Tdk Yazım Kılavuzu Haberleri

Standardı nasıl yazılır? Standardı mı standartı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kökeni Fransızca olan standart kelimesine -ı eki getirildiği zaman bu ifadede hangi ses olayının meydana geldiği pek çok kişi tarafından araştırılır. TDK tarafından kullanıcılara sunulan bilgiler ise standardı sözcüğünün t sesi ile mi yoksa d harfiyle mi yazılması gerektiğinin anlaşılmasını sağlar. Bu kelimenin doğru yazılışının ünlüyle başlayan bir çekim eki aldığında hangi kuralara göre belirlendiği açıklandıktan sonra cümle içerisindeki kullanımı örneklendirilebilir.

Egitim

Kontör nasıl yazılır? Kontör mü kontür mü, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede, yabancı kökenli birçok kelime mevcuttur ve bu kelimelerin doğru yazılışlarında sıkça hatalar yapılabilmektedir. Bu kelimelerin doğru yazımlarını öğrenmek için çevrimiçi sözlük sitelerinden faydalanmak önemlidir. Bu bağlamda, yazım hatalarına sıkça konu olan kelimelerden biri de "kontör" kelimesidir. Peki, TDK’ye göre kontör nasıl yazılır?

Egitim

Standart nasıl yazılır? Standart mı standard mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK güncel sözlüğü kaynak alındığı zaman standart gibi Fransızca kökenli sözcüklerin dilimizde doğru olarak kabul edilen yazılışları kolaylıkla açıklanabilir. Bu sözcüğün son harfinin d veya t seslerinden hangisi olduğu bazı durumlarda karıştırılır. Ancak standart kelimesinin ait olduğu dildeki yazılışı ile Türkçe yazım kurallarına göre biçimlendirilmiş hâli belirtildiği zaman bu karışıklığın önüne geçilecektir.

Egitim

Spor nasıl yazılır? Spor mu sipor mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yabancı kökenli kelimelerin Türkçeye ödünçlenirken nasıl bir ses değişikliğine uğradığını bilmek mühimdir. Çünkü bu sayede Fransızca gibi yabancı dillerden dilimize geçen sözcüklerin Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılması mümkün olur. Spor da Türkçede farklı anlamlarda kullanılan ve doğru yazılışı bazı durumlarda karıştırılan ifadelerdendir. Bu nedenle spor TDK onaylı yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı üzerine bilgi aktarılmalıdır.

Egitim

Tdk Yazım Kılavuzu

Tdk Yazım Kılavuzu Hakkındaki Haberler Mynet'te. Tdk Yazım Kılavuzu Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Soğan nasıl yazılır? Soğan mı sovan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün yöresel olarak ortaya çıkan farklı telaffuz biçimlerinden ötürü doğru yazılışının karıştırılması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ilgili sözcüğün doğru yazılışı ile telaffuzunun nasıl olması gerektiğinin açıklanması önemlidir. Soğan sözcüğü de bu kapsamda yer alan bitki bilimi terimlerinden biriyken günlük yaşamda yaygın olarak sesletilir. Dolayısıyla pek çok bağlamda kullanılan bu sözcüğün TDK onaylı yazılışı cümle örnekleriyle beraber öne çıkarılmalıdır.

Egitim

Sokakta nasıl yazılır? Sokakta mı Sokakda mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sert ünsüz ile biten bir sözcüğe bulunma durumu eki getirildiği zaman bu ifadenin nasıl yazılması gerektiği merak konusu olur. Çünkü bu tür sözcüklerde benzeşme gibi herhangi bir ses olayının meydana gelip gelmediği sorgulanır. Sokakta kelimesinin TDK onaylı yazılışı da ünsüz benzeşmesi ve bulunma durumu eki gibi konular çerçevesinde açıklanmalıdır. Bu sayede ilgili isim sözcüğünün ek aldığı zaman cümle içerisinde nasıl kullanıldığı kolaylıkla keşfedilebilir.

Egitim

Seyretmek nasıl yazılır? Seyretmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Seyretmek sözcüğü günlük yaşamda sıklıkla kullanılan ve TDK güncel sözlüğünde 5 farklı tanımı bulunan birleşik kelimelerdendir. Bu kelimenin bir adet yabancı kökenli sözcük ile etmek yardımcı fiilinden oluştuğu görülebilir. Birleşik kelimelerin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise Türkçe yazım kurallarını oluşturan kurallara göre belirlenir. Dolayısıyla seyretmek TDK onaylı yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu ve bu ifadenin hangi anlamlarda kullanıldığı belirtilmelidir.

Egitim

Sefer tası nasıl yazılır? Sefer tası ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan ve birbiri üzerine konulup sabitlenerek taşınan kapları temsil eden sefer tası sözcüğü birleşik yapıda iken isim türündedir. Bu kelimenin cümle içerisinde doğru bir şekilde kullanılması için ise bitişik mi ayrı mı yazıldığı öğrenilmelidir. TDK güncel sözlüğü gibi bir kaynağa ulaşıldığı takdirde sefer tası doğru yazılışı, anlamı, cümle içerisindeki kullanımı hakkında detaylı bilgi verilebilir.

Egitim

Sebep nasıl yazılır? Sebep mi sebeb mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün yabancı kökenli olması durumunda dilimize ödünçlenirken ses değişikliğine uğrayabildiği bilinir. Bu kapsamda yer alan sebep kelimesi de Arapçadan dilimize ödünçlenirken ses değişikliğine uğramıştır. Dolayısıyla sebep sözcüğünün özellikle son harfinin yanlış olarak yazılmasından ötürü hatalı olarak kullanıldığı örneklere rastlanır. Bu gibi hataların önüne geçilmesi için ise sebep TDK onaylı yazılışı ve sözlük anlamları gibi bilgiler derlenmelidir.

Egitim

Sarf etti nasıl yazılır? Sarf etti ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu incelendiği zaman birleşik fiillerin doğru yazılışını belirleyen net bir kuralın mevcut olduğu görülür. Bu kural Türkçede sarf etti gibi ifadelerin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiğinin anlaşılmasını sağlar. Dolayısıyla TDK güncel sözlüğü kapsamındaki bilgiler eşliğinde sarf etti doğru yazılışı, anlamı ve cümle içerisindeki kullanımı açıklanmalıdır.

Egitim

Ankaralılar nasıl yazılır? Ankaralılar mı Ankara'lılar mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkiye’nin başkentini ve İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilini temsil eden Ankara sözcüğüne çeşitli ekler getirilebilir. Bu eklerin kesme işaretiyle ayrılıp ayrılmadığına karar verilirken ise yapım veya çekim eki ayrımına dikkat edilmelidir. Böylelikle Ankaralılar gibi kökü Ankara sözcüğü olup çeşitli eklerle türetilmiş olan yeni ifadelerin doğru bir şekilde yazılması mümkün olur.

Egitim

Absürt nasıl yazılır? Absürt mü absürd mü, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Absürt sözcüğü Türkçe'de saçma kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılan Fransızca kökenli bir ifadedir. Sıfat türündeki absürt sözcüğünün yazılı dildeki bazı hatalı kullanımları bu ifadenin doğru yazılışının öğrenilmesini engeller. Peki, absürt t sesi ile mi d harfi ile mi yazılır?

Egitim

Yeğenim nasıl yazılır? Yeğenim mi yiğenim mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İlk ve ikinci hecesinde e ünlü sesi bulunan yeğen kelimesi Türkçe'de -(i)m iyelik ekini alarak yaygın olarak kullanılır. Bu sözcüğünelik eki aldığı takdirde ilk hecesindeki ünlü i olarak değiştirilerek mi yoksa aynı şekilde bırakılarak mı kullanıldığı ise merak edilir. Peki, yeğenim nasıl yazılır?

Egitim

Yevmiye nasıl yazılır? Yevmiye mi yövmiye mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yevmiye sözcüğü hem iş bağlamında hem de çeşitli alanlara yönelik olan metinlerde kullanıldığı bilinen ifadelerdendir. Bu ifadenin ilk hecesinde hangi ünlü sesin kullanıldığı ise bazı durumlarda unutulabilir veya karıştırılabilir. Genellikle yanlış bir şekilde sesletildiği için hatalı olarak yazılan yevmiye kelimesinin TDK sözlüğünde iki ayrı tanımı ve doğru yazılışı mevcuttur. Peki, yevmiye nasıl yazılır?

Egitim

Yer elması nasıl yazılır? Yer elması ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yer elması kelimesinin doğru yazılışı çoğu zaman karıştırılır. Bunun nedeni ise iki ayrı kelimeden oluşan bu bitki bilimi teriminin ayrı mı bitişik şekilde mi yazıldığının bilinmemesidir. Peki, yer elması nasıl yazılır?

Egitim

Had safha nasıl yazılır? Had safha ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İkisi de isim türünde olan ögelerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan had safha kelimesi TDK kapsamında son nokta, son aşama şeklinde tanımlanır. Bu ifadenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı yaygın olarak sorgulanırken had safha kelimesinin içerdiği ikinci sözcüğün de kimi durumlarda hatalı olarak kullanıldığı bilinir.

Egitim

Hakikaten nasıl yazılır? Hakikaten mi hakkaten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arapça kökenli olup zarf görevinde kullanılan hakikaten kelimesinin doğru yazılışı pek çok kişi tarafından araştırılır. Bu kelimenin hakkaten şeklinde mi yoksa hakikaten olarak mı yazılması gerektiği merak edilir. TDK kapsamındaki güncel açıklamalar ise hakikaten kelimesinin doğru yazılışı ile cümle içerisindeki kullanımının kolaylıkla keşfedilmesini mümkün kılar.

Egitim

Gün boyu nasıl yazılır? Gün boyu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İki ayrı sözcükten oluşan, ikinci kelimesi çekim eki alan ve zarf görevinde kullanılan gün boyu ifadesi birleşik yapıdadır. Bütün gün olarak tanımlandığı bilinen bu birleşik kelime zamanla ilişkili olan bir anlama sahiptir. Bu bilgiden yola çıkıldığı takdirde ise gün boyu sözcüğünün TDK kapsamındaki kurallara göre ayrı mı bitişik mi yazıldığı açıklanabilir.

Egitim

Göz ardı etmek nasıl yazılır? Göz ardı etmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nun birleşik yapıdaki ifadelerin doğru yazılışlarının öğrenilmesini mümkün kılan iki ayrı kategorisi mevcuttur. Bunlar ayrı ya da bitişik olarak yazılan birleşik sözcüklere yönelik olan kuralların sıralandığı açıklamaları içerir. Göz ardı etmek de etmek yardımcı fiilinin kullanılması ile oluşturulan bir birleşik fiildir.

Egitim

Devralmak nasıl yazılır? Devralmak ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birleşik yapıda olan "devralmak" kelimesinin ilk ögesi Arapça kökenli devir iken ikinci ögesiyse almak yardımcı fiilidir. Bu sözcük ortaya çıkarken "devralmak" kelimesinin ilk ögesi olan devir ses değişikliğine uğramıştır. Söz edilen ses değişikliği genellikle fark edilse de bu sözcüğün yazılı metinlerde yaygın olarak hatalı biçimde kullanıldığı görülür. Bu da TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nun temel kurallarına başvurularak devralmak kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını gerekli kılar.

Egitim

Defol nasıl yazılır? Defol ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe ünlem ifadeleri şaşırma, sinirlenme, korkma gibi duyguları ifade edecek şekilde kullanılabilen sözcükleri içerir. Bunlar arasında sıralanan defol da kullanıldığı cümlenin sonunda ünlem işaretine yer verilen ifadelerdendir. Ayrıca tek başına da bir ünlem cümlesi olarak kullanılması uygun olan defol sözünün nasıl yazıldığı birçok kişi tarafından karıştırılır. Dolayısıyla bu sözcüğün bitişik mi ayrı mı yazıldığı açıklanarak defol kelimesinin cümle içerisindeki kullanımı gösterilmelidir.

Egitim

Cereyan nasıl yazılır? Cereyan mı ceryan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Arapça kökenli olup Türkçeye geçen ve TDK güncel çevrim içi sözlüğünde 4 ayrı tanımı yer alan cereyan kelimesi isim türündedir. Yaygın olarak kullanılan cereyan sözcüğü kimi durumlarda yanlış bir şekilde yazılıp sesletilir. Bu sorunun çözülmesi için ise söz edilen kelimenin TDK kapsamındaki doğru yazılışı, 4 ayrı anlamı ve cümle içerisindeki kullanımı açıklanmalıdır. Böylelikle cereyan kelimesi yazılırken sıkça yapılan hatalar ortadan kalkacaktır.

Egitim

Cambaz nasıl yazılır? Cambaz mı canbaz mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yabancı kökenli olup dilimize ödünçlenen ve Türkçeye geçerken ses değişikliğine uğradığı söylenebilen kelimelerden biri cambazdır. TDK güncel sözlüğüne göre 5 farklı anlamda kullanılan cambaz kelimesinin ilk hecesinin sonunda n veya m harflerinden hangisinin yer aldığı merak edilir. Bu nedenle cambaz kelimesinin hangi harflerle yazıldığı ve Türkçeye geçerken nasıl bir ses değişikliğine uğradığı açıklanmalıdır. Ardından bu sözcüğün TDK güncel sözlüğündeki anlamları da sıralanabilir.

Egitim

Böbrek üstü nasıl yazılır? Böbrek üstü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Anatomi terimi olan ve iki ayrı isim sözcüğünden oluştuğu görülen böbrek üstü ifadesi birleşik yapıdadır. Yani bu sözcük TDK tarafından somut olarak yer belirten alt, üst sözlerinden biriyle oluşturulan birleşik kelimeler kategorisine dahil edilmiştir. Ancak böbrek üstü ifadesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı genellikle unutulur. Bu problemin çözülmesi için ise ele alınan birleşik yapıdaki sözcüğün doğru yazılışının hangi kurala göre belirlendiği açıklanmalıdır.

Egitim

Bunu da nasıl yazılır? Bunu da ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde de ve da ögelerinin bağlaç veya son ek olarak kullanıldığı durumlar mevcuttur. Dolayısıyla bağlaç olan de, da ögeleri başlı başına bir sözcük olarak kullanılırken bulunma durumu eki olan -de, -da kendisinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak yazılır. Bu noktada yazılı dilde hatalı olarak kullanıldığı durumlara rastlanan "bunu da" sözcük öbeğinin TDK onaylı yazılışı da merak edilmektedir.

Egitim

Bu yüzden nasıl yazılır? Bu yüzden ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birden fazla ögeden oluşan ve cümle içerisinde zarf görevinde kullanılan bu yüzden ifadesi bundan dolayı sözcüğüyle aynı anlama gelir. Türk Dil Kurumu’na göre bu yüzden sözcüğünün nasıl yazıldığının öğrenilmesi için ise güncel sözlük kapsamında inceleme yapılmalıdır. Bu kaynağa başvurularak bilgi aktarımı yapıldıktan sonra ise ilgili zarf sözcüğünün yer aldığı örnek cümleler belirtilebilir. Böylelikle bu yüzden doğru yazılışı hakkında bilgi edinmek isteyenler ayrıntılı açıklamalara ulaşabilir.

Egitim

Bal kabağı nasıl yazılır? Bal kabağı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bilimsel adı Cucurbita moschata olan bal kabağı Türkçede iri, içi turuncu, tatlı bir tür kabak olarak tanımlanır. Yani bitki bilimine özgü bir ad sözcüğü olan bal kabağı günlük yaşamda da yaygın olarak kullanılır. Bu sözcüğün yazılı dildeki kullanımında ise yaygın olarak yapılan bir hataya rastlanır. Bal kabağı birleşik kelime olduğu için ilgili sözcüğün bitişik mi ayrı mı yazıldığı genel olarak karıştırılır. Bu nedenle TDK’ye başvurularak bal kabağı doğru yazılışı açıklanmalıdır.

Egitim

Başlı başına nasıl yazılır? Başlı başına ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün birden fazla ögeden oluşması o ifadenin ikilemeler, birleşik kelimeler veya kalıplaşmış sözler arasında yer aldığını gösterir. Bu kapsamda incelenebilen ifadelerden biri olan başlı başına da cümle içerisinde zarf olarak kullanılır. Ayrı mı bitişik mi yazıldığı üzerine sıkça araştırma yapılan bu zarf sözcüğünün ikilemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu da TDK onaylı olan başlı başına yazılışının hem kurallar çerçevesinde hem de cümle örnekleriyle birlikte açıklanmasını sağlar.

Egitim

Baş döndürücü nasıl yazılır? Baş döndürücü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede deyim olarak kullanılan birleşik kelimelerden olan baş döndürücü TDK güncel sözlüğünde 3 ayrı şekilde tanımlanır. Sıfat türündeki bu birleşik kelimeyi oluşturan iki ögenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise bazen unutulur. Bu konuya dair net bilgi sunulması için TDK Yazım Kılavuzu’nun birleşik kelimelerin doğru yazılışlarını temsil eden kategorileri incelenmelidir. Ardından baş döndürücü ifadesinin doğru yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı detaylı olarak açıklanabilir.

Egitim

Baş başa nasıl yazılır? Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede hem yazılı hem sözlü dilde birçok bağlamda kullanılan baş başa kelimesi zarf türündedir. Bu zarf sözcüğü TDK çevrim içi sözlüğünde 'başkaları olmadan, birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Baş başa kelimesine yönelik en çok bilgi eksikliği yaşanan husus ise bu sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığına ilişkindir. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalardan yola çıkılarak baş başa kelimesinin yapısına değinilmeli ve bu ifadenin nasıl yazıldığı öne çıkarılmalıdır.

Egitim

Baş ağrısı nasıl yazılır? Baş ağrısı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başta oluşan rahatsızlık, başın ağrıması olarak tanımlanan baş ağrısı kelimesi birleşik yapıdadır. Bu nedenle iki ayrı ögeden oluşan baş ağrısı sözcüğünün ayrı mı bitişik mi yazıldığı merak edilir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalar dikkate alındığı zaman bu birleşik kelimenin yazılı dildeki hatalı olmayan kullanımı kolaylıkla öne çıkarılabilir. Ancak bu konuda açıklama yapıldıktan sonra yine baş ve ağrı sözcükleriyle oluşturulan mecaz anlamdaki birleşik kelimeye de değinilmelidir.

Egitim

Bayi nasıl yazılır? Bayi mi bayii mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bayi sözcüğü Türkçede farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak ya da tek başına yaygın bir şekilde kullanılan ifadelerdendir. TDK tarafından herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, dükkan veya kuruluş olarak tanımlanan bayi sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu da bayi doğru yazılışının kaç adet i sesiyle olduğunun araştırılmasına yol açar. TDK tarafından sunulan güncel açıklamalar ise bayi sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının belirtilmesini sağlar.

Egitim

Sahur nasıl yazılır? Sahur mu savur mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ramazan ayında gün doğmadan önce belirli bir vakitte yenilen yemeğe sahur adı verilir. Bu ifade söz edilen yemeğin yendiği vakti temsil edecek şekilde de kullanılır. Dolayısıyla sahur sözcüğünün TDK onaylı yazılışı, türü ve kökeni üzerine bilgi aktarılması önem arz eder. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğüne göre sahur kelimesinin nasıl yazıldığı açıklandıktan sonra ise bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri sıralanarak sunulan bilgiler desteklenebilir.

Egitim

Teravih nasıl yazılır? Teravih mi teravi mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namazı temsil eden teravih kelimesinin yazılı dildeki kullanımı çoğu zaman karıştırılır. Bu sözcüğün doğru yazılışına yönelik sıklıkla yapılan hata ise h sesinin kullanımına ilişkindir. Dolayısıyla teravih sözcüğü yazılırken bu ifadenin sonunda h sesinin kullanılıp kullanılmadığı açıklanmalıdır. Ayrıca teravih kelimesinin geçtiği cümle örnekleri sıralanarak ilgili ifadenin yazılı dildeki kullanımının yakından incelenmesi mümkün hale getirilmelidir.

Egitim

Ayşeler nasıl yazılır? Ayşeler mi Ayşe'ler mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcük özel isim olduğu zaman ilk harfi her zaman büyük olacak şekilde yazılır. Ancak bu, özel adlara getirilen her bir ekin kesme işaretiyle ayrılarak yazılması gerektiğini göstermez. Bu da Ayşeler TDK onaylı yazılışının çok sayıda kişi tarafından sorgulanmasına yol açar. Ayşe kelimesinin sonuna getirilen -ler ekinin kesme işareti ile ayrılıp ayrılmadığı ise bu ek türünün ne olduğunun açıklanmasıyla birlikte cevabı ortaya çıkarılabilen konulardandır.

Egitim

Ayrıyeten nasıl yazılır? Ayrıyeten mi ayriyeten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zarf türünde olan ve ayrıca kelimesi ile aynı anlamda kullanılan ayrıyeten kelimesinin doğru yazılışı çok sayıda kişi için merak konusu hâline gelebilir. Bu kelimenin TDK onaylı kullanımının ayrıyeten mi ayriyeten mi olduğu çoğu zaman unutulur. Bu nedenle güncel sözlüğe başvurularak ayrıca kelimesinin eş anlamlısı olan ayrıyeten sözcüğünün nasıl yazıldığı incelenmelidir. Böylelikle söz edilen ifadenin yazılı dildeki diğer hatalı kullanımlarına da değinilmesi mümkün olacaktır.

Egitim

Ay tutulması nasıl yazılır? Ay tutulması büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ay tutulması birleşik kelimedir ve bu ifade 2 ayrı isim sözcüğünden oluşmuştur. Söz edilen iki ayrı isim sözcüğünden biri özel adlar arasında bulunur. Dolayısıyla Ay tutulmasının doğru yazılışını araştıran kişiler de 2 ayrı hususu sorgular. Bu hususlar da Ay tutulmasının bitişik mi ayrı mı yazıldığı ile Ay kelimesinin ilk harfinin büyük mü küçük mü olması gerektiği konusundadır. TDK tarafından aktarılan güncel bilgiler ise bu konuya açıklık getirilmesini mümkün kılar.

Egitim

Avrupalı nasıl yazılır? Avrupalı mı Avrupa'lı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İsim ya da sıfat olarak kullanılabilen Avrupalı kelimesinin kökünde Avrupa sözcüğü yer alır. Avrupalı sözcüğü, Avrupa kelimesine getirilen -lı eki ile oluşturulmuştur. Bu bilgi Avrupalı kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını kolaylaştırır bir bilgidir. Avrupa sözcüğüne getirilen eklerin bir kısmı kesme işareti ile ayrılmazken bir kısmı ayrı olarak yazılır. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu’nun kesme işaretiyle ilgili olan kategorisindeki bilgiler çerçevesinde Avrupalı yazılışı açıklanmalıdır.

Egitim

Asya kıtası nasıl yazılır? Asya kıtası büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yeryüzündeki 6 büyük kara parçasının her birine kıta denilir. Bu kara parçalarının tür adı kıta iken aynı zamanda özel adları da vardır. Asya, Avrupa ve Afrika yeryüzündeki 6 büyük kara parçasına verilen özel adların bir kısmını temsil eder. Dolayısıyla Asya kıtasının TDK’ye göre büyük mü küçük mü yazıldığı açıklanırken bu ifadenin içerdiği 2 ayrı sözcük detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Böylelikle Türkçe yazım kurallarına uygun olan Asya kıtası yazılışı kolayca öğrenilecektir.

Egitim

Apar topar nasıl yazılır? Apar topar ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Apar topar sözcüğünün zarf türünde olup telaş ve acele ile şeklinde tanımlandığı görülür. Bu sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması ise bitişik mi ayrı mı yazıldığının sorgulanmasının temel nedenidir. Bir ikileme olan apar topar kelimesinin TDK onaylı yazılışının öğrenilmesi için güncel çevrim içi sözlüğe başvurulabilir. Daha sonra ise incelenen bu ikilemenin cümle içerisinde kullanılması ve elde edilen bilgilerin pekiştirilmesi mümkündür.

Egitim

Vaz mı geçtin nasıl yazılır? Vaz mı geçtin ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dil öğeleri oldukça çeşitli olan zengin bir dildir. Bu sebeple pek çok farklı türde sözcük kalıpları bulunur. Türkçe kelimelerin, eklerin yazım şekilleri dil bilgisi kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Bu noktada binlerce kelimenin yazılış biçimi merak edilir. En çok da –mi soru ekinin kullanımı araştırılır. Peki, bu kapsamda vaz mı geçtin nasıl yazılır?

Egitim

Amca oğlu nasıl yazılır? Amca oğlu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması durumunda bu ifadenin bitişik mi ayrı olarak mı yazılması gerektiği sorgulanır. Amca oğlu da bu kapsamda yer alan ve doğru yazılışı bazı durumlarda karıştırılan kelimelerdendir. Hem akrabalık adı hem de lakap olarak kullanıldığı görülen amca oğlu sözcüğü isim türündedir. Bu sözcüğün doğru yazılışı, tanımı ve cümle içerisindeki kullanımı üzerine bilgi aktarıldığında ise amca oğlu TDK onaylı hâli yakından görülecektir.

Egitim

Ahmetler nasıl yazılır? Ahmetler mi Ahmet'ler mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir kelimeye çoğulluk anlamı katan -ler, -lar eki, günlük yaşamda neredeyse her bir bağlamda kullanılır. Dolayısıyla bu ekin kendinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak mı yoksa kesme işaretiyle ayrılarak mı yazıldığının bilinmesi mühimdir. Bu bağlamda Ahmetler kelimesinin TDK onaylı olan yazılışı üzerinden çeşitli bilgiler aktarılabilir. Böylece özel isimlere eklenen çoğul ekinin doğru kullanımı tek bir örnek üzerinden bile kolaylıkla açıklanabilecektir.

Egitim

Kahve nasıl yazılır? Kahve mi kaave mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu ile güncel çevrim içi sözlüğüne başvurulduğu zaman yabancı kökenli kelimelerin dilimizdeki doğru yazılışları öğrenilebilir. Bu kapsamda ele alınabilen kahve kelimesi de sözlü dilde neredeyse her gün kullanılan ifadelerdendir. Bununla birlikte günlük yazışmalarda ve farklı bağlamlarda yaygın kullanılan kahve kelimesinin bazı durumlarda hatalı yazıldığı görülür. Bu nedenle kahve TDK onaylı yazılışı hakkında net bilgiler sunulması gereken kelimelerdendir.

Egitim

Herhâlde nasıl yazılır? Herhâlde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yazımı merak edilen binlerce kelime bulunur. Günlük yaşamda çok fazla görülen kelimeler bile bazen fark etmeden yanlış yazabilir, doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında ise herhâlde kelimesi yer alır. Yazım hatalarını önlemek için kelimelerin TDK sözlüklerindeki doğru kullanım şekillerini bilmek gerekir. Peki, herhâlde sözcüğün doğru yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Hemcins nasıl yazılır? Hemcins ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime türlerinin çok çeşitli olduğu zengin diller arasında bulunur. Bundan dolayı birçok kelimenin yazılışında hatalar yapılır. Yazım şekli en çok araştırılan kelimelerin ise birleşik kelimeler olduğu görülür. Hemcins gibi birleşik yapılı sözcüklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oldukça merak konusudur. Peki hemcins nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Hak ediyorsun nasıl yazılır? Hak ediyorsun ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayımlanan güncel imla kurallarına internetten erişilebilmektedir. Türkçedeki her dil öğesinin doğru kullanım biçimi bu güncel sözlükte dijital olarak aranabilmektedir. Sözlükte en çok aranan kelime türleri ise bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gereken sözcükler olmaktadır. ‘Hak ediyorsun’ sözünün doğru yazım şekli de sıklıkla araştırılır. Bu tür sözcük tipleri en çok yazım hatası yapılan kelimeler arasında öne çıkar. Peki hak ediyorsun nasıl yazılır?

Egitim

Güler yüz nasıl yazılır? Güler yüz ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin yanlış ifade edilmesi çok fazla fark edilmiyor olsa da kelimelerin yazı dilindeki doğru kullanımı son derece önemlidir. Sözcüklerin dil bilgisi kurallarına uymadan, yanlış bir biçimde yazılması anlam bütünlüğünü bozar. Gündelik yaşamda çok fazla kullanılan sözcüklerin hatalı yazımı ise bu hataların yayılarak doğru kabul edilmesine sebep olabilir. Güler yüz kelimesi ise yazım hatası yapılan ve doğru yazılışı merak edilen kelimeler arasında yer alır. Peki güler yüz nasıl yazılır?

Egitim

Edebî nasıl yazılır? Edebî mi edebi mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan kelimeleri kurallara uygun bir biçimde doğru yazmak ve telaffuz etmek son derece önemli bir konudur. Bireyler, hayatın her alanında kendini anlaşılır bir biçimde ifade edebilmek için kelimeleri kullanır. Cümleleri anlamlı hale getiren kelimelerin hatalı yazılımı, anlamsız cümlelerin oluşmasına neden olur. Anlam bozulmalarına karşı, etkili bir iletişim için sözcüklerin doğru yazım şekilleri öğrenilmelidir. Yazımında sıklıkla hata yapılan sözcüklerden biri edebî sözcüğüdür.

Egitim

Önsezi nasıl yazılır, önsezi yazımı nasıl olmalıdır? Önsezi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe bölgesel faktörlerden dolayı tarih boyunca diğer dillerden birçok sözcük almıştır ve kendi içinde kelimeler türetmesiyle birlikte kelime haznesi oldukça genişletmiştir. Türkçedeki kelimeler arasında iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir mananın oluştuğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına dikkat eden kişiler, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini merak eder. Peki, önsezi yazımı TDK'ye göre nasıl olmalıdır?

Egitim

Başucu nasıl yazılır, başucu yazımı nasıl olmalıdır? Başucu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazılı dildeki doğru kullanımının ayrı mı bitişik mi olduğu merak edilen başucu sözcüğü birleşik yapıdadır. Dolayısıyla bu sözcüğün doğru kullanımının nasıl olduğu üzerine bilgi toplanırken TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’na başvurulmalıdır. Ele alınan bu birleşik kelimenin hangi sebebe bağlı olarak nasıl yazıldığı açıklandıktan sonra TDK güncel çevrim içi sözlüğüne göz atılabilir. Böylelikle başucu kelimesinin anlamı hakkında da bilgi edinilir. Peki, başucu yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Akçaarmut nasıl yazılır? Akçaarmut ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe diğer dillerle kıyaslandığında kelime haznesi bakımından en zengin dillerden biridir. Bu kadar çok kelime olması, birçok sözcüğün yazımında hatalara neden olabiliyor. Türkçede birçok kelime grubu bulunur ve yazılışı en fazla karıştırılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinin yenilenmesiyle birlikte akçaarmut gibi kelimelerin yeni yazım biçimleri daha fazla edilmeye başlandı. Peki, akçaarmut nasıl yazılır?

Egitim

Sultanefendi nasıl yazılır? Sultanefendi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime çeşitliliği sayesinde en zengin diller arasında bulunur. Bu yüzden pek çok sözcüğün kullanım ve yazım biçimi karıştırılabiliyor. Yazım biçimi en fazla karıştırılan sözcükler ise birleşik kelimelerdir. Sultanefendi gibi birleşik sözcüklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı çok fazla merak ediliyor. Özellikle Türk Dil Kurumu sözlüklerinin yenilenmesiyle birlikte Sultanefendi gibi kelimelerin nasıl yazıldığı daha çok merak edilmeye başlandı. Peki, sultanefendi nasıl yazılır?

Egitim

Hasır altı nasıl yazılır? Hasır altı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime bakımından oldukça zengin ve şemsiyesinin altında birçok sözlük grubu barındıran bir dildir. Bu kelime grupları içerisinde, iki kelimenin birleşerek yeni bir sözcük meydana getirdiği kelimeler de mevcuttur. Yazım kurallarına dikkat etmeye çalışan kişilerin en çok araştırdığı konu bu tür kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. TDK’nin yazım kılavuzlarını güncellemesiyle birlikte bazı birleşik kelimelerin yazılışları da değişti. Peki hasır altı nasıl yazılır?

Egitim

Marmaraereğlisi nasıl yazılır? Marmaraereğlisi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil sürekli olarak değişen ve gelişen bir yapıdır. Bazı dönemlerde Türk Dil Kurumu sözlüklerini güncelleyerek kelimelerin anlamları ve yazılışlarını günceller. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğün 12. Basımı yayımlandı. Yeni yayımlanan Türkçe Sözlükte bazı sözcüklerin yazım biçimleri de değişti. Dili güncel ve doğru bir şekilde kullanmak isteyen kişiler yeni yazılışları araştırıyor. Yeni düzenlemeye göre Marmaraereğlisi nasıl yazılır?

Egitim

Yeşil soğan nasıl yazılır, yeşil soğan yazımı nasıl olmalıdır? Yeşil soğan ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe gelişimi boyunca gerek farklı dillerden kelime alması gerek kendi içinde kelime türetmesi sonucunda kelime hazinesi bakımından oldukça genişlemiştir. Türkçe sözlüğünde barındırdığı kelimelerin bazıları farklı kökenlere ait olup bazı kelimeler de Türkçe kökenlidir. Bu kelimeler bir araya getirilerek farklı anlamları karşılayan yeni kelimeler oluşturur. Birleşik yapılı olan bu kelimelerin yazımı sıklıkla karıştırılır. Peki, yeşil soğan TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Yeşil zeytin nasıl yazılır, yeşil zeytin yazımı nasıl olmalıdır? Yeşil zeytin ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde bulunan birçok kelime vardır. Bu kelimelerin nasıl yazıldığı da araştırılan konular arasındadır. Türkçede bazı kelimelerin yazılışı birleşik bazıları ise ayrı ayrı şekilde yazılmaktadır. Bitişik ya da ayrı yazılma durumu kelimenin türeme şekline, kelimelerin anlamlarına ve başka kurallara göre değişiklik gösterir. Yeşil zeytin yazımı kişiler tarafından en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Peki, yeşil zeytin TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Yalın ayak nasıl yazılır? Yalın ayak ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'na göz atıldığı zaman Türkçede yaygın olarak kullanılan birleşik sözcüklerin nasıl yazıldığı öğrenilebilir. Yalın ayak da sıfat veya zarf görevinde kullanılan birleşik sözcüklerden biri olarak TDK tarafından tanımlanır. Dolayısıyla bu birleşik kelimenin doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olması gerektiği nedenleriyle birlikte açıklanabilir. Aynı zamanda yalın ayak cümle örneklerinin sıralanması sayesinde bu birleşik sözcüğün doğru yazılışı daha iyi öğrenilebilir.

Egitim

Öngörmek nasıl yazılır, öngörmek yazımı nasıl olmalıdır? Öngörmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede zengin bir kelime dağarcığı bulunur. Sözcükler basit, türemiş ve birleşik sözcükler olarak üç şekilde oluşur ve dilimize yerleşir. Birleşik sözcükler kullanımı ve yazımı en karışık olan kelime gruplarıdır. Bu sebeple iki ya da daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan birleşik sözcüklerin yazımında sıkça hata yapılır. Bu kelimelerden biri olan öngörmek de yazımı konusunda insanları şüpheye düşürebilir.

Egitim

Olağan dışı nasıl yazılır, olağan dışı yazımı nasıl olmalıdır? Olağan dışı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Olmak fiilinden türemiş olan olağan kelimesi “alışılmış olan, normal” anlamlarını karşılamaktadır. Birleşik yapıda olan olağan dışı kelimesi ise bu anlamın tam tersini durumları karşılamak için kullanılmaktadır. Sıra dışı anlamına gelen olağan dışı kelimesinin yazımı en çok merak edilen konular arasında yer almakta ve internet ortamında sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, olağan dışı kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim

Oldubitti nasıl yazılır, oldubitti yazımı nasıl olmalıdır? Oldubitti ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir işi aceleye getirip hemen sonuca bağlamaya oldubitti denir. Bu kelimenin cümle içerisinde genellikle oldubittiye getirmek şeklinde bir kullanımı vardır. Halk arasında sıklıkla kullanılan bir kelimenin yazımı hakkında pek çok hata yapılmaktadır. Bu kelimenin yazımı ile ilgili farklı bilgiler bulunması kelimenin doğru yazılışını merak edenler için kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Peki, oldubitti kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim

Bilim kurgu nasıl yazılır, bilim kurgu yazımı nasıl olmalıdır? Bilim kurgu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İmla kurallarına göre bir araya gelerek ayrı bir anlama sahip olan tüm kelimeler birleşik yazılır. Bir araya gelip anlam değişikliğine uğramayan kelimeler ise ayrı ayrı yazılmalıdır. İmla kurallarını öğrenmek bazı kişiler için zorlayıcı olabilir. Bilim kurgu kelimesi de yazılışı kafa karıştıran kelimeler arasında yer alır. Bilim kurgu nasıl yazılır, bilim kurgu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır?

Egitim

Başınız sağ olsun nasıl yazılır, başınız sağ olsun yazımı nasıl olmalıdır? Başınız sağ olsun ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Cenaze durumunda ölen kişinin yakınlarının acısını paylaşmak için başsağlığı dilenir. Başınız sağ olsun cümlesi sözlü dilde sıklıkla kullanılsa da yazılışı kafa karıştıran bir cümledir. Yazım hatası yapmak istemeyen pek çok kişi bu sözün nasıl yazıldığını araştırıyor. Kelimelerin doğru yazılışlarına TDK karar veriyor. Peki başınız sağ olsun nasıl yazılır, TDK'ye göre başınız sağ olsun birleşik mi ayrı mı yazılır?

Egitim

Başsağlığı nasıl yazılır, başsağlığı yazımı nasıl olmalıdır? Başsağlığı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günümüzde en çok karşılaşılan sorunlar arasında yazım hataları yer alıyor. Yazım yanlışlarının önüne geçebilmek için ise bol bol kitap okunması tavsiye ediliyor. En sık yapılan yazım yanlışları arasında kelimelerin bitişik veya ayrı yazılması görülüyor. Nasıl yazılacağı kafa karıştıran kelimelerden biri de “başsağlığı”dır. Neyse ki Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan imla kılavuzlarına ulaşmak artık çok kolay hale geldi. Başsağlığı nasıl yazılır?

Egitim

Başrol nasıl yazılır, başrol yazımı nasıl olmalıdır? Başrol ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım hataları konuşma dilinde çok belirgin olmasa da yazıyla uğraşan kişiler için önemlidir. Kelimelerin yazı dilinde imla kurallarına uygun yazılması anlam bütünlüğünü korumak için şarttır. Sıklıkla kullanılan kelimelerde yazım hatası yapılması ise bu yanlışların yaygın hale gelmesine sebep olabilir. Çokça kullanılan bir sözcük olan başrol kelimesi yazım hatalarında sıklıkla rastlanılan kelimelerdendir. Başrol nasıl yazılır, ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır?

Egitim

Bazı nasıl yazılır, bazı yazımı nasıl olmalıdır? Bazı mı bağzı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan birçok sözcüğün sözlü ve yazılı dilde karıştırılması çok yaygındır. Türkçe okunduğu gibi yazılan bir dil olsa da ağız farklılıkları nedeniyle bazı kelimeler yanlış ifade edilebilir. Yanlış ifade yaygınlaştıkça yazı dilinde de bozulmalar meydana gelir. Bazı sözcüğü de bunlardan biridir. Bundan dolayı pek çok kişi kelimenin doğru yazılışını merak etmektedir. Bazı nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Aşçı nasıl yazılır, aşçı yazımı nasıl olmalıdır? Aşçı mı ahçı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Aşçı kelimesi günümüzde oldukça popüler olan bir meslek grubunu ifade eden bir kelime olurken genellikle yanlış olarak söylenmesinden kaynaklı olarak yazarken de yanlış ifade edilmektedir. Türkçede yer alan birçok kelimenin sesli dilde yanlış ifade edilmesi imla kurallarını da etkilemektedir. Kelimelerin doğru ifadeleri Türk Dil Kurumu kılavuzlarından kolaylıkla öğrenilebilir. Peki aşçı mı ahçı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Ataş nasıl yazılır, ataş yazımı nasıl olmalıdır? Ataş mı ataç mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ataş çoğunlukla okullarda kullanılan okul malzemeleri arasında yer alır. Metalik bir maddeden yapılan çengel, kağıtları bir arada tutmak için kullanılır. Bu tür sert sessizlerden oluşan kelimelerin yazım yanlışları sıklıkla karşılaşılan imla hatalarındandır. Bu kelimelerden biri olan ataş kelimesi de sıklıkla yanlış bilinip yazılmaktadır. Ataş nasıl yazılır, ataş mı yoksa ataç mı?

Egitim

Barışsever nasıl yazılır, barışsever yazımı nasıl olmalıdır? Barışsever ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime çeşitliliğiyle oldukça zengin diller arasında yer alır. Bundan dolayı birçok kelimenin kullanım ve yazılışı karıştırılabiliyor. Yazılışı en çok karıştırılan kelimelerin ise birleşik kelimelerdir. Barışsever gibi birleşik kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı çok fazla merak ediliyor. Barışsever, barışı savunan ve bu amaca yönelik çaba gösteren kimselere denir. Peki barışsever nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Arap sabunu nasıl yazılır, Arap sabunu yazımı nasıl olmalıdır? Arap sabunu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Çok eski yıllardan itibaren bilinen Arap sabunu temizlik alanında çok etkili bir üründür. Bundan dolayı evlerde ve birçok farklı yerde kullanımı sıklıkla görülür. Dilimiz kelime dağarcığı açısından oldukça geniştir. Yazılışı merak edilen kelimeler arasında da Arap sabunu yer alır. Arap sabunu nasıl yazılır, ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır?

Egitim

1 milyon nasıl yazılır, 1 milyonun sayıyla yazımı nasıl olmalıdır? 1 milyonda kaç tane sıfır var, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan sözcüklerin imla kurallarına dikkat edilerek yazılması oldukça önemlidir. Bu kurallar Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir ve bunlara uygun şekilde yazılması iletişimi sağlıklı hale getirir. 1 milyon çokça kullanılan sözcükler arasında yer alsa da bu tarz sayılarda yazım hataları sıklıkla görülür. Bu yüzden 1 milyonun doğru yazılışı oldukça merak edilir. Genellikle yanlış yazılan 1 milyon nasıl yazılır?

Egitim

Oldum olası nasıl yazılır, oldum olası yazımı nasıl olmalıdır? Oldum olası ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili kelime dağarcığı bakımından oldukça geniştir. Bu kelimelerin bazıları farklı kökenlere aitken bazıları da Türkçe kökenlidir. Oldum olası kelimesi de Türkçe kökenlidir. Türkçeyi daha etkin bir şekilde kullanabilmek için kelimelerin anlamlarını ve nasıl yazıldığının bilinmesi oldukça önemlidir. Oldum olası birleşik kelimesi de yazımı konusunda en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Peki, oldum olası yazımı TDK'ye göre nasıldır?

Egitim

Karnabahar nasıl yazılır, karnabahar yazımı nasıl olmalıdır? Karnabahar mı karnıbahar mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe içerisinde birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin bazıları Türkçe kökenli bazıları da farklı dillere ait kelimelerden oluşmaktadır. Türkçe sözlüğünde bulunan kelimelerin nasıl yazıldığı araştırılan konular arasındadır. Türkçede kelimelerin bazıları birleşik yapılıdır. Bunlardan biri de karnabahar kelimesidir. Peki, karnabahar yazımı TDK'ye göre nasıldır?

Egitim

Kalemtıraş nasıl yazılır, kalemtıraş yazımı nasıl olmalıdır? Kalemıraş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde birçok kelime bulunur. Bu kelimeler hem Türkçe kökenli hem de farklı kökenlere aittir. Bunlardan biri de kalemtıraş kelimesidir. Kalemtıraş Arapça ve Farsça kökenli bir kelimedir. Kalemtıraş yazımı en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Birleşik yapılı bir kelime olmasının yanı sıra alıntı bir kelime olması dolayısıyla sıklıkla yazımı karıştırılır. Peki, kalemtıraş yazımı TDK'ye göre nasıldır?

Egitim

İlkokul nasıl yazılır, ilkokul yazımı nasıl olmalıdır? İlkokul ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde birçok kelime bulunur. Türkçe sözlükte yer alan kelimeler tek başlarında bir anlama geldiği gibi farklı kelimelerle de bir araya gelerek yeni anlamlarda farklı birleşik kelimeler ve fiiller türetebilir. Türkçede bulunan kelimelerin özellikle de birleşik kelimelerin nasıl yazıldığı araştırılan konular arasındadır. Özellikle birleşik yapılı kelimelerin nasıl yazıldığı karıştırılmaktadır. Bunlardan biri de ilkokul kelimesidir. Peki, TDK'ye göre ilkokul nasıl yazılır?

Egitim

Her yerde nasıl yazılır, her yerde yazımı nasıl olmalıdır? Her yerde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili kelime hazinesi bakımından oldukça geniştir. Türkçe sözlüğünde bulunan sözcüklerin bazıları Türkçe kökenliyken sözcüklerin bazıları da farklı dillerden gelmiş kelimelerden oluşmaktadır. Türkçe sözlüğünde birçok kelimenin bulunması yazım yanlışına sebep olabilmektedir. Bunlardan biri de her yerdedir. Peki, her yerde nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Film nasıl yazılır, film yazımı nasıl olmalıdır? Film mi filim mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğü kelime hazinesi bakımından oldukça zengindir. Bu sebeple bazı kelimelerin nasıl yazıldığı sık sık karıştırılmaktadır. Özellikle birleşik yapılı kelimeler, özel isimler, alıntı kelimeler ve kelimelere gelen ekler en sık hataya düşülenler arasındadır. Film kelimesinin yazımı da birçok kişi tarafından yanlış kullanılmaktadır. Peki, film nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Milattan önce nasıl yazılır, M.Ö. yazımı nasıl olmalıdır? Milattan önce kısaltmasının TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerden bazıları Türkçe kökenli bazıları da farklı kökenlere aittir. Kelime bakımından oldukça zengin bir dil olan Türkçede yazım yanlışları sık sık yapılmaktadır. Özellikle kelimelerin kısaltmalarını yazarken bazı kuralların da bilinmesi gerekmektedir. Bunlardan biri de milattan önce kelimesidir. Peki, milattan önce kısaltmasının TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Jimnastik nasıl yazılır, jimnastik yazımı nasıl olmalıdır? Jimnastik mi cimnastik mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde bulunan kelimelerin nasıl yazıldığı sıklıkla araştırılan ve karıştırılan konular arasında yer alır. Türkçe sözlüğünde birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin bazıları Türkçe kökenli olup bazıları da farklı kökenlere aittir. Jimnastik kelimesi de Fransızca kökenlidir. Bu sebeple jimnastik kelimesinin doğru yazılışı da sık sık karıştırılmaktadır. Peki, jimnastik kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

İnisiyatif nasıl yazılır, inisiyatif yazımı nasıl olmalıdır? İnisiyatif mi insiyatif mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde birçok kelime bulunur. Bu kelimelerin çoğu Türkçe kökenli kelimeler olmasının yanı sıra dilimizdeki çoğu kelime farklı kökenlere aittir. Bunlardan biri de inisiyatif kelimesidir. Türkçe sözlüğünde bulunan kelimelerin fazla olması sebebiyle yazım yanlışları da sıkça yapılmaktadır. Farklı kökenlere ait kelimelerin nasıl yazıldığı araştırılan konular arasındadır. Fransızca kökenli bir kelime olan inisiyatif kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Hem de nasıl yazılır, hem de yazımı nasıl olmalıdır? Hem de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde bağlaçlar, bireylerin fikirlerini daha iyi iletmelerini ve konuşma ve yazma becerilerinde daha iyi bir anlam yaratmalarını sağlar. Dolayısıyla bağlaçların doğru şekilde kullanımını öğrenmek önemlidir. Özellikle de/da yazımı sıklıkla karıştırılır. Bunun nedeni hem bulunma durumu eki olarak kullanılan ekin hem de bağlaç olarak kullanılan "da" yazımının karıştırılmasıdır. Peki, hem de kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

Mahcup nasıl yazılır, mahcup yazımı nasıl olmalıdır? Mahcup mu mahçup mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili gelişimi sırasında farklı kökenlere ait kelimeleri kendi sözlüğüne eklemiştir. Türkçe sözlüğünde bazı kelimeler Türkçe kökenli bazı kelimeler de farklı kökenlere aittir. Bu sebeple Türkçede birçok kelime bulunmaktadır. Kelimelerin fazla olması sebebiyle yazım yanlışları da sık sık yapılabilmektedir. Bunlardan biri de mahcup kelimesidir. Peki, mahcup sözcüğünün TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim

İş yeri nasıl yazılır, iş yeri yazımı nasıl olmalıdır? İş yeri ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede kelimeler yapılarına göre basit kelimeler, türemiş kelimeler ve birleşik kelimeler olmak üzere üç grup içerisinde değerlendirilir. İki veya daha fazla sözcüğün bir araya gelerek yeni bir anlam kazanması sonucu oluşan sözcüğe birleşik kelime veya birleşik yapılı kelime denir. Birleşik kelimeler bazı kurallar çevresinde bitişik veya ayrı olarak yazılabilir. Peki, iş yeri kelimesi nasıl yazılır?

Egitim

Neyse ki nasıl yazılır, neyse ki yazımı nasıl olmalıdır? Neyse ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin doğru şekilde yazılışı araştırılan konular arasındadır. Bunlardan biri de neyse ki olarak karşımıza çıkmaktadır. Dilimizde bazı kelimelerin yapısı bakımından değişiklik göstermesi yazım yanlışlarına sebep olmaktadır. Bunlardan biri de ki eki ve bağlacıdır. Yazımı sıklıkla karıştırılan ki nedeniyle kelimeler de sıklıkla hatalı yazılır. Peki, neyse ki TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Uluslararası nasıl yazılır, uluslararası yazımı nasıl olmalıdır? Uluslararası ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler yapısı bakımından değişiklik göstermektedir. Bazı kelimeler birleşik yapılıdır. Birleşik yapılı kelimelerin de bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı araştırılan konular arasındadır. Bitişik yapılı kelimelerin yazımı bazı kurallar çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Bu kurallar arasında kelimelerin anlamı, hangi kelimelerin kullanıldığı, yardımcı fiillerin olup olmadığıdır. Peki, uluslararası TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Kirpik nasıl yazılır? Kirpik mi kiprik mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe birçok farklı kökenlere ait kelimeleri sözlüğünde bulundurmaktadır. Ancak diğer birçok kelime de Türkçe kökenlidir. Türkçe sözlüğü kelime hazinesi bakımından oldukça geniştir. Bu sebeple kelimelerin nasıl yazıldığı da sık sık hataya düşülen konulardan biridir. Kirpik kelimesi de bunlardan biridir. Kirpik kelimesi bazı nedenlerden dolayı farklı şekillerde de ifade edilir. Peki, kirpik TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Karmakarışık nasıl yazılır, karmakarışık yazımı nasıl olmalıdır? Karmakarışık ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde birçok kelime vardır. Bu kelimelerin bazıları Türkçe kökenli bazıları da farklı kökenlere ait kelimelerden oluşmaktadır. Bunlardan birisi olan karmakarışık Türkçe kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçe sözlüğünde birçok kelime olmasından dolayı bazı yazım yanlışları yapılmaktadır. En sık yazım yanlışı yapılan kelimeler de birleşik yapılı olanlardır. Peki, karmakarışık TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Katetmek nasıl yazılır, katetmek yazımı nasıl olmalıdır? Katetmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime hazinesi bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Tarihi boyunca birçok farklı dilden etkilenen Türkçe sözlüğünde farklı kökenlere ait kelimeler bulunmaktadır. Başka dillerden alıntı olan kelimelerle farklı kelimeler bir araya getirilerek yeni anlamda birleşik kelimeler de türetilmiştir. Türkçe sözlüğünde oldukça fazla kelime bulunması yazım yanlışlarına sebep olabilir. Birleşik yapılı kelimelerde sık sık yazım yanlışları yapılıyor. Peki, katetmek TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim

Yüz yüze nasıl yazılır, yüz yüze yazımı nasıl olmalıdır? Yüz yüze ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğü kelime haznesi bakımından oldukça geniştir. İçinde bulundurduğu kelimelerin bazıları Türkçe kökenli bazıları da farklı kökenlere aittir. Bu kelimelerin nasıl yazıldığı bazı durumlarda karıştırılmaktadır. İki kelimenin bir araya gelmesiyle bazı kalıp kelimeler vardır. Bunlardan biri de yüz yüze kelimesidir. Yazımı sıklıkla karıştırılan birleşik kelimelerden birisi olan yüz yüze yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim

Veya nasıl yazılır, veya yazımı nasıl olmalıdır? Veya ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, sözlüğünde bulundurduğu kelimeler bakımından oldukça geniştir. Birçok kelimeyi içinde barındıran Türk dilinde farklı kökenli kelimeler de mevcuttur. Bu kelimeler zaman içerisinde Türkçeleşmiş ve hâlen kullanılmaktadır. Kelimelerin yanı sıra cümleler içerisinde yer alan bağlaçlar da farklı kökenlere ait olabilmektedir. Bunlardan biri de veya bağlacıdır. Peki, veya bağlacı yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim