Soğuk algınlığı ya da diğer adıyla nezle, üst solunum yollarında, burun ve boğazda gelişen viral bir enfeksiyondur. Nezlenin nedeni, 200'den fazla farklı virüs olabilir; bunların başında rinovirüsler, enterovirüsler ve adenovirüsler gelir. Bu virüsler, soğuk algınlığının yaygın ve rahatsız edici semptomlarına neden olur. Peki, soğuk algınlığı nasıl geçer?
Avrupa genelindeki ülkeler, son derece bulaşıcı boğmaca vakalarıyla mücadele ediyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nün (EODY) verilerine göre, '100 günlük öksürük' olarak adlandırılan hastalık son 3 ayda iki ölüm ve 54 vaka ile sonuçlandı.
Kış aylarında sıkça karşılaşılan öksürük sorununa karşı doğanın bize sunduğu mucizelerden faydalanmak gerekiyor. Bu karışımı sadece bir kaşık alıp yediğinizde öksürük size uğramıyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda etkili olan bu karışım, ciğerleri adeta tertemiz yapıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bir dönemde olunduğunu belirtip "Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalı" dedi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koord. Başhekimi Surel ise hastalık kaynaklı yoğunluk bulunduğunu ama kapasitenin bunu eritebildiğini söyledi. Doç. Dr. Aktaş da başvuran hasta sayısının gözle görülür oranda arttığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Ersin Aksay, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi bir artışın olduğunu bildirdi. Acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çeken Aksay, salgından söz etmenin mümkün olduğunu, bu salgının Kovid-19 döneminde maske kullanımı nedeniyle çok yaşanmadığını vurguladı. Aksay, hasta olanlara kalabalık ortama girmeme uyarısı yaptı. Grip ve soğuk algınlıklarında antibiyotiklerin faydası olmadığını belirten Aksay, damardan tek dozda alınan C ve B vitaminlerinin de faydası olmadığını söyledi.
Bu kış hemen hemen herkes aynı dertten muzdarip: Soğuk algınlığı ya da grip geçse de ne kuru öksürük ne burun akıntısı gitmek biliyor, gitse de 1-2 hafta sonra geri dönüyor. Doktorlara göre mevsimin geri kalanında daha ciddi hastalıklarla karşılaşılması riski de oldukça yüksek! Özellikle bu yılki hastalıklarda görülen durumun merak edilen nedenini uzmanlar açıkladı. Son tezlerden birine göre geçmek bilmeyen belirtilerin nedeni 'bağışıklık borcu'nuz olabilir...
Havaların soğuması ile birlikte grip ve soğuk algınlığı yaşayanların sayısında artış görülmeye başlandı. Kış mevsimini işaret eden uzmanlar, grip ve soğuk algınlığına karşı beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Hastalıklara karşı dirençli olmak adına tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte, grip ve nezlenin mucizevi şifası...
Havaların soğumasıyla birlikte artan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı aktarlardan uyarı geldi. İçerisinde 10 farklı bitkiyi barındıran kış çayını tavsiye eden aktarlar, kullanıldığı takdirde kışa hastalıksız girilebileceğini söyledi.
Kasım ayının gelmesi ile birlikte grip ve soğuk algınlığı yaşayanların sayısında artış görülmeye başlandı. Uzmanlar kış mevsimini işaret edip hasta olan kişilerin sayısında artış yaşanabileceğini vurguladı. Soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak ya da bu hastalıkları daha kolay atlatabilmek için bağışıklık sistemini güçlendiren 10 besin açıklandı.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kış aylarında sık sık hastalananlar için ayva ve bal karışımını önerdi. Doğal tedavi yöntemleriyle tanınan uzman isim; soğuk havanın etkilerinden korunmak için o karışımı önerdi. İşte, ayva ve bal karışımının mucizevi etkileri...
Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber hastalıklardan korunma yöntemleri de araştırılmaya başlandı. Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar kişiyi kolaylıkla etkisi altına alabiliyor. Soğana karanfil batırma yöntemi hem doğal hem de en etkili antibiyotiklerin başında geliyor. İşte soğan karanfil tarifinin uygulanışı ve faydaları...
İncir, doğanın bize sunduğu nimetler arasında yer almaktadır. Bazı besinlerin vücuda birçok faydası bulunuyor. Öte yandan beslenme düzenine katılan her sağlıklı besin de vücuttaki farklı değerlere iyi gelebiliyor. İncir de onlardan biri. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu her gün tükettiği mucize formülü açıkladı. Günde iki bardak içip o illetten kurtulun. İşte uzman ismin her gün tükettiği o kür...
TikTok'ta yapılan ilginç sağlık deneyleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu yıl giderek artan kış hastalıklarının etkilerinin çok daha rahatsız edici boyutlara ulaşması grip ve soğuk algınlığını iyileştirmenin çeşitli yollarını aratıyor. TikTok'ta viral haline gelen 'patates çorap' yönteminin etkisi yapanları hayrete düşürüyor.
Kış aylarında yaşanan nezle, grip gibi hastalıklar özellikle bu sene oldukça artmış durumda. Çocuklardan yaşlılara kadar herkesi etkisi altına alan soğuk algınlığını geçirmek için çeşitli yöntemler aranıyor. Uzmanlar soğuk algınlığının etkilerini 24 saatte geçirecek o basit yöntemleri paylaştı.
Kış aylarında artış gösteren grip ve soğuk algınlıkları nedeniyle artan şikayetler tüm hayatı olumsuz etkiliyor. Özellikle bu sene kış hastalıklarına yakalanan kişi sayısının fazla olduğu belirtiliyor. Yaptığı her açıklama gündem yaratan Prof. Dr. Canan Karatay, bu hastalıkların en olumsuz etkileri arasında bulunan tıkalı burundan kurtulmak için yapmanız gereken karışımı açıkladı.
Cinsel ilişkiye girmek temel ihtiyaçlar arasında bulunmasa da birçok kişi için büyük önem taşıyor. Bazı kişiler seksi diğer ihtiyaçlarının önüne koyuyor. Seks yapmanın çok çeşitli faydaları olduğu biliniyor. Bu konuda yapılan araştırmalarda seks yapmamanın sağlık üzerinde çeşitli yan etkileri olduğu bulundu. İşte seksi bırakırsanız ne olur sorusunun cevabı...
Kış aylarında artış görülen grip ve soğuk algınlığı tüm yaşantımızı etkisi altına alıyor. Haftalarca yaşam kalitemizin düşmesine neden olan gripten korunma yolları aranıyor. Uzmanlara göre sağlıklı ve doğru beslenme gripten korunmanız için yapmanız gerekenler arasında üst sırada bulunuyor. Kış aylarında yenen bir meyve var ki vücudu kış hastalıklarına karşı zırh gibi koruyor.
Sonbahar ve kış aylarında görülen hastalıkların sayısı artıyor. Grip, soğuk algınlığı, nezlenin yanı sıra Covid-19'la da mücadele ediliyor. Şu anda birçok kişi bu tarz hastalıklarla savaşıyor. Hemofilus influenza salgınının etkileri göz korkutuyor. Vatandaşlar soğuk algınlığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri araştırıyor.
Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte toplumda grip ve nezle vakalarında artış görülüyor. Özellikle kapalı alanların yeterli seviyede havalandırılmaması gribin çok daha hızlı bulaşmasına neden oluyor. Bu mevsimlerde gripten korunmak ve gribi en hızlı geçirmek için mürver şurubu etkili sonuçlar veriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa programını iptal etmesi siyaset kulislerinde merak uyandırmıştı. Konu ile ilgili açıklama AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’den geldi. Özen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın soğuk algınlığı geçirdiğini ve bu nedenle programların iptal olduğunu duyurdu. İşte Erdoğan’ın sağlık durumu ile ilgili yapılan son dakika açıklamasının detayları…
Solunum sisteminin başlangıcı olan burun, çeşitli nedenlere bağlı olarak kullanılamayabilir. Bu durum burun tıkanıklığına neden olur. Burun tıkanıklığı nedenleri kişiden kişiye göre farklılaşabilir. Nefes almakta zorlanan kişiler için burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer, evde uygulanabilecek doğal çözümler nelerdir? Alerjik burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
Burun akıntısı özellikle havaların soğumasıyla birlikte daha yaygın şekilde görülür. Aşırı burun boşalması anlamına gelen burun akıntısına ne iyi gelir? Burun akıntısı için en uygun tedavi yöntemi nedir? Bazen burun deliklerinden dışarıya bazense genizden aşağıya gerçekleşen burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısını yarım dakikada yok eden evde kolayca uygulanabilecek yöntem hangisidir?
Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar kış aylarının gelmesiyle kendini gösterir. Mevsim değişikliklerinde birçok kişinin yakalandığı grip ve soğuk algınlığının belirtileri arasında halsizlik, yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi semptomlar yer alıyor. Bulaşıcı olan bu hastalığı çeşitli yöntemlerle hızla yenmek mümkün. Bunun için ilk başvurulan yöntemler arasında evde uygulanabilen tedaviyi destekleyici doğal yöntemler tercih ediliyor. Gribe, soğuk algınlığına ne iyi gelir?
Üşüme problemi yaşayan kişiler yalnızca soğuk havalarda değil bazen sıcak ortamlarda da zorluk yaşayabilirler. Ancak genellikle vücudun ısı dengesinin bozulmasıyla üşünür. Buna neden olan ise dengesiz havalardır. Bağışıklık sistemini de zayıflatan dengesiz havalarda, üşümeye iyi gelen yöntemleri göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekir. Böylelikle hastalıkların da önüne geçilmiş olur. Bu noktada kişilerin en büyük yardımcısı ise üşümeye iyi gelen yiyeceklerdir. Üşümeye ne iyi gelir?
Kış ayları geldi çattı. Soğuk havayı sevenler ve sevmeyenler olarak ikiye ayrıldığınızı biliyoruz. İki tarafın da kendince haklı sebepleri var elbette ancak soğuk havanın sağlığa yararlarını göz ardı etmemek gerekiyor. Evet, hava soğuk! Ancak soğuk havaların faydalarını öğrenebileceğiniz yazımızla sizi üşütmeyeceğimize emin olabilirsiniz...
Kış aylarının gelmesiyle dondurucu soğuklar iliklerinize kadar işleyip içinizi tir tir titretiyor, değil mi? Cevabınız "Evet ama yapacak bir şey yok." ise size süper bir haberimiz var: Sizin için içinizi sıcacık yapacak tayt, içlik ve termal kıyafetlerden oluşan eksiksiz bir liste hazırladık. Bu termal kıyafetleri giydiğinizde artık soğuklara meydan okuyabileceksiniz!
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs ile soğuk algınlığını ayırmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Bir aileyi bırakın, ben de ayırt edemem. Sadece koronavirüs için değil, bu virüsler için de testler var, onları da yapmak durumundasınız" dedi.
Sonbahar mevsimi hava sıcaklıklarındaki değişimle birlikte birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sonbahar hastalıkları denilince akla viral olan üst solunum yolları enfeksiyonları geliyor. Kulak ağrısı, işitme kaybı, nefes almada zorlanma, yüksek ateş gibi belirtilere yol açan enfeksiyon hastalığında aradan 10 gün geçmesine rağmen burun akıntısının devam etmesi durumunda hekime başvurmak önem taşıyor.
Kış aylarına yavaş yavaş yaklaştığımız sonbahar mevsimiyle birlikte soğuk algınlığı ve gripten korunmak için vatandaşlar aktarlara uğramadan geçmiyor. Soğuyan havalara karşı önlem almak isteyenler ıhlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan, hatmi çiçeği, tarçın, narçiçeği, ada çayı alıyor.
Grip ve soğuk algınlığı tedavisi için ilaç talebi havaların soğuması ile birlikte artış gösterdi. Boğaz ağrısı, ishal, kusma ve ateş belirtilerini yaşayan birçok vatandaş soluğu eczanelerde aldı.
Sıcaklık rekorunun kırıldığı şu günlerde pek çok kişi klimalarla serinliyor. Ofiste, evde ya da araçlarda kişilerin imdadına yetişen klimalar, fark ettirmeden yaz aylarında bile soğuk algınlığı ve nezle yaşanmasına neden olabiliyor. Klima kaynaklı hastalıklarla son zamanlarda sıkça karşılaştıklarını söyleyen Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, aşırı soğuk ve kuru havaya maruz kalmamak gerektiğinin altını çizdi.
Hiç kimse ailelerinin, arkadaşlarının veya meslektaşlarının hastalandığını görmek istemez. Bu nedenle, oldukça bulaşıcı grip virüsünü kendinize nasıl saklayacağınız ve onu başkalarına yaymaktan nasıl kaçınacağınızla ilgili "kuralları" anlamak önemlidir.
Çocuklardaki bahar alerjisinin soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, bahar alerjisi belirtilerini anlattı. Bahar alerjisi ve soğuk algınlığının farkları anlatan Dr. Mesut Arslan, belirtilerin 3 haftadan uzun sürmesi durumunda bahar alerjisinden şüphelenilmesi gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Şiddetli kutup soğuklarının vurduğu ABD'nin Teksas eyaletinde, olumsuz hava koşulları ve elektrik kesintileri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, son bir ay içerisinde 111'e yükseldi.
İskoç bilim insanları soğuk algınlığına yol açan rinovirüsün, Covid-19 hastalığına neden olan yeni tip koronavirüsü vücut hücrelerinden çıkarabildiğini açıkladı. Ancak virüsler arasındaki bu mücadelenin faydalarının kısa ömürlü olacağı, yani soğuk algınlığı atlatıldıktan sonra insanların yeniden Covid riskine açık olacağı vurgulanıyor.
Covid-19 pandemisinin devam ettiği bahar aylarında yeni hastalıklar kapıyı çalmaya hazırlanıyor. Ani ısı değişimlerine yağmur, rüzgar, polen gibi faktörlerin de eklenmesiyle vücut direncinin azaldığı bahar aylarında bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu da özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından alerjik astıma kadar pek çok hastalığı tetikliyor.
Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle ev izolasyonunda geçirdiğimiz kış aylarında başka bir korku da soğuk algınlığı (nezle) ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmek. Grip mevsimini yaşadığımız şu günlerde kendimizi korumanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, yapılması gerekenleri anlattı.
Grip havaların soğumasıyla birlikte kendini göstermeye başladı. Ancak mevsime uygun giyinerek hastalıklardan uzak durmanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, yenilenlere ve miktarlara dikkat edilerek hastalıklara yakalanmadan sağlıklı kalmanın mümkün olabildiğini söyledi.
Koronavirüs ile kış hastalıkları olan grip, nezle ve soğuk algınlığının nasıl ayırt edileceği ile ilgili bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, soğuk algınlığı ve grip ile koronavirüs arasında en belirgin farkları açıkladı.
Covid-19 pandemisinden korunmaya çalıştığımız şu günlerde sonbahar hastalıklarının da eklendiği sonbahar ve kış ayları ile ilgili öneriler sunan uzmanlar, soğuk günleri hasta olmadan atlatmanın yollarını anlattı. İşte sonbahar ve kış hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenler...
Koronavirüsle diğer hastalıklar arasındaki farkları anlatan Doç. Dr. Şahin, soğuk algınlığında nefes darlığı olmayacağını, kas ağrısının ise çok hafif hissedileceğini söyledi. Alerji şikayetlerine de dikkat çeken Şahin, sık hapşırma, burun kaşıntısı, sulu burun akıntısı, öksürük gibi belirtileri yaşayan kişilerin alerjileri olduğunu bildikleri için covid-19'dan şüphelenmelerine gerek olmadığını söyledi.
Sonbahara girmeye hazırlandığımız şu günlerde koronavirüs önlemlerinin artırılması gerektiğini düşünen uzmanlar, koronavirüsün grip, nezle ve soğuk algınlığından ayrılması için dikkat edilecek noktaları anlattı.
Covid-19 hastalarının yaşadıkları deneyimi araştıran Avrupalı bilim insanları, koronavirüsün neden olduğu koku kaybının, soğuk algınlığı ve gripte yaşanandan farklı olduğunu ortaya koydu.
Dünya koronavirüse karşı alarma geçerken Çin'de ise koronavirüsten ölenlerin sayısı giderek artıyor. Peki, tüm dünyada korku yaratan ve belirtileri gribe çok benzeyen koronavirüse yakalandığımı nasıl anlayabilirim?
Belçika'daki yeni düzenlemeye göre, soğuk algınlığı şüphesi ile randevu almak için aile hekimini arayan herkes, doğrudan 7 günlük hasta iznine ayrılacak. Salgının başladığı günlerde olduğu gibi, artık hastanın seyahat geçmişine bakılmayacak.
Gripten korunma yolları havaların soğumasıyla birlikte en çok dikkat edilen konular arasında yer aldı. Bolca araştırma yapan kişiler gripten korunmak için sağlık uzmanlarına kulak kabartmaya devam ediyor. Gripten korunma yolları arasında önemli olduğu söylenen bir konuda c vitamini alımı. Günde 1 bardak içeceğiniz portakal suyu dengesiz havalara karşı size koruma kalkanı oluşturabilir. İşte detaylar...
Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, grip ve soğuk algınlığının özellikle aşırı soğuk havalarda neredeyse bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, “Söz konusu can sıkıcı hastalıklardan bazı basit tedbirler ile korunmak mümkün” diyerek önerilerde bulundu.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunabilmek mümkün! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sinem Usuk, açıkladı. Peki, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapmalıyız? İşte yanıtı...
Doç.Dr. Yavuz Selim Yıldırım, soğuk algınlığında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Giderek soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. En hızlı yayılan ve insanları en çok etkileyen hastalıklar arasında grip ilk sıralarda yer alıyor. Rahatsızlık; ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, kas veya vücut ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Gribe ise influenza virüsü neden oluyor.
Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, grip virüsünün ağız yoluyla çok kolay bulaşabildiğini belirterek, "Solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli olarak diş fırçalamak önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nalan Deniz, bu kış soğuk algınlığında gergedan virüsü olarak da bilinen rhinovirüs virüsünün etkili olduğunu belirterek, çocuklarına dikkat etmeleri konusunda aileleri uyardı.
Mevsim değişiklikleri ile harekete geçen virüslerin neden olduğu grip ve soğuk algınlığı, birbirinden tamamen ayrı iki hastalık.
Havaların soğumasıyla birlikte,kapalı alanda geçirdiğimiz vakit artarken bunun bir sonucu olarak fiziksel aktivitemiz azalıyor. Yaşam tarzımızın yanı sıra beslenme ve su tüketim alışkanlıklarımız da değişiyor, hastalıklara yakalanma riskimiz de artıyor. Özellikle bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek daha da önem kazanıyor.
Uzmanlar, grip mevsiminin başladığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, halsizlik ve ateş… Giderek soğuyan havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. Gün içinde yaşanan ısı değişimleri, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak insanları hastalıklara açık hale getiriyor. Bu dönemde hastalanmamak için kişisel tedbirler alınması gerekirken, tedaviye de doğru zamanda ve uygun şekilde başlanması önem taşıyor.
Eylül ayının gelmesi ile sonbahar soğukları kapımıza dayandı. Değişen hava sıcaklıkları ile birlikte halsizlik, nezle ve grip gibi hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu hastalıklardan korunabilmek mümkün mü? Uzm. Dyt. Sinem Usuk gripten korunmak için nasıl beslenilmesi gerektiğiniz açıkladı.
Kahramanmaraş’ta tarihi Çukur Hamamı'nı işleten Sefer Bulut, kış mevsiminde göbek taşına yatan insanın kısa sürede hastalıktan kurtulup iyileşeceğini öne sürdü.
Kış aylarında soğuk algınlığı ile gelen hastalıkların artması antibiyotik kullanımını da artırıyor. Ancak sağlık uzmanları antibiyotik kullanımından önce doğal yöntemlere başvurulması gerektiğini düşünüyor. Antibiyotik kullanmadan da bağışıklık sistemini güçlendirmenin mümkün olduğunu söyleyen Fitoterapi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, özellikle kış aylarında tüketilecek 10 doğal antibiyotik sayesinde hastalıklardan korunulabileceğini anlattı. İşte detaylar...
Medipol Mega Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Betül Mercan: -"Soğuk algınlığı ayakta geçirilecek kadar hafif bir tablo çizerken, grip daha ağır seyreder. Grip ve soğuk algınlığını birbirine karıştırmayınız" -"Havaların soğuması ile beraber kapalı alanlarda kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirilmesi de enfeksiyon riskini artırıyor"
Gergedan virüsü olarak bilinen rinovirüsler, bu kış çocuklarda görülen hastalıkların en önemli nedeni oldu. Burun akıntısı ve tıkanıklığı ile başlayan hastalıktaki virüsler özellikle okul ortamında yaygın şekilde görülüyor. İşte gergedan virüsünün belirtileri ve yapılması gerekenler.
Sağlık Bakanlığı tarafından 21 ilden gelen örneklerin incelenmesinde kasım-aralık aylarında grip dışındaki virüslerin yüzde 41,4’ünün gergedan virüsü olduğu bildirdi. Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, virüsün hastalığın bitiminde farklı hastalıklara da zemin hazırladığını ve bu nedenle özellikle risk grubundakilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Portakal suyundan çinko pastillere, tavuk çorbasından sarımsağa, soğuk algınlığı için birçok ilaç önerisi duymuşuzdur. Peki bunlar gerçekten işe yarıyor mu? Soğuk algınlığı herkesin yakalandığı bir hastalık olarak evrensel özellik taşır. Bu hastalığa sebep olan 200'ü aşkın virüs, neredeyse bir o kadar da ilaç diye önerilen tedavi yöntemi işitmişizdir.Evde uyguladığımız tedavilerin amacı bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Vücudumuza virüs girdiğinde iki savunma mekanizmasıyla karşılaşır.
Gastronomi kenti Gaziantep'in tescilli ve en eski lezzetlerinden olan beyran, soğuk havalarda bağışıklık sistemini sağlamlaştırarak soğuk algınlığı ve gribe karşı adete siper oluyor - GAÜN Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Araz: "Beyranın genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini nezle, girip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda kolay iyileşmeyi hızlandırdığını söyleyebiliriz"
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı: - "Özellikle 65 yaş üzeri bireyler ile böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı, diyabet, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, kanser tedavisi alan bireyler risk altındadır. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin her yıl ekim veya kasım ayında grip aşısı olmaları önerilir" - "Viral enfeksiyonların hiçbirinde antibiyotik kullanma gerekliliği yoktur. Birçok viral enfeksiyonda ne yazık ki antibiyotikler kullanılmakta, bu durum da vücudumuza faydadan çok zarar vermektedir"
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma… Halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik nezle yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilecek kadar şiddetli olabiliyor. Üstelik ortak belirtileri nedeniyle ‘soğuk algınlığı’ ve “grip” ile karıştırılıp, ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle ihmal edilebiliyor. Tedavide geç kalındığında da alerjik astım veya sinüzite dönüşebiliyor!
Titreme ve halsizlik şikayetiyle başvurduğu hastanede soğuk algınlığı teşhisi konarak eve gönderilen 48 yaşındaki hasta, 2 gün sonra kaldırıldığı hastanede domuz gribi olarak bilinen H1N1, lejyoner hastalığı ve çoklu organ yetmezliği tanısıyla yoğun bakıma alındı - Her biri ölümcül riske sahip hastalıkları atlatan hasta, 17'inci günde komadan çıkmayı başardı - Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kıraklı: - "Hastamız uzun süre kendine gelemedi ama beyin fonksiyonları düzeldiğinde normale döndü, sağlıklı bir hayat yaşamaya devam edecek"
AB’nin 2017 uyuşturucu izleme raporlarında Çekya’da 263 laboratuvarda soğuk algınlığı ilaçlarından uyuşturucu imal edildiği bildirildi. Türkiye de 1 Haziran’dan itibaren içinde uyuşturucu yapımında kullanılan psödoefedrin maddesi olan soğuk algınlığı ilaçlarını izlemeye alıyor.
Hava değişimleri ve ısınıp soğuyan havalar soğuk algınlığına davetiye çıkarıyor. Soğuk algınlığı geçirildiği hissedildiği anda hemen ilaca başvuruluyor. Ancak soğuk algınlığını daha rahat atlatmak için kanıtlanmış bazı yöntemlerin olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi ile iş birliği içerisinde olan Johns Hopkins Üniversitesi kardiyoloji uzmanlarından Dr. Seth Martin, soğuk algınlığında yapılması ve kaçınılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
Soğuk algınlığının ilaçlarından birinin de seks olduğunu biliyor musunuz?
Sağlıklı ve uzun bir ömür için bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemli. Özellikle de grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış mevsiminde. Ancak yetersiz beslenmekten strese maruz kalmaya, sigara tüketiminden kalitesiz uyumaya, hareketsizlikten uzun süre ilaç kullanmaya kadar pek çok etken nedeniyle bağışıklık sistemimiz gücünü yitirebiliyor.
Havaların bir açıp bir kapadığı, gün içerisinde ısı değişikliklerinin fazlasıyla kendini gösterdiği bahar ayları bir yandan soğuk algınlığına bir yandan da alerjiye davetiye çıkarıyor. Üstelik sadece bahar ayları değil mevsim geçişlerinde de etkisini gösteren hastalıklar çoğu kez birbiriyle karıştırılabildiğinden tedavisinde de gecikme yaşanabiliyor ya da gereksiz yere antibiyotik kullanarak vücuda fayda yerine zarar verilebiliyor!
Havaların bir açıp bir kapadığı, gün içerisinde ısı değişikliklerinin fazlasıyla kendini gösterdiği bahar ayları bir yandan soğuk algınlığına bir yandan da alerjiye davetiye çıkarıyor. Üstelik sadece bahar ayları değil mevsim geçişlerinde de etkisini gösteren hastalıklar çoğu kez birbiriyle karıştırılabildiğinden tedavisinde de gecikme yaşanabiliyor ya da gereksiz yere antibiyotik kullanarak vücuda fayda yerine zarar verilebiliyor!
Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamızda vücut ısımızın düşmesi önemli bir rol oynuyor.
Kar yağışı ve dondurucu soğuk hava nedeniyle uzmanlar, grip ve soğuk algınlığı hastalıkları hakkında uyarırken, bu hastalıklardan basit yöntemlerle korunmanın mümkün olacağını ifade etti.
Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz ve Doç. Dr. Ahmet Sebe, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon şikayetiyle hastaneye başvuruların 3-4 kat arttığını söyledi.
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda antibiyotiklerin etkisi olmadığını söyledi.
Doç. Dr. Behice Kurtaran, soğuk algınlığından koruyan aşı bulunmadığını ve antibiyotiklerin de hastalığın tedavisine hiçbir katkısının olmadığını söyledi.
Kahramanmaraş'ta soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye götürülen 1,5 yaşındaki çocuk serum verildikten sonra hayatını kaybetti.
Havaların soğuması ile birlikte, halkın en büyük sorunu haline gelen soğuk algınlığına karşı aktarlar, Kızılderililerin kullandığı Ekinezya bitkisini önerdi.
Geçtiğimiz Cuma günü ABD'de trajik bir olay yaşandı. 24 yaşındaki üniversite öğrencisi, yeni doğan oğlunu kucağına aldıktan sonra komaya girdi ve sadece birkaç saat sonra hayatını kaybetti.
Uzmanlar, ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açan gribin halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırıldığını ancak bunun ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.
Kışı karşıladığımız şu günlerde grip ve soğuk algınlığı vakalarında artış meydan geliyor. Gribin belirtileri nelerdir?
Uzmanlar, soğuk havalarda iyice yaygınlaşan grip ve nezleye karşı uyarıda bulunarak, vücudun iyileşmesi için hemen ilaca başvurulmaması gerektiğini söylüyor.
Sonbahar mevsimiyle birlikte soğuk havaya bağlı olarak, özellikle grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu mevsimde özellikle hijyene dikkat edilmesini tavsiye ediyor.
Ani hava değişiminin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona neden olabileceği belirtildi.
Sadece soğuk algınlığı denilerek, antibiyotik verilen bebeğin ölümle burun buruna geldiği ortaya çıktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, soğuk algınlığı şikayetiyle kontrol amaçlı olarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti.
Soğuk algınlığı rahatsızlığı yaşayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tedavi olacağı hastaneye sivil bir araçla geldi.