Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıdaların listesini yayımlamaya devam ediyor. Özellikle et ve zeytinyağında sıklıkla hilekarlık yapıldığı gözlemlenirken Bakanlık vatandaşın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Peki, 16 Ocak tarihindeki güncel listeye neler girdi? İşte detaylar...
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıdaların listesini yayımlamaya devam ediyor. Vatandaşın gıdada yaşayabileceği mağduriyetin önüne geçmek için denetimlerin sıkı bir şekilde sürdüğü bu dönemde; ürünlerinde vatandaşın sağlığını tehlikeye sürükleyen markalar, ifşa ediliyor. Bakanlığın dün yayımlanan listesinde ise baharattan boya, bitkisel macunlarda ilaç tespit edildi. İşte detaylar...
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş listesi ile gıda sahtekarlarını ifşa etmeye devam ediyor. Son olarak 8 Ocak 2025 tarihli liste yayınlandı ve yeni markalar ifşa oldu. Kıyma ve köftede kanatlı eti, baklavada yer fıstığı, tereyağında bitkisel yağ, sumakta gıda boyası, yoğurtta nişasta tespit edildi. Ancak listenin en dikkat çeken detayı ise Antalya Kemer'deki 5 yıldızlı bir otelin Adana kebabında çıkanlar oldu. İşte o skandal detaylar...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' listesi vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Ülke genelinde insan sağlığını tehlikeye düşürecek ürünler tek tek listelenirken, yeni yılın ilk listesi de yayınlandı. Listede 'kuvvet artırıcı' olarak yer alan 'Bolld Extra Epimedyum ve kırmızı ginsengli bitki karışımlı çikolata' adlı üründe ilaç etken maddesi tespit edildi. Listede Antalya'dan bir kasabın ise dana etine tek tırnaklı eti karıştırdığı görüldü.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş listesi ile insanların sağlığıyla oynayanlar tek tek ifşa ediliyor. Bazı firmaların at eti ve eşek eti satması ise ülkede infial yaratmıştı. Konuyla ilgili olarak harekete geçildi. Bakan Yumaklı kesimhanelerde canlı hayvanların, karkasların, yan ürünlerin, personel hareketlerinin izlenmesi maksadıyla işlemlerin yapıldığı tüm alanlara kamera yerleştirme mecburiyeti getirildiğini açıkladı.
Bilimsel ismi "Citrullus lanatus" olan karpuz bitkisinin tohum veya fide ile yetiştirilmesi mümkündür. Bu bitkinin yetiştirileceği ortamda iyi hava alabilen, pH seviyesi 6-7 aralığında olan bir toprak kullanılmasıyla önemlidir. Buna ek olarak yetiştirme sürecinde oluşturulan tünellerle gerek sulama işlemleri gerek ise bakım uygulamaları desteklenebilir. Dolayısıyla karpuz yetiştiriciliğinde önem arz eden temel aşamaların sıralı olarak aktarılmasında fayda vardır.
Domatesin evlerde, tarlalarda ve seralarda yetiştirilmesi uygundur. Bitkinin toprak ve iklim isteklerine göre oluşturulan ortamda ürünün hasadından verim alınması söz konusu olur. Bu nedenle domates yetiştiriciliğinde ortam hazırlama, dikim yapma, gübreleme ve sulama işlemlerini tamamlama gibi aşamalardan bahsedilmelidir. Böylece uygun koşullarda yetiştirilen üründen 3 ay içerisinde meyve alınabilir.
Faydalı bir bitki olan ve kök yumruları ilaç ve baharat üretiminde tercih edilen zencefilin bilimsel adı "zingiber officinale" olarak bilinir. Söz konusu bitkinin yetiştirilmesi için kök veya fidan dikimi yapılabilir. Ayrıca nemli ve fazla güneş almayan ortamlarda zencefil bitkisinin hızlı bir şekilde büyümesi sağlanır. Ancak bitkiden verim alınması için uygun sulama, gübreleme ve bakım tekniklerinin öğrenilmesi önem arz eder.
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yılbaşı öncesi ağaç kesimini önlemek için başlattığı "yılbaşı ağacı" nöbetini 7 gün 24 saat sürdürüyor. Ekipler, çam ağacı dalları veya fidanları sökenlerin engellenmesi için tarama yaparken İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Şakir Güneri "İstanbul'da tedbirleri artırdık, tüm ekiplerimizin izinlerini kaldırdık. Ekiplerimiz takviye ekiplerle tüm ormanları tarıyor, belli noktalarda nöbetler tutuluyor" dedi. Güneri, bu suçun cezasını da açıkladı.
Genellikle gölgelik ortamda yetiştirilen avokado, güneş yanıkları ve şiddetli rüzgar gibi sert hava koşullarından korunmalıdır. Buna ek olarak avokado yetiştiriciliğinde budama işleminin yalnızca gerekli görüldüğü takdirde yapılması gerekir. Dikilen fidanların genç ağaçlara dönüşme dönemindeyse farklı sulama ve bakım uygulamaları tercih edilebilir. Bu bağlamda meyveden verim alınması için dikim işleminden önce üretim ortamına uygun olan avokado çeşidinin seçilmesi oldukça mühimdir.
Aronya bitkisi bilimsel ismi Aronia melanocarpa olan ve gülgiller familyasında yer alan ürünlerdendir. Bu bitkinin 2012 senesinden beri ülkemizde de yaygın bir şekilde yetiştirildiği görülür. Farklı iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayabilen aronya, birtakım önemli şartlar göz önünde bulundurulduğu takdirde ise daha verimli bir şekilde yetiştirilir. Bu kapsamda aronya bitkisi için en uygun olan ortam ve iklim koşullarıyla temel yetiştirme adımları açıklanmalıdır.
Tarım Bakanlığı gıdada hileli ürünleri ifşalamaya devam ediyor. Liste yenilendi ve bir kez daha vatandaşa sakıncalı ürünler yediren markalar belli oldu. Listede İstanbul'dan kıyma ve Afyonkarahisar ile Kayseri'den sucuk girmesi görenleri şaşırttı. Öte yandan neredeyse her markette satılan Arifoğlu baharatlarından bu kez de kekikte yabancı maddeye rastlandı. İşte herkesin görmesi gereken o liste...
Sahte içki, eşek eti katılan sucuk, zeytin yağı yerine tohum yağı gibi ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ tek tek gün yüzüne çıkarken aralarına bir yenisi daha eklendi. Gaziantep'te yapılan bir depo baskınında 7 milyon 611 bin TL değerinde tam 60 bin 885 adet sahte markalı tavuk bulyon ele geçirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yasal olarak piyasaya arz edilen etil alkolün, yasa dışı alkol ve içki ticaretine konu edilmesini önlemek amacıyla düzenleme yaptı. Buna göre, etil alkol toptan satıcıları, stoklarında 50 bin litreden fazla tıbbi kullanım amaçlı etil alkol bulunduramayacak.
2024 yılına damga vuran skandallardan biri de gıdada yaşanan olaylar olmuştu. En çok ise Köfteci Yusuf'un şubesinde domuz etine rastlanması konuşulmuştu. Bakanlık o listeyi yeniledi ve bazı markaların bazı ürünlerde yine domuz eti çıktı. Öte yandan İstanbul'un göbeğindeki bir börekçi de kendine sakıncalı listede yer buldu. İşte vatandaşların sağlığını hiçe sayan o duyarsız firmaların tam listesi...
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, meclisteki bütçe görüşmeleri sırasında konuşma yaptı. Gıda denetimlerinin yayınlanması hakkında konuşan Bakan Yumaklı, bu uygulamaya ek olarak işletme denetimlerinin takip edildiği Karekod Uygulamasını hayata geçirdiklerini belirtti ve "2025 yılında bu uygulamayı zorunlu hale getireceğiz" dedi.
Gıda etiket, reklam ve broşürlerindeki resimler ve örnekli gösterimler, tüketiciyi yanıltıcı terimlerle aynı kapsamda incelemeye tabi tutulacak. "Yüzde 100 doğal", "gerçek doğal", "hakiki doğal", "en doğal" gibi ifadeler kullanılamayacak. Gıdanın grubunu, adını veya bileşenlerini vurgulamak için "hakiki bal", "gerçek meyve/meyveli", "hakiki Maraş Dondurması", "gerçek çikolata" veya "gerçek lezzet" gibi ifadeler tercih edilemeyecek.
Türkiye'nin 2024 yılında en çok konuştuğu konulardan biri de gıdadaki skandal oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı markaları da ürünleri de tek tek ifşaladı. Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti çıkması kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı. Şimdi o listeye bir köfte markası daha girdi. Sakıncalı listede yer alan marka müşterilerine bakın ne yedirmiş...
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıdaların listesini yayımlamaya devam ediyor. Milyonlarca vatandaşı şaşırtan listeye eklenen ürünlerin zeytintağı, et ve süt ürünleri ile ağırlık oluşturması dikkat çekiyor. Mide bulandıran detayların olduğu listede et dönerde yapılan sahtekarlık şok etti. İşte gıda sahtekarlığına son giren markalar...
Orchidaceae familyasının içerdiği orkide türlerinden biri olan salep, başak çiçekli ve salkımlı bitkilerdendir. Bu bitkinin yumrularının dövülmesiyle beyaz renkli toz olan sahlep elde edilir. Tek köklü olan salep bitkisinin nisan-mayıs aylarında hasat edilen yumruları yeniden ekilebilir. Sabır ve itina gerektiren salep yetiştiriciliğinin doğru adımlarla tamamlanmasıysa toprağı hazırlama, ilaçlama, yumruları uygun derinliğe yerleştirme ve ideal sulama tekniklerini kullanma becerisi gerektirir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş gıdaların listesini yayımlamaya devam ediyor. Pekmez, zeytinyağı, sucuk, süt ürünleri listeye her gün girmeye devam ediyor. Vatandaş gıda ürünlerinde yaşanan hilekarlığı ise yakından takip ediyor. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı sahtekar gıdaların listesi...
Tarım ve Orman Bakanlığı birçok üründe taklit ve tağşiş ürünlere ilişkin yayınladığı listelere devam ediyor. Bakanlık bu sefer de çayda usulsüzlük yapıldığını açıkladı. 4 çay markasının ürünlerinde ortaya çıkan gıda boyası sonrası uzman isim ise ne sonuçlar doğurabileceği hakkında konuştu.
Gıda sahtekarları dur durak bilmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı hileleri bir bir ifşa ederken sahtekarların çayın rengine de hile karıştırdığı ortaya çıktı. Vatandaş, keyifle içtiği çayda hile olabileceğini öğrenince "Bari çaya yapmasalar. Her şeye el attılar. Yani bırakın da çayımızı keyfimizle içelim" diye isyan etti. Uzmanlar "Çaya tavşan kanı rengini kazandırmak için boyalar ilave ediliyor. Yakalandığı örnekler var" dedi. Peki, boyalı çay nasıl anlaşılır? Alırken neye dikkat etmeli?
Gıdada skandallar bitmek bilmiyor. Vatandaşın para vererek aldığı ürünlerde resmen insan hayatıyla oynanıyor. Tarım Bakanlığı'nın markaları ve ifşa ettiği ürünler listesi yenilendi. Çok sayıda ürünün yer aldığı listede market raflarını süsleyen Arifoğlu baharat da yer aldı. Sumakta onay verilmeyen bir ürünün kullanıldığı tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı gıda işletmelerinin uyması gereken kurallara yönelik kılavuzunu güncelledi. Yeni kılavuzda gıda etiketleri vejetaryen/vegan kavramlarının kullanımıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. Öte yandan ambalajlarla ilgili de yeni kararlar alındı. Marketlerde yeni bir dönemi başlatacak bu kararlara göre artık ambalajların üzerindeki bazı ifadeler kullanılamayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada hile yapan firmaları paylaşmaya devam ediyor. Denetimleri sıkı bir şekilde yapan Bakanlık, aynı kasabı ikinci kez yakaladı. Kasabın sucuğunda at ve eşek eti kullandığı tespit edildi. Ayrıca, kaşar peynir ve tereyağında bitkisel yağ karışımı olduğu belirlendi.
Tatlıcılar dikkat! Baklavacıdan, şekerpareciye kadar herkes denetlenecek. Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan, "Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, fruktoz ve glukoz şurubu gibi ürünlerin piyasaya arzında ürün adlarının yanında parantez içinde elde edildikleri kaynak yazılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıda ürünlerinin listesine ekleme yapmaya devam ediyor. Yoğurttan sucuğa kadar listeye birçok ürün eklenirken vatandaş şaşkınlığını gizleyemiyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi börek ise Bakanlığın listesinden hiç düşmüyor. Kıymalı börekten bu sefer kanatlı eti ve sakatat çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş ürünlerin listesini paylaşmaya devam ediyor. Vatandaş yeni eklenen ürünleri yakından takibini yapıyor. Ünlü markaların da listede yer alması vatandaşları şaşırtsa da alışveriş öncesi bu listeye bakılmadan markete gidilmiyor. Ayran ve peynirde netamisin tespit edilirken; pekmez ve çikolatada ilaç etken maddesi bulundu. İşte bakanlığın listeye eklediği yeni ürünler...
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıda listesine yeni markaları eklemeye devam ediyor. Vatandaşların alışveriş yapmadan önce mutlaka kontrol ettiği gıda listesi uzadıkça uzadı. Dev markalardan küçük markalara kadar her bir gıda ürününün denetlendiği bu dönemde alınan numuneler Bakanlığın laboratuvarında inceliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesi güncellenmeye devam ediyor. Yapılan her güncellemede ise adeta yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Zincir marketler ve e-ticaret sitelerinde satışa sunulan 2 ünlü bal markası da bakanlık listesinde yer aldı. Listeye göre 2 markanın da süzme çiçek balında taklit veya tağşiş tespit edildi.
Hemen herkesin tükettiği ünlü markaların ürünlerinden yine sağlıksızlık fışkırmaya devam ediyor. Et dönerde sakatat mı dersiniz, zeytinyağına farklı ürünlerin karıştırılması mı... Tarım ve Orman Bakanlığının ifşa ettiği marka ve ürünlerin listesi uzadıkça uzadı. Peynirde koyun sütü dahi bulunamadı! Ayrıca en ünlü viski markalarından birinde "gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol" tespit edilmesi 'pes' dedirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığının Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar listesi vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Daha önce Sultangazi, Pendik ve Kağıthane'de bulunan börekçilerde kıymanın içine insan sağlına zarar verecek ürünlerin tespit edilmişti. Sarıyer Böreği adı altında İstanbul'da birçok börekçi bulunurken, bir skandal daha yaşandı. Fatih'te bulunan bir börekçide, börek için hazırlanan kıymanın içinde sakatat (Taşlık) tespiti yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehdit eden gıdaların yer aldığı listeyi paylaştıktan sonra birçok kişi gıda sektöründe alışveriş yaparken dikkatli olmaya başladı. Bakanlığın ara ara güncellediği liste vatandaşların yakın takibinde. Taklit-tağşiş yapılan gıdalar listesi güncellendi Listeye göre, tost peyniri, zeytinyağı, takviye edici gıda, köy yoğurdu, kaymak, tereyağı, kıymalı börek harcı, pişmiş et döner, kıyma ve kasap köftede hile yapıldığı tespit edildi.
Daha neler göreceğiz? Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıdaların listesini yayımlamaya devam ediyor. Sucuktan dil, peynirde natamasin derken listeye eklenen ürün sayısı 733 oldu. Bakanlığın yayımladığı listeye 'köy tipi' olarak sayılan yoğurt da girdi. Bakanlığın açıklamasına göre köy tipi yoğurtta 'bitkisel yağ ve jelatin' tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapan üreticileri ve firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Gıda teröründe bu defa zeytinyağı, tereyağı, döner, yoğurt, börek, köfte gibi birçok gıda ürününde de sahtecilik yapıldığı ortaya çıktı. İşte o liste...
Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesinde yumurta üretimi yapan bir işletmede kuş gribi vakasının belirlendiğini ve enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtaların derhal imha edildiğini belirterek "Ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir" ifadesini kullandı.
Vatandaşlar, gıdada ihlal yapan kurum ve markaları inceleme devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş ürünler listesi güncellendi. Listede daha önce vatandaşlara, tek tırnaklı eti, kanatlı eti yedirildiği görülürken şimdi de Denizli'de bir pide salonunda pidenin içine sakatat (kalp) karıştırıldığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayımladıktan sonra sık sık listeyi güncellemeye devam etti. Sahtekarların yaptıkları hileleri ve ürünlerin içerisinde kullandıkları maddeleri duyanlar kulaklarına inanamazken bakanlığın güncellediği listeye yeni ürün ve firmalar eklendi. Listede özellikle sağlıklı diye tercih edilen zeytinyağları dikkat çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı bir süredir taklit ve tağşiş ürünleri internet sitesinde yayımlıyor. Bakanlık listeyi güncelledikçe gıdaların içerisinde bulunan maddeler haber olmaya devam ediyor. Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Bakanlığın yayımladığı listeyi hatırlatarak, gıda üretiminde tağşiş ve hileli yapanlara verilen cezaların ağırlaştırılmasını istedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini paylaştıktan sonra neredeyse herkesin ağzının tadı bozuldu. Bakanlığın zaman zaman güncellediği listeyi vatandaşlar yakından takip ediyor. Gıda sahtekarları listesi yenilendi. Listeye göre, süt, köfte, bal, yağ ve yoğurtta hile yapıldığı tespit edildi. İşte o ürünler ve firmalar...
Türkiye haftalardır gıdada yaşanan sarsıntıları takip ediyor. Köfteci Yusuf'ta domuz eti skandalı, Sarıyer Börekçi'sinin bazı şubelerindeki kıymalı börekte sakatat tespitinden sonra vatandaş her şeyden şüphe eder oldu. Yayınlanan liste sonrası gıdada yaşanan rezalete bir yenisi daha eklendi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı listeye göre, Saray Entegre Limited Şirketi'nin ışıl işlem görmüş sucuğunda dil tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son dönemlerde yaptığı operasyonlarda pek çok sahte bal yapan yer ortaya çıktı. Aydın'da arıcılık yapan Mehmet Yanar Devecioğlu, sahte balın insan sağlığına zararını anlatırken alerjik reaksiyonlara veya sindirim sorunlarına yol açabileceğini dedi ve ekledi, "Bir miktar balı su dolu bir bardağa koyduğunuzda, gerçek bal suyun dibine çökerken, sahte bal hemen dağılacaktır".
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar' ile ilgili listesi güncellenmeye devam ediyor. Bakanlığın listeye eklediği yeni firmaları dikkatle takip eden vatandaşlar şaşkınlık üstüne şaşkınlık yaşıyor. Listeye 47 ürün daha eklenerek toplam sayı 662 oldu. Manda sütünde manda sütünün bulunmaması, mantı harcından sakatat çıkması vatandaşların dikkatini çekti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar' listesine Köfteci Yusuf'u domuz eti kullandığı gerekçesiyle eklemişti. Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş'ın açıklamaları sonrası sosyal medyada çığ gibi büyüyen bir destek ile karşılaşıldı. Destek mesajlarının yanında ürün iade talebiyle karşılan Köfteci Yusuf iade taleplerine yetişememesinden dolayı kendince çözüm yöntemi buldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı kusurlu bulduğu ürünleri ifşa etmeye devam ediyor. Domuz eti skandalının ardından bu kez de zeytinyağı adı altında satılan ürünlerin insan sağlığını nasıl riske attığını gözler önüne serdi. Bakanlığın listesine 3 ilden yeni markalar eklendi.
Tarım ve Orman Bakanlığının son günlerde yiyeceklerle ilgili yayınladığı liste firmaların insan hayatını nasıl riske attığını bir kez daha gözler önüne serdi. Domuz eti skandalının yanında bazı kebaplarda tekila kokoreçte viski tespit edilmişti. Peki işletmeler etin içine neden alkol koyar? Uzman isim merak edilen soruyu yanıtladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimlerinde tespit edilen uygunsuzlukları, 'Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemi' ile kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Denetim sonrası alınan numuneler, işte bu laboratuvarda inceleniyormuş! Ankara Gıda Laboratuvarı kapılarını basın mensuplarına açtı... O laboratuvarda, günlük 100-150 numune ile yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz gerçekleştiriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş listesinde ürünlerinde domuz eti tespit edildiği nedeniyle yer alan Köfteci Yusuf, son günlerin en tartışmalı konularından biri oldu. Yaşanan gelişmenin ardından bazı sosyal medya kullanıcıları Köfteci Yusuf'a destek gösterirken, bazı siyasi ve ünlü isimler de destek olmak için Köfteci Yusuf'a giderek yemek yedi. Bir vatandaş bugün çektiği görüntüde ise Köfteci Yusuf'taki etlerin bittiğini aktarıp, "Halk sahip çıkıyor" dedi.
Manisa'da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile zabıta ekipleri et satışı yapan firmalara yönelik denetimler gerçekleştirdi. Denetimlerde ekiplerin karşılaştıkları durumlar herkesi şoke etti. Denetimlerde son kullanım tarihi geçmiş 55 kilogram tavuk ve 20 kilogram sucuk tespit edildi. Yapılan denetim olmasaydı firmalar bu etleri vatandaşlara satacaktı.
Eski Bakan Vahit Kirişçi ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı arasında makam aracı krizi çıktığı iddia edilmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yaptığı açıklamada iddianın doğru olmadığını ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Ekim ayının başında paylaştığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesi ülke çapında büyük ses getirmişti. Paylaşılan liste sonrası birçok işletmenin etlerinde usulsüzlükle karşılaşılmıştı. Son olarak bal, çikolata, bonbon şeker ve diğer birçok ürünün içinde cinsel haplarda kullanılan 'sildenafil' ve 'tadalafil' denen yasaklı maddeye rastlandı. Bu iki ilacın yol açtığı hastalıklar saymakla bitmezken ölüme bile neden olduğu söyleniyor...
Tarım ve Orman Bakanlığı, "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesi yayınladı. Listeye Adana'dan 11 firma girerken en dikkat çekeni ise kebabıyla meşhur kentte kebap etine konulan tek tırnaklı hayvanların etleri oldu. Bazı firmalarda taklit ve tağşiş ürünlerin çıkması esnafların işini etkiledi. Kasaplar ve kebapçılar taklit ve tağşiş ürün satanlara tepki gösterdi.
Köfteci Yusuf’taki domuz eti skandalı ile başlayan gıda ürünlerindeki skandallar zinciri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan ifşalarla devam ediyor. Şimdi de birçok sucuk firmasının ürünlerinde ‘tek tırnaklı’ hayvan eti bulunduğu öğrenildi. Yapılan skandal tespitin ardından bakanlık ilgili firmaları tek tek açıkladı. İşte o listenin detayları…
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimlerinin sonuçları ortaya çıktıktan sonra ülkede birçok vatandaş nerede ne yiyeceğini şaşırdı. Birçok işletmedeki ürünlerde çıkan tek tırnaklı hayvan eti vatandaştaki güveni bir hayli kırdı. Uzmanlar vatandaşları piyasadaki etlerle ilgili olarak uyardı. Uzman isimler ayrıca aracı kamyonetlerde yaşanan tek tırnaklı tehlikesinin de altı çizdi.
Artık yediğimiz içtiğimiz herhangi bir şeye güvenmek zor hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığının taklit-tağşiş listesinde her geçen yeni bir skandal ifşa ediliyor. Son olarak Gaziantep, Kocaeli ve İstanbul merkezli üç firma daha listede yerini aldı. 7'den 70'e hemen herkesin severek tükettiği çayda ve zeytinyağında bile uygunsuzluk tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı incelemeler sonucunda gıda güvenliğini tehdit eden ciddi bulgulara ulaştı. Ayrıca, çeşitli gıda ürünlerinde yapılan analizler, tüketicilerin güvenle tüketmesi gereken gıdaların kalitesinin sorgulanmasına yol açtı. İşte o gıdaların tüketilmesine yönelik Gıda Mühendisi Süleyman Uzun Mynet'in sorularını yanıtladı. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Uzman Uzun, "Bu ve benzeri vakalar cinayet gibidir" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı 'sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar' listesinde akıllara durgunluk veren skandallar ortaya çıktı. Bugüne kadar gündem; domuz eti, tek tırnaklı eti, kanatlı eti üzerine yoğunlaşırken ortaya çıkan yeni skandallar liste incelemenin seyrini değiştirecek. Listeye göre kokoreçte votka ve viski, kebapta tekila çıktı. Yaşanan gelişme herkesi şaşkına çevirdi. Öte yandan bir okey salonunun gıdalarında da rakı tespit edildiği listede yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit-tağşiş listesi her geçen gün kabarıyor. Lokantalardan market zincirlere kadar birçok firmanın yer edindiği listede vatandaş, "Ben neler yemişim?" demeden geçemiyor. Gündemden düşmeyen köfteci haberlerinden sonra yüzde 100 keçi sütlü dondurma diyerek satışta olan Tekin Usta Dondurma firmasının keçi sütü kullanmadığı ortaya çıktı.
Günlerdir etinde domuz parçaları olduğu konuşulan Köfteci Yusuf sessizliğini bozdu. Açıklama yapan şirket domuz eti iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, "Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır" ifadelerine yer verilirken etlerin üretim yerlerine de vurgu yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesi birçok skandalı da beraberinde getirdi. Bazı markaların vatandaşa domuz eti, tek tırnaklı eti, kanatlı eti yedirdiği ortaya çıkarken, salçada da sahte ürün kullanıldığı tespit edildi. Bazı salçaların içine gıda boyası karıştırıldığı görülürken, bakanlıktan güvenilir gıda güvenirliğini sağlamak yönünde bir açıklama geldi. Açıklamada, "kanunlarımızın Bakanlığımıza verdiği temel bir görevdir" denildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahtekarlarını ifşalamaya devam ediyor. Vatandaşlara domuz eti yediren firmalar tek tek açıklanırken, bu defa da bazı şirketlerin gramaj oyunu yaptığı ortaya çıktı. Şirketlerin başvurduğu bu yöntemle tüketici hem kandırılıyor ve hem de tuzağa düşürülüyor. Fiyatları yükseltmiyor gibi görünen şirketler 'özel gramaj' ibaresiyle vatandaşları kandırıyorlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medya hesabından "Balık mevsiminde yenilmesi gereken bir besindir" vurgusu yaparak ekim ayında yenilebilecek balıkları sıraladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda sahtekarları ifşalanmaya devam ediyor. Gıda sahtekarları halk sağlığıyla oynarken vatandaş da içeriğini bilmeden vaat edilenden çok daha farklı ve zararlı şeyler tüketmiş olabiliyordu. Kamuoyunda büyük bir gündem yaratan taklit ve tağşiş yapan firmaların listesi bir kez daha güncellendi. Buna göre; zeytinyağında tohum yağları, bitkisel macunda ilaç etken maddesi, çiğ adanada sakatat (kalp), kangal sucukta kanatlı eti tespit edildi. İşte o liste...
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar listesinde, birçok şubesi olan ünlü börekçi de yer aldı. Börekçinin, İstanbul'un; Sultangazi, Pendik ve Kağıthane'de bulunan şubelerinde kıymanın içine insan sağlığına zarar verecek ürünler tespit edildi. Listeye göre bu şubelerde kıymaya, kanatlı eti ve taşlık karıştırıldığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanmaya başlayan 'Taklit-Tağşiş Yapılan Gıdalar' listesi vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Vatandaşlar listeyi didik didik inceleyerek insan sağılığı ile oynayan firmaları tespit ediyor. Bakanlık listesinde bulunan bazı firmalarda 'Tek tırnaklı eti' tespit edildiği aktarılırken, buralardan et yiyen bazı vatandaşların eşek eti yemiş olabileceği düşünülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2 Ekim tarihinde yayınlanan 'Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar' listesinde dünyaca ünlü fast food zinciri Arby's'in Kayseri'deki bir şubesi de yer aldı. Her gün yüzlerce insanın gittiği fast food zincirinde satılan 'Roast Beef' ürünün içinde 'Kanatlı Eti' tespit edildi. Konuyla ilgili olarak markadan açıklama geldi.
Esnaf ve restoranların yaptığı kirli tezgah bozuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Sahtekarların yaptıklarını ve ürünlerin içerisinde kullandıkları maddeleri duyanlar ise gerçekten inanamadı. Özellikle et ve et ürünlerinde yapılan sahteciliği tüketici asla ayırt edemiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz gün taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Düzce'de faaliyet gösteren bir yemek firmasının rosto köfte yemeğinin içerisinde domuz eti tespit edildiği bakanlık tarafından açıklandı. Saydamlar Organizasyon ve Yemek şirketinin KYK ihalelerini de aldığı ortaya çıktı.
Menşei belli olmayan tam 718 kilo sucuk! Halk sağlığını düşünmediler, Batman'da tanıtım standında koydular. İşletmeciye 29 bin 235 TL para cezası kesildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz vakalarının önüne geçmek amacıyla, farklı bir method deneyecek. Harita ile bölgelerin belirtildiği aşı sisteminde, havadan küçük mamaların içine saklanan aşılar ile, kuduz hastalığının önüne geçmeyi hedefliyor.
Araştırmalara göre her yıl üretilen gıdaların 3'te 1'i israf ediliyor. Bu israfın yüzde 40'ı ise otel ve restoranlarda gerçekleştiği için Tarım ve Orman Bakanlığı konu ile ilgili çalışma başlatmaya karar verdi. Buna göre, açık büfedeki israf mercek altına alınacak ve hazırlanacak rapora göre, gıda israfını önlemeye yönelik yol haritası belirlenecek.
Tarım Bakanlığı'nın gıdaya yönelik çalışmaları devam ediyor. Bakanlık tarafından hazırlanan yeni tebliğ ile et ürünleri ve karışımlarına ilişkin yeni çalışmalar geliyor. Buna göre, ısıl işlem görüş ürünlerde de ürün kriterlerinin tespitinin kolaylaştırılmasına yönelik hükümler de yer alıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teşvikiyle Kastamonu'da çiftçilik yapan Kenan Erkan Çevikoğlu arazisine böğürtlen dikti. İki yılda 15 ton hasat alan Çevikoğlu, bu yıl 40 dekarlık alana böğürtlen dikerek 80 ton ürün beklemeye başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, patates üretiminde yaşanan arz fazlalığı sebebiyle üreticinin mağdur olmaması için kamu kurumlarında patatesin daha fazla tüketilmesini istedi. Bakanlığın gönderdiği yazıda, Türkiye'nin ihracat kapasitesinin de geçtiği ifade edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı için yeni bitkisel üretim destekleme modelini açıkladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, sertifikalı tohum ve fidan kullanımında organik tarım uygulamalarına kadar birçok alanda destek oranı artırıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" çerçevesinde söz konusu popülasyon ile mücadele hızlandırıldı. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre kahverengi kokarca ile mücadele için popülasyonun yoğun olduğu yerlerdeki 140 bin ünitede ilaçlama yapılacağı ve 300 bin samuray arısının da gerekli noktalara salınacağı paylaşıldı.
Tarımsal desteklemelere ilişkin çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın Resmî Gazete’de yayımlandığını duyurdu. Bakan Yumaklı, hangi ürünün ne kadar destek alacağının önceden bilineceğini aktardı.
Toprak Mahsulleri Ofisi 2024/25 dönemi kabuklu fındık alım fiyatlarını belirledi. Buna göre, Levant kalite için 133 TL, Giresun kalite için 135 TL oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 119 milyon 106 bin liralık destekleme ödemesinin çiftçilerin hesabına aktarıldığını bildirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2024 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Ton başına makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL ve arpada 7 bin 250 TL olarak belirledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için kilogram başı yaş çay alım fiyatının 17 lira olduğunu açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı"nı hazırladı. Tereyağ üretimiyle ilgili yeni kriterler belirlendi. Ambalaj ve etiketlerde de yeni kurallar geçerli olacak.
Artan dünya nüfusu ve iklim değişikliği gibi nedenler küresel düzeyde alternatif yem arayışına yol açtı. TAGEM'in geliştirdiği proje ile böcek lavraları yem olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığınca, kadın çiftçilerin kaliteli ve sağlıklı hijyenik süt sağımı yapabilmesi amacıyla Samsun'da 113 kadın üreticiye süt sağım makinesi dağıtıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sektör paydaşları ve uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan 5 yıllık programda, hayvansal üretim planlaması, hayvan hastalıklarıyla mücadelede yeni tedbirler ve Islah Eylem Planı konularında atılacak adımlar yer alıyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabı üzerinden, fotokapanla görüntülenen çizgili sırtlan ile ilgili bir paylaşım yaptı. "Nadir de olsa Anadolu coğrafyamızda seni görmek çok güzel" ifadelerini kullanan Bakan Yumaklı, doğal zenginliklerle dolu Türkiye'de çizgili sırtlan gibi birçok türü korumayı sürdürdüklerini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlığa 5 bin 500 personel alımı sürecinin başladığını duyurdu. Bakan Yumaklı hangi kadroya kaç kişinin alınacağına dair de bir tablo paylaştı.
Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretimi ve ihracatında önde gelen illerden Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı iki kırsal mahallede çiftçiler, gelecek yıldan itibaren organik ürün sertifikasıyla satış yapabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 168 milyon 957 bin liralık tarımsal destek ödemelerinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.