edilir ve sinüzit neden oluşur? İşte sinüzit ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar...
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma… Halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik nezle yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilecek kadar şiddetli olabiliyor. Üstelik ortak belirtileri nedeniyle ‘soğuk algınlığı’ ve “grip” ile karıştırılıp, ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle ihmal edilebiliyor. Tedavide geç kalındığında da alerjik astım veya sinüzite dönüşebiliyor!
Reflü mide içeriğinin kişiyi rahatsız edici bir biçimde yemek borusuna doğru kaçarak şikayetlere neden olmasıdır. Göğüs orta bölgede yanma ve ağza gıda parçacıkları ile birlikte acı su gelmesi reflü hastalığı ile ilişkili tipik şikayetler olup tekrarlayan farenjit, larenjit, sinüzit, kronik öksürük, astım ve diş çürükleri de atipik şikayetler olarak ortaya çıkabilir.
Toplumda sık görülen hastalıklardan biri olan sinüzit hastaların yaşam kalitesini belirgin olarak düşürmektedir. Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Merve Şakır sinüzit belirtileri ve komşu dişler ile olası ilişkinin önemini anlattı.
Günümüzde “sinüzit” yerine “rinosinüzit” olarak da tanımlanan rahatsızlığın gelişmesi enfeksiyonlar dışında oldukça nadir. Uzun süreli ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ya da uygun tedaviye rağmen sık tekrarlayan enfeksiyon ataklarında ameliyat düşünülebiliyor.
Lodoslu havalar, özellikle migren ve sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde baş ağrılarını tetikliyor. Lodoslu havalarda migren hastalarının mutlaka ilaçlarını yanında bulundurması gerektiğini belirten uzmanlar, “Islak saç ile dışarı çıkmayın. Dışarıya çıkarken şapka veya bere kullanmayı ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyor.
Sinüzit nedir? Sinüzitin nedenleri nelerdir? Sinüzit hastalığında bilinen yanlışlar nelerdir?
Burnun her iki tarafında ve arkasında olan sinüs boşluklarının iltihabı olarak tanımlanan sinüzit, kasım ayından itibaren kış mevsimi boyunca birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor.
Genelde göz çevresinde oluşan şiddetli baş ağrısı, yüzde dolgunluk ve ağırlık, burun ile geniz akıntısı, kuru öksürük, burun tıkanıklığı…
Sinüzit hastaları veya burnu tıkandığında sesi Ciguli gibi çıkanları özellikle buraya alalım!
Muş'ta sinüzit rahatsızlığına iyi geldiğini düşünerek burunlarına "acı kavun" suyu damlatan 4 kişi, hastaneye kaldırıldı.
Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Ertaş gömük veya çürük dişlerin sinüzit yapabileceğini söyledi.
Sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen "acı kavun" bitkisinin, sanıldığının aksine bünyede kalıcı hasar bırakabileceği, ölüme bile neden olabileceği bildirildi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Ünal, insanların sıcak havada öncelikle denizi tercih etmesi gerektiğini ifade etti
Yetişkinlerde sık rastlanan sinüzit, okul çağındaki çocukları da tehdit ediyor.
Burun tıkanıklığı, inatçı öksürük, burun ve geniz akıntısı 10 günden fazla sürüyorsa sinüzitten şüphelenmek gerekiyor.
Özellikle kış aylarında doktorların sıklıkla karşılaştıkları hasta grubunun başında sinüzit hastaları geliyor.
Sinüzit, Türkiye'de her yıl 15 milyona yakın insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Aynı zamanda halk arasında sağlık problemlerinde ilk sıralarda sayılan şeker hastalığı ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozan bir hastalık. Sadece fiziksel ve fonksiyonel açıdan değil, psikolojik olarak da kişiyi etkiliyor. Yapılan bir araştırma, hastalığın Amerika'da her yıl 8 milyar doların üzerinde ilaç maliyetine yol açtığını ortaya koyuyor. Bu durum Türkiye'de de çok farklı değil...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Tekat, sinüzit tedavisi ihmal edildiğinde veya geç kalındığında enfeksiyonun göze ve kafa içine yayılmasıyla daha ciddi sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Tekat, sinüzitin gelişmemesi için burnu tahriş eden hava kirliliği, çeşitli gazlar, sigara dumanı gibi kirleticilerden uzak durmak, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak ve özellikle enfeksiyonu olan kişilerle temas da dikkatli olmak gerektiğine işaret etti.
Tüm dünyada oldukça yaygın görülen bu hastalık özellikle kış aylarına girişte artan viral üst solunum yolları hastalıklarının uzaması halinde sık sık tekrarlayarak müzminleşmiş sorunlara yol açabiliyor. Sinüziti olan pek çok hastanın bu tekrarlamalar sırasında hayat kalitelerini bozan burun tıkanıklığı , burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı, öksürük, halsizlik, dikkat kusuru gibi yakınmaları oluyor.
Tedavi edilmeyen kronik sinüzitin tehlikeli olduğunu belirten Trabzon Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları uzmanı Dr. Recep Koç, ilerleyen hastalığın sinüslere ve kemiklere zarar verebileceğini söyledi.
Uzmanlar, soğukların gelmesiyle birlikte çeşitli hastalıkların kendini göstermeye başlayacağını belirterek, sinüzit konusunda vatandaşları uyardı. Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Osman Dursun, havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan soğuk algınlıklarının ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vereceğini belirtti.
'Sinüzit'in en çok nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası geliştiğine dikkat çekilerek, bu sebeple, ıslak saçla dışarı çıkılmaması, soğukta kalınmaması, sigara içilen yerlerden ve dumanlı ortamdan uzak durulması gerektiği belirtildi.
Özellikle kış aylarında başgösteren 'sinüzit' hastalığına karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, "Sinüzitin, soğuk algınlığı ve alerjik nezleden ayırt edilmesi zordur. Bu nedenle, nezle şikayeti olanlar mutlaka hekime başvurmalıdır" diyor.
Yaz sıcaklarında insanların serinlemek için başvurdukları yöntemlerden biri olan saçların soğuk suyla ıslatılmasının aslında yanlış bir yöntem olduğu doktorlar tarafından vurgulanıyor.