İznik Gölü'ndeki su seviyesi son yıllarda hızla düşerken, göldeki 6 yıl önceki iskele şimdi suyun metrelerce uzağında kaldı. Marmara Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü'ndeki su çekilmesi, 1600 yıl önce yapılan Aziz Neophytos adına inşa edilen batık bazilikayı gün yüzüne çıkardı. 2014'te su altında 1,5-2 metre derinlikte bulunan kalıntılar, şimdi sahilden rahatça görülebiliyor.
İstanbul Eyüpsultan'da sabah erken saatlerinde sokak ortasında bulunan su borusu patladı. Patlayan su borusu nedeniyle tonlarca su sokağa akarken, bazı vatandaşlar krizi fırsata çevirerek tazyikli suyun altında araçlarını yıkadı.
İBB Meclisi İSKİ Genel Kurulu’nda, suya yüzde 17,5 oranında zam yapıldı. Kabul edilen teklifle birlikte İstanbul’da suyun birinci kademe birim fiyatı 32.28 liradan 37,92 liraya yükseldi. Öte yandan TÜFE ile Yİ-ÜFE toplanıp, ikiye bölünmesiyle çıkan sonuca göre bu fiyatların her ay düzenli olarak güncellenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca İZSU 2025 yılı Mali Bütçe Taslağı'nda kurumun gelir ve giderleri kalem kalem açıklandı. Buna göre su tarifelerine yüzde 30 zam yapılacak.
Antalya’nın Perge Antik Kenti’nde, Roma İmparatorluğu dönemine ait Kestros Çeşmesi, bin 800 yıl sonra su akıttı. 2022'deki deneme ile su akışının sağlanabilir olduğu belirlenmiş, bu yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yeniden canlandırılmıştır. Perge'nin en özel yapılarından biri olan Kestros Çeşmesi, suyun bir havuza akıp kentin caddelerinde ilerlemesiyle dikkat çeker. Bu yeniden hayat bulan yapı, Perge’ye olan ilgiyi artırarak turist sayısına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Musluk suyunun tadını ve kalitesini iyileştirmek artık hiç olmadığı kadar kolay. Konu su arıtma filtreli sürahi olduğunda ilk akla gelen lider marka Brita'nın gelişmiş su arıtma teknolojisi sayesinde musluk suyundaki klor ve kireci kolayca uzaklaştırabilirsiniz. Üstelik markanın özel olarak ürettiği yedek filtreler sayesinde ürünleri uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Şimdi Amazon'un Gülümseten Kasım indirimleri ile bu ürünlere daha uygun fiyatla sahip olabilirsiniz.
Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar, Türkiye'nin su stresi çeken bir ülke olduğunu ve 2100 yılına kadar Konya Kapalı Havzası, Dicle-Fırat Havzası ve Doğu Akdeniz Havzası gibi belli havzalarda su kıtlığı yaşanabileceğini belirterek, "Hayatın tek faktörü su değil; ama su artık biliyorsunuz sudan ucuz değil. Susuz yaşamak mümkün değil" dedi.
Türkiye'de antik kaynağından gelen suyun akıtılabildiği 2 çeşme de Burdur'da yer alıyor. Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Sagalassos Antik Kenti'ndeki ünlü Antoninler Çeşmesi ile Kibyra'daki antik çeşmenin bu yönüyle Türkiye'de benzerinin bulunmadığını söyledi.
Su tüketimi yaşamın bir parçası. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, su tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sivritepe, "Kronik hastalıklar açısından su tüketimi; böbrek sağlığı, kan basıncı düzenlemesi ve şeker metabolizması gibi birçok kritik işlevi etkiler. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek hastalıkları olan bireylerde su dengesinin sağlanması, hastalıkların yönetimi açısından hayati öneme sahiptir" dedi.
Denizli'nin Buldan ilçesinde içinde barındırdığı 182 çeşit kuş türünden dolayı 'Kuş Cenneti' olarak bilinen Süleymanlı Yayla Gölü'nde neredeyse su kalmadı. Can çekişen gölü gören ziyaretçiler, göl ve nilüferlerin son halinin acı verici olduğunu ifade etti. Sık sık memleketine geldiğini söyleyen bir kişi "Çocukluğumu hatırlıyorum, su derinliği çoktu ama şu anki durum maalesef ki kurumuş durumda. Kuraklıktan nilüferler de ortaya çıkmış. Eğer burada kışın kar yağmazsa işimiz gerçekten zor" dedi.
Denizli'de kuraklık nedeniyle Akbaş Barajı’nda su seviyesi kritik kodun altına düştü. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu bugün itibarıyla içme suyu alımını durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı. "400 bin kişiyi etkileyen bir su sorunuyla karşı karşıyayız" diyen Çavuşoğlu, tasarruf yapılmaması halinde su kesintilerine başlayabileceklerini duyurdu.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) yaşanan bir sahne tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Haiti Geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Edgard Leblanc Fils, konuşmak üzere kürsüye çıktı. Fils kürsüde öyle bir harekete imza attı ki görenler gözlerine inanamadı.
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), kamuda kariyer hedefleyenler için önemli bir adımdır. Adaylar sınavda başarılı olmak için sınav tarihine kadar düzenli olarak çalışır ve sınav içeriğine hakim olur. Sınavda götürülmesi yasak olan eşyalar da bulunur. Özellikle sınav dönemi yaklaşınca adaylar bu yasak olan eşyaları sıklıkla araştırır. ÖSYM yayınlamış olduğu kılavuz ile adaylara yasak olan her şeyi açıklar.
Sivas’ın Hafik ilçesinde Pusat-Özen Barajı’nın yapıldı, orada bulunan köy, sular altında kaldı. Yaşanan kuraklıkla baraj sularının çekilmesine neden oldu. Köy yeniden gün yüzüne çıktı. Köy sakinleri, yıllar sonra ortaya çıkan kalıntıları görünce duygu dolu anlar yaşadı. Köyden geriye sadece taş yığını kaldı.
Hem su faturaları hem de su kaynaklarının durumu vatandaşların gündeminde olan konular arasında. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, "İstanbul'da kısa vadede su sıkıntısı yaşayacağımızı öngörmüyoruz" derken tasarruf konusuna da dikkat çekti. Ayrıca faturalara vurgu yapan Solmaz "Herkes faturasını yüzde 10 azaltabilir" şeklinde konuşarak detayları anlattı.
Kahramanmaraş'ta yoldan geçerken su istediği fabrika çalışanlarının sopayla döverek öldürdüğü Mesut Kazancı'nın (29) ailesi isyan etti. Kazancı'nın 2 aylık çocuğunun yetim kaldığı ortaya çıktı. Yüreği yanan anne Gül Kazancı "Benim yavrumu bir bardak su için nasıl öldürdüler?" diyerek yakındı. Aile üyeleri korkunç saldırıyla ilgili detayları anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı.
Su, insan vücudunun en temel ihtiyaçlarından biridir ve sağlıklı bir yaşam için günlük olarak belirli bir miktarda içilmesi gerekir. İnsan vücudu, dokuların, organların ve hücrelerin düzgün çalışması için suya ihtiyaç duyar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve sağlık kuruluşlarına göre yetişkin olan bireylerin 1 günde ortalama olarak 2-3 litre su tüketmeleri gerekir.
Samsun'da bahçelerinden su çıkarmak isteyen iki kişi kazı sırasında meydana gelen çökme nedeniyle toprak altında kaldı. Çok sayıda ekip bölgeye gelerek toprak altındaki 2 kişiyi kurtarma çalışmalarına başladı. Toprak altında kalan kişilerin cansız bedenlerine ulaşıldı.
Sivas’ta yaşayan Şadiye Yeniceli ve Fatma Akkuş, günde 15 bardak su içip kilo vererek adeta yeni bir hayata merhaba dediler. Yeniceli "Ekmek, kızartma ve hamur işi yemedim. Hepsini hayatımdan çıkarttım" derken Akkuş ise "Kilo verince beni tanımayanlar oldu" ifadelerini kullandı. Kadınların, Sağlık Bakanlığı Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvurarak burada görüştüğü Uzman Diyetisyen Ali Can Daşdemir, "Ücretsiz bir şekilde imkan sunuyoruz" dedi.
Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Sarı köyde yaşayan 42 yaşındaki İlyas Çakan, bakır çubuk yöntemiyle su kaynakları buluyor. Çakan bu yöntemle şu ana kadar 2 bin vatandaşa ait tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı olduğunu söyledi. Daha önce su bulmak için Tokat ve Kütahya gibi illere de gittiğini söyleyen Çakan, "Talep çok fazla oluyor" dedi. İlk olarak kendi bahçesinde bulduğu su ile bu işe atıldığını ifade eden Çakan, yanılma payının olmadığını söyledi.
Antalya’da bunalıma giren kadın, Boğaçayı Köprüsü’nden akarsuya atladı. Su yüzeyinde kurtarılmak istemediğini belirterek ekiplerden kaçan kadın, uzun uğraşlar sonucu ’Mavi Yengeç’ adlı atık toplama deniz aracıyla kurtarıldı.
Turşu, yaz aylarında en sevdiğimiz sebzeleri kış sofralarımıza taşımanın en lezzetli yollarından biri. Hele o çıtır çıtır salatalıkların, rengarenk biberlerin ve kütür kütür lahanaların turşuya dönüşmesi... Adeta damaklarda şölen yaratıyor. Turşu yapımı, doğru malzemeler ve ekipmanlarla daha kolay ve eğlenceli hale gelen bir süreç. Bunun için taze ve kaliteli sebzeleri seçtikten sonra turşuda mükemmel sonuçlar almanızı destekleyecek ürünleri sizler için seçtik. İşte detaylar!
"Musluk suyunuzun tadını ve kalitesini nasıl artırabilirsiniz?" hiç düşündünüz mü? Suyunuzu daha sağlıklı ve lezzetli hale getirirken bütçenizi de korumak artık çok kolay. Yeni nesil su filtreleri, musluk suyunu arıtarak istenmeyen kirleticileri ve tat bozan maddeleri uzaklaştırıyor. Mutfakta fark yaratan bu ürünler, su ısıtıcılarınız ve kahve makineleriniz için de kireçlenmeye karşı uzun süreli koruma sağlıyor. Üstelik yılda yaklaşık 5000 TL tasarruf etmenizi sağlıyor. Nasıl mı? İşte detaylar!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4 mahalleye 20 saat, 7 mahalleye ise 16 saat su verilemeyeceği bildirildi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Mumcular Barajı'nın ölü hacim seviyesine düştüğü belirtilerek "Mumcular Barajı'nın kapatıldığı bu süreçte vatandaşlarımızın suyu daha tasarruflu kullanmaları hayati önem taşımaktadır" uyarısı yapıldı.
Su tüketimi her mevsim önemli olsa da özellikle yaz sıcaklarının olduğu günlerde daha önemli hale geliyor. Türkiye'nin en sıcak illerinden Adana'da Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, hiçbir sıvının suyun yerini tutmadığını söyleyerek, "Çok fazla tüketilen çay ve kahve çarpıntı, kansızlık gibi sorunlara sebep olabilir. Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Bol bol su için" dedi.
Antalya'da suya yüzde 500 zam yapıldığı iddiası gündem olmuştu. Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürü İbrahim Kurt, “Yüzde 500 gibi zam geldiğine dair yorumlar yapıldı. Böyle bir zammın olması söz konusu değil" dedi.
Arkadaşlarının tavsiyesi üzerine yürüyüş yapan adamın su fiyatlarına tepkisi sosyal medyada gündem oldu. 1 litre suyun 15 TL olduğunu söyleyen adam, "5 kilometre yürüdüm, kilometrede 3 lira yakıyorum. Benim yeğenimde 96 model araç var, tüpte 1.80 TL yakıyor kilometrede. Bir insan bir arabadan daha çok yakar mı ya, üstelik su olarak" dedi.
Hava sıcaklığının yanı sıra yüksek nem seviyeleri de günlük hayatı zorlaştırıyor. Hatay'da görevli Diyetisyen Tuğçe Öntürk, kavurucu sıcaklıkların etkili olduğu bu günlerde insanların sıvı kaybını önlemek için günlük 2 buçuk litre su içmeleri gerektiğini söyledi.
Fahiş fiyatlarla ilgili tepkiler sürerken dikkat çeken bir çıkış da gazeteci Deniz Zeyrek’ten geldi. Zeyrek havalimanında 2 tane suya 170 lira vermek zorunda kaldığını belirterek isyan etti: “Bir de utanmadan, sıkılmadan yanına 'tüm vergiler dahildir' yazmışlar ve 'Yerli üretim' logosunu koymuşlar.”
Adana'da yamaç paraşütçüsü Kaderim Boyacı, 1 bardak su içip 1 muz yiyerek 13 saat boyunca havada kaldı. 12. saatte havada kaldığı süreyi hesaplayan navigasyon cihazı arızalanan Boyacı, “Bir insanın 12 saatten daha fazla uçabileceğini üretici firma bile düşünememiş" dedi.
Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte suya olan talep de yükseldi. İstanbul genelinde 0.5 litrelik pet şişe suyun fiyatının 10 TL’ye çıkması, vatandaşlar arasında tepkiye neden oldu.
Barış Özel'den CHP'de İzmir tartışmasının fitilini ateşleyecek bir çıkış geldi. Genel Başkan Özgür Özel'in kardeş Barış Özel İzmir'deki su zammına değinerek Büyükşehir Belediyesi'ne yüklendi. Özel daha sonra paylaşımını alıntılayan gazeteci İsmail Saymaz'a verdiği yanıtta "İzmir'de suyla ilgili ilk kez konuşmuyorum" dedi.
İZSU Genel Kurulunun olağanüstü toplantısında alınan kararla, 0.5 metreküp ve üzerinde su ve atık su bedellerinde yüzde 45 oranında zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. Karar, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.
Sıcak yaz günlerinin gelmesi ve havaların ısınmasıyla beraber su tüketimi de arttı. Uzmanlar, sıcakta bekleyen suların tehlike saçtığını söylüyorken özellikle arabada bekletilmiş suların zararlı maddeleri ortaya çıkardığı belirtiliyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, Güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki suların tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin konuştu.
Sıcak havada çok hızlı içilen soğuk suyun mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Soğuk suyu hızlı içmek, yemek borusunda kasılmalara ve rahatsızlığa yol açabilir. Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur” dedi.
Lavabolardan gelen kötü kokular hem ev halkını hem de eve gelen misafirleri rahatsız edebiliyor. Özellikle mutfak lavabosundan gelen kötü koku veya böcekler için etkili olan bu yöntem ile tertemiz kokan lavabolara kavuşabilirsiniz.
Klima her mevsim döneminde rahatlıkla kullanılabilen teknolojik cihazlardan biridir. Özellikle yaz döneminde sıcak havalar insanları çok bunalttığı için pek çok kapalı alanda daha sık tercih edilmektedir. Klimalarda bazı dönemlerde birtakım arıza ve sorunlar görülebilmektedir. Bu sorunlardan biri cihazdan su akmasıdır. Su akması sorunu cihazda bir arızanın olabileceği anlamına da gelmektedir. Peki, klima neden su akıtır ve klima su akıtıyorsa ne yapmalı, çözümü nedir?
Aşırı ve gereksiz su tüketiminin zehirlenme veya ölümle sonuçlanabileceğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Acımış, “Bol su içmek, herkes için uygun değil. İhtiyaç duyduğunda su içmesi ve doktorunun önerisi dışında günde 3 litreden fazla sıvı tüketilmemesi gerekir” dedi.
Yaşam Ayavefe'nin su tasarrufu ve koruma kampanyaları, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik etmeyi ve su israfını önlemeyi amaçlıyor. Bu kampanyalar, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde su bilincini artırarak, su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunuyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurulu toplantısında suda kademeli tarife uygulanması önerisi kabul edildi. Kararla birlikte kullanım oranları ve uygulanacak indirim-zam oranları da belirlendi. Kademeli su tarifesi uygulaması 1 Haziran itibariyle başlayacak.
Peş peşe zamlardan damacana su da nasibini aldı. Rekor zamlardan sonra damacana suyun fiyatı 100 TL'ye dayandı. Ambalaj fiyatlarında yaşanan büyük artış su fiyatlarının artmasında etkili oluyor.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yaşayan Mihriban Yılmaz, "İnsan yemeden yaşar mı" diyen arkadaşıyla iddiaya girerek, 7 gün boyunca yalnızca su içti. Yılmaz bu süreçte 11 kilo verdi.
Son dakika haberi: İBB Meclisi'nde, Mayıs ayı İSKİ Genel Kurulu'nda, İSKİ’nin teklifiyle suya yüzde 36 ile 53 oranında zam yapıldı. Kabul edilen teklifle birlikte İstanbulluların yüzde 75’inin kullandığı birinci kademe suyun birim fiyatı 23.72 liradan 32.28 liraya yükseldi.
Günümüzde en sık tüketilen içecekler arasında çay ve kahve yer alıyor. Çay ve kahvenin zararlı olup olmadığı her zaman tartışma konusu olmuştur. Prof. Dr. Sedat Üstündağ, sıvı ihtiyacını karşılamak için kafeinli içeceklerin çok uygun olmadığına dikkat çekerek, "Kahve vücutta sıvı eksikliğine yol açabilir" dedi. Vatandaşlara uyarıda bulunan profesör, çayı sıcak içmenin zararlarından da bahsetti. İşte detaylar...
Drew Binsky ismindeki bir YouTuber, Etiyopya'daki bir kadının evini ziyaret etti. Muluwork Ambaw isimli kadın 16 yıldan fazla bir süredir ne yemek yiyor ne de su içiyor. Yaşadığı durumu "Tanrı'nın işi" olarak niteleyen Muluwork, bir daha yemek yemeyeceğini düşünüyor ve tuvalete çıkma ihtiyacı ihtiyacı da hissetmiyor. Doktorlar ise genç kadının sağlık durumunun 'mükemmel' olduğunu ifade ediyor.
31 Mart seçimleri birçok açıdan ilke sahne olmuştu. Bunlardan biri de Manisa'da yaşandı. Büyükşehir Belediyesi 74 yıl sonra CHP'ye geçmişti. Seçim sürecinde MHP'li başkan Cengiz Ergün ile CHP'nin adayı Ferdi Zeyrek arasında yaşanan 'su' göndermesi uzun süre konuşulmuştu. Seçimi kazanan Zeyrek görevinin ilk ayında rakibinin 'atma din kardeşiyiz' dediği vaadini gerçekleştirdi.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 81,29 seviyelerinde kaydedildi.
Ramazan ayında oruç tutarken dikkatli olması gerekenler arasında böbrek taşı olan kişiler de bulunuyor. Böbrek taşı olanların doktor kontrolünde oruç tutmalarını ve Ramazan ayında bol su içmelerini öneren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, “Böbreklerin susuz kalması halinde ciddi ağrılar, kanamalar ve fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir” dedi.
Bugünlerde vücudunun susuz kalmaması için ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede tüketilecek su miktarı büyük önem taşırken, Doç. Dr. Ramazan Danış, “Bir kişinin günde en az 2,5 litre su alması gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.
Edirne'deki Osmanlı dönemi tarihi çeşmeleri restore edilerek suya kavuşturulacak.
Dünya üzerinde bulunan tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için suya ihtiyaçları vardır. Hem tatsız hem de kokusuz özelliklere sahip olan suyun katı, sıvı ve gaz olmak üzere toplamda 3 farklı hâli bulunmaktadır. İnsan vücudunun yaklaşık olarak yüzde 70 kadarı sudan meydana geldiğinden su, oksijenden sonra ikinci önemli ihtiyaçtır. Suyun aynı zamanda sağlık bakımından da çeşitli faydaları vardır. Peki, suyun faydaları nelerdir ve bol bol su içmek ne işe yarar?
Suyu içmek, vücudumuzun sağlıklı çalışması için hayati öneme sahiptir, ancak suyu yanlış bir şekilde içmek bazen beklenmedik risklere yol açabilir. Uzmanlara göre suyu ayakta içmenin vücuda birçok zararı bulunuyor.
Araştırmacılar, musluk suyunu kaynatmanın yaygın bulunan mikroplastiklerin zararlı etkilerini azaltabileceğini tespit etti.
Düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücre hasarını önlediğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını belirten Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hücreleri canlandıran ve yaşlanma karşıtı 13 besini tek tek sıraladı.
Su, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için hayati öneme sahip olan temel bir bileşendir. Günlük hayatın koşuşturması arasında su içmeyi ihmal ediyor olabilirsiniz. Bu ihmalin vücudunuz üzerindeki etkilerini gösteren 8 belirtisi bulunuyor. Vücudunuzun size gönderdiği bu sinyalleri dikkate alarak su tüketimine daha fazla özen gösterebilir ve sağlıklı bir yaşam için adım atabilirsiniz.
Suyun insan sağlığı için önemi ve faydaları hakkında uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Betül Yurdakul, “Eklem aralıklarında kayganlığı sağlayan sıvı bileşeninde de su bulunur. Yeterince su içmediğimizde eklem arası sıvılarla birlikte eklem kayganlığı da azalır. Bu da eklem ağrılarına, hareket sırasında eklemlerden ses gelmesine neden olur. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri aşınıp kalıcı eklem bozuklukları oluşabilir. Ağrısız hareket etmek için su içmek en basit önlem” dedi.
Su içmenin zamanlaması, sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir. Doğru zamanda içildiğinde, su iştahı keser ve kilo verme sürecini hızlandırır. Sabah uyandığınızda ve öğünlerden önce su içmek, tokluk hissi yaratır ve yeme isteğini azaltır. Ara öğünlerde su içmek, açlık hissini bastırır ve sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz yapmadan önce ve sonra su içmek, vücuttaki su dengesini korur ve metabolizmayı hızlandırır.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışların ardından yüzde 70,05'le en yüksek doluluk oranına ulaştı.
Sabah rutinimize eklediğimiz küçük değişiklikler, genel sağlığımızı olumlu yönde etkileyebilir. Sabahları güne başlarken bir bardak ılık suya ekleyeceğiniz C vitamini deposu limon ile hazırlayacağınız bu mucizevi içeceği içmenin vücudumuza sağladığı sayısız fayda arasından 6 tanesini haberimizde derledik.
İstanbul’da 19 litrelik damacana su fiyatları son 1 senede yüzde 100’ün üzerinde arttı. 1 bardak suyun fiyatı ortalamaya vurulduğunda 1 lirayı aşıyor.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Sakarya'da son 21 yılda 9 hidroelektrik santralin (HES) işletmeye alınarak yıllık 336,93 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlandığını, bu tesisler sayesinde milli ekonomiye enerji alanında yıllık 738 milyon lira katkı sunduklarını bildirdi.
Dünyada zenginler arasında yeni bir trend başladı. Yeni gözde olan 'lüks su' için zenginler bir şişesine binlerce TL ödüyor. Söz konusu su, standart maden veya musluk suyundan çok daha fazlasını içerirken, uluslararası tadım yarışmaları düzenlenerek dünyanın dört bir yanındaki su üreticileri bir araya geliyor.
Kilo verme sürecinde doğru adımları atmak hedefinize ulaşmanızı sağlayan önemli bir faktördür. Yağ yakabilmek için bazı hususları bilmek kilo verme sürecinizi daha etkili ve hızlı hale getirebilir. İşte, kilo vermek isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken 5 altın kural...
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) bir grup bilim insanı, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem bölgesindeki suyu inceledi. DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Azize Ayol, bölgedeki deprem hareketliliğin sürmesi nedeniyle bazı yerlerde bulanık ve çamurlu suya rastladıklarını ayrıca bazı bölgelerde yer altı suyunun çekildiğini veya akış yönünün değiştiğini gözlemlediklerini belirtti.
Çanakkale'de su tüketiminde geçen yıl 10 ay uygulanan kısıtlamalara kasım ve aralıkta düşen yağmurların yanı sıra son günlerde kar eklenince kentin tek içme suyu kaynağı olan barajın seviyesi önemli ölçüde arttı.
İstanbul'da geçen yıl Avrupa Yakası'nda 737 milyon 938 bin 674 metreküp, Anadolu Yakası'nda 379 milyon 125 bin 442 metreküp olmak üzere 1 milyar 117 milyon 64 bin 116 metreküp su tüketildi.
Kırklareli'nde kuvvetli sağanak hayatı olumsuz etkiliyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
İstanbul'da Gayrettepe Metro İstasyonu'nda çekildiği iddia edilen bir görüntü sosyal medyada gündem oldu. Bir vatandaşın su almak için kullandığı otomatın ekranında talep edilen fiyat için 10 euro yani 312 TL yazıyordu. Ne zaman çekildiği belli olmayan görüntüde vatandaş karşılaştığı manzara karşısında şoke olurken, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
Edirne'de içme suyunda günlerdir yaşanan renk değişimi gündem oldu. Arıtmaya tabi tutulmasına rağmen suda geçmeyen bulanıklık üzerine Edirne Belediyesi barajda inceleme yaptı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kayalıköy Barajı'na kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce izinsiz girilerek, su borularının bağlı olduğu zincirlerin koparıldığını tespit ettiklerini söyledi. Gürkan, suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Bu namussuzluğu, bu şerefsizliği yapanların yakasını bırakmayacağım" dedi.
İstanbul Sarıyer'de etkili olan sağanak nedeniyle pazar alanını su bastı, esnaf zarara uğradı.
İzmir'de denizin taşması sonucu su basan ev ve iş yerlerinde suyun tahliyesi ile temizlik çalışmaları devam ediyor.
Kastamonu'nun Cide ilçesinde fırtına nedeniyle denizin taşması sonucu yollar su altında kaldı, bazı evleri su bastı.
Son dakika haberi: İstanbul'da suya zam geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde alınan kararla suya yüzde 15 zam yapıldı. Zam kararı bugünden itibaren geçerli olacak. İBB, su fiyatlarına yüzde 48 zam yapılmasını teklif etmişti.
Geçen hafta kuvvetli sağanağın etkili olduğu Trakya'da, yağışın su kaynaklarına fazla etkisinin olmadığı bildirildi.
İstanbul'da suya yeni zam için harekete geçildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yarın yapılacak İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Kurulunda, suya yüzde 48 zam yapılması teklifinde bulundu. Onaylandığı tarihte yürürlüğe girecek, TÜFE oranına göre tarife aylık olarak güncellenecek.
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki su doluluk oranı son yağmurların ardından yüzde 22,63'e yükseldi.
Tekirdağ'da Naip Barajı'nda yağışların yetersiz olması ve kuraklık nedeniyle su seviyesi geriledi.
İstanbul'a su sağlayan barajlar son yağışlarda 11 milyon 931 bin metreküp su alırken, doluluk oranı da yüzde 17,08'e çıktı.
Aydın'ın Nazilli ve Germencik ilçelerinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.
Yükselen enflasyon ve gelen zamlar bütçeyi zorlayabiliyor. Ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kişiler fatura tasarruf yöntemlerine dikkat ederek giderlerini bir nebze olsun azaltabilir. Su faturasını düşürmek için etkili yöntemler arıyorsanız aşağıdaki tüyoları deneyebilirsiniz.
Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeniyle su kullanımına yönelik uygulanan kısıtlamaların 31 Aralık'a kadar uzatıldığı bildirildi.
Temiz bir ev, hepimizin arzuladığı bir şeydir. Ancak evin sık sık tozlanması ev temizliğini zorlaştırabiliyor. Evinizin mis gibi kokmasını ve uzun süre temiz kalmasını istiyorsanız hem maliyetsiz hem de pratik bir çözüm bulunuyor. Tozun evinizi istila etmesini engelleyen pratik ve etkili bir karışımın detayları haberimizde.
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yeni doğmuş kız bebeğini su kanalına bırakan kadın, polis ekiplerince gözaltına alındı. Bebeğin ise 1 hafta önce doğduğu öğrenildi.
Evinizdeki fayanslar zamanla derz aralarında lekeler ve kirlenme biriktirebilir. Bu lekelerin temizlenmesi bazen zorlu bir görev gibi görünebilir, ancak fayanslarınızı bembeyaz yapacak bir mucizevi karışım tarifi bulunuyor. Basit ve etkili bu karışım, derz arası lekelerini hızla temizlerken fayanslarınızı da parlatacak. İşte bembeyaz fayansların formülü
Edirne’nin Keşan ilçesinde, yaşanan kuraklık nedeniyle ilçeye içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı’nda yaklaşık 20 günlük su kalması nedeniyle baraja giden Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, suyun çekilmesi nedeniyle barajın ortasına kadar gidip tasarruf çağrısı yaptı.
Çay ülkemizde en sık tüketilen içeceklerden biri olarak biliniyor. Ocaktan hiç eksik olmayan çaydanlıkların içi zaman içerisinde sararıp kararabiliyor. Sararan çaydanlık hem çayın tadını bozuyor hem de hoş olmayan görüntüye sebep veriyor. Evde bulunan malzemelerle yapacağınız bu karışım çaydanlıkları ilk günkü gibi parlatıyor.
Aydın'ın İncirliova ve Koçarlı ilçelerinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi.
Yurt genelinde yaşanan kuraklık İstanbul'daki barajlardaki su seviyesini kritik oranlara düşürdü. Mega kente su sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 22.99'a kadar gerilerken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu vatandaşlara çağrıda bulundu. Meteoroloji'nin kuraklık haritasını paylaşan İmamoğlu, "Bu bir tasarruf ve israfa son verme çağrısıdır. İstanbul en kurak dönemlerinden birini yaşarken su tüketimi de ne yazık ki rekor düzeyde" ifadelerini kullandı.
Yürüyüşte, işte veya okulda kısacası dilediğiniz yerde sağlıklı bir şekilde susuzluğunuzu gidermek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Her an yanınızda taşıyabileceğiniz en iyi su matarası önerilerine göz atmaya ne dersiniz?
Bilim insanları, Galler açıklarında yaklaşık 200 metre derinliğinde bir üs inşa etme planlarını açıkladı. Araştırmacıların tek seferde 28 güne kadar yaşayabilecekleri üs, bilim insanlarına deniz yaşamının yüzde 90'ının bulunduğu düşünülen 'epipelajik bölgeye' genişletilmiş erişim sağlayacak.