Mersin sağlık çalışanı Seher Öz ve Uzman Çavuş Ahmet Doğan düğününde takı merasiminde takılan herkesi hayrete düşürdü. Gelin ve damada beşi bir yerde altın yerine beşi bir yerde sebze tohumu takıldı.
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı.
Yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 12'ye, ham ayçiçeği yağında yüzde 22'ye düşürülerek uygulanan gümrük vergisine ilişkin düzenlemenin 22 Nisan'a kadar devam etmesi kararlaştırıldı.
Yağlık ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12 gümrük vergisi, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oranında gümrük vergisi uygulanacak.
İzmir’de bulunan tarihi bir kalıntı büyük heyecan yarattı. Bornova’da devam eden Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazılarda 5 bin yıl öncesine ait Anadolu'nun en eski incir çekirdekleri bulundu.
Endonezya'nın Açe bölgesinden getirdiği fasulye tohumunu bahçesine eken Usame Sofoğlu, taleplere yetişemiyor. "Kacang panjang" isimli fasyulyenin dünyanın her yerinde yetiştiğini, Türkiye'de ise sadece kendi bahçesinde bulunduğunu ifade eden Sofoğlu, "Bunlar kendi vatanında iki buçuk metreye kadar uzayabiliyor. Biz burada bir, bir buçuk metreyi hedefledik. Hedefimize de ulaştık" dedi. Bu fasulyenin tohumunun tane fiyatı 20 lira, 10 gramı ise bin liradan satılıyor. İşte detaylar...
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Manavgat yangınında zarar gören alanlarda 5 milyon 170 bin fidanı ve 153 bin 520 kilogram ağaç tohumunu toprakla buluşturdu
Tarımsal üretimde dışa bağımlılığın minimuma indirilmesi ve üretimde kalkınmayı sağlarken gıda arz güvenliğinin de kontrol altına alınmasına katkı sağlayacak 15 yerli ve milli tohum çeşidi, sektör temsilcilerinin buluştuğu etkinlikte tanıtıldı.
Ağrı Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ile DAP Bölge Kalkınma İdaresince kentte tarımsal ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla tohum ve sıvat dağıtımı ile makine tanıtım töreni gerçekleştirildi.
Diyarbakır'da 93 çiftçiye yüzde 75'i hibe 169 ton çeltik tohumu verildi.
Ardahan'da "Alternatif Ürün Patates Üretimi farkındalığının Oluşturulması" projesi kapsamında 44 üreticiye 72 ton patates tohumu ile 199 üreticiye 100 ton kavılca tohumu dağıtıldı.
Yemeklerde kullandığımız gıdalar sağlığımız için oldukça faydalı olabiliyor. Eski Mısır'da şifa kaynağı olarak görülen ve Tutankhamun'un mezarında bulunan bir tohumun faydaları oldukça şaşırtıcı olabiliyor. Cinsel problemlerde kansere kadar birçok sağlık sorununda etkili sonuçlar sağlayan bu tohumu mutfaktan eksik etmemek gerekiyor.
"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzede çiftçiler için Mersin'den hazırlanan 13 ton barbunya tohumu, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki üreticilere dağıtılacak.
Dünya genelinde hurma çok fazla tüketilen meyvelerin arasında yer alır. Özellikle Ramazan ayında tüketimi çok popülerdir. İftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır ve açlığın hurmayla giderilmesinin sağlık açısında faydalı olduğuna inanılır. Tropikal ve çöl şartlarında kolayca büyüyen hurmanın geçmişi sekiz bin yıl öncesine dayanır. Hurma bitkisi sıcak iklimlerde yetişir, tüm şartlar karşılandığında evlerde de yetiştirilebilir. Peki, hurma çekirdeği nasıl çimlenir?
Kayısı bitkisi dünyanın birçok bölgesinde yetişebilen bir bitki çeşididir. Meyveleri çok faydalı olduğu gibi aroması da çok sevilir ve yaygın olarak tüketilir. Kayısının taze ya da kuru olarak tüketildiği aynı zamanda birçok yiyecek-içecek ürününde aromasının yer aldığı biliniyor. Türkiye’de en çok Malatya’da yetiştirilir. Kayısı bitkisinin bakımı oldukça keyifli ve yetiştirilmesi çok kolaydır. Küçük alanlarda bile yetiştirebilirler. Peki kayısı çekirdeği nasıl ekilir?
Tropikal bir meyve olan ananas, yaz aylarında ferahlık sağlayan, severek tüketilen ve besin değeri oldukça fazla olan bir meyvedir. Aromasıyla birçok farklı kullanım alanında yer olan ananas yetiştiriciliği de merak edilen konular arasında yer alır. Ilıman iklimlerde rahatlıkla yetişen ananas, evde ortamında da yetiştirilebilir. Saksıda ananas yetiştirme mümkündür. Ananas yetiştirmek isteyenlerin bilmesi gereken birçok nokta bulunur. Ananas kaç günde filizlenir?
Turunçgiller familyasından gelen mandalinanın, Çin'de ortaya çıktığı düşünülmektedir. Clementine, Tangoro ve Satsuma, Owari'deki en yaygın mandalina çeşitlerinden sadece birkaçıdır. Mandalina kış mevsiminde hasat edilir ve tüm yıl boyunca pazarda bulunur. Mandalina çiğ olarak tüketilebilir bir meyvedir. Aroması tatlılarda, dondurmalarda ve şekerlemelerde yaygın olarak kullanılır. Yiyecekler haricinde kozmetik endüstrisinde de yaygın olarak kullanılır.
Biberin ilk ortaya çıktığı yer Güney Amerika kıtasıdır. 16. yüzyıldan sonra tüm dünyaya yayılmış ve mutfakların vazgeçilmez bir ürünü olmuştur. Biberin birçok çeşidi bulunur ve her mevsim tüketilebilir. Avantajı evdeki saksıda bile kolayca yetişen bu bitkinin tohumunun kaliteli olmasıdır. Evde biber yetiştirmek isteyenlerin bilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Biber tohumu çimlendirme ve ekilme işlemi nasıl yapılır?
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da, kışın beklenen kar ve yağmurun yağmaması nedeniyle ekilen tohumlarda bazı bölgelerde çürüme ve seyrelme olmasına karşın mart ve nisan yağışları çiftçinin yüzünü güldürdü.
Şeftali, rosaceae familyasından gelen yaz mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sağlıklı yaşamın ve ölümsüzlüğün simgesi olarak bilinen şeftali, bol su içeren tatlı bir besindir. 2018’de yapılan değerlendirmelere göre dünyada en fazla şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı ülke Çin'dir. Çin’den sonra İtalya, Yunanistan, İspanya ve Türkiye en çok şeftali üretilen yerlerdir. Ülkemizde en çok şeftali yetiştirilen şehir Bursa’dır. Peki, şeftali çekirdeği dikilir mi?
Günümüzde pek çok tohum çeşidi kullanılır. Yüzlerce hatta binlerce yıldır yapısıyla oynanmamış, genetiği bozulmadığı için kalitesini koruyan ata tohumu meyve ve sebzelerin yapısına besin değerinin artırılması bakımından olumlu bir işleve sahiptir. Günümüzde doğal yapısı bozulmamış tohumların tercih edilmesi oldukça yaygınlaşmıştır. Bu durum içeriğinde kimyasal içermeyen besinlerin üretiminde de yükseliş sağlamıştır. Peki, GDO’lu ürünlere karşı olarak ortaya çıkan ata tohumu ne işe yarar?
Çimlenme sayesinde embriyo tohumdan yükselir ve bir bitki dönüşür. Bu süreç bitki yetiştiricileri arasında tohum çimlendirme işlemi olarak bilinir. Çimlenme için uygun koşulları oluşturmak gerekir. Doğal ortamlarında kendiliğinden gelişebilen bitkilerin istenilen koşullarda yaşayabilmeleri için bu aşamaları yerine getirmek şarttır. Bazı tohumları uyandırmak kolaydır bazılarını uyandırmak ise daha zordur. Peki, tohum çimlendirme nasıl yapılır?
Patates toprağın altında meyve bölümü tüketilebilen bir bitkidir. Yumru kısmının haricinde patates bitkisinin yaprakları da çeşitli şekillerde tüketilebilir. Yılın her zamanı bulunabilen ve hasat edilen bir bitki olduğundan birçok mutfağın temel gıda maddesidir. Patates yüksek oranda besleyici ve vitaminlidir. Çok fazla gübre ve katkıya ihtiyaç duymayan patatesin diğer sebzelere göre yetişmesi daha kolaydır. Peki, patates ekimi nasıl yapılır, patates ekildikten ne zaman sonra çıkar?
Domates dünyanın en çok tüketilen meyveleri arasında yer alır. Anavatanı Güney Amerika olan domates birçok dünya ülkesinde olmakla birlikte ülkemizde de yetiştiriliyor. Domates birçok mutfakta oldukça talep görüyor ve dört mevsim tüketiliyor. Talebin fazla olması domates yetiştiriciliğini destekleyen unsurlardan biridir. Bununla birlikte domates üretim işlemi oldukça verimli olduğundan çoğu üreticinin tercih ettiği bir üründür. Bahçede ve aksıda ve açık tarlada domates yetiştirmenin püf noktası
Pamuk yaygınlıkla endüstride kullanılan çok önemli bir maddedir. Bu maddenin elde edilebilmesi için 90 civarı ülkede sıklıkla yetiştirilir. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi bakımı özenle yapılması gereken pamuk bitkisi, çalımsı ağaç biçiminde bir bitkidir. Asya ve Afrika kıtalarında yaygın olarak görülür. Pamuk yetiştiriciliğinde çok yağış almayan, sıcak bölgeler idealdir. Pamuk en çok hangi bölgede ve ilde yetişir?
Tüylü kabuğuyla birçok kişi tarafından iç gıdıklayıcı olarak bilinen kivi, içeriğindeki C ve E vitaminleriyle bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çin’de ortaya çıktığı ve Dünyaya buradan yayıldığı bilinir. Kivi siyah minik çekirdekleri bulunan, olgunlaştığında yeşil bir renge bürünüp, tatlanır. Ham hâlindeyken daha ekşi bir tadı vardır. Nemli ve yağışlı ortamları seven kivi hangi iklimde yetişir?
Birkaç yıl önce ülkemizde avokado çok fazla bilinen ve tüketilen bir meyve değildi. Haliyle yetiştiriciliği de söz konusu değildi. Son yıllarda özellikle sağlıklı beslenmeyle ilgilenenlerin ve sporcuların tüketmeye başlamasıyla birlikte popüler hâle geldi. Avokadonun içeriğinde sağlıklı yağlar olduğundan birçok kişi yağ tüketimini avokadodan sağlamaya başladı. İçeriğindeki sağlıklı bileşenlerden dolayı popülerleşen avokadonun yetiştiriciliği de yaygınlaşıyor. Peki, avokado nasıl yetiştirilir?
Tarım alanında her geçen gün yaşanan gelişmeler, bu alanda yapılan çalışmaların daha büyük etkiler yaratmasını sağlar. Önemli bir konu olan hibrit tohum da tarım alanında gerçekleşen bir gelişmedir ve oldukça merak edilmektedir. Melez tohum olarak da bilinirler ve tarım açısından çok önemlidir. Tarım faaliyetlerinden daha fazla verim alınmasını sağlayan hibrit tohumlar, son dönemlerde giderek yaygınlaşmaktadır. Peki, hibrit tohum elde etmek için ne yapılmalıdır ve GDO'yla farkı nedir?
Tarım sektöründe daha fazla verim elde etmek için pek çok çalışma yapılır. Bunlar arasında tohum ıslahı da yer alır. Çok önemli bir çalışma olan tohum ıslahı sayesinde kaliteli ekin üretmek mümkündür. Ayrıca melezleme çalışmaları sayesinde raf ömrü daha uzun sebze ve meyve elde edilebilir. Bu sayede tarımla uğraşan kişiler daha yüksek verim elde edebilir. Tohumları korumak ve daha fazla çeşitlilik elde etmek için bu uygulamaya başvurulabilir. Peki, tohum ıslahı nedir, yöntemleri nelerdir?
Gül, laleden sonra hem ülkemizde hem de dünyanın diğer bölgelerinde en çok yetiştirilen çiçeklerden biridir. Kendine özel aroması ve görüntüsü nedeniyle en sevilen çiçeklerden biri olan gülün kırka yakın çeşidi vardır. Türkiye'de en çok gül yetiştirilen bölge Akdeniz bölgesidir ve şehir Isparta'dır. Gülün bakımı oldukça kolaydır. Gül ile ilgilenmek oldukça keyifli ve bir o kadar sabır gerektirir. Evde gül tohumu nasıl ekilir, gül tohumu çimlendirme nasıl yapılır?
Orkide tropikal iklimleri seven, dünyanın birçok noktasında yetişebilen, güzel kokusuyla bilinen bir çiçektir. 20 000’den fazla türe sahip olan orkidenin, Türkiye’de yetişen 24 farklı türü bulunur. Orkide ülkemizde en sevilen çiçekler arasında yer alır. Belli koşullarda yetişebilen bu bitki saksıda da büyütülebilir. Bu çiçeği sevenler ve yetiştirmek isteyenler, orkidenin nasıl yetiştirileceğini bilmesi gerekiyor. Orkide tohumu kaç günde çimlenir, toprağa ekilir mi?
Lavanta güzel kokulu, mor çiçekli bir Akdeniz bitkisidir. Güzel kokusuyla ünlü olan lavanta kozmetik ürünlerinin içeriğinde vazgeçilmez bir bileşendir. Ferahlatıcı özelliğiyle parfüm, oda kokusu ve deterjan gibi birçok maddenin içerisinde bulunabilir. Lavanta tohumu bulunması çok kolaydır. Bunun gibi tohumların ekilmesi gereken belli aralıklar bulunur. Ayrıca ekilecek tohumun bakımını da bilmek gerekir. Peki, lavanta tohumu toprağa nasıl ekilir?
Tohumlar, bitkinin büyütleceği embriyorlardır denebilir. Tüketilen birçok meyve ve sebzenin çekirdeği aslında onların tohumudur. Çoğu insan bu çekirdekleri atık olarak görüp çöpe atar, ancak bitki yetiştirmek isteyen kişiler, çekirdeği tohum olarak kullanırlar. Bu tohumlar toprakla bir araya geldiğinde yeni bitkilerin canlanmasını sağlarlar. Bu noktada önemli olan tohumun çimlenmesi sağlamaktır. Çimlenme işlemi nasıl gerçekleşir, çimlendikten sonra ne yapılır?
Karamanlı çiftçiler artan fiyatlara isyan edip yetkililerden yardım istedi. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram özellikle de mısır, ayçiçeği ve şeker pancarı tohumlarında geçen seneye göre yüzde 200 artış olduğunu belirterek bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde ilkokul 2. sınıf öğrencileri, orman yangınlarında zarar gören alanların yeniden yeşermesi için 4 bin 250 tohum topunu doğa ile buluşturdu.
Protein, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu en temel besin ögelerindendir. Protein özellikle sporcuları diyetlerinde büyük önem taşıdığı için sık sık duyduğumuz besin ögesidir. Proteinin genellikle etten alınacağı düşünülür. Ancak bu eksik bilinen doğrulardandır. Et harici protein değeri çok yüksek gıdalar bulunmaktadır.
Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında, kent genelinde bin 828 çiftçiye yüzde 75 ile hibe edilecek sertifikalı kırmızı mercimek ve buğday tohumu dağıtımı başladı.
Hakkari Valiliği tarafından atıl ve kullanılmayan arazilerde üretimin artırılması amacıyla yürütülen çalışmalarda çiftçilere yüzde 75 hibeli 152 ton buğday ve arpa tohumu dağıtıldı.
Ankara Akyurt Belediyesi ve Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle Akyurtlu çiftçilere yüzde 75 hibeli buğday tohumu desteğinde bulunuldu.
Türkiye’nin en donanımlı yerel tohum merkezini kuran, bugüne kadar 80 İle 17 Milyon yerel tohum dağıtan Muğla Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı için dikimi yapılan ürünlerden elde ettiği tohumların kurutulması ve kontrol işlemlerine devam ediyor.
İzmit Belediyesi, 828 çiftçiye yaklaşık 83 ton nusrat cinsi buğday tohumu dağıttı.İzmit’te yetişen en verimli cins olarak belirlenen nusrat cinsi buğday tohumları, bu sene de çiftçiye hibe olarak dağıtıldı.
Şanlıurfa'da yaklaşık 1 milyon 663 bin dekar arazide tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 658 bin dekarlık alanda hububat tohumları toprakla buluşturulmaya başlandı.
Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak: - "Yerli, milli ve sertifikalı tohumlarımızı Antalya'daki fuarda da sergiliyoruz. Misafirlerin ilgisiyle karşılaştık"
Samsun'da çiftçilere yerli buğday tohumu dağıtılacak
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Uşak'ta tohum dağıtım törenine katıldı
Burdur'da çiftçilere buğday ve arpa tohumu dağıtıldı
Samsun'da 3 yılda 11 binden fazla çiftçiye fide, fidan ve tohum desteği verildi
Mersin'de çiftçilere 43 ton yerli ve milli arpa tohumu dağıtımına başlandı
Mersin'de çiftçilere 50 ton ata buğdayı tohumu dağıtımına başlandı
Mersin'de ormanlık alanlara 27 ton 250 kilogram kızılçam tohumu ekilecek
Vali Okay Memiş: - "Erzurum'da 10 binin üzerinde çiftçiye dağıtım yaptık. Her sene bunu artırarak devam ediyoruz"
Ardahan'da çiftçilere 80 ton tritikale tohumu dağıtıldı
Vali Kürşat Kırbıyık: - "Kanola üretiminde ülke genelinde ikinci sıradayız. Çiftçimizin üretim kapasitesini arttırması için verilecek tarımsal destekler son derece önemlidir"
Van'da çiftçilere sertifikalı tohum desteği verildi
Sağlık sorunları için bitkisel ürünleri kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak birçok bitkinin faydaları bilinmiyor. Defne tohumu da oldukça faydalı olmasına rağmen etkileri bilinmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Defne tohumu birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sağlıyor.
Ata Tohum Takas Derneği Akdeniz Bölgesi Sorumlusu Aygül Sancak: - "Sosyal medya aracılığıyla 2016'da bu işe başladığımızda 3 bin 500 kişiydik. Geçtiğimiz yıl Ankara merkezli kurulan derneğimizin üye sayısı 64 bine ulaştı" - "Bizdeki ata tohumu çeşidinin 500'ü geçtiğini düşünüyorum. Atalık tohumları satmıyoruz, takas ediyoruz"
Erzincan'da çiftçiler devletin tohum desteğiyle yağlık ayçiçeği üretimine başladı
Bayburt’un sebze ve meyvecilik bakımından en zengin köylerinden biri olan Aslandede köyünde yaşayan, yarım asırdır çiftçilik yapan 70 yaşındaki İsmail Öksüz, 10 dönümlük arazisinde ata tohumlarıyla birçok sebze ve meyvenin üretimini gerçekleştiriyor. Tohum alırken mahsulün en iyisinden tohum almaya çalıştığını belirten İsmail Öksüz,' aldıkları tohumları gözümüz gibi saklarız bizim için altın değerindedir bu tohumlar. Bunları kaybetmemek için elimizden geleni yapıyoruz' ifadelerini kullandı.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy: - "Mevcut çeşitlerden üstün bir çeşit yakalamamız gerekiyor. Bunun için de dünyada hangi teknikler kullanılıyorsa biz de o tekniklerle ıslah çalışmalarına devam ediyoruz"
Sivas’ta 8 yıl önce harabe halindeki bir binanın enkazında bir avuç bulunan Anadolu’da kaybolduğu düşünülen ata tohum Habeş buğdayı bugün yerli tarım için umut oldu. Bir avuç buğday tohumu ile başlayan çalışmada 8 yılın sonunda tohum miktarı yaklaşık 70 tona çıkartıldı. Asırlardır enkazda olduğu düşünülen tanelerin günümüz buğday çeşitlerine göre protein değerinin daha yüksek ve hastalıklara kaşı daha dirençli olduğu görüldü.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli akademisyenler, Bitlis, Muş, Van ve Ağrı'da 127 lokasyondan topladıkları 12 çeşit yerel buğdayın ıslahı ve geliştirilmesi için çalışma yürütüyor - Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk: - "Amacımız, bölgenin iklimine ve ekolojik yapısına en verimli popülasyonları belirleyip sonra da üretim aşamasına geçmek. Çalışma sonunda kalite ve verimde öne çıkan belirli popülasyonlar var"
Son dakika haberine göre Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Tohumluk fiyatları makarnalık ve ekmeklik buğday için kilogram başına 10,5 TL, tritikale için 9,5 TL, arpa için de 9 TL olarak belirlenmiştir." dedi.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz: - "Türkiye'de 'yüzde 75 ayçiçeği sıkıntısı var' deniliyor. Ayçiçeği üretilemeyecek bir ürün değil. Biz yüzde 75 açığı kapatırız, gerekirse yüzde 50 de artırırız" - Çiftçi Mikail Avcı: -"Yüksek verim bekliyoruz, daha önce dekara 100-150 kilogram aldığımız yerden bu sene daha fazlasını bekliyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar: - "Buğdayda geçen yıl yaklaşık 1 milyon dekar alanda 110 bin ton civarında verimimiz varken şu anda bu alanlarda en az 180 bin ton bandında bir rekolte bekliyoruz" - "Çitçimiz kazandıkça, zarar etmediği sürece ekimini yapar. Devlet 'sen yeter ki üret, ben alım garantisi veriyorum' diyor"