Trafikte düzeni sağlamak, yayaların ve sürücülerin can ve mal güvenliklerini koruyabilmek için bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmaması halinde bazı cezai yaptırımlar uygulanır. Yaptırımlar bazen para cezası bazen de ihlal edilen kuralın sebep olabileceği risklere göre hapis cezası olarak da yansıtılabilir. Cezaların bedelleri ve kesilecek ceza puanları her yıl güncellenir.
Trafik sürücüleri bazı trafik ihlalleri durumunda trafik cezaları ile karşılaşır. Her trafik cezası için ayrı bir trafik ceza kodu belirlenmiştir. Trafik ceza kodları trafik denetleme şube müdürlüğü tarafından belirleniyor. Aynı trafik ihlalini yapan her sürücü aynı ceza tutarını ödemekle yükümlüdür. Sol şerit ihlali için düzenlenmiş olan trafik kodu ise 46/2-f trafik ceza kodudur. Peki, 46/2-a trafik cezası nedir ve kimlere uygulanır?
Yük taşıyan araçların yüklü ağırlığı Trafik Yönetmeliği tarafından belirlenen sınırları aşmamalıdır. Aracın yüklü ağırlığının aşılması gerek yüklü araç gerek ise araç sürücüsü için tehlike arz etmektedir. Dolayısıyla hem araç ve sürücünün hem de trafikteki diğer sürücüler ile yolcuların zarar görmemesi için aracın yüklü ağırlığı izin verilen sınırın üzerinde olmamalıdır. Bu kuralın ihlal edilmesi ile ilişkili olan 65/1-b(e) maddeli trafik cezasının ihlal konusu nedir ve kimlere uygulanır?
Trafikte hem yayaların hem de sürücülerin uymaları gereken pek çok önemli kural bulunur. Bu kurallara özellikle sürücüler tarafından uyulmadığı zaman üzücü ve ciddi sonuçlara yol açabilen olaylar yaşanabilir. Sıklıkla araştırılan 64/1-a-1 trafik cezası da arabanın uzak ışıklarını olması gereken yerde yakılmamasıyla ilişkilidir. Erken ödeme indirimi kapsamında ödenebilen ve erken ödemede indirim hakkı olan 64/1-a-1 trafik cezasının tutarı ne kadar?
Akış hâlinde ve duran trafiğin düzeni sağlamak, can ve mal güvenliğini korumak ve kazaları olabildiğince en aza indirebilmek için bazı uygulamalar yapılır. Bunlardan biri de trafik cezalarıdır. Trafik cezaları ceza puanı olarak ehliyete yansır ve idari para cezası yaptırımı uygulanır. Trafik Kanunu’nda yer alan maddeler ile kodlanan cezalardan biri de 52/1-c trafik cezasıdır. Kanunda belirtilen kurallar dâhilinde hazırlanan ve yürürlükte olan 52/1-c trafik cezasının konusu nedir?
Trafiğin akışındaki düzeni sağlamak, can ve mal güvenliğini korumak ve olası trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla bazı trafik cezaları ve yaptırımlar uygulanır. Bu cezalar, ihlal edilen kurallara göre değişiklik gösterir. Bazı kodlarla anılan cezalar Karayolları Trafik Kanununda yazdığı şekilde uygulanır. Hem idari ceza hem de ceza puanı olarak yansıyan bu cezalardan biri de 52/1-b kodlu cezadır. Peki, 52/1-b trafik cezasının ihlal konusu nedir?
Trafikte aşılan hız sınırları için bazı trafik cezaları vardır. Bu cezalar farklı kodlarla isimlendirilir. 51/5-b trafik cezası da 51. madde gereğince belirtilen trafik cezaları arasında yer alır. Trafikte güvenliği sağlamak, can ve mal kayıplarını engelleyerek kazaların mümkün olduğunca önüne geçmek bu cezaların amacıdır. Cezalar maddi yaptırımlar ve ehliyete yansıyan ceza puanları olarak uygulanır. Karayolları Trafik Kanunu tarafınca belirlenen 51/5-b maddesinin ihlal konusu nedir?
Hem şehir içi hem de şehir dışı yollarda yolculuk yapmak için önceden belirlenmiş olan bazı hız limitleri vardır. Bu limitlerin aşılması hâlinde idari para cezası ve ehliyet ceza puanı uygulaması yapılır. Hız limitinin aşılması belli yüzdelere göre sınıflandırılmış ve ücretlendirilmiştir. Radar cezası olarak da bilinen 51 / c-2 trafik cezası da bu cezalar arasında yer alır. Peki, 51/2-c trafik cezasının konusu nedir ve ceza tutarı ne kadar?