Yüksek enflasyon yıllardır vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Bununla birlikte fırsatçıların kabarık iştahları durumu tüketici için daha da zor bir hale getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde 'yüksek fiyat artışı yapan yerleri' boykot edin çağrısını yapmıştı. Bu sözler tüketici dernekleri harekete geçirdi. Ancak boykotun daha işlevsel olması için Ticaret Bakanlığı'ndan da bir istekleri var.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat yurt dışından yapılan alışverişlere yönelik yeni düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ek gümrük vergisi kararlarının temel amacının yerli üreticiyi korumak olduğunu söyleyen Bolat, tüketicilerden bu konuda anlayış beklediklerini aktardı. Konuyla ilgili olarak sosyal medyada birçok tepki paylaşımı yapıldı.
İkinci el ürün satışı imkanı sunan sitelerin artması ile beraber ikinci el eşya alımları da artmaya başladı. Özellikle ikinci el teknolojik aletleri tercih eden kullanıcılar dolandırıcıların hedefi haline gelmiş durumda. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, ikinci el ürün alışverişi yapan vatandaşların dolandırıcılar tarafından mağdur edildiğini aktararak, 'tespit belgesi' önerisinde bulundu.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, yerli e-ticaret platformlarının yerleşik olmayan rakiplerine karşı yurt içi ve yurt dışındaki rekabet gücünün korunması amaçlanıyor.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi ve görüşmelerin sonunda teklif kabul edilerek yasalaştı. Doğrudan satış sisteminde vatandaşlar 30 günlük cayma hakkına sahip olacak.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Her konuda bir alternatifimiz olmayabilir ama enflasyonla mücadelede tüketicinin 'tüketimden gelen gücünü' yeteri kadar kullanmadığı kanaatindeyim. Ahlaki, etik davranan şirketler yönünde bir pozitif ayrım yapmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Sıcak yaz havalarında klima ve vantilatör kullanımları artmışken elektrik tüketimi de buna eş değer olarak artış gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, temmuz ayında elektrik üretim ve tüketiminde rekor seviyenin görüldüğünü belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamasıyla, gıda işletmecileri, kendilerine özel oluşturulan karekodlu görselleri tüketicilerin görebileceği yerlerde sergileyecek. Bakanlık, "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" uluslararası yaklaşımı doğrultusunda, gıdaların ilk üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadarki süreçte gıda işletmelerinin resmi kontrollerini ülke genelinde kesintisiz sürdürüyor.
ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, haziranda aylık 0,9 puan azalışla 100,4'e gerilemesine rağmen beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 30 milyar 69 milyon lira artarak 13 trilyon 163 milyar 968 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredilerinin tutarı 1 trilyon 653,7 milyar lira oldu.
TBMM gündeminde bulunan kanun teklifiyle kapalı pazar yerlerindeki alanların pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Maliyetlerin düşmesinin tüketicilere de yansıması bekleniyor.
Çikolata sevenleri üzecek haber kakao fiyatlarından geldi. 3 ayda fiyatı iki katına çıkan kakaonun ton başına fiyat 9 bin 600 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Fiyatıyla bakırı geriden bırakan kakao ve çikolata fiyatlarına yeni zamlar bekleniyor.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi Aralık 2023'te bir önceki aya kıyasla yüzde 3,5'ten yüzde 3,2'ye geriledi.
Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 3,9 artarak 80,4 oldu. Böylece endeks, son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Kasım 2023'te bir önceki aya kıyasla tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,2'ye geriledi ve Şubat 2022'den beri en düşük seviyeyi gördü.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Kasım ayı enflasyon verilerini paylaştı. Açıklanan verilere göre; ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Kasım ayında yüzde 5,58 arttı.
Yerli malı haftası 1946 yılından beri kutlanıyor. Yerli malı haftası kutlamaları ile okullarda, öğrencilere yerli malının tüketiminin önemi öğretiliyor, tutumlu ve tasarruflu olma bilinci aşılanıyor. Peki yerli malı haftası ne zaman? 2022 yerli malı haftası hangi günlerde kutlanacak? İşte detaylar...
Ticaret Bakanlığı, tüketicileri korumak için yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Düzenlemelerde en dikkat çekeni ise kredilerde bankaların zorunlu sigorta uygulaması oldu. Artık bankalar bu dayatmayı yapamayacak ve sigortalı-sigortasız gibi vatandaşa seçenek sunacak. Öte yandan garanti süresi dolan ancak yedek parçası olmayan ürünlerde tüketiciye tazminat ödenecek.
Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren değişiklikler yarın başlıyor. Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği (TÜKBİLDER) Hukuk Komisyon Başkanı Av. Dilek Gündoğan geçtiğimiz günlerde Mesafeli Satış Sözleşme Yönetmeliği’nde tüketicileri ilgilendiren düzenlemeler yapıldığını hatırlatarak konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren değişiklikler geliyor. Yeni tüketici düzenlemesinin 1 Ekim'de yürürlüğe girmesiyle birlikte pek çok konuda yeni bir dönem başlayacak. Kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara, satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar yeni uygulamalar hayatımıza girecek. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...
Mersin'de "Esnaf Seninle" mobil uygulaması tanıtıldı
Diyarbakır 1. Tüketici Mahkemesi, Kovid-19 salgını nedeniyle sözleşme kapsamındaki hizmeti alamayan kişinin spor salonuna ödediği ücretin iadesine karar veren tüketici hakem heyetinin kararını yerinde buldu
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: - "Çiftçimiz bu merkezde ürününü pazara indirebileceği gibi ayrıca inşa edeceğimiz soğuk hava depolarında yılın 12 ayı, ürününü taze şekilde muhafaza edip satabilecek"