Tüketici kredisi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 29 Ağustos ile biten haftada önceki haftaya göre 1,9 milyar lira azalarak 17 trilyon 955,4 milyar liraya geriledi.
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 198 milyar 631 milyon lira artarak 13 trilyon 97 milyar 656 milyon liraya yükseldi. Merkez Bankası'nın adımları, faiz oranlarına rağmen tüketici kredileri artmaya devam etti. Tüketici kredilerinin tutarı 1 trilyon 639,2 milyar lira oldu.
Kredi kartına taksit sınırlaması konuşulurken tüketici kredilerine de düzenleme mi geliyor? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Finansal İstikrar Komitesi tüketi kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son gelişmeleri ele aldı.
Ticari krediye erişim sorunu bir süredir iş dünyanın gündeminde yer alırken bir yeni gelişme de tüketici kredisi tarafında yaşandı. BDDK verilerine göre toplam kredilerin içindeki kredi ve kredi kartlarının payı yüzde 20’nin altına geriledi. Borcu geri ödemede yaşanan güçlük artarken, bu durum bankaların daha seçici davranmasına yol açtığı belirtiliyor.
Tüketici ve konut kredileri için Ticaret Kanunu’nda önemli bir değişikliğe imza atıldı. Alınan karar ile kredi almak isteyen vatandaşlar kredi bağlantılı hayat sigortası yaptırmaya zorlanamayacak. Uygulamanın karar alınmadan önce bazı bankalarda uygulandığı öğrenildi. Ancak sözleşmelerde kredi faiz oranlarıyla ilgili kritik bir detay ortaya çıktı. Hayat sigorta yaptırmak istemeyenlere daha yüksek faiz oranlarından teklif yapılırken, yaptıranlara ise daha düşük oran teklif edildiği iddia edildi.
Son dakika: Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karara göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek. Değişiklikle tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak. Uygulama 1 Ocak 2023'te başlayacak. İşte son dakika haberlerinin detayları...
TOKİ ucuz sosyal konut kampanyası ile ev fiyatlarının düşüşe geçmesi bekleniyor. Bu kapsamda konut kredisi kullanarak ev almak isteyenler için yeni bir detay ortaya çıktı. TCMB’nin düşük faiz politikasına rağmen BDDK’nın son verilerine göre konut kredisi faiz oranları 26 Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Şimdi ise gözler Merkez Bankası’nın Perşembe günü alacağı faiz kararına çevrildi.
Son dönemde tüketici kredilerinin altın, döviz ve kripto paraya yatırılmasının önüne geçilmek için ekonomi yönetimi tarafından bir dizi önlem alındığı açıklanmıştı. Ancak bankalar işi farklı bir boyuta taşıyarak kredi kullanmak isteyen vatandaşlardan son üç aylık imzalı kaşeli maaş bordrosu istemeye başladı.Bunun yanında krediyi nereye harcayacaklarının ayrıntılı açıklamasını da bankaya bildirmek zorundalar.
BDDK’nın son düzenlemeleri sonrasında ihtiyaç kredileri frene bastı. Ancak üst üste gelen önlemler bankaların kredilerde sıkılaştırmaya gitmesine neden olurken, kredi ve mevduat faizlerinde yükseliş devam ediyor. İhtiyaç kredisi faizleri geçen hafta yüzde 35,41'e yükselerek 44 ayın zirvesine yükseldi. Son üç ayda ihtiyaç kredisi faizlerinde 800 baz puana yakın yükseliş oldu.
Son dakika: Tüketici kredisi taksit sayıları için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından flaş bir açıklama geldi. BDDK kredi vade sınırları ile kredi kartı taksitlendirme sürelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğine ilişkin şimdilik böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Kredi sicil affının ise kanunla yapılabileceğini anımsatan kurum, konunun TBMM’nin takdirinde olduğunu ifade etti.
Sıfır ve ikinci el otomobil ile konut fiyatlarında yaşanan artış sonrası bankalarda haciz stokunun tükendiği ifade edildi. Tüketici kredilerinde ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlar 100-200 bin lira için araçlarını bankalara haczettirmek yerine satmayı tercih ediyor ve kredi borcunu kapatıyor. Öte yandan icraya düşen araçlar da piyasadaki arz sorunu nedeniyle eskiden daha hızlı satılıyor. Benzer durum konut tarafında da yaşanıyor.
Son dakika haberi: Kredi kartı ve tüketici kredilerinde yeni bir düzenlemeye gidildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketici kredilerinde vade sınırı, kredi kartlarında da yeni asgari ödeme tutarı ve dönem borçlarına ilişkin düzenleme yaptı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar sonrası herkes tüketici kredilerindeki yeni vade sınırını ve kredi kartlarındaki yeni asgari ödeme tutarını merak etmeye başladı. İşte tüm detaylar...
Tüketici kredileri vadeleri ne kadar oldu? sorusunun yanıtı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamanın detaylarını öğrenmek isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Birçok kişi internette yaptıkları araştırmalara hız verdi. Peki Tüketici kredi vadeleri değişti mi? İşte BDDK'dan yapılan açıklama ve 50 bin-100 bin TL ihtiyaç kredi vadesi süresi...