Trabzon'un Maçka ilçesinde, Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğindeki Sümela Manastırı'nda 10. ayin yapıldı.
Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı, kış mevsiminde de yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Türkiye'nin tarihi ve inanç mekanlarından UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı, restorasyon çalışmalarının ardından 6 yıl sonra tüm alanları ile ziyarete açılırken, fresklere kazınan aşk ilanları ile isimlerin silinmesi için de çalışma başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, ''Fresklerin düzeltmesi zaman alacak'' derken, manastırı ziyarete gelen bir turist, ''Duvar resimleri harap olmuş halde. Figürlerin gözleri oyulmuş'' diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos: - "Bu anlamlı dayanışma kültürünü koruyalım, geliştirelim. Birbirimizi daha iyi tanıyalım, insanları sevelim, farklı kültürleri sayalım. Bu topraklar örnek olsun, çevre ülkeler ilham alsın"
Fener Rum Patriği Bartholomeos, yarın Sümela Manastırı'nda ayin yönetecek
Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan manastırı ziyaret için Diyarbakır'dan gelen Emine Doster ve Ayşe Dursun, sarp arazide yaya ulaşımının sağlandığı yolda yürürken yamaçtan kopan taşların isabet etmesiyle yaralandı. Manastırın yamaçları, kaya düşmesi tehlikesine karşı çelik ağlarla örülmüş, 6 yıl aradan sonra tüm alanlarıyla 1 Mayıs'ta ziyarete açılmıştı.
Tılsım Uluslararası Sanat Derneğinin organizasyonuyla Maçka'da bir araya gelen 20 sanatçı ebru, fotoğraf, çini, tezhip, üç boyutlu şekillendirme, baskı, keçe, filografi ve resim çalışması yaptı - Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Azmi Natık Aydın: - "Hem sanatı daha ön plana çıkararak insanlara anlatmaya çalışıyoruz hem de doğayla iç içe oluyoruz. Çok keyifli çalışmalar ortaya çıkıyor, atölyelerde çalışmaktan daha zevkli zamanlar geçiriyoruz"
Türkiye'nin önemli inanç turizmi rotalarından Sümela Manastırı, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından tarih, kültür ve doğa tutkunlarının Trabzon'daki uğrak noktaları arasında ilk sırayı alıyor - 1 Temmuz 2021'de yeniden ziyarete açılan ancak Kasım 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasını kapalı geçiren manastır, Temmuz-Kasım 2021 döneminde 150 bin 163, 1 Mayıs-27 Haziran 2022 arasında da 67 bin 752 olmak üzere 217 bin 915 turiste ev sahipliği yaptı
Sümela Manastırı yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı
Sümela Manastırı ve Altındere Vadisi'ndeki kar manzaraları havadan görüntülendi
Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda yaklaşık 6 yıl önce başlayan restorasyon ve kaya güçlendirme çalışmalarında sona gelinirken, ziyarete açılış için gün sayıyor.
Trabzon'da yamaç ıslahı ve restorasyon için ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'na özel izinle DJ’lerin 30 kişilik ekiple çektiği tanıtım filmi sırasında ortaya çıkan çalınan elektronik müziğe danslarla eşlik edildiği görüntüler tepki çekmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tanıtım filmi çekimine izin veren sorumlular hakkında soruşturma başlattı. Manastırdaki çekimin bakanlık izni olmadan gerçekleştirildiği öğrenildi.
Trabzon'da yamaç ıslahı ve restorasyon için ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'nda özel izinle 30 kişilik ekiple tanıtım filmi çekildi. Çekimlerde çalınan elektronik müziğe danslarla eşlik edilen anların görüntüleri sosyal medyada tepki topladı. TİSAD Başkanı Murat Çavga "Yılda 1 gün ibadete izin verilen yapıda diskovari bu eğlencenin neye faydası olacak?" dedi. DJ Şenterzi ise "Sümela Manastırı'nı farklı bakış açısıyla ve müziğin enerjisiyle dünyaya tanıtmak istedik, örnekleri mevcut" dedi.
Trabzon'da restorasyon çalışmaları kapsamında 4'üncü kez ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın giriş kapısı üzerindeki 360 tonluk kaya kütlesi, 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabitleniyor.
Türkiye’nin en önemeli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altında Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda yaklaşık 6 yıl önce başlayan restorasyon ve kaya güçlendirme çalışmalarında sona gelindi. Manastırın gelecek yılın Nisan ya da Mayıs ayında tamamen ziyaretçilere açılması planlanıyor.
Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı'nda restorasyon sırasında ortaya çıkarılan iki şapel, Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilecek restorasyonun ardından ziyarete açılacak.
Trabzon Müzesi Müdürü Levent Alnıak: - "Sümela Manastırı'na ait mezarlık ve saklı şapellerde yürütülen çalışmalarda önemli, yeni bulgulara ulaşılmıştır" - "İleriki dönemlerde gerçekleşecek restorasyon çalışmaları ile bu yapıların ziyaretçilere açılması hedeflenmektedir"
Fener Rum Patriği Bartholomeos: - "Bu yıl yüzleştiğimiz çevre felaketlerinin, sellerin, yangınların ve pandeminin yarattığı acıların ve kayıpların bir daha yaşanmaması adına merhamet dilemeye geldik"
Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda ayin düzenlendi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetimindeki 8’inci ayinde pandemi sebebiyle 110 kişi katılım gösterdi.
Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda Patrik Bartholomeos'un yapacağı ayine katılmak üzere Türkiye'ye gelen Yunanistan Pontuslular Federasyonu Başkanı Yorgos Vartihimadis'in ülkeye girişine izin verilmedi.
Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta 8'inci kez ayin düzenlenecek
Sümela Manastırı'nı Kurban Bayramı'nda 8 bin 227 kişi ziyaret etti
Trabzon’da 5 yıl süren restorasyonunun ardından ziyarete açılan Sümela Manastırı’nda inşaat atıklarının dere kenarına döküldüğü ortaya çıktı. Manastıra yaklaşık 400 metre mesafede Altındere Vadisi Milli Parkı içerisine dökülen inşaat, plastik ve kiremit atıklarının suya karışarak kirlilik oluşturduğu öne sürüldü. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü inceleme başlattı. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Böyle bir şeyin olması inanılır gibi değil” dedi.
Sümela Manastırı’nda 5 yıl süren restorasyon sırasında saklı mekanlar, gün yüzüne çıkarıldı. Şapeller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenler manastır tarihinde ilk kez ziyarete açılmış oldu. Manastırda ortaya çıkarılan yeni alanları görüntüledi. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, ''Bugüne kadar görülebilenlerin dışında Sümela’da ciddi sürprizler var'' dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: - "Geçen sene biz sezonu yaklaşık 16 milyon turist ve 12 milyar dolarla kapatmıştık. Bu sene de dediğim koşullarda çok ciddi bir değişiklik olmazsa, tekrar bir virüs dalgası gelmezse, hem bize yolcu tedariki yapan ülkeler hem de biz kurallara uyup pozisyonumuzu iyileştirerek devam edersek bu sene 25 milyon turist ve 20 milyar doların üzerinde gelirle kapatırız diye düşünüyorum" - "Maalesef buranın yapısından dolayı mevsim geçişlerinde hem su hem de yoğunlaşma oluyor, bu fresklere zarar veriyor. Artık uzman bir ekip 12 ay boyunca burada çalışacak"
Trabzon’un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’nın 5 yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 1 Temmuz’da ziyarete açılacak.
Türkiye'nin dünyaca ünlü inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı, 5 yıldan uzun süren restorasyon çalışmalarının tamamlamasının ardından yarın yeniden ziyaret edilebilecek - Sümela Manastırı'nın restorasyonunda yaklaşık 57 milyon lira ödenek kullanılırken bugüne kadar hiç ziyarete açılmamış olan misafirhane, manastırın kuzeyinde yer alan şapel, keşiş ve inziva odaları, kiler, mahzen gibi bölümlerle birlikte teraslar da çalışmaların tamamlanmasının ardından ilk kez görülebilecek
Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç noktalarından birisi olan Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda sürdürülen restorasyon ve 'yamaç ıslah çalışmasında sona gelindi. Turizmciler manastırın daha önceden belirtildiği gibi temmuz ayında ziyarete açılmasını beklediklerini söyledi.
Sümela Manastırı'nın yüzde 35'lik kısmındaki restorasyon çalışmaları devam ediyor
Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmaları sırasında bulunan gizli şapeli turizme açılacak.