Turşu yapımı kolay gibi görünse de bazı püf noktalara dikkat edilmediğinde erkenden bozulabiliyor. Çankırı'da milyonlarca yıl önce oluşan yataklardan çıkartılan tuzun barındırdığı kalsiyum sayesinde vazgeçilmez olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, "Çankırı tuzunun içermiş olduğu kalsiyum, selüloz liflerini kristalleştirerek sağlamlaştırmakta ve böylece turşular daha uzun ömürlü, kıtır olmakta ve tekstür yapısını korumakta" dedi.
Havaların soğumasıyla birlikte salgın hastalıklar baş göstermeye başladı. Konya'da kış aylarında özellikle son zamanlarda artan grip salgınlarından sonra vatandaşlar bağışlıklarını güçlendirmek için turşu ve turşu suyuna yöneldi. 80 çeşit turşu üretimi yapan Selman Kozan, “Turşu veya turşu suyu gribal enfeksiyonlarda boğaz ağrılarına, ağız yaralarına, öksürüğe çok faydası olur” dedi.
Sonbaharın gelmesiyle sofralardaki salatanın yerini alan turşuların satışları başladı. Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyona yakalanmak istemeyen vatandaşlar, doğal turşu satın almaya başladı.
Çorbası, salatası, yemeklere lezzet katması ile çok sevilen ve çok sık kullanılan yağlı biberin bir de turşunu denemelisiniz. Çok kısa süre içinde hazırlayabileceğiniz yağlı biber turşusu tarifini aşağıda bulabilirsiniz.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık turşular da raflarda yerini aldı. Samsun'da bulunan bir turşucu ise yumurtadan fındık turşusuna kadar neredeyse her şeyin turşusunu kurdu. Turşucu İlkay Tozlu, "Turşuların kilo fiyatı 100-200 TL arasında değişiyor. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için turşu tercih ediliyor” dedi.
Uzak Doğu mutfağının son yıllarda çıkışa geçen incisi Kore mutfağı. Bu mutfak, binlerce yıllık bir tarihe sahiptir ve birçok yemek barındırmaktadır. Bunlara ek olarak yine çok uzun yıllardır yapılan ve tüketilen Kore turşusu kimchi de son zamanların en favori tarifi.
Turşu, yaz aylarında en sevdiğimiz sebzeleri kış sofralarımıza taşımanın en lezzetli yollarından biri. Hele o çıtır çıtır salatalıkların, rengarenk biberlerin ve kütür kütür lahanaların turşuya dönüşmesi... Adeta damaklarda şölen yaratıyor. Turşu yapımı, doğru malzemeler ve ekipmanlarla daha kolay ve eğlenceli hale gelen bir süreç. Bunun için taze ve kaliteli sebzeleri seçtikten sonra turşuda mükemmel sonuçlar almanızı destekleyecek ürünleri sizler için seçtik. İşte detaylar!
Son zamanların en gözde, en popüler olan biberi Jalapeno Türk mutfağına da girmeyi başarmıştır. Öyle ki Meksika’nın bu acısı ile ünlü biberinin turşusu da yapılabilmektedir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz Jalapeno turşusu tarifi!
Kendi yiyeceğini kendi üretmeyi tercih edenlerdenseniz bu pratik biber turşusu tarifini çok seveceksiniz. Hem yapımı son derece kolay hem de püf noktalarına uyduğunuz sürece eşsiz bir lezzete sahip olan bu turşudan hep yapmak isteyeceksiniz.
Her öğünde her yemeğin yanına servis edebileceğiniz, hem lezzetli hem de şifa deposu turşular yapmak isterseniz aşağıdaki tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Özellikle hazır turşu almaktan hoşlanmayanlar bu tarife bayılacak!
Her öğünde, çeşit çeşit yiyeceklerin yanında sunabileceğiniz, suyunu içebileceğiniz lezzetli bir salatalık turşusu yapmak için aşağıda verdiğimiz tarifi uygulayabilirsiniz. Dışarıdan hazır yiyecekler almayı tercih etmeyenlerdenseniz bu tarifi çok seveceksiniz.
Dışarıdan hazır turşu almak yerine evde kendi turşunuzu yapmayı seçenlerdenseniz lahana turşusu tarifimiz tam size göre! En tazesinin mevsiminde bulunduğu lahanadan aşağıdaki tarife uyarak lezzetli bir turşu elde edebilirsiniz.
Siz de turşu olmadan sofra kuramayanlardansanız evinizden türlü türlü turşular eksik olmaz. Ancak marketlerden, çeşitli dükkanlardan almak yerine eğer isterseniz evde de kolaylıkla kendi turşunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Aşağıda malzemelerini ve adımlarını görebileceğiniz karışık turşu tarifimiz son derece pratik.
Yemek sofralarının renklerinden olan turşular çeşit çeşit sebzelerden yapılır. Hazır olarak marketlerde veya çeşitli dükkanlarda kolaylıkla bulunabildiği gibi, evde de kısa süreler içinde ve eldeki malzemelerle turşu yapılmaktadır. Her yemeğin yanına her sofraya yakışan kırmızı lahana turşusu da bu lezzetlerden sadece bir tanesidir.
Günümüzde sağladığı faydalar yönünden tüketilen birçok farklı meyve sebze bulunmaktadır. Bu meyve veya sebzelerin sirke eşliğinde tuzlu su içerisinde belli bir süre bekletilmesi neticesinde turşu denilen bir besin elde edilir. Turşu tek başına atıştırmalık olarak tüketilebildiği gibi suyu da turşu suyu olarak içilebilmektedir. Turşunun kendisi kadar suyunun da insan sağlığı bakımından sayısız yararının olduğu bilinmektedir. Peki, turşu suyu faydaları nelerdir, neye iyi gelir?
Limon mu, yoksa sirke mi? Ev yapımı turşu yaparken karar vermeniz gereken kritik bir soru olsa gerek. Limonun canlı ve taze aroması mı yoksa sirkenin keskin ve yoğun tadı mı? İşte tam da bu noktada her iki bileşenin turşu yapımındaki etkisine dair derinlemesine bir bilgi sunacağız. Hangisinin tercih edilmesi gerektiğine dair ipuçları ve ev yapımı turşularınızı mükemmelleştirmenin sırlarını derledik.
Uzman isim iyi yaşlanmak için sağlıklı beslenmenin çok önemli bir unsur olduğunu belirtti. Dr. Mosley, yaşlanma sürecini yavaşlatmanın ve hatta tersine çevirmenin yollarını araştıran dünyanın önde gelen bilim adamlarından bazılarıyla konuştu. Bu araştırmalar sonucunda genetiğin yaşlanmada nispeten küçük bir rol oynadığı ve yaşam tarzının çok daha önemli olduğu sonucuna vardı.
Sağlıklı bir sindirim sistemi, genel sağlığımızın temel taşlarından biridir. Doğru beslenme bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemleri, günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Ancak, bağırsak dostu besinlerle doğru bir diyet, bu rahatsızlıkları hafifletebilir. İşte bağırsak sağlığı için önemli 5 besin...
Adile Naşit'li Münir Özkul'lun başrollerini paylaştığı Yeşilçam filmi Neşeli Günler'deki turşu tartışmasına yönelik araştırma yapıldı. Bin 100 kişinin katıldığı araştırmada vatandaşlara "Turşu sirkeyle mi, limonla mı yapılır?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 75,9'unun tercihi bakın hangi yönde oldu.
Ankara’nın Çubuk ilçesinde düzenlenen 16. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nde, en hızlı turşu kurma ve yeme yarışması yapıldı.
Acısından tatlısına onlarca çeşidi olan turşu; dünyanın en kadim gıda saklama yöntemleri arasında yer alıyor. Hem lezzetli hem faydalı olan bu turşular taze sebzeleri kış döneminde de tüketmeyi sağlıyor. Eğer siz de lezzetli bir turşuya hayır diyemeyenlerdenseniz bir araya getirdiğimiz en iyi turşu seçeneklerine göz atmadan geçmeyin!
Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu TV8'de yayınlanan MasterChef'in sevilen jürisi Somer Sivrioğlu turşu yapımında kimsenin bilmediği püf noktayı açıkladı. Türk mutfağının en özel lezzeti turşuyu yaparken bu detayı atlamayan ev hanımları şeflere taş çıkartacak.
Turşu lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak sofralarımızda sıkça yer bulan fermente sebzelerdir. Kırmızı biber, salatalık, lahana, havuç gibi farklı sebzelerin sirke, tuz ve baharatlarla bir araya gelerek oluşturduğu bu lezzetli atıştırmalık pek çok kişi için vazgeçilmez bir tadı temsil eder. Turşu düşük kalorili ve düşük yağ içeriğiyle genellikle kilo kontrolü konusunda tercih edilen bir besindir. Peki, turşu kilo aldırır mı?
Uzun yaşamın sırrı çok eski zamanlardan itibaren araştırılan konular arasında bulunuyor. Daha uzun yaşamak için çeşitli yöntemler aranıyor. Bu konuda yapılan araştırmalar doğru beslenmenin yaşamı uzatabileceğini gösteriyor. Doktor Michael Mosley, insanların daha uzun yaşamasını sağlayabilecek gıdaları açıkladı.
Turşu, sebzelerin tuz, su ve sirke gibi sıvılar içinde fermantasyon yoluyla saklanması işlemidir. Genellikle kornişon turşusu, lahana turşusu, domates turşusu, salatalık turşusu ve pancar turşusu gibi çeşitli sebzeler turşu olarak hazırlanır. Turşulama işlemi, sebzelerin ömrünü uzatmak, besin değerlerini arttırmak ve lezzetlerini yoğunlaştırmak için kullanılır. Probiyotik bakteriler açısından zengin bir gıda olan turşu sindirim sistemine de iyi gelir.
Yüzdeki kırışıklıkları geçirmek için tek yolun botoks olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evde bulunan bazı malzemeler de yüzdeki kırışıklıkları geçirmek için etkili sonuçlar sağlayabiliyor. TikTok'ta trend haline gelen yaşlanma karşıtı cilt bakım tüyosu görenleri şaşırtsa da doktorlar bu yöntemin işe yarayabileceğini belirtiyor.
Severek tükettiğimiz yiyecekler çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Bu yiyecekler faydalı olsalar bile bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olabiliyorlar. Uzmanlar tansiyonu yükselten tiramine sahip olan sıklıkla tüketilen yiyecekleri sıralayarak belirli bir ilaç kullanan kişilerin dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.
Silaj kelimesi İngilizcedeki "silage" kelimesinin karşılığıdır. Mayalanan hayvan yemi anlamına gelen silaj, hayvancılıkta oldukça kullanışlı ve elzemdir. Hayvan yemlerinin havasız bir ortamda fermantasyon işleminden geçerek depolanmasına silolama işlemi denir. Bu işlemden elde edilen hayvan yemine silaj adı verilir. En kolay silolanan bitki mısırdır. Ayrıca en kaliteli silaj yemi mısırdan üretilir. Peki, silaj nedir, mısır silajı nasıl yapılır ve depolanır?
TikTok'ta ortaya çıkan yemek trendleri kısa süre içerisinde milyonlarca kişiye ulaşıyor. En son akım haline gelen kaşar ve turşu videoları dünyada birçok kişi tarafından denendi. Bu trendi deneyen sosyal medya kullanıcılar ortaya çıkan lezzet karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Lahana turşusu kış aylarında sofraların göz bebeği olarak görülüyor. Birçok yemeğin yanına yakışan lahana turşusu kütür kütür lezzetiyle en sevilen turşu tarifleri arasında bulunuyor. Evde yapılan lahana turşusunun turşucudan alınmış gibi olmadığını düşünüyorsanız bu lahana turşusu tarifini deneyebilirsiniz.
Turşular kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzeti olarak görülüyor. Ancak evde yapılan turşuların kolayca bozulması ve erimeye başlaması istenmeyen durumlar arasında bulunuyor. Turşucuların turşuları kütür kütür yapmak ve uzun süre dayanmasını sağlamak için özel bir tüyosu bulunuyor.
Dişlerimiz yediklerimiz ve içtiklerimizden kolayca etkilenebiliyor. Diş çürümesine, tartarına ve dişlerin kaybına neden olan yiyeceklerin sadece şekerli gıdalar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Günlük hayatta sağlıklı diyerek yediğimiz birçok yiyecek diş kaybına neden olabiliyor. İşte diş sağlığı için en tehlikeli yiyecekler...
Kışın artış gösteren hastalıklar yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Grip, soğuk algınlığı nedeniyle birçok kişi iş ve okula gitmekte zorluk çekiyor. Bu tarz hastalıklara yakalanmamak için bağışıklığı güçlü tutmak ve kalabalık ortamlarda korunmak oldukça önem taşıyor. Hemen hemen her evde bulunan bir içecek birçok hastalığın şifası oluyor.
Damar tıkanıklığı kalp krizi ve felç gibi çok riskli durumların riskini artıran önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Hastalık riskini artıran bir sürü faktör bulunmaktadır. Yenilen zararlı yiyecekler hastalıkların oluşmasında önemli rol oynar. Günlük hayatta yediğimiz birçok gıda damarların tıkanmasına neden olur. İşte yemeden önce tekrar düşünmeniz gereken o tehlikeli besinler...
Sodyum vücudumuz için önemli olan minerallerdendir. Suyun vücuttaki dağılımına yarayarak asit- baz dengesini korumasına yardımcı olur. Ancak yemeklerin içerisinde bulunan fazla sodyum çok ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Farkında olmadan yediğimiz birçok yiyeceğin içerisinde yüksek miktarda sodyum bulunmaktadır.
Turşu suyu, sevilen yiyeceğin en sevilen kısmıdır. Turşunun her zerresi hem lezzetli hem de faydalıdır. Turşu suyunun lezzetli olduğu kadar faydalı olduğunu çok az kişi biliyor. Turşu suyu sodyum, magnezyum ve potasyum doludur. Adeta mucize gibi olan turşu suyunun faydalarını öğrenince daha çok seveceksiniz.
Turşu her mevsim sofraların favori lezzetleri arasında bulunuyor. Hemen hemen her yemeğe yakışan turşunun birçok farklı çeşidi bulunuyor. Turşunun genellikle salatalık, lahana, havuç gibi çeşitleri tercih edilse de mantar turşusunu deneyenler bu lezzetten vazgeçemiyor. Mantar turşusu nasıl yapılır? Merak ediyorsanız bu mantar turşusu tarifini mutlaka denemelisiniz.
Turşu, kültürümüzün en önemli ve sevilen yiyeceklerinden biridir. Turşu önemli bir probiyotiktir ve özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilir. Fermente yiyecekler arasında faydasıyla ön plana çıkan turşunun aslında kontrollü tüketilmesi gerekiyor. Turşu, fermente özelliğiyle ön plana çıksa da içeriğindeki tuz sağlığa zarar verebilir. Turşu seviyorsanız ev yapımı olanları tercih etmeniz sağlığınız için daha faydalı olacaktır.
Samsun'da turşuculuk yapan Zakir Tozlu, 110 çeşit turşunun yanında, bir de dolar ve euro turşusu kurdu. Tozlu, ''Bu yıl da farklı türde turşularımızı hazırladık. Yumurta turşusu ve en çok ilgi çekenler arasında olan euro ve dolar turşularını yaptık. Tabii ki de euro ve dolar turşuları yenmeyecek durumdalar. İkisinin de fiyatı ateşli olunca biz de sirke ve tuzlu suyun içine koyalım belki ateşini düşürürüz diye o şekilde bir espri yapalım dedik'' açıklamasında bulundu.
Soğanın yemeklere, salatalara kattığı lezzet herkes tarafından biliniyor. Yoğun kokusuna rağmen sevilerek yenilen soğanın turşusu da bambaşka bir lezzet sunuyor. Soğan turşusu et yemeklerine, salatalara oldukça yakışıyor. Sadece bir günde hazır olan kırmızı soğan turşusu nasıl yapılır? merak ediyorsanız bu tarifi uygulamalısınız.
Turşu yaz, kış sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Turşu kurulan günlerde birçok kadın 'turşu nasıl kurulur?' 'turşuların çabuk bozulmaması için ne yapılmalı?' diye araştırmalarda bulunuyor. Hevesle beklenen turşuların bir anda bozulması oldukça can sıkıcı olabiliyor. İşte turşuların çabuk bozulmaması için yapmanız gerekenler...
Kanser en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alıyor. Oldukça ciddi sonuçlara neden olan kanserin etkilerini azaltmak için doğru beslenmek önem taşıyor. Bilerek veya bilmeden yediğimiz birçok yiyecek kansere davetiye çıkarıyor. Mide kanserinin oluşmasına yol açabilen etkenlerden olan tuzlu yiyecekleri düşündüğümüzden çok daha fazla tüketiyoruz.
Yediklerimiz ve içtiklerimiz sağlığımızı doğrudan etki altına alıyor. Daha sağlıklı olmak adına yediğimiz yiyecekler kalp krizi, felç, tansiyon gibi hastalıkların riskinin artmasına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre bu tehlikeli hastalıkların riskini artırabilecek sağlıklı diyerek yediğimiz sık tüketilen 4 gıda bulunuyor.
Uzmanlar beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerini sık sık belirtiyorlar. Severek yediğimiz yiyecekler sağlığımızı tehlikeye atabiliyor. Bazı yiyeceklerin faydası olmasına rağmen çeşitli hastalıklara yol açtığı görülebiliyor. Herkesin severek tükettiği turşu ve salamura yiyecekler de kanser riskini artıran gıdalar arasında bulunuyor.
Turşu herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Yazın alınan turşuluk malzemeler kurularak kışa hazır hale getiriliyor. Faydaları saymakla bitmeyen turşular oldukça emek verilerek yapılıyor. Ancak bazı durumlarda turşularda erkenden bozulmalar meydana gelebiliyor. Turşuların bozulmaması için püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Sağlık için beslenmenin ne kadar önemli olduğu her fırsatta belirtiliyor. Doğru beslenme hastalıklardan korunmamızı sağlarken sağlıksız beslenmek birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Severek tükettiğimiz yiyeceklerin zararları birçok insan tarafından bilinmiyor. Yediğimiz gıdalar yavaş yavaş hasta olmamıza neden oluyor. Asla yememeniz gereken gıdaları öğrenmek istiyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nde 500 ton turşu satıldı
Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'nde yöresel yemekler yarıştı
Bamya sebzesini sevenler ve sevmeyenler çok net bir şekilde ayrılıyor. Bamyayı sevenler bamyanın hem yemeğini hem de kızartmasını severek tüketiyor. Oldukça lezzetli olan bu sebzenin turşusunu daha önce denemediyseniz mutlaka denemeniz gerekiyor. Bamya turşusu nasıl yapılır? merak ediyorsanız çok az malzemeyle evde hazırlayabilirsiniz.
Sevilen lezzetlerden biri olan turşu denilince akla ilk salatalık turşusu gelir. Yemeklerle iyi giden bu tarifi evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için nohut, salatalık, dereotu gibi malzemelere ihtiyacınız olacak. Peki salatalık turşusu nasıl yapılır? Salatalık turşusu malzemeleri neler? İşte detaylar...
Reflü yaşam kalitesini oldukça etkileyen sağlık sorunları arasında bulunmaktadır. Sıklıkla görülen reflü şikayetleri zaman zaman artmaktadır. Reflü bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Reflü şikayetlerini azaltmak için ise çeşitli doğal yöntemler bulunmaktadır. İşte reflü yanmalarını azaltacak gıdalar…
Hemoroid halk arasında bilinen adıyla basur çekilmez acılara sebep olabiliyor. Toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan olan basur sorunu her yaşta görülebiliyor. Basur kanamalara ve rahatsızlık hissine sebep oluyor. Bu sebeple yaşam kalitesini artırmak adına basurun kesinlikle tedavi edilmesi gerekiyor.
Sofraları süsleyen, ana yemeğin yanında harika ikili olan biber turşusunun tarifi araştırılmaya başlandı. Haberimizdeki tariften yararlanarak evinizde hazırlayabilirsiniz. Tarifteki ölçüler 3 litrelik kavanoza göre verildi. Peki biber turşusu nasıl yapılır? Biber turşusu malzemeleri neler? İşte merak edilenler...
Vücudumuzda çalışan sistemlerin doğru ve düzgün işleyebilmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı var. Bu minerallerden biri olan ve çözünmüş hâlde bulunan elektrolitler, sıvı dengesinden kas ve organların düzgün çalışmasına kadar birçok önemli görevi yerine getirir. Elektrolit dengesini korumak için doğru ve düzgün bir beslenme programı gerekir. Zahmetsiz bir şekilde gün içerisinde kaybettiğiniz elektrolitleri almak için listelediğimiz ürünlere göz atabilirsiniz.
8-11 Eylül'de düzenlenecek festival öncesinde belediye başkanı, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi
Koronavirüs vakalarının artışı endişe yaratıyor. Koronavirüs vakaları tırmanınca turşu satışları da hız kazandı. Son dönemde koronavirüs vakalarında yaşanan artış, bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan turşu ve turşu suyuna yoğun talebe sebep oldu.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’nin eşi Hanife Kirişci Çubuklu kadınlarla turşu kurdu
Her açıklamasıyla yankı uyandıran Prof. Dr. Canan Karatay, obezite karşıtlığının yanı sıra doğal beslenme önerileri ile de ön plana çıkan isimlerin başında yer alıyor. Son zamanlarda sık sık basında yer alan Canan Karatay, her geçen gün artan yaz hastalıklarıyla ilgili önemli bir tavsiye verdi. 3 besini işaret eden Karatay, hastalıklara karşı etkili olduklarını dile getirdi.
Reflü hastaları gündelik yaşamda birçok sıkıntı yaşamaktadırlar. Reflü hastaları için bazı yiyecekleri yemek oldukça sorunlara neden olabilmektedir. Hastalığın gösterdiği problemleri azaltmak adına beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Uzmanlar reflü hastalığının tedavisi için yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesini öneriyorlar.
Turşu en sevilen gıdalardan. Her sene kurulan turşular bazen istenilen tada sahip olmayabiliyor. Turşuların çabuk bozulmamasını, kütür kütür olmasını istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Turşu kurmanın püf noktalarına dikkat ederek kuracağınız turşular çok daha lezzetli olacak. Herkes ev yapımı turşunuzun nasıl bu kadar lezzetli olduğunu merak edecek.
Havaların ısındığı, karların eridiği ve doğanın canlanmaya başladığı Ağrı'da vatandaşlar, dağlarda kilometrelerce yol yürüyerek turşu yapımında ve yemeklerde kullanılan heliz otunu topluyor
Yemeklerin olmazsa olmazı, en güzel geleneksel yiyeceklerimizden biri olan salatalık turşusu nasıl yapılır diyorsanız mutlaka yazımızı okumalısınız. Mynet Yemek okuyucuları için kütür kütür, erimeden saklayabilecekleri turşu yapımının püf noktalarını veriyoruz. İşte karşınızda püf noktalarıyla birlikte salatalık turşusu tarifi...
Turşu, genelde kışın tercih edilse de sevenleri için yaz kış fark etmiyor... Uzun süre durabilen turşuların üzerinde bir süre sonra küflenmeler olabiliyor. Turşu suyunun üzerinde biriken beyazlıklar sadece turşuda kötü bir görünüme değil tadının da kötüleşmesine neden oluyor. Hatta turşudaki küflenme zehirli bile olabilir.
Sağlıklı yaşam, düzenli beslenme kurallarına uygun yaşayan ya da yaşamak isteyen herkesin gözden kaçırdığı bazı noktalar bulunmaktadır. Sağlıklı olmasına rağmen yanlış ya da fazla tüketildiğinde bazı besinler ters etki ediyor. Aynı zamanda vücudun en büyük düşmanı olan tuz tüketimi de göz ardı edilmektedir. Tuz, günlük alınması gereken miktarın üzerine çıkıldığında ise damar tıkanıklığı gibi çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. İşte dikkatli tüketilmesi gereken besinler…
Lahana, karnabahar, kornişon, pancar ve daha niceleri… Lezzetli olmasının yanı sıra önemli bir sağlık kaynağı olan turşu, tüm mevsim, sofralarımızda sıkça yer alıyor. Turşunun en dikkat çeken faydası ise bağırsak sağlığına destek olması. İçeriğinde yer alan ve yararlı bakteriler olan probiyotikler ile prebiyotik lifler bağırsak florasının zenginleşmesini sağlıyor ki bu da güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına geliyor.
Son dönemin popüler turşu çeşitlerinden biri olan zencefil turşusu, yavaş yavaş her mutfağa girmeye başladı. Peki zencefil turşusu yapmak için gereken malzemeler nelerdir? Aynı zamanda sağlık deposu olan zencefil turşusu nasıl yapılır? Sizler için tüm incelikleri ve ayrıntılarıyla yazımızda. Oldukça pratik yapılan zencefil turşusunu hazırlayıp yemeklerin yanında tüketebilirsiniz.
"Büyük küçük fark etmeksizin hemen herkesin severek tükettiği, neredeyse bütün bir yıl heyecanla beklediği meyve hangisidir?" siye sorsak eminiz ki çoğu kişi bu soruya, "erik" yanıtını verir. Tuzlu tuzlu ve kütür kütür tüketmeyi herkesin sevdiği bu meyveyi kışın da yiyebilmenin bir yolu daha var! Erik turşusu...
Turşu kurması ayrı yemesi ayrı Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kuru fasulye, pilav, ayran üçlüsünün favori eşlikçisi turşu hem yaz hem de kışın tüketilebilir. Uzun ömürlü olması ve lezzeti en çok tercih edilme nedenidir. Aynı zamanda probiyotik zengini olan turşunun şimdiye kadar duymadığınız faydaları...
Havaların soğumasıyla birlikte bir çok kişi kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği turşulara yöneldi. Acı biber turşusuna talep, yaz aylarına kıyasla 10 kat arttı.
Havaların soğumasıyla birlikte bir çok kişi kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği turşulara yöneldi. Acı biber turşusuna talep, yaz aylarına kıyasla 10 kat arttı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin 2020 yılını 277 milyon dolarlık turşu ihracatıyla kapattığını, 2021 yılının Ocak-Kasım döneminde turşu ihracatının yüzde 12’lik artışla 268 milyon dolardan 300 milyon dolara çıktığını dile getirdi. Uçak, ''Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’ne 32 milyon dolarlık, İngiltere’ye 25 milyon dolarlık, Romanya’ya ise 11 milyon dolarlık turşu gönderdi. Turşu ihraç ettiğimiz ülke sayısı da 129 oldu'' dedi.
Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu: - "Yoğurt altı suyuyla turşunun probiyotik kaynağı da arttı. Klasik turşuya göre bu turşu tüketildiğinde hem sağlık açısından faydalı olacak hem de endüstride daha ekonomik bir ürün elde edilecek" - Gıda Mühendisliği Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Öztürk: - "Sadece Amerika'da yıllık 1,5 milyon tonluk süzme yoğurt atık suyu ortaya çıkıyor. Bunun için uygun bir kullanım alanı bulunamadı"
TÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ: - "Doğal yollardan üretilmemiş ve fermente olmayan turşular kendini zehirlemek dışında bir işe yaramaz" - "Aşırı tuz alımının kan basıncını tetiklemesi inme ve kalp krizine neden olabilir"
Kırmızı pancar turşusu rengi ve lezzetiyle sofraya renk katıyor ve sevilerek tüketiliyor. 2 kilogram kırmızı pancar, 6-7 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı toz şeker kırmızı pancar turşusunu hazırlamak için gerekli olan malzemeler arasında yer alıyor. İşte kırmızı pancar turşusu tarifi!
Yararları saymakla bitmeyen pancar, en sevilen sebzelerin başında geliyor. Salatası, çorbası, sosu derken mutfakların olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Fakat pancarın öyle bir hali var ki, diğer pancarlı tariflerin pabucunu dama atıyor: Turşu! Pancar turşusu hem bir şifa deposu hem de herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. İşte şipşak hazırlayabileceğiniz pancar turşusu tarifi...
Turşu her ne kadar yaz sebzelerini saklamak için kullanılan bir yöntem olsa da her mevsimde ve neredeyse her yemeğin yanında tüketilebilen bir besin. Üstelik içeriğinde bulunan probiyotiklerle de sağlığımıza iyi geliyor. Peki kütür kütür, tam kıvamında ve lezzetli bir turşu nasıl hazırlanır? İşte turşu kurmakla ilgili bilmeniz gereken her şey.
Pezik turşusu Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olarak biliniyor. Halk arasında dal turşusu olarak bilinen pezik turşusunun oldukça faydalı olduğu bilinmekte. Peki Pezik turşusu nasıl yapılır? İşte Pezik turşusu tarifi ve malzemeleri....
Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan ve halk arasında dal turşusu olarak bilinen pezik turşusunun oldukça faydalı olduğu biliniyor. Sivas'ta üretilip Bursa'da satılan pezik turşusunun koronaya iyi gelip gelmediği de araştırılıyor. Peki Pezik turşusunun faydaları nelerdir? Pezik turşusu koronaya iyi geliyor mu? İşte merak edilenler...
Faydaları saymakla bitmeyen turşular, özellikle kış aylarında sofralarımıza hem renk, hem de lezzet katıyor. Bursalı girişimci Muhsin Bölük de, Sivas’ın coğrafî işaretli ürünü olan pezik turşusunu Sivas’ta üretip Bursa’ya getirerek, vatandaşların sofralarına sunuyor. Bölük, "Yerli covid aşısı bulundu. Fakirin serumu" diyerek, pezik turşusunun faydalarına dikkat çekiyor.
Kış aylarının gelmesi ile beraber gribal enfeksiyona karşı koruyucu olduğu bilinen turşunun tüketimi iki katına kadar çıktı. Covid-19 ve soğuk algınlığına karşı turşu tüketimi arttırılabileceğini söyleyen uzmanlar; hipertansiyon, böbrek, mide ve kronik kalp hastalarının turşu tüketiminde dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden Bursa'nın Orhangazi ilçesi kırsal Gedelek Mahallesi'nde üreticiler, kış mevsimi öncesi artan talebe yetişebilmek için yoğun mesai yapıyor. Mahallede 3 kuşaktır doğal yöntemlerle üretilen, iç pazarda yoğun talep gören ve 100 ülkeye ihraç edilen turşuların 70 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen mahalle muhtarı, turşu sezonunda köyün nüfusunun 1500'den 5 bine çıktığını dile getirdi.
Turşu üretiminde söz sahibi bölgelerden Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki kırsal Gedelek Mahallesi'nde üreticiler, kış öncesi taleplere yetişebilmek için harıl harıl çalışıyor - Muhtar Mehmet Dönmez: - "Sezonda 50 bin ton civarında turşu yapıyoruz. Bunun yüzde 50'si iç pazara, yüzde 30'u sanayi denilen fast food firmalarına ve restoranlara, yüzde 20'si de ihracata gidiyor"
Turşular, her mevsim bolca tüketilse de kış mevsimi için yapılan hazırlıkların vazgeçilmez parçası. Tabii ki, kıvamını tutturmak, erimesini engellemek ve kütür kütür turşu hazırlamak da meziyet ister. Lezzetli ve tam kıvamında turşunun nasıl yapılacağını sizler için araştırdık. İşte sofraların vazgeçilmezi enfes turşuların yapımı ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen, lezzeti ile yiyenlerin bir daha vazgeçemediği Kale Biberine sonbaharda turşu yapımında kullanmak isteyen hanımlar yoğun rağbet gösterdi. 4 ila 6 lira arasında satışı yapılan biber, sonbaharda turşu yapımı için Denizli başta olmak üzere Ege Bölgesi olmak üzere birçok bölgede rağbet görüyor.
Sivas’ın yöresel tatları arasında yer alan, yapıldıktan sonra aylarca ilk günkü tazeliğiyle tüketilebilen pezik turşusu lezzetiyle damak çatlatıyor.
Bursa'da turşusuyla ünlenen Gedelek Mahallesi, 4 aylık turşu sezonunda ortaya çıkan iş gücü açığı nedeniyle göç alıyor. Ailelerinin geçimlerini turşu ile karşıladıklarını söyleyen üretici Yakup Yalçın, ''Buranın nüfusu bin 700 civarlarında. Turşu sezonu başladığı zaman nüfusumuz 3 bin kişiye kadar çıkıyor. Turşunun ismini duyan köyümüze geliyor. Burası dünyaca ünlü bir yer'' şeklinde konuşuyor.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) akademisyen ve öğrencileri, yüz yüze eğitimin başlaması öncesi Çubuk Belediyesinin organize ettiği "İlk Ders Turşu" etkinliğinde 1,5 ton turşu kurdu.
Çubuk'ta üniversite öğrencileri 1,5 tonluk kavanoza turşu kurdu
Kışın en çok tüketilen yiyeceği turşudur desek yanlış söylemiş olmayız. Tüm yemeklerin yanına yakışan, tadı damaklarda kalan, tüm kavanozları tüketeceğiniz harika bir yağlı biber turşusu tarifini sizinle paylaşıyoruz.