Tükenmişlik sendromu yoğun stres, duygusal ve fiziksel yorgunluk gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Günümüzün hızlı tempolu yaşamında iş ve sosyal sorumlulukların ağırlığı altında kalan birçok insan, tükenmişlik sendromuyla karşılaşabilir. Bu durum bireyin enerji seviyelerini düşürerek, motivasyonunu azaltarak ve genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek kendini gösterir. Peki, tükenmişlik sendromu nedir?
Stres hem psikolojimizi hem de bedensel sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Gündelik yaşamda sıklıkla stresli durumlara maruz kalınıyor. Bu da birçok hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor. İş yerinde stres yaşayan kişilerin ruhsal problemleri çok daha fazla oluyor. Uzmanlardan hastalıklardan korunmak için stresten uzak durulması hakkında uyarıyor.
Düğününde akıttığı gözyaşlarından dolayı medyanın 'hüzünlü prenses' olarak andığı Prenses Charlene, İsviçre'deki lüks klinikte haftalık 700 bin TL karşılığında tedavi görüyor.
Tükenmişlik sendromu sabahları uyanmakta güçlük çekmek, gün içinde yaşanan halsizlik veya her şeyden bıkmışlık hissi, günlük işleri yaparken yaşanan isteksizlik, insanlarla iletişimden kaçınma, hiçbir şey yapmak istememe gibi belirtilerle kendini belli eder. çoğu zaman, yüksek iş temposuna ve hızlı şehir temposuna uyum sağlayamamaktan kaynaklanan duygulardan birkaçı olan bu durum tükenmişlik sendromu olarak adlandırılır. Uzm. Psi. Tuğba Masalcı konu hakkında bilgiler verdi.
Kaygı ve anksiyete Covid-19 pandemisi ile birlikte pek çok kişinin mücadele etmeye çalıştığı rahatsızlıklar haline geldi. Bunun yanı sıra bitkinlik ve yoğun tükenmişlik hissine de sebep olan Covid-19 pandemisinde tercih edeceğiniz bazı besinlerle tükenmişlik hissinden kurtulabilirsiniz. Bağışıklığı güçlü tutarak ruh sağlığımızı güçlendirecek bu besinler bizler için Covid-19'a karşı da koruma kalkanı görevini üstlenecek.
Hollanda’da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) dolayı gençlerin yüzde 82’sinde tükenmişlik sendromu riski olduğu bildirildi.
Muhteşem Yüzyıl'ın ünlü oyuncusu Meryem Uzerli'nin Almanya'da bir kliniğe yatarak tedavi olmasını sağlayan 'tükenmişlik sendromu' için psikiyatristler uyarıyor: Size de bulaşmış olabilir.