Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İpsala ve Gürbulak Gümrük Kapılarında gerçekleştirilen üç farklı operasyonda yaklaşık 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından 30 Ekim 2024 tarihinde hazırlanan 'Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Peki, internet alışverişinde nasıl bir düzenleme geldi? Yabancı satıcının ne yapması gerekiyor? Uygunsuz ilanlara nasıl bir yaptırım uygulanacak? İşte detaylar...
Çorum'da bir pazarcı, tepki olarak domatesleri çöpe dökmüştü. Pazarcının bu davranışından sonra Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan açıklamada bulundu. Gürcan, pazarcı hakkında inceleme işlem başlatıldığını duyururken, hal esnafına 1,4 milyon TL’den 17,2 milyon TL’ye kadar para cezası verileceğini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılında dizi ve film sektöründe 602 milyon dolar ihracat seviyesine ulaşıldı. Yerli yapımlar, birçok platform aracılığıyla 150'yi aşkın ülkede 800 milyonu aşkın seyirciye ulaştı. Sektöre, 47 milyon liradan fazla destek ödemesi yapıldı.
İnternetten yapılan alışverişlerde şeffaflık ve ürün güvenliğini sağlayacak "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği" yarın yürürlüğe girecek.
Ticaret Bakanlığı, sosyolog ve gastronomi yazarı Vedat Milor hakkında YouTube kanalında yayınladığı Kent Lokantası videosundan dolayı "örtülü reklam" soruşturması başlatmıştı. Benzer bir durum da AK Parti Milletvekili Mustafa Varank için yaşandı. Bakanlık, Varank'ın Espressolab paylaşımı için inceleme başlattı. Varank soruşturma haberini kendisi duyurarak "Neticeyi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağım" dedi.
Ticaret Bakanlığı, ilk aşamada kiralık taşınmaz ilanları için başlatılan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında yaptığı denetimlerde, kimlik doğrulaması yapmadan ilan yayımladığı tespit edilen bir şirketin iki ayrı ilan platformuna 1 milyon 200 bin lira idari para cezası kesti.
Ticaret Bakanlığı vatandaşların sağlığına zarar verecek, tehlikesi olan ürünleri toplamaya devam ediyor. Kırtasiye eşyalarından, çocuk oyuncaklarına, kıyafelere, okul ve makyaj çantasına kadar pek çok ürün listeye girerken bu sefer bir futbol takımının çocuklara yönelik kıyafeti eklendi.
Son dakika haberi: Ticaret Bakanlığı'ndan "Kırmızı ette illerimizde eş zamanlı denetimler başlamış olup, fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara idari yaptırımlar ve mali para cezaları tavizsiz bir şekilde uygulanacaktır" açıklaması yapıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Reklam Kurulu'nun yanıltıcı reklamlar ile 32 buçuk milyon lira ceza uyguladığını açıkladı. Reklam Kurulu'nun 141 adet dosyadan 131'inin mevzuata aykırı bulunduğu ifade edildi ve 1 dosya için tedbiren durdurma kararının alındığını ifade edildi.
Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı yayınladığı listelerle gıdadan giyime pek çok üründeki riskleri ifşa ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdaları ifşa edip gıdadaki hileleri ortaya koyuyor, Ticaret Bakanlığı ise Güvensiz Ürün Bildirimleri ile çeşitli ürünlerdeki riskleri duyururken o ürünlerle alakalı piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararı alıyor. Ticaret Bakanlığı'nın listesinde yeni bir ürün daha yer aldı. İşte ebeveynleri ilgilendiren karar...
Ticaret Bakanlığı gümrük muhafaza ekipleri, Edirne ve Hatay'da gerçekleştirdikleri üç operasyon sonucu yaklaşık 728 kilogram uyuşturucuya el koydu.
Ticaret Bakanlığı güvensiz ürün bildirimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ise Taklit ve Tağşiş Yapılan Ürünler listesiyle vatandaşları riskli ya da yanıltıcı ürünler konusunda uyarmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın listesine bir yeni ürün daha eklendi. Bir çocuk giysi ürünü yasaklandı. Piyasadan toplatılmasına karar verildi.
Ticaret Bakanlığı ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi Ankara’daki marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ile etiket denetimi gerçekleştirdi.
Ticaret Bakanlığı, ocak-şubat döneminde 10 ilin ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığını, 34 ilde de ihracat artışı gerçekleştiğini bildirdi. Açıklanan verilere göre, İstanbul geçen ay 4 milyar 340 milyon dolarla en fazla ihracat yapan şehir oldu.
Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında geçen ay 600 firma için izin belgesi düzenledi.
Ticaret Bakanlığınca hazırlanan düzenlemeyle dana, koyun ya da domuz derisi gibi hayvansal parça içeren eşyanın etiketinde ve ambalajında, hangi hayvandan elde edildiğinin belirtilmesi gerekecek.
15 Mart haftası 'Tüketiciyi Koruma Haftası' olarak kutlanıyor. Tüketiciler en çok ayıplı mal ve hizmetlere yönelik şikayette bulunurken, bunu GSM abonelikleri, yanıltıcı indirimler, taklit ve tağşiş gibi sorunlar izliyor. Konu ile ilgili Tüketiciler Konfederasyonu genel başkanı ve başkan vekili tarafından açıklama yapıldı...
Vatandaşlar tüketici şikayetlerini CİMER, e-Devlet, e-posta, yazılı başvuru gibi birçok yerden Ticaret Bakanlığına bildiriyor. Bakanlığın verilerine göre, geçen yıl ulaşan tüketici şikayetlerinde ilk sırayı 100 bin 448 ile ayakkabıya yönelik şikayetler aldı. Ayakkabıyı, kıyafet, kredi kartı üyelik ücretleri takip etti.
Ticaret Bakanlığı gıdalardaki hilelerle ürünlerin reklamlarındaki yanıltıcı ifadeleri denetlemeye devam ediyor. Son olarak Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı ünlü bir ekmek markasına da ceza verdi. Cezanın gerekçesi ise ürünün üzerindeki 'light' ifadesiyle alakalı. Ürünle alakalı reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilirken idari para cezası da verildi.
Ticaret Bakanlığı'nın; iç ticaret, fahiş fiyatla mücadele ve tüketicinin korunması denetim birimlerince yapılan denetimler neticesinde 2025 yılının ilk iki ayında 85,238 gerçek ve tüzel kişi denetlendi. 17,395 firmaya, 455 milyon TL idari para cezası uygulandı.
Reklamlarla halkı yanılttığı iddiası ile ürünleri mercek altına alan Ticaret Bakanlığı ünlü deterjan markası Ariel'in reklamı hakkında dikkat çeken bir gerçeği ortaya çıkardı. Gelen bir şikayet sonrasında harekete geçildi ve markanın reklamında 1 ölçekte temizlendiğini iddia ettiği leke, bakanlığın yaptığı testte 8 yıkamada çıktı. Rakip ürünlere göre az deterjanla daha iyi temizlik sağladığını ileri süren şirket, yanıltıcı reklam nedeniyle 2,2 milyon lira para cezasına çarptırıldı. İşte detaylar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, serbest bölgelerin ihracatının bu yıl 12,5 milyar doların üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini bildirerek, "Serbest bölgelere yüksek teknoloji alanlarında doğrudan yabancı yatırımların çekilmesini, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasını, yeşil ve döngüsel ekonomiye katkının artırılmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesine yönelik yeni politikalar belirledik." dedi.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yenilenmiş ürün sisteminde teşvik edici düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kullanılmış malın alınmasına ve yenilenmiş ürünün satılmasına yönelik olması koşuluyla, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının reklam ve indirim bütçelerinin yüzde 5'ine kadar olan harcamalar ilgili bütçelere dahil edilmeyecek.
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı e-ihracat hedefinin 8 milyar dolar olarak belirlendiğini açıkladı.
Ticaret Bakanlığınca, geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerde fahiş fiyat uygulayan firmalara 216,4 milyon lira, otomotiv sektöründe stokçuluk faaliyetinde bulunanlara ise 64,8 milyon lira ceza kesildi.
Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalışla 20 milyar 776 milyon dolara gerilerken, ithalat ise yüzde 3,8 yükselerek 28 milyar 930 milyon dolara çıktı.
Ticaret Bakanlığı sağlığı tehlikeye sokabilecek ürünleri "Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi" üzerinden kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Tehlikeli bir durumun tespiti durumunda ürünün toplatılmasını sağlayan Bakanlık listesine 3 adet çocuk oyuncak ürününü ekledi. Bakanlık, bu ürünlerin toplatılmasına da karar verdi.
Ticaret Bakanlığı bünyesinde hizmet veren "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı"na geçen yıl 135 bin 970 şikayet ulaştırılırken, bunların 40 bin 147'sini ayıplı mal ve hizmetlere yönelik şikayetler oluşturdu.
Ticaret Bakanlığı ekipleri, ramazan ayı öncesinde fırın, market ve restoranlara yönelik fiyat denetimlerine devam ediyor.
Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı peş peşe yayınladığı listelerle gıdadan giyime kadar pek çok üründeki riskleri ifşa ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdaları ifşa ederken gıdadaki hileleri ortaya koyuyor, Ticaret Bakanlığı ise Güvensiz Ürün Bildirimleri ile çeşitli ürünlerdeki riskleri duyururken o ürünlerle alakalı piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararı alıyor. Son olarak Ticaret Bakanlığı'nın listesine 4 yeni ürün eklendi. Ebeveynler dikkat...
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada yapılan hileleri ifşa edip Taklit veya Tağşiş Yapılan Ürünler listesiyle kamuoyuna duyurmaya devam ederken Ticaret Bakanlığı da bir yandan 'Güvensiz Ürün Bildirimleri' ile risk oluşturabilecek güvensiz ürünleri duyuruyor. Bakanlık, güvensizlik nedenlerini açıkladığı ürünlerle ilgili piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararları alıyor. Bakanlığın son olarak duyurduğu ürünlere bir yenisi daha eklendi. İşte o ürün ve güvensizlik sebebi...
Reklam Kurulu, 205 dosyadan 183'ünde mevzuata aykırılık tespit ederek durdurma ve idari para cezası verilmesi kararlaştırdı. Buna göre, mevzuata aykırılık tespit ettiği reklamlar için 30,2 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Eximbank) ve İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) ile imzalanan protokol kapsamında ihracatçıların fuar alanı yapımı harcamalarının prefinasman kapsamına dahil edildiğini bildirdi.
Ticaret Bakanlığı’nın lojistik ve taşımacılık sektöründe hizmet ihracatı hedefi, 2025 yılında 48 milyar dolar; 2028 yılında ise 78 milyar dolara ulaşmak.
Gıdada her gün yeni bir hile ortaya çıkıyor. Bu kez Balıkesir merkezli süt devlerinden Teksüt, vatandaşları 'Antep peyniri' diye yanılttı. Ürünün tescilli olmadığı ortaya çıktı. Bakanlık devreye girerek 600 bin TL ceza kesti. Üstelik firmanın reklamları da durduruldu. Söz konusu ceza sektörde büyük yankı uyandırdı.
Ramazan ayı başlamadan Ticaret Bakanlığı denetimlerini sıkılaştırdı. Tüketiciyi korumak için önlemlerini almaya devam eden Bakanlık, 22 bin 818 firmayı denetledi ve 7 bin 367 firmaya 55,6 milyon TL ceza kesildi. İşte detaylar...
Ticaret Bakanlığı güvensiz ürün bildirimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ise Taklit ve Tağşiş Yapılan Ürünler listesiyle vatandaşları riskli ya da yanıltıcı ürünler konusunda uyarmaya devam ediyor. Bakanlıklar kamuoyuyla paylaştıkları listelerle hem markaları hem ürünleri hem de fotoğraflarını duyururken son olarak Ticaret Bakanlığı'nın listesine bir yeni ürün daha eklendi. Bir çocuk ürünü olan okul çantasıyla ilgili ebeveynleri yakından ilgilendiren karar alındı. Ürün yasaklandı ve toplatılıyor.
Suriye ile Türkiye arasındaki ticarette yeni dönem başlıyor. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Suriye ile ticaretimizi düzenleyen yeni genelge ile; Türkiye Gümrük Bölgesi üzerinden Suriye'ye ihracat ve Suriye'ye transit işlemlerinde mevcut kısıtlama listeleri kaldırılmıştır. Suriye'ye açılan kara sınır kapılarımız kullanılarak, Türkiye'den Suriye'ye ihraç edilecek veya transit edilecek eşya, diğer ülkeler ile aynı şartlara tabi tutulacaktır" denildi.
Bakanlıklar vatandaşları riskli ürünler konusunda uyarmaya ve hile ya da güvensizlik bulunan ürünleri ifşa etmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı taklit veya tağşiş yapılan ürünleri açıklarken Ticaret Bakanlığı da güvensiz ürün bildirimleri yaparak söz konusu ürünleri yasaklayıp piyasadan toplatma kararı alıyor. Son olarak Ticaret Bakanlığı'nın paylaştığı listede 3 yeni ürün yer aldı. Ürünler için piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararı verildi, güvensizlik nedeni de açıklandı.
Bolu Kartalkaya'da çıkan yangın sonrası bazı fırsatçıların yangın tüplerinde ve önleyicilerinde fahiş fiyatlarda satış yapmaya çalışması sonrası Ticaret Bakanlığı konu ile ilgili çalışmalara başladı ve yaptığı değerlendirmelerde işletmelere 7.7 milyon Türk lirası ceza kesildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin Gazzelileri sürgün planına sessiz kaldığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.
Ticaret Bakanlığı ocak ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, ocakta geçen yılın aynı ayına göre 4 il 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi, 42 ilde de ihracat artışı gerçekleşti.
Gümrük laboratuvarlarının faaliyetlerinde ziraat mühendisleri de laboratuvar birim sorumlusu ve laboratuvar teknik personeli olarak görev yapabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada taklit veya tağşiş yapılan ürünleri tespit edip ifşa etmeye devam ederken bir yandan da Ticaret Bakanlığı güvensiz ürünleri belirleyip listeyi paylaşıyor. Bakanlığın piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararı aldığı ürünlere yenileri eklendi. Özellikle ebeveynleri yakından ilgilendiren o ürünler, güvensizlik nedenleriyle birlikte açıklandı. İşte oyuncaktan giyim ürününe kadar risk barındıran o ürünler ve sebepleri...
Simit fiyatlarına gayriresmi zam yapılması gündem olmuştu. Vatandaşlar simit fiyatlarına yapılan bu gayriresmi zamdan rahatsızlıklarını dile getirirken konu ile ilgili Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı. Konu ile ilgili Ticaret Bakanı Yardımcısı Mahmut Gürcan açıklamalarda bulundu. Gürcan, 35 işletme ile ilgili çalışmalara başlanacağını açıkladı.
İnsan sağlığını tehlikeye atan güvensiz ürünler listesi güncellendi, söz konusu liste sürekli kabarır hale geldi. Son olarak bugün itibariyle Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ne (GÜBİS) bu kez bir okul giyim eşyası ekledi. Bakanlık, okul giyim eşyaları arasında yer alan ve "Mba" markasının piyasaya sürülen kapüşonlu sweat için piyasaya arz ve toplatma kararı aldı.
Bolu’da bir oteldeki yangının ardından, yangın güvenliği ürünlerinde fiyatların yüzde 43 arttığını belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu durumu "vurgunculuk" ve "vicdansızlık" olarak nitelendirdi. Ayrıca, yangın tüplerinin içinde kimyasal toz yerine mermer tozu karıştırılabileceği uyarısında bulundu.
Bolu Kartalkaya'daki otelde meydana gelen yangın faciası tüm Türkiye'yi derinden yaralarken bir yandan da yangın söndürme ekipmanları yeniden gündeme gelerek talep artmıştı. Bunun üzerine bazı fırsatçıların da harekete geçip fiyatları artırması gündem yaratmıştı. Ticaret Bakanlığı, 81 ilde gerçekleştirilen yangın malzemesi denetimleri çerçevesinde 395 denetlenen işletmenin 351’inden savunma istendiğini duyurdu.
Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesi ile Suriye'de yeni bir düzenin adımları da atıllmaya başladı. Türkiye ile Suriye arasında ihracat da artarak devam ederken Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılının ilk 25 gününde Suriye'ye olan ihracatın yüzde 35,5 oranında yükseldiğini kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaları ifşalarken Ticaret Bakanlığı da "Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi" üzerinden kıyafet, kırtasiye eşyası, kol saati, oyuncuklar gibi ürünlerin denetimini yapıyor. Güncellenen listede ise ünlü bir boya markası da yerini aldı. işte GÜBİS sisteminde yayınlanan yeni liste...
Ticaret Bakanlığı heyeti, Şam'da Suriyeli yetkililer ile bir araya geldi. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, birçok konunun ele alındığı ve önümüzdeki döneme dair yol haritasının belirlendiği aktarıldı. Buna göre gümrük vergilerinin revizyon edileceği belirtildi ve "11 Ocak'tan itibaren Suriye tarafınca tüm ülkeler için sınır kapılarında eşit şekilde uygulanan gümrük vergilerinin belirli ürünler için yeniden değerlendirilmesi kararlaştırıldı" denildi.
İnsan sağlığını tehlikeye atan ürünlere her gün yenisi ekleniyor. Son olarak Ticaret Bakanlığı, 3 çocuk ürününün daha piyasadan toplatılmasına karar verdi. 'Güvensiz ürünler' listesinde yer alan çocuk kol saati, zıplama topu ve mutfak oyun setinde ölümcül risk bulunduğu tespit edildi. Söz konusu çocuk ürünlerinin piyasadan toplatılmasına ve yasaklanmasına karar verildi. İşte ölümcül riski olduğu belirlenen çocuk ürünleri ve markalar...
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş yapılan gıdaları ifşa etmesiyle içinde hile bulunan gıdalar tek tek gün yüzüne çıkarılıyordu. Diğer yandan Ticaret Bakanlığı da Güvensiz Ürün bildirimleri yapıyor. Buna göre Bakanlığı'n güvensiz ürün listesinde yeni iki ürün yer aldı. O ürünler için piyasaya arzın yasaklanması ve toplatma kararı verilirken söz konusu ürünlerin güvensizlik nedeni de açıklandı. İşte satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar...
Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında gerçekleştirilen tüm teftiş, inceleme ve soruşturmalar neticesinde toplam 91,6 milyar TL idari para cezası tahakkuk ettirildiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında "Mevzuata aykırı işlem tesisi ile haksız kazanç sağlayan ve kamu zararına yol açan firmaların tespit edilerek vergide adaletin sağlanmasına, Devletimizin gelir kaybına uğratılmasının önüne geçilmesine yönelik çalışmalarımız sürdürülecektir" ifadelerine de yer verildi.
Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu'nun yaptığı incelemeler hakkında bilgi verdi. Buna göre, Reklam Kurulu, mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle 188 dosyaya 29,1 milyon lira para ve durdurma cezası uygulanmasını kararlaştırırken 1 dosya hakkında tedbiren durdurma kararı aldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin yılın ilk 15 gününde yaklaşık 285 olayda 1,5 milyar lira değerinde kaçak eşya ele geçirdiğini belirterek, "Çok sayıda x-ray cihazımızı yerli ve milli kaynaklarla üreterek gümrük kapılarımızda kullanmaya başladık, bu cihazların sayılarını artırıyoruz." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdaya taklit ve tağşiş karıştıran markaları ifşa ederken Ticaret Bakanlığı ‘Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ üzerinden sağlık riski barındıran ürünleri ifşa etmeye devam ediyor. Bir çocuk giyim markasının ürettiği ürünün piyasadan toplatılmasına karar verildi.
Ticaret Bakanlığı, tüketici hakem heyetlerine 2024 yılında 755 bin 997 başvuru yapılırken, 2023'ten kalanlarla birlikte 762 bin 100 uyuşmazlık sonuçlandırıldığını açıkladı. Başvurular en çok e-Devlet üzerinden gerçekleştirilirken en çok ayakkabı şikayet edildi.
Son günlerde Suriye'nin gümrük vergilerini artırması ile ilgili haberler yapılıyordu. Ticaret Bakanlığı, Suriye'nin Türkiye'ye yönelik gümrük vergilerini artırması ile ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, önümüzdeki hafta yüz yüze bir toplantının yapılacağı kaydedildi.
Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nde (GÜBİS) güncellemeye devam ediyor. Oyuncakların ardından şimdi de mavi renkli erkek gömleğinde limitin üzerinde kurşun bulunması nedeniyle piyasadan toplatılmasına karar verildi.
Ticaret Bakanlığı’nın insan sağlığını tehlikeye düşüren güvensiz ürünlerle ilgili yaptığı duyurulardan bu kez Trabzonspor’un lisanslı ürünü çıktı. Trabzonspor'un TS Club mağazalarındaki sweat'ler için toplatma kararı alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada hile yapan ürünleri tek tek ifşa etmeye devam ederken bir yandan Ticaret Bakanlığı da harekete geçti. Buna göre Bakanlık, aralarında oyuncak ve giyim gibi ürünlerin yer aldığı 4 ürünün piyasadan toplatılmasına karar verdi. O ürünlerin özellikle çocuklar için sağlık riskleri taşıdığı belirtildi. İşte marka marka o ürünler ve piyasadan toplatılma gerekçeleri...
Ticaret Bakanlığının iç ticarete yönelik düzenlemeleri bu yıl da devrede olacak. Buna göre, Bakanlık, haksız fiyat değerlendirmesinden perakende ticarete, otomotivden emlak sektörüne kadar pek çok alana ilişkin düzenleme yaptı.
İnternetten alışveriş yapan herkesi ilgilendiriyor! Tüketicilerin sıklıkla başvurduğu iade hakkı, belli başlı ürünler için sona erdiği iddiaları konuşuluyordu. Ticaret Bakanlığı, internet alışverişlerinde bazı ürünler için cayma hakkının kaldırılacağı şeklindeki haberler ile ilgili açıklama yaptı. İşte detaylar...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili şikayetlerin titizlikle incelendiğini belirterek, "Bu konuda fırsatçılara, stokçulara, tamahkarlığa, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın da fırsatçılara karşı taviz vermeden fahiş fiyat uygulayan işletmeleri boykot etmesini, bu konudaki şikayetlerini iletmelerini istiyoruz." dedi. İşte vatandaşların fahiş fiyatları şikayet edebilecekleri mecralar...
Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Reklam Özdenetim Kurulu işbirliğiyle hazırlanan Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı'nın ikincisi 9 Ocak Perşembe günü İstanbul'da yapılacak.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü birimlerinin, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturması kapsamında ülke çapında gerçekleştirdiği farklı operasyonları sonucunda, yaklaşık 540 milyon Türk Lirası değerinde 50 adet lüks araç ele geçirildiği bildirildi. Olaya ilişkin şüpheli şahıslar hakkında başlatılan soruşturma işlemlerinin Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam ettiği aktarıldı.
Ticaret Bakanlığı ekipleri asgari ücretin açıklanmasının ardından yoğunlaştırdıkları denetimlere yılbaşı öncesinde de çeşitli sektörlerle devam etti. Yapılan açıklamada, "Yeni yılla birlikte asgari ücret artışlarından sonra fiyatların artışlarını dengeleyebilmek ve önüne geçebilmek için denetimlere devam etmekteyiz" sözleri kullanıldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan yönetmelik değişiklikleriyle ilan kirliliğinin önüne geçmek için adım atmıştı. Yapılan düzenleme ile emlak ilan paylaşan sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirmeye devam ediliyor. Denizli Ticaret Odası Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Üyesi Volkan Gürsoy, konu ile ilgili açıklamada bulundu.
Ticaret Bakanlığı, yeni aracın ilk tescilden sonra 6 ay - 6 bin kilometre satılamaması ve pazarlanamaması kuralı için 1 Ocak 2025 tarihinde bitmesi beklenen sürenin 1 Temmuz 2025 tarihine uzatıldığını açıkladı. Ayrıca, trafik sigortasında da kısa dönem imkanı tanındı. Yapılan açıklamada, kurala uymayan oto galeri sahiplerine verilecek olan cezalar da açıklandı.
Asgari ücrete gelen artışın ardından yılbaşından önce ürünlere, hizmetlere ve mallara uygulanıp uygulanmadığını incelediklerini belirten İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "Aralık ayında bugüne kadar 6 bin 157 iş yeri denetledik, 230 bine yakın ürünü ayrı ayrı inceledik. Bu doğrultuda yaptığımız denetimlerde Aralık ayında dün akşam itibarıyla 8 bin 881 civarında aykırılık tespit ettik. Etiket kaynaklı idari yaptırım için tuttuğumuz tutanakların miktarı 35 milyon lira civarında” dedi.
Ticaret Bakanlığı, asgari ücret artışının ardından fahiş fiyat denetimi başlattı. İzmir’deki zincir marketler başta olmak üzere birçok işletmede yapılan denetimlerde, haksız fiyat artışlarına karşı cezai işlemler uygulanacağı duyuruldu. 1 Ocak itibariyle aykırı davranan işletmelere 143 bin TL ile 17 milyon 271 bin TL arasında ceza kesilecek.
Ticaret Bakanlığının Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ilk aşaması olan kimlik doğrulamaları 1 Kasım 2023'ten beri sürüyor. EİDS'nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması ise 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Bakanlık ayrıca ilanlarını sosyal medyadan paylaşanlara da erişim engeli getirileceğinin altını çizdi.
2024'ün son günlerine girerken Ticaret Bakanlığı'ndan yeni yıl mesajı geldi. Bakanlık; katma değerli üretimi önceliklendirirken istikrar ve şeffaf adımlara dikkat çekti.
2025 Asgari Ücretin açıklanmasının ardından Ticaret Bakanlığından önemli bir açıklama geldi. Bakanlık, asgari ücretteki artış sonrası fahiş fiyat uygulamalarıyla ilgili "en ağır bir şekilde cezalandırılacaktır. dedi.
Yeni yıla sayılı günler kaldı. 2024'te kullanılan fiyatlar her anlamda tarihe karışacak. Cezalar da bunun içinde dahil. Ticaret Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili açıklama geldi. Denetimlerde uygulanan idari para cezalarının, 1 Ocak 2025'ten itibaren %43,93 oranında artırılmasına karar verildi. Daha öncesinde bu senenin yeniden değerleme oranının yüzde yüzde 43,93 olduğu duyurulmuştu.
Cep telefonu ve taşıt satışlarının taksit sürelerinde değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, taşıt satışlarında fatura değerine göre taksitlendirme yapılırken; cep telefonu satışlarında ise telefonun durumuna göre taksit süresi 3 ay ile sınırlandırıldı.
Ticaret Bakanlığı piyasadaki oyuncakları denetledi ve bazılarının toplatılmasına karar verdi. Denetleme sonuçlarına göre durum gerçekten korkutucu. Çocukların severek kullandığı ve sık vakit geçirdiği birçok marka ve ürünün tehlike saçtığı ortaya çıktı. Bu ürünlerde kurşun ve flatat gibi kimyasalların sınırın çokça üstünde olduğu belirlendi. Tespit edilen bu maddeler en çok slime, sticker ve lastik top gibi ürünlerde ortaya çıktı.
Restoran ve kafelerin harcama limiti uygulamasına başlaması Ticaret Bakanlığı'nın radarına takıldı. Denetimler başlamışken işletme sorumlusu Sait Durmaz neden bu uygulamanın başladığını anlattı. Durmaz, "Biz 10 kişi geldiğinde 10 tane çay içip veya 10 tane tatlı yiyip gitmesini istemiyoruz" sözlerini kullandı.
Mobilya sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan Kilim Mobilya, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'nun radarına takıldı. Dev şirkete, yanıltıcı fiyat indirimi yaptığı gerekçesiyle 550 bin 59 lira para cezasının kesilmesine karar verildi.
Özellikle lüks restoranların 'harcama limiti' uygulaması gündem olmuştu. Yasal olmayan bu uygulama için Ticaret Bakanlığı açıklamada bulundu. Bakanlık, uygulamanın yasal olmadığının altını çizerek idari ve cezai yaptırımların uygulanacağını belirtti.
Ticaret Bakanlığınca, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamasının, 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu şekilde devreye alınmasına, satılık taşınmaz ilanlarında ise verilecek ikinci talimata kadar uygulamanın mevcut haliyle devam etmesine karar verildiği bildirildi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ‘‘Başta gıda sektörü olmak üzere otomotiv, emlak, kuyumculukta stokçuluk ve fahiş fiyat artışına yönelik yoğun denetim faaliyetleri gerçekleştirerek gerekli idari yaptırım kararları aldık. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk 11 ayında ise 362 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uyguladık’’ dedi.
Asgari ücrete zam haberini duyan firmalar daha zam belli olmadan fiyat artırarak vatandaşın cüzdanına göz koyuyor. İki haftadır devam eden denetimler sıkılaştırıldı. Son olarak un fabrikaları takibe alındı. 11 ilde 21 fabrika yapılan denetimde 17 firmanın haksız fiyat artışı yaptığı tespit edildi. Ticaret Bakanlığı gerekli idari süreçleri başlattı.
Yeni yılla beraber gelecek asgari ücret zammından önce bazı işletmeler bu fiyat artışını fırsat bildi, ürünlerin fiyatlarını yükseltmedi adeta uçurdu. Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Asgari ücret henüz zamlanmadan fiyat artışına giden işletmelere karşı denetimler artırıldı. Kasım ayında yapılan denetimlerde 19 milyon 616 bin 776 lira idari para cezası uygulandı. Yılın 11 ayında fahiş fiyatla ilgili yapılan denetimlerde toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Ticaret Bakanlığı ekipleri İstanbul'da temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi yaptı. Bakanlığa bağlı ekipler, etiket, gramaj, fiyat gibi alanlarda işletmeleri inceledi. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise cezai işlem uygulandı.
Ticaret Bakanlığı, gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde fahiş fiyat denetimlerini arttırdığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Asgari ücretteki artış ihtimalini şimdiden fiyatlamaya çalışan ve maliyet içindeki payını dikkate almadan, haksız bir şekilde asgari ücret artış oranının aynısını direkt fiyat artış oranına dönüştürüp fahiş fiyat uygulamaya kalkan satıcılara gereken kanuni denetimler ve cezai uygulamalar hiç tereddütsüz yapılacaktır" denildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kasımda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 oranında sınırlı azalışla 22,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktardı. Ayrıca, ithalat ise kasım ayında yüzde 2,4 artışla 29,6 milyar dolar oldu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaf ve sanatkarlara yönelik 5 adımla yeni kolaylıklar getireceklerini belirterek, "Kredi kefalet kooperatifleri vasıtasıyla verilen esnaf kredilerinin vadesi 3 aydı, bunu isteğe bağlı olarak 6 aya kadar uzatıyoruz" dedi.