Palamut, bir tür deniz balığıdır ve genellikle Akdeniz ve Karadeniz'de bulunur. Hızlı büyüyen ve etli bir yapıya sahip olan palamut, lezzetli ve besleyici bir balıktır. Palamut, çoğunlukla fırında ızgarada tavada ya da buğulama yöntemiyle pişirilir. Peki, palamut nasıl pişirilir ve nasıl kızartılır? Palamut kızartma ve pişirme yöntemleri nelerdir?
Siirt’te kış mevsiminde tercih edilen kestane yerine meşe palamudu tezgahta yer aldı. Kolesterole ve mideye iyi geldiği bilinen meşe palamudunun özellikle şeker hastalığına karşı çok faydalı olduğu söyleniyor. Daha önce İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenen meşe palamudu için Saraçoğlu özellikle birkaç tane meşe palamuduna çizik atıp suda kaynatarak hazırlanan çayın şekeri düşürücü özelliği olduğunu söylüyor.
Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan kestane, birçok kentte tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu şu anda 100-150 lira arasında değişen kestaneler satıcılarının yüzünü güldürdü. Çin kestanelerinin Türkiye'ye girişinin yasaklandığını hatırlatan satıcılar, "Kendi kestanemiz bize yetiyor" dedi.
Düzce ormanlarında yetişen ve lezzetli aromasıyla dikkat çeken ’Düzce Kuzu Kestanesi’ tezgaha iner inmez kapış kapış satılıyor. Kilosu 150 liradan 500 liraya kadar çıkan kestane Düzce Belediyesi’nin üreticileri desteklemek için açtığı Hamidiye Pazaryerinde alıcılarını bekliyor.
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde kestane toplarken kaybolan 72 yaşındaki kişi için arama çalışması başlatıldı.
Bilecik’te 25 yıl önce deneme amaçlı ekilen kestane kabağı şimdi 40 şehre satılıyor. Büyük ilgi gören kestane kabağının büyük bölümünün tezgahlara düşmeden tarladan satıldığı belirtilirken Kızıldamlar Köyü Muhtarı Metin Gezen, "Benim öncülüğümde köye de dedim buraya kabak ekelim meşhur edelim diye. Amacımıza da ulaştık çok şükür. Vatandaş da kazanıyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerden kestane seven kişiler, lezzeti ve aromasıyla yoğun talep gören Düzce kuzu kestanesini alabilmek için akşam saatlerinde açılan kestane pazarına akın ediyor. Şehir merkezindeki Hamidiye Mahallesi’nde kurulan pazar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar kuzu kestane almak isteyen meraklıları bir araya getiriyor.
Kestane üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Aydın dağlarında üreticileri hasat telaşı sardı. Lezzeti ile cezbeden, kış aylarının vazgeçilmez ürünü kestanenin bahçeden sofralara zorlu yolculuğu bu yıl erken başladı. Geçen yıllara göre bu sezon oldukça yüksek olan rekolte üreticileri sevindirirken, toptan fiyatların ise geçtiğimiz yıllara göre daha düşük olacağı tahmin ediliyor.
Trüf mantarı, yer altında yetişen çok değerli ve lezzetli bir mantar türüdür. Genellikle meşe, kestane ve çam gibi ağaçların kökleriyle simbiyotik bir ilişki içinde bulunur. Trüf mantarı doğadaki en pahalı yiyeceklerden biridir. Makarna risotto gibi sıcak yemeklerin üzerine rendelenir. Peki, Trüf mantarı nasıl yenir? Trüf mantarı çiğ yenir mi?
Savaş anıtları, kanyonlar, parklar, şelaleler, tarihi mekanlar ve camilerle çevrili olan Bursa’nın İznik ve İnegöl gibi ilçeleri oldukça popülerdir. Bu şehrin kültürel ve tarihi değerini yansıtan şehirlerinde, iskender kebap ve kestane şekeri gibi yöresel lezzetler denenebilir. Bursa’dan satın alınabilen değerli hediyelikler arasında ise İznik çinileri ve havlular ön plana çıkar.
Üç kişiyi öldürüp kurbanlarından birinin kalbini yiyen azılı yamyam serbest kalıp memleketine dönünce köy sakinlerinin tüyleri diken diken oldu! 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Dmitry Malyshev, Rusya-Ukrayna savaşına katılmak için serbest bırakılmıştı. Yamyam Malyshev cepheden dönünce sosyal medyada yorum yağdı: "Acaba bir sonraki yiyeceği kişi kim olacak?"
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde coğrafi işaret tescil belgesine sahip kestane balını tatmak isteyenler siparişlerini hasattan önce veriyor. Arıcılık yapan Mehmet Yazar " Bizim balımızı bir defa tadan tekrar istiyor. Hasattan 10 gün önce müşterilerim siparişleri vermeye başlıyor. Hasattan 15 gün sonra elimde bal kalmamış oluyor" dedi. Samsun Arıcılar Birliği Salıpazarı temsilcisi Burhan Kesler de "Gurbetçilerimiz hasattan sonra balı alarak yaşadıkları ülkelere götürüyor" ifadelerini kullandı.
Bursa’nın eşsiz lezzetlerinin başında gelen kestane, türlü şekillere girdiği farklı yiyeceklerle Türk mutfağı için önemli bir noktadadır. Yemeklerden salatalara her yiyecekte kendine bir yer bulan kestane en çok şekeri ile bilinir. Yapımı ise aslında oldukça pratiktir. İşte kestane şekeri tarifi!
Bursa şehri ile özdeşleşmiş olan lezzetlerden kestane ile hem ferahlatan hem de enfes bir dondurma tarifimiz var. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz kestaneli dondurma tarifini siz de deneyebilir, misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Şah pilavı tarifi, Gelinim Mutfakta programında yapılmasının ardından merak edildi. İçeriğinde bulunan kuzu eti, kestane, kuru kayısı, kuru üzüm ve safran gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzet deneyenlerden tam puan alıyor. Evde şah pilavı hazırlamak oldukça kolay. Peki, şah pilavı nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde Gal arısı zararlısına karşı geliştirilen kestane fidanları üreticiye dağıtıldı.
Günümüzde çok sayıda farklı içeriğe sahip bal bulunur. Kestane balı da bu bal türlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Kestane ağaçlarında bulunan çiçek özleri arılar tarafından toplanır. Bu toplanan çiçek özlerinden de kestane balı elde edilir. Bu balın özellikle geleneksel tıp alanında kullanımı epey bir yaygındır. İçeriğinde bulunan bileşenlerinden dolayı sağlık için oldukça yararlıdır. Peki kestane balının faydaları nelerdir, balgam söker mi ve yatarken kestane balı yenirse ne olur?
Bir sosyal medya içerik üreticisi TikTok'ta paylaştığı tariflerle sağlıklı yemeklerin lezzetli olabileceğini söylüyor. Makarna yiyerek 18 kilo verdiğini anlatan kadın, özellikle çok güvendiği bir tarifi paylaştı. Tarif, 15 dakikada ve tek tavada hazırlanıyor.
Ticaret Bakanlığı düzenlemesiyle, yerli üreticilerin daha etkin şekilde korunması ve rekabet gücünün artırılması amacıyla kestane ithalatı izlenecek. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kestane soğuk günlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Kış aylarında sıklıkla yenilen kestanenin inanılmaz faydalarını duyanlar çok şaşırıyor. Kış aylarında kapış kapış satılan kestanenin hem kolesterolü düşürücü hem de kanserde koruyucu özelliği olduğu ortaya çıktı.
Yılbaşı öncesi pazarda denetim yapan Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun kestane satan bir esnafa gösterdiği sert tepki sosyal medyada gündem oldu. Tahmazoğlu "Sen hikaye okuyorsun" dedikten sonra pazarcının da mallarını el koyarak fahiş fiyattan işlem yapılmasını istedi. Gazeteci İsmail Saymaz de Tahmazoğlu'nun videosunu paylaşarak "Kestane imparatoruna ve portakal karteline operasyon. Göz açtırmayın bunlara" ifadeleriyle olaya tepki gösterdi.
Kış aylarının gelmesiyle bolca tüketilen kestane satışları arttı. Bu yıl ülkedeki kestane sayıları azaldı ve yüksek fiyatlar dolayısıyla ithal kestane satışları da arttı. Hayvan yemi olarak ithal edilen Çin kestanelerinin son günlerde pazarlarda satışa çıkarıldığı öğrenildi. Yerli kestanelerden ayırt edilmesi zor olan ve insan sağlığına ciddi zarar verdiği tespit edilen kestaneler için İstanbul ve İzmir'de Zabıta ekipleri halk pazarında denetleme yaptı.
Günümüzün en gözde mutfak aletleri arasında yer alan Airfryer'da çeşitli yemekler ve tatlılar hazırlayıp sunabildiğiniz gibi lezzetli atıştırmalıklar da pişirebilirsiniz. Sebze haşlama, kızartma, közleme gibi işlemleri de Airfryer sayesinde çok kısa süreler içinde hazırlayıp sunabilirsiniz. Kış aylarının en sevilen atıştırmalıklarından biri olan kestaneyi de Airfryer’da birkaç dakika içinde pişirip servis edebilirsiniz.
Kestane şekeri tarifi merak ediliyor. Bursa'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan kestane şekeri evde kolaylıkla yapılabiliyor. Az malzeme ile yapılabilen kestane şekeri tarifini deneyenler bağımlısı oluyor. Peki, kestane şekeri nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte püf noktalarıyla nefis kestane şekeri yapımı...
MasterChef All Star'da dün akşam ödül oyunu oynandı. Kırmızı ve Mavi takımın kıyasıya mücadele ettiği gecenin kazananı ise merak edildi. Cuma akşamları oynanan oyunda MasterChef All Star büyük ödülü yine 100.000 TL olarak açıklandı. Yemeğini en başarılı yapan yarışmacı büyük ödülün sahibi oldu. Yeni bölümde yarışmacılar kestane ile yemekler yaptılar. İşte MasterChef ödül oyununun kazananı ve 100.000 TL büyük ödülün sahibi...
Artvin’de ayılar Borçka ilçesinde arı kovanlarına zarar vererek 100 kg kestane balını yedi.
Ülkemizin üretiminde ikinci sırada olduğu bilinen arıcılık ana hedefi bal üretmek olan bir faaliyettir. Şifa kaynağı kabul edilen, insan ve hayvan sağlığı için son derece faydalı bir besin olduğu bilinen bal üretimi için ustalık, sabır ve özen gerekir. Arılar tarafından üretilen ballar farklı özellikleri ile birbirlerinden ayrılır ve birçok farklı çeşit bal vardır. Bal türleri birbirlerinden tat, kıvam, renk gibi belirgin özelikleri ve yetişme teknikleri ile ayrılırlar.
Pratik yemek tarifi arayanlar buraya! Okuldan, işten yorgun gelip pratik bir tarifle yemek yapmayı kim istemez ki? Tek tava kullanarak bütün işlemlerini yapabileceğiniz makarna hem pratikliği hem lezzetiyle beğeninizi kazanacak. Bulaşık derdinde son veren bu tarifi herkes denemek isteyecek! Tek tavada yapılacak kremalı makarna tarifini ve gerekli malzemeleri sizin için derledik.
Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Yeniköy’de, kestane toplamak için çıktıkları ağaçtan düşen iki kişiden İsmail Can olay yerinde hayatını kaybederken, ağır yaralı Hüseyin G. hastanede tedavi altına alındı.
Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’nde yer alan balıklı göl, gizemiyle ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kaynağı bilinmeyen ve bulunamayan gölün suyu yaz aylarının en sıcak günlerine rağmen azalmadı. Gölün suyu kış aylarında ise donmuyor. Efsaneleriyle meşhur olan gölle ilgili efsanelerden bir tanesindeki 'Osmanlı' ve 'tavada kızaran balıklar' detayı da dikkat çekiyor.
Tunceli’de Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde kamp yapan vatandaşlar, yanlarına kadar gelen ayıyı besliyor. Bir vatandaş tarafından tavada uzatılan yemeği yiyen ayı adeta vadinin maskotu haline geldi.
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Simav İşletme Müdürlüğü laboratuvarında orman zararlılarına karşı yetiştirilen "Torymus Sinensis" isimli yırtıcı böcekler, kestane gal arısı ile savaşmak için kestane ormanlarına salındı. Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil, üretilen yırtıcıların doğaya salınarak, doğada kestane verimini ciddi ölçüde düşüren gal arısı ile mücadele edildiğini ve kestane veriminin tekrar arttırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Bartın'da kestane rekoltesini düşüren gal arısıyla mücadele amacıyla laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı.
Mezgit balığı nisan ve mayıs aylarında sevilerek tüketiliyor. Bu enfes balık tarifi akşam yemeği için kaçınılmaz oluyor. Tavada mezgit nasıl yapılır sorusunu aratıyorsanız bu eşsiz mezgit tava tarifini denemeniz gerekiyor.
Kestane yılın sonbahar aylarında lezzetli tatları ve besleyici özellikleriyle sofralarımızı süsleyen bir meyvedir. Türkiye'de oldukça yaygın olarak yetişen kestaneler tarihi boyunca insanlar için önemli bir besin kaynağı olmuştur. Hem çiğ olarak tüketilen hem de farklı şekillerde pişirilerek kullanılan kestane sağlık açısından da birçok fayda sunar.
Kestane, kayıngiller ailesinde yer alan bitkidir. Kış aylarında sıklıkla tüketilir. Ilıman iklime sahip bölgelerde yetiştirmeye uygun özelliktedir. Ayrıca nemli ve sıcak iklime sahip bölgelerde de kestane yetiştirmek mümkündür. Ağaçta yetişen kestane kış aylarında suda kaynatma, közleme veya fırınlama gibi yöntemlerle sıkça tüketilir.
Kestane, kış mevsiminde sıklıkla tercih edilen ve çok sevilen bir besindir. Kestane içeriği açısından oldukça fazla vitamin ve mineral içermektedir. Kestane çok farklı çeşitlerde tüketilebilir. Soba üzerinde pişirilen kestane herkese ayrı bir keyif verirken kavrulabilir, kaynatılabilir ve ya kestane şekeri yapılarak tüketilebilir. Ülkemizde yetiştirilen ağaçlardan olan kestane ağacı, evde de yetiştirilebilir. Kestane çimlendirme nasıl yapılır?
Su böreği yediden yetmişe herkesin en sevdiği börek olarak biliniyor. Ancak evde su böreği yapmanın zorlu olduğu düşünülüyor. Bu sebeple kolay su böreği tarifleri aranıyor. Tavada yalancı su böreği tarifi hem lezzeti hem de pratikliğiyle gönüllere taht kuruyor.
“Dünyanın En Büyük Sucuklu Yumurtası” ile rekor denemesi yapan Sivrihisar Belediyesi, bu yıl da yöresel lezzeti olan dövme sucuğunu dev tavada yumurta ile buluşturacak.
Kahvaltılarda, ev partilerinde, pikniklerde ya da benzeri etkinliklerde en sık tercih edilen lezzetlerden biri de kızarmış sosistir. Tavada, fırında ya da haşlama olarak yapabileceğiniz sosisleri Airfryer ile birkaç dakika içinde pişirip servis edebilirsiniz. Airfryer’de pişireceğiniz kızarmış sosisler çok daha az yağlı ve daha lezzetli olacaktır.
Kestane kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülüyor. Soğuş kış günlerinde sıcak aile sohbetlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan kestanenin en lezzetli tarifi merak ediliyor. Tavada kestane nasıl yapılır sorusu sıklıkla aratılıyor. İşte lokum gibi yumuşacık olacak tavada kestane tarifi...
Tam dört asırdır meyve veriyor! Yakınında yaşayanlar savaşları ve kıtlıkları onunla atlattı. Bu ağaç tam 410 yaşında, geçen sene yapılan incelemeler sonucunda anıt ağaç olarak tescillendi. Diyarbakır'daki o ağaç araştırmalara konu oldu. 410 yıllık kestane ağacı tescillendi.
İzmir’de, sokak emekçilerinin çalışma koşulları iyileştirilirken, birer kooperatif çatısı altında birleşen; kestane, mısır ve çiçek satıcıları, hijyen ve pazarlama eğitiminin ardından belirlenen noktalarda satışa başladı.
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere 2 bin 500 adet kestane fidanı dağıtıldı.
Airfryer ile tüm yemeklerinizi ve tatlılarınızı kısa süre içinde hazırlayabilirsiniz. Ana yemekler, ara öğünler ya da özel yemek davetleriniz için hazırlayacağınız tüm lezzetler airfryer’da daha az yağlı ve daha lezzetli olacaktır. Mısır unlu hamsi pişirmek için de Airfryer kullanabilir, üç malzemeyle 10 dakika için de pişirerek servis edebilirsiniz. Airfryer'da kızartacağınız mısır unlu hamsi tarifi, tavada yapacağınız tarife göre daha az yağlı olacaktır.
Kılçıklı bir balık olan istavrit tavada kızartarak ya da ızgarada ve fırında da pişirilerek yenebilir. Bu yöntemlerin yanı sıra airfryer'da da istavritleri daha az yağlı ve sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz. Az yağlı olmasının yanında airfryer'da daha kısa sürelerde pişirebilir ve pişirme esnasında oluşan balık kokusunun da önüne geçebilirsiniz. Balık sofralarınızı şenlendirecek çıtır çıtır istavrit tarifi hem yağsız hem de az kalorili bir tarftir.
Tavuğa benzeyen tadı dolayısıyla "tavuk balığı" olarak da bilinen mezgit genellikle sonbahara özgü bir balıktır ve yaklaşık olarak 20-40 cm büyüklüğünde bir balıktır. Mezgit çoğunlukla tavada ya da ızgara olarak pişirilse de airfryer'da da daha kısa sürede ve üstelik yağsız bir şekilde pişer. Hafif ve az kalorili bir akşam yemeği için kremalı mezgit tarifiyle akşam sofralarınızı süsleyebilirsiniz.
Fırında, tencerede ya da tavada yapabileceğiniz tüm yemekleri ve tatlıları çok daha kısa bir sürede Airfryer’da pişirebilirsiniz. Airfryer'da pişirmek hem yemekleri daha az yağlı pişirmenizi sağlar hem de daha kısa sürede pişer. En çok tercih edilen atıştırmalıklar arasında olan balık çubuğunu da Airfryer ile hem kısa süre içinde hem de daha az yağlı olarak hazırlayabilirsiniz. Balık sevmeyen çocuklarınız için balık çubuğu tarifi güzel bir alternatif olacaktır.
Tercihinize göre seçeceğiniz farklı sebzeler ile servis edebileceğiniz kuzu pirzola, dünya mutfağında en çok tercih edilen ana yemekler arasındadır. Kuzu kaburga kısmına bitişik olarak kesilen parçalardan oluşan kuzu pirzola genelde tavada ya da fırında pişirilir. Ancak Airfryer’da hem daha az yağlı hem de daha lezzetli olarak pişirebilirsiniz. Tüm yemeklerin lezzetini arttıran Airfryer ile birkaç dakika içinde lokum gibi ağızda dağılan kuzu pirzola pişirebilirsiniz.