Giresun'da kurduğu taşıyıcı bant sistemleri firmasını devlet desteğiyle büyüten genç girişimci 17 ülkeye ihracat yaptı. 2022'de şirketini kuran 28 yaşındaki Muhammed Usta, arkadaşlarıyla "Ne kaybederiz ki?" diyerek şirket kurma kararı aldıklarını söyledi. Usta, firmanın gelişmesinde devlet desteği önemine dikkat çekip "Devlet desteği can suyu oldu çünkü olmasaydı makine alamazdık. Faizsiz krediyi peyderpey ödedik, o da avantaj sağladı çünkü ilk başlarken neredeyse sıfırdık, finansman oldu" dedi.
Cang Yiming, Hurun Araştırma Enstitüsü'nün "Çin Zenginler Listesi"nde 49,3 milyar dolarlık servetiyle birinci sıraya yerleşti. ByteDance'in kurucusu olan Cang, TikTok'un başarısıyla dikkat çekiyor. Cong Şanşan, 47,9 milyar dolarla ikinci sıraya geriledi, Tencent'in kurucusu Pony Ma ise 44,4 milyar dolarla üçüncü sırada. Bu yıl listede 1094 kişi yer aldı, toplam servet ise yüzde 10 azalarak 3 trilyon dolara düştü. Cang, 26 yılda listenin tepesine çıkan 18. kişi oldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), eylül ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, eylülde kurulan şirket sayısı ağustosa kıyasla yüzde 10,5 artışla 9 bin 272'den 10 bin 243'e yükseldi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 19,4 artarak 2 bin 156'ya çıktı. Ağustos ayında 1806 şirket kapanmıştı.
Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan enflasyon muhasebesi ile ilgili düzenleme sinyali geldi. İş dünyasının enflasyon muhasebesiyle ilgili talepleri doğrultusunda çok yakında yatırım yapan şirketlere yönelik bazı kolaylıkların devreye alınacağı iddiası gündeme geldi.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ara verilmeden devam ediliyor. Tüm sektörlerin denetime girdiği bu dönemde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ne kadar yol kat edildiğini paylaşıyor. Geçtiğimiz hafta sporcuların da denetime girdiğini aktaran Şimşek bu hafta da şirketler için tuşa basıldığını ifade etti. Ayrıca, Şimşek konu ile ilgili X hesabı üzerinden konu ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Yapılandırma kararı için 3. kez iflas bayrağı çekildi! Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk ürünlerinin kansere neden olduğu iddialarıyla 10 milyar dolarlık tazminat ödemeleri barındıran davalar sürüyor. Şirket ise çözümü iflas bayrağı çekmekte buldu!
Dünyaca ünlü saklama kabı markası Tupperware Brands, 700 milyon doları aşan borçları nedeniyle iflas başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Mahkeme koruması altına girmek için çalışmalarını sürdüren Tupperware'in hisseleri olayın ardından yüzde 15,8 oranında değer kaybetti.
Ticaret alanına yönelik bir kısaltma olan A.Ş. ifadesinin birçok şirketin tam adının sonunda yer aldığı görülebilir. Bu nedenle A.Ş. kısaltmasının ne anlama geldiği anonim ortaklık/şirket kavramlarıyla açıklanmalıdır. Buna bağlı olarak anonim şirketlerin ne amaçla, hangi kurallar doğrultusunda ve ne gibi ilkeler çerçevesinde kurulduğu üzerine bilgi verilmesinde fayda vardır.
Enflasyon muhasebesinin temel amacı, yüksek enflasyonun şirketlerin bilançoları üzerindeki etkilerinin saptanması ve buna bağlı olarak indirgeme işlemlerinin uygulanmasıdır. Bu yöntemin kimler tarafından ve hangi maddelerin temel alınmasıyla uygulanabileceği ise Vergi Usulü Kanunu Genel Tebliğ’i ile açıklanır. Enflasyon muhasebesinin tam anlamıyla keşfedilmesi için ise bu yöntemin kapsadığı kavramlar, işlemler ve hesaplamalar ele alınmalıdır.
Türkiye ekonomisi yüksek enflasyonla mücadele ederken zor ekonomik koşullara dayanamayan şirketler kapanıyor. Artan maliyetler ve azalan alım gücü, en çok şirketleri vuruyor. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapanmaların daha da artacağına atıfla “önlem alınmalı” derken Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu yaklaşan durgunluğa dikkat çekti.
Gayrinakdi kredilerin temel özellikleri, türleri ve kullanım yöntemleri bakımından nakdi kredilerden ayrıldığı bilinir. Bu nedenle şirketlere özel olarak hazırlanan gayrinakdi kredilerin nakit para aktarımı olmadan hangi amaçla kullanıldığı açıklanmalıdır. Ardından bu kredi türlerinin sıralanması ve hangi ticari işlemlere yönelik olarak kullanıldığı belirtilmelidir. Böylelikle gayrinakdi kredilerin şirketlerin ticari ilişkileri bakımından ne öneme sahip olduğu ortaya çıkacaktır.
Borsa İstanbul'da halka arz rüzgarı devam ediyor. Bir şirket daha Borsa İstanbul'a katıldı. DCT Trading Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet, "Bugün, DCT Trading için yeni bir sayfa açıyoruz. Çalmış olduğumuz gong ile hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören 544. şirket olacağız. 2,41 kat talep ile 400 bini aşan yeni ortağımız oldu" dedi.
Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirket sayısı 5 bin 600'den 82 bin 700'e yükselirken, ülkeye çekilen UDY'nin cari dengeye ortalama katkısı yüzde 40 oldu.
Türk şirketin satın aldığı dünyanın jant devi BBS beşinci kez iflas başvurusunda bulundu. BBS'yi geçen aralık ayında Türk şirketi İş Holding’in Almanya iştiraki ISH Management Services GmbH devralmıştı. İflas başvurusunda 270 çalışan etkilenecek.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023" araştırmasına göre, en büyük ikinci 500 sanayi kuruluşunun üretimden satışları geçen yıl 2022'ye göre yüzde 42,2 artarak 988 milyar liraya yükseldi.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı uygulamaya alınıyor. Programa sadece imalat sanayisinde faaliyet gösteren Türkiye'de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 3 şirketin faaliyet izninde değişiklik yaptı. Kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yoğunlaşan bilanço sezonunda önemli teknoloji şirketlerinin finansal sonuçlarının beklentileri karşılayamaması yatırımcı kararlarını etkilemeye devam ediyor. Küresel piyasalarda negatif seyir hakim.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım olarak yönettiği Erciyes Anadolu Holding bünyesindeki Hes Hacılar Elektrik ve Erciyes Çelik için satış ihalesine çıktı. TMSF'nin internet sitesinden ihaleyle ilgili ayrıntılı bilgileri alabilecek olan yatırımcıların, 26 Ağustos 2024'e kadar kapalı zarfla teklif sürecini tamamlamaları gerekiyor.
Türkiye’nin önde gelen çelik şirketlerinden Erdemir’in, şirket tarihinde ilk kez gerçekleşen Eurobond ihracına, 130’un üzerinde uluslararası kurumsal fondan talep geldi.
BDDK bir şirketin faaliyet iznini iptal etti. VFS Finansal Kiralama AŞ'nin faaliyet iznini iptaline ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
SPK, 1 şirketin bedelli 2 şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya’nın, şirket kârlılıkları ve enflasyonla ilgili açıklamalarına göndermede bulunarak sert bir çıkış yaptı. Hisarcıklıoğlu, "Herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın, sapla samanı birbirine karıştırmayalım" dedi. Hisarcıklıoğlu, bazı il ve ilçelerde firmalarla ilgili ‘zordalar, batıyorlar’ gibi dedikodular çıkarıldığını söyledi.
BDDK, bir şirkete faaliyet izni verirken bir şirketin faaliyet iznini iptal etti.
Sanayi şirketlerinden Asman Çelik'in konkordato süresinin 2 ay daha uzatıldığı bildirildi. Asman Çelik'in yüzlerce çalışanı buluyor.
Fortune 500 Türkiye-2023 Araştırmasının sonuçları açıklandı. Fortune 500 Türkiye şirketlerinin net karı, bir önceki yıla göre yüzde 77,2 artarak 965 milyar 800 milyon liraya çıktı. Fortune 500 Türkiye-2023 listesinde EPİAŞ, bu yıl da liderliğini korurken ikinci Tüpraş, üçüncü Türk Hava Yolları oldu.
SPK 12 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı. Kurul ayrıca Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 530 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iki ödeme kuruluşuna faaliyet izni verdi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV vurgununun önüne geçmek için yeni bir hazırlık yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi beklenen vergi düzenlemesi taslağında şirketlerin birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde de yeni düzenleme yapılacak. Bundan sonra birleşme, devir ve bölünme işlemleri, KDV indirimleri incelemesine tabi tutularak gerçekleştirilecek.
ABD yönetiminin, Rusya merkezli Kaspersky Lab tarafından geliştirilen yazılımların ABD'de satışını yasaklayacağı belirtildi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul'da işlem gören 15 şirket ile bir aracı kurumun finansal raporlarını KAP'a bildirmeleri için ek süre verdi.
S&P Global Ratings, derecelendirdiği 15 Türk şirketinin not dağılımının son birkaç çeyrekte iyileştiğini belirterek, şirketlerin bu yıl stratejik büyüme projelerine yatırım yapmaya devam etmesini beklediğini bildirdi.
Sermaye Piyasaları Kurumu'ndan onay geldi. İki şirket daha halka arz oluyor. Seğmen Kardeşler Gıda Üretim ve Ambalaj Sanayi AŞ'nin pay başına 30 liradan ve Efor Çay Sanayi ve Ticaret AŞ'nin pay başına 14,50 liradan arz olacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), nisan ayında 1849 şirketin kapandığını, 6 bin 405 yeni şirketin açıldığını açıkladı. 2024'ün ilk 4 ayında, kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 38,8, kurulan kooperatif sayısı yüzde 4,4 azaldı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi AŞ ile Onur Yüksek Teknoloji AŞ'nin ilk halka arzını onayladı. SPK, sermaye artırımlarına ilişkin kararlarını da duyurdu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik ve petrol piyasalarında 6 şirkete lisans verdi. Lisans kararı Resmi Gazete'de de duyuruldu.
ABD'nin, Rusya'ya Ukrayna Savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar kapsamına 31 Çinli şirketi daha dahil ettiği bildirildi. ABD, daha önce Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ikinci yılı öncesinde 23 Şubat'ta, Rusya'ya Ukrayna Savaşı'nda askeri destek sağlayabilecek ürünlerin ticaretini yaptıkları gerekçesiyle 9 Çinli şirketi yaptırım listesine almış, 8 Çinli şirkete ise ihracat kısıtlamaları getirmişti.
Concentrix + Webhelp ticari adı altında faaliyet gösteren global teknoloji ve hizmet şirketi olan Concentrix Corporation (NASDAQ: CNXC), bugün adını Concentrix olarak değiştirdiğini ve marka gelişimini sürdürdüğünü duyurdu.
Türkiye'de martta 9 bin 14 şirket ve kooperatif kuruluşu yapıldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 13,9, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 31,5 azalırken, kooperatif sayısı yüzde 36,5 arttı.
SPK, Rönesans Gayrimenkul Yatırımın ilk halka arzını onayladı. SPK bültenine göre, kurul Garanti BBVA'nın 6 milyar dolar, Fibabanka'nın 250 milyon dolar, Aktif Yatırım Bankası'nın 50 milyon avro tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusuna da onay verdi.
ASELSAN ile Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileri arasında yaklaşık 35 milyon dolar tutarında yurt dışı satış sözleşmesi imzalandı.
IC grubu ilk halka arzını IC Enterra Yenilenebilir Enerji ile yapıyor. Halka arz büyüklüğünün 3,7 milyar TL olacağı öngörüldüğü belirtildi. Şirketin talep toplayacağı tarihler de duyuruldu.
Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısında yüzde 15,9 artış olup kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 6,1, kapanan kooperatif sayısında yüzde 32,5 azalış gerçekleşti. Şubat ayında 10 bin 1 şirket kurulurken, bin 949 şirket kapandı.
SPK’dan 2 şirketin bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı başvurusuna onay verdi. Adına kayıtlı telefon hattını kullandırarak izinsiz sermaye piyasası faaliyeti bulunması sebebiyle 8 telefon hattının sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.
Saudi Aramco en yüksek ikinci net karını açıkladı. Şirket tarafından açıklanan finansal bilançoya göre, Aramco'nun geçen yılki net karı 121,3 milyar dolara geriledi. Şirket, 2022'de 161,1 milyar dolar net kar açıklamıştı.
Sermaye Piyasası Kurulu bir şirketin daha halka arzına onay verdi. Şirketin hisse bedeli de belli oldu. Kurul aynı zamanda Martı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 46 milyon 200 bin liralık bedelsiz sermaye artırımını da onayladı.
Borsa İstanbul'da Oba Makarna için halka arz töreni düzenlendi. Şirket 22-23 Şubat tarihlerinde talep toplamıştı.
Borsa İstanbul'da bir şirket daha halka arz oluyor. Mogan Enerji'nin talep toplama tarihleri 28 - 29 Şubat ve 1 Mart olarak açıklandı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha halka arz olmasını onayladı.
Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde pozitif seyrediyor. Dünya genelinde yapay zeka ile ilgili teknoloji şirketleri piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.
Erzincan'da 9 madencinin enkaz altında kaldığı faciayla ilgili ortaya çıkan yeni detaylar kafa karıştırdı. Siyanürle altın arayan Kanadalı şirket Anagold, göçük meydana gelen alanda hiçbir zehirli toprağın olmadığını ifade etmişti. Eski maden çalışanı ise şirketin açıklamasını yalanladı. Felaketin ortaya çıkmasındaki ana etken yığın liç alanına siyanürlü solüsyonun kontrolsüz bir şekilde basılması olduğunu savunan eski çalışan, "Şu anda yağışla yer altı sularına karışması yüzde 99 ihtimal" dedi.
California merkezli çip üreticisi Nvidia, yaklaşık 1,83 trilyon dolarlık piyasa değeri ile Amazon'un ardından Alphabet'i de geride bıraktı.
Merkez Bankası Ria Turkey Ödeme Kuruluşu AŞ'nin ödeme kuruluşu olarak faaliyet iznini iptal etti. Kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Limak Şirketler Grubu’nun iştiraki Limak Doğu Anadolu Çimento halka arzında talep toplanacak tarihler belli oldu.
Rekabet Kurumu, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 10 firmaya soruşturma başlattı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 5 Türk şirketin kredi notunu yükseltirken 2 şirketin not görünümünde güncellemeler yaptı.
Kurulan şirket sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 8,3 azalışla 128 bin 528'e geriledi, kapanan şirket sayısı ise yüzde 11,7 artışla 25 bin 883'e yükseldi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türk şirketlerinin sermaye piyasasına erişiminin iyileştirilmesinin 2024-2025 yıllarında büyümeyi destekleyebileceğini söyledi. Raporda Türk şirketlerinin son yıllarda yüksek enflasyon, dalgalı para birimi ve yüksek faiz oranlarıyla mücadele etmek zorunda kaldığına işaret edildi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 6 şirketin sermaye artırımı başvurusunu onayladı. Kurul aynı zamanda 21'i gerçek biri tüzel olmak üzere toplam 22 kişiye 195 milyon 659 bin 151 lira idari para cezası uyguladı
ABD, Yemen'deki Husilere destek verdiği gerekçesiyle Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden iki şirkete daha yaptırım uyguladı.
Çin, beş ABD'li savunma sanayii şirketine yaptırım uygulanacağını açıkladı. Yaptırım uygulanacak şirketler BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat ve Data Link Solutions olarak sıralandı.
Rekabet Kurumu, 2023 yılında Türkiye kökenli şirketler tarafından bildirilen 97 birleşme, devralma ve özelleştirme işleminin toplam bedelinin 163 milyar lira olduğunu açıkladı.
Rekabet Kurulu, bazı devralma ve menfi tespit işlemlerine onay verilmesini kararlaştırdı.
Beşiktaş'ın hisseleri 2023'te yüzde 621,6 değer kazandı. Geçen yıl yatırımcısına Galatasaray yüzde 46,5, Fenerbahçe yüzde 25,5 kazandırdı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardı.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin de ortakları arasında bulunduğu demir çelik firması, çalışanları tarafından dolandırıldığı iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yapılan operasyonda şirketin genel müdürünün de aralarında olduğu 11 şüpheli gözaltına alındı.
Hızlı teslimat şirketi Getir, yurt dışında satın almalara devam ediyor. Getir'in Alman rakibi Gorillas'ı 1.2 milyar dolar karşılığında satın alacağı duyuruldu.
Antalya'da geçen sene devlet desteğiyle suşi üretim fabrikası kuran 28 yaşındaki Ayhan Efe Ekmen, 40 otelin mutfağına suşi gönderiyor - Genç girişimci Ekmen: - "Denenmemiş bir şeyi yapmaya ve sektöre değer katacak suşi işi yapmaya karar verdim. Bu işe girişmek hiç kolay olmadı, sıfırdan bir iş kurmak sancılı bir süreç, biz de bu sancılı süreci çektik"
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli: - "Yapılan ve yapılacak tüm yatırımların risklerini yönetiyoruz"
BinBin, TEKNOFEST KARADENİZ'de fuar sahasında ulaşımı kolaylaştırıyor
Sabun üretimi için anlaştığı kişilere hak edişlerini vermeyen şirketteki 8 kişi gözaltına alındı
Son dakika haberi: Kur korumalı mevduat sistemiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. KKM'ye dahil olan şirketlere sağlanan vergi avantajında süre uzatıldı.