Antalya'da geçirdiği kalp krizi sonucu kalbi duran 51 yaşındaki mekanik tesisatçı, hastane acil servisinde yaklaşık bir saat yapılan kalp masajı ve elektroşok uygulamalarıyla hayata döndürüldü. Kepez Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. İbrahim Ersoy, "Tıp literatürüne göre yarım saatten uzun süren kalp masajı sonrası hayata dönenlerin yüzde 98'inde nörolojik hasar görülür. Ancak hastamızda hiçbir sekel (doku bozukluğu) kalmadı. Bu durum bizi mesleki açıdan gururlandırdı" dedi.
İstanbul’un Başakşehir ilçesinde freni boşalan bir su tankeri, kontrolden çıkarak içerisinde tıp merkezinin de bulunduğu bir binaya çarptı. Büyük paniğe neden olan kazada şans eseri yaralanan olmazken, tanker sürücüsünün olay yerinden kaçtığı öğrenildi. Kazanın ardından ekipler bölgede inceleme başlattı.
Endonezyalı 54 yaşındaki adam, anestezi altında ameliyat edilmeden önce penisine saplanmış metal bir cisimle hastaneye geldiğinde doktorları şaşkına çevirdi. Röntgen sonuçları doktorları şaşkına çevirirken fiziksel muayene sırasında da cımbızın ucunun penisinden dışarı çıktığı ifade edildi.
Almanya'da bilim insanları, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen "kalp kası yamaları"yla kalp hastalıklarının tedavi edilebildiğini ortaya koydu.
Doktorlar, insanların sağlık sorunlarını teşhis etme, tedavi planları oluşturma ve hastaların yaşam kalitesini artırma konusunda uzmanlaşmış sağlık çalışanlarıdır. Bu mesleği yapabilmek için uzun ve kapsamlı bir eğitim sürecinden geçmek gerekir. Doktor olmak isteyen bir kişinin öncelikle tıp fakültesini başarıyla tamamlaması ve uzmanlık alanında gerekli eğitimi alması zorunludur. Peki, doktor olmak i̇çin hangi derslerin i̇yi olması gerekir?
Pazartesi günü Donald Trump, ABD'nin başkanlık koltuğuna ikinci kez oturacak. Yeni dönem için Beyaz Saray'da hazırlıklar sürerken Trump'ın kullanacağı havlular Denizli'de üretilidi. Yakın bir zamanda sevki yapılacak olan havlular, ilk kez Almanya'da devam eden alan Heimtextil Fuarında tanıtıldı.
Dünyada tek vaka Samsun'da görüldü. Samsun'da yaşayan 15 yaşındaki bir kız çocuğu, dünyada nadir görülen hastalığın sadece kendisinde görülen farklı durumları nedeniyle "tıpta bir ilk" oldu. Hastanın köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde kendiliğinden çıkık meydana gelen tek vaka olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlker İlhanlı, bu durumun kayda geçmesi için çalışma başlattı. Hiçbir neden yokken eklemleri yerinden çıkan kız çocuğuna kendisine özgü tedavi uygulanıyor.
İsmi açıklanmayan 21 yaşındaki aslen İtalyan olan bir kadın son derece nadir görülen tıbbi durumu nedeniyle doktorları şaşkına çevirdi. Genç kadın, terlediğinde herkesin aksine su ve çözünmüş kloritlerin aksine yüzünden kan akmaya başladı. Doktorları şaşırtan durum ise, olay sırasında kadının vücudunda herhangi bir kesik veya lezyon olmamasıydı.
Muz sakaroz, fruktoz ve glikoz olmak üzere üç çeşit doğal şeker içeren, aynı zamanda harika bir vitamin ve mineral kaynağı olan süper meyve olarak biliniyor. Yediden yetmişe birçok kişi muz meyvesine bayılıyor ancak her ne kadar çok sevilse de muz herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir meyve değil.
New England Tıp Dergisi'ndeki bir rapora göre, ismi açıklanmayan bir öğrenci oda arkadaşının artık eriştesini yedikten sonra trajik bir şekilde uzuvlarını kaybetmek zorunda kaldı. Öğrencinin hiçbir alerjisi ya da bilinen hastalığı olmadığı ifade edilirken yemeği yedikten 24 saat sonra hastanelik olması tıp dünyasını şaşkına çevirdi.
2024 Nobel Tıp Ödülü'nü "mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi" çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
Lezyon, vücutta meydana gelen herhangi bir doku ya da organ hasarını, yaralanmayı ya da anormal değişiklikleri tanımlamak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Lezyon, vücutta bir doku ya da organda meydana gelen hasar ya da anormal değişiklikler sonucu oluşur. Travma, enfeksiyon, tümör gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır.
Amerikan askerinin yaklaşık bir yıl önce geçirdiği göz nakil ameliyatı başarı ile sonuçlandı. Süreç boyunca önemli bir yol ilerlemesi bu alanda çalışan doktorlara umut verdi. Aaron James tüm dünyada tam göz nakli olan ilk kişi oldu.
Yaz sıcakları hem bizler için hem de sevimli dostlarımız için zorlu geçiyor. Evcil hayvanlarımızın da serin kalması ve rahat etmesi en az bizim kadar önemli. Bu nedenle kedi ve köpeklerin sıcak havalarda bunalmış ve bitkin hissetmemesi için onları ferah tutacak ürünler tercih etmek büyük bir fark yaratabilir. Peki, onlar için yaz sıcaklarına karşı hangi ürünler en etkili? Gelin, evcil dostlarımızı serinletecek ve yazı keyifle geçirmelerini sağlayacak harika ürünlere birlikte göz atalım!
2017 yılında üniversiteye giriş sınavı LYS’de derece yaparak, Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi’ni kazanan ve çift anadal ile bilgisayar mühendisliği bölümünü de tamamlayan Türkiye 3’üncüsü Dr. Muhammed Furkan Daşdelen’in hikayesi herkese ilham oldu. Almanya’da tıpta yapay zekâ alanında doktora yapacak olan Dr. Daşdelen, yurt dışındaki eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine hizmet etmek istediğini ifade etti.
Türk bilim insanı Doç. Dr. Selçuk Özdemir, yaptığı çalışma ile Demans ve ALS hastalarına teşhis aşamasında umut oldu. Çalışma tıp alanında önemli dergilerden biri olan Nature Medicine dergisinde yayımlandı.
Yaz tatilinde vakit geçirilen alanlar olan havuz ve denizler çeşitli sağlık risklerine de yol açabiliyor. Deniz, havuz ve plajların yoğun ortak kullanım alanı olmaları sebebiyle enfeksiyon bulaşma riski taşıdığını belirten Uzm. Dr. Derya Tunç, “Özellikle iyi temizlenmeyen, uygun şartlarda klorlanmayan ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi bulunur.” dedi. Tunç, şezlongların da enfeksiyon riski taşıdığını belirterek kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz sezonu da açıldı! Sıcaklardan bunalanlar için serin sulara dalmak, tatilin en keyifli anlarından biri. Haliyle sıcak havalarda serinlemek ve deniz keyfini doyasıya yaşamak isteyenler için birbirinden kullanışlı ve eğlenceli ürünler bu yaz da trend olmaya devam ediyor. İster yüzme tutkunu olun ister sahilde keyif yapmayı seven biri, herkesin beğeneceğini düşündüğümüz harika öneriler derledik. Deniz keyfinizi ikiye katlamak için gelin, içeriğimize geçelim!
Plajlarda şıklığı yakalamak isteyen beyler, sizi böyle alalım! Bu yılın plaj modası, hem rahatlığı hem de tarzı ön planda tutan tişörtten sandalete kadar özgün seçimlerle dolu. Bu sezonun parçaları, plajın yanı sıra şehir içinde de tercih edilen rahat seçeneklerle dolu. 2024 yazında plajlarda göz kamaştıracak trendleri yakalamaya hazırsanız içeriğe geçelim.
Nahim Alcure isimli bir adam 44 yıl önce bir aile gezisi sırasında aldığı otel havlusunu iade etmek için büyük çaba harcadı. 180 kilometre yol kat eden Alcure yıllar önce alınan havluyu otele teslim etti.
Yeni satın alınmış havlular, ilk başta yumuşaklığıyla göz doldururken zaman içerisinde yıkana yıkana o yumuşaklığını kaybedip daha sert ve kuru bir hal alıyor. Bu durum da bir süre sonra o havluların artık kullanmak istenmeyecek hale gelmesine neden oluyor. Ancak bir uzman, havluları yanlış yıkadığımıza dikkat çekerek daima yumuşak kalması için hem basit hem de ucuz tüyoyu paylaştı. İşte tasarruf ettirirken aynı zamanda havlularınızı ilk günkü yumuşaklığında tutacak o yöntem...
Tıp literatüründe nadir görülen, çok büyük bir aort anevrizmasının yanı sıra aort damarında daralma, kalpte delik ve aort kapak hastalığı olan genç, yapılan tek seanslık açık ameliyatla hayata tutundu. 10 binde 2 ile 8 arasında görülen bir doğumsal kalp rahatsızlığı olan aort koarktasyonu sebebiyle yaptıkları ameliyat ile hastanın hayatını kurtaran doktorlar, erken teşhisin öneminde dikkat çekti.
Çay saatlerinde ya da keyifli kahve sohbetlerinize eşlik edecek türlü atıştırmalıkları kendi mutfağınızda kolaylıkla ve çok kısa süre içinde yapabilirsiniz. Bu atıştırmalıklardan ve ikramlıklardan biri olan havuç toplarını, diyet yapıyorsanız, sağlıklı, tok tutucu özelliği bulunan ve açlık hissinizi giderecek atıştırmalıklar ya da ara öğünler olarak da tercih edebilirsiniz.
Saatler süren zahmetli temizlik rutinlerine son verecek, temizliği pratik ve eğlenceli basit bir uğraş haline getirecek etkili ürünlerle tanışmaya ne dersiniz? Yanıtınız "Evet!" ise doğru yerdesiniz. Sizin için etkili temizlik sunan ürünleri bir araya getirdik. İşte seçtiğimiz, o ürünler!
Yalova’da glomus tümörüne yakalanan 10 yaşındaki otizm hastası Rana Akgül, yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, “Dünya literatüründe ilk defa otizmli bir hastada glomus tümörüne rastladık. Ben literatürde tarama yaptım. Glomus tümörünü otizmli hastada ilk kez biz çıkarmışız. Dünyada ilk” dedi. İşte detaylar...
80 yaşındaki ismi açıklanmayan bir kadın doğumundan itibaren beyninde bulunan bir iğneyle yaşadı. Doktorların CAT taraması sırasında fark ettikleri iğne herhangi bir sağlık sorununa neden olmadığı ve ameliyat yapılması durumunda daha da kötüleşme ihtimali olduğu için çıkartılmaması tercih etti. İğnenin beyinde bulunma nedeni ise şaşkınlık yarattı.
Banyo, mutfak ve lavaboda kurulanmak için kullanabileceğiniz gibi temizlik amacıyla da tercih edebileceğiniz mikrofiber havlular suyu çabucak emer ve hızlıca kurur. Herkesin kurtarıcısı olacak ve ultra emici özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilen en iyi mikrofiber havlu modellerini sizler için listeledik. Öyleyse birbirinden kullanışlı mikrofiber havlu çeşitlerini keşfedelim.
Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta onca olumsuzluğa rağmen eğitimini aksatmayarak hayallerindeki tıp fakültesini kazanan depremzede öğrenciler, depremin ardından kendilerince geliştirdikleri motivasyon kaynaklarını anlattı.
Kâğıt havlular hem mutfaklarda hem banyolarda temizlik yaparken sıkça kullanılan malzemeler arasında yer alıyor. Farklı özelliklere sahip olan bu temizlik ürünlerini hijyenik bir ortam sağlamanın yanı sıra ellerinizi ve yüzünüzü yıkadıktan sonra kurulamak için de kullanabilirsiniz. Yüksek kaliteye sahip en iyi kâğıt havlu çeşitlerinin hangileri olduğunu merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
TikTok’ta yaptığı paylaşımla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Gianna Schiller isimli bir kullanıcı büyük beden kişilerin otellerde yaşadığı potansiyel bir problemden eğlenceli bir şekilde bahsetti. Büyük beden sosyal medya kullanıcısı otel havlularının vücuduna küçük geldiğini söyleyerek TikTok’tan isyan etti.
Yaz aylarının gelmesiyle tatil sezonu açıldı. Büyük heyecanla beklenen yaz tatilinde denizin, güneşin ve sıcacık kumların keyfini çıkarabilmek için yumuşacık dokulu ve kaliteli bir plaj havlusuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Sahillerde ve havuz başında kullanabileceğiniz birbirinden güzel plaj havlularını sizin için bir araya getirdik. Hadi yumuşacık plaj havlusu modellerini birlikte inceleyelim!
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli endüstriyel bitki şerbetçi otunun 2023 yılı taban fiyatları açıklandı.
İran’da ismi açıklanmayan 30 yaşındaki bir adam şiddetli karın ağrısı ve dayanılmaz yanma hissi nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan incelemelerin sonucunda röntgende adamın anüsüne sıkışan yabancı bir cisim tespit edildi. 30 yaşındaki adam acilen ameliyata alındı. Hastanın herhangi bir komplikasyon yaşamadan sağlığına kavuştuğu ifade edildi.
Cilt bakımı yaparken gözden kaçan ufak hatalar cilt problemlerine sebep olabiliyor. Cilt uzmanı yüz yıkarken yapılan en büyük hatayı açıklayarak doğru yüz yıkama yöntemini açıkladı. İşte en sık yapılan o hata...
Kimse cildini sertleşmiş havlulara silerek tahriş etmek istemiyor. Ancak havlular yıkana yıkana zaman içerisinde sertleşebiliyor. Taş gibi sertleşen havlular cildimizde çiziklere sebep olabiliyor. Sertleşen havlular nasıl yumuşatılır sorusunun tek yolunun yumuşatıcı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evde uygulayacağınız doğal yöntemle yumuşacık havlulara kavuşabilirsiniz.
Hindistan’da gerçekleşen bir operasyon ülke gündemine yerleşti. 55 yaşındaki ismi açıklanmayan bir hastanın midesinden yaklaşık 20 cm uzunluğunda plastik bir şişe çıkartıldı. Tıp dünyasını şaşkın çeviren olay zorlu bir şekilde gerçekleşen cerrahi operasyonla tamamlandı.
Yaşına göre daha genç gösteren kişiler cilt bakım ve yaşam rutini sırlarını açıklıyor. Genç görünmek için illa botoks yaptırmaya gerek olmadığını paylaşan kadınların doğal yaşlanma karşıtı bakım sırları merak ediliyor. 59 yaşındaki Janey Kirk, genç yüzünün anahtarının kimyasallardan kaçınırken basit bir güzellik rejimi izlemek olduğunu iddia ediyor.
Kimse elini ve yüzünü yıkadıktan sonra cildini taş gibi sertleşmiş havlularla kurulmak istemiyor. Zaman içerisinde sertleşen havlular hem kötü bir his bırakıyor hem de cildi tahriş ediyor. Sertleşmiş havluları yumuşatmak için çeşitli çözümler aranıyor. Evde yapılan basit yöntemle sertleşen havlularınızı pamuk gibi yumuşacık yapabilirsiniz.
'Bugün ne pişirsem?' sorusu Ramazan ayında en sık aratılan konular arasında yer alıyor. İftarda doyurucu ve lezzetli yemek tarifleri aranıyor. Ramazan ayının 19. günü için hazırlanan iftar menüsündeki yemekler herkesin seveceği lezzetler arasında bulunuyor. İşte 10 Nisan iftar menüsü...
Doktorların ‘Mucize Adam’ olarak adlandırdığı 55 yaşındaki Kevin Hill, kalp kapakçığı ameliyatı sırasında geçirdiği komplikasyonlar nedeniyle birkaç dakika boyunca öldü. Doktorlar tarafından mucizevi bir şekilde hayat döndürülmeden önce ölen bir adam “öbür dünyadaki” inanılmaz deneyimden söz etti. Anlattıkları kısa sürede gündem yaratmayı başardı.
Olgun kadınların vücutlarını cesurca paylaşması birçok kişi tarafından yargılanıyor. Bu sebeple kadınlar yaşları ilerledikçe daha resmi ve sıkıcı giyinmeye başlıyor. Ancak 54 yaşındaki Gina, TikTok hesabında yaptığı bikinili paylaşımıyla vücut hatlarını gizlemeden gençlere meydan okudu. Kıvrımlı fiziğiyle dikkat çeken Gina, çok sayıda övgü aldı.
Banyoda ve mutfakta sık sık kullandığımız havlular zaman içerisinde sertleşebiliyor. Ancak sert havlular istenmeyen görünümlere sebep olurken cildin zarar görmesine yol açabiliyor. Temizlik uzmanları havluların sertleşmesinin basit hatalardan kaynaklandığını belirtiyor. Aşağıdaki hatalardan uzak durmak sertleşen havlularınızı yumuşacık yapacak.
Ütü yapmak en sevilmeyen ev işi olarak görülüyor. Saatlerce süren ütü yapmak zamanınızın çoğunu boşa geçirmenize neden olabiliyor. Bu nedenle birçok kadın ütü yapmadan da kıyafetlerindeki kırışıklıkları açmanın yolunu arıyor. Evde yapacağınız kırışık açıcı sprey bu konuda yardımınıza koşuyor.
Hastalıkları erken teşhis etmek hastalığın tedavi sürecinin çok daha etkili ve iyi olmasını sağlayabiliyor. Tıp dünyası hastalıkları daha erken teşhis etmek için çeşitli uygulamalar deniyor. Son yapılan açıklamalara göre tek bir saç teliyle geç fark edilen hastalığı tespit etmek mümkün olabiliyor.
Sertleşmiş havlular hem görüntü hem de hissiyat olarak istenmeyen durumlara yol açıyor. Kimse ellerini ve yüzünü taş gibi sertleşmiş havlularla kurulamak istemiyor. Bazı evlerin havlularının yeni alınmış gibi yumuşacık olduğu görülüyor. Yumuşak havluların sırrı merak ediliyor. İşte sertleşen havluları yumuşatmak için yapmanız gereken basit tüyolar...
Yeni yılda sevdiklerinizi mutlu edecek hediyeyi bulmakta zorlanıyorsanız hiç üzülmeyin. Her zevke hitap eden, her özel güne uyum sağlayan uygun fiyatlı hediye önerilerini sizin için bir araya getirdik. İşte, detaylar!
Türk kültürünün olmazsa olmazlarından havlular her evin demirbaşları arasında yer alıyor. Gerek evindeki havluları yenilemek isteyenler gerekse çeyiz hazırlığı yapanlar tarafından sıklıkla tercih edilen havluları seçerken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Biz de havlu alırken nelere dikkat edilmeniz gerektiğini ve en güzel havlu modellerini sizin için derledik.
Otel ortamlarında evinizdeki konforu bulamayabilirsiniz. Ancak sık seyahat ediyorsanız aradığınız rahatlığı yakalamanın pek çok yolu var. Şişme ortopedik yastıktan termosa, şifreli asma kilitten seyahat havlusuna kadar keyifli bir seyahat süreci ve otel yaşamı geçirebileceğiniz ürünleri bir araya getirdik. Gelin, yardımcınız olabilecek kaliteli ürünlere hep birlikte göz atalım!
Afyonkarahisar'da Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, hazırladıkları "ateş düşürücü havlu" projesiyle TÜBİTAK'tan biyoloji alanında teşvik ödülü aldı.
Yoğun tempoyla geçen günlerin sonunda kendini ödüllendirmek isteyenlerin ilk tercihi güzel bir banyodan yana oluyor. Banyo rutinlerinizde kullanabileceğiniz birbirinden pratik ve yararlı ürünler, âdeta kendinize özel bir SPA yaratmanızı sağlıyor. Banyo alışkanlığını, temizliğin yanı sıra bir terapi olarak görenler için birbirinden kullanışlı ürünleri derledik. Gelin, evde SPA yapabilmenizi sağlayacak ürünlere beraber bakalım!
MasterChef Türkiye yarışması hayranları tarafından sevilerek izleniyor. 15 Kasım Salı günü yarışmacı adaylardan filmlerde yer alan tatlıları yapmaları istendi. Hangi tatlının hangi filmde kullanıldığını bilenlere ek puan verileceği söylendi. Fragmanda görülen havuçlu kek hangi filmde yer alıyor sorusu merak edildi. Havuçlu kek en sevilen Türk romantik filmlerinden olan Issız Adam'a ait. Peki Issız Adam havuçlu kek nasıl yapılır?
Günlük hayatımızda kullandığımız eşyalar sağlık için riskli durumlara neden olabiliyor. Farkına bile varmadığımız gözle görünmeyen birçok bakteri ve mikrobun birikmesine neden olabiliyorlar. Uzmanlar kişisel eşyalarınızı asla başkalarıyla paylaşamamanız gerektiğini belirtiyor. İşte asla paylaşılmaması gereken eşyalar...
Herkes kıyafetlerinin jilet gibi dümdüz görünmesini istiyor. Ancak günlük koşuşturmacanın içerisinde ütü yapmak oldukça can sıkıcı olabiliyor. Ütü yapmak hem elektrik faturasını oldukça yüklü getiriyor hem de zamanınızı çöpe atıyor. Uzmanlar ütü yerine kıyafetlerinizi düzleştirecek çözüm önerileri sunuyor. Bu yöntemler ile elektrik faturasını düşürebilir, zamanınızı daha aktif hale getirebilirsiniz.
Havlular hem mutfakta hem de banyoda sıklıkla kullanılıyor. Havlu yerine kağıt havlu kullanan birçok kişi bulunsa da havlunun verdiği yumuşaklık hissi dışarıdan alınan kağıt havlulardan alınmıyor. Ancak havlular zamanla yıkandıkça sertleşebiliyor. Siz de bu durumdan şikayetçiyseniz her evde bulunan tek malzeme ile havlularınızı yumuşacık yapabilirsiniz.
Dublin'deki St. Vincent Üniversite Hastanesi'nde çalışmakta olan sağlık personeli, karşılaştıkları vaka karşısında şoke oldu. Mide krampları ve şişkinlik şikayetiyle hastaneyi ziyaret eden 66 yaşındaki kadın hastanın midesinde, bağırsaklarında ve anüsünde keşfedilen şey doktorlar da dahil olmak üzere herkesi şaşkına çevirdi.
Temizlik yapmak sıkıcı olsa da sağlıklı ve hijyenik koşullarda yaşayabilmemiz için oldukça şart. Özellikle bazı alanların yetersiz temizlenmesi sağlığımızı tehlikeye atabiliyor. Dışarıdan görünmeyen bakteriler ve mikroplar bu alanlarda birikim yapıyor. İşte her gün temizlenmesi gereken bölgeler...
Günlük koşuşturmanın içerisinde temizliğe zaman ayırmak her ne kadar zor olsa da temizlik hijyenik ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz şartlar arasında yer alıyor. Hastalıklardan korunmak için temizliklerde detaylara dikkat etmemiz gerekiyor. Temizlik yaparken en sık atlanan 9 bölge bulunuyor. Bu bölgelerin temizliği ya yeteri kadar yapılmıyor ya da unutuluyor. İşte temizlikte asla unutmamanız gereken bölgeler…
Türkiye’de tıp fakültesine dereceyle giren 3 başarılı kız öğrenci dünyanın en prestijli programlarından biri olarak gösterilen ‘Amgen Scholars’ bursunu kazandı. Yüzlerce adayı eleyerek bu başarıya ulaşan Türk öğrenciler, burs boyunca yaptıkları araştırmaları dünyanın en saygın üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi’nde düzenlenecek sempozyumda sunacak.
2022 YKS üniversite taban puanlarının ne zaman açıklanacağı vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Adaylar; 18 Haziran Cumartesi günü ve 19 Haziran Pazar günü TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda yapılan üniversite sınavı sonrası her gün konuya ilişkin yeni bir gelişme olup olmadığını öğrenmek için internette araştırma yapıyor. Peki 2022 YKS üniversite taban puanları ne zaman açıklanır? Hukuk, Gazetecilik, Öğretmen, Mühendislik ve Tıp taban puanı ortalamaları nedir? İşte detaylar...
Rusya’da yaşayan 27 yaşındaki Olesya Kulikova isimli bir kadın, 10 bin kişide bir görülebilecek ender bir hastalıkla doğduğundan beri mücadele ediyor. Dünyaya geldiği andan itibaren sağlık sorunlarının peşini bırakmadığını ifade eden Kulikova, organlarının yanlış yerde olduğunu öğrendiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Yaşadığı talihsiz bir kazanın sonucunda penisini kaybeden 47 yaşındaki Malcolm MacDonald isimli bir adam, cerrahi işlemle yeni bir cinsle organa kavuşmak istedi. Ancak işler hesapladığı gibi gitmediği için 6 yıl boyunca kolunda bir protez penisle yaşadı.
TUS tercih sonuçları gündemde yer alıyor. TUS tercih sonuçları ÖSYM tarafından erişime açıldı. TUS kontenjanlarının açıklanmasından sonra tercih işlemleri 19 Nisan ve 26 Nisan tarihleri aralığında alındı. Sınavdan sonra tercih işlemlerini tamamlayan adaylar merakla yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekliyordu. İşte TUS tercih sonuçlarına dair merak edilenler!
"Sağlıkta şiddet suçlarının alelade, bedelsiz suçlar olduğu fikrinin yaygınlaşması aleyhimizedir. Bu fikir, suçların artışına hizmet etmektedir" - "Emin olun, abileri veya ablaları olacağınız genç hekimler aynı şartlardan geçmeyecek. Sizler ise belki sadece bunların endişesini yaşamış olacaksınız. Talih bana bir operasyon adamı olma rolünü biçti"
Hacettepe Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası konsorsiyumun yürüttüğü proje kapsamında, tıp eğitimleri, deneme ameliyatları ve kritik teşhislerde hem metaverse hem de üç boyutlu gerçek insan modellerinin kullanımına başlandı - Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Huri: - "Simülatörler ve modeller, dünyada yok, Türkiye'de yerli olarak üretildi. Bu teknoloji, tıp alanında tersine beyin göçünü de başlatmış durumda. Dünyada simülasyon yapan firma bile bizden geliştirdiğimiz modelleri istedi. Projeyi, uluslararası alanda yaygınlaştırmak için planlama yapıyoruz"
Bazı ilaçlar farklı insanlarda tamamen etkisiz ya da ölümcül olabiliyor çünkü her beden ilacın içindeki maddelere farklı tepki gösteriyor. Bu nedenle insanların genetik kodlarıyla eşleşen tedaviler, tıp dünyasında "yeni bir dönem" başlayacak. BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher'ın haberi.
Denizli’de yaşayan şizofreni hastası 35 yaşındaki Ramazan B.’nin yaptıkları akıllara durgunluk verdi. 2014 yılında makatına torpil yerleştirip patlamasının ardından hastanede tedavi edilip taburcu edilmesi bilim insanlarının yayınladığı makaleyle tıp literatürüne girdi. Ramazan B.’nin daha önce de kendi penisini kesmiş ve babasını boğazını keserek öldürmüştü. Ramazan B., son tedavisinin ardından yaklaşık 2 yıl sonra ise hayatını kaybetti.
İsveç'in Trollhättan kentinde 71 yaşındaki bir adam kar kürerken kalp krizi geçirdi. Adam, defibrilatör taşıyan bir drone sayesinde hayatta kaldı. Böylece tıp tarihinde ilk kez bir drone, ani bir kalp durması sırasında hayat kurtarmada çok önemli bir rol oynadı.
Türkiye’de tematik anlamda ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi Samsun’da TCDD’ye ait Lokomotif Tamir Atölyesi olarak hizmet eden binada hizmete girdi.
Küresel çip kıtlığının vurduğu sektörlerden biri de sağlık oldu. Pandemi ve tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle yarı iletken temin edememe sorunu tıp teknolojisini de etkiliyor.
Anatominin öğrenilmesinde yeri henüz doldurulamayan en önemli eğitim materyali olan kadavra, temini konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle yurt dışından fiyatı 14 bin 500-16 bin dolar arasında değişen fiyatlarla ithal ediliyor. Bazı tıp fakültelerindeki öğrenciler, az da olsa kadavra üzerinde eğitim görebilirken, bazı doktor adayları da kadavrasız ya da eğitim özelliği kalmamış kadavralar, maketler yada üç boyutlu yazılımlarla pratik yapıyor.
Teknolojinin gelişimi ve tıp dünyasındaki ilerleme ile birlikte DNA’nın şifresi keşfedildi. Bu keşif hastalıkların ve genetik bozuklukların nedenleri, semptomları ve olası tedavilerine yönelik çalışmaların hızlanmasını sağladı. Ancak tıp dünyasını halen şaşırtmaya devam eden kimi hastalıklar da mevcut. Bu hastalıklardan biri olan “Yabancı El Sendromu” nadir görülen nörolojik bir rahatsızlık olarak kabul ediliyor.
ESOGÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Hüseyin Gürsoy: - "Şaşılık hayatın ilk 6 ayında küçük oranlarda, hafif formlarında tüm sağlıklı çocuklarda görülebilir ancak 6'ncı aydan sonraki şaşılıklar dikkatle ele alınması gereken önemli tablolardır"
Son dakika haberine göre 2021 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, David Julius ile Ardem Patapoutian’a sıcaklık ve dokunma reseptörleri keşfettikleri için verildi.
Erdem'in taburcu edilmesine ilişkin basın toplantısına dünyanın kadavradan ilk rahim nakli ile anne olan Derya Sert ve 15 aylık oğlu "Ömer Özkan" bebek ilk defa kameraların karşısına geçti - Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan: - "Kısa sürede Havva Hanım'ın çocuk sahibi olmasını umuyoruz. Tecrübeler büyük" - Havva Erdem: - "Sürecin ilerlemesi için sabırsızlanıyoruz. İlk transferde kucağımıza alacağımıza inanıyoruz"
Prof. Dr. Dilek Özcengiz: - "Hukuk fakültesinden 2020'de mezun oldum. Zorlu bir süreçti ama bir hekim olarak zaten zorluklara ve yoğun çalışmalara alışkın biriyim. Akademi de zaten bunu gerektiriyor"
"Salgın dönemini avantaja dönüştürdüğümü düşünüyorum. Evde düzenli bir şekilde çalıştım. Okula da gittik. Öğretmenlerimin çok katkısı oldu"
STS TIP ve TUS için ikinci dönem başvuruları başladı. Tıp alanında ilerleyerek bir kariyer planlayan kişilerin katıldığı STS TIP ve TUS için başvuru tarihleri ise merak ediliyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavlarda adaylar, iyi birer kariyer için birbirleriyle yarışıyor. ÖSYM tarafından açıklanan takvimde STS TIP ve TUS için başvuru tarihleri de netleşti. Peki STS TIP ve TUS başvuruları ne zaman başlıyor?
Tıp alanında kariyer yapmak isteyenlerin katılım sağladığı ve ÖSYM tarafından düzenlenen TUS ve STS TIP sınavları için ikinci dönem başvurularına az bir süre kaldı. Başvuruda bulunmak isteyen adaylar başvuru ücretlerini ve detaylarını da merak ediyor. Peki TUS ve STS Tıp başvuruları başladı mı? 2021 TUS ve STS Tıp başvuru ücretleri ne kadar? İşte ayrıntılar...
Doktor James Marion Sims, hastaları üzerinde yaptığı deneyler nedeniyle tıp tarihine geçti. Bu deneyler birçok kesim tarafından tartışma konusu yarattı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan üçüz kardeşler Deniz, Başak ve Aslı Kozak, birlikte diploma almanın mutluluğunu yaşadı.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve tıp eğitimi sonrası branş seçme sınavı olarak da bilinen TUS ile yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış diplomaların denklik işlemleri için gerekli olan STS TIP 2021 başvuruları için araştırmalar yapılmaya başlandı. Sınava girecek adaylar "TUS başvuruları ne zaman?", "STS başvuruları ne zaman?" gibi soruları merak ediyor. Peki TUS ve STS Tıp başvuruları ne zaman başlayacak? TUS ve STS tıp başvuru ücretleri ne kadar? İşte yanıtı...
1983 yılında kurulan ve tıp alanında üretimler yapan Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret'in halka arz başvurusunun onaylandığı SPK tarafından duyuruldu. Yatırımcılar ve vatandaşlar Meditera Tıbbi Malzeme halka arz ne zaman, Meditera Tıbbi Malzeme halka arz hisse fiyatı ne kadar sorularını merak ediyor. Peki Meditera Tıbbi Malzeme halka arz ne zaman? Meditera Tıbbi Malzeme halka arz hisse fiyatı ve hisse kodu nedir? İşte ayrıntılar...
Tarih birçok sırrı da aslında beraberinde getirdi. Çünkü eski dönemlerde teknolojinin bu kadar gelişmemiş olması kimi zaman bazı bilimsel durumların açıklanamamasına neden oldu. 1934 yılında yaşanan Anna Monaro olayı da bu durumlardan bir tanesiydi. Anna’nın geceleri bedeninden bir ışık yayılıyordu ve bu ışığın kaynağı ve nedeni hala gizemini koruyor.
Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Suat Bolat tarafından uygulanan ‘ağrısız prostat biyopsi’ tekniği, uluslararası tıp dergisinde yayımlanarak, ‘inflate’ adlıyla tıp literatürüne girdi. Doktor Bolat, uygulanan teknik sayesinde, hastaların, biyopsi korkusu ve çekincelerinin ortadan kalktığını, prostat kanserinin erken teşhisine de bir adım daha yaklaştıklarını belirtti.
Teknolojinin ve tıbbın henüz bu kadar gelişmediği dönemlerde tedavi amacıyla alternatif bitkisel yöntemler tercih ediliyordu. O dönemlerde hastalıkları iyileştirmek için çok ilginç yöntemlere başvuruldu.
Tarih pek çok sahtekarlık ve dolandırıcılık hikayesine sahne oldu. Medeniyetler boyunca hırsızlık ya da casusluk yapmak için kılık değiştirenler, kısa yoldan zengin olmak adına akıl ve mantık sınırlarını zorlayan pek çok yöntem kullanan kişiler ortaya çıktı. Bunların birçoğu dizi, film ve kitaplarda başrolü üstlendi. Ancak Mary Toft’un hikayesi duyduğunuz hiçbir sahtekarlık öyküsüne benzemiyor.
1951 yılında sadece 31 yaşındayken hayatını kaybeden Henrietta Lacks’ın, dünyada yaşayan her insanın hayatına aşılarla, ilaçlarla veya bir şekilde etki ettiği kabul ediliyor. Ölümsüz olarak kabul edilen Lacks milyonlarca insanın hayatını kurtardı.
Tıp tarihi boyunca inanılmaz pek çok olay yaşandı. Doktor ve hasta arasındaki aşk hikayeleri bu tarihin en romantik yanını gösteriyor. Ancak Carl Tanzler’in yaşadığı olay asla sıradan ve masum bir aşk öyküsü değildi. Onunki saplantılı bir tutkunun gölgesinde geçen ürpertici bir hayat hikayesiydi.
David Lynch tarafından çekilen “The Elephant Man” filminin baş karakteri Joseph Merrick’in hüzünlü yaşam hikayesi üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala konuşuyor. 1880’li yılların ortalarında dünyaya gelen Merrick, yaşadığı hastalık nedeniyle toplumca dışlandı ve hayatı boyunca sirkte çalışmaya mahkum edildi. Sirkte gördüğü muameleden kendisini tedavi etmek isteyen bir doktor sayesinde kurtuldu. Hastalığı ise aradan geçen yüzyılların sonunda ancak anlaşılabildi.
Kimyagerler Günü, Kimyagerler Derneği’nin her yıl 7 Nisan’da kimyanın önemini anlattıkları ve çeşitli etkinliklerde bulunduğu bir gün olarak kutlanıyor. Koronavirüs pandemisi sebebi ile hem kimyanın hem de sağlık konularının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Bu sebeple tüm kimyagerlerin ve sağlık çalışanlarını üstün başarıları için kutlarız. Kimya alanı başta tıp ve eczacılık olmak üzere pek çok konuda insanlara fayda sağlamıştır. Peki Kimyagerler Günü nedir?