Su, insan vücudunun en temel ihtiyaçlarından biridir ve sağlıklı bir yaşam için günlük olarak belirli bir miktarda içilmesi gerekir. İnsan vücudu, dokuların, organların ve hücrelerin düzgün çalışması için suya ihtiyaç duyar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve sağlık kuruluşlarına göre yetişkin olan bireylerin 1 günde ortalama olarak 2-3 litre su tüketmeleri gerekir.
Diyetisyen Mehmet Çağatay Emre, vücutta gerekenden fazla sıvı kaybının dehidrasyona yol açacağını belirterek, “Yaz aylarında yeterli su tüketimi önemli” dedi.
Yükselen enflasyon ve gelen zamlar bütçeyi zorlayabiliyor. Ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kişiler fatura tasarruf yöntemlerine dikkat ederek giderlerini bir nebze olsun azaltabilir. Su faturasını düşürmek için etkili yöntemler arıyorsanız aşağıdaki tüyoları deneyebilirsiniz.
Çöl sıcaklarının yaşandığı İstanbul’da günlük su tüketim miktarı, 3 milyon 550 bin 435 metreküpe ulaşırken, barajlardaki doluluk oranı yüzde 40’a kadar indi. İSKİ, tüm zamanların en yüksek su tüketim rekorunun kırıldığını açıklayarak vatandaşları tasarruf yapmaya çağırdı. İşte detaylar...
Ülkemizde özellikle son dönemlerde aşırı sıcak günler yaşanıyor. Sıcak yaz günlerinin gelmesi ve havaların ısınmasıyla beraber su tüketimi de arttı. Uzmanlar, pet şişede bekleyen suyu tüketmenin zararları olduğunu söylüyorken özellikle arabada bekletilmiş suların zararlı maddeleri ortaya çıkardığı belirtiliyor. Kansere yol açabilen yanlış su tüketimi şekli ve detayları haberimizde.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre ağustos ayında kente verilen günlük ortalama su miktarı 3 milyon 340 bin metreküple tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Şile'de mevzuata uygun olmayan şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen su dolum tesisi mühürlendi.
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ: - "Su eksikliği başladığı zaman ilk ortaya çıkabilecek hastalık tabloları, böbrek taşı oluşumunun artması ve eforla ortaya çıkan nefes darlığının belirginleşmesidir" - "Su eksikliği daha da ağır safhaya geçecek olursa bu kez şeker hastalarında, şekerin kontrolünün zorlaşması ve koma durumlarının ortaya çıkması söz konusu olabilir"
Isparta İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karaya, Darıderesi-1 Barajı ile su depolarına zehir atıldığı iddiaları ile ilgili, "Vatandaşlarımızın bu tür provokatif paylaşımlara itibar etmemelerini, resmi kurumlardan yapılan açıklamaları takip etmeleri önemle duyurulur” dedi.
Vücudumuzun en temel ihtiyacı, yaşamsal sıvımız su... Günlük yaklaşık 2-2,5 litre tüketmemiz tavsiye edilen önemli bir içecek... Su ihtiyacı baş gösterdiğinde suyun yerine hiçbir şey geçemez diye düşünürüz. Peki gerçekten böyle mi? Suyun yerini başka içecekler tutabilir mi? Su tüketemediğimizde suyun yerine koyabileceğimiz içecekler neler olabilir?
Yaz aylarıyla birlikte hava sıcaklıklarındaki artık vücuttaki su ihtiyacını da arttırıyor. Beslenmeye dikkat etmek kadar önem taşıyan su tüketimi, kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Yaşa, vücut yapısına, cinsiyete göre değişiklik gösteren su tüketim miktarı, yeterli ölçüde tutulmadığında ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Peki sıcak havalara rağmen su içmeyi ne engelliyor?
Vücudun olmazsa olmaz besin kaynaklarının başında yer alan su tüketimi, gerekli minerallerin vücuda yarar sağlamasının yanında kan dolaşımında yarattığı etkilerle de önemli faydalar barındırır. Mineralli suyun faydaları da bu sebeple saymakla bitmez. Marketlerde sıkça bulunmasına rağmen alışkanlık edinilemediğinden tüketilmeyen mineralli sular, vücut için mucizevi etkilere sahiptir. Konuyla ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen Gizem Keservuran, mineralli suyun faydalarını anlattı.
Yetişkin bir insan bedenin %50-60’ı sudan oluşur. Bu nedenle su sağlık için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Üstelik vücudun düzgün çalışması için su ana unsurdur. Peki suyu nasıl içmelisiniz? Sürekli olarak soğuk su tüketmek vücudunuzu nasıl etkiler?
Beslenme ve tuz tüketimine bağlı olarak gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine kadar gidebilen sonuçlar doğurabildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, önemli uyarılarda bulundu. Potasyum içeren tuzlara dikkat çeken Prof. Dr. Kantarcı, özellikle böbrek yetmezliği olan diyaliz hastaları ve organ nakli hastalarının bunları kesinlikle kullanmaması gerektiğini söyledi.
Yaşam fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli bir rol üstlenen su, oksijenden sonra en önemli ihtiyacımız. Vücutta sıvı üretimi, vücut ısısın düzenlenmesi, atıkların vücuttan atılması, besin emilimi ve eklem kayganlığı gibi birçok işlevin yerine getirilmesini sağlayan su tüketimi içerdiği minerallerle de hayati önem taşır.
Her gün bardak bardak içtiğimiz suyun vücudumuzu ne denli olumlu etkilediği herkes tarafından biliniyor. Peki suyun tüketimine göre faydaları hakkında ne denli bilgi sahibiyiz? Yaşam fonksiyonlarının düzenlenmesinde kilit rol üstlenen su tüketimi ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Berlin'de yapılan bir araştırmada, bol bol temiz ve doğal su içmenin zayıflamak için önemli bir etken olduğu ortaya çıktı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in özellikle kuzey ilçelerindeki suda arsenik oranının yüksek olduğunu belirterek, bu ildeki suyun 'kullanılabilir' ancak kesinlikle 'içilemez' olduğunu söyledi. Akdağ, arsenik oranı yüksek olan 12 ilden 11'inin son 3 yılda çalışmalarla oranları ciddi derecede aşağıya çektiğini kaydederek, "İzmir kadar arsenik oranı yüksek başka bir il yok" dedi.