Tdk Sözlük Haberleri

Devrik cümle nedir, nasıl kurulur ve nasıl anlaşılır? Devrik cümle örnekleri

Devrik cümlelerin yüklemin yeri nedeniyle kurallı tümcelerden ayrıldığı bilinir. Bu bağlamda söz edilen cümle türünde yüklem ögesinin nerede yer aldığı gibi hususlar sıklıkla araştırılır. Dolayısıyla kurallı ve devrik tümceler karşılaştırılarak bu cümle türleri arasındaki farklılıklar anlaşılır hâle getirilmelidir. Yüklemin farklı yerlerde konumlandığı devrik cümle örneklerinin listelenmesi ise bu konuda detaylı bilgi edinilmesini mümkün kılacaktır.

Egitim

Semizotu nasıl hecelenir? Semizotu hecelerine nasıl ayrılır?

Bir bitki adının doğru yazılışının ne olduğu ve nasıl hecelendiği açıklanırken TDK Yazım Kuralları Kılavuzu tarafından kullanıcılara sunulan bilgiler derlenmelidir. Semizotu da günlük yaşamda sıklıkla kullanılan ifadelerdendir. Ancak bu ifadenin doğru bir şekilde hecelerine ayrılması için konuya ilişkin olan kurallar açıklanmalıdır. Daha sonra semizotu kelimesinin ne anlama geldiği de ele alınabilir.

Egitim

Maydanoz hangi dilden gelir? Maydanoz kelimesinin kökeni nedir? Maydanoz Türkçe kökenli mi?

Maydanoz kelimesinin temel anlamıyla bir tür bitkiyi temsil ettiği bilinirken, Türkçe'de sıkça kullanılan deyimlerden birinde de yer aldığı görülür. Bu ifadenin Türkçe kökenli mi olduğu, yoksa farklı bir dilden mi ödünçlendiği ise yaygın olarak araştırılan hususlardandır. Maydanoz sözcüğü üzerine yapılan etimolojik araştırmalar sayesinde bu kelimenin kökeni açıklanabilir. TDK kapsamındaki bilgilerle ise ilgili ifadenin temel anlamı ve opsiyonel kullanımları belirtilebilir.

Egitim

Temel kelimesinin kökeni nedir? Temel Türkçe kökenli mi?

Temel kelimesi, günlük yaşamda hem gerçek hem de mecaz anlamlarıyla sıklıkla kullanılan ifadeler arasındadır. Bu sözcüğün hangi dile ait olduğu ve Türkçe'ye geçiş yaparken ses diziliminin nasıl bir değişikliğe uğradığı ise pek çok kişi tarafından araştırılır. Dolayısıyla köken bilimi alanına ait olan bulgular çerçevesinde temel kelimesinin TDK onaylı köken bilgisi ve bu ifadenin dilimizdeki farklı anlamları açıklanmalıdır.

Egitim

Tdk Sözlük

Tdk Sözlük Hakkındaki Haberler Mynet'te. Tdk Sözlük Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Efendi kelimesinin kökeni nedir? Efendi Türkçe kökenli mi?

İkinci derece bir unvan olan efendi kelimesinin Orta Yunanca, Arapça, Rumca gibi çeşitli dillerde sıklıkla kullanıldığı bilinir. Bu kelimenin kökeni ve farklı anlamları üzerine doğru açıklamalar yapılması için TDK güncel sözlüğüne başvurulmalıdır. Böylece mecaz anlamda veya ünlem görevinde de kullanılabilen efendi kelimesinin nasıl ortaya çıktığı ve ne anlama geldiği ayrıntılı olarak ele alınabilir.

Egitim

Dışarıda nasıl yazılır? Dışarıda mı dışarda mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde yazımında sıkça karıştırılan birçok kelime bulunmaktadır. Bu yanlışlıkların önüne geçmek için Türk Dil Kurumunun sunduğu yazım kılavuzuna başvurmak önemlidir. TDK, çevrim içi hizmetleri sayesinde kullanıcıların güncel sözlüğüne kolayca erişmesine olanak tanır. Yazımı merak edilen kelimelerden biri de "dışarıda" terimidir. Peki, dışarıda nasıl yazılır?

Egitim

Birkaç kez nasıl yazılır? Birkaç kez ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumunun (TDK) resmî internet sitesinde, dilde sıkça yapılan yazım yanlışlarına dikkat çekilen bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümde günlük dilde sıkça yanlış kullanılan kelimeler yer alır. İnsanlar genellikle bu kelimeleri doğru yazdığını düşünse de aslında yaygın hatalar yapılmaktadır. Bunlardan biri de “birkaç kez” ifadesidir. Peki, birkaç kez nasıl yazılır?

Egitim

Birkaç gün nasıl yazılır? Birkaç gün ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de kelimelerin yazım kuralları, sıkça kafa karışıklığına neden olan konular arasında yer alır. Özellikle birleşik kelimeler ve birleşik fiillerin yazımı, pek çok kişi için sorun oluşturur. Örneğin, "birkaç" gibi kelimelerin doğru yazımını belirlerken hatalar yapılabilmektedir. Dilin doğru ve anlaşılır bir biçimde kullanılması için Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanmış yazım kuralları ve kılavuzları dikkate alınmalıdır. Peki, birkaç gün nasıl yazılır?

Egitim

Biri de nasıl yazılır? Biri de ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de bağlaçlar, bireylerin düşüncelerini daha etkili bir şekilde ifade etmelerine ve iletişimde daha anlamlı bir bütünlük oluşturmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, bağlaçların doğru kullanımı öğrenmek son derece önemlidir. Özellikle "de" ve "da" gibi ifadelerin yazımı sıkça kafa karışıklığına neden olur. Bu durumun başlıca sebebi, hem bulunma durumu eki olarak kullanılan hem de bağlaç işlevi gören "da"nın karıştırılmasıdır. Biri de nasıl yazılır?

Egitim

Bir yerden nasıl yazılır? Bir yerden ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu, günümüz teknolojisinden faydalanarak internet üzerinden yazım kılavuzu hizmeti sunmaktadır. Türkçe'deki birçok kelimenin doğru yazılışını öğrenmek isteyenler, bu kılavuz aracılığıyla kolayca bilgiye ulaşabilmektedir. En çok sorgulanan kelime türleri ise bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği konusunda tereddüt uyandıran sözcüklerdir. Bu bağlamda sıkça araştırılan ifadelerden biri de "bir yerden" ifadesidir. Peki, bir yerden nasıl yazılır?

Egitim

Bir yerde nasıl yazılır? Bir yerde ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Etkili bir iletişim kurmanın temelinde, dilin kurallarına sadık kalmak yatar. Bu yüzden pek çok kişi, günlük hayatta karşılaştıkları kelimelerin doğru yazımını öğrenmek için arama motorlarına başvurur. Yanlış yazıldığı sıkça görülen ve doğru hâli sıkça merak edilen kelimelerden biri de "bir yerde" ifadesidir. Peki, bir yerde nasıl yazılır?

Egitim

Bir uçtan bir uca nasıl yazılır? Bir uçtan bir uca ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sahip olduğu engin kelime hazinesiyle dünyanın en zengin dilleri arasında yer alır. Ancak bu dil zenginliği, yazım kuralları konusunda zaman zaman kafa karışıklıklarına da yol açabilir. Özellikle "bir uçtan bir uca" gibi ifadeler, doğru yazımı en çok karıştırılan örneklerden biridir. Peki, bir uçtan bir uca nasıl yazılır?

Egitim

Bir süre nasıl yazılır? Bir süre ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

"Bir süre" ifadesinin doğru yazımı, dil kullanıcıları arasında sıkça merak edilen bir konudur. Türkçe, kelime hazinesi bakımından oldukça zengin bir dildir ve bu zenginlik, bazı ifadelerin yazımında karışıklıklara yol açabilmektedir. Kelime sayısının fazlalığı, zaman zaman kelimelerin doğru yazılışlarının gözden kaçmasına neden olmaktadır. Peki, bir süre nasıl yazılır?

Egitim

Bir buçuk nasıl yazılır? TDK'ye göre bir buçuğun doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de yer alan kelimelerin imla kurallarına uygun olarak yazılması büyük bir öneme sahiptir. Bu kurallar, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiş olup, dilin etkin ve doğru bir şekilde kullanılmasını garanti eder. Özellikle "bir buçuk" gibi yaygın ifadeler arasında yazım hataları sıkça gözlemlenmektedir. Bu durum, "bir buçuk doğru yazılışı" konusunu merak edilen bir mesele hâline getirir. Peki, bir buçuk nasıl yazılır?

Egitim

Bir buçuk milyon nasıl yazılır? TDK'ye göre bir buçuk milyonun doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de kullanılan kelimelerin imla kurallarına uygun bir şekilde yazılması son derece önemlidir. Bu kurallar, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiş olup, dilin doğru ve etkili bir biçimde kullanılmasını sağlar. Bir buçuk milyon gibi oldukça sık kullanılan terimler arasında yazım hatalarının sıklıkla görüldüğü bir gerçektir. Bu nedenle, " Bir buçuk milyon doğru yazılışı” merak edilen bir konu hâline gelmektedir. Peki, bir buçuk milyon nasıl yazılır?

Egitim

5 nasıl yazılır? TDK'ye göre 5 doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de sayılar, dilin doğru ve etkili kullanımının önemli bir parçasıdır. Sayıların yazımında belirli kurallara uymak, metnin anlaşılırlığı açısından gereklidir. Örneğin, "5" gibi bir sayı da belirli yazım kurallarına tabiidir. Sayılar, metin içinde bazen rakamla, bazen de yazıyla gösterilebilir ve hangi biçimin kullanılacağı, metnin türüne ve bağlamına bağlıdır. Peki, 5 nasıl yazılır?

Egitim

4 nasıl yazılır? TDK'ye göre 4 doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de dilin doğru ve etkili bir şekilde kullanılması, sayıların yazım kurallarına uygunluk gösterilmesini gerektirir. Bu bağlamda, "4" gibi basit görünen sayılar bile belirli yazım kurallarına göre ele alınmalıdır. Sayılar, metinlerde hem rakamlarla hem de yazıyla ifade edilebilir. Peki, 4 nasıl yazılır?

Egitim

2 milyar nasıl yazılır? TDK'ye göre 2 milyar doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de yer alan kelimelerin imla kurallarına uygun bir şekilde yazılması, dilin netliğini ve etkinliğini korur. Bu kurallar, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiş olup, doğru bir iletişim için bu kurallara sadık kalınması gerekmektedir. Özellikle sıklıkla karşılaşılan büyük sayılarla ilgili yazım hataları yaygın olarak gözlemlenebilir. Örneğin, "2 milyar" gibi sık kullanılan sayılar bile yazım hatalarına açıktır. Peki, 2 milyar nasıl yazılır?

Egitim

19. yüzyıl nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım kuralları, dilin doğru ve tutarlı bir şekilde kullanılmasını sağlamak için önemli bir rehberdir. Türkçe genellikle okunduğu gibi yazılan bir dil olsa da, bazı sözcük ve terimlerin yazımı sıkça karıştırılabilir. Türk Dil Kurumunun belirlediği yazım kuralları devreye girerek kelimelerin doğru biçimde kullanılmasını sağlar. Yanlış yazımı sık görülen ve doğrusu en çok merak edilen terimlerden biri de "19. yüzyıl" ifadesidir. Peki, 19. yüzyıl nasıl yazılır?

Egitim

100 TL nasıl yazılır? TDK'ye göre 100 TL doğru yazılışı nedir?

Her kelimenin yazımında farklı kurallar bulunur ve bu kuralların doğru uygulanması, yazılı iletişimin hem anlaşılır hem de tutarlı olmasını sağlar. Özellikle para birimlerinin yazımı, Türkçe'de sıkça karıştırılan ve sorgulanan bir konudur. Para birimlerinin doğru şekilde yazılması, hem resmî belgelerde hem de günlük yazışmalarda netliği ve ciddiyeti korumak açısından kritik öneme sahiptir. Peki, 100 TL nasıl yazılır?

Egitim

10 milyar nasıl yazılır? TDK'ye göre 10 milyar doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de doğru yazım kurallarına uymak, hem yazılı hem de sözlü iletişimi daha net ve anlaşılır kılar. Türk Dil Kurumu'nun belirlediği kurallara göre sayıların yazımı da büyük bir öneme sahiptir. Özellikle "10 milyar" gibi büyük sayılar sıklıkla kullanıldığından, bu sayıların doğru yazılışı konusunda bazen hatalar yapılabilir. Peki, 10 milyar nasıl yazılır?

Egitim

1'inci nasıl yazılır? TDK'ye göre 1'inci doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu, sadece kelimelerin anlamları ve yazımlarıyla ilgilenmekle kalmaz, aynı zamanda eklerin kullanımı, kısaltmaların yazılışı ve sayıların doğru yazımı gibi önemli dil kuralları hakkında da bilgi sağlar. Özellikle sayıların yazımı, hem günlük hayatta hem de sınavlarda sıkça kafa karışıklığına neden olan bir konudur. Peki, TDK'ye göre 1'inci doğru yazılışı nedir?

Egitim

Şükretmek nasıl yazılır? Şükretmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime hazinesi bakımından oldukça geniş bir dildir. Ancak bazen, bazı kelimelerin yazımında ise karışıklık yaşanabilir. Özellikle birleşik kelimelerin bitişik mi, yoksa ayrı mı yazılması gerektiği konusunda sıkça hatalar yapılabilir. Türkçe yazım kurallarına göre bu kelimelerin doğru yazımı belirli kurallar çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda sıklıkla sorgulanan kelimelerden biri de "şükretmek"tir. Peki, şükretmek nasıl yazılır?

Egitim

Şnitzel nasıl yazılır? Şnitzel mi Şinitzel mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de farklı dillerden alınmış pek çok kelime bulunur ve bu kelimelerin yazımı genellikle merak edilir. Kelimelerin doğru yazımını öğrenmek için sözlük siteleri gibi güvenilir kaynaklara başvurmak oldukça faydalıdır. Bu tür kelimeler arasında sıkça yanlış yazılanlardan biri de "şnitzel" kelimesidir. Peki, şnitzel nasıl yazılır?

Egitim

Şimdiki nasıl yazılır? Şimdiki mi şimdi ki mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Cümle içinde kelimeleri ve cümle ögelerini birbirine bağlayan, anlam bütünlüğünü sağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar, cümlede önemli bir rol üstlenir, ancak yazımları konusunda bazen kafa karışıklığı yaşanabilir. Bu nedenle, bağlaçların doğru kullanımıyla ilgili belirlenmiş yazım kurallarına dikkat etmek gerekir. Bu kapsamda şimdiki kelimesinin doğru yazımı da sıklıkla araştırılır. Peki, şimdiki nasıl yazılır?

Egitim

Şefkat nasıl yazılır? Şefkat mi şevkat mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arapça kökenli pek çok kelime gibi, "şefkat" de zamanla Türkçe'ye uyum sağlamış ve günlük dilde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Ancak, bu tür yabancı kökenli kelimelerin Türkçe yazımında bazen belirsizlikler veya kafa karışıklıkları yaşanabilir. Dilimize dışarıdan giren kelimelerin doğru yazımı konusunda dikkatli olmak, hem dilin zenginliğini korumak hem de doğru iletişim kurmak açısından önemlidir. Peki, şefkat nasıl yazılır?

Egitim

IQ nasıl yazılır? TDK'ye göre IQ doğru yazılışı nedir?

IQ, insan zekasını ölçmeye yönelik bir kavramdır ve dünya genelinde farklı testlerle değerlendirilir. Zeka seviyesini belirlemek için kullanılan bu testler, bilişsel yeteneklerin çeşitli yönlerini ölçer. IQ’nun yazımı ve anlamı ise genellikle merak konusu olur, zira hem bilimsel hem de gündelik hayatta sıkça karşılaşılan bir terimdir. Peki, TDK'ye göre IQ doğru yazılışı nedir?

Egitim

Öğlen nasıl yazılır? Öğlen mi öylen mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime çeşitliliği ve zenginliğiyle öne çıkan bir dildir ve bünyesinde binlerce kelime barındırır. Ancak bu geniş kelime hazinesi, bazı kelimelerin yanlış yazılmasına neden olabilmektedir. Bu yazım karışıklıklarının en belirgin örneklerinden biri de "öğlen" kelimesidir. Bu kelimenin doğru yazımı, dilin doğru ve etkili kullanılmasını sağlamak adına önem taşır. Peki, öğlen nasıl yazılır?

Egitim

Öğleüstü nasıl yazılır? Öğleüstü ayrı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime hazinesi açısından dünya dilleri arasında oldukça geniş bir yer tutar. Bu zenginlik, dilin hem çok sayıda farklı anlam taşıyan kelimeleri hem de çeşitli yabancı kökenli terimleri kapsamasından kaynaklanır. Ayrıca, kelimelerin birleşiminden oluşan birleşik sözcükler, bu zenginliğe önemli bir katkı sağlar. Ancak, dilin bu çeşitliliği, yazım hatalarının da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu kapsamda öğleüstü yazımı araştırılır. Peki, öğleüstü nasıl yazılır?

Egitim

Öğle nasıl yazılır? Öğle mi öyle mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız kelimelerden biri de "öğle"dir. Ancak, "öğle" kelimesinin telaffuzu, konuşulan bölge, ağız ve şiveye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu durum, kelimenin yazımında farklılıklara yol açabilir ve dolayısıyla yazım hatalarına neden olabilir. "Öğle" kelimesinin doğru yazımı hakkında en güvenilir bilgi kaynağımız ise Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğüdür. Peki, öğle nasıl yazılır?

Egitim

Çizgi film nasıl yazılır? Çizgi film ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede, hem yazımı hem de telaffuzu sıkça hatalı olan birçok kelime bulunmaktadır. Bu tür yanlış kullanımlar, dilin doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyebilir. Bu nedenle, herhangi bir kelimenin doğru yazımı ya da telaffuzu konusunda şüphe duyulduğunda, TDK sözlüklerine başvurmak oldukça önemlidir. Örneğin, Türkçede sıkça yanlış yazılan kelimelerden biri de "çizgi film" ifadesidir. Peki, çizgi film nasıl yazılır?

Egitim

Çapraz nasıl yazılır? Çapraz mı çapras mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Çapraz" kelimesi, hem günlük konuşmalarda hem de yazılı iletişimde sıkça karşılaştığımız bir sözcüktür. Fransızca'dan dilimize geçmiş olan bu kelimenin doğru yazımı, dilimizin zenginliğini ve doğru kullanımını korumak açısından önemlidir. Yabancı kökenli kelimeleri Türkçe'ye uygun biçimde yazmak, imla hatalarını azaltmak için temel bir adımdır. Peki, çapraz nasıl yazılır?

Egitim

Zaman aşımı nasıl yazılır? Zaman aşımı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizin kelime zenginliğini artıran önemli ögelerden biri birleşik sözcüklerdir. Bu sözcükler, bazı durumlarda ayrı yazılırken, bazı durumlarda bitişik yazılmaktadır. Bu durum, doğru yazım biçimleri konusunda kafa karışıklığına yol açabilmektedir. "Zaman aşımı" gibi birleşik sözcükler, yazımında sıkça hata yapılan örnekler arasındadır. Peki, zaman aşımı nasıl yazılır?

Egitim

Standardı nasıl yazılır? Standardı mı standartı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kökeni Fransızca olan standart kelimesine -ı eki getirildiği zaman bu ifadede hangi ses olayının meydana geldiği pek çok kişi tarafından araştırılır. TDK tarafından kullanıcılara sunulan bilgiler ise standardı sözcüğünün t sesi ile mi yoksa d harfiyle mi yazılması gerektiğinin anlaşılmasını sağlar. Bu kelimenin doğru yazılışının ünlüyle başlayan bir çekim eki aldığında hangi kuralara göre belirlendiği açıklandıktan sonra cümle içerisindeki kullanımı örneklendirilebilir.

Egitim

Samanyolu nasıl yazılır? Samanyolu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede hem yazımı hem de telaffuzu konusunda sıkça hata yapılan pek çok kelime bulunmaktadır. Bu hatalar, dilin doğru kullanılmasını zorlaştırabilir ve iletişimde yanlış anlamalara yol açabilir. Özellikle bir kelimenin doğru yazımı veya söylenişi konusunda tereddüt yaşandığında, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüklerinden yararlanmak büyük önem taşır. Türkçede yanlış yazımı yaygın olan kelimelerden biri de "Samanyolu"dur. Peki, Samanyolu nasıl yazılır?

Egitim

Ropdöşambır nasıl yazılır? Ropdöşambır mı Röpteşambır mı röpdeşambır mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım yanlışlarının en sık yapıldığı dillerden biri Türkçe'dir. Bunun başlıca nedeni, Türkçede çok sayıda yabancı kökenli kelime ve birleşik türde sözcüğün bulunmasıdır. Türkçede yazım yanlışlarının önüne geçmek için belirli kurallar oluşturulmuştur. Bu kurallar, doğru iletişimin sağlanması açısından büyük önem taşır. Dilimizde yaygın olarak yazım hatasına rastlanan kelimelerden biri de "ropdöşambır" sözcüğüdür. Peki, ropdöşambır nasıl yazılır?

Egitim

Reddetti nasıl yazılır? Reddetti mi red etti mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede birçok farklı sözcük grubu bulunur ve bu gruplar içinde birleşik kelimeler de önemli bir yer tutar. Birleşik kelimeler, iki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlam oluşturmasıyla ortaya çıkar. Örneğin, "reddetti" sözcüğü bu tür birleşik kelimelerden biridir ve yazımında sıkça kafa karışıklığına neden olabilir. Peki, reddetti yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Soğan nasıl yazılır? Soğan mı sovan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün yöresel olarak ortaya çıkan farklı telaffuz biçimlerinden ötürü doğru yazılışının karıştırılması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ilgili sözcüğün doğru yazılışı ile telaffuzunun nasıl olması gerektiğinin açıklanması önemlidir. Soğan sözcüğü de bu kapsamda yer alan bitki bilimi terimlerinden biriyken günlük yaşamda yaygın olarak sesletilir. Dolayısıyla pek çok bağlamda kullanılan bu sözcüğün TDK onaylı yazılışı cümle örnekleriyle beraber öne çıkarılmalıdır.

Egitim

Sokakta nasıl yazılır? Sokakta mı Sokakda mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sert ünsüz ile biten bir sözcüğe bulunma durumu eki getirildiği zaman bu ifadenin nasıl yazılması gerektiği merak konusu olur. Çünkü bu tür sözcüklerde benzeşme gibi herhangi bir ses olayının meydana gelip gelmediği sorgulanır. Sokakta kelimesinin TDK onaylı yazılışı da ünsüz benzeşmesi ve bulunma durumu eki gibi konular çerçevesinde açıklanmalıdır. Bu sayede ilgili isim sözcüğünün ek aldığı zaman cümle içerisinde nasıl kullanıldığı kolaylıkla keşfedilebilir.

Egitim

Seyretmek nasıl yazılır? Seyretmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Seyretmek sözcüğü günlük yaşamda sıklıkla kullanılan ve TDK güncel sözlüğünde 5 farklı tanımı bulunan birleşik kelimelerdendir. Bu kelimenin bir adet yabancı kökenli sözcük ile etmek yardımcı fiilinden oluştuğu görülebilir. Birleşik kelimelerin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise Türkçe yazım kurallarını oluşturan kurallara göre belirlenir. Dolayısıyla seyretmek TDK onaylı yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu ve bu ifadenin hangi anlamlarda kullanıldığı belirtilmelidir.

Egitim

Sarf etti nasıl yazılır? Sarf etti ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu incelendiği zaman birleşik fiillerin doğru yazılışını belirleyen net bir kuralın mevcut olduğu görülür. Bu kural Türkçede sarf etti gibi ifadelerin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiğinin anlaşılmasını sağlar. Dolayısıyla TDK güncel sözlüğü kapsamındaki bilgiler eşliğinde sarf etti doğru yazılışı, anlamı ve cümle içerisindeki kullanımı açıklanmalıdır.

Egitim

Sanki nasıl yazılır? Sanki mi san ki mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede en çok kullanılan zarf sözcüklerinden olan sanki kelimesi iki ayrı ögeden oluşur. Bu ögelerin ilki Türkçe kökenli iken ikincisi ise Farsçadır. Dolayısıyla sanki kelimesinin bazı metinlerde Türkçe yazım kurallarını ihlal edecek şekilde kullanıldığı görülür. Bu konuda bilgi eksikliğini gidermek isteyenlere ise sanki TDK onaylı yazılışı ve temel anlamı gibi bilgiler sunulabilir. Böylelikle sanki sözcüğü cümle içerisinde anlamına ve Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılır.

Egitim

Kabul nasıl yazılır? Kabul mü kabül mü, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizi zengin kılan kelimelerden bazıları Türkçe kökenliyken bazıları ise yabancı kültürlerden gelerek dilimize eklenmiştir. Yabancı kökene sahip olan sözcüklerin yazım tarzında yaygın olarak çelişki yaşanmakta ve bu çelişki neticesinde sözcükler hatalı bir şekilde kullanılmaktadır. Bu hataların düzeltilmesi sözcükleri doğru kullanımı yönünden önemlidir. Dilimizde yazımında imla yanlışına rastlanılan sözcüklerden biri kabul kelimesidir. Peki, kabul nasıl yazılır, TDK’ye doğru yazılışı nedir?

Egitim

Bağ evi nasıl yazılır? Bağ evi ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'de hem yazılışında hem de okunuşunda sıklıkla yanlışlık yapılan birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin hatalı kullanımı, dilimizi doğru ve etkili bir şekilde kullanmamıza engel olabilir. Bu nedenle, herhangi bir kelimenin yazımı veya telaffuzu konusunda tereddüt yaşandığında TDK sözlüklerinden yararlanmak büyük önem taşır. Türkçe'de yaygın olarak yanlış yazılan kelimelerden biri de "bağ evi" sözcüğüdür. Peki, bağ evi nasıl yazılır?

Egitim

Batılılaşma nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe'nin oldukça geniş ve zengin bir kelime hazinesi vardır. Bu hazinede, hem Türkçe hem de yabancı kökenli pek çok kelime bulunur. Farklı dillerden gelerek zamanla Türkçeye adapte olmuş bu kelimeler, yazım ve telaffuz hatalarına en sık maruz kalanlardır. Türkçe'de yazımı merak edilen ve sıkça sorgulanan birçok sözcük vardır. Bunlardan biri de "Batılılaşma" terimidir. Peki, batılılaşma nasıl yazılır?

Egitim

Ankara nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Özel adların ilk harfinin nasıl yazıldığı ve bu gibi sözcüklere getirilen eklerin kesme işaretiyle ayrılıp ayrılmadığı Türkçe yazım kurallarına yönelik olan bilgilerin önemli bir kısmını oluşturur. Ankara doğru yazılışına ilişkin olan bilgiler derlenirken de bu gibi konulara değinilmesi mühimdir. Böylelikle Ankara kelimesi cümle içerisinde kullanılırken Türkçe yazım kurallarının ihlal edilmesi söz konusu olmayacaktır.

Egitim

Yer alan nasıl yazılır? Yer alan ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İnsanlar arası etkili iletişim gerçekleşebilmesi için dil kurallarına uyulması gerekmektedir. Bu yüzden, birçok kişi arama motorlarında çeşitli kelimelerin doğru yazılışını araştırmaktadır. "Yer alan" kelimesi de sıkça yanlış yazılan ve doğru yazılışı merak edilen bir kelimedir. Peki, "yer alan" nasıl yazılır?

Egitim

Yazık ki nasıl yazılır? Yazık ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili, geniş bir sözcük dağarcığına sahiptir ve bu nedenle pek çok farklı türde kelime ve ek barındırır. Dilimizdeki kelimelerin ve eklerin yazım biçimleri, dil bilgisi kuralları çerçevesinde düzenlenir. En çok merak edilen konulardan biri ise "-ki" ekinin kullanım şeklidir. "-Ki" eki, hem yapım eki, hem bağlaç, hem de ilgi zamiri olarak kullanılır ve yazımı sıkça araştırılır. Peki, "yazık ki" nasıl yazılır?

Egitim

Yarıyıl tatili nasıl yazılır? Yarıyıl tatili mi yarı yıl tatili mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’nin akıcı ve düzgün kullanılabilmesi için sözcüklerin doğru yazım biçimlerinin bilinmesi önemlidir. Türkçe’de yazım hatası yapıldığı görülen ifadelerden biri ise "yarıyıl tatili"dir. Kelimeleri yazarken kafa karışıklığı yaşandığında, TDK'nın güncel yazım kılavuzuna başvurmak yararlı olacaktır. Peki, yarıyıl tatili nasıl yazılır?

Egitim

Yanı başımda nasıl yazılır? Yanı başımda ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’nin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Bu bağlamda, "yanı başında" ifadesinin doğru yazımı sıkça araştırılmaktadır. Anlamı bilinse de, yazı dilinde en çok hata yapılan kelimelerden biri "yanı başımda" ifadesidir. Peki, yanı başımda nasıl yazılır?

Egitim

Yad etmek nasıl yazılır? Yad etmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, dünyanın en zengin kelime hazinelerinden birine sahip bir dil olarak, pek çok birleşik kelime, birleşik fiil ve sıfat barındırır. Bu kelime çeşitliliği, Türkçe'nin geniş kelime dağarcığının önemli bir sebebidir. Etmek, edilmek, olmak gibi yardımcı fiillerle oluşturulan çok sayıda kelime mevcuttur ve bu kelimelerin yazımında sıklıkla hatalar yapılır. Bunlardan biri de “yad etmek” ifadesidir. Peki, yad etmek nasıl yazılır?

Egitim

Varyemez nasıl yazılır? Varyemez ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’de farklı anlamlara sahip kelimeler bir araya gelerek bileşik türde yeni anlamlar oluştururlar. Dilimizin zengin bir kelime dağarcığına sahip olmasının nedenlerinden biri de bu bileşik türdeki kelimelerdir. Kelime dağarcığını zenginleştiren bu kelimeler, yazımlarında en sık yapılan hatalar arasında yer alır. Bu hataların önüne geçmek için oluşturulan Türkçe dil bilgisi kurallarına dikkat edildiğinde yazım hatası yapılmaz. Peki, varyemez nasıl yazılır?

Egitim

Vadediyor nasıl yazılır? Vadediyor mu vaat ediyor mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’mizde çok sayıda sözcük bulunmaktadır. Bazı sözcükler yabancı kökenli olup zaman içinde değişime uğrayarak dilimize geçmişken, bazıları ise Türkçe kökenlidir. Bu nedenle bazı sözcüklerin yazımında sıklıkla imla yanlışlarına düşülmektedir. Dilimizde çoğunlukla yanlış kullanılan ve yazılan kelimelerden biri "vadediyor" ifadesidir. Peki, "vadediyor" nasıl yazılır?

Egitim

Unutuvermiş nasıl yazılır? Unutuvermiş ayrı mı yazılı bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime ve kelime grupları açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu kelime çeşitleri arasında, iki kelimenin birleşmesiyle oluşan sözcükler sıkça hata yapılan konular arasında yer alır. "Unutuvermiş" kelimesi de çokça kullanılan fakat doğru yazımı konusunda sıkça araştırılan bir sözcüktür. Peki, "unutuvermiş" kelimesinin doğru yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Türkiye'miz nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime hazinesi geniş ve zengin dillerden biridir. Kelimelerin nasıl yazılacağı ve hangi ekleri alacağı, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede sıkça yapılan hatalardan biri, özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılacağı konusundadır. Günlük yaşamda sıkça kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkiye” ifadesine gelen ekler de sıklıkla karıştırılmaktadır. Peki, "Türkiye'miz" kelimesi nasıl yazılır?

Egitim

Aura nedir, aura ne demek? Aura kelimesinin TDK sözlük anlamı

Son zamanlarda sıklıkla duyulan ve ne olduğu merak edilen sözcüklerden biri de aura’dır. Türkçe, binlerce sözcüğün bulunduğu ve kullanıldığı en zengin diller arasında yer alır. Bu zenginliğin korunması ve gelişmesi amacıyla da Türk Dil Kurumu tarafından birçok yetkili görevlendirilmiştir. Sözcüklerle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, sözcüklerin anlamları ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır. Peki, aura ne demek? Aura kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Egitim

Aman dikkat! TDK duyurdu, bakın hangi sözcüklerin yazımı değişti!

Türk Dil Kurumu (TDK) sözcüklerin güncel yazımlarını sık sık yayınlıyor. TDK Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişiklik yaptı. Sık kullanılan bazı sözcüklerin yazım değişikliği ise duyanları şaşırttı. Yeni düzenleme ile bir ilçenin isminde de değişikliğe gidildi.

Haber

Ta ki nasıl yazılır? Ta ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçenin doğru kullanımı son derece önemlidir. Dilimize korumak ve dilimizde bulunan sözcüklerin doğru yazılışı hakkında bilgi sahibi olmak bir tür vatandaşlık görevidir. Günlük yaşamda özellikle birleşik yazılan kelimelerin yazımında çok fazla hata yapılmaktadır. Bu tür sözcük yapılarının doğru yazılış biçimleri konusunda birincil kaynak TDK’dir. Peki, ta ki nasıl yazılır?

Egitim

Söz konusu nasıl yazılır? Söz konusu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu günümüzde internet üzerinden yazım kılavuzu desteği vermektedir. Türkçede bulunan pek çok sözcüğün doğru yazılış biçimi bu kılavuz sayesinde kolayca sorgulanabilmektedir. Bu kılavuzlarda en çok aranan sözcük türleri bitişik ya da ayrı yazılması gerekenlerdir. Cümle içerisinde yardımcı olarak kullanılan ve manası üzerinden direkt olarak değerlendirilen sözcükler içerisinde "söz konusu" sözcüğü de geliyor. Peki, söz konusu nasıl yazılır?

Egitim

Sere serpe nasıl yazılır? Sere serpe ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçedeki kelime haznesinin geniş olması pek çok kelime gruplarının oluşmasını sağlar. Bunlar arasında birleşik kelimeler yer alır. Birleşik sözcükler günlük yaşam içerisinde konuşma dilinde veya yazı dilinde sıklıkla kullanılır. Hatta deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşur. Bu durumda birleşik kelimelerin nasıl yazılması gerektiği konusunu ciddiye almak gerekir. Yazılışı merak edilen kelimelerden biri de sere serpedir. Peki, sere serpe nasıl yazılır?

Egitim

Seninki nasıl yazılır? Seninki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime bakımından oldukça zengin bir dildir. Bu nedenle pek çok farklı yapıda kelimeler mevcuttur. Farklı yapıdaki kelimelerin, eklerin yazılış biçimleri dil bilgisi kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Pek çok insan binlerce kelimenin yazılış biçimini merak eder. En çok da –ki ekinin kullanım biçimi araştırılır. Hem yapım eki hem bağlaç hem de ilgi zamiri olarak kullanılan -ki yazımı sıklıkla araştırılır. Peki seninki nasıl yazılır?

Egitim

Yer çekimi nasıl yazılır, yer çekimi yazımı nasıl olmalıdır? Yer çekimi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime bakımında oldukça zengin ve içerisinde pek çok kelime grubu bulunan bir dildir. Bu kelime grupları içerisinde iki sözcüğün birleşerek yeni bir kelimeyi oluşturduğu kelimeler de mevcuttur. Dil kurallarına dikkat eden kişilerin en merak ettiği konu bu kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. Günümüzde kelimelerin anlamları ve yazılışları hakkında bilgi alınabilecek pek çok kaynak mevcuttur. Peki, yer çekimi yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Yapayalnız nasıl yazılır, yapayalnız yazımı nasıl olmalıdır? Yapayalnız ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım yanlışı yapılan kelimelerin başında en fazla birleşik kelimeler görülüyor. Bu kelimelerden bazıları günlük yaşamda sıkça kullanılan kelimelerdir. Yazım kurallarına dikkat eden, hata yapmak istemeyen kişiler sıkça kelimelerin doğru yazılışlarını araştırıyor. Bu kelimelerden biri de "yapayalnız" kelimesidir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışları için Türk Dil Kurumu’nun çevrimiçi olarak yayımladığı sözlüklerden yararlanılabilir. Peki, yapayalnız yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Unutuvermiş nasıl yazılır, unutuvermiş yazımı nasıl olmalıdır? Unutuvermiş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime ve kelime grupları bakımından oldukça geniş yelpazeye sahip bir dildir. Bu kelime çeşitleri içerisinde sıklıkla hata yapılan konular arasında iki kelimenin birleşmesiyle meydana gelen kelimeler yer alır. Unutuvermiş kelimesi de çok fazla kullanılan ancak nasıl yazılması gerektiği noktasında araştırılan bir kelimedir. Bu tür sözcüklerin doğru yazılışlarını belirleyen ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki, unutuvermiş yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Van Gölü nasıl yazılır, Van Gölü yazımı nasıl olmalıdır? Van Gölü büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcük ve sözcük grupları bakımından oldukça geniş ve zengin bir dildir. Türkçedeki kelimelerin arasında yer alan yer isimleri çok fazla kafa karıştıran bir konudur. Bu nedenle en fazla imla hatası yapılan konular arasında isimler bulunur. Van Gölü sözcüğü de bir yer ismi olarak nasıl yazılması gerektiği konusunda kafa karıştıran bir kelimedir. Bu tür sözcüklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda en güvenilir kaynak Türk Dil Kurumudur. Peki, Van Gölü yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Tren nasıl yazılır, tren yazımı nasıl olmalıdır? Tren mi tiren mi, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerin anlamları ve doğru yazılışları noktasında birçok kişi kafa karışıklığı yaşayabilir. Özellikle Türkçenin kelime haznesinin çok geniş olması ve yabancı dillerden de kelimeler eklenmesi bu kafa karışıklıklarının artmasına neden olur. Günlük yaşamda sözcüklerin yazılış biçimleri ve yazım hataları konusu birçok noktada karşımıza çıkıyor. Peki, tren yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Tespih nasıl yazılır, tespih yazımı nasıl olmalıdır? Tespih mi tesbih mi, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi oldukça geniş bir dildir. Her kelimenin kendine has bir yazılış şekli bulunur. Bazı kelimeler ağız farklılıkları nedeniyle yanlış telaffuz edilebilir. Bu telaffuzların kullanımı yaygınlaştıkça yazı dilinde de hatalar yapılır. Yazılışı merak edilen kelimelerden biri de tespih kelimesidir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışları konusunda birincil kaynak Türk Dil Kurumudur. Peki, tespih yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Türkiye'de nasıl yazılır, Türkiye'de yazımı nasıl olmalıdır? Türkiye'de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime yelpazesi çok geniş ve zengin diller arasında bulunur. Kelimelerin hepsinin nasıl yazılacağı ve ekler alacağı Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede çok fazla yapılan hatalardan biri de özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda yapılır. Günlük yaşamda çokça kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkiye" kelimesinin de yanına gelen ek çok fazla karıştırılır. Peki, Türkiye’de yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Uzak Doğu nasıl yazılır? Uzak Doğu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe içerisinde pek çok kelime grubu yer alır. Bu kelime grupları arasında birleşik kelimeler de mevcuttur. Ancak bu kelimelerin nasıl yazılması gerektiği oldukça kafa karıştıran bir konudur. Bu sebeple "Uzak Doğu" sözcüğünün de nasıl yazılması gerektiği çok fazla merak edilir. Birleşik kelimelerin yazım şekilleri konusunda birincil kaynak olan Türk Dil Kurumu, Uzak Doğu sözcüğünün ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığını belirtmiştir. Peki, Uzak Doğu nasıl yazılır?

Egitim

Yine de nasıl yazılır, yine de yazımı nasıl olmalıdır? Yine de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bağlaçlar; cümle içinde birden çok sözcüğü, sözcük grubunu veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklerdir. Tek başlarına herhangi bir anlamları yoktur. Türkçede kullanılan pek çok bağlaç kullanılmaktadır. En çok kullanılan bağlaçlar; ve, ile, ki, ama, çünkü, ya da ve de olarak bilinmektedir. Yine de kelimesinde “de” bağlacının kullanımına rastlanmaktadır. Peki, yine de kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim

Yeğen nasıl yazılır, yeğen yazımı nasıl olmalıdır? Yeğen mi yiğen mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük yaşamda en çok kullandığımız akraba bildiren sözcüklerden bir tanesi de yeğendir. Yeğen kelimesinin telaffuzu söylenen bölgeye, ağza ve şiveye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu da yeğen kelimesinin yazımında farklılıklar doğurma ve yazımında hatalar yapmamıza sebep olmaktadır. Yeğen kelimesinin yazımı konusunda en doğru bilgiyi bizlere TDK sözlük vermektedir. Peki, yeğen kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim

Olağan dışı nasıl yazılır, olağan dışı yazımı nasıl olmalıdır? Olağan dışı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Olmak fiilinden türemiş olan olağan kelimesi “alışılmış olan, normal” anlamlarını karşılamaktadır. Birleşik yapıda olan olağan dışı kelimesi ise bu anlamın tam tersini durumları karşılamak için kullanılmaktadır. Sıra dışı anlamına gelen olağan dışı kelimesinin yazımı en çok merak edilen konular arasında yer almakta ve internet ortamında sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, olağan dışı kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim

Oldubitti nasıl yazılır, oldubitti yazımı nasıl olmalıdır? Oldubitti ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir işi aceleye getirip hemen sonuca bağlamaya oldubitti denir. Bu kelimenin cümle içerisinde genellikle oldubittiye getirmek şeklinde bir kullanımı vardır. Halk arasında sıklıkla kullanılan bir kelimenin yazımı hakkında pek çok hata yapılmaktadır. Bu kelimenin yazımı ile ilgili farklı bilgiler bulunması kelimenin doğru yazılışını merak edenler için kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Peki, oldubitti kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim

Kurdele nasıl yazılır, kurdele yazımı nasıl olmalıdır? Kurdele mi kurdale mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız aksesuarların bazıları yabancı kökenlidir. Bu kelimeler dilimize İtalyanca, Fransızca ve İngilizce gibi dillerden geçmiştir. Sıklıkla kullandığımız bu yabancı kökenli kelimelerin hem yazımında hem de telaffuzunda ciddi hatalar yapılmaktadır. Yazımı karıştırılan ve kökeni İtalyancaya dayanan kelimelerden bir tanesi kurdeledir. Bu kelimenin doğru yazılışı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, kurdele kelimesinin doğru yazılışı nedir?

Egitim

Peşi sıra nasıl yazılır, peşi sıra yazımı nasıl olmalıdır? Peşi sıra ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım yanlışları konusu sadece sınavlarda başarılı olmak için öğrenilecek bilgiler olarak düşünülmemelidir. Dil, bir toplumun kültürünü ve o toplumun kültürünün özelliklerini kuşaktan kuşağa aktaran bir yapıdır. Bu yüzden o toplum içerisinde yaşayan insanlar kendi dillerine sahip çıkmalı ve dillerinin yapılarını korumalıdırlar. Yazım kurallarına dikkat etmek dili korumanın ve dile sahip çıkmanın önemli kısımlarından bir tanesidir.

Egitim

Konargöçer nasıl yazılır, konargöçer yazımı nasıl olmalıdır? Konargöçer ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede kelimeler yapılarına göre 3 gruba ayrılır; basit kelimeler, türemiş kelimeler ve birleşik kelimeler. İki veya daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlam kazanmasıyla meydana gelen kelimelere birleşik yapılı kelimeler denir. Birleşik kelimeler bazı durumlarda ayrı veya bitişik şekilde yazılabilirler. Peki, konargöçer kelimesi ayrı mı yazılır yoksa bitişik mi?

Egitim

Hem de nasıl yazılır, hem de yazımı nasıl olmalıdır? Hem de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde bağlaçlar, bireylerin fikirlerini daha iyi iletmelerini ve konuşma ve yazma becerilerinde daha iyi bir anlam yaratmalarını sağlar. Dolayısıyla bağlaçların doğru şekilde kullanımını öğrenmek önemlidir. Özellikle de/da yazımı sıklıkla karıştırılır. Bunun nedeni hem bulunma durumu eki olarak kullanılan ekin hem de bağlaç olarak kullanılan "da" yazımının karıştırılmasıdır. Peki, hem de kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Göz ardı nasıl yazılır, göz ardı yazımı nasıl olmalıdır? Göz ardı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması konusunda çoğu zaman kararsız kalınabilir. Bazı sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması anlam farklılıklarına sebep olabilir. Dolayısıyla Türkçeyi yazım kurallarına uygun kullanmak doğru ve etkili iletişim kurmaya yardımcı olur. Göz ardı kelime grubu yazım yanlışı en çok yapılan birleşik kelimelerden birisidir. Peki, göz ardı kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Maksimum zıt anlamlısı nedir? Maksimum kelimesinin zıt anlamlıları ile örnek cümleler

Kelime hazinesi bakımından zengin olan dilimiz çok sayıda nitelik ve nicelik bildiren sıfatlara sahiptir. İsimlerin herhangi bir niteliğini belirtmek için kullanılan sıfatlar genellikle karşıt anlamlılara sahiptirler. Maksimum kelimesi de karşıt anlamlısı olan bir kelimedir. Zıt anlamlı kelimeler, genellikle nicelik bildiren sıfatlardır. Maksimum kelimesi de nicelik bildiren ve sıfat görevinde kullanılan bir sözcük olarak aynı türde zıt anlamlılara sahiptir. Peki, maksimum zıt anlamı nedir?

Egitim

Ziyafet eş anlamlısı nedir? Ziyafet kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Eş anlamlı ya da anlamdaş kelimeler, aynı anlamı ifade eden sözcüklerdir. Bu sözcükler birbirlerinin yerine kullanıldıklarında herhangi bir anlam farklılığına yol açmazlar. Beraber kullanıldıklarında ise gereksiz sözcük kullanımından dolayı anlatım bozukluğuna yol açar. Dilimizde aynı anlama gelen pek çok kelime bulunur. Ziyafet sözcüğü de eş anlamlıya sahip kelimelerden biridir. Arapça kökenli olan ziyafet kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim