İstanbul Ticaret Odası İstanbul'un Mart ayı enflasyonunu açıkladı. İTO'nun verilerine göre, aylık yüzde 3,79; yıllık bazda ise yüzde 46,23 oranında arttı. Toptan fiyatlar, aylık yüzde 2,30 yükselirken; yıllık ise yüzde 46,12 oldu.
5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL’lik banknotların yüksek enflasyon karşısında artık yetersiz kaldığı konuşulurken İslam Memiş’ten dikkat çeken bir senaryo geldi. Memiş dijital paraya geçişin hız kazanacağını belirterek , "200 TL’lik banknot yerine maksimum 100 TL’lik banknot basılabilir. Türkiye’de dijital bankacılık lisansları verildi ve geleneksel bankacılık modeli değişmeye başladı" ifadelerini kullandı.
Ekonomi yönetiminin gündemi Ramazan Bayramı sonrasında yoğunlaşacak, enflasyon, dış ticaret verileri ve TCMB Para Politikası Kurulunun faiz kararı öne çıkan konular olacak.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,87 arttığını tahmin ediyor.
Asgari ücret zammı ile ilgili tartışmalar sürerken açlık sınırı uçtu gitti. Maaşlar enflasyon karşısında yenilirken dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 23.615 TL'ye yükseldi. Aynı ailenin giyim, kira, elektrik, su, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarıyla birlikte yapması gereken toplam harcama (yoksulluk sınırı) ise 76.922 TL'ye çıktı.
Son dakika haberi: Merkez Bankası'ndan 'enflasyon' ve alınan tedbirlerle ilgili açıklama geldi. Söz konusu açıklamada "Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır" ifadeleri yer aldı.
İngiltere'de yıllık enflasyon şubatta yüzde 2,8 ile beklentilerin altında gerçekleşti.
Soruşturma, gözaltılar, dolar kurundaki dalgalanma derken; enflasyon beklentisi değişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Sektörel Enflasyon Beklentileri raporuna göre 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentisi hanehalkı için yüzde 59,3'a yükseldi. Piyasa katılımcıları ve reel sektör için enflasyon beklentileri Mart ayında gerilerken; piyasa katılımcıları ile vatandaşın enflasyon beklentisi arasındaki makas ise 34,7 oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yabancı yatırımcılar ile telekonferansla bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde Bakan Şimşek döviz talebinin arttığını ifade ederek, "Döviz talebinin yüzde 60'ının yabancı yatırımcı oluşturuyor" dedi. Ayrıca Bakan Şimşek asgari ücrete ikinci bir zam gelecek mi tartışmalarına da son noktayı koydu. Şimşek, 19 Mart tarihinden beri Türkiye'de yaşanan gerilimlerin enflasyonda kalıcı hasara neden olmayacağının da belirtti.
Ekonomik Kakınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunu yayımladı. OECD'in beklentisine göre, Türkiye'nin 2025 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,1 olarak yükseltilirken; yıl sonu enflasyon beklentisini ise, yüzde 30,7'den yüzde 31,4'e çıkardı.
Kiraların yüksek olması, sabit gelirlinin alım gücünün enflasyon karşısında erimesi barınma sorununu her geçen gün ortaya koymaya devam ediyor. Sabit gelirlinin ev alma hayali artık suya düşmüşken SGK Uzmanı Özgür Erdursun, sabit gelirlinin ev alıp almayacağını yanıtladı. Ayrıca Erdursun, ev almanın en zor olduğu 10 ülkeyi de listeledi.
Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'in son 3 yıldır enflasyonu yüzde 31 düşük gösterdiği iddiasına ilişkin TÜİK'ten yanıt geldi. Buna göre, enflasyonun makam ya da kurum talebine göre değil; alandan derlediği verilerden sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile bağımsız olarak hesaplandığını açıkladı.
ABD'de enflasyon beklentilerin altında gelerek yüzde 2,8 oldu. Polonya Başkanı Rusya-Ukrayna ilişkileri için Türkiye'ye önemli bir teklifte bulundu. SPK'dan kripto varlıklar için yasal düzenlemeyi içeren tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Fintables, Türkiye'de ve dünyada yaşanan önemli finans gelişmeleri aktardı. İşte detaylar...
ABD Başkanı Donald Trump söylem ve tavırlarıyla dünya gündeminden düşmüyor. Bu sefer de Başkan Yardımcısı JD Vance'ın çoraplarına takılan Trump, "Odaklanmaya çalışıyorum ama gözüm kayıyor sürekli" diyerek Oval Ofis'i kahkahaya boğdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon hedefi ve politika faizi ile ilgili açıklama yaptı. Karahan, talep koşullarının dezenflasyon sürecini bozmasına izin vermeyeceklerini belirterek "Yüzde 24 olan yıl sonu enflasyon hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. KKM hesaplarıyla ilgili verileri de aktaran Karahan "Bu gelişmeler, vadesi gelen KKM hesaplarından Türk lirasına geçişin, dövize geçişe göre daha yüksek olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Küresel piyasalarda gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verisine çevrilmişti. ABD'de enflasyon yıllık bazda yüzde 2,8 ile beklentilerin altında arttı.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Dünya GSM Birliği'nin her yıl İspanya'da düzenlediği programa katıldı. Avdagiç, buradaki konuşmasında, iş dünyasının enflasyonun düşmesi konusunda tam destekçi olduğunu ifade etti ve, "Enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı doğru çekmeyi başaracağımıza inanıyoruz" sözlerini kullandı.
Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi'nin yayımladı. 68 katılımcı ile gerçekleştirilen ankette döviz, enflasyon ve faiz tahminleri gibi kritik beklentiler kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, katılımcıları yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 28,04 oldu. Faiz beklentileri ise 42,50olarak gerçekleşti.
Emlak piyasasında dengeler değişti. Eski kiracıların daha avantajlı olduğu söylenirdi ancak artık eski kiracı pahalı, yeni tutan ucuza oturuyor. Piyasada yaşanan sorunlar ve yüksek enflasyon nedeniyle eski kiracılara yapılan yüksek zamlar yeni ilana çıkan evlerin ücretlerini geçti.
Borsa İstanbul, enflasyon verileri ve AB ile ilişkilerdeki pozitif sinyallerle güç toplamaya devam ediyor. Almanya’nın 500 milyar euroluk altyapı fonu hamlesi Euro’yu dört ayın zirvesine taşıdı. Fintables Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeleri aktarmaya devam ediyor...
Memur ve emekliler Ocak ayında zam almıştı. Ancak 2025'in enflasyon verilerinin açıklanması ile maaşlar yüzde 7,41 oranında erimiş oldu. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, sabit ücretlinin alım gücünün nasıl düştüğünü gözler önüne serdi. İşte detaylar...
Çin hükümeti, 2025'te ülke ekonomisinin yüzde 5 civarında büyümesini hedeflerken enflasyon hedefini düşürdü ve bütçe açığı hedefini artırdı.
TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı enflasyon verilerine göre, aylık bazda en yüksek fiyat artışı %17,28 ile dondurmada gerçekleşti. Onu, %16,79 ile okul öncesi eğitim ve ilköğretim, %15,76 ile orta öğretim takip etti. Tereyağı, elektrik ve toplu taşımada da dikkat çeken fiyat artışları yaşandı. Öte yandan, en fazla ucuzlayan ürün %23,29 ile ayakta tedavi hizmetleri oldu. Evcil hayvan ürünleri, havayolu taşımacılığı ve giyim ürünlerinde de fiyat düşüşleri kaydedildi. İşte detaylar...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dezenflasyon sürecinde kararlılıkla uyguladıkları politikalar neticesinde enflasyonun düşmeye devam ettiğini belirterek, "Talepte dengelenme bu süreçte enflasyondaki düşüşe katkı verirken, tüketici ve firmaların enflasyon beklentileri de gerilemiştir" değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK'in şubat ayı enflasyon verilerini açıklaması üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten bir değerlendirme geldi. Bakan Şimşek "Enflasyondaki istikrarlı düşüşün devam etmesini bekliyoruz" mesajını verdi.
TÜİK Şubat ayı enflasyonunu açıkladı. TÜİK'in açıkladığı Şubat ayı enflasyonu ile memur ve emekliler için 2 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Ocak ayındaki zamlarından memnun kalmayan birçok memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklisi Temmuz ayında ne kadar zam alacaklarını merak ediyor. Peki TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına göre, 2 aylık enflasyon farkı yüzde kaç olarak gerçekleşti? İşte detaylar...
Son Dakika haberi... Türkiye İstatistik Kurumu Şubat ayı enflasyonunu açıkladı. Milyonların yakından takip ettiği enflasyon oranı saat 10.00'da duyuruldu. Peki, TÜİK'in her ay düzenli olarak paylaştığı enflasyon oranı Şubat ayı için ne oldu? Şubat ayı aylık enflasyon ne kadar olarak gerçekleşti? Yıllık enflasyon ne oldu? İşte detaylar...
Son dakika... Bugün TÜİK Şubat ayı enflasyonunu saat 10.00'da açıklayacak. Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği enflasyon oranları için geri sayım başladı. Ocak ayında yüzde 5,03 olarak açıklanacak enflasyon oranının Şubat ayında yüzde kaç olarak gerçekleşeceği merak ediliyor. İşte detaylar...
Dün Trump-Zelenski görüşmesinde yaşanan gerginlik uluslararası gündemi belirlerken, Avrupa’dan gelen tepkiler dikkat çekti. Türkiye’de 2024 büyüme rakamları beklentilere paralel gerçekleşirken, enflasyon beklentileri farklı kesimler arasında ayrışmaya devam etti. Ayrıca piyasalar Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verisini takip edecek. İşte detaylar...
Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Mart Pazartesi günü Şubat ayı enflasyonunu açıklayacak. TÜİK'in verisi öncesi AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,97 arttığını tahmin ediyor.
Enflasyonda piyasa katılımcıları ve reel sektör tahminleri gerilerken, hanehalkı enflasyon beklentisi altı ay sonra yeniden yükseldi. ABD ve Ukrayna enerji alanında stratejik iş birliğine yakın. Fintables, finans dünyasında yaşanan tüm gelişmeleri aktarıyor...
Türkiye hazır giyim sektöründe maliyetler açısından hem Asya Hem de Kuzey Afrika'dan daha pahalı. Son iki yıldır yüksek enflasyon, yüksek faiz ve baskılanan kur sebebiyle Türk hazır giyim sektöründe maliyetler aldı başını gitti. Türkiye Asya'dan yüzde 61, Kuzey Afrika'dan ise yüzde 46 pahalı olduğu ortaya çıktı. TGSD Başkanı Toygar Narbay, kur ve faiz desteği talebinde bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayımladı. Merkez Bankası'nın yayımladığı beklentilere göre, vatandaşın 12 ay sonrasına dair yıllık enflasyon beklentisi şubat ayında yükselişe geçti ve hane halkı için 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi yüzde 59,2 oldu.
Avrupa'da siyaset Almanya'da yapılan seçimler nedeniyle değişmeye başladı. TÜİK verilerine göre boşanmalar rekor kırarken evlilik oranları düşmeye başladı. 2024’ü enflasyon muhasebesinin etkileriyle geçiren Teknosa, operasyonel anlamda güçlü bir performans sergilese de net kârlılığını koruyamadı. İşte finans dünyasında yaşanan tüm gelişmeler...
Asgari ücrettir, emekli maaşıdır derken Türkiye'nin değişmeyen gündemi geçim sıkıntısı. Enflasyon canavarı vatandaşın yakasına yapışmışken 196 bin TL aylığına 'kuru maaş' diyen Milletvekili Doğan Demir, bu parayla geçinemediğini söyleyerek isyan edince 'pes' dedirtti. Demir, "İnanır mısın, birçok arkadaşımızın kredi borcu var" diyerek yakındı. Demir'den daha sonra konuyla ilgili bir açıklama daha geldi.
Merkez Bankası'nın Merkez'in Güncesi sitesinde "Para Politikası ve Beklentilerin Çıpalanması" başlıklı analizi yayımlandı. Yayımlanan yazıda, "Çıpalama ölçütlerinde görülen iyileşmenin önümüzdeki dönemlerde devam etmesi, fiyat istikrarının sağlanmasını ve sürdürülmesini destekleyecektir" ifadesi kullanıldı.
Rekabet Kurumu BİM'in veri sildiğini tespit ettiği için para cezası kesti. Fed tutanakları enflasyon baskılarına dikkat çekiyor. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşı da küresel olarak takip edilmeye devam ediliyor. Fintables 20 Şubat Perşembe günü yaşanan gelişmeleri aktarmaya devam ediyor...
Konut fiyat endeksi, son aylarda reel bazda yükseliş trendine girdi, ancak yıllık bazda hâlâ enflasyonun gerisinde. Üç büyük ilde fiyat değişimlerine bakıldığında, Ocak ayında İstanbul’da konut fiyatları yüzde 3,0, Ankara’da yüzde 5,7, İzmir’de ise yüzde 4,9 oranında arttı. Yıllık bazda ise İstanbul ve İzmir’de yüzde 29,6, Ankara’da yüzde 36,6’lık bir yükseliş kaydedildi. Ancak yıllık enflasyon dikkate alındığında reel kayıp tüm illerde devam etti. Fintables, finans gelişmelerini aktarıyor...
Goldman Sachs 2025 için altın tahminini güncelledi. Ford Otosan ihracatta rekor kırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF'nin düzenlediği konferansta enflasyon hakkında açıklamalarda bulundu. Fintables, Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeleri aktarmaya devam ediyor...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'da düzenlenen bir konferansta Türkiye ekonomisi hakkında açıklama bulundu. Bakan Şimşek, enflasyon oranları hakkında değerlendirmede bulundu. Şimşek, dezenflasyon sürecinin sürdürüleceğini vurguladı ve sıkı maliye ve para politikalarının etkili olacağını ifade etti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 582 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, mükelleflerin, bu yıla ilişkin hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonunda enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.
Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi'ni yayımladı. Ekonomistlerin katılımı ile gerçekleştirilen ankette dolar, enflasyon, faiz tahminlerinde değişiklikler oldu. Buna göre, yıl sonu enflasyon tahmini 28,30 olurken dolar tahmini 42,89 lira oldu. İşte Merkez Bankası'nın yayınladığı Piyasa Katılımcılar Anketi'nin detayları...
ABD'de dün enflasyon verileri beklentilerin üzerinde geldi. Ayrıca, ABD'de kuş gribi salgını nedeniyle milyonlarca tavuğun kesilmesi sonrası yumurta fiyatlarında da büyük artışlar yaşandı. Yumurtaya yapılan zamların etkisi enflasyon verilerinde kendini direkt gösterdi. Tavukların kesilmesinin ardından ülkede yumruta bulmada sorunlar da meydana gelmeye başladı. Bundan dolayı bazı marketler yumurta satışlarına sınırlandırma getirdi.
ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Donald Trump'ın ticaret savaşlarını başlatması ile altın son zamanların en hareketli günlerini yaşıyor. Rekor üstüne rekor kıran sarı madenin önümüzdeki dönemde nasıl bir şekil alacağı merak edilirken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kritik açıklamalarda bulundu. İşte gram altın, çeyrek altın ve Cumhuriyet altınında son durum...
Küresel olarak kritik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor Trump ile Putin'in telefon görüşmesi yankı uyandırırken ABD'de enflasyon beklentileri aştı. Türkiye'de ise bugün Merkez Bankası'nın ve BDDK'nın açıklayacağı veriler takip edilecek. Fintables, sıcak gelişmeleri aktarmaya devam ediyor...
Son yıllarda Türkiye'nin en ciddi sorunlarından biri enflasyon olmaya devam ediyor. Her yıl bir önceki yılın fiyatlarını aratıyor. Ramazan ayı öncesi yapılan bazı hesaplamalarda neredeyse her ürüne en az yüzde 30, yüzde40 zam geldiği belirlendi. Hatta bazı yerlerde kişi başı iftar menüsü fiyatının 5 bin TL'yi bulması bekleniyor. İşte ramazan kolisi, ramazan pidesi ve iftar menülerinde beklenen fiyatlar...
Faiz oranların yüksek olması, uzun süre kiralarda uygulanan yüzde 25 kuralı, enflasyon etkisi derken konutlarda kira miktarları oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) verilerine göre, Türkiye'de 2015 yılından beri kira miktarları en çok artan ülke oldu. Peki Avrupa'da durum nasıl? Türkiye'de ev sahibi olma miktarları düştü mü yükseldi mi? İşte detaylar...
Geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, enflasyon oranının bu yıl yüzde 24'e gerilemesini beklediklerini ve kira fiyatlarındaki artışı engellemek için konut arzının artırılacağını duyurdu. Ayrıca, birkaç yıl içinde büyük bir sosyal konut seferberliği başlatılacağı müjdesini verdi. Konuyla ilgili konuşan gayrimenkul uzmanı Şule Alp Duman, bakın neler söyledi?
Donald Trump ticaret savaşlarını genişletecek yeni adımını duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ocak ayında açıklanan enflasyon hakkında değerlendirme yaptı. Doğal gaz üretiminin payı artmaya devam ediyor. Fintables haftanın ilk gününde finans gelişmelerini derledi...
Enflasyon Raporu toplantısında 2025 enflasyon hedefinin yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltmesinin ardından asgari ücrete ara zam gelir mi sorusu sorulmaya başlandı. Geçmiş dönemlerde asgari ücrete enflasyonun durumuna göre yılda 2 kere zamlandığı görülürken bu sene ara zam gelecek mi merak ediliyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücretlinin maaşına ara zam gelip gelmeyeceğini açıkladı. İşte detaylar...