Çanakkale'deki Troya Antik Kenti'nin girişinde yer alan Troya Müzesi'ne gelen ziyaretçi sayısı, bu yıl 700 bin ziyaretçiye ulaşabilir.
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde, Troya Antik Kenti'nin girişinde yer alan Troya Müzesi'nde 65 ve üstü yaşlardaki yerli ziyaretçiler için "Altın Çağlar'a Özel Ayrıcalık Projesi" kapsamında uygulama başlatıldı.
Avrupa'dan iki prestijli ödüle layık görülen Çanakkale'deki Troya Müzesi'nde, bölgedeki arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin yanı sıra Troyalı kadınların binlerce yıl öncesine ait göz kamaştırıcı takıları sergileniyor.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Buradaki kazı sonuçları Troya'nın bir Anadolu kültürü olduğunu açıkça ispatlıyor. Yaklaşık 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın geleneğinden bahsediyoruz. Buradaki diğer buluntularla beraber bizim son Tunç Çağı ya da Orta Tunç Çağı olarak tanımladığımız arkeolojik dönemin başlarına tarihleyebiliyoruz"
Çanakkale'nin Tevfikiye köyündeki kazının başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Kutsal alanlarda parası olmayanların, diğer adakları yapamayanların sembolik olarak kutsal alanlara sundukları mini kaplar. Bu kadar küçüğü Troya kazılarında ilk kez karşımıza çıktı. Yani 2 bin 300 yıllık, sembolik anlam taşıyan en minik kilden yapılmış bir kapla karşı karşıya kaldık"
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Schliemann'ın kazıp attığı topraklara ulaştık, 5 metre sonra da orijinal höyüğe iniyoruz. Yani Schliemann'ın kazıya başladığı höyük dolgusunun üzerindeyiz. Önümüzdeki dönemde burada hem arkeolojik hem buluntu açısından çok önemli sonuçlarla karşı karşıya kalacağız"
"Troya: Sanatın Her Hali" sergisi yarın Çanakkale'de açılacak