Avrupa'dan iki prestijli ödüle layık görülen Çanakkale'deki Troya Müzesi'nde, bölgedeki arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin yanı sıra Troyalı kadınların binlerce yıl öncesine ait göz kamaştırıcı takıları sergileniyor.
Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri sürüyor
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Buradaki kazı sonuçları Troya'nın bir Anadolu kültürü olduğunu açıkça ispatlıyor. Yaklaşık 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın geleneğinden bahsediyoruz. Buradaki diğer buluntularla beraber bizim son Tunç Çağı ya da Orta Tunç Çağı olarak tanımladığımız arkeolojik dönemin başlarına tarihleyebiliyoruz"
Çanakkale'nin Tevfikiye köyündeki kazının başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Kutsal alanlarda parası olmayanların, diğer adakları yapamayanların sembolik olarak kutsal alanlara sundukları mini kaplar. Bu kadar küçüğü Troya kazılarında ilk kez karşımıza çıktı. Yani 2 bin 300 yıllık, sembolik anlam taşıyan en minik kilden yapılmış bir kapla karşı karşıya kaldık"
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Schliemann'ın kazıp attığı topraklara ulaştık, 5 metre sonra da orijinal höyüğe iniyoruz. Yani Schliemann'ın kazıya başladığı höyük dolgusunun üzerindeyiz. Önümüzdeki dönemde burada hem arkeolojik hem buluntu açısından çok önemli sonuçlarla karşı karşıya kalacağız"
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan ve Avrupa'dan iki yıl üst üste prestijli ödüller alan Troya Müzesi, büyük bir kültür hazinesi olmasıyla binlerce yıllık geçmişi, geleceğe aktarıyor. Geçen yıl "2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü"ne, bu sene de "2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü"ne layık görülen Troya Müzesi, ziyaretçilerini İlyada Destanı'nda geçen Troya Savaşı'nın 6 dilde anlatıldığı beyitlerle karşılıyor.
Çanakkale'deki Troya Ören Yeri'ni ziyaret eden tarih meraklıları Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet döneminden kalma kişisel eşyaları için yürütülen konservasyon çalışmasını izleme fırsatı buldu. Atatürk'ün valizi, ayakkabısı, terliği, yemek yediği çatalı, bıçağı, şekerliği ile gümüş kutusu için yapılan çalışma görenleri duygulandırdı. Troya Müzesi'ni ziyaret edenler görevliler gibi Atatürk'ün eşyalarına dokunabilmeyi çok istediklerini söyledi.
Çanakkale’de 5 bin yıllık Troya Antik Kenti’ne su taşınmasını sağlayan tarihi su kemerinde restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Büyük bir titizlikle devam eden çalışmalarda tarihi eserin aslına uygun olarak hizmete açılması için restorasyon adımları dikkatle takip edildi.
Troya tarihinin beş bin yılına tanıklık eden ve birçok ünlü eserin yer aldığı Troya Müzesi, 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Çanakkale'deki Troya Antik Kenti'nde 150 yıl, geçici listede yer alan Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde ise 51 yıl önce başlayan kazılarda, her iki bölgenin 5 bin yılı aşkın geçmişleri ile ilgili pek çok önemli bilgi ve bulguya ulaşıldı.