Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 kapsamındaki göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmiştir. Dönüşü 2 kere ertelenen Gezeravcı, 7 Şubat 2024'te ISS'ten ayrılmış ve 4 astronotu taşıyan Dragon kapsülü 9 Şubat 2024 tarihinde iniş yapmıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gittikten sonra oldukça popüler hâle gelen Alper Gezeravcı ile ilgili detaylar oldukça merak edilir. Peki, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı nerede görev yapıyor?
Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi sırasında önemli bir proje de gerçekleştirilecek. Söz konusu projede, uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılacak ve bu müdahalenin verimi gözlemlenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, bitki üzerinde planladıkları genetik müdahalenin daha önce hiç yapılmadığını, bu açıdan araştırmanın çığır açıcı olacağını dile getirdi.
Türkiye'nin uzay yolculuğunun en önemli parçalarından biri olan Türk uzay aracı merak ediliyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Ay'a gidecek aracımızın dizayn çalışmaları tamamlandı, kritik dizayn dediğimiz safhadayız, bu da bitmek üzere. Artık imalata geçilecek" diye konuştu. Yıldırım, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya Türk astronot göndermek hedefiyle başlatılan proje kapsamında belirlenen adayların yoğun çalışma içinde olduklarını da söyledi.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı, 10 uzay teknolojileri uzman yardımcısı istihdam edecek. Giriş sınavı tek aşamalı ve sözlü olarak 6-10 Mart'ta Ankara'da yapılacak.
Türkiye Uzay Ajansının (TUA) hazırladığı Milli Uzay Programı içinde yer alan "Ay Araştırma Programı-1 (AYAP-1)" için tasarlanan uzay aracına ait ilk detaylar paylaşıldı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevi için 5 adayın kaldığını ve isimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağını duyurdu.
İlk Türk uzay yolcusunun seçiminde sona doğru! Türkiye'nin uzay yolculuğundaki heyecanlı gelişmeleri Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım anlattı. Yıldırım, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bilimsel çalışma yapacak ilk Türk uzay yolcusunu seçmeye yakın olduklarını belirterek tarih verdi. Yıldırım, 1 asil, 1 yedek 2 adayın seçileceğini, açıklanacağını ve ondan sonra ABD'de 5-6 aylık eğitim sürecinin başlayacağını söyledi.
Dünyanın uzay endüstrisi liderleri ve uzay ajansları Bursa'daki GUHEM'de bir araya gelecek
"Uzaydaki yerçekimsiz ortamda yapılacak deneylerin bizim için çok ciddi bir önemi var. Çünkü bizim bilim camiamız böyle bir fırsatı yakalayamadı" - "Astronotumuzun uzay istasyonunda kalacağı 7 ila 10 gün arasında yapabileceği üç veya dört bilimsel çalışmayı tespit edeceğiz"
Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’na uzaya.gov.tr adresi üzerinden 5 milyon kişinin tıkladığını, 36 bin kişinin kayıt yaptırdığını ve 460 kişinin uzaya götürülebilecek halde olduğunu dile getirmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise şartları sağlayan herkesi başvuru yapmaya davet etti.
Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da uzaya.gov.tr adresi üzerinden tıklayan kişi sayısını ve kaç kişinin kayıt yaptırdığını açıkladı. "Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı" diyen Yıldırım, 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunun bilgisini verdi. Başvurular da her geçen gün artıyor.
İlk Türk astronot uzaya çıkmak için yıl sonuna hazırlanıyor! Türkiye'nin uzay yolculuğunda heyecanlı gelişmeleri Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım anlattı. Yıldırım ayrıca uzaya çıkacak Türk yapımı araç için büyük şirketlerin teçhizat koymak isteyenler olduğunu belirtti.
"Gelişmiş ülkelerle mukayese ettiğimizde 30 yıl gerideyiz. Bu tabii bizi korkutmuyor. Hızlı çalışarak ve kendi metotlarımızla kısa yollar bularak bu arayı kapatmak için yoğun şekilde çaba gösteriyoruz" - "Uzaktan algılama uydusu İMECE'yi yapıyoruz. Bu yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusunu fırlatacağız. Bunu yüzde 60 yerlilik oranıyla TÜBİTAK yapıyor. Bazı kurumlarımız, şirketlerimiz destek oluyor"
Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medya üzerinden Milli Hibrit İtki Sistemi (HİS) paylaşımında bulundu. "Heyecanlı HİS'ler" ifadesini kullanan TUA, "Ay Araştırma Görevi"nde (AYAP-1) uzay aracını Ay'a taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi'nde (HİS) sistem seviyesi ateşleme testinin başarıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.
İstanbul'a meteor düştüğü iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu. İzmir, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'de görüntülendiği söylenen meteorun gerçekliği ve ayrıntıları merak ediliyor. Son olarak Türkiye Uzay Ajansı konuyla ilgili açıklamada bulundu. Peki İstanbul'a meteor mu düştü? Görülen yeşil ışık meteor muydu? İşte merak edilenler...
İstanbul’da meteor düştü iddiası sonrası Türkiye Uzay Ajansı’ndan beklenen açıklama geldi. Türkiye Uzay Ajansı, dün gece Türkiye’nin çeşitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteorun görüntülendiğini duyurdu. İşte son dakika açıklamasının detayları…
Türkiye'nin uzay programı tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin astronot adayının 2022'de seçileceğini belirterek, uzaya gidecek ilk Türk'ün bir bilim insanı olacağını söyledi.
Türkiye Uzay Ajansının (TUA) 2022-2026 dönemine ilişkin temel ilke ve politikaları, orta ve uzun vadeli amaçları, performans ölçütleri, bunlara ulaşmak için izlenecek stratejiler ile kaynak dağılımlarını içeren Stratejik Plan'ı yayımlandı.
Kağıthane’de El Battani Uzay Evi’nin açılışı gerçekleşti. Açılışta konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “2028 yılının sonunda aya bir araç indirme hedefimiz var” dedi.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, Türkiye'nin uzay ve havacılık alanında şu anki hedeflerinin Ay'a ulaşmak olduğunu belirterek, "Ay'a ulaşmamız lazım. Ay'a bir şekilde ulaşalım ve ondan sonra oraya araç indirelim. Ay'a ulaşmayı hedefliyoruz. Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir Türk astronotu göndermeyi hedefliyoruz." dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Türkiye Uzay Ajansı iş birliği yapacak
TUA Uzay Bilimleri Daire Başkanı Küçük: "Doğu Anadolu Gözlemevi'ne yurt dışından proje yağıyor"
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, yapımı devam eden yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE'nin gelecek yıl uzaya fırlatılacağını bildirdi.
"Bizim nihai misyonumuz, 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak" - "Daha önceden Türkiye Uzay Ajansının ismini bilmeyen, bilse de dudak bükerek bakan birçok ülke, bizi arayıp bu programı hem tebrik ettiler hem de neresinde olabileceklerini sorgulamaya başladılar"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzay programını açıklamasının ardından en çok konuşulan konulardan biri 'astronot' kelimesi yerine yerli bir isim bulunması oldu. 'Astronot' yerine bugüne kadar bir çok isim önerisi sunuldu. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da isim arayışına kendi önerisini sundu. Yıldırım'ın isim önerisi 'Fezagir' oldu.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Biz uzayda olmak mecburiyetindeyiz. Şöyle eleştiriler de alınıyor. 'Ülkemizin başka ihtiyacı yok mu? Fakir insanlarımız var' diyenler oluyor. Bunun bununla hiçbir ilgisi yok. Uzayda olmazsak esas biz fakirleşmeye mahkumuz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Eğer uzay çalışmalarında olmaz ve uzayda yer almazsanız gelecekte, 3-5 sene içinde fakirleşmeyi bir yana bırakın köle statüsüne düşeceksiniz. Bizim bir sloganımız var; 'Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak' diye. Bu çok doğrudur" dedi.
Milli Uzay Programı 9 Şubat'ta Türkiye Uzay Ajansı tarafından açıklandı ve vatandaşların ilgi odağı oldu. "Türkiye Uzay Ajansı'nın görevleri ve hedefleri nedir" araştırmasını yapan vatandaşları Türkiye Uzay Ajansı'nın başında bulunan Serdar Hüseyin Yıldırım'ın hayatını da merak ediyor. İşte Türkiye Uzay Ajansı'nın hedefleri ve Milli Uzay Programı'nın detayları...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın da katılımıyla gerçekleştirilen "Milli Uzay Programı" tanıtım toplantısında, TUA'nın logosu da ilk kez tanıtıldı.