Kanser teşhisi konan Amy Lou isimli bir kadın başlangıçta semptomlarını görmezden geldi ve bunları uyku ihtiyacı ve daha iyi egzersiz yapma ihtiyacı gibi diğer sorunlara bağladı.
Tiroid bezinin sağlığı, vücut metabolizmasını düzenlemesi açısından son derece önemlidir. Bu küçük bez, boyunda yer alır ve tiroid hormonları üreterek vücuttaki enerji seviyelerini kontrol eder. Tiroid sağlığı, hormonların dengeli bir şekilde üretilmesiyle sağlanır. Ancak bazı durumlarda tiroid bezinde sorunlar ortaya çıkabilir. Peki, tiroid kanseri nedir ve belirtileri nelerdir?
Tiroid, metabolizmayı düzenlemede kritik bir rol oynar. Tiroid bezleri, boyunda yer alan ve hormon üreten kelebek şeklinde küçük bezlerdir. Bu bezler, triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) adı verilen hormonları üreterek metabolizmanın kontrolünde büyük öneme sahiptirler. Tiroid hormonları, vücudun hemen hemen her hücresinde oksijen kullanımını ve enerji üretimini düzenler.
Ellerimiz, bedenimizin birçok mesajını taşır ve bazen bize sağlık hakkında ipuçları verir. Ellerde terleme, titreme, kuruluk ve kızarıklık gibi problemler bazı hastalıkların işareti olabiliyor. İşte elinizde belirti gösteren bazı hastalıklar...
Erken teşhis, pek çok hastalığın tedavisinin başarılı sonuçlanması için büyük önem taşır. Herhangi bir sağlık sorununuz ve hastalık belirtiniz olmasa dahi belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmeniz erken teşhis yapmanızı ve bir hastalığınız varsa hızlıca önlem almanızı sağlar. Yıl içinde en az bir defa yaptıracağınız bu testler sağlığınız hakkında oldukça detaylı bilgiler veriyor.
Kış aylarının genellikle vücut açısından bilindik iki sonucu var: Kilo almak ve sürekli üşümek. Ancak uzmanlar çok sık karşılaşılan bu iki durumun bir arada olmasının; görünmez bir hastalığın belirtileri olabileceğine dikkat çekiyor.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı ezber bozan açıklamalarla da gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay bu defa tiroid hastalığı hakkında bilinmeyenleri anlattı. Karatay, aşırı stres ve üzüntünün yol açacabileceği hastalıkları da tek tek sıraladı.
Tıp dünyasının önemli bir parçası olan Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH) testi tiroid bezinin sağlığını değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Tiroid bezinin işleyişi vücudun enerji düzenlemesinde ve metabolizma hızında önemli bir rol oynar. Bu test TSH seviyelerini ölçerek tiroid bezinin aşırı aktif veya yetersiz çalışıp çalışmadığını belirlememize yardımcı olur.
Tiroid hormonu tiroid bezi tarafından üretilen ve metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bir hormondur. Bu hormon hücrelerin enerji kullanımını, vücut sıcaklığını ve hatta kalp atış hızını kontrol ederek vücudunuzun normal çalışmasını sağlar. Tiroid hormonu düzeylerinin düşük olması (hipotiroidizm) veya yüksek olması (hipertiroidizm), birçok sağlık sorununa neden olabilir ve doğru düzeyde tutulması önemlidir.
Kilo vermek için yapılan diyetler ve egzersizler her zaman etkili sonuçlar sağlayamayabiliyor. Bu nedenle kilo verme ameliyatını tercih eden kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kilo vermek isteyen Claudette Hawk, tüp mide ameliyatından sonra yaşadığı pişmanlıkları anlatarak cinsel hayatının bittiğini belirtiyor.
Eski zamanlarda hastalıklara karşı sık sık kullanılan doğal ilaçların popülerliği her geçen gün azalıyor. Ancak süper gıda olarak görülen eski bir tahıl hem ucuz fiyatı hem de zengin magnezyum içeriği ile özellikle Hindistan'da tüketilmeye devam ediyor. Kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü bilinen bu tahılın faydaları saymakla bitmiyor.
Saç beyazlaması hem kadınların hem de erkeklerin yaşadığı problemler arasında bulunuyor. Saç beyazlamasının ileri yaşlarda görüldüğü düşünülse de erken yaşlarda da saç beyazlaması yaşanabiliyor. Saç beyazlamasına neden olan birçok faktör bulunuyor. Bu durum genellikle geçiştirilse de ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.
Tiroid hastalıkları, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Çok saç dökülmesi, kilo alamama veya verememe, halsizlik gibi belirtilere yol açıyor ve omurganın çok daha erken dönemde yaşlanmasına neden oluyor. Türk hekimleri ise normalde 60'lı yaşlardan itibaren başlayan omurga yaşlanmasının, tiroid hastalığı olanlarda 40'lı yaşlardan itibaren başladığını ortaya koydu. Alanında dünyada ilk olan bu çalışma, önümüzdeki günlerde uluslararası bir dergide de yayınlanacak ve literatüre girecek.
Sofraların vazgeçilmezi olan tavukla ilgili ortaya atılan bir iddia endişelendirdi. Tüketenlerin sağlığını olumsuz etkileyeceği konusunda uyarıda bulunulan iddiaya göre antibiyotikli ve hormonlu civcivler büyütülüp piyasaya sürülüyor. Onkoloji Uzmanı Doktor Yavuz Dizdar "Tavuk değil, civciv yiyoruz" derken yiyenlerin dizlerinde sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Şimdi vatandaşlar satın aldıkları tavuğun sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı olduğunun nasıl anlaşılacağı araştırılıyor.
Günümüz sağlık sorunlarından biri ola fazla kilolar kadın, erkek, yaşlı veya çocuk fark etmeksizin çoğu insanın yaşadığı bir durum. Bu durumun yanında bir de az yediği halde zayıflayamayan ve hızla kilo almaya başlayan kişiler bazı hastalıkların belirtisini yaşıyor olabilir. Peki, hızla alınan ve verilemeyen kilolar hangi hastalıkların belirtisi?
Ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan tiroid hastalığı yapısına göre çeşitlilik göstermektedir. Metabolizma hızı üzerinde de önemli etkilere sahip olan tiroid hormonları düzensiz salgılandığında önemli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.
Prof. Dr. Canan Karatay'ın sağlıklı beslenme hakkında yaptığı açıklamalar gündem yaratıyor. Sık sık yediğimiz ve faydalı sandığımız bazı besinlerin oldukça zararlı olduğunu belirterek asla yememiz gerektiğini vurguluyor. İşte tiroidleri ve metabolizmayı bozan o tehlikeli yiyecek...
Tiroid boynumuzun ön kısmında yer alan ve tiroid hormonlarını salgılayan bir bezdir. Tiroid hormonları vücudun tüm hücrelerini etkileyerek organların çalışmasını ve metabolizma hızını düzenler. Tiroid bezinin çalışmasını TSH (tiroidi uyaran hormon) aracılığıyla hipofiz bezi kontrol eder. Hipofiz beynin alt kısmında yer alan yaklaşık nohut büyüklüğünde bir kısımdır. Hipofizden salgılanan TSH’ın etkisi ile tiroid bezi T3 ve T4 tiroid hormonlarını salgılar.
Sağlığımızı tehlikeye atan birçok hastalık bulunuyor. Bazı hastalıklar var ki hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de kalp krizi, felç gibi hayati durumların meydana gelmesine neden oluyor. Sessiz katil olarak bilinen kolesterol sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Ancak kolesterolün etkilerini gözlere bakarak anlamak mümkün olabiliyor. Gözlerdeki değişiklikler tehlikeli kolesterol belirtisi olabilir.
Sivilceler genellikle ergenlik döneminde çıkmaya başlayarak zaman zaman sorunlara yol açan cilt problemleri arasında bulunuyor. Bazı kişiler sivilce problemi yaşamazken bazıları ise yetişkinlikte de sivilcelerle mücadele ediyor. Tiroid hastalıkları sivilcelere neden olan etkenler arasında üst sırada yer alıyor. Evde yapacağınız test ile tiroid hastalığınızı öğrenebilirsiniz.
Tiroid kanseri vakalarının sayısı ülkemizde her geçen gün artıyor. Tiroid bezinin tamamı alınmadan tiroid kanseri tedavisi mümkün. Uzmanlar, tiroid kanserinde ameliyatın mutlaka gerekli olduğunu belirtiyorlar. Her tiroid kanserinde vücudun orkestra şefi olarak kabul edilen tiroid bezinin tamamının alınması şart değil. Tiroid bezindeki kanserli bölgenin temizlenmesi yeterli olabilir.
Hastalıkların yol açtığı belirtilere karşı daima dikkatli olmamız gerekiyor. Birçok hastalık sabahları çeşitli belirtiler gösteriyor. Tiroid hastalıkları da sabahları rahatsızlık yaşamanıza neden oluyor. Sadece sabahları görülen bu belirtiyi fark ederek tiroid tedavisine erkenden başlamanız mümkün.
Yoğurt Türk mutfağında çok önemli bir yere ait. Sofraların vazgeçilmezi olan yoğurt en sık tüketilen gıdalar arasında bulunuyor. Yoğurdun kemiklere ve gelişime olan faydaları biliniyor. Ancak genellikle çöpe atılan yoğurt suyunun faydaları bilinmiyor. Yoğurt suyunun faydalarını öğrenince çok şaşıracaksınız.
Tiroid nodülleri en sık karşılaşılan hastalıklar arasında bulunuyor. Belirtilerinin yorgunluktan, gripten kaynaklandığı düşünülerek göz ardı edilen tiroid nodülleri sağlığı tehlikeye atabiliyor. Tedavi edilmeyen riskli tiroid nodülleri kanser riski taşıyabiliyor.
Uyku günlük koşuşturmacanın içerisinde vücudumuzu tam anlamıyla dinlendirebildiğimiz tek an olabilir. Sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olan uykunun yetersiz kalması çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Uyku problemleri birçok etkenden kaynaklanabilir. Düzenli olarak uyku problemleri yaşıyorsanız doktora görünmeniz gerekmektedir.
Kanser; kalp hastalıklarının ardından tüm dünyada en çok rastlanan hastalık olarak bilinir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda her beş insandan birisinin hayatı boyunca bir defa kansere yakalandığı belirlenmiştir. Tiroid kanseri; insan sağlığını riske eden hastalıklardan birisidir.
Tiroit hastalıkları toplumda sıklıkla görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Genel sağlığı oldukça etkileyen bu hastalıklara sahip kişilerin beslenmesine ekstra özen göstermesi gerekiyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tiroid hastalıklarına iyi gelecek dereotu kürünün tarifini verdi.
Aromatik bir tada sahip olan dereotu birçok yemek ve salataya eklenerek lezzetlendirmektedir. Dereotu düşük kalorisi ile aslında tam bir diyet dostudur. 100 gram dereotu 43 kalori, 61 mg sodyum, 738 mg potasyum, 85 mg C vitamini, 208 mg kalsiyum, 6.6 mg demir, 55 mg magnezyum içermektedir. Dereotunun içeriğinde az miktarda bakır ve çinko da bulunmaktadır. Peki dereotunun faydaları nelerdir?
Boğaz her yaştan insanın en sık yaşadığı rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Su içerken bile rahatsızlık yaşamaya neden olan boğaz ağrılarının genellikle boğaz enfeksiyonlarından kaynaklandığı düşülüyor ancak altta yatan nedenler farklı olabiliyor.
Tiroid, günümüzde çoğu kişide olan çoğu kişinin de geç fark ettiği hastalıklardan biridir. Temel görevlerinden biri vücut metabolizmasını ayarlayan T3 ve T4 hormonlarını salgılamaktır. Tiroid bezinin normal düzeyden az ya da aşırı hormon salgılamasına bağlı olarak, diğer organlar da hızlı ya da yavaş çalışır. Vücudu baştan aşağıya etkileyen tiroid hastalığına karşı ceviz kürünü deneyebilirsiniz.
Tiroid hastalıkları herkeste görülebilen hastalıklardan. Sıklıkla karşılaşılan tiroid hastalıkları önemsiz görülüp geçiştirilse de çok ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturuyor. Bu sebeple tiroid hastalıklarının gösterdiği belirtilere dikkat ederek doktora başvurmak gerekiyor.
Tüketilen gıdaların, tüketim alışkanlıklarının insan sağlığı üzerinde oldukça etkisi bulunuyor. Sağlığa yararlı olmayan birçok gıda bulunuyor. Şeker, oldukça zararlı besinlerin başında geliyor.
Anne adayları hamilelik sürecinde gergin ve stresli olabiliyorlar. Bu süreçte yaşanılan hastalıklar ve yenilen yemekler hem anneyi hem bebeği etkiliyor. Bebeğin gelişimi için sağlıklı beslenmek önem taşıyor. Hamilelikte görülen hipotiroidi özellikle ilk üç ayda bebeğin beyin gelişimini etkileyebiliyor.
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen ama sağlığının bu durumdan olumsuz etkileneceğinden endişelenen birçok kişi bulunuyor. Oruç tutmak bazı hastalara veya özel durumda olanlara tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar riskli konumda olanların oruç tutmadan önce mutlaka doktora görünmeleri gerektiğini öneriliyorlar.
Tiroid hastalığı kişinin hayat kalitesini düşürüyor. Bunun için, birkaç tane cevizi su bardağında birkaç gün bekletin ve cevizi yiyip suyunu için. Bunu her gün tekrarlarsanız değişikliği birkaç haftada göreceksiniz...
Tiroid hastalıkları birçok soruna yol açarak hastanın hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu sorunlar önemli hastalıklara zemin oluşturmaktadır. Tiroid hastalıklarının daha ciddi sonuçlara yol açmaması için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Haberin içeriğinde yer alan kür ile tiroid rahatsızlıklarınızı azaltabilirsiniz.
Ceviz herkes tarafından sevilerek tüketilen bir kuruyemiş. Tadının güzel olmasının yanı sıra oldukça fazla faydası da bulunuyor. Bu nedenle diğer kuruyemişlere oranla daha fazla tercih ediliyor. Ceviz suyunun içerisinde de ceviz gibi pek çok vitamin ve mineral bulunuyor. Ceviz suyunun bilinmeyen pek çok faydası var. İşte o mucizevi yararlar…
Tiroid hastalarının yemek düzenlerine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Yememeleri gereken gıdaları tüketmeleri hastalıklarını büyük ölçüde olumsuz etki ediyor. Bazı gıdalar ise olumlu yönde etkileyerek hastalığın seyrinde yardımcı oluyor. Tiroid hastalarının neleri yemeli neleri yememeleri gerektiğini merak ediyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
Gün boyunca fark etmeden yaptığımız alışkanlıklar nedeniyle hayatımız olumsuz yönde etkilenebiliyor. Alışkanlıklarımız sağlığımızı etkileyip, hastalıklara yol açabiliyor. Bu alışkanlıklardan kurtulmak için bu habere göz atabilirsiniz.
Bağışıklık sisteminin boyunda yer alan tiroid bezine saldırmasıyla ortaya çıkan hashimoto hastalığı, tiroid bezinin iltihaplanmasına ve uzun dönemde yeterince tiroid hormonu salgılanamamasına (hipotiroidizm) neden olur. Hashimoto hastalığı tedavisi ve belirtileri ile ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal konu hakkında merak edilenleri anlattı.
Hamilelik döneminde yaşanan biz dizi fizyolojik ve hormonal değişikliklerin tiroid hormonlarını da etkilediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melis Koçer Yazıcı, “Gebelikte yaşanan tiroid hastalıklarının hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yakından takip edilmesi gerekiyor” dedi. Yazıcı, tedavi edilmeyen şiddetli hipotroidin bebeğin beyin gelişimini de etkileyebildiğini söyledi.
Hipertiroidi, tiroit adı verilen organın aşırı hormon üretimi sonucunda, kanda bir çeşit zehirlenme meydana gelmesidir. Ortaya çıkan aşırı tiroit hormonu bir çeşit zehirdir. Dolayısıyla bu hormonun bütün vücudun organ ve dokularına verdiği zararlar vardır. Bu zararların belirtileriyle hipertiroidi olduğumuzu anlarız. Peki hipertiroidi tedavisi nasıl yapılır? Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Cumali Aktolun anlattı.
Çağın hastalığı olan stresin tiroid hastalıklarını tetiklediğine dikkat çeken Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, “Finans, bankacılık, ekonomi sektöründe olanlar ve doktorlar risk altında. Stres tiroid başta olmak üzere tüm endokrin hastalıkları başlatabilir. Önemli olan süreci iyi yönetmektir” dedi.
Aşk Adası yıldızlarından Demi Jones, tiroid kanseri ile mücadelesi hakkında konuştu. Koronavirüs pandemisi yüzünden yaptırmak istediği testlerin tam altı kez iptal edildiğini dile getiren genç yıldız hastalığının teşhisi konulduğunda çok sinirlendiğini söyledi.
Tiroidin iltihabı ya da haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla antikor üretmesi nedeniyle yaşanır. Tiroidin iltihabı belirtileri, hipotiroidi belirtileriyle benzerlik gösterir. Saç dökülmelerine, ani kilo almalara ve kalp ritim bozukluklarına neden olan tiroidin iltihabı tedavisinde gecikmeden doktora başvurmak büyük önem taşır. Peki haşimato hastalığı neden yaşanır? İşte konu ile ilgili tüm merak ettikleriniz...
Aşırı terlemenin her zaman bir hastalık belirtisi olmayacağını söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, aşırı terlemenin hastalık belirtisi olmasa da araştırılması gereken bir problem olduğunu dile getirdi.
Tiroid kanserleri yüzde 90-95 oranında çok kötü seyirli olmuyor ancak bu kanser türünün nadir görülen kötü seyirli alt tipleri de bulunuyor.
2008'den bu yana kadınlarda görülen tiroit kanseri yaklaşık 3 kat arttı. Dünyada fazla görülmeyen bu kanser türünün Türkiye’deki artış nedeni bilinmiyor ama İstanbul’daki MMOF Kongresi’ne katılan uzmanlar, genç yaşta ve gereksiz yere çektirilen tomografileri işaret ediyor.
Tiroid bezinin fonksiyonel hastalıkları hipertiroidi (tiroid bezinin aşırı çalışması) ve hipotiroidi ( tiroid bezinin yavaş çalışması) olarak ikiye ayrılıyor. Tiroid bezinin yapısal kusurları da var. Eğer tiroid bezinin boyutları artmışsa bu duruma guatr deniliyor. Tiroid bezinin yapısı bozulmadan genel olarak hacmi atmış ise düffüz guatr, nodüller oluşturarak yapısı değişmiş ise nodüler guatr olarak isimlendiriliyor.
Tiroid hastalıkları gözlerde de birtakım fiziksel hasarlar yaratıyor. Bu hastalığı genellikle tıbbi tedaviyle düzeltmek mümkün oluyor. Ancak hormon seviyesinin normale dönmesi tek başına yeterli değil. Sigara içen hastaların mutlaka sigarayı bırakması gerekiyor!
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Biyokimya ve Klinik Biyokimyacı Yard. Doç. Dr. Funda Kosova ve ekibi Tiroid kanserinin önceden saptanabileceğini ispatladı.
Guatr ve Tiroid Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Cumali Aktolun, "Zehirli guatr kısa sürede tedavi edilmezse kalp büyümesi, kalp yetmezliğine dönüşür, bu da ölümle sonuçlanır" dedi.
Guatr bezi boyun ön bölgesinde nefes borusunun hemen önünde yer alan, kelebek benzeri iki kanadı ve bir de birleştirici bölgesi olan 20-25 g ağırlığında bir iç salgı bezidir.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Çakır, Türkiye'de 10 milyon tiroid bezi hastası olduğunu, özellikle hamilelerin bu hastalık riski ile karşı karşıya bulunduklarını bildirdi.
Savunma hücrelerinin tiroid bezini harap etmesi sonucu oluşan tiroid iltihabı (Otoimmün Tirodit) tedavisinde ümit ışığı doğdu. Türkiye'de ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu ve Uzman Dr. Ömer Türker tarafından geliştirilen "Selenyum Tedavisi" hastalar üzerinde olumlu sonuçlar verdi.
Tiroid bezinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda şişmanlığın ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Cumali Aktolun, bunun kendini göz çevresi, göbek etrafı ve daha ziyade vücudun alt bölümünde gösterdiğini anlattı.