Tarih Haberleri

Binlerce yıllık gizem! Sırrı hala çözülemedi... Bölgede ilk olarak kayıtlara geçti

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve “Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk insan yerleşkesi” olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, ziyaretçilerini gizemli yolculuğa çıkarıyor. Geçmişte insanların yaşadıkları ortamları yakından görme fırsatı bulduklarını belirten vatandaşlar, mağaraların hala gizemini koruduğunu söylüyor. Vatandaşlar, binlerce yıllık gizeme tanıklık ederken bölgede piknik de yapıyorlar.

Haber

İsim, tarih, şiir... İstanbul'da utanç görüntüsü! 150 yıllık tarih yazı tahtasına döndü

Çırağan Sarayı ve Yıldız Sarayı'nı birbirine bağlayan 19. yüzyıl yapımı üst geçit bakımsızlığı ve üzerine yazılan yazılar nedeniyle tepki çekti. Türkçe ve yabancı dilde yazılar yazılmış kapı ve işlemeli sütunların restore edilmesi gerektiğini belirten Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay "Yazanları kayıt altına almak için kamera koyulabilir. Tek vatandaşlarımız yazmıyor, yabancı turistler de yazıyor. Önüne geçilmeli. İstanbul'u kötü gösteriyor. Ağır cezalar olmalı. Devletimiz buna özen göstermeli" dedi.

Haber

İslam Memiş tarih verdi: ‘‘Haftayı ikiye ayırıyoruz, Çarşamba gününden önce ve sonra’’

Yaptığı değerlendirmelerle nokta atışı yorumlar yapan Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kaleme aldığı köşe yazısında ‘Çarşamba gününe’ dikkat çekti. Altın, döviz ve borsaya ilişkin açıklama yapan Memiş, Çarşamba gününden sonra büyük bir kırılma beklediğini ifade etti.

Finans

Şanlıurfa'da devam eden kazılarda 12 bin yıl önceki yaşamın izlerine ulaşılıyor

Şanlıurfa'da "Taş Tepeler Projesi" kapsamında, aralarında Göbeklitepe ve Karahantepe'nin de bulunduğu 10 ayrı alanda devam eden kazılar, 12 bin yıl önceki insan yaşam biçimlerini ortaya koyuyor.

Yurthaber

Tarih

Tarih Hakkındaki Haberler Mynet'te. Tarih Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Bakan Bolat, Müjdemiz olsun! diyerek duyurdu! 400 bin lirayı aşan hibe: Başvuru tarihi belli oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kooperatiflere yönelik hibe destek paketini duyurdu. Pakette hibe desteği 408 bin lirayı buldu. Başvurular için son tarih ise 31 Temmuz olarak açıklandı. Bakan Bolat hibe desteği için "Müjdemiz olsun" ifadesini kullandı.

Finans

SON DAKİKA: Akaryakıt fiyatları değişiyor: Benzin ve motorin zammında yeni gelişme! Ertelenmişti, yeni tarih belli oldu

Son dakika haberi... Petrol ve dolar kurunda hareketlilik yaşanırken araç sürücüleri de benzinde motorinde zam olup olmadığını merak ediyor. Akaryakıt fiyatı zammında yeni gelişme yaşandı. Dün ertelenen benzin ve motorinde zammında yeni tarih belli oldu. Benzin grubunda 1 lira 81 kuruş, motorin grubunda 1 lira 79 kuruş fiyat artışı bekleniyor. Araç sürücüleri yeni zammın yürürlüğe gireceği tarihi araştırıyor. (21 Haziran güncel benzin ve motorin fiyatları)

Finans

Borsa İstanbul’da hissesi olanlar dikkat, takas tarihleri değişiyor! Son gün belli oldu, kaçırırsanız paranızı en erken o tarihlere alabileceksiniz!

Kurban Bayramı'na ve bayram tatiline sayılı günler kala borsada bayramdan önce hisselerini nakde çevirmek isteyenler için önemli uyarı geldi. Hisselerini nakde çevirmek isteyenlerin yarın işlemlerini yapmaları gerekiyor. Perşembe günü işlem yapan yatırımcının tahsilat ve ödemeleri 20 Haziran Perşembe gününe kalacak.

Finans

Fenerbahçe'den beklenen açıklama geldi! Seçim tarihi belli oldu

Fenerbahçe'den başkanlık seçim tarihi ile ilgili beklenen açıklama geldi. Fenerbahçe resmi sitesinden yaptığı açıklamada seçimin 30 - 31 Mayıs tarihlerinde, yeterli çoğunluk sağlanamaması durumunda ise 8 - 9 Haziran'da yapılacağı açıklandı.

Spor

TFF resmen açıkladı! Yeni sezon transfer tarihlerini resmen açıkladı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada 2024-2025 futbol sezonuna ilişkin transfer ve tescil dönemlerini açıkladı. İşte detaylar...

Spor

Evin tavanını temizlemek isteyen adam 100 yıllık sırrı ortaya çıkardı! Gördükleri karşısında şaşkına döndü

ABD'de yaşayan Jesse Leitch isimli bir adam mülkündeki bazı rutin bakımlar sırasında içinde bir asırdan fazla süre öncesine ait eşyaların bulunduğu bir zaman kapsülüne rastladı. Bulduğu parçaların 1907 yılına ait olduğunu düşünen adam gördükleri karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Kadin

Petrol fiyatları geriledi, akaryakıtta tabela değişiyor... Motorine indirim yolda! Tarih verildi (23 Nisan 2024 benzin ve motorin fiyatları)

Araç sahipleri dikkat! Jeopolitik gerilimlerle varil fiyatı 90 doları aşan brent petrol fiyatlarında gerileme başladı. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından araç sürücüleri benzin ve motorin fiyatlarında da indirim olup olmayacağını merakla bekliyor. Dalgalanma sonrası motorinde indirim bekleniyor. (23 Nisan 2024 benzin ve motorin fiyatları)

Finans

Bir şirket daha halka arz oluyor: Talep toplama tarihleri belli oldu

IC grubu ilk halka arzını IC Enterra Yenilenebilir Enerji ile yapıyor. Halka arz büyüklüğünün 3,7 milyar TL olacağı öngörüldüğü belirtildi. Şirketin talep toplayacağı tarihler de duyuruldu.

Finans

EYT bekleyenler dikkat! O tarihi kontrol edin, ikinci şansı kaçırabilirsiniz!

SSK, Bağkurlu olup emeklilik için başvuru yapanlar dikkat! Başvuru sırasında yaptığınız hatalar nedeniyle sürprizlerle karşılaşmayın. Emeklilik için hangi tarihi kontrol etmek hayati önem taşıyor?

Finans

5 bankadan faizsiz kredi kampanyası! Kredi tutarı ve son tarihler belli oldu

Merkez Bankası'nın adımları sonrası tüketici ve ticari kredi oranları yükselirken 5 bankadan faizsiz kredi kampanyası geldi. Peki bankalarda faizsiz kredi tutarı ve vade ne kadar, faizsiz kredi ile borçlanmak mantıklı mı?

Finans

Altında makas açıldı, talep patladı! İslam Memiş altın fiyatları için kritik tarihi verdi: 'Fazla vakit yok'

Altın fiyatlarında rota hafif de olsa aşağı yönlü. ABD'den gelen veriler sonrası ons altın fiyatlarında gerileme yaşanırken 'dolar' destekli gram altında iç piyasada rekor kırmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında neler yaşanacak? Gözler 20 Mart'a çevrildi, uzman isim uyardı.

Finans

İkinci el araçta değişim rüzgarı! 3 ayda ibre döndü... Uzman isim tarih verdi

2023 sonu düşüşlerin yaşandığı ikinci el piyasasında rüzgar tersine döndü, 3 ayda ibre yukarı yönlü hareket ediyor. İkinci elde fiyat artışı devam edecek mi, uzman isim piyasadaki gelişmeleri yorumladı.

Finans

Sıfır otomobillerin fiyatları arttı, ikinci el piyasası hareketlendi: Araç alacaklar dikkat, zam için tarih verildi

Mart ayı başında sıfır araçlara gelen zamlar sonrası alıcılar yeniden ikinci el piyasasına yöneldi. İkinci el araç alacakların elini çabuk tutması gerekiyor. İlgi sonrası mayıs ve haziran aylarında ikinci el araçlarda da zam bekleniyor.

Finans

Bakan Uraloğlu duyurdu: Çukurova Havalimanı'nın açılış tarihi belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Havalimanı'nın açılış tarihini açıkladı. Uraloğlu, "Devam eden projelerden Trabzon'a yeni bir havalimanı planlıyoruz, yeterli değil. Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane devam ediyor, onları önümüzdeki süreçte bitireceğiz. Çukurova'yı da önümüzdeki ay bitirerek hizmete açmış olacağız." diye konuştu.

Finans

Bir şirket daha halka arz oluyor: Talep toplama tarihleri belli oldu

Borsa İstanbul'da bir şirket daha halka arz oluyor. Mogan Enerji'nin talep toplama tarihleri 28 - 29 Şubat ve 1 Mart olarak açıklandı.

Finans

Bir şirket daha halka arz oluyor: Talep toplama tarihleri belli oldu

Limak Şirketler Grubu’nun iştiraki Limak Doğu Anadolu Çimento halka arzında talep toplanacak tarihler belli oldu.

Finans

Emekli maaş zammında yeni iddia! Canlı yayında en düşük emekli maaşı için rakam ve tarih verdi, '2 TL' detayı dikkat çekti

Milyonlarca emekli ek zamda son gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Emeklilerin beklediği ek zam Meclis'ten geçti, karar Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından hesaplara yatacak. Maaşlar hesaba henüz yatmazken emekliler için yeni bir zam iddiası daha ortaya atıldı. Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, canlı yayında en düşük emekli maaşı için rakam verdi, 15 Mart'ı işaret etti.

Finans

Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı'nı açılış tarihi belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gayrettepe-Kağıthane Metro Hattı'nın 29 Ocak Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacağını duyurdu.

Finans

Gram altında yeni tahmin: Uzman isim Fed kararını işaret etti, rekor için tarih verdi!

Geçtiğimiz yıl yatırımcısına kazandıran altın, son dönemde dalgalı seyir izlerken yatırımcılar altındaki son durumu takip etmeye devam ediyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten hem ons altın hem de altının gram fiyatı için yeni tahmin geldi. Altının rekor kıracağını söyleyen Memiş Fed'in faiz kararını işaret etti.

Finans

Ahlat'taki Selçuklu Meydan Mezarlığı karla kaplandı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde etkili olan kar, tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı'nı beyaza bürüdü.

Yurthaber

4,5 milyon konut mercek altında, cezalar yolda: Kira beyanları için bu tarihe dikkat

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla yürüttükleri çalışmayı açıkladı. Bu çalışmaya göre 4,5 milyon konut mercek altında. Kira beyannamesini kimler, hangi tarihte verecek? Beyanname nereden doldurulacak? İşte detaylar....

Finans

Togg için beklenen tarih geldi: Yarın başlatılıyor

Togg, T10X için genel sipariş dönemini yarın başlatıyor. T10X sahibi olmak isteyen tüm kullanıcılar, Togg'un mobil uygulaması Trumore üzerinden siparişlerini verebilecek

Finans

Akaryakıta zam geliyor! Tarih verildi, bu kez motorin... (19 Ocak Çarşamba güncel benzin-mazot otogaz fiyatları)

Milyonlarca sürücü "Bugün akaryakıt litre fiyatlarında zam var mı?" sorusuna yanıt arıyor. 19 Ocak 2024'te benzin, motorin (mazot) fiyatları ne kadar, güncel akaryakıt fiyatları kaç TL oldu?

Finans

Altın alınır mı, satılır mı? İslam Memiş, Tekrar fırsat vermeyecek dedi, merak edilen o tarihi açıkladı

Geçtiğimiz yıl yatırımcısının yüzünü güldüren altında hareketlilik devam ederken yatırımcılar, "Gram altın ne kadar olacak? Altın alınır mı satılır mı?" sorularına yanıt arıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın yatırımcılarına alım fırsatı veren tarihi açıkladı. Yatırımcılara Davos Zirvesi'ni takip etmelerini önerdi.

Finans

Gram altın ne kadar olacak? İslam Memiş Gün geldi çattı dedi, yatırımcıları uyardı, işte zirve tahminleri

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ABD enflasyon verileri öncesi altın yatırımı yapacakları uyardı. 2024 içindeki zirve tarihlerine de işaret eden Memiş altın için alım fırsatının devam ettiğini söyledi. Memiş, "Kişisel olarak elimde TL olsa ben bu fiyatlardan alırdım ve yükselişleri beklerdim. Altın yatırımı yapmak isteyen arkadaşlarımızın altının ucuz fiyatlamadan geçtiğini bilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Finans

Ankara-İzmir 3,5 saat olacak: Projenin yüzde 62'si tamamlandı, Bakan Uraloğlu tarih verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Ankara- İzmir arasını 3,5 saate düşürecek hızlı tren hattı projesinin yüzde 62'sinin tamamlandığını söyledi. Uraloğlu, hızlı tren hattının 2026 yılında hizmete açılacağını duyurdu.

Finans

Togg'da genel siparişler başlıyor, tarih verildi

Togg 2024 takvimini duyurdu. Togg T10X modeli için 2024 yılı sipariş döneminin başladığını duyurdu. Yeni siparişler 15 Ocak'ta alınacak, bu yıl çekiliş yapılmayacak. Togg, 2024 yılında kurumsal kullanıcılardan da sipariş toplayacak. Kullanıcılar isterlerse arkadan itişli V1 donanım tipini, uzun menzil seçeneğiyle de satın alabilecek.

Finans

TBMM'de İsveç için kritik tarih!

TBMM Dışişleri Komisyonu İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü 26 Aralık Salı günü görüşecek.

Haber

Sakarya tarihinin en yüksek kasım ve 11 aylık ihracat rekorunu kırdı

Sakarya'nın otomotiv ve diğer sektörlerdeki dış satımıyla tarihinin en yüksek kasım ve 11 aylık ihracat rakamına ulaştığı bildirildi.

Yurthaber

Yusuf Yazıcı Lille'i uçurmaya devam ediyor! Skoru belirleyen gol onun ayağından geldi, Fransız kulübünün tarihine geçti

Fransız ekibi Lille'de forma giyen milli yıldızımız Yusuf Yazıcı gollerine devam ederken, UEFA Konferans Ligi'nde oynanan Olimpia Ljubljana karşılaşmasını da boş geçmedi. 26 yaşındaki oyuncu Ljubljana karşısında 75. dakikada kaydettiği golle maçın skorunu belirlerken, kulüp tarihine de adını altın harflerle yazdırdı. İşte detaylar...

Spor

Mersin'deki Olba Antik Kenti'nde kadın heykeli ve 2 friz parçası bulundu

Helenistik dönemin önemli yerleşim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesindeki Olba Antik Kenti'nde, yürütülen kazı çalışmalarında milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kadın heykeli ve üzerinde mitolojik sahnelerin yer aldığı 2 friz parçasına ulaşıldı.

Yurthaber

75 yıl önce başladı! 5 bin yıl sürecek... 'Sadece Anadolu'yu değil bütün eski çağ dünyasını aydınlatan bir yer'

Kayseri'de 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde, 1948 yılında başlayan kazılar 75 yıldır sürüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kültepe, yaklaşık 3 kilometrelik alana sahip. Burada yapılan kazılar, 3 kilometrelik alanın yüzde 1 veya 2'si kadar. En az 5 bin yıl daha sürecek bir kazı periyoduna ihtiyacımız var" dedi. Kulakoğlu, "Kültepe, sadece Anadolu'yu aydınlatmıyor. Burası bütün eski çağ dünyasını aydınlatan bir yer' ifadelerini kullandı.

Haber

Tıp dünyasını bile şaşkına çevirdi! Başından vurulduktan sonra mucizevi bir şekilde hayatta kalan adam ters görmeye başladı

Adı gizli tutulan bir hasta başından vurulduktan sonra mucizevi bir şekilde hayatta kalmayı başarmasının yanı sıra tıp dünyasını şaşkına çeviren bir vaka olarak kayıtlara geçti. İsmi açıklanmayan hasta yaşadığı travmatik olayın sonrasında görüntüleri tersten görmeye başladı. Doktorlar vakayı özel olarak incelemeye başladı.

Trend

Peçenekler kimdir, nerede kuruldu? Peçeneklerin Türk tarihindeki önemi nedir, Peçenekler Türk mü?

Bazı islam kaynaklarında adı ‘Biçene, Beçenek’ ya da ‘Beçene’ olarak geçen Peçenekler, Anadolu ağzında ‘gayretli, iyi iş görür’ anlamına gelen ‘Peçeneke’ ya da ‘Beçenek’ olarak bilinen bir Orta Asya kavmidir. Göktürk dönemindeki Oğuz boylarındandır. Anayurtları Orta Asya’dır. Sonraları varlıklarını geliştirerek Sriderya (Seyhun) ve Volga (İdil) ırmaklarına yerleşmişlerdir. Çok güçlü, savaş deneyimli, kalabalık ve disiplinli ordulara sahiptirler. Peki, Peçenekler Türk mü?

Egitim

Margos Antlaşması nedir, neden önemlidir? Avrupa Hun Devleti Margos Barış Antlaşması’nı hangi devletle imzalamıştır, sonuçları nelerdir?

Margos Antlaşması, Avrupa Hun Devleti Hakanı Attila ile Doğu Roma İmparatorluğu arasındaki problemlerin giderilmesi amacıyla 434 yılında imzalanmştır. Her iki devlete eşitlik sağlamak amacıyla Attila özellikle, Tuna Irmağı'nda yer alan Margos Kalesi'nin önünde Bizans elçilerini at üstünde karşılamış ve bu antlaşmanın maddelerini bildirmiştir. Margos Antlaşması nedir, neden önemlidir?

Egitim

Sabar Devleti'nin kurulduğu yer ve tarihi nedir? Sabar Devleti hakkında bilgiler ve özellikleri nelerdir?

Sabarlar, Sibirya Bölgesi’ne adını veren ve Selçuklular’dan önce Anadolu’nun kapısını Türkler’e açan ilk Türk Kavmi olarak kaynaklara geçmiştir. Anadolu’ya ilk Türk akınlarını gerçekleştirerek Sasaniler’le Bizans’a karşı kurulan ittifaklarda yer almışlardır. 5-7. yüzyıllarda Kafkasya'nın kuzeyinde, Karadeniz'in doğu kıyılarında ve Kuban bölgesinde yaşayan Sabirler, Batı Sibirya'dan gelen göçebelerden ibaretti. Sabar Devleti'nin kurulduğu yer neresidir?

Egitim

Asya Avar Devleti özellikleri nedir? Avar Devleti ne zaman kuruldu, nasıl yıkıldı, kurucusu kimdir?

Avrupa Hun İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Avrupa’daki Türk varlığı son bulmamış, giderek çoğalmaya devam etmiştir. Hun İmparatorluğu’nun hükmünün son bulmasıyla Avarlar, Avrupa’ya ikinci büyük göçü gerçekleştirmiştir. Hem Asya’da hem Avrupa’da teşkilatlanmış; Asya’daki örgütlenme sürecinin hemen sonrasında Avrupa’ya geçtiler. Avarlar’a ait ilk bilgilere Bizanslı tarihçi Menandros Protektor ve Teofilaktos Simokates’in araştırmalarında rastlanır.

Egitim

Mukan Kağan kimdir, kimin oğlu? Mukan Kağan hangi devletin hükümdarıdır?

Tarihte kurulan devletlerde yer alan hükümdarlar; halkı yönetmek, savaş ve barış kararlarına imza atmak, ordu kurmak ve idare etmek gibi birçok görevi üstlenmişlerdir. Ordunun başında göreve çıkan hükümdarlar; yönettikleri ülkelerin sınırlarını genişletmeyi ve halkın yeni kaynaklara ulaşmasını kolaylaştırmayı amaçlamıştır. İyi bir devlet adamı ve komutan olan Mukan Kağan’da, Göktürk Devleti’nin önemli hükümdarlarından birisidir. Mukan Kağan kimin oğlu?

Egitim

Türk ismini kullanan ilk Türk devleti kimdir? Tarihte Türk ismiyle kurulan Türk devletleri ve özellikleri nelerdir?

Orta Asya coğrafyası, birçok Türk devletine ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarih boyunca; Asya, Afrika ve Avrupa bölgelerinde kurdukları devletlerle de dikkat çekmiştir. Savaş mücadelelerinde üst düzey başarı gösteren Türk toplumları, Dünya tarihinin şekillenmesinde önemli roller üstlenmiştir. Ayrıca Türkler, göçebe yaşam tarzları sonrasında yerleşik hayata geçerek, bulundukları coğrafyada söz sahibi olmuşlarıdır. Türk ismini kullanan ilk Türk devleti kimdir?

Egitim

Bumin Kağan kimdir, hangi devleti kurdu? Bumin Kağan'ın hayatı nasıldı, diğer adı nedir?

Göktürk Devleti’nin kurulmasında rol oynayan Bumin Kağan, tarihte büyük başarılarıyla bilinir. Aşina sülalesinin ve diğer Türk boylarının önderliğini sürdürmüş olan Bumin Kağan, Çin üzerinde egemenlik kurmaya başlayan Tabgaç Devleti’nin sınırlarını işgal etmesiyle dikkat çekmiştir. Türk tarihinde önemli yere sahip Bumin Kağan, Cücenlere karşı savaşarak, Çin ile olumlu ilişkiler kurmuştur. Göktürklerin Orta Asya’da geniş sınırlara ulaşmasına öncülük etmiştir. Bumin Kağan kimdir?

Egitim

Balamir Kağan kimdir, izlediği dış politika nasıldı? Balamir Kağan hangi devletin kurucusudur?

Avrupa'ya seferler düzenlemesiyle bilinen Balamir Kağan, Avrupa Hun Devleti başında uzunca süre hükümdarlık yapmıştır. Avrupa Hun Devleti, Avrupa ve Afrika kıtasına yayılan yüzölçümü ile bölgenin siyasi açıdan gelişmesinde rol oynamıştır. Orta Çağ’ın başlamasında etkili olan Balamir Kağan, Kavimler Göçü olarak da bilinen büyük göç hareketini başlatmıştır. Batıya doğru harekete geçen Hunlar, bölgede yaşayan Ostrogot ve Vizigotları mağlup etmiştir. Balamir Kağan kimdir?

Egitim

Göçebe yaşam tarzı özellikleri nelerdir? Göçebe yaşam tarzının sonuçları nedir, Türk kültürünü nasıl etkilemiştir?

Göçebe yaşam tarzını benimseyen topluluklar hayvancılık faaliyetlerini devam ettirmek amacıyla süresiz aralıklarla yer değiştirmiştir. Konargöçer olarak da adlandırılan göçebe yaşam tarzı, belirli bir toprağa bağlı kalmadan sürekli göç etmek anlamına gelir. İklim koşulları ve coğrafi şartlar, göçebe hayat tarzını benimsemiş toplumları etkiler. Tarımsal faaliyetleri az olan ve hayvancılıkla uğraşan topluluklar, göçebe yaşam tarzı ile soylarını yürütmüştür.

Egitim

Ötüken nerede, şu an hangi ülkede, nerenin başkentidir? Ötüken'in Türkler için önemi nedir, Ötüken'in şimdiki adı nedir?

Ötüken tarihte kurulan ilk Türk devletlerine başkentlik yapmasıyla dikkat çeker. Önemli kararların alındığı Ötüken bölgesi, birçok medeniyetin ve toplumun etkisi altında kalmıştır. Orta Asya tarihinde Ötüken, ilk Türk devletleri tarafından kutsal başkent olarak tanımlanmıştır. Tarihi metinlerde de Ötüken kelimesine sıkça rastlamak mümkündür. Bazı metinlerde “Ötügen” şeklinde de geçmiştir. Ötüken nerede, şu an hangi ülkede?

Egitim

Çin Seddi nerede, neden yapıldı? Çin Seddi neden ve ne zaman yapıldı?

Çin Seddi inşa edilen en uzun savunma duvarı olma özelliğine sahiptir. Heybeti ile büyüleyen Çin Seddi her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Tarihte Çin’i diğer devletlerin olası saldırılarına karşı koruma amaçlı inşa edilmiştir. Çin’in kuzeybatısı boyunca uzayan yapının bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. Çin Seddi’nin mimari yapısı ve tasarımı, inşa edildiği döneme ait izler taşımaktadır. Çin Seddi kime karşı yapılmıştır?

Egitim

Uygur Devleti kurucusu, özellikleri, bayrağı ve haritası nedir? Uygur Devleti ne zaman, nerede kuruldu ve nasıl yıkıldı?

Uygurlar tarihte yerleşik hayata geçen ilk Türk toplumu olmasıyla dikkat çeker. Uygur Devleti kurulduğu çağda, komşu medeniyetleri, kültürel ve yaşamsal açıdan etkilemesiyle ön plana çıkmıştır. Ayrıca Uygur Devleti tarihte kurulan en eski Türk devletleri arasında yer alır. Orta Asya’da kurulan devlet, Türk kültürünün gelişmesine katkı sağlamıştır. Uygur Devleti ne zaman, nerede kuruldu?

Egitim

Göktürk Devleti ne zaman ve nerede kuruldu, kaç yıl hüküm sürdü? Göktürk Devleti kurucusu, hükümdarları ve tarihi nedir, hangi boya mensuptur?

Göktürk Devleti tarihte “Türk” adını ilk defa kullanan devlet olmasıyla dikkat çeker. Ayrıca Göktürk Devleti Orta Asya bölgesinde en geniş sınırlara ulaşan devlet olma özelliğine sahiptir. Uzun süre bağımsızlığını sürdüren devlet “Köktürk” adıyla da bilinmektedir. Türk diline ait en eski yazılı kaynaklara da Göktürkler döneminde rastlanır. Göktürk Devleti'nin tarihi ve özellikleri nedir?

Egitim

Anadolu'da kurulan ilk Türk devletleri hangileridir? Anadolu'da kurulan ilk Türk devletleri özellikleri ve katkıları nelerdir?

Tarihteki Türk akınları sonrası Büyük Selçuklu hükümdarlığının Bizans Devleti ile yaptığı Malazgirt Meydan Muhaberesi'nde elde edilen zafer, Anadolu'nun kapılarını Türklere açmıştır. 1071 yılı sonrası Anadolu'nun tamamına yerleşen Türk boyları farklı büyüklüklerde devletler kurmuştur. Kurulan devletler genellikle küçük ve mahalli idareler olarak karşımıza çıkar. Peki, Anadolu'da kurulan ilk Türk devletleri haritası nasıldır?

Egitim

Asya Hun Devleti kurucusu, hükümdarları, özellikleri, bayrağı ve haritası nedir? Asya Hun devleti ile ilgili bilgiler nelerdir?

Türkler tarafından tarihte birçok devlet kurulmuştur. Orta Asya'da kurulmuş ilk Türk devletleri arasında yer alan Asya Hun Devleti, tarihi olaylarla ön plana çıkmıştır. Asya Hun Devleti, Türk dünyasının şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Siyasi ve askeri başarılarıyla ön plana çıkan Asya Hun Devleti'nin kurucusu kimdir, özellikleri nelerdir?

Egitim

Avrupa Hun Devleti kurucusu, hükümdarları, özellikleri, bayrağı ve haritası nedir? Avrupa Hun devleti ile ilgili bilgiler nelerdir?

Dünya tarihinde önemli rol oynayan Avrupa Hun Devleti, farklı göçler sonrası kurulmasıyla dikkat çeker. Türklerin Avrupa bölgesinde kurduğu ilk devlet olma özelliğine de sahiptir. Türk tarihi bakımından önemli olmasıyla ön plana çıkan Avrupa Hun Devleti, siyasi ve askeri gücüyle birçok devlete örnek olmuştur. Peki, Avrupa Hun Devleti hükümdarları kimlerdir?

Egitim

İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti nedir, hükümdarı kimdir? İlk Müslüman Türk devleti İslamiyet'i ne zaman kabul etti?

Türkler 10. yüzyıl sonrasında bireysel, toplumsal veya devlet halinde İslamiyet'i kabul etmeye başlamıştır. Türklerin Gök Tanrı inancı ve İslamiyet arasında birçok benzer özellik bulunur. İslamiyet öncesi Türklerin Müslüman Araplarla ilk karşılaşması ise 7. yüzyıla uzanır. İslamiyet ile birlikte yaşam tarzları da değişmeye başlamış ve günümüze kadar şekillenerek gelmiştir. Peki, ilk Müslüman Türk devleti hangisidir, özellikleri nelerdir?

Egitim

Tarihteki ilk Türk devletleri nelerdir? İlk Türk devletleri ve uygarlıkların özellikleri nelerdir?

Türkler devlet teşkilatına önem vermeleri sebebiyle tarih boyunca irili ufaklı birçok devlet kurmuştur. Türklerin kurdukları devletler, kendi kültürlerinin kuruldukları coğrafyada yayılmasını sağlamıştır. Tarihteki ilk Türk devletleri, Asya ve Avrupa kıtalarında kurulmuştur. Türklerin siyasi yaşama adım atmaları ise Hun devletinin kurulmasıyla başlamıştır. Teşkilatlanmaya verilen önem ise tarihteki ilk Türk devletlerin başarılı olmasına katkı sağlamıştır. İlk Türk devleti kim tarafından kuruldu?

Egitim

İstanbul'u kuşatan ilk Osmanlı padişahı kimdir, Yıldırım Beyazid kaç defa kuşatmıştır? İstanbul'u kuşatan Osmanlı padişahları kimlerdir?

İstanbul bölgesi hem coğrafi konumu hem de ekonomik zenginlikleri ile tarihte birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde birçok kez kuşatılan İstanbul, saldırıları geri püskürtmeyi başarmıştır. Devletler İstanbul'u ele geçirerek denizlerde ve iki kıta arasında geçiş konumunda olmayı amaçlamıştır. Peki, İstanbul'u kuşatan ilk Osmanlı padişahı kimdir?

Egitim

İstanbul'u kuşatan ilk Türk devleti hangisidir? İstanbul'u kuşatan ilk Müslüman Türk topluluğu özellikleri nedir?

Tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir konuma sahip İstanbul, birçok devlet tarafından kuşatma altına alınmıştır. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde onlarca kez kuşatılan İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyetin ilgisini çekmiştir. Devletler ve beylikler İstanbul ilini ele geçirerek siyasi ve ekonomik konum elde etmek için uzun uğraşlar vermiştir. Peki, İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğu özellikleri nedir?

Egitim

Mısır'da kurulan ilk Türk devleti hangisidir? Mısır'da kurulan ilk Türk İslam devleti nedir, özellikleri nelerdir?

Mısır bölgesi geniş kıta sahanlığı ve tarıma elverişli toprakları sayesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hz. Ömer döneminde İslam Devleti sınırlarına dâhil edilen Mısır bölgesinde merkezi hükümet tarafından atanan valiler arasında Türklerde bulunuyordu. Atanan valilerin bağımsızlıklarını ilan etmeleri neticesinde Mısır'da Türk devletleri kurulmuştur. Kurulan devletler yaklaşık 1000 yıl bölgede hüküm sürmüştür. Peki, Mısır'da kurulan Türk devletleri nelerdir?

Egitim

Moğollar Türk mü, Moğollar nasıl çöktü? Moğollar kimdir, hükümdarları kimlerdir?

Tarihte Orta Asya'da birçok devlet kurulmuştur. Kurulan devletler bulundukları bölgede askeri ve siyasi başarılarıyla tarihe yön vermiştir. Orta Asya'da kurulan en önemli devletler arasındaki Moğol İmparatorluğu'nun Türk kökenli olup olmadığı merak edilmektedir. Eski bir imparatorluk olan Moğollar toplumunda Doğu ve Orta Asya toplulukları yer almıştır. Peki, Moğollar Türk mü?

Egitim

Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti hangisidir, özellikleri nelerdir? Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti özellikleri nelerdir?

Türkler Orta Asya bölgesinde tarih sahnesine çıkmıştır. Orta Asya'da at üstünde ve çadırlarda göçebe yaşam süren Türk boyları çeşitli devletler kurmuşlardır. Kurulan devletler, yerleşik yaşam tarzları ve dini yaşantıları ile tarihte önemli rolleri üstlenmiştir. Türklerin devlet kurması ise boyların siyasi açıdan birlik sağlaması sonucu ortaya çıkmıştır. Peki, Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti hangi devletlerle ilişki kurmuştur?

Egitim

Tarihte kurulmuş 16 Türk devleti ve kurucuları kimdir? Bilinen ilk Türk devletleri ve ortak özellikleri nelerdir?

Tarihte Türkler Orta Asya'da, Anadolu'da ve Avrupa'da birçok devlet kurmuş ve kuruldukları coğrafyada bulunan yerel halkı yönetmişlerdir. Kurulan Türk devletlerindeki fetih inancı ve askeri başarılar, boy veya beyliklerin devlet kurma arzusunu desteklemiştir. Asya Hun Devleti, Göktürk Devleti, Uygurlar ve Avrupa Hun Devletleri, tarihte kurulmuş ilk Türk devletleri arasında yer alır. Peki, tarihte bilinen ilk Türk devletleri hangileridir?

Egitim

Yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti hangisidir, yerleşik hayata ne zaman geçmiştir? Yerleşik hayata geçip tarımla uğraşan Türk devletleri hangileridir?

Türk toplumları geçmiş tarihlerinde göçebe hayat tarzıyla ön plana çıkmışlardır. Orta Asya'nın coğrafi koşulları ve Türklerin inanç sistemleri göçebe hayat tarzının benimsenmesinde etkili olmuştur. Diğer toplumlar zaman içinde oluşan kültürel ve siyasi etkileşimler, Türklerin yerleşik hayata geçmelerinde rol oynamıştır. Peki, Türkler ne zaman yerleşik hayata geçti?

Egitim

Depremin etkilediği Gaziantep'teki tarihi yapılar bilimin ışığında onarılacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Gaziantep'te bulunan tarihi yapı ve mekanlardaki hasar kayıt altına alındı.

Yurthaber

Yontma Taş Devri özellikleri nelerdir, bu dönemde insanlar nerede barınmışlardır? Yontma Taş Devri hakkında bilgiler

İnsanlık tarih boyunca birçok çağ yaşamıştır. Her çağın kendine has özellikleri ve günümüze kadar ulaşan izleri bulunmaktadır. Bu çağları birbirlerinden ayıran farklılıkları ile dünyanın en eski olan çağı Taş Devri olarak isimlendirilmiştir. Üç ayrı dönemden oluşan Taş Devri’nin dönemlerinden biri de Yontma Taş Devri adı verilen devirdir. Paleolitik Devri olarak da bilinen Yontma Taş Devri'nde insanlar nerede barınmışlardır?

Egitim

Tarih eş anlamlısı nedir? Tarih kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Günlük konuşma dilinde kullandığımız sözcüklerin genel olarak eş anlamlıları bulunur. Bir kelimeyi çok fazla tekrar etmemiz gerektiğinde kullandığımız sözcüğün eş anlamlısını cümle içinde kullanmak anlam bütünlüğünü koruyacaktır. Eş anlamlılar anlam bakımından birbirlerini karşıladıkları için anlam bozukluğu yaşanmaz. Tarih kelimesi de eş anlamı kelimelere sahiptir. Peki, tarihin eş anlamlısı olan kelime nedir, cümle içinde nasıl kullanılır?

Egitim

Bitlis Dereüstü Islah Projesi ile tarihi dokusuna kavuşuyor

Bitlis "Dereüstü Islah Projesi" ile tarihi dokusuna kavuşuyor

Yurthaber

Bitlis'in tarihi silüeti Dereüstü Islah Projesi ile ortaya çıkarılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen proje kapsamında ortaya çıkarılan köprüler ve tarihi yapılar restore ediliyor, Bitlis Deresi'nin kenarında millet bahçesi oluşturuluyor - Bitlis Valisi Oktay Çağatay: - "İmara aykırı binalar ortadan kalkınca o bölgede çok sayıda tarihi yapı ve 1500'lü yıllardan kalma 10 köprümüz ortaya çıktı. Bu köprüleri, tarihi hamamları ve hanları restorasyona aldık"

Yurthaber

Tarihin izlerini taşıyan Rüstem Paşa Camisi, döneminin mimari özelliklerini yansıtıyor

Tarihin izlerini taşıyan Rüstem Paşa Camisi, döneminin mimari özelliklerini yansıtıyor

Yurthaber

Isparta'da 461 yıllık Tarihi Üzüm Pazarı'nın restorasyonunda sona yaklaşıldı

Isparta'da 461 yıllık Tarihi Üzüm Pazarı'nın restorasyonunda sona yaklaşıldı

Yurthaber

Tarihi değiştirecek ilginç keşif! Komplo teorilerini ateşledi... “Hitler intihar etmedi mi?” iddiası gündemde

Arjantin kıyılarında yakın zamanda bulunan bir denizaltı enkazı tarihçilerin ilgisini çekti. Komplo teorilerini ateşleyen denizaltının Adolf Hitler’i Almanya’dan gizli bir Nazi çiftliğine taşıdığı iddia edildi. Denizaltı enkazının bulunmasından sonra Hitler’in intihar etmediğini iddia edenler ‘en somut kanıtın’ bulunduğunu söyledi.

Trend

Rodos'taki Osmanlı mirası eserler adadaki Türk medeniyetinin izlerini taşıyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın 1522'deki fethinin ardından yaklaşık 400 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Rodos Adası'na gelenleri, fethin simgesi olarak inşa edilen Süleymaniye ile halen ibadete açık tek cami Pargalı İbrahim Paşa camilerinin silueti karşılıyor - Adanın yerli Türklerinden 87 yaşındaki Şahap Kaşlıoğlu: - "Pargalı İbrahim Paşa Camisi'nin yapımına 1530'da başlanmış ve inşası 10 yıl kadar sürmüş. Caminin ibadete açıldığı 1540 yılında ise önüne çınar ağacı dikilmiş. Dikene Allah rahmet eylesin, ben de hala gölgesinde oturuyorum"

Yurthaber

Kars'ta köy ortasındaki kilise, haç planlı ve kubbeli mimarisiyle dikkati çekiyor

Yapılış tarihi kesin bilinmeyen kilise, kente gezi amaçlı gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yapılar arasında bulunuyor - Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Arslan: - "Serbest haç planlı ve kubbeli bir kilise. Özelikle de üzerinde saçak kısımlarında ve kubbe külahında kabartma, bazı geometrik ve bitkisel süslemeler mevcut"

Yurthaber

Pınara Antik Kenti'nde sarp yamaca oyulmuş kaya mezarları tatilcilerin rotasında

Antik kenti ziyaret eden Batur Alp Özoğul: - "Burada yaşayan uygarlıkların nasıl yaşadığını hissetmek, kavramak çok güzel bir duygu" - Fotoğraf sanatçısı Semih Soycan: - "Antik tiyatro çok güzel görünüyor. Henüz gün yüzüne çıkmamış birçok eser de var"

Yurthaber

Kocaeli'de Fotoğraf Teknolojileri Müzesi açıldı

Kocaeli'de "Fotoğraf Teknolojileri Müzesi" açıldı

Yurthaber

Cami imamı çocuklara hem hayvan sevgisi aşılıyor hem geçmişi öğretiyor

Sinop'un Saraydüzü ilçesinde Başekin Köyü Merkez Camisi'nde imamlık yapan Kenan Küçükçadırcı, cami bahçesinde beslediği tavşan, güvercin ve tavuklarla Kur'an kursuna katılan çocuklara hayvan sevgisi aşılarken, bahçede köyde kullanılan eski eşyaları sergileyerek geçmişi de anlatıyor - İmam Kenan Küçükçadırcı: - "Çocukların tepkileri çok güzel. Sadece hayvan sevmek için dahi gelen çocuklarımız var. Tabii bu vesileyle de kursa katılıyorlar"

Yurthaber

2022 ÖSYM takvimi açıklandı! KPSS ne zaman yapılacak?

KPSS sınavlarının iptal edilmesinin ardından sınavlar başka zamana ertelenmişti. Yeni yapılacak olan 2022 KPSS sınavlarının tarihleri merakla bekleniyordu. ÖSYM Yönetim Kurulu kendi sitesinden KPSS tarihlerini açıkladı. İşte güncel KPSS takvimi…

Haber

Konya İl Eğitim Tarihi Müzesinde 10 bine yakın materyal sergileniyor

Müze sorumlusu Ahmet Çelik: - "İl Eğitim Tarihi Müzesi geçmişten günümüze Konya'nın eğitim mirasını ortaya koymayı amaçlıyor"

Yurthaber

Giresun'da fındık hasat tarihleri belirlendi

Giresun'da fındık hasat tarihleri belirlendi

Yurthaber

Adana'da höyükte bulunan 3 bin 800 yıllık mühür kentin ticari hayatına ışık tutuyor

Müze Müdürü Nalan Çopuroğlu Yastı: - "Tepebağ'da bu mührün bulunmasından, milattan önce 1800'lü yıllarda Anadolu ve Suriye arasında çok önemli ticari bir ağının bulunduğunu ve bu ticaret yolunda Adana'nın çok önemli bir istasyon olduğunu anlıyoruz"

Yurthaber

Ardahan'da kanyonun zirvesindeki Şeytan Kalesi tatilde ziyaretçilerini ağırlıyor

Ardahan'da kanyonun zirvesindeki "Şeytan Kalesi" tatilde ziyaretçilerini ağırlıyor

Yurthaber

Kültür turizmi rotasındaki Şanlıurfa ve Gaziantep, bayram tatilinden umutlu

Göbeklitepe, Zeugma Mozaik Müzesi, Rumkale ve Halfeti gibi birçok önemli turistik alanı bünyesinde barındıran ve eşsiz lezzetleriyle de damak ziyafeti çeken Gaziantep ve Şanlıurfa'daki turizm sektörü, Kurban Bayramı rezervasyonlarını büyük oranda doldurdu - TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Soner Bacaksız: - "Bölgemizdeki otellerin doluluk oranlarına baktığımızda yüzde 80 civarında. Tatil haftasında yüzde 90'ların üzerine çıkmasını bekliyoruz"

Yurthaber

Erzincan'da 615 ve 545 yıllık meşeler anıt ağaç olarak korumaya alınacak

Refahiye ilçesine 35 kilometre uzaklıktaki Bostandere köyünün sakinleri, iki meşe ağacının anıt ağaç olarak tescili için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurdu - Doğu Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Selami Öksüz: - "Bu köydeki meşe ağacımızı şu ana kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunan 'en yaşlı meşe ağacı' olarak tespit ettik"

Yurthaber

11 Soruda Genel Kültür Bilgini Test Edebileceğin Doğru/Yanlış Anketi

Tarihten sanata, genel kültürden filmlere kadar birçok zorlu sorunun bulunduğu bu testten kaçını doğru yapabileceksin?

Trend

Bitlis Deresi'nin üzerindeki yapıların yıkılmasıyla 8 tarihi köprü ortaya çıktı

Bitlis şehir merkezinde yürütülen Dereüstü Islah Projesi ile kentteki tarihi yapıların eski ihtişamına kavuşturulması hedefleniyor - Bitlis Eren Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirtaş: - "Betonarme yapıların yıkılmasıyla Bitlis'in tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı"

Yurthaber

TYT Tarih soruları yayımlandı mı? 2022 YKS TYT Tarih cevap anahtarı açıklandı mı?

TYT Tarih soruları yayımlandı mı? 18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının ardından vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi internet arama motorlarında '2022 YKS TYT Tarih cevap anahtarı açıklandı mı?' sorusunun yanıtını öğrenmek için sorgulama yapıyor. İşte YKS TYT Tarih soruları ile ilgili merak edilenler...

Egitim

Bursa'da 20 bin öğrenci 100 Türk büyüğünün hayatını kitap okuyarak öğrendi

Bursa'da 20 bin öğrenci 100 Türk büyüğünün hayatını kitap okuyarak öğrendi

Yurthaber

Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Tarım, Kültür, Turizm ve Tarih Festivali başladı

Festivalde Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesinin kabrinin bulunduğu Hırkatepe köyünde dua edildi

Yurthaber

Sinop'ta 2 bin 500 yıllık surların çevresindeki yapıların yıkımı tamamlandı

Sinop'ta 2 bin 500 yıllık surların çevresindeki yapıların yıkımı tamamlandı

Yurthaber

Bilim o soruya cevap verdi! Antik Roma’nın viagrası neden kayboldu?

Antik Roma’da viagra olarak kullanılan ve İmparator Jül Sezar’ın en sevdiği bitki olan silfiyumun neden bir anda ortadan kaybolduğuna bilim cevap verdi. İmparator Nero’nu döneminde bitkinin neslinin tükendiği belirtilirken 2 bin yıllık gizem çözüldü.

Trend

Çorum'da turistlere müzik eşliğinde tarih yolculuğu

Hitit Üniversitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hayata geçirilen "Müzede Müzik Var Projesi" kapsamında kentteki müze ve ören yerlerinde müzik dinletileri sunulmaya başlandı - Vali yardımcısı Hakan Kubalı: - "Türkiye'nin ilk arkeolojik kazısı, Büyük Önder Atatürk'ün imzasıyla, 1935 yılında Alacahöyük'te başladı. Dolayısıyla burası önemli bir merkez."

Yurthaber