Yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olarak belirlenmesinin ardından trafik cezalarının bedelleri de belli oldu. Yetkisiz çakar kullanan, alkollü veya uyuşturucu maddenin etkisi altında şoför koltuğuna oturan, emniyet şeridini gereksiz kullananlar için cezaların hepsi güncellendi. İşte detaylar...
Ticaret Bakanlığı, yeni aracın ilk tescilden sonra 6 ay - 6 bin kilometre satılamaması ve pazarlanamaması kuralı için 1 Ocak 2025 tarihinde bitmesi beklenen sürenin 1 Temmuz 2025 tarihine uzatıldığını açıkladı. Ayrıca, trafik sigortasında da kısa dönem imkanı tanındı. Yapılan açıklamada, kurala uymayan oto galeri sahiplerine verilecek olan cezalar da açıklandı.
İkinci elde sigorta şartı geldi, galericiler isyan etti. Satmak için aldıkları araçlara zorunlu sigorta getirilmesine tepki gösteren galericiler sigortanın araç başı 20 - 25 bin lira arası çıktığını belirtip bunun 20 araçta çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi. Bir galerici "50 araçlık stokla çalışan bir esnaf için neredeyse 1 milyon gibi bir rakama çıkmış oldu" derken galericiler uygun bir sigorta paketi talep etti.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) trafik sigortası için aldığı kararlar yer aldı. Engelli bireylerin trafik sigortası priminden, havuz sistemine kadar birçok detayda değişiklik yapıldı. Bazı uygulamalar bugün başlarken bazıları da 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Peki yeni değişiklikler neler? İşte ayrıntılar...
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortası fiyatlarının her yerde farklılık göstermesinin araç sahiplerini mağdur ettiğini belirterek, "Devletin belirlediği bir taban-tavan fiyat aralığının oluşturulması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Araç satışında yeni dönem! 0 araçlardan sonra 2. el araçlarda da sigorta zorunlu hale geldi. Düzenlemeye göre aracı satın alan kişinin devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırması gerekecek. Sigortası bulunmayan aracın devri noter tarafından onaylanmayacak. Sektör yetkilileri, söz konusu kararla trafikte sigortasız araç kullanımının azalacağını belirtti. Daha önce satış işleminin ardından sigorta için 15 günlük süre vardı, Anayasa Mahkemesi 15 günlük süreye ilişkin kararı iptal etmişti.
5 Aralık itibarıyla zorunlu trafik sigortası uygulamasının aracın satışından 15 gün sonra daha devam etme durumu sonlanacak. 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek yeni uygulamanın, sigortasızlık oranını azaltmasının yanında aracın eski sahibinin hak ve yükümlülükleri açısından da sigorta sektörüne olumlu katkı sağlaması bekleniyor.
Araç satın alacaklar dikkat! 5 Aralık itibarıyla araç satışlarında trafik poliçesi kestirmek için tanınan 15 günlük süre kalkıyor. Artık noterden çıkmadan poliçe kesilmesi gerekecek. Aksi durumda yüzde 4 ceza uygulanacak. Sektör temsilcileri ise araç satışına müteakip trafik poliçesi kesilme zorunluğunun kaos oluşturacağını savundu. Peki, trafik sigortası fiyatlarında son durum ne? İşte detaylar...
Anayasa Mahkemesi 5 Mart tarihinde trafik sigortasındaki 15 gün kuralını iptal etti. İptal kararının 5 Aralık tarihinde uygulamaya konulacağı ise biliniyordu. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgisi olmayan vatandaşlar trafik sigortasının ne olduğunu araştırıyor. Peki Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı neye işaret ediyor? Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı konu ile ilgili tüm detayları aktardı.
Sigortacı Yakup Göktaş, araçlarda zorunlu olan Motorlu Kara Taşıtları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasında artan maliyetlerden dolayı şirketlerin taksitlendirmeyi kaldırdığını söyleyerek, “Önlem alınarak yaklaşık 10 milyon sigortasız araç sisteme dahil edilirse eski haline dönebilir” dedi.
Sigorta şirketleri son dönemde trafik kazalarından oluşan bedeni tazminatlar nedeniyle maddi olarak zor duruma girdiği konuşuluyordu. Şirketlerin zarar etmemesi için yeni bir sistem üzerinde çalışıldığı ise vatandaş tarafından biliniyor. Peki yeni düzenleme ile trafik sigortasında nasıl bir değişiklik olacak? Trafik sigortasında fiyatlar düşer mi? Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Trafik kazalarında yaşanan artışlar nedeniyle bedeni hasar ödemesini artık sigorta şirketleri değil yeni planlamaya göre oluşturulan bedeni hasar havuzundan karşılanacak. Yürürlüğe ne zaman gireceği belli olmayan çalışma ile ilgili İstanbul Sigorta Acenteler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Dinç, bazı açıklamalarda bulundu. Dinç, yapılan bu çalışma ile büyük kazaların önüne geçilebileceğini düşündüklerini ifade etti.
Zorunlu trafik sigortası fiyatları geçen yıla göre yüzde 100 oranında arttı. Üstelik her ay yüzde 3 oranında da artmaya devam ediyor. Fiyatların artması vatandaşı sigorta yaptırmamaya itti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken sigortalarda taksitin kaldırılmasına tepki göstererek, 'O zaman devletinde katkısı olmalı' ifadelerini kullandı.
Trafik sigortasında Mayıs ayından itibaren prim artışları aylık olarak belirleniyor. Bu kapsamda Temmuz ayı için yeni güncel oran yüzde 3,5 olarak belirlendi. Sigorta şirketleri kötü sürücülere sigorta yapmak istemezken, iyi sürücüler için taban fiyat uygulamasına geçilmesi talep ediliyor. Peki ortalama bir hususi araç için sigorta bedeli ne kadar çıkıyor? Sigorta uzmanı kasko yaptırmak için en ideal tarihi açıkladı. İşte detaylar…
Mayıs ayından itibaren her ay aylık olarak belirlenecekti. Trafik sigortasında temmuz ayı azami prim artış oranı yüzde 3,5 oldu.
Zorunlu trafik sigortası primleri için Mayıs ayının başında yeni bir düzenlemeye gidilmiş ve her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanacağı açıklanmıştı. Ancak yeni uygulamaya rağmen poliçe primlerinin maliyet artışlarını karşılayamaması sebebiyle sektör temsilcileri serbest tarife uygulamasına geçilmesini talep ediyor. Bu kapsamda trafik sigortası primleri için yeni düzenlemenin kapısı aralandı.
Zorunlu trafik sigortasında Mayıs poliçeleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) 1 Mayıs'ta devreye aldığı hasar maliyet endeksine göre azami yüzde 3 artışla kesilecek.
‘Tavsiye edilen fiyat’a uymayan sigorta şirketleri geçtiğimiz dönemde zorunlu trafik sigortası poliçe ücretlerine zam yapınca, araç sahipleri neredeyse kontak kapatma noktasına gelmişti. Yılbaşından bu yana artış yüzde 30’u bulurken, trafik sigortası fiyat belirlemede yeni bir yönteme geçildi. Artık trafik poliçelerinin belirlenmesinde ‘asgari ücret zamları’na bakılacak. Ancak asgari ücrete ara zam olmayacağı için normalde aylık yüzde 5-10 yapılan artışın yüzde 2-3’lere düşmesi bekleniyor.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanan karara göre, trafik sigortasında zam oranı için belirlenen tavan fiyat, bundan sonra maliyet endeksine göre belirlenecek.
Araç sahiplerini yakından ilgilendiren değişiklik... Trafik sigortalarında yeni dönem mayıs ayında başlıyor. Zam hesabı değişti. Zamda üst sınırı maliyet endeksine göre belirlenecek.
Trafikte her gün yeni kazalar meydana geliyor. Trafikte bulunan 28 milyon aracın 24 milyonunun trafik sigortası bulunuyor. Ama kaza yapmayan sürücüler de bu maliyetten etkileniyor. Milyonları ilgilendiren gelişmeyle ilgili uzmanlar çözümü 'piyasanın serbest maliyete geçmesi' olarak görüyor. İşte sürücüleri yakından ilgilendiren haberin detayları...
Trafik ve kasko primlerinde rakamlar ortaya çıktı. Kasko ve Trafik sigortalarında da büyük bir artış yaşandığını dile getiren sigorta sektörü temsilcisi Yalın Kılıç, “Geçen sene trafiğe kayıtlı 28,7 milyon araç bulunuyordu, bu araçların 10 milyonunun kasko primi 84 milyar TL olurken 23,7 milyonunun trafik sigortası primi 94,5 milyar TL olarak gerçekleşti” dedi.
Zorunlu trafik sigortası için adımlar peş peşe atıldı. Araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Trafik sigortası primlerinde Mayıs ayına kadar her ay yüzde 5 artış kararı alınmıştı. Ancak Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında değişiklik geliyor. Konuya ilişkin detayları anlatan TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı, “Mayıs ayında da trafik sigortasında ciddi bir artış olabilir” dedi. İyi sürücü indirim kapacak, kötü sürücü yüzde 200 fazla ödeyecek…
Trafik sigortası ve kasko ücretlerine gelen zamlar sonrası araç sahipleri isyanda. Trafiğe çıkan her 5 araçtan birisi ise artan maliyetler nedeniyle sigortasız. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken araç sahipleri için indirim çağrısı yaptı.
Trafik sigortası için yeni bir sistem geliştirildi. Trafik Teklif Platformu ile trafik sigortası poliçe tekliflerinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu sistem ile 10 dakika içinde teklif alınabilecek. SDDK tarafından yayımlanan genelge 19 Şubat’ta yürürlüğe girecek.
2024 yılına ait Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) birinci taksit ödeme dönemi 1 Ocak'ta başladı. Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren ödeme süreci 31 Ocak’ta tamamlanacak. Araç sahipleri en düşük MTV için yüzde 58,46’lık zam sonrası 347 TL, en yüksek 160 bin lira ödeme yapmak zorunda. Öte yandan zorunlu araç muayene ücreti, trafik sigortası ve kasko fiyatlarındaki artış da araç sahiplerini bu yıl zorlayacak. İşte kalem kalem o masraf listesi…
Binlerce sürü tarafından araca ait trafik sigortası sorgulama işleminin nasıl yapılacağı merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Trafikte meydana gelebilecek her türlü kazaya yönelik önlemini almak isteyen sürücüler, araçlarının trafik sigortası hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, araç trafik sigortası sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Araç sahiplerini yakından ilgilendiren karar dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Zorunlu trafik sigortasında acentelerden teklif alamayan araç sahipleri için artık azami prim tutarlarını SEDDK belirleyecek. Peki bu değişiklik araç sahiplerini nasıl etkileyecek? “Sigorta acenteleri zor durumda kalıyordu” diyen uzmanlar uygulamaya ilişkin, “Araç sahipleri için önemli tazminat riski vardı. Bunların hepsi bir arada ortadan kalkıyor” yorumunda bulunuyor.
Bir yandan araba fiyatları artarken, buna bağlı olarak kasko fiyatları da geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Hatta bazı lüks araçlarda bu oran yüzde 300’lere kadar yükseldi. Böylece son zamların ardından kasko fiyatları ortalama olarak 70 bin liraya dayandı. Trafik sigorta poliçeleri ise Mayıs ayında alınan karar sonrası her ay yüzde 2 artmaya devam ediyor.
Trafik kazaları sonucunda mevzuata uygun alınmayan engelli raporları sigorta şirketlerinin üzerine milyonlarca lira tazminat yükü bindirdi. Yetkisiz olarak verilen bu raporlar, ‘kaza takipçileri’ tarafından suistimal edilirken ödenen milyonlarca liralık haksız tazminat, 26 milyon araç sahibinin trafik sigorta primine de yansıyor. Sektör temsilcileri bu durumun rakamları dosya başına 500-600 TL oynattığını dile getiriyor.
Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zammın ardından yaklaşık 26 milyon araç sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Trafik sigortası poliçelerine asgari ücretin getirdiği maliyet artışı nedeniyle zam talep edildi. Bunun yüzde 40’ı aştığı dile getirilirken, benzer oranda zammın trafik sigortalarına da yansıtılması talep ediliyor.
Artan fiyatları nedeniyle araç sahipleri trafiğe kasko sigortası yaptırmadan çıkmaya ya daha uygun paketler aramaya başladı. Araç kaskosunda yeni hayata geçirilen bir uygulama ise ilgi çekti. Bazı firmaların başlattığı bu uygulamaya göre kasko sigortası bedelinin yalnızca yarısı ödenerek sahip olunabiliyor. Peki araç kaskosunu ucuza getirmenin yöntemi ne? Sigorta uzmanları araç kaskosunda yeni dönemi anlattı, işte ayrıntılar...
Trafik sigortasındaki arz sorununu ortadan kaldırmak için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) hayata geçireceği ‘Trafik Teklif Platformu’nun pilot uygulaması için son düzlüğe girildi. Düğmeye basılması için teknik anlamda 2 adım kaldı. Bu adımlardan birini SEDDK atacak ve bir yönetmelikle sürecin önünü açacak. İkinci olarak da sigorta şirketlerinin platforma erişimi için yazılımlarını tamamlanması beklenecek.
Araba almak bir dert, aldıktan sonraki masrafları bir başta dert. En büyük masraf kalemlerinden bir tanesi ise trafik sigortası ve kasko fiyatları. Kasko fiyatları araç fiyatlarına paralel sadece 1 yılda 5 kat artarken, trafik sigorta primleri için de yeni bir düzenleme hayata geçirildi. 1 Mayıs’tan itibaren basamak sistemi devreye girerken, kaza yapan sürücüler 17.598 TL trafik sigorta primi ödemek zorunda kalacak. İşte haberin detayları…
Trafik sigortasında yeni dönem başladı. Buna göre iyi sürücüler yüzde 50 daha az sigorta primi ödeyecek. Öte yandan yılda 3 veya daha fazla kez kaza yapanları ise daha yüksek prim ödemeleri bekliyor. Sigorta uzmanı Turusan Bağcı iyi sürücüler için 5 bin 750 yerine 2 bin 875 lira rakamına dikkat çekerken 0. basamağa düşenler için ise primin yüzde 200 arttığını vurguladı. İşte detaylar...
Araç sahibi olan 26 milyon için yeni kural 1 Mayıs itibarıyla hayata geçiyor. Trafik sigortasında basamak sistemi devreye giriyor. Kimisine yüzde 200 zam kimisine yüzde 50 indirim uygulanacak. Bu kapsamda çok kaza yapan sürücüler 17 bin TL, hiç kaza yapmayan 3 bin TL ödeyecek. Şirket aracı için ödenen trafik sigortası primi ise şahsi araca göre yüzde 2.5 ila yüzde 20 arasında daha fazla olacak.
Aracı olan milyonlar için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu’ndan önemli bir açıklama yapıldı. Trafik sigortası için yeni düzenlemelerin yolda olduğu bilgisini paylaşan SEDDK Başkanı, ‘Altyapmız hazır’ diyerek trafik operasyon merkezi kurulacağını dile getirdi. Yeni oluşturulacak platformda sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesi kaldırılıyor.
Zorunlu trafik sigortası primlerinde hasarsızlık indirimi ile hasar artırım oranları değiştirildi. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapıldı. Değişiklik sonrası araçlarına trafik sigortası yaptıran ya da yaptırmak isteyen vatandaşlar araştırmalarını sıklaştırdı. Peki, trafik sigortası indirimi Resmi Gazete'de yayımlandı mı? Zorunlu trafik sigortası ve trafik sigortası hasarsızlık indirimi ne oldu?
Elektrikli araçlar için Resmi Gazete’de bugün yeni bir karara yer verildi. Trafik sigortası yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile elektrikli araçlara prim indirimi imkanı getirildi. Hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim artırım oranları da değişirken, hasarsızlık indiriminin yüzde 50'ye kadar yapılabileceği belirtildi. Öte yandan geçen yıl zorunlu trafik sigortasıyla ilgili ödemeler ise yıllık yüzde 94.7 arttı.
Rize'de araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir olay meydana geldi. Ardeşen ilçesinde yaşayan Sabit Yeniçırak (44) kullanmadığı aracına sigorta ödememek için aracını trafikten çekti. Yeniçırak daha sonra aracına trafik sigortası yaptırmak isteyince neye uğradığını şaşırdı. Yeniçırak'a, sigorta yaptırmadığı dönem için borç çıktı. "Bence bu bir soygun" diyen Yeniçırak, "Yasal bir girişim yapamıyorum çünkü kimden şikâyetçi olacağımı bilemiyorum" diyerek duruma isyan etti. İşte olayın detayları!
Anayasa Mahkemesi Zorunlu trafik sigortasında teminat bedelini etkileyecek çok kritik kararlara imza attı. Bu kapsamda zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek destekten yoksun kalma tazminatı ile sürekli sakatlık tazminatına ilişkin düzenlemeler iptal edildi. Kararın trafik sigortası tazminatlarında artışa neden olması beklenirken tazminat süreçlerini de uzatmasından endişe ediliyor.
Kasko deprem hasarını karşılar mı? 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde otomobilleri zarar gören vatandaşlar internette konuya ilişkin araştırma yapıyor. Bilindiği üzere, Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) evlere ilişkin hasar ödemelerine başladı. Fakat depremde çok sayıda otomobil pert oldu. Peki, Kasko deprem hasarını karşılar mı? Araç kaskosu ve trafik sigortası deprem hasarını öder mi?
Trafikte yaşanan kazalarda hangi tarafın kusurlu olduğu belli tespitler yapılarak bulunur. Kusur oranının belirlenmesinde çeşitli çalışmalara başvurulur. Kazaya sebep olan kişinin ne kadar sorumlu olduğunu anlamak için kusur oranı sayısal olarak ifade edilir. Bazı durumlarda sürücülerden biri %100 kusurlu çıkabilir ve bu durumda sigortanın hasarı karşılayıp karşılamayacağı merak edilir. Peki, trafik kazasında 100 kusurlu hâlinde sigorta hasarı karşılar mı?
Dolandırıcıların bu sefer hedeflerinde araç sahipleri vardı. Trafik sigortası yaptırmak isteyen araç sahiplerini dolandıran çete, hayal sınırlarını zorladı. Ucuz kasko ve trafik sigortası yalanıyla vatandaşları dolandıran çete, gerçek poliçe için bazı sigorta acentelerinin sistemlerine sızdı. Çalıntı kredi kartlarıyla mağdurlar adına sigorta çıkarttılar. 8 ilde düzenlenen operasyonda 22 kişi gözaltına alınırken, çetenin milyonluk vurgun yaptığı aktarıldı.
Enflasyonun ardından asgari ücrete gelen zamlarla birlikte birçok şeyin fiyatı da değişti. Memur ve emekliye yapılan %30'luk zam sonrası gider kalemlerindeki artış da dikkat çekti. Buna göre trafik sigortası da en fazla zamlanan hizmetlerden biri oldu, üstüne üstlük hasarsızlık indirimi de düştü!
İnternetten trafik sigortası yaptıranlar dikkat! Ankara’da yaşayan bir vatandaş internetten sigorta yaptırdı dolandırıcıların tuzağına düşüp hem parasından oldu hem de trafik sigortası olmadığı için ceza yedi. Arama motoruna sigorta yaptırmak istiyorum yazınca ilk çıkan siteye tıkladı başına gelenleri polis çevirmesine girene kadar anlamadı. İşte trafik sigortasındaki büyük dolandırıcılığın detayları…
Trafik sigortasında fiyatlar giderek artmaya devam ediyor. Sadece trafik sigortası değil KASKO için de araç sahipleri yükselen fiyatlardan şikayetçi. Bazı sürücüler internet üzerinden ucuza trafik sigortası yaptırma yoluna gidiyor fakat bu da bazı sitelerde oldukça riskli! İnsanların indirim heyecanından yararlanan dolandırıcılar 'sahte poliçe' ile vurgun yapıyor...
Trafikte yeni dönemin sinyalleri SEDDK’den geldi. Kurum önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir ilk sayılacak trafik sicil belgesi zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor. Böylece kaza yapan şoförlerin işverene bir rapor halinde sunulması mümkün olacak. Yasal düzenlemenin çıkması halinde trafikte risk oluşturan kişilerin iş bulması zorlaşacak.
Arabası olan herkesi ilgilendiren açıklama SEDDK’den geldi. Trafik sigortasında geçtiğimiz gün alınan risk uygulamasına göre poliçe bedeli kararının ardından yeni yaptırımlar yolda. Riskli sigortaların tamamen apayrı kategoriye alınacağı belirtilirken, para cezasının yanında ehliyete çok fazla kaza yapan sürücülerin ehliyetine de el konulması durumu gündeme geldi. Öte yandan şoförlerin trafik geçmişini işletmelere sunma zorunluluğu da getirilmesi planlanıyor.
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren uyarı geldi. Trafik sigortasında yapılan düzenleme ile kaza yapmayan sürücüler önemli bir avantaj elde ederek yüzde 50 indirim imkanı kazanacakken, riskli basamakta bulunan sürücülerin prim tutarı ise yüzde 200 artacak. Uzmanlar, trafik sigortasına ilişkin son gelişmeleri değerlendirirken, son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına karşı da uyardı. İşte düzenlemeyle ilgili ayrıntılar...
Araç sahibi olmanın maliyeti her geçen gün artıyor! Araç kaskosunda poliçe bedelleri 5-6 kat artarken, zorunlu trafik sigortası ise ikiye katlanmış durumda. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyen araç sahipleri tavan fiyat uygulaması nedeniyle şirketlerin linkleri kapattığını iddia etti. Bu durum üzerine SEDDK harekete geçti. Yapılan açıklamada, “Tespit edilen sorumlular hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır” denildi.
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren haber geldi. Trafik sigortasında yeni düzenlemeye gidiliyor. Yapılan düzenleme ile dinamik basamak modeline geçilecek. Bu sistemde kaza yapmayan sürücüler önemli bir avantaj elde ederek yüzde 50 indirim imkanı kazanacakken, riskli basamakta bulunan sürücülerin prim tutarı ise yüzde 200 artacak. İşte düzenlemeyle ilgili ayrıntılar...
Araç sahiplerini ilgilendiren zam haberi geldi. Çip kriz ve otomobil fiyatlarındaki artış sonrası kasko fiyatları yüzde 250 arttı. Ortalama bir aracın kasko maliyeti 10 bin liraya çıktı. Bununla beraber yeni yıldan itibaren kasko fiyatlarının daha da yükseleceği gelen bilgiler arasında...
Trafiğe çıkacak her motorlu aracın trafik sigortası yaptırması gereklidir. Sigortanın geçerlilik tarihini tamamlamadan önce yeniletilmesi önerilir. Sigorta tarihi geçen araçlara ya da sigortasız bir şekilde trafiğe çıkan araçlara çeşitli yaptırımlar uygulanır. Kaskodan farklı olarak zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılar. Her yıl yenilenmesi gereken sigorta, özel şirketler tarafından yapılabilir. Peki, trafik sigortası fiyat sorgulama ve teklif alma işlemleri nasıl yapılır?
Zorunlu trafik sigortası kullanılan araçların kaza yapması, yangın veya hırsızlık gibi olumsuz durumlarda oluşan zararın karşılanması sistemine dayanan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası yapıldıktan sonra ki bir yıl içerisinde araç eğer bir zarara uğramamışsa gelecek dönemlerde bir indirim uygulanır. Bu uygulanan indirime hasarsızlık indirimi adı verilir. Peki, trafik sigortası hasarsızlık indirimi nedir, hasarsızlık indirim basamakları nelerdir?
Trafik sigortası diğer birçok sigorta türüne göre farklılık gösteren bir sigorta türüdür. Trafik sigortasında kaza sonucunda hem sigortalının kendisinde hem de aracında oluşan hasarlar güvence altına alınmaz. Trafik sigortasında sigortalı aracın sebep olmuş olduğu kazada zarara uğrayan kişinin kusur oranına göre tazminat ödemesi yapılır.
Trafik sigortası mutlaka yaptırılması ve her yıl yenilenmesi gereken bir sigorta türüdür. Trafikte yaşanan hasarları kısa bir süre içerisinde çözüme kavuşturan trafik sigortası hem araç sahiplerini güvence altına alır hem de trafikte yaşanan hasarların maddi olarak giderilmesini sağlar.
Araç sahipleri trafiğe çıkmadan önce mutlaka zorunlu araç sigortasını yaptırmaları gerekir. Zorunlu trafik sigortası oluşabilecek herhangi bir kazada verilecek maddi veya manevi zararları güvence altına alır. Bu sebeplerden dolayı trafik sigortası yaptırılmadığında ya da geciktiğinde cezai işlemler uygulanır.
Her araç için yapılması zorunlu olan trafik sigortası hem sıfır hem de ikinci el araç satın alındığı zamanlarda da zorunlu bir şekilde yaptırılmalıdır. Sıfır bir araç satın alındığı zaman sigortanın direkt olarak yaptırılması gerekir. İkinci el araç alımında ise bu süreç 15 gün olarak belirlenmiştir.
Zorunlu trafik sigortası her araç sahibinin mutlaka yaptırması gereken zorunlu sigorta türlerinden biridir. Zorunlu trafik sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiş olan sigorta çeşididir. Araçta oluşabilecek bir hasarda karşı tarafın maddi ve bedensel zararları bu sigorta tarafından üstlenilir.
Zorunlu trafik sigortasının kapsamı devlet tarafından belirlenir. Trafiğe çıkan her aracın yasal olarak mutlaka yaptırması gerekir. Zorunlu trafik sigortası birçok sigortadan farklıdır. Sigortalının kendisi ve aracını değil karşı tarafın şahsını ve aracına vereceği zararları için yaptırılan bir sigortadır.
Zorunlu trafik sigortası bütün motorlu araçlar için yapılması ve her yıl yenilenmesi gereken bir sigortadır. Zorunlu olarak yaptırılan bu sigortanın bazı koşullarda iptal edilmesi gerekebilir. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı tarihten itibaren 1 yıl süre ile geçerli sayılır. Bu 1 yıl içinde iptal edilmesi gereken bir durum olursa sigorta iptal ettirilebilir.
Ülkemizde zorunlu sigorta türlerinden biri olan trafik sigortası, trafik kazalarına karşı güvence sağlar. Trafikte güvenin sağlanması için oldukça önemli bir sigorta olan zorunlu trafik sigortasında kazalardan sonra karşı tarafta meydana gelen maddi zararlar karşılanır.
Karayolları trafik kanunu tarafından belirlenen zorunlu trafik sigortası yapılmadığı takdirde araç trafiğe çıkamaz ve muayene işlemi yaptırılamaz. Zorunlu trafik sigortası poliçesi bitenler araç sahiplerinin vakit kaybetmeden yenileme yapması gerekir. Poliçesi yenilenmeyen araçlar denetim esnasında para cezası ya da trafikten men edilme gibi cezalar ile karşılaşabilirler.
Motorlu taşıt grubuna dâhil olan her araç trafik sigortasına sahip olmalıdır. Sigortasız araç ile trafiğe çıkmak suç olarak sayılır ve yakalanması hâlinde araç bağlanır. Aynı zamanda gecikmeli sigorta işlemleri de oldukça yüksek tutarlara mal olur. Trafik sigortası her yıl düzenli olarak yenilenmelidir.
Zorunlu trafik sigortası her araç sahibinin mutlaka yaptırması gereken ve diğer sigortalardan farklı olarak yaşanabilecek herhangi bir kazada üçüncü şahısları korumaya yönelik bir sigorta çeşididir. Sigorta şirketleri sigortalı araç sahiplerine ek poliçeler sunarak geniş kapsamlı poliçeler de hazırlayabilirler. Bu bağlamda zorunlu trafik sigortasında çekici hizmeti var mı?
Dövizdeki hareketlilik ve enflasyonda yaşanan artış, birçok alanda olduğu gibi sigorta sektörünü de vurdu. Yılın ilk 6 ayında ödenen tazminatlar, geçen yılın aydı dönemine göre hem trafik sigortasında hem de kaskoda yüzde ortalama yüzde 100 oranında artış gösterdi. Öte yandan dosya başına yapılan ödemeler de ortalama yüzde 50'lik artış gösterdi.
Araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yeni düzenleme geldi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından zorunlu trafik sigortası için düzenleme yapıldı. SEDDK, kalıcı çözümler için hazırlanan yol haritasının Ekim ayında paylaşılacağını açıkladı.
Eylül ayından itibaren geçerli olacak tarifeye göre, taksi, minibüs, otobüs ve kamyon gibi gruplara yüzde 10, diğer araçlara ise yüzde 20 zam yapıldı. Ayrıca, yüzde 1,5 olan aylık artış oranı yüzde 4,5'e çıkarıldı. Hasarsızlık indiriminde de düşüş gerçekleştirildi. İstanbul’da en ucuz sigorta 2 bin 296 lira oldu.
Türkiye yollarında bulunan 14 milyon otomobilin 905 bin 382’sinde trafik sigortası bulunmuyor. Sayısı 4 milyona ulaşan motosikletler ise listenin zirvesine yerleşti. Buna göre motosikletlerin yüzde 65’inin yollarda sigortasız dolaştığı belirlendi. 267 bin 328 araç sayısına oranla zorunlu trafik sigortasının en az olduğu il yüzde 39,74’le Şanlurfa, 224 bin 576 aracın bulunduğu ve yüzde 90,37 zorunlu trafik sigortası oranına sahip Trabzon ise en yüksek il oldu.
Trafik sigortası zam oranı araç sahibi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış olacağı tahmin edilirken, hasarsızlık prim indirim oranlarında ise düşüş meydana geldi. Peki trafik sigortası zammı ne kadar? Trafik sigortası zammı ne zaman yürürlüğe girecek? İşte merak edilenler...
Trafik sigortasında yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, taksi, minibüs, otobüs gibi araçlara yüzde 10, diğer gruplara ise yüzde 20 zam yapıldı. Ayrıca, aylık artış oranı da yüzde 1,5'ten yüzde 4.75’e çıkarıldı. Uygulama eylül ayından itibaren geçerli olacak.