Bankada parası olanlar dikkat! Merkez Bankası'ndan likidite sterilizasyonu için yeni adım geldi, bankalara talimat gönderildi. Bankanın yeni adımı sonrası ise mevduat faizlerinde tablo değişti. Bankanın hamlesiyle mevduat faizlerinde düşüş mü yoksa yükseliş mi yaşanır? İşte detaylar...
Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan likidite sterilizasyonu için yeni adım geldi. Satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenlenebilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yurt içi bankalarla yaptığı swap stoku verilerini yorumladı. Bakan Şimşek, uygulanan program sayesinde normalleşmenin sürdüğü kaydedildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Swap hariç net rezervler son 4,5 yılın zirvesinde." diyerek verileri sosyal medya hesabından paylaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervleri 14 Haziran haftası itibarıyla 11,4 milyar dolara yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam 1,8 milyar euro büyüklüğünde iki döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı.
Finansal ve finansal olmayan kurumların riskten korunmasında etkili bulunan türev işlemler, türev piyasalar kapsamında geliştirilmiştir. Swap, forward, opsiyonlar ve future gibi işlemler, türev piyasalarda yürütülen türev işlemlere örnek verilebilir. Portföy yönetim sürecinde türev piyasalar ile türev işlemler nedir?
Finans dünyasında birçok işlem yapılmaktadır. Bunlardan biri de "swap"tir. Swap, değiş tokuş anlamına gelen finansal bir terimdir. Karşılıklı para birimlerinin değiştirilmesi olarak özetlenebilir. Swap işlemi, faiz ödemeleri ya da varlık değiş tokuşu için de kullanılır. Bu değiş tokuşu yapacak ülkelerin aralarında belli bir kontrat yapmasına ise swap anlaşması denilir.
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkez bankaları arasında imzalanan 5 milyar dolarlık ikili para takası (swap) anlaşması ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası (BAEMB) arasında swap anlaşması imzalanmasının ardından 'Swap'in anlamı merak ediliyor. Vatandaşlar ise swap anlaşmasının ne demek olduğunu sorgulamaya koyuldu. Peki swap nedir? Swap anlaşması ne demek? İşte TCMB ile BAE Merkez Bankası arasındaki anlaşma!
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve TCMB arasında swap anlaşması imzalandığı açıklandı. Başkan Şahap Kavcıoğlu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede iki ülke arasındaki ticaretin derinleşmesi için kararlı olduklarını vurguladı.
Türkiye ekonomisinde meydana gelen gelişmelerin ardından Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği uygulamalar arasında yer alan swap işlemi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Swap anlaşması yapıldığında ne olacağı araştırılırken, swap'ın türleri de merak konusu oldu. Peki swap nedir? Swap anlaşması yapılırsa ne olur? Swap'ın türleri nedir? İşte merak edilenler...
Son dakika haberine göre, Güney Kore ve Türkiye 2 milyar dolarlık swap anlaşması imzaladı. Anlaşma bugün itibarıyla 3 yıl geçerli olacak ve her iki ülke anlaşırsa uzatılabilecek.
Müge Anlı’nın sunduğu Müge Anlı ile Tatlı Sert programında gündeme gelen Swap Testi, vatandaşlar tarafından merak edildi. Birçok cinayetin ve suçun çözüme kavuşturulduğu Müge Anlı ile Tatlı Sert programında, birkaç gündür Metin Büyükşen ve Necla Büyükşen cinayeti oldukça konuşuluyor. Sosyal medyada da büyük gündem olan cinayet hakkında birçok araştırma yapılıyor. Bunlardan biri de Swap testinin ne olduğu. Peki Swap Testi nedir? Swap Testi ne işe yarar?
Türkiye Bankalar Birliği'ne ziyarette bulunan Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Kavcıoğlu, yeni swap anlaşmaları için 4 ülkenin merkez bankasıyla görüştüklerini ve ikisi ile görüşmelerin çok iyi noktaya geldiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu Çin ile swap anlaşmasının detayları belli oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 30 Mayıs 2019'da imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının 35,1 milyar TL ve 23 milyar Çin yuanı artırılarak toplam 46 milyar TL ve 35 milyar Çin yuanına ulaştığını, anlaşma kapsamında artırılan rakamın bugün itibarıyla hesaplara girdiğini duyurdu.
BDDK, 'Bankaların vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri swaplarda sınırlamalar gevşetildi' açıklaması yaptı. BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre bankaların pozisyon tutarının özkaynaklarına olan oranı vadesine 7 gün kalan işlemler için yüzde 2'den yüzde 5'e, vadesine 30 gün kalan işlemler için yüzde 5'ten yüzde 10'a, vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde gerçekleştirilen altın/döviz karşılığı swap işlemlerinde uygulanan faiz oranı yüzde 11,75 seviyesinden yüzde 13,25 seviyesine yükseltildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların yurt dışı yerleşiklerle yapılan vadede TL alım ya da vadede TL satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerine ilişkin limitleri artırdı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK),yurt içi para ve sermaye piyasalarına yatırım yapma ve Türk şirketlerine kredi kullandırma kaydıyla, yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladığını duyurdu
Merkez Bankasıile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran tarihinde yapıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) bugün bankalara gönderdiği talimatla, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda geleneksel yöntemle gerçekleştirilen swap ihalelerinin limitini yüzde 40’tan yüzde 50'ye çıkardı.
TCMB ile Katar Merkez Bankası arasındaki swap tutarı tadil edilerek 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası'nda vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkardı.
TCMB Başkanı Murat Uysal, yaptığı son dakika açıklamasında "Merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan, vadesine yedi gün veya daha kısa süre kalan, vadede TL satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamının yasal özkaynaklarının yüzde 10'unu geçmeyeceği bildirildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması ile anlaşma tutarı 3 milyar USD karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 5 milyar USD karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildi.
ECB ile BBoC arasında döviz takas anlaşması uzatıldı
TCMB: - "TL ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin artırılması amacıyla, söz konusu piyasada halen kotasyon yöntemiyle 1 hafta vadeli olarak gerçekleştirilmekte olan döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerinin, geleneksel ihale (çoklu fiyat) yöntemiyle 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak da gerçekleştirilmesine karar verildi" - "İhtiyaç duyulan günlerde açılacak ihalelere ilişkin ayrıntılar aynı gün saat 10.00’da veri dağıtım sistemleri aracılığıyla ilan edilecektir"
Borsa İstanbul Grubu: - "Son günlerde yurt dışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşullar TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmamakta ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açmaktadır. Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir" - "Gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurt dışındaki tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumların borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz"
Merkez Bankası vadesi gelmemiş toplam swap satış sınırını yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltti
Londra'da swap yani döviz takas işlemlerinin barometresi olarak tanımlanabilecek piyasada kısa vadeli faizler, para birimlerinin ait oldukları ülkelerin faizi ve risk priminin yanı sıra arz-talep dengesi ile de şekilleniyor.
Londra piyasasındaki swap yani döviz takas işlemleri, para birimlerinin ait oldukları ülkelerin faizi ve risk priminin yanı sıra arz-talep dengesi ile de şekilleniyor - Geçen haftayı 5,7750 seviyelerinden kapatan dolar/TL, TCMB'nin hızlı ve yerinde hamleleri ile düşüşe geçerek iki işlem gününde yaklaşık yüzde 8 değer kaybederek 5,30 seviyelerine indi - Alınan önlemlerle Londra swap piyasasında TL'nin maliyeti hızla yükselirken, traderlar TL'de yeni kısa pozisyon açamadıkları gibi daha önce açtıkları pozisyonları da zarar etmemek için kapatmak zorunda kaldı - Londra piyasasında TL kısa pozisyonunu kapatmak isteyen traderların talepleri ve daralan likidite, derinliğe sahip olmayan swap piyasasında TL için uygulanan gecelik faizlerin yüzde 500'ü aşmasına neden oldu - TCMB'nin repo ihalesi açmayarak fonlama maliyetini yükseltmesi sonrası yabancı traderları TL'ye karşı aldıkları pozisyonu kapatma telaşı sardı - Spekülatif döviz talebi, swap piyasasında faizlerin yükselmesi ile şimdilik ortadan kalkarken, bunun yan etkisi pay ve tahvil piyasasında görüldü - Analistler, swap piyasasında dengenin 1-2 günde oluşabileceğini, bu tür piyasalardaki hızlı dalgalanmaların kısa süre ile sınırlı kalması koşuluyla normal karşılanabileceğini belirtti
Geçtiğimiz hafta 5.85 TL seviyesine kadar yükselen dolar dün 5,54 TL’ye geriledi. Dolar, TL karşısında salı kapanışında 5,33'ü; euro ise 6,10 seviyelerini gördü. Peki son günlerin en çok konuşulan ekonomik terimi swap nedir?
Avrupa Merkez Bankası: - "Bu etkinleştirme, BoE'nin likidite sigortası temininde ilave esneklik sağlamada, hanehalklarına ve şirketlere hizmet veren piyasaların işleyişini desteklemede ihtiyati bir adım"
Çin ve Endonezya arasında 28,8 milyar dolarlık swap anlaşması
Endonezya ve Singapur arasında para takası anlaşması
Piyasanın gelişimini teşvik etmek amacıyla 31 Mart 2019'a kadar gerçekleşen swap işlemlerinden borsa payı ve takas ücretleri alınmayacak.
Yüzde 25 sınırlamasına dahil edilen işlemlerin hesaplamasında 90 ile 360 gün vadeli işlemlerin yüzde 75, 360 gün ve üzeri vadeli işlemlerin ise yüzde 50 oranında dikkate alınacak.
Merkez Bankası bünyesinde döviz karşılığı Türk Lirası swap piyasasının açılmasına karar verildi
Borsa İstanbul, "Global finansal piyasalardaki en aktif pazarlardan biri olan swap pazarının başta bankalarımız olmak üzere tüm finans sektörü katılımcılarına hizmet edecek şekilde borsamızda kurulması çalışmalarına başlanmıştır" açıklaması yapıldı.
İki ülke merkez bankaları arasında karşılıklı iş birliğini artırmak amacıyla Para Takası (Swap) Anlaşması imzalandı
Bankaların swap işlemlerine getirilen kısıtlamalarda oran değişti. Bankaların swap işlemler toplamı bankaların yasal özkaynak toplamının yüzde 25'ini geçemeyecek.