Taliban, SSCB’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra ülkenin büyük bölümünü kontrolü altına alan Taliban, çoğunluğu Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı gruptur. Kelime anlamı İslam öğrencileri olan Taliban, 1994 yılında ilk kez kendisini göstermiş, iç savaş sırasında 1996'da Afganistan'ın hükûmet merkezi Kâbil'in kontrolünü eline geçirmiştir. Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden destek gören Taliban 2001’e kadar Afganistan’ın %90’ınını kontrol altına almıştır. 11 Eylül 2001’de ABD’ye karşı yapılan terörist saldırıların ardından Usame Bin Ladin’in ülkede tutulduğu gerekçesi ile ABD Afganistan’a askeri müdahelede bulunmuş ve Taliban iktidardan uızaklaştırılmıştır. 2004 yılında yeniden organize olan Taliban gerilla savaşına dönmüştür.
Afganistan'da Taliban'ın iktidarda olduğu 1996-2001 yılları arasında kız çocuklarının eğitim görmesi yasaklandı. Taliban'ın güçlü olduğu bölgede şeriat kuralları gereğince hırsızların eli kesildi, cinayetten suçlu bulunanlar halk önünde idam edildi. Kız çocuklarının okula gitmelerinin engellenmesinin yanı sıra televizyon, müzik ve sinema yasaklandı. Erkeklere sakal, çalışmaları yasaklanan kadınlara da peçe zorunluluğu getirildi.
Afganistan'da Taliban yönetiminde getirilen yasaklar yalnızca kadınlara değil erkeklere nefes aldırmıyor. Taliban yönetimi 280'den fazla güvenlik görevlisini sakal bırakmadıkları gerekçesiyle meslekten kovdu. Ayrıca "ahlaka aykırı davrandıkları" nedeniyle 13 binden fazla kişi gözaltına alındı.
Afganistan'da Taliban geçici hükümeti, toplumsal huzursuzluğa yol açtıkları gerekçesiyle, kendini "büyücü" olarak tanıtan 200 kişiyi gözaltına aldı.
Gazeteci Hacı Yakışıklı'nın opera ve bale sanatlarına dair çıkışı büyük yankı uyandırdı. Sosyal medyada tartışmaların fitilini ateşleyen sözlere Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu da yanıt vermişti. Canlı yayında tartışılan o sözler sırasında konu Taliban'a geldi. Yakışıklı'ya yönelik "Sen Taliban kafasındasın" sözleri gerginliğe yol açtı, Yakışıklı ile Barış Yarkadaş arasında tansiyon tavan yaptı.
İran'ın Sistan ve Belucistan eyaletinde sınır muhafızları ile Taliban güçleri arasında çatışma çıktı. Bölgeden gelen bilgilere göre, çatışmalar esnasında 2 İran sınır muhafızı ile Taliban güçlerinden 1 kişi öldü. Taliban geçici hükümeti Savunma Bakanlığı, "savaş başlatmak için bahaneler üretmenin ve olumsuz davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını" ifade ederek, Taliban yönetiminin, herhangi bir sorunu çözmenin en makul yolu olarak diyaloğu gördüğünü bildirdi.
Taliban'dan çok konuşulacak yeni bir karar geldi. Bu seferki kararsa et yasağını içeriyor. Afganistan'ın Kandahar vilayetinde Taliban yönetimi, geçen yıl nisanda yasakladığı haşhaş ekimine alternatif olması amacıyla sebze-meyve üretimi ve tüketimini teşvik için pazar günleri et satışına ve tüketimine yasak getirdi. Karara göre, pazar günleri kasaplar et satmayacak, restoranlarda da etli yemekler yerine sebzeli yemekler olacak. Karara uymayanları farklı cezalar beklerken çoğu satıcı buna uyuyor.
Afganistan’da Taliban yönetiminin kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklaması Kabil Üniversitesi’ndeki bir profesör tarafından protesto edildi. Katıldığı canlı yayında profesör sesi titreyerek tüm ülkenin gözü önünde diplomalarını yırttı. Profesörün tepkisi sosyal medyada gündem oldu.
Gökhan Çınar'ın sunumuyla ekrana gelen Katarsis programına bu hafta 28 yaşındaki Afgan kökenli Noorbibi konuk oldu. İran'da yaşadığı korku dolu yılları ve Türkiye'ye kaçışını gözyaşları içinde anlatan Noorbibi, ''4 yıldır Türkiye'deyim ve 4 yıldır dayak yemiyorum'' sözleriyle yürek burktu.
24 yaşındaki bir kadın, geçtiğimiz hafta Taliban’ın kendisini Afganistan'da ailesinden olmayan bir adamla dışarıda yakalamasının ardından taşlanarak ölüme mahkum edildi. Yerel basında çıkan haberlere göre, ölüm cezasını bekleyen kadın infazın bir gece öncesinde ölü bulundu.
Taliban, Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığı'ndan bir heyetin Afgan mültecilerin durumunu araştırmak için Türkiye'ye gideceğini açıkladı. Türkiye son 7 ay içinde yaklaşık 40 bin Afgan mülteciyi sınır dışı etti.
Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesi sonrasında ABD Hava Kuvvetlerine bağılı askerlerin gerçekleştirdiği tahliye uçuşu sırasında uçaktan düşen Afganların görüntüleri dünyanın gündemine oturmuştu. Meydana gelen can kayıpları ile ilgili başlatılan soruşturma uçuşu gerçekleştiren ABD'li pilotlar hakkında karar verildi.
Taliban yönetiminin, Afganistan'daki kadın televizyon sunucuları ve konuk kadınların yüzlerini örtmeleri talimatı ekrana yansıdı.
Afganistan'da yönetimde olan Taliban, televizyon ekranına çıkan kadınlarla ilgili kuralları sıkılaştırdı ve kadın sunucular ve programlarda görünen diğer kadınların yüzlerini örtmelerini istedi.
Türkiye'ye karşı algı operasyonu yapan İsrail gazetesi The Jerusalem Post'un haberinde kullandığı görsel tepki çekti. The Jerusalem Post'un Afganistan'da kontrolü elinde bulunduran Taliban'ın burka kararını duyurduğu haberinde Türk bayraklı görsele yer vermesi "Uluslararası basın yine Türkiye'ye karşı algı operasyonu yapıyor" şeklinde yorumlara neden oldu.
Afganistan'daki Taliban yönetimi kadınlara 'örtünme' zorunluluğunun getirildiğini duyurdu. Kadınlardan burka ya da çarşaf giymelerini isteyen Taliban, uyarıya aldırış edilmemesi halinde aile reisine 3 gün hapis cezası yaptırımı uygulayacak. Yine örtünme gerçekleşmezse aile reisi mahkemeye çıkartılacak. Siyah çarşaf giyen kadınlar kendilerine namahrem olan biriyle karşılaştığında yüzlerini örtecek ve sadece gözleri açık kalabilecek.
Afganistan'ı yöneten Taliban, kadınların vücudun tamamını örten burka giymeden sokağa çıkmalarını yasakladı.
Kongre üyelerine gönderilen raporda, Afganistan’da ABD destekli hükümetin düşmesinin ardından Taleban'ın 7 milyar dolarlık Amerikan askeri teçhizatına erişim sağladığı belirtildi. Pentagon yetkilileri bunların Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri’nin kullandığı ekipmanlar olduğunu belirtti
Afganistan'da Taliban geçici hükümeti, TikTok uygulaması ve PUBG oyununu yasaklamaya hazırlanıyor. Taliban'ın kararına gerekçe olarak ise söz konusu uygulamaların gençlerin gelişimini olumsuz etkilemesi gösterildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Taleban’ın Afganistan’da liselerin kız öğrencilere kapalı kalmaya devam edeceği açıklamasını “Afgan halkı ve uluslararası topluma verilen taahhütlere bir ihanet’’ olarak niteledi
Birleşmiş Milletler’in yayınladığı ve Ağustos 2021-Şubat 2022 dönemini kapsayan rapora göre, “397 sivilin çoğunlukla IŞİD’in Horasan kolu olarak bilinen IŞİD-K grubu tarafından düzenlenen bir dizi saldırıda öldürüldüğü” kaydedildi
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu ikinci gününde devam ederken tüm dünyadan iki ülkeye de çağrılar gelmeye devam ediyor. Taliban, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik müdahalesi konusunda tarafsız olduklarını belirterek iki ülkeyi, aralarındaki sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.
BBC Taliban yönetimi altında saklanarak yaşamak zorunda kalan beş kadınla hayatlarını, kaybettiklerini, kaygılarını ve beklentilerini konuştu.
Afganistan’ın tek yetişkin film yıldızı Yasmeena Ali, Taliban’dan kaçtıktan sonra İngiltere’ye yerleşti. Ailesi görücü usulü bir adamla evlendirmek üzereyken evinden kaçan Ali, ülkenin rejiminden kaçtıktan ve dini eğitimini bıraktıktan sonra yetişkin film endüstrisine nasıl girdiği hakkında konuştu.
ABD'nin Afganistan'dan olaylı tahliyesi ile ilgili dikkat çeken bir belge basına sızdı. Amerikan medyasında, Washington yönetiminin, Kabil'in Taliban tarafından ele geçirildiği güne kadar Afganistan'dan tahliye planının olmadığı öne sürüldü. Başkan Joe Biden'ın tahliye konusunda hazırlıksız olduğu ortaya çıktı.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre, Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban bugüne dek 100'den fazla eski hükümet görevlisi ile yabancı güçler için çalışan personeli öldürdü.
Dünya gündeminin önemli konularından bir tanesi olan Kabil Havalimanı’nın yönetimi ve işletilmesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Katar tarafından duyurulan gelişmeye göre Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletilmesiyle ilgili Katar, Türkiye ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardı.
Afganistan'da "Taliban'ın zaferini" hızlandıran üç gelişme olmuştur: 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Doha görüşmeleri ve 2020 ABD seçimleri - Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesini müteakip iki hafta içinde yaşanan tahliye sürecinde insanlık tarihinin en acı dramlarından birisine tanıklık edilmiştir - İkinci Taliban Dönemi'nin ilk meydan okuması ülkedeki insani kriz hali, ikinci meydan okuması güvenlik ve üçüncü meydan okuması bölgesel ve küresel sisteme entegrasyondur - Afganistan, coğrafi konumundan ötürü tamamen dışa bağımlı bir ülkedir
Afganistan'dan gelen görüntüler gündem yaratmaya devam ediyor. Ülkede çekilen ve sosyal medyada hızla yayılan bir videoda; Taliban üyelerinin, saç kesimini beğenmediği bir genci döve döve tıraş ettikleri görülüyor.
Taliban'ın Afganistan'a hakim olmasından sonra eski cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etmişti. Taliban geçici hükümetinin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, eski cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi öldürme planlarının olmadığını belirtti. Birader, eski hükümet üyelerinin Taliban korkusundan kaçtığını ancak halbuki hiçbiriyle işlerinin olmadığını söyledi.
Afganistan'da Taliban yönetimi devralmasından bu yana müzik dinlenmesini, enstrüman çalınmasını, kadınların tek başına seyahat etmesini yasaklamıştı. Bununla birlikte vitrin mankenlerinin de günah olduğunu söyleyen Taliban, geçen günlerde cansız mankenlerin kafalarının kesilmesini emretmişti. Afganistan'daki bir giyim mağazasında kimliği belirsiz bir kişinin mankenlerin kafasını kestiği görüldü.
Afganistan'da Ağustos ayında yönetimi devralmasıyla katı kurallarını da beraberinde getiren Taliban, son olarak vitrinde duran cansız mankenlere yasak getirdi. Ülkede vitrin mankenlerinin “kafalarının kopartılması” talimatı verilirken, emre uyulmazsa ağır cezalar verileceğine dikkat çekildi.
Afganistan'da kadınlar artık yanlarında bir erkek olmadan 72 kilometreden uzun yolculuklara çıkan araçlara alınmayacak. Araçlarda müzik çalmak da yasaklandı.
Afganistan'daki İnsani Duruma İlişkin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Açılış Oturumunda konuştan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 23 milyon Afganlının açlık sınırında olduğuna dikkat çekerek kadın ve kız çocuklarının hakları konusunda Taliban'ı kapsayıcı olmaya çağırdı.
Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade, kadınların eşlerini seçebileceğini ve miras hakkını kullanabileceğini bildirdi. 6 madde halinde yayımlanan kadın haklarıyla ilgili kararnamede, "Kadın mal değildir. Asil ve özgür bir insandır. Kimse onları barışı sağlama adına başkasına veremez." ifadelerine yer verildi.
İran ve Afganistan sınırında yer alan Nimruz vilayeti yakınlarında Taliban ile İran sınır güçleri arasında 'sınırın yanlış anlaşılması' sebebiyle çatışma çıktı. Çatışmanın sona erdiği belirtilirken tarafların kayıp verip vermediğine dair bilgi paylaşılmadı.
Taliban geçici hükümeti Başbakanı Muhammed Hassan Ahund, Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından ilk kez sesli açıklama yaptı.
Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdul Kebir Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay ile görüştü. Abdul Kebir, Afganistan'ın özellikle Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Afganistan'da Taliban yönetimi, kadınların televizyonlarda görünmesine yönelik bazı kısıtlamalara gitti. Buna göre kadın sunucular İslami hicaba göre giyinecek ve kadın oyuncuların yer aldığı dizi ve tiyatro sahneleri yayınlanmayacak.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, eski pilotlara tekrar görevlerine dönme çağrısı yaptı. Mücahid, pilotların Afgan hava kuvvetlerinin bir parçası olduğunu belirterek onlara kimsenin zarar vermeyeceğini söyledi.
Taliban'ın Afganistan'ın Pakistan sınırındaki doğu Nangarhar vilayetinde teslim olan terör örgütü DEAŞ mensubu 65 kişiyi affettiği bildirildi.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, ABD başta olmak üzere dünya ülkelerinin Taliban yönetimini resmi olarak tanıması gerektiğini belirterek, ABD'ye Kabil'deki büyükelçiliğini yeniden açması için çağrıda bulundu.
Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinden önce Afganistan'da hakim olan kadınlar, hapishanelerdeki suçluların salınmasıyla ölüm tehditleri aldı. Ülkeden tahliye edilen kadın hakimlerden 26'sı artık Yunanistan'da yaşıyor.
Taliban katliam yapmaya devam ediyor. Bu sefer de Afganistan Genç Kadın Milli Voleybol Takımı oyuncusunu öldürdüler. Afganistan milli takım hocası da yaşanan bu vahşeti doğruladı. İşte detaylar...
Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban heyeti ile bir araya gelinmesinin ardından yaptığı açıklamada "Uçuşların yeniden başlaması için bizim ve uluslararası havacılık camiasının güvenlik beklentilerini kendilerine anlattık." ifadelerini kullandı.
Son dakika haberine göre Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye’de temaslarda bulunacak.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD heyetinin Katar'ın başkenti Doha'daki Taliban temsilcileriyle yaptığı görüşmelerinin samimi, profesyonel ve olumlu geçtiğini söyledi.
Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin "Dışişleri Bakan Vekili" Emirhan Muttaki, ABD ile yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerde "yeni bir sayfa açma" konusunun ele alındığını belirtti.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda duvarın üzerinden ABD askerlerine verilirken görüntülenen bebek dünya çapında manşetlere çıkmıştı. Dünyanın gündemine oturan bebeğin şimdilerde ABD'nin Arizona eyaletinde ailesiyle birlikte yaşadığı belirtildi.
Sosyal medya platformu Twitter, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in Farsça ve Peştuca paylaşım yaptığı hesabına kısıtlama uyguladı.
ABD eski başkanı Donald Trump'ın Twitter'ın kapatılan hesabını açması için federal mahkemeye başvurduğu belirtildi. Dava dilekçesinde Twitter'ın kapatma kurallarını seçici şekilde uyguladığı belirtildi ve örnek olarak Afganistan'daki Taliban yönetiminin aktif olarak kullandığı hesap gösterildi.
New York Times'ın haberine göre, Kabil Üniversitesi'nin Taliban tarafından atanan yeni rektörü Mohammad Ashraf Ghairat, "herkes için gerçek İslami bir ortam sağlanmadığı sürece" kadınların okula kaydolmasına veya ev dışında çalışmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Ghairat, tweetini ''Önce İslam'' diyerek bitirdi.
Afganistan'da Taliban'ın serbest bıraktığı hükümlülerin peşine düştüğü altı eski kadın hakim, ülkede saklandıkları yerlerden BBC'ye konuşarak yaşadıklarını anlattı.
Taliban, Şeriat yasalarına uygun olmadığı gerekçesiyle Afganistan'ın Helmand vilayetinde berberlere sakal kesme yasağı getirdi.
Taliban, Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'ndaki teknik aksaklıkların giderildiğini ve uluslararası uçuşlara devam edilebileceğini duyurdu.
Taliban'ın kalesi olarak bilinen Kandahar vilayetinde, son silah tüccarları dükkanlarını kapatıyor. Pencvayi ilçesinde bulunan silah pazarındaki tüccarlar, faaliyetlerinin sonlandırması yönünde Taliban tarafından uyarıldıklarını ifade etti. Bir zamanlar karaborsadaki silah satışının bir numaralı müşterisi olan Taliban, şimdi ülkedeki silahların kendi kontrolünde olmasını istiyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban'ın "uluslararası tanınırlığının şu an gündemde olmadığını" söyledi.
Dün Taliban'ın kurucularından olan Molla Nooruddin Turabi'nin, ''Hırsızların elleri kesilecek, ama bunu meydanlarda yapmayacağız'' sözlerinden bir gün sonra Afganistan'dan kan donduran bir haber dünya manşetlerine taşındı. Görgü tanıklarının iddiasına göre, ülkenin Herat kentinde bulunan meydana vinçlere asılı dört erkek cesedi getirildi. Söz konusu kişilerin adam kaçırma olayına karıştığı öne sürüldü.
Taliban'ın kurucularından olan Molla Nooruddin Turabi Afganistan'da infaz ve el kesme cezalarının tekrar uygulanacağını söyledi. Associated Press'e konuşan Turabi, ''İslam'a uyacağız ve yasalarımızı ona göre uygulayacağız. Hırsızların elleri kesilecek'' açıklamasında bulundu.
Afganistan'ın başkenti Kabil'deki izlenimlerini aktaran Nagehan Alçı, bir Taliban yöneticisinin kendisine "Atatürk mevzusunda fazla bir bilgim yok ama inşallah gelecekte onun hakkında da okuyup öğreneceğim" dediğini aktardı.
Bir aydan uzun süre önce Afganistan'ın başkenti Kabil'e girerek eski hükümetin devrilmesin yol açan ve ülkede kontrolü ele geçiren Taliban, Afganistan'ın temsilcisi olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısına katılmak ve hitapta bulunmak için yazılı talepte bulundu.
Afganistan'da cep telefonu çaldığı iddia edilen Afgan, Taliban tarafından direğe bağlanarak kırbaç cezasına çarptırıldı. Direğe bağlanan adamın acı acı çığlık attığı duyuluyor.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Afganistan'da görev yapan İngiliz birliklerine tercümanlık yapan 250'den fazla Afgana ait verilerin sızmasıyla ilgili inceleme başlattı. Savunma Bakanlığı söz konusu olayla ilgili özür diledi. Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçarak İngiltere'de sığınma bekleyen tercümanların kimi hâlâ Afganistan'da saklanıyor, bir kısmı ise üçüncü ülkelere gitmeyi başardı.
Kısa bir süre önce yeni hükümeti kurduğunu açıklayan Taliban, kadınlara yönelik sert uygulamalarını sürdürüyor. Okulların kız öğrencilere açılmaması ve kadınların eylemlerine şiddetli müdahalenin ardından şimdi de Kabil belediyesi için çalışan kadın görevlilere evde kalmaları talimatı verildi.
Afganistan’da ortaokul ve liselerde bugün yeniden ders zili çaldı. Öte yandan Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği ülkede, kız öğrencilerin sadece 6. sınıfa kadar eğitim görmesine izin veriliyor.
Taliban hükümetinin “Genelkurmay Başkanı” Kari Fasihuddin, yakın zamanda Afganistan’da düzenli ordu kuracaklarını söyledi.
İngiliz özel kuvvetlerinin yanında çalışan adı verilmeyen Afgan bir keskin nişancı, İngiliz eski Albay Ash Alexander-Cooper'ın iddiasına göre Taliban tarafından ailesi önünde katledildi. Cooper, ''Taliban başa geldiğinde kendisine karşı gelen grupların affedileceğini söylemişti ancak görüyoruz ki bu bir fanteziden ibaret'' dedi.
Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi. Muttaki, Kabil Havalimanı ile ilgili olarak ise "Türkiye ile irtibat halindeyiz. En yakın zamanda görüşmelerimiz sonuçlanabilir." ifadelerini kullandı.
BBC, Afganistan'da bazı sivillerin Taliban tarafından öldürüldüğünü doğrulayan video görüntülerine ulaştı. BBC Afgan Servisi, Taliban'a karşı son silahlı direnişin bir haftaya yakın önce sona erdirildiği Pençşir eyaletinde yirmiden fazla kişinin bu şekilde öldürüldüğünü doğruladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao, ABD'nin Afganistan çekilmesiyle alay ederek ABD'ye ait askeri uçakların kanatlarını salıncak olarak kullanan Taliban güçlerini gösteren bir video yayımladı.
Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Şeyh Abdulbaki Hakkani, üniversitelerdeki karma eğitim sisteminin en yakın zamanda sona ereceğini söyledi.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de kadınlar, Taliban'a destek etkinliği düzenledi. Programın devam ettiği sırada onlarca kadın Taliban lehine sloganlar attı.
Taliban sözcüsü Sayed Zekrullah Haşimi, Afgan medyası Tolo News'e verdiği demeçle kadınların ülkedeki konumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Haşimi, ''Kadınların hükümette, bakanlıkta işi yok. Onların işi doğurmak ve İslam ahlakı için çocuklar yetiştirmek'' dedi.
Pakistan, Afganistan'ın Pencşir vilayetindeki çatışmalarda Taliban’a destek verdiğine yönelik iddiaları reddederek, bunları “asılsız” olarak nitelendirdi.
Afganistan'da Etilaat Roz gazetesi için çalışan iki gazeteci Taliban tarafından acımasızca dövüldü. Vücutlarının her yeri moraran gazetecilerin 'suçu' ise kadınların Kabil'deki protestolarını çekmekti. Dört saat boyunca kırbaçlanan gazeteciler, Taliban yetkililerine neden dövüldüklerini sorduklarında ise tüyler ürperten bir cevap aldı: Kafanızın kesilmediğine dua edin.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban ile diyalog kurulması gerektiğini dile getirdi. Guterres, "Görevimiz, milyonlarca kişinin açlıktan ölme tehlikesi altında olduğu ülkede, büyük acılar çeken insanlara dayanışma eli uzatmak" dedi.
Afganistan'da kontrolü tamamen ele geçiren Taliban, geçici kabineyi açıklamış ülkenin geleceğine dair de ipuçları vermişti. Buna göre ülkenin kadın kriket takımı da dahil olmak üzere Afgan kadınlarının yeni Taliban hükümeti altında spor yapmaları yasaklanacak. Taliban'ın kültür komisyonu başkan yardımcısı Ahmadullah Wasiq, ''Kriket ve diğer sporlarda kadınların vücutları görünebilir. Bu yüzden oynayabileceklerini düşünmüyorum'' dedi.
Taliban kaynakları, Afganistan’da kurulan geçici hükümetin 11 Eylül’de yemin ederek göreve başlayacağını öne sürdü.
Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında Afganistan’ı neden aniden terk ettiğini açıklayarak Kabil’de kalmasının 1990’lı yıllarda sokaklarda yaşanan çatışmaların tekrar etmesinden korktuğu için ülkeden ayrıldığını belirtti.
Afganistan’ın başkenti Kabil’de ABD’nin terk ettiği büyükelçilik binasının duvarına Taliban bayrağı resmedildi. ABD 31 Ağustos itibarıyla ülkeden tamamen ayrılmıştı.
Afganistan'da Taliban, dün ülkede kontrolü tamamen ele geçirdiğini duyurmasının ardından Molla Muhammed Hasan başkanlığında "geçici hükümetin" kurulduğunu açıkladı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Türkiye ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Taliban Sözcüsü Mücahid, "Dostlarımız olan Türkiye ve Katar teknik ekibinin havaalanındaki çalışmaları devam ediyor ve çok ilerlemiş durumdalar” ifadelerini kullandı. Hiçbir yabancı askeri gücü ülkelerinde istemediğini belirten Mücahid, "Türkiye'nin ordusunun istemiyoruz dememizdeki amaç budur. Bu da Türkiye'nin desteğini istemiyoruz anlamında değildir" dedi.
Üniversitelerde eğitimin bugün başladığı Afganistan'dan gelen bir fotoğraf gündem konusu oldu. Fotoğrafta sınıfta bulunan kadın ve erkeklerin gri bir perde ile birbirlerinden ayrıldığı görüldü.
Afganistan'ın orta Ghor eyaletinde yer alan Firozkoh bölgesinde cezaevinde çalışan polis memuru Banu Negar'ın, evinde eşi ve çocuklarının gözü önünde öldürüldüğü öne sürüldü. Kana bulanmış duvar ve Negar'a ait olduğunu iddia edilen cesedin fotoğrafları sosyal medyadan yayınladı.
Son dakika haberine göre çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 70 kişi, Kabil'in merkezindeki Pakistan büyükelçiliği önünde toplandı. Taliban Pakistan karşıtı mitingi dağıtmak için ateş açtı.
Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye, Taliban'ı tanıyacak mı?" sorusuyla ilgili olarak "Bu konuda aceleci olmamak gerekir. Dünyanın da acele etmemesi gerekiyor. Burada dengeli hareket etmek gerekiyor. Biz Türkiye olarak bu şekilde hareket ediyoruz. Hükümetin kapsayıcı olması gerekiyor." açıklamasını yaptı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Almanya ile güçlü ve resmi diplomatik ilişkiler istediklerini belirterek, Başbakan Angela Merkel'i Afganistan'a davet etti. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Alman hükümetinin bize gerçekten yardım edebileceğine inanıyoruz. Angela Merkel'in kesinlikle özel bir yeri olur. Onu ülkemizde gerçekten memnuniyetle karşılarız" dedi.
Taliban Uluslararası Medya Ofis Sözcüsü Suhail Shaheen, Türkiye ve Rusya ile toplantı yapıldığını Kabil Havalimanı’nın yanı sıra Afganistan’ın mevcut durumunun görüşüldüğünü ifade etti.
Afganistan'da Pençşir vilayeti Taliban'ın kontrolüne geçti. Kendisini ülkenin geçici Cumhurbaşkanı ilan eden Emrullah Salih'in akıbeti merak konusu olurken Taliban Sözcüsü Salih'in Tacikistan'a kaçtığını belirtti.
Son dakika haberine göre Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Pencşir'de silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesi'nin yenilgiye uğratıldığını ve Pençşir vilayetinin kendi kontrolleri altına geçtiğini açıkladı.
Afganistan'da Taliban'a direnen Pencşir vilayetini kontrol eden grupların sözcüsü Fehim Deşti, Taliban'la süren çatışmalarda hayatını kaybetti.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban'ın yeni web sitelerini açıkladı. Sözcü Mücahid, bugünden itibaren gelişmelerin bu web sitelerinden takip edilebileceğini belirtti.