Bacasız sanayi olarak bilinen turizmde yüz güldüren veriler geldi. En önemli turizm noktalarından biri olan Muğla'da 10 ayda tüm zamanların rekoru kırıldı. Muğla'yı en çok tercih edenler ise yine İngilizler oldu.
Dünyanın farklı birden fazla noktasında aktif çatışmalar ve savaşlar var. Bu bölgeler şimdi bir de bir akımla gündeme geldi; o da 'karanlık turizm' İlginin gittikçe arttığı bu akımda; aktif savaş bölgelerine turistik turlar düzenleniyor, ünlüler, fenomenler yıkılmış binaların önlerinde pozlar veriyor. Örneğin; Ukrayna'ya seyahat eden turistlerin telefonlarına alarm uygulaması yüklemeleri öneriliyor. Bu karanlık turizm akımının gittikçe ünlenme sebebi ise...
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğünü temsilen Selim Terzi, Özbekistan heyetinde yer aldı. Genel müdür Selim Terzi; Türkiye-Özbekistan 1. Kültür Karma Komisyonu Toplantısı için Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu başkanlığındaki heyet ile birlikte Özbekistan’daydı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali Antalya kapanış etabı kapsamında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Ersoy, Türkiye'nin bu yıl İtalya’yı ziyaretçi sayısında geçeceğini belirtti. Ersoy, 2025’te 4 şehrin daha festival kapsamına alınacağını paylaşırken, Haydarpaşa Sirkeci garları ile ilgili proje üzerinden algı yapılmaya çalışıldığını ifade etti. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk ise opera ve bale festivaline başlayacaklarını açıkladı.
Türkiye Sağlık alanında en çok turist ağırlayan 4. ülke konumunda! Birçok yabancı ünlü hem sağlıklarını hem güzelliklerini Türk hekimlerine emanet ediyor. Onların tercihleri Türkiye'nin sağlık turizmine de doping etkisi yapıyor. Herkes gelenlerin sadece saç ektirdiğini zannediyor ama durum farklı!
Geçen yıl yabancı turist sayısında rekor kıran Antalya'da 2025 için yurt içi ve yurt dışından gelen rezervasyonlarda hareketlilik başladı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu "2025 rezervasyonları için satışlara başladık. Özellikle İngiltere ve Almanya'dan ilk satışları yaptık" dedi. Kavaloğlu "Geceleme fiyatı ortalama 105 doların üzerine çıktı. Hedefimiz 120, 125 dolar olan İspanya'yı ve Fransa'yı yakalamak" ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, üçüncü çeyrek turizm verilerini açıkladı. Ersoy verileri açıkladıktan sonra, "yıl sonu ziyaretçi hedefimizi 61 milyon olarak yukarı yönlü revize ediyoruz" şeklinde konuştu.
Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik 2024 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamında, ağustos sonu itibarıyla 37 bin 172 konut için turizm amaçlı kiralanan konut izin belgesi düzenlendi.
Köklü geçmişiyle ön plana çıkan Yozgat’ın hediyelik eşya seçenekleri arasında ametist taşından yapılan mücevherlerle havlu işlemeleri yer alır. Şehrin gastronomi alanına kattığı yemekler arasındaysa desti kebabı, parmak çöreği ve arabaşı çorbası gibi tarifler vardır. Yozgat’ın turistik destinasyonları kapsamında sıralanan mekanların da Hamidiye Saatli Çeşmesi ve Bozok Yaylası gibi birçok yeri içerdiği belirtilmelidir.
Tokat şehri, yöresel bileziği, yazması ve bakır ürünleriyle meşhurdur. Ayrıca şehirden bez sucuk, çemen, çökelek, kuşburnu marmelatı ve Zile pekmezi satın alınabilir. Bölgeye özgü tariflerin Tokat kebabı, bat, köme gibi lezzetleri içerdiği görülür. Şehir gezilerinde keşfedilebilen ikonik yapılar ise Tokat Kanyonu, Zile Kalesi, Esentimur Türbesi olarak örneklendirilebilir.
Cilalı Taş Devri’ne uzanan geçmişiyle dikkat çeken Sivas’tan örme yün çorap, kemik tarak ve pezuk turşusu gibi ürünlerin satın alınması önerilir. Şehrin yöresel mutfağını başarıyla temsil eden tarifler arasında hıngel, Sivas köftesi, üzümlü çorba ve Madımak yemeği yer alır. Sivas’ta tarihi ve kültürel gezi rotaları arasında öne çıkan mekanlar ise Alacahan Kervansarayı, Kurşunlu Hamam, Aşık Veysel Müzesi olarak belirtilmelidir.
Dokumacılık ürünleriyle Diyojen heykeli gibi dekorasyon objelerinin yer aldığı Sinop şehri, el yapımı gemi maketleriyle de meşhurdur. Bu ilin gastronomi alanına kattığı popüler yemekler de içli tava ve kestaneli iç pilav olarak belirtilebilir. Şehrin tarihi ve doğal miraslarını keşfedecek olan kişilere ise Sinop Kalesi, Atatürk Anıtı, Hamsilos Tabiat Parkı gibi rotaları görmeleri tavsiye edilir.
Atatürk ve Milli Mücadele ruhuyla özdeşleşen Samsun, MÖ 60.000’lere uzanan geçmişiyle el sanatlarının geliştiği şehirlerdendir. Dolayısıyla dokumacılık, bakır ve mozaik işlemeciliği ürünlerinin bu şehirde bulunan yerel pasajlarda incelenmesi mümkündür. Ayrıca şehrin pide çeşitleri, kaymaklı lokumu ve Çakallı menemeniyle ün kazanan yöresel mutfağı da ilgi çekicidir. Samsun gezilerinin kaçınılmaz duraklarıysa Tekkeköy Mağaraları ve Bandırma Vapuru Müzesi gibi mekanlardan oluşur.
Asur kaynaklarında adı geçen Muş şehrinin dokumacılık, deri ve gümüş işlemeciliği, seramik sanatı ürünleriyle meşhur olduğu söylenir. Bu tarihi şehrin yöresel mutfağını renklendiren tariflerse Muş köftesi, kaburga dolması ve cağ yemeği olarak belirtilebilir. Şehrin geçmişini ve kültürel dokusunu temsil eden Yıldızlı Han, Geleneksel Muş Evleri ve Migre Hamamı da turistlerin rağbet gösterdikleri gezi yerlerinden birkaçıdır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin antik şehri olan Mardin; telkari, takunya, bıtım sabunu gibi ürünlerin satın alınabildiği yerleşim yerlerindendir. Tarih kokan sokaklarıyla dikkat çeken Mardin’de alluciye, isfire, ırok ve çağla yemeği gibi lezzetlerin keşfedilmesi mümkündür. Şehrin önemli turistik noktaları ise Dara Mezopotamya Harabeleri ve Mardin Ulu Cami gibi mekanlarla çeşitlenir.
Kavunu, zeytinyağı, üzümü ve mesir macunuyla meşhur olan Manisa’ya uğrayan turistler; keçeden üretilen dekoratif objelerle folklorik bez bebek çeşitlerini inceleyebilir. Şehrin gastronomi alanına höşmerim, bakla dizmesi, Manisa kebabı gibi yöresel lezzetleri dahil ettiği bilinir. Manisa’nın yakından tanınması için mutlaka keşfedilmesi tavsiye edilen rotalar arasındaysa Ağlayan Kaya, Sardes Antik Kenti ve Sultan Camii gibi mekanlar sıralanır.
Mevlana ve Nasrettin Hoca ile ünlü olan Konya’dan şeker, lokum, seramik ve çini biblo, yöresel kumaş gibi hediyelikler satın alınabilir. Şehrin yerel mutfağını başarıyla temsil eden lezzetler arasında etli ekmek, papara ve tirit sıralanır. Geçmişi Tunç Çağı kadar eski dönemlere uzanan şehirde Mevlana Müzesi, Tuz Gölü ve Çatalhöyük Neolitik Kenti gibi pek çok popüler mekan keşfedilebilir.
Köklü geçmişiyle dünya üzerindeki en eski şehirlerden biri olma özelliği taşıyan Kayseri’de Bünyan halısı ve Soğanlı bez bebekleri gibi hediyelik seçenekleri vardır. Şehrin Kurşunlu Camisi, Dış Kale Surları, Agios Prokopios Kilisesi ve Selçuklu Müzesi adı verilen turistik mekanları yıl boyunca gezginlerin ilgi odağına dönüşür. Kayseri’ye giden kişilerin deneyebildikleri özgün tarifler arasındaysa mantı, yağlama, kurşun aşı, kuru bamya çorbası olarak bilinen lezzetler sıralanır.
Yerebatan Sarnıcı, Yedikule Zindanları ve Rumeli Hisarı gibi rotalarıyla ön plana çıkan İstanbul; Kapalı Çarşı gibi yerel pasajların gezilebildiği tarihi ve turistik bir şehirdir. Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul’da midye dolma, simit, Kanlıca yoğurdu gibi yöresel lezzetlerin denenmesi mümkündür. Şehirden en çok satın alınan hediyelikler ise deri, gümüş, bakır, seramik ürünler ve baharat çeşitleridir.
Lüle taşı ve cam işlemeciliği gibi faaliyetlerin sürdürüldüğü tarihi bir kent olan Eskişehir’den tespih, çömlek, fincan, biblo gibi ürünlerin satın alınması mümkündür. Şehrin yöresel mutfağını keşfetmeye çalışan kişilere de çi börek (çiğ börek), düğün pilavı ve miyane çorbası gibi tariflerin tadına bakmaları tavsiye edilir. Eskişehir’in dört bir yanında konumlanan simgesel yapılar ise Uluslar Anıtı, TCDD Müzesi ve Odunpazarı Evleri’dir.
Kayak merkezleri ve tarihi yapıları ile yılın her döneminde ziyaretçi çeken Erzurum’da cami, kümbet ve müzeler incelenebilir. Şehrin yerel mutfağını keşfetmek isteyenlere cağ kebabı ve kadayıf dolması gibi tarifleri denemeleri tavsiye edilir. Bu ilden satın alınabilen seyahat hatıralarını araştıranlara ise oltu taşından yapılan tespihlere ve örme ürünlere göz atmaları söylenir.
Yöresel hediyelikleri, özgün tariflerden oluşan mutfağı ve Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan yapılarıyla Diyarbakır’ın popüler bir turizm durağı olduğu söylenebilir. Şehirde kadayıf, içli köfte, kenger borani isimli lezzetler denenebilirken; aynı zamanda çanak- çömlek ve hasır bilezik gibi hediyelikler incelenebilir. Diyarbakır’ın meşhur gezi yerlerinin başındaysa Ulu Cami, Suluklu Han, Keçi Burcu gibi yapılar sıralanır.
Alanya, Finike, Manavgat ve Kepez gibi popüler ilçeleri olan Antalya; Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ve Türkiye’nin turizm merkezi olarak nitelendirilen bir şehirdir. Bu ile giden yerli ve yabancı turistlerin Olympos, Antalya Müzesi, Side Antik Kenti, Lara Plajı gibi popüler rotaları keşfetmeleri mümkündür. Turnçgilleriyle meşhur olan Antalya’dan satın alınması önerilen hediyelikler ise deri ve hasır aksesuarlar gibi çeşitli ürünleri içerir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, İstanbul 2024 yılının ilk 7 ayında ağırladığı turist sayısı ile tüm yılların rekorunu kırdı. Geçen yıl ile kıyas yapıldığında aynı döneme göre yüzde 7,06'lık bir artış yaşandı.
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2024 yılının ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,27 artarak, 28 milyon 978 bin 471 kişiye ulaştı.
Turizm geliri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar oldu.
Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık türü ortaya çıkmasın. Bu kez de ucuza tatil hayali kuranların hevesleri kursaklarında kaldı. Yaptığı oyunlar yüzlerce kişi mağdur eden Selin Çakmak 'turizmin Seçil Erzan'ı' olarak anılmaya başlandı. Söz konusu vurgunda ise 80 milyon TL ortadan kayboldu.
Bodrum'daki fiyat tartışmaları sürerken TÜİK'in açıkladığı veri dikkat çekti. Yurt içinde yapılan seyahat harcamaları bu yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 103,2 artarak 45 milyar 262 milyon lirayı aşarken seyahat başına ortalama 4 bin 593 lira harcama gerçekleştirildi.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Deniz Hudut Kapısı'nda, hafta sonunu resmi tatil olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'yle birleştirerek tatil için Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmek isteyenler, uzun kuyruklar oluşturdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki canlı yayında yeni projeyi ilk kez açıkladı. 'Denizler Halkın' projesi ile Hatay'dan Artvin'e kadar tüm kıyılarda kaçak yapıların hepsinin tek tek yıkılacağını söyledi. "Orada halkın denize rahat ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Orada bir birim kurarak halka açık hale getireceğiz" dedi.
Güneydoğu bozkırının ortasında yer alan ve Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne sahip Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, özellikle hafta sonu tatili gibi dönemlerde bölge halkının ilgisini çekiyor.
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Kızkalesi sahili, yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
İspanya'nın Kanarya Adaları’ndaki kontrolsüz turizm eylemleri devam ederken yabancılara yönelik bir dizi yasak kararı alındı. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, İspanya'nın 2,2 milyon nüfuslu Kanarya Adaları'nda yaşanan turist yoğunluğuna dikkat çekti. Yavuz, Antalya'nın 2,5 milyon nüfusuna rağmen 16 milyon turisti sorunsuz bir şekilde ağırladığını belirtti. Ancak gelecek dönem için tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini vurguladı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğince (AKTOB) düzenlenen sektör buluşmasında, "turizmde sürdürülebilirlik" değerlendirildi.
Yerli turistlerin geçen yıl yaptığı seyahat harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin lira olarak gerçekleşti.
Tüketici dernekleri, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyen vatandaşları, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerine ev sahipliği yapan Karabük, Bartın, Kocaeli, Sakarya ve Düzce illeri, 9 gün süren Ramazan Bayramı ve eğitim öğretim ara tatilinde yüz binlerce tatilciye doğa ve tarihle iç içe vakit geçirme imkanı sundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Doğu Ekspresi’ne alternatif Ankara-Diyarbakır ve Ankara-Tatvan turistik trenlerinin nisan ayında işletilmeye başlanacağını bildirdi.
Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum ilçesinde otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi.
Paskalya ve Nevruz dolayısıyla açık olan otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 90'a ulaştığı Antalya'da, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün ilan edilmesiyle de rezervasyonlar hareketlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, ocak ve şubat aylarında 4 milyon 341 bin 606 turistin Türkiye'ye geldiğini bildirdi.
Mersin'de akademisyenler, küresel ısınma nedeniyle Kızıldeniz üzerinden geldikleri Akdeniz kıyılarında popülasyonunu artıran göçmen denizanalarının, balıkçılık sektörünü olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,18 düşüşle 8.702,35 puandan başladı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,55 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 0,85 ile ticaret oldu.
Türkiye, yüksek döviz kurları nedeniyle 2022 yılında yabancılar için adeta bir alışveriş cennetiydi. Konaklamadan giyime her sektörde ucuz kalan fiyatlar Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan gibi komşu ülke vatandaşlarının günübirlik market alışverişlerini bile Türkiye’den yapmalarına neden oldu. Ancak 2023’te işler tersine döndü. 2022’de kartlı harcamalarda yüzde 10 olan yabancıların payı yüzde 6’ya geriledi. Yabancı turistlerin tax free rakamlarına bakıldığında da bu gerileme net görüldü.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılında turizm gelirlerinde rekor kırıldığını söyledi. Ersoy, kişi başı gecelik harcamanın 99 dolar olduğunu kaydetti.
Türk turistlere yönelik Yunan adalarında hızlı vize uygulamasında yaşanan gecikme Atina'da tartışmalara yol açarken Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, "kapıda vize" uygulaması için tarih açıkladı. Ayrıca Yunanistan ilk aşamada 5 Ege adasında Türklere "kapıda vize" vermeyi planlıyor.
Toplu taşıma ve ulaşım sektörü ilgili bakanlığı saymaz isek geçtiğimiz yüzyıl sahipsizdi. Bireysel oluşumlar ve yöresel şirketlerin dışına çıkamayan sektör; havalimanı transfer, şoförlü araç, otobüs ve minibüs kiralama çözümlerinde kapsamlı bir altyapı geliştiren Baskirala ile bir adım öne çıktı.
Kültür ve inanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan Şanlıurfa, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanacak 2023 Turkcell Süper Kupa maçıyla başlayacağı turizm sezonunda 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm sektörünün bugünkü konumuna ulaşmasında kadın çalışanların payının yüksek olduğunu belirterek, "Yönetim kurullarında kadın sayısı yüksek olan şirketlerin performansları ve etik itibarı daha yüksek. Kadın çalışan sayısının yüksek olması şirket karlılıklarını olumlu yönde etkiliyor." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 turizm hedeflerinin 60 milyon ziyaretçi 60 milyon dolar olduğunu söyledi. Bakan Ersoy erken rezervasyonlarda da yüzde 20'nin üzerinde artış olduğunu açıkladı.
Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yaklaşık 1900 yıllık kaya kilise, yürütülen çalışmalarla turizme kazandırıldı.
Antalya Diplomasi Forumu (ADF), ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve küresel sorunların ele alınmasının yanı sıra bölge turizmine de katkı sunuyor.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 7 Nisan'da oynanacak 2023 Turkcell Süper Kupa maçının Şanlıurfa'ya alınması, kentteki turizmcileri sevindirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde 2028 yılına kadar iddialı bir hedef koydukları belirtti. Ersoy, "Turizm sektörü açısından aslında 2023 yılı da zordu. Deprem felaketi ve Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşa rağmen geçen yıl da rekor bir yıl olarak karşımıza çıktı" değerlendirmesini yaptı.
Dilimizde yer alan pek çok sözcüğün hem yazım şekli hem de söyleniş biçimi birbirinden farklı olabilmektedir. Bu farklılıkları bilmeden kelimeleri kullanmak, ciddi imla hatalarının görülmesine ve anlam bozukluklarına yol açmaktadır. Dilimizde yazım şeklinde sıklıkla hataya düşülen sözcüklerden biri turizm kelimesidir. Bu sözcüğün yanlış yazılması, cümlelerin manasında kaymaların görülmesine sebep olmaktadır. Peki, turizm nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Erzurum'un Şenkaya ilçesinde bulunan yüksek dağlarla çevrili vadi ortasındaki tepede yer alan Bana Kilisesi, turizme kazandırılmayı bekliyor.
İran turizm amacıyla 28 ülkenin vatandaşlarına vizeyi tek taraflı kaldırdığını açıkladı. Hindistan vatandaşlarının İran'a hava yoluyla vizeye ihtiyaç duymadan girebileceği, kara sınırlarından giriş için ise vize almaları gerektiğinin altı çizildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2023 yılında turizmde tüm zamanların en iyi performansını sergiledik." dedi. Şimşek, 2028'de turizmden 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,8 artarak 12 milyar 272 milyon 673 bin dolar oldu.
Aydın'ın Kuşadası ilçesine yılın ilk kruvaziyer gemisi geldi.
Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Muğla, 2023 yılında 3 milyon 395 bin 947 yabancı turisti ağırladı.
İstanbul'un 2023 yılını 17 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısıyla kapatması beklenirken konuya ilişkin açıklama yapan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "11 aylık dönemde ülkemizdeki 19 limana toplamda 1167 gemiyle 1,5 milyonun üzerinde yolcu geldi. Bu yolcuların yaklaşık yüzde 26'sı İstanbul'u ziyaret etti" bilgisini paylaştı.
Tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkati çeken Erzincan'ın Kemah ilçesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteğiyle bungalovlar yapıldı.
Edirne'de, 15. yüzyılda 2. Murat döneminde yaptırılan Edirne Mevlevihanesi'nin rölöve, restitüsyon ve restorasyonu için Valilik tarafından talimatı verilen projenin hazırlıkları devam ediyor.
Antalya'da geçen yıl 15 milyon 689 bin 258 yabancı turist ağırlanarak tüm zamanların rekoru kırıldı.
Tatilin yanı sıra fuar turizmiyle de ön plana çıkan Antalya, ticari organizasyonlarla her yıl binlerce yerli ve yabancı firma ile alıcıya ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'de yeni bir turizm kolu doğuyor: Düğün turizmi! Özellikle Hindistan'ın varlıklı aileleri arasında son yıllarda oldukça moda olan bu akımda varlıklı aileler konuklarını özel uçaklarla Türkiye'ye getirip Bodrum'da veya Antalya'da düğün yapıp eğleniyorlar. Yeni başlayan bu moda sayesinde onlarca firma ve binlerce kişi iş imkanı elde ediyor. Gerçekleştirilen düğünlerin maliyetleri ise boğaz manzarasına sahip bir daire fiyatından faha fazla... İşte haberin tüm detayları!
Antalya'nın Alanya ilçesindeki 5 yıldızlı bir otelde yaşananlar 'Bu kadar da olmaz' dedirtti. Tatilini bitirip çıkış yapmak için hazırlanan Rus ailenin tavırlarından şüphelenen otel görevlileri, bavulları kontrol etti. Turistlerin açılan bavullarında otele ait çok sayıda malzeme çıktı. Ortaya çıkan görüntüler şaşkınlık yaratırken "Her şey dahil de bu kadar da değil" yorumlarına neden oldu.
Tunceli'de halk ağzında ‘Gelin Odaları’ olarak bilinen, Urartular tarafından 2 bin 700 yıl önce yapılan tarihi alanın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına yönelik kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu yeni kanunla birlikte kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirilirken; konutların girişlerine, Bakanlıkça belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere 1 milyon TL'ye kadar ceza uygulanacak.
Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde tarihi Taşhan ve arastalar (çarşılarda aynı ürünü satan dükkanların bulunduğu bölüm) kültür turizmine katkı sağlayacak.
Kruvaziyer turizminin önde gelen limanlarından Kuşadası Ege Port Limanı, 3 dev gemiyle gelen 6 bin 220 turisti ağırladı.
Türkiye termal turizm sektörüne ‘lifestyle thermal’ konseptini kazandıran BN Hotel Thermal & Wellness’ın yeni Satış ve Pazarlama Direktörü Alexandra Şencan oldu. Sektörde uluslararası arenada edindiği 17 yıllık tecrübeyi BN Hotel’e aktaracak olan Alexandra Şencan, özellikle otelin ve bölgenin termal değerinin Avrupa, Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu bünyesindeki ülkelere tanıtılması konusunda çalışmalarını yoğunlaştıracak.
Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Kapadokya'da, paket turların satışına izin veren Çin'den gelecek turistlerle yıl sonunda ziyaretçi rekoru kırılması bekleniyor.
Son dakika haberi: Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Türkiye 2023 yılının ilk 8 ayında toplam 36 milyon 754 bin 146 ziyaretçi ağırladı. Gelen ziyaretçilerin 33 milyon 426 bin 940’ını yabancılar, 3 milyon 327 bin 206’sını ise yurt dışı ikametli vatandaşlar oluştururken turizmde tüm zamanların rekorunun kırıldığı ifade edildi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanındaki Kızlar Manastırı, Çal Mağarası ve Trabzon Şehir Müzesi'ni yılın 8 ayında 206 bin 855 yerli ve yabancı turistin gezdiği bildirildi.
Trabzon'da bir turistin darbedilmesinin ardından kentteki turizm sektörü ve esnaf temsilcilerinden tepki geldi.
Tarihi ve kültürüyle adeta açık hava müzesi konumundaki Mardin'de yıl sonuna kadar 800 bin turistin konaklaması hedefleniyor.
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde 2 yıl önce açılan Tuz Terapi Merkezi'ni bugüne kadar 250 bin kişi ziyaret etti.
Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Sarayı'nın ihyasının kent turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temmuz ayında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısına dikkat çekerek, "Turizm patlama yaşıyor" ifadelerini kullandı. Turizm gelirleri ve tüketici kredilerindeki yavaşlama sayesinde cari açığın daraldığına işaret eden Şimşek gidişatın 'istikrarlı bir Türk lirasını' desteklediğini belirtti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığının görevlendirdiği, "emniyetin uçan gözü" olarak nitelendirilen helikopter, Muğla ve turistik ilçelerinde denetimlerini sürdürdü.
Başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz esnafının yüzünü güldüren Arap turistler geri dönmeye başladı. Körfez ülkelerinden çıkagelip tatillerini Karadeniz'de geçiren turistlerin dönüşe geçmesiyle Trabzon Havalimanı'nda iç ve dış hatlarda oluşan yoğunluk arttı. Yaz boyunca sadece Trabzon'a gelen yerli ve yabancı turist sayısı dikkat çekti. Turistlerin geldiği adreslerin başını Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Dubai çekiyor.
Son 25 yılda 3 büyük deprem yaşayan ve konut stokunun yüzde 80'i yenilenen Düzce'de, kentsel dönüşüm için 8 bölge tespit edilerek, strateji belgeleri hazırlandı.
Yabancı turist sayısı yüzde 112 arttı, konaklamalar adeta uçuşa geçti... Doğu Karadeniz son yıllarda özellikle de Körfez ülkelerinden gelen turistlerin gözde adresi haline geldi. Öyle ki Trabzon'da yabancı turistlerin yaklaşık yüzde 90'ını Körfez'den gelen turistler oluşturuyor. Ortahisar Belediye Başkanı geçen yıl Körfez turistlerinin şehre bıraktığı parayı açıklarken "Bu, fındığın tamamından Trabzon’un ölçeğinde yüzde 7-8 rekolteye sahip ilimizdeki 126 milyon doların 6-7 katıdır" dedi.
Çin seyahat kısıtlamalarını büyük ölçüde gevşetti. Pekin yönetimi bu kapsamda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye turist grubu yollanmasını serbest bıraktı.
Turizmde otellerin yerine önemli oranda 'günübirlik' konutlarda konaklandığının ortaya çıkmasının ardından harekete geçildi. Kayıtdışı şekilde ticaret yapan bu kişilere 'Basit Konaklama Belgesi' alma ve şirket kurma zorunluluğunun getirilmesi gündemde. 8 milyon 200 bin kişinin ülkeye geldiği belirtilirken sadece 1.5 milyonunun görülebildiğini ifade eden sektöt temsilcileri, sosyal medya uygulamalarından kurulan ağlarla tur düzenlemeye varan kayıtsız turizm faaliyetleri yapıldığını dile getirdi.
Samsunlu sosyal medya fenomenleri, kentin turizmine katkı sunmak amacıyla Bafra'da bir araya geldi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil yurt dışı havayolu bilet alımları ve konaklama hizmetleri için kredi kartı ile yapılan taksitlendirmeyi kaldıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bu uygulaması Kıbrıs'ta yankı uyandırdı. Alınan karar Yavru Vatan basınında geniş yer bulurken, ‘Ülke batar’, ‘Kredi kartı ile tatil tehlikede’ başlıkları manşete taşındı. KITSAB ise kararın uygulanması halinde sektöre ‘öldürücü darbe’ indireceğini dile getirdi.
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde bulunan Balık Gölü, özellikle hava sıcaklığının arttığı bu günlerde Iğdır ve çevre illerden de çok sayıda ailenin tercihi oluyor.