Konuşma dilinde sıklıkla sesletilen ve müzik, fizik gibi alanlarda terim anlamları bulunan anahtar sözcüğü, “anihtiri” ifadesinin ses değişikliğine uğramasıyla dilimize geçmiştir. TDK güncel sözlüğü kapsamında inceleme yapılması sonucunda bu sözcüğün farklı anlamlarına ve köken bilgisine erişilir. Dolayısıyla etimolojik araştırmalarla elde edilen verilere göre anahtar kelimesinin hangi dile ait olduğu ve Türkçe'de hangi anlamlarda kullanıldığı açıklanmalıdır.
Türkçedeki kelimelerin doğru yazım biçimleri hakkında bilgi veren devlet yetkilisi, Türk Dil Kurumudur. Türk Dil Kurumu sözcüklerin manaları, sözcüklerin yazılışları, Türkçedeki eklerin kullanımı noktasında yazım sözlüklerini düzenleyen resmi kaynaktır. Bu anlamda Türkçe dilbilgisi hakkında bilgi edinmek için başvurulması gereken en yetkili kurum, Türk Dil Kurumudur. Peki, Türk Dil Kurumunun nasıl yazılmalıdır?
Türkçe sözcüklerin doğru yazım şekilleri hakkında bilgi veren devlet kurumu, Türk Dil Kurumudur. Türk Dil Kurumu kelimelerin anlamlarını, kelimelerin yazılışlarını, Türkçedeki eklerin kullanımı konusunda yazım kılavuzlarını düzenleyen resmi kurumdur. Bu anlamda Türkçe dilbilgisi ile ilgili başvurulması gereken en yetkili kurum, Türk Dil Kurumudur. Peki, Türk Dil Kurumunda nasıl yazılmalıdır?
Türk Dil Kurumu (TDK) sözcüklerin güncel yazımlarını sık sık yayınlıyor. TDK Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişiklik yaptı. Sık kullanılan bazı sözcüklerin yazım değişikliği ise duyanları şaşırttı. Yeni düzenleme ile bir ilçenin isminde de değişikliğe gidildi.
Yazılı ve sözlü iletişimin parçalarından biri olan kelimelerin yazılış biçimleri belirli kurallar çerçevesinde belirlenir. Etkili bir iletişim süreci için kelimeleri doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Kaliteli bir iletişim sağlayabilmek için doğru anlaşılmak ve dili iyi kullanmak son derece önemlidir. Kelimelerin anlamlarıyla birlikte yazılış biçimleri de iletişimi etkileyen önemli unsurlardan biridir. Hak etti kelimesi de yazımı merak edilen ve araştırılan sözcüklerden biridir.
Türkçe kelime haznesi oldukça geniş bir dildir. Her kelimenin kendine has bir yazılış şekli bulunur. Bazı kelimeler ağız farklılıkları nedeniyle yanlış telaffuz edilebilir. Bu telaffuzların kullanımı yaygınlaştıkça yazı dilinde de hatalar yapılır. Yazılışı merak edilen kelimelerden biri de tespih kelimesidir. Bu tür kelimelerin doğru yazılışları konusunda birincil kaynak Türk Dil Kurumudur. Peki, tespih yazımı nasıl olmalıdır?
Türkçe kelime haznesi oldukça geniş bir dildir. Bu nedenle pek çok kelime grubu bulunur ve bu kelime grupları arasında iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan yeni kelimeler de mevcuttur. Bu sözcük tiplerinin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği sıklıkla sorgulanan bir konudur. Neyse ki günümüzde kelimelerin anlamları ve yazılışları konusunda bilgi alınabilecek birçok internet kaynağı bulunur. Peki, sırılsıklam yazımı nasıl olmalıdır?
Türkçe kelime yelpazesi çok geniş ve zengin diller arasında bulunur. Kelimelerin hepsinin nasıl yazılacağı ve ekler alacağı Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir. Türkçede çok fazla yapılan hatalardan biri de özel isimlerin yanına gelen eklerin nasıl yazılması gerektiği konusunda yapılır. Günlük yaşamda çokça kullanılan özel isimlerden biri olan "Türkiye" kelimesinin de yanına gelen ek çok fazla karıştırılır. Peki, Türkiye’de yazımı nasıl olmalıdır?
Aynı anlamı ifade eden ancak yazılış ve okunuşu birbirinden farklı kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinir. Eş anlamlı sözcükler ifade ve cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir. Birbirinin yerine kullanılabilen kelimeler cümlede herhangi bir değişiklik ve bozukluğa neden olmaz. Etkili bir iletişim için Türkçede yer alan kelimelerin anlamlarını ve eş anlamlı kelimelerini bilmek önemlidir. Peki, varmak eş anlamlısı nedir?
Birdenbire kelimesi Türkçede sık kullanılan kelimelerden biridir ve ani, beklenmedik bir şekilde olan bir olayı ifade etmek için kullanılır. Ancak bu kelimenin doğru yazımı hakkında bazı yanlış anlamalar ve yaygın hatalar bulunur. Kelimenin doğru yazımını bilmek okuyucunun anlamı doğru anlamasına yardımcı olur ve yazılı iletişimde hatanın önüne geçer.
Türk dil bilimciler tarafından hem kökeni hem de yapısı itibariyle oldukça zengin bir dil olarak kabul edilir. Bu zenginliği nedeniyle Türkçede çok farklı sözcük yapısı bulunur. İkileme de Türkçedeki sözcük yapılarından biri. İkilemelerin yazımı konusunda sık sık hatalar yapılır. Ayrı yazılması gereken ikilemelerin birleşik yazılması, birleşik yazılması gereken ikilemelerin ayrı yazılması sık yapılan hataların başında geliyor.
Türk dilinde bağlaçlar, bireylerin fikirlerini daha iyi iletmelerini ve konuşma ve yazma becerilerinde daha iyi bir anlam yaratmalarını sağlar. Dolayısıyla bağlaçların doğru şekilde kullanımını öğrenmek önemlidir. Özellikle de/da yazımı sıklıkla karıştırılır. Bunun nedeni hem bulunma durumu eki olarak kullanılan ekin hem de bağlaç olarak kullanılan "da" yazımının karıştırılmasıdır. Peki, hem de kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçede sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması konusunda çoğu zaman kararsız kalınabilir. Bazı sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması anlam farklılıklarına sebep olabilir. Dolayısıyla Türkçeyi yazım kurallarına uygun kullanmak doğru ve etkili iletişim kurmaya yardımcı olur. Göz ardı kelime grubu yazım yanlışı en çok yapılan birleşik kelimelerden birisidir. Peki, göz ardı kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bir kelimenin nasıl telaffuz edileceği veya bir cümleye hangi sözcüklerle cevap verileceği gibi konuları öğrenmek için yazım kurallarını öğrenmek önemlidir. Doğru yazım kurallarını öğrenmek aynı zamanda günlük hayatta konuşma ve yazma becerilerini geliştirmenize yardımcı olur. Örneğin doküman kelimesi yazılışı sıkça hata yapılan kelimelerden biridir. Peki, doküman kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçe dil bilgisi kelimelerin anlamlarını, seslerinin uyumunu, cümlelerin yapısını ve yazım kurallarını içerir. Türkçe dil bilgisi özellikle yazım kurallarının öğrenilmesi söz konusu olduğunda önemli bir konudur. Birleşik kelimeler iki veya daha fazla kelimeyi bir araya getirerek oluşturulan kelimelerdir. Türk dilinde çoğu birleşik kelime bağlaçlar aracılığıyla oluşturulur. Peki, bir araya yazımı nasıl olmalıdır?
Türk dili çok zengin bir ifade gücüne sahiptir. Türk dili özellikle fiiller ve isimler arasındaki ilişkileri, noktalama işaretleri ve uyumuyla karakterize edilir. Türkçe dil bilgisi kuralları, sözcük gruplarının anlamlarını anlamak için önemlidir. Türkçede bazı sözcük gruplarının yazılışı anlam farklılıklarına neden olur. Özellikle birleşik kelimelerin yazılışı merak edilir. En çok merak edilen kelimelerden biri olan bilinçaltı yazımı nasıl olmalıdır?
Çok zengin bir kelime dağarcığına sahip olan Türkçede bazı kelimeler ayrı bazıları ise bitişik olarak yazılır. Farklı kelimelerin ya da eklerin bir araya gelmesi ile oluşan yeni anlamlardaki kelimeler de bazı durumlarda ayrı yazılmalıdır. Bu durumlar Türkçe yazım kuralları dahilinde belirlenmiş olan kurallardır. “Bir de” bağlacı da sık olarak yanlış yazılan bağlaçlar arasında yer alır.
Nesnel kelimesi Türkçede sık kullanılan sözcüklerden biridir. Nesnel, Türkçe kökenli bir kelimedir ve nesne sözcüğüne ek getirilerek sıfat görevi için değiştirilmiştir. Sıfat görevinde kullanılan nesnel kelimesi, bir şeylerin niteliğini belirtir. Nesnel ile aynı görevde olan ancak onun karşıt anlamını taşıyan kelimeler nesnelin zıt anlamlılarıdır. Peki, nesnel kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük nedir?
Dilimizde eş anlamlı kelimeler gibi zıt anlamlı sözcükler de bulunur. Zıt anlamlı sözcükler, birbirinin tam tersi, karşıt anlamlarını içerirler. Zıt anlamlı kelimeler, bir niteliğin veya ölçünün iki uç tarafını açıklayabilirler veya aynı niteliğin farklı derecelerini belirtebilir. Nemli kelimesi ve karşıt anlamlısı bir şeyin içerdiği sıvı yönünden farklı derecelerini tanımlar. Zıt anlamlı kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından açıklanmış nemli kelimesinin zıt anlamı olan kelime nedir?
İhsan terimi güncel hayatta nadiren kullanılan kelimelerden biridir. İhsan kelimesinin anlamı ve ihsan etmek(eylemek) ne demek ve nerelerde kullanılır zaman zaman merak ediliyor. Türkçe'ye Arapçadan geçmiş olan ihsan kelimesi ''hüsn'' kökünden türemiştir. İhsan teriminin ne demek olduğu ve TDK'ya göre ne anlama geldiği araştırılmaktadır. İşte İhsan kelimesine dair detaylar!
Askıya almak ne demek? sorusunun yanıtı İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alındığını açıklamasının ardından vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bu kapsamda Askıya almak ne demek? Askıya almak deyiminin anlamı nedir? soru ve konu başlıkları internette araştırılmaya başlandı. İşte Askıya almak deyiminin anlamı...
Bilim insanları sosyal bilimlerde nitelikli bilgi üretebilmenin yollarını tartıştı
Kümülatif kelimesinin anlamı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2022 memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranı oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı ifade edilmişti. Peki kümülatif ne demek? Kümülatif artış oranı ne anlama geliyor? İşte TDK anlamı...
"Kendi milletimize kendi milletimizin dili ile dinimizi anlatan Yunus Emre'ydi"
Marmaris yangınında göstermiş olduğu çabayla takdir toplayan ünlü komedyen Şahan Gökbakar, Türk Dil Kurumu’nun güncel sözlüğünde yer alan 'Kirli' kelimesinin tanımlarından birine isyan etti.
Kurumun, Kovid-19 salgını döneminde "pandemi, filyasyon, entübe" gibi gündelik dile yerleşen tıbbi terimlere karşılık bulma çalışmalarının sonuçları, 2022'de güncellenecek Türkçe Sözlük'te yer alacak
TDK Sözlük çöktü mü, neden girilemiyor? Sozluk.gov.tr neden açılmıyor? Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi sozluk.gov.tr'ye giriş yapmakta zorluk yaşanıyor. TDK Sözlük sitesine erişim sağlanamıyor. TDK Sözlük sitesinin neden açılmadığı merak ediliyor. Peki Sozluk.gov.tr çöktü mü, TDK Sözlük neden açılmıyor?