Gebze'de, onlarca kedi ve köpeğin cansız bedenlerinin Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'nin önündeki çöp kutusunda bulunduğu iddia edilmişti. Olay yerindeki hayvanserverler o anları gözyaşları içinde kayıt altına alırken, bazı poşetlerin içinde iğnelerin olması dikkatlerden kaçmadı. Kayıtlarda bir kişinin, "Daha yeni öldürülmüş ilaçları içinde" dedi. Olay infial yaratırken, o anlara ait görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.
30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilerek Meclis'ten geçen ve yasalaşan 17 maddelik "160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Resmi Gazete'de yayımlandı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinin Belediye Başkanı Şadi Özdemir, "Sokaktaki hayvanları toplamayı düşünmüyoruz ve istemiyoruz" dedi.
Sokak hayvanları barınaklar tarafından toplanmaya devam ederken sosyal medyada yayınlanan son görüntü gündem yarattı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde MMA dövüşçüsü olduğunu söyleyen bir şahıs "lisansımı yakarım burada sizinle kavga ederim, buraya Kore'yi yığarım" diyerek barınak personellerini tehdit etti. İşte sosyal medyada çok konuşulan o anlar…
2 Ağustos'ta, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında CHP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. AYM ilk incelemenin ardından yeni bir karar verdi.
Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeyle ilgili CHP'den yeni bir adım geliyor. Haftaya AYM'ye yürütmeyi durdurma talebi başvurusunda bulunacaklarını bildiren Özgür Özel "AYM'nin hızla iptal kararı vereceğine inanıyorum" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren 17 maddelik, 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Sokak hayvanları yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
CHP'li Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, sokak hayvanları yasası hakkında konuştu. Beşikçioğlu, Etimesgut'ta sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan yasaya karşı yeni projesini açıkladı. İşte detaylar..
Günlerdir tartışmalara neden olan ve büyük tepki çeken sahipsiz hayvanlara yönelik kanun tasarısı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre, sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesinin cezası 60 bin liraya çıkarılacak. Hayvanlar için ayrılan kaynağı başka kaynaklara kullanan belediye yetkililerine de hapis cezası verilecek. İşte sokak hayvanları ile ilgili o kanunun detayları…
Türkiye'nin uzun süredir gündeminde yer alan sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeyle ilgili önemli bir aşama geçildi. Yasa teklifinde, tartışmalara konu olan 'ötanazi' düzenlemesinin de yer aldığı madde dahil ilk 5 madde kabul edildi. Böylece ötanazi uygulamasının hangi koşullarda yerine getirileceği de kesinleşti. İşte sokak hayvanları yasasında yeni detaylar...
Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin düzenleme tüm Türkiye'de tartışmaları beraberinde getirdi. Meclis'te görüşmeleri devam eden yasa tasarısı hakkında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar rest çekti. Çok tartışılan 'ötanazi' uygulamasına değinen Gülpınar, "Böyle bir karar alırlarsa hayatımda ilk defa kanunu çiğnemekle karşı karşıya kalabilirim" sözleriyle gündeme damga vurdu.
Sokak hayvanları tasarısı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Hassas konuyla ilgili farklı sesler yükselirken Sözcü TV ekranlarında Murat Muratoğlu'nun önerisi sosyal medyada tepki çekti. Muratoğlu'nun sözlerinden sonra programdaki Ebru Baki ile Deniz Zeyrek bile kendini tutamadı.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı son günlerin sıcak gündemi hayvan düzenlemesiyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. 4 milyon başıboş köpek olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Türkiye'de köpek popülasyonu kontrol edilemedi." ifadelerini kullandı. Bakan Yumaklı öte yandan, hangi hayvanların hangi şartlarda ötanazi yapılacağına yönelik kriterlerin belirlendiğini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan da düzenlemeyle ilgili açıklama geldi.
Türkiye'nin gündemindeki en çok konuşulan konulardan bir tanesi sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi. Sahipsiz hayvanlara ilişkin yasa teklifinin TBMM'deki komisyon görüşmeleri 3'üncü gün de devam ederken Arnavutköy Belediyesi'nin sokak köpeklerini toplamaya başladığına dair görüntüler geldi.
Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öneren yasa teklifinin, sağlıklı hayvanlara 'ötanazi' öngören ve kamuoyunda en çok tartışma yaratan 5. Maddesi günlerdir gündemde. Defne Samyeli oylamanın yapılış tarzına ve yasaya isyan etti.
Sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin Meclis komisyonundaki görüşmeleri sürerken, detaylar da netleşmeye başladı. 'Ötanazi' kelimesi teklif metninden çıkarılırken, para cezası ve hapis cezası detayı dikkat çekti. Söz konusu kanun teklifine göre başıboş köpeklerin kontrolüyle ilgili yükümlüklerini yerine getirmeyen başkan dahil belediye yetkililerine hapis cezası verilecek. Sahipli hayvanlarını terk edenlere ise uygulanan para cezası da 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.
Sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemenin ele alındığı komisyon toplantısında çıkan tartışmalar nedenleriyle yarım saat ara verildi. Medya mensupları ve danışmanların salondan çıkartılması kararlaştırıldı.
Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısı Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olarak yerini koruyor. AK Parti'nin Meclis'e getirdiği teklifte bazı sokak köpeklerine ötanazi uygulanabileceği düzenlemesi yer alıyordu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yasa tasarısının uygulanamayacağını öne sürdü, madde madde açıklama yaptı.
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinin hafta sonuna kadar Meclis Başkanlığına sunulacağını söyledi. Güler, kuduz riski taşıyan ve barınaklarda bulunan diğer hayvanlara da zarar veren hayvanların onlara acı vermeden, eziyet çektirmeden ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiğini söyledi.
Sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar gündemdeki yerini korurken Asal Araştırma "Sokak hayvanlarıyla ilgili ne yapılmalı?" sorusunu sorduğu araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre en yüksek oran ise yüzde 54 ile "Barınaklara alınmalı" yanıtında oldu. İşte 'uyutulma' konusuyla gündeme gelen sokak hayvanları konusunda verilen diğer cevaplar ve oranları...
Başıboş sokak köpekleri uzun süredir Türkiye'nin en çok konuşulan konularından. "Sokak köpekleri uyutulacak mı" sorusuyla ilgili tartışmalar devam ederken Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti; 'mobil kısırlaştırma' üniteleri formülüne yoğunlaşıldı. Taslak çalışmasında uyutulması öngörülen yasaklı ırklar bir bir sıralandı. Çocuk parklarıyla ilgili denetimler için de ayrıca parantez açıldı.
Son dakika haberi: Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları ile ilgili taslak çalışmanın Meclis'e ulaştığını açıkladı. Tunç, 'sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme' konusundaki çalışmalara ilişkin, "Burada dengeyi iyi korumamız lazım. Hayvanlarımızı koruyalım; ama tabii ki insan sağlığına zarar verecek, insan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik bir 'orta yol' bulunması gerekecek" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yapılması planlanan düzenlemeye dair açıklamalarda bulundu. AK Partili Güler, "Sokak köpekleri uyutulacak mı?" sorusuna yanıt verirken; söz konusu düzenleme için de tarih verdi.
Son günlerin en çok konuşulan konularından biri de başta köpekler olmak üzere başıboş sokak hayvanlarının uyutulacağı iddiası. Sosyal medyada çok konuşulan mesele TBMM'nin de gündemine taşıdı. Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan "Bununla ilgili belediyelerimiz şimdiden kollarını sıvadılar" diyerek partisinin projesini duyurdu. Erbakan ayrıca söz konusu iddiaya partisinin yaklaşımını da açıkladı.
Sokak hayvanlarıyla ilgili tasarının Meclis'e gelmesi konuşulurken uygulanacak politikaya Fatih Portakal'dan çok sert tepki geldi. Canlı yayında çok sinirlenen Portakal 'Cinayeti uyutma diye yutturmaya çalışıyorlar' diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık kullandığı bir sözü hatırlattı. Portakal sözlerinin devamında, 'Ya kendinizi akıllı zannediyorsunuz, ya da bizi salak' dedi.
Özellikle küçük yaştaki çocukların ısırılması vakalarıyla zaman zaman gündeme gelen sokak köpekleri konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurmaylarıyla toplantı yaptığı, Erdoğan'ın toplantıda “Bu iş çığırından çıktı. Neyi bekliyoruz? Bir an önce halledin artık” diye tepki gösterdiği öne sürüldü. Gazeteci Nevşin Mengü'nün söz konusu haberle ilgili "Bol kanlı bir katliama hazırlanılıyor" ifadelerini kullandığı sosyal medya paylaşımı geniş yankı uyandırdı.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde bir grup hayvansever, belediye tarafından sahipsiz hayvanlar için oluşturulan besleme noktasına bırakılan yiyeceklerin çalındığını iddia etti.
Ankara Valiliği'nden, Ankara Büyükşehir ve 25 ilçe belediye başkanlığına yazı gönderildi. Vali Vasip Şahin'in imzasıyla gönderilen yazının, sahipsiz sokak hayvanlarının bakımevlerine alınması, kısırlaştırılması gibi tedbirleri içerdiği öğrenildi.
Denizli'de Pamukkale Belediyesi tarafından sahipsiz hayvanlara dikkati çekmek için "Pati Festivali" düzenlendi.
Köpeklerin sokağa sahipsiz bırakılmasıyla ilgili Edirne Valisi Yunus Sezer sert konuştu. Sokakta yaşayan sahipsiz köpeklerin toplatılıp aşılanması gerektiğini kaydeden Sezer, "Zenginlerin fantezileriyle uğraşacak halimiz yok bizim. Terk eden aileleri valilik sitesinde yayınlayalım, rezil olsunlar" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokak hayvanları, Putin ile yüz yüze görüşme ve İstanbul için kentsel dönüşüm konularında önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul Valisi Davut Gül'ün sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı açıklama kısa sürede gündem oldu. Sahiplenilmeyen hayvanlarla ilgili belediyenin görevini yapacağını belirten Gül, "Hayvanların bir sahibinin olması lazım. ‘Ben çok seviyorum, dolayısıyla da sahipsiz olsun, mahallede dolaşsın, zaman zaman da insanlara zarar verebilir, hoş görelim’ deme lüksümüz yok. Belediyelere kanunen bir görev verilmiş." ifadelerini kullandı.
Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi'ndeki kedi ve köpekler, sıcak havanın etkili olduğu bu günlerde buharla serinletiliyor.
Zaman zaman üzücü olaylara yol açıp tüm Türkiye'nin gündemine yeniden yerleşen sahipsiz hayvanlarla ilgili Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. "Şu andaki sayı artık kabul edilebilir ve başa çıkılabilir olmaktan çıktı. Bu durum sadece insanlar için değil, hayvanlar için de sorun" değerlendirmesinde bulunan Arslan ayrıca kısırlaştırmanın tek başına asla yeterli olmayacağını ifade etti.
"Asrın felaketinin" yaşandığı 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, afetin ardından sahipsiz hayvanlar da unutulmadı.
Uşak'ta soğuk hava dolayısıyla polis ekipleri sokaklara mama bıraktı, bazı hayvanların üzerine battaniye örttü.
Tokat'ta gönüllü off-road pilotları, yaban hayvanları için doğaya yem bıraktı.
Eskişehir'de yaşanan olay, görenlerin ve duyanların yüreğini sızlattı. Düzenli olarak aynı noktada sokak hayvanlarına mama ve su veren vatandaşlar, bir şahsın aynı mamaları yiyip sulardan içtiğini fark etti. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, sokak hayvanlarının mamasını yiyen kişiye, Valilik tarafından sunulan sosyal imkanlardan yararlanmasını teklif etti. Polislerin teklifini reddeden şahıs daha sonra oradan uzaklaştı.
Iğdır'ın köylerindeki öğrencilere doğa bilinci aşılanıyor
Van'da eski bozuk para kasaları hayvanlar için yuvaya dönüştürülüyor
Düzce'de lise öğrencileri "can dostlar" için kulübe tasarladı
Muğla'da jandarma ekipleri arama kurtarma köpeğiyle öğrencilere gösteri yaptı
Sakarya'da sahipsiz hayvanlar için kurulan bakımevi ve rehabilitasyon merkezi tanıtıldı
Doğu Anadolu'da Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri düzenlendi
Tekirdağ'da "Kalbim pati pati atıyor" fotoğraf sergisi açıldı
Antalya'da sokaktan kurtarılan köpek jandarmayla operasyonlara katılacak
Havrita.com'la ilgili bir yeni gelişme daha yaşandı. Sokak hayvanlarının anlık konum bilgilerini paylaşan internet sitesine son günlerde yaşanan tartışmaların ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirildi. Söz konusu siteye sosyal medyada çok sayıda tepki gösterilmişti.
Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde, hastalanan sahipli hayvanlar ile doğal yaşam alanlarında çeşitli nedenlerle yaralanan, zehirlenen, hasta yaban hayvanlarının uzman veterinerlerce gerçekleştirilen tedavi ve rehabilitasyonuna en büyük destek stajyer öğrencilerden geliyor - Öğrencilerden Narincan Çoban: - "En önemli tedavi kesinlikle sevgi. Olabildiğince sevgi vererek, oyun oynatarak onlara bekledikleri ilgiyi gösteriyoruz"
Hatay'da 5 köpek yavrusunun öldürülmesine hayvanseverler tepki gösterdi