Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz sıtma hastalığı hakkında uyarılar gelmeye devam ediyor. Sıtmayı sivrisineklerin plazmodium adlı paraziti insanlara bulaştırması yoluyla oluşan ateşli bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlayan Dr. Mehmet Uluğ, “Sıtma, dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşır. Dişi sivrisinekler yumurtalarını beslemek için bir kan emerler. Bulaşma, sivrisineklerin sayısına ve hayatta kalmasını etkileyebilecek iklim şartlarına da bağlıdır” dedi. İşte belirtileri...
Ülkemizde tanı konulan sıtma vakalarının hepsinin kaynağının başta Afrika olmak başka ülkeler olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özer, “Sıtmanın etkin bir tedavisi olsa da, gecikilmesi halinde ölümcül olabilir. Bu nedenle sıtmanın yaygın görüldüğü yerlere seyahat edecek kişiler, o bölgelere gitmeden verilmeye başlanan koruyucu ilaçları alarak önlem almalıdır” dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “Sıtma, insandan insana dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyondur. Hayatı tehdit eden sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.
Fildişi'nde düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nda yaşanan virüs vakası nedeniyle takımlar büyük endişeye kapıldı. Peş peşe sıtma vakaları görülmesinin ardından ülkeler yeni önlemler almaya başladı.
Sporcu izlemek ve futbol akademilerini ziyaret ederek yeni futbolcular keşfetmek için gittiği Nijerya’da sıtma hastalığına yakalanan Kocaelispor Asbaşkanı Ekrem Can hayatını kaybetti. İşte detaylar...
Sıtmayla mücadelede toplumun bilinçlendirilmesi, erken teşhis ve etkili tedavi önemlidir. Aynı zamanda sivrisinek kontrolü, uygun ilaçlama, uygun giyim ve uygun konaklama gibi önleyici stratejilerin uygulanması, sıtmanın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir. Sıtma, küresel sağlık topluluğunun bir önceliği olarak kabul edilmekte ve uluslararası çabalarla kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.
Antalya’da edinilen bilgiye göre, 61 yaşındaki bir şahıs, yalnız yaşadığı evde ölü bulundu. Apartmanın zemin katındaki dairede yaşayan adamın ölümü, komşularının pencereden hareketsiz yattığını görmesiyle ortaya çıktı. Polis, şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçen olayla ilgili inceleme başlatırken, adamın bir süre önce sıtma rahatsızlığı geçirdiği ve dün komşularına, 'çok üşüyorum' dediği öğrenildi.
Yeni bir aşının çalışmalarına para karşılığı katılan kadın binlerce sivrisinek tarafından ısırmayı da kabul etmiş oldu. Carolina Reid isimli kadın, test yapılacağı günler aç bırakılmış yüzlerce sivrisinek tarafından ısırılıyordu. Sadece kolunun açık kaldığı özel bir kıyafetle sivrisineklerin olduğu odaya giren kadın, test çalışmalarının sonucunda sıtmaya yakalandı.
Malavi 5 yaş altı tüm çocukları sıtmaya karşı aşılayacak
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan tedirgin edici açıklamalar geldi. İklim değişikliğine bağlı olarak sivrisineklerde artış olduğunu belirten Kadıoğlu, "dünyanın en tehlikeli hayvanı" olarak tanımladığı sivrisineklerle ilgili, "Türkiye ısındıkça hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor" dedi.
25 Nisan, Dünya Sıtma ile Mücadele Günü. Bugün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalıkla ilgili farkındalık çalışmaları düzenliyor. Dünyanın ilk sıtma aşısı birçok bölgede yaygın şekilde kullanılıyor ancak uzmanlar iklim krizi yüzünden hastalığın daha önce hiç görülmediği ülkelere bulaşmasından korkuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrikası'nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı yeni geliştirilen RTS,S/AS01 aşısının yaygın kullanılmasını tavsiye ederek ilk defa bir sıtma aşısını onayladı. Ölümcül hastalıkların başında gelen ve her 2 dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan sıtma, en çok Afrika'da görülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BM Çocuk Fonu (UNICEF), yüzde 90'ı Afrika'da olmak üzere, dünyada her yıl bir milyondan fazla kişinin sıtmadan öldüğünü açıkladı.
Türkiye'de sıtma hastalığının yüzde 40'ının görüldüğü Diyarbakır'da Sağlık Müdürlüğü ekipleri, hastalığa neden olan sineklere karşı savaş başlattı. Kent merkezi ve köylerde, kimyasal ilaçlar ile hastalığın önlenmesi hedefleniliyor.
AIDS, tüberküloz, sıtma, kızamık, dizanteri, çocuk ishali, viral hepatit B gibi enfeksiyonlu hastalıklar, yılda 10 milyondan fazla insanın ölümüne neden oluyor.
Sıtmaya karşı doktorlar grubu tarafından Hindistan'daki laboratuarlarda geliştirilen 'OZ' adındaki ilaç, hastalığın 'kesin çözümü' olarak görülüyor.