Jeolojik açıdan Türkiye, birçok dikkat çekici oluşuma ev sahipliği yapmaktadır ve bunlar arasında Tuz Gölü öne çıkar. Tuz Gölü, hem ülkenin tuz ihtiyacının büyük bir kısmını karşılaması hem de etkileyici büyüklüğü ile dikkat çeker. Yüzey alanı itibarıyla Türkiye’nin en geniş göllerinden biri olan Tuz Gölü, birçok ilin sınırlarına dokunan devasa bir yapıdır. Tuz Gölü'ne nasıl gidilir?
Tuz Gölü, suyun içerisinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle pembe renge bürünmeye başladı. Yerli ve yabancı turistler bölgeye akın etmeye başladı.
Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonundan başarıyla dönen astronot Alper Gezeravcı'nın Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen "Schrenkiella parvula" bitkisine ilişkin uzayda yaptığı deneyin sonuçlarını paylaştı.
Türkiye için yeni tehlike kapıda: Komşu İran'da bulunan ve dünyanın en büyük 2. tuz gölü olma unvanını taşıyan Urmiye Gölü neredeyse tamamıyla kurudu. Uzmanlar tarafından bu gelişmeden Türkiye'nin de nasibini alacağı değerlendiriliyor. Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, verimli toprakların yok olacağını dile getirirken "Türkiye'yi de etkileyip tahribata neden olacak" dedi.
Tuz Gölü’nün kıyısında bulunan ve eski dönemde “Totuş” olarak adlandırılan yerleşim yerinde bulunan köy mezarlarındaki şahideler, Ahlat'taki Selçuklu mezar taşlarını andırıyor. Üzerlerinde herhangi bir yazı veya kitabeye rastlanmayan mezar taşları dikkat çekerken, Şehircilik Uzmanı Abdülkerim Erdoğan ise "Mezar taşları Ahlat’taki mezar taşları ile benzerlik gösterir. Üzerlerinde herhangi bir yazı ya da kitabe yoktur" diyerek taşların en büyük özelliğini anlattı.
Van'ın Saray ilçesinde geçen yıl kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan Tuz Gölü, bölgede son zamanlarda etkili olan yağışlar sayesinde yeniden eski görünümüne kavuştu.
Aksaray'da bulunan leylek tedavisinin ardından doğaya bırakıldı
Dünyada kuraklıktan etkilenen 200 bölgede maraton koşma hedefiyle yola çıkan ve 78. koşusunu İstanbul'da gerçekleştiren Mina Guli: - "İkinci bir gezegenimiz yok ve su krizi giderek ciddileşiyor. İklim değişikliği dünya çapında muazzam su sıkıntıları yaşadığımız anlamına geliyor. Uzun zaman bunu göz ardı ettik ama artık görmezden gelemeyiz"
Dünyada kuraklıktan en çok etkilenen 200 yerde maraton koşma hedefiyle yola çıkan Mina Guli: - "Küresel anlamda çok büyük bir su krizinin ortasındayız. En büyük problemse bunun görünmez oluşu. Pek çok insan bunu görmüyor ya da hiç fark etmemiş" - "Şimdi Tuz Gölü'nde koşuyorum. İnanılmaz güzel bir göl. Yıllar önce bu gölde çok su vardı. İklim değişikliği sonrası şimdi su üzerinde değil, tuz üzerinde duruyoruz. Çok güzel bir ülkeniz, çok güzel bir dünyamız var. Bunlar sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu"
Türkiye'nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü, sıcaklıklarla birlikte artan algler ve bakteriler nedeniyle pespembe renge döndü. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Tuz Gölü, aynı zamanda 'flamingo cenneti' olarak biliniyor.
Tuz Gölü'ndeki flamingolar için 4 kilometreden su aktarımı başladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Abdullah Uçan: - "Bu yıl flamingo yavrularının sayısında geçtiğimiz döneme göre yaklaşık 5 katı artış gözlemledik. Temmuz ayında yaptığımız tespit uçuşuyla 10-15 bin civarında flamingo yavrusu ürediğini ve şu an hayatta olduklarını belirledik"
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Abdullah Uçan: - "Bakanlığımızca suyun artırılması ve su kaynaklarının göle ulaşmasıyla ilgili her türlü önlemler alınmaktadır. Bölgede ekiplerimiz gerekli denetimleri aralıksız şekilde gerçekleştirmektedir"
Van'da yazın kuruyan Tuz Gölü karın erimesiyle su tutmaya başladı
Tuz Gölü'ndeki Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner: - "Ürettiğimiz tuzları, Rusya başta olmak üzere, Kuzey Amerika ülkeleri, Kanada ve Amerika'nın doğu kıyısı gibi yoğun ciddi kar yağışı alan yerlere gönderiyoruz. Moskova Belediyesi de bizim tuzumuzu kullanıyor" - "Tuzumuz ne kadar saf ise yollarda karla kışla mücadelede o kadar etkin bir sonuç alınır. Şereflikoçhisar'da bulunan Tuz Gölü dünyanın çok nadir göllerinden birisidir. Kaynaktan çıktığı gibi yüzde 97,5 sodyum klorür saflığına sahiptir"
CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan doğal gaz sorunu ile ilgili dikkat çeken bir iddia geldi. Öztrak açıklamasında ‘Öğreniyoruz ki Tuz Gölü'ndeki depolarda 3-5 günlük gaz kalmış’ diyerek sert eleştirilerde bulundu. İşte son dakika haberinin detayları…
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, küresel ısınıma ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yüzde 30 küçüldü. Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, önlem alınmadığı takdirde 30 yıla kadar gölün kaybedileceğini belirterek, ''Tuz Gölü'nde 1930’dan bu yana, yüzde 30’a yakın bir küçülme var. Bu durumu durdurmamız zor. Eğer önlem alınmazsa 30 yıla kadar aşama aşama kaybedebiliriz” dedi.
Akgöl Köyü Muhtarı Cuma Göktan: - "Gölümüz tamamen kurudu. Araçlar, koyun ve büyükbaş hayvan sürüleri gölün içinden rahatça geçiyor" - Köy sakini Mustafa Özkan: - "Tuz Gölü'nü beslerdi. Gölümüzden tarım sulaması yapardık, şu anda tamamen kurudu. Çobanlarımız gölün üzerinden koyunlarını geçiriyor"
Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Tuz Gölü’nde hasat devam ediyor. Sezonda elde edilen yaklaşık 1,5 milyon ton tuzun büyük bölümü yurt içinde değerlendirilirken, bir bölümü de 60'tan fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Tamamlandığında 'dünyanın tuz yapılarındaki en büyüğü' olacak olan dev projenin eylül ayı itibariyle yüzde 50'si tamamlandı. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında, Türkiye’nin hedeflenen toplam doğal gaz depolama kapasitesinin yaklaşık yarısının Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisleri’nde depolanması öngörülüyor. Öte yandan depolama alanı için oluşturulan mağaralar, 60 tane Galata Kulesi büyüklüğünde ve bir Eyfel Kulesi yüksekliğinde.
Konya'da bir firmanın Tuz Gölü'nde hasadını gerçekleştirdiği tuz, 70 ülkeye gönderiliyor. Tuz Gölü'ndeki Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, 16 kilometrekare kontrollü havuzlara alınan suyu buharlaştırarak yıllık yaklaşık 1 ila 1,5 milyon ton tuz hasat ettiklerini ve ilk ihracatı Romanya'ya yaptıklarını belirtti.
Ankara, Konya ve Aksaray illeri arasında bulunan Tuz Gölü, 1665 kilometrekarelik alanıyla oldukça geniş bir biyoçeşitlilik sunuyor. Yapılan araştırma yıllar içinde su seviyesinde azalma olduğunu tespit etti. EÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Uzmanı Prof. Dr. Ecmel Erlat ile EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü'nden Dr. Fulya Aydın Kandemir'in, gölün son 37 yıla ait uydu görüntülerini kullanarak tamamladığı çalışma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Son 37 yıla ait uydu görüntülerini kullanarak çalışma gerçekleştiren uzmanlar, yaz dönemi su seviyesi 2000 yılından itibaren hızla azalan Tuz Gölü'nde 2021 yazında suların tamamen çekildiğini saptadı - Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat: - "2021 yılında Tuz Gölü çevresinde yer altı sularının seviyesi önceki yıllara göre hiç görülmemiş ölçüde düşmüştür" - "Tuz Gölü'nün kurumasında, bölgenin giderek ısınması ve kuraklaşması yanında su ihtiyacı yüksek olan tarım bitkilerini yetiştirmek amacıyla açılan kuyulardan aşırı su çekilmesi sonucu havzadaki yeraltı suyu seviyesinin düşmesi etkilidir"
Doğal güzelliğiyle bilinen Tuz Gölü son günlerde flamingo ölümleri ile gündeme gelmişti. Sosyal medyada da çokça paylaşılan Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleri ile ilgili incelemeler başlatılmış ve ilk inceleme sonucu Bakan Pakdemirli zehirlenme olmadığını, flamingoların ölümünün sebebinin susuzluk olduğunu söylemişti. Peki Tuz Gölü nerede? Tuz Gölü hangi şehirde ve özellikleri neler? İşte ayrıntılar...
Tarkan, Tuz Gölü'nde yaşanan toplu flamingo ölümleri için, "Flamingoların ölümü kader değil, bir katliam" paylaşımı yaptı.
Tuz Gölü'nde yaşanan flamingo ölümleri sosyal medyada da çokça paylaşılmıştı. Binlerce yavru flamingonun hayatını kaybettiği Tuz Gölü'nde flamingoların ölümü ile ilgili ilk incelemeler yapıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ölümlerin kaynaklanma sebebini açıkladı. Peki Tuz Gölü'ndeki flamingolar neden öldü? İşte rapordaki ilk sonuçlar...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ilgili açıklamada bulundu. Pakdemirli, "Tuz Gölü'nde yaklaşık bin kadar flamingo öldü. Hazırlanan ilk rapora göre herhangi bir zehirlenme yok" açıklamasında bulundu" dedi.
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da göç yoluyla gelen flamingoların, kuluçkalarından çıkan yüzlerce yavrusu öldü. Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Tunç, "Gölü besleyen su kanallarının önü köylüler tarafından bentler çekilerek kesildiği için yavru flamingolar, su ve beslenme alanları daraldığı için öldü. Bu bir katliamdır'' ifadelerini kullandı. Öte yandan konuyla ilgili Konya Valiliği'nden açıklama geldi.
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da göç yoluyla gelen flamingoların, kuluçkalarından çıkan yüzlerce yavrusu öldü. Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Tunç, "Bu yıl 5 bin flamingo kuluçkadan çıktı. Ancak gölü besleyen su kanallarının önü köylüler tarafından bentler çekilerek kesildiği için yavru flamingolar su ve beslenme alanları daraldığı için öldü. Bu bir katliamdır'' dedi.
Van Gölü havzasında yağışların azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Özalp ilçesindeki Akgöl'ün ardından Saray ilçesindeki Tuz Gölü'nde de kuraklık gözlendi. Uzmanlar önlem alınmadığı takdirde havzadaki birçok küçük gölün kuruyacağını ve Van Gölü’nün daha da çekileceğini söyledi.
Türkiye'nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, kuraklık nedeniyle giderek küçülüyor. Tuz Gölü'nde bir kilometrelik çekilme olduğunu söyleyen Konya Teknik Üniversitesi Kimya Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hatice Ünal Ercan, "Kuraklıktan dolayı tuz tabakasının oldukça azaldığını biraz iç kısımlarda ise organik malzemelere bağlı olarak pembeleşmelerin daha çok arttığını görüyoruz" dedi.
Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü'nde sonbahara kadar kalacak flamingolar, yavrularını uçmaya alıştırdıktan sonra daha sıcak bölgelere göç edecek - ASÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz: - "Yapılan çalışmalarda flamingoların sayılarının arttığı gözlemlendi. Sayı artışındaki bu olumlu yansıma muhtemelen Tuz Gölü'ne de yansıyacak"
Düğün çiçeği familyasından bitkiye "acı düğün çiçeği" adı verildi - Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul: - "Bitkiyi söktükten sonra kök yapısı dikkatimizi çekti. Normalde düğün çiçeği tek tip köke sahip. Bulduğumuz türün ise hem saçaklı hem de daha şişkin bir kök yapısı var. Bitkimizle ilgili makale bu yıl ocakta 'Nordic Journal of Botany' dergisinde yayımlandı"
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ikinci gölü olan Tuz gölü, pembe görüntüsüyle, flamingolarıyla ziyaretçilerinin nefesini kesiyor.
Konya'nın Kulu ilçesinde doğa ve ağaç sevgisiyle bilinen 75 yaşındaki emekli Ramazan Uludağ, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki kıraç tepeyi 20 sene önce arkadaşlarıyla ağaçlandırmaya başladı - Uzun uğraşlar sonucu 2 bin metrekare alanda 2 bin 500 ağacı yetiştiren Uludağ ve arkadaşları, bozkırın ortasında küçük bir orman oluşturdu
Tuz Gölü, ülkemizin en önemli gölleri arasında yer alıyor. Göl sularının çekilmesinden sonra ortaya çıkan tuz tabakası buraya adını veriyor. Tuz Gölü, özellikleri ve yapısı sebebiyle yılın belirli dönemlerinde yerli yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Peki, Tuz Gölü nerede? İşte cevabı…
Koyuncu Tuz İşletmeleri İhracat Bölge Müdürü Ahmet Solak: - "Buradan çıkardığımız tuzu en çok, Rusya ve Amerika başta olmak üzere, Afrika ve Avrupa ülkelerine satıyoruz" - Üretim Müdürü Yusuf Sinan Doğan: - "Şu an hasadın ortasındayız. Kasım ayı başı ya da sonu gibi de üretimi tamamlarız. Geçen yıl 860 bin ton tuz üretmiştik, bu yıl 1 milyon 200 bin ton tuz üretmeyi planlıyoruz"
Edirne'de sıcak hava nedeniyle suyu buharlaşan gölün tuz tabakası ortaya çıktı
Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde Tuz Gölü'nü ziyaret eden bazı kişilerin, koronavirüse karşı önlem almak için kullandıkları maskeleri bölgeye atmaları tepki çekti.
Koronavirüs öncesinde ziyaretçileri eksik olmayan Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesindeki Tuz Gölü'nde, koronavirüs sürecinde ziyaretçi sayısının azaldığı görüldü.
Her yıl Tuz Gölü'ne gelen flamingoların (allı turna) ölü olarak bulunması dikkat çekti. Flamingo cenneti olarak bilinen doğa harikasında karşılaşılan manzara araştırmacıları endişelendirdi. Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Tuz Gölü, on binlerce flamingo tarafından ziyaret edilerek kuluçka bölgesi olarak kullanılıyor.
Dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisi olan Tuz Gölü'ne göç eden flamingolar, kentte hareketli günler yaşanmasını sağladı.
Bu sabah Tuz Gölü'nü görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, suyun içerisinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle pembe renge büründü.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 21 bin flamingoya ev sahipliği yapan Tuz Gölü, bu yıl da baharın gelmesiyle hareketli günler geçiriyor. Gökyüzünde yüzlerce flamingonun uçuşunu takip eden bölge sakinleri, göle gitmek için kanat çırpan kuşları hayranlıkla izliyor.
Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, ilkbaharın gelmesiyle bambaşka bir güzelliğe büründü. Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içeriside yer alan Tuz Gölü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. Turistleri güzelliği ile büyüleyen Tuz Gölü, aynı zamanda Türkiye'nin yüzde 70'inin tuz ihtiyacını karşılıyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (2) - "Özellikle Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda birileri hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalışıyor. Adaletli paylaşım imkanı varken tehdit diline ve şantaj politikalarına başvuruluyor. Oysa hiç bir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Ülkemiz ne kendi hukukunu ne de Kıbrıs Türkü'nün çıkarlarının çiğnenmesine izin verir" - "Son teknolojiye sahip 2 sondaj gemimiz Fatih ve Yavuz ile 2 sismik araştırma gemimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan bu gemilerimizi çekmeyiz" - "Doğu Akdeniz'deki tüm taraflara samimi bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin enerjiyi bir çatışma aracı yerine iş birliği zeminine dönüştürelim. Diplomasinin imkanlarını kullanmak varken, bölgeye yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyin" - "Bize bir adım atana, biz koşarak gittik. Bugün de yarın da aynı hüsnüniyetle hareket etmeye devam edeceğiz. Ne haklarımızdan vazgeçeceğiz ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hakkını yedireceğiz ne de hakkımız olmayana el uzatacağız" - "Toplamda 5,4 milyar metreküplük kapasiteye sahip Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nin son bölümünün temelini bu sene attık. Bu kısmın 2023'te devreye girmesiyle tuz yapılarında dünyanın en büyük depolama tesisine sahip olacağız"
SOCAR AQS Genel Müdürü Ramin İsayev: -"Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında gaz depolama alanlarının oluşturulması için 40 kuyu açacağız. Milyonlarca dolarlık yatırım hedefimiz var" -"Türkiye ile beraberiz ve ülkelerimizin enerji alanındaki etkinliğini bölgemizde artırmayı hedefliyoruz"
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyeleri, Sultanhanı ilçesindeki Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'ni inceledi
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyeleri, Sultanhanı ilçesindeki Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'ni inceledi
Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor.
Tuz Gölü'nde düzenlenen organizasyonun ikinci ve son gün yarışları başladı
Uzunetap Projeler Direktörü Özgür Çelikkaya: "Tuz Gölü, koşucuların bulamayacağı zemin özelliği taşıyor. Uçsuz bucaksız beyaz doğasıyla, tuz denizinin üzerinde koşuyorlar"
İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırlarında yer alan Tuz Gölü, yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
Türkiye'nin 2. büyük gölü olan Tuz Gölü, suyun içerisinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle pembe renge büründü.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki flamingo tür izleme projesi kapsamında, 2017 yılında 11 bin 79, geçen yıl 12 bin 746, bu yıl ise 20 bin 381 flamingo yavrusunun yumurtadan çıktığı tespit edildi.
Flamingoların dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisini barındıran Tuz Gölü'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan tür izleme çalışmalarıyla 2017'de 11 bin 79, 2018’de 12 bin 746 flamingo yavrusu tespit edilirken bu yıl bu sayı yaklaşık iki kat artışla 20 bin 381’e yükseldi - Uçmayı öğrenene kadar Tuz Gölü’nde misafir olan flamingo yavruları, sağlıklı bir şekilde gelişim dönemlerini tamamlayarak sonbaharda yuvalarını terk ediyor
Flamingoların dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisini barındıran Tuz Gölü'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan tür izleme çalışmalarıyla 2017'de 11 bin 79, 2018’de 12 bin 746 flamingo yavrusu tespit edilirken bu yıl bu sayı yaklaşık iki kat artışla 20 bin 381’e yükseldi - Uçmayı öğrenene kadar Tuz Gölü’nde misafir olan flamingo yavruları, sağlıklı bir şekilde gelişim dönemlerini tamamlayarak sonbaharda yuvalarını terk ediyor
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, suyun içinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle pembe renge büründü. Dunaliella salma isimli alg ile halo bakteriler nedeniyle pembeye bürünen göl yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
Ankara, Konya ve Aksaray sınırının kesiştiği bölgede kalan Tuz Gölü'ne, Kurban Bayramı tatilinden dönüşe geçenler akın etti. Ziyaretçiler, manzaranın fotoğrafını çekip, çıplak ayakla suda yürüdü.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi'ne ilişkin, "Projeyle buradaki 1,2 milyar metreküp kapasiteyi inşallah 5,4 milyar metreküpe ulaştırmış olacağız. Böylelikle günlük geri üretim kapasitemiz 80 milyon metreküpe çıkmış olacak." dedi.
Türkiye'nin önemli göllerinden ve ülkenin tuz ihtiyacını büyük oranda karşılayan Tuz Gölü, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
Ankara'nın Tuz Gölü, turistik geziler ve ticaret dışında artık evlenen çiftlere de ortam sunuyor. Tuz Gölü'nde evlenen genç çift, gerçekleştirilen nikahla Türkiye'de bir ilk yaşanmasını sağladı.
Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü'nde, kuluçkadan çıkan on binlerce yavru adeta görsel şölen oluşturdu - Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Koruma Programı Koordinatörü Dr. Özge Balkız: - "Flamingolar yağışların çok olması ve gölün su seviyesinin yükselmesi halinde koloni kuruyorlar ve kuluçkaya yatıyorlar. Bu yıl yağışlar açısından iyi geçti ve binlerce flamingo gözlerini dünyaya Tuz Gölü’nde açtı"
Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü'nde, kuluçkadan çıkan on binlerce yavru adeta görsel şölen oluşturdu - Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Koruma Programı Koordinatörü Dr. Özge Balkız: - "Flamingolar yağışların çok olması ve gölün su seviyesinin yükselmesi halinde koloni kuruyorlar ve kuluçkaya yatıyorlar. Bu yıl yağışlar açısından iyi geçti ve binlerce flamingo gözlerini dünyaya Tuz Gölü’nde açtı"
Kuş varlığı yönünden Türkiye'nin en zengin gölleri arasında yer alan Tuz Gölü, her yıl binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor - Gölde geçen yıl dünyaya gelen 12 bin 746 flamingo, gelişim dönemlerini sağlıklı olarak tamamlayıp yetişkin bireyler arasına karıştı - Bölgede yürütülen Tuz Gölü Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi kapsamında göl çevresinde 71 endemik bitki türü tespit edildi
Kuş varlığı yönünden Türkiye'nin en zengin gölleri arasında yer alan Tuz Gölü, her yıl binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor - Gölde geçen yıl dünyaya gelen 12 bin 746 flamingo, gelişim dönemlerini sağlıklı olarak tamamlayıp yetişkin bireyler arasına karıştı - Bölgede yürütülen Tuz Gölü Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi kapsamında göl çevresinde 71 endemik bitki türü tespit edildi
Türkiye’nin 2’inci büyük gölü olan ve eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen Tuz Gölü'ne gelen yerli yabancı turistler, çıplak ayakla gölde yürüyüş yapıyor.
Türkiye'nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, giderek küçülüyor. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akköz, önlem alınmadığı takdirde gölün yok olabileceğini ifade ederek, 'Yağışlar bol olduğu zaman göl şişiyor ve etrafı genişliyor. Biraz büyüyor ama gerçek olan göl sürekli kuruyor. Bunun sebebi besleyici kanalların kuruması. Göl kuruduğunda hiçbir kuş türü gelmez' dedi.
Türkiye'de ilk kez hem suda hem de tuzda gerçekleştirilecek kitesurf yarışı Red Bull Salt Rush, 25 Mayıs'ta Tuz Gölü'nde düzenlenecek
Türkiye'de ilk kez hem suda hem de tuzda gerçekleştirilecek kitesurf yarışı Red Bull Salt Rush, 25 Mayıs'ta Tuz Gölü'nde düzenlenecek
Türkiye'nin önemli göllerinden biri olan ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü, doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Türkiye'nin en zor kitesurf yarışı, Red Bull Salt Rush, Tuz Gölü'nü renklendirmeye hazırlanıyor. Türkiye'de ilk kez hem suda hem de tuzda gerçekleştirilecek kitesurf etkinliği, kitesurf sporcularını Ege ve Akdeniz kıyılarından daha önce kitesurf yapılmamış İç Anadolu'daki Tuz Gölü'ne taşıyacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: - "Bugün imzalayacağımız anlaşmayla (Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama) tesisimizin hem depolama hem de sisteme gaz verme kapasitesini önemli ölçüde artıracağız" - "Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5,4 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon metreküpe çıkaracağız" - "Projemizin depolama kapasitesi 600 milyon metreküp, sisteme gaz verme kapasitesi günlük 20 milyon metreküp düzeyinde" - "2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: - "Bugün imzalayacağımız anlaşmayla (Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama) tesisimizin hem depolama hem de sisteme gaz verme kapasitesini önemli ölçüde artıracağız" - "Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5,4 milyar metreküpe ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon metreküpe çıkaracağız" - "Projemizin depolama kapasitesi 600 milyon metreküp, sisteme gaz verme kapasitesi günlük 20 milyon metreküp düzeyinde" - "2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacak"
Kum kenti Çevre Koruma Müdürü Rıza Musevi Meşkini, kentteki Tuz Gölü'nün kurumasının önüne geçilmemesi halinde çevre felaketinin meydana gelebileceği uyarısında bulundu
Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi, BOTAŞ'ın bu yıl en fazla yatırım gerçekleştireceği proje olacak - Tesis için 1,7 milyar lira kaynak tahsis edildi
Ankara Valiliğince, 6-12 Aralık tarihlerinde "Hibrit Uzay Roket Motoru (HURM) Projesi" kapsamında "Sonda Sistemi" atışlı testlerinin yapılabilmesi maksadıyla Tuz Gölü'nün güneyinin geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildiği bildirildi
Tuz Gölü muhteşem tabiatı ve sunduğu görsel şölenle Anadolu’nun ortasında tam bir hazine niteliğinde. Pek çok sinema filmi, dizi ve klip çekimine ev sahipliği yapan Tuz Gölü gezginlerin de uğrak noktası konumunda. Instagram’ın gezgin çifti @baskadunyalardavar hesabının yazarları Merve ve Furkan sizler için Tuz Gölü’nü gezdi gördü ve çok özel bir gezi rehberi hazırladı…
Türkiye'nin en önemli göllerinden biri olan ve ülkenin tuz ihtiyacını büyük oranda karşılayan Tuz Gölü, turistlerin akınına uğruyor.
Dünyanın en büyük tuz gölünü görmek, tuzdan yapılmış masalar üzerinde enfes yemekler yemek ister misiniz? Hayatınızın en heyecanlı deneyimlerinden birini yaşamak istiyorsanız Güney Amerika’nın çöllerinden birinde bulunan ve her yönü ile insanı kendine hayran bırakan Salar de Uyuni isimli göl, harika bir seyahat rotası.
Tuzluluk oranı ile dünyadaki ender göllerden biri olan Tuz Gölü'nde hasadı yapılan on binlerce ton tuz, 50'yi aşkın ülkeye satılıyor.
Tuz Gölü'nde üretilen ve sodyum klorür bakımından ülkenin en yüksek saflığa sahip tuzunda ihracat, geçen yıla göre yüzde 55 artışla 140 bin tona ulaştı - Havuzlara alınan tuzlu suyun buharlaşmasıyla günde 10 ila 12 bin ton arası tuz hasadının yapıldığı gölde, bu hasat döneminde 850 bin ton üretim hedefleniyor - Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner: - "2013'te bin ton ile ihracata başladık. Geçen yıl 90 bin ton ve 7 milyon dolar ciroya ulaştık. Bu yıl ihracatımız 140 bin tona çıktı"
Tuz Gölü'nde üretilen ve sodyum klorür bakımından ülkenin en yüksek saflığa sahip tuzunda ihracat, geçen yıla göre yüzde 55 artışla 140 bin tona ulaştı - Havuzlara alınan tuzlu suyun buharlaşmasıyla günde 10 ila 12 bin ton arası tuz hasadının yapıldığı gölde, bu hasat döneminde 850 bin ton üretim hedefleniyor - Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner: - "2013'te bin ton ile ihracata başladık. Geçen yıl 90 bin ton ve 7 milyon dolar ciroya ulaştık. Bu yıl ihracatımız 140 bin tona çıktı"
Bolivya'da yer alan, dünyanın en büyük tuz gölü Salar de Uyuni Gölü adeta bir doğa harikası. Turistlerin akın ettiği, 10 bin 582 kilometrekarelik alana yayılmış olan bu gölün çevresinde mobilyalarından, duvarlarına kadar tuzdan yapılmış bir otel bile bulunuyor
Akdeniz havzasında en fazla flamingo kolonisine ev sahipliği yapan bölge olarak dikkati çeken ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Tuz Gölü, el değmemiş doğal güzelliği, kuş çeşitliliği ve endemik bitkileri ile Türkiye'nin en önemli sulak alanlarının başında geliyor - Son yıllarda artan yerli ve yabancı turist sayısı ile turizm değeri yükselen gölde yürüyüş, koşu, kuş gözlemi ve foto safari gibi farklı turizm aktiviteleri yapılabiliyor - Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan: - "Dünyadaki iklim değişikliğinden Tuz Gölü de etkilenmektedir. Dünyada daha fazla bilinir hale gelmesi ve korunmasına yönelik çalışmalara katkı sağlaması amacıyla Tuz Gölü'nün geçici listeden UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınması önem arz etmektedir"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca flamingo yavrularının sağlıklı bir şekilde gelişim dönemlerini tamamlayıp, Tuz Gölü'nü terk ettikleri, bireysel, doğal seleksiyona bağlı ölümler dışında, kitle ölümlerinin yaşanmadığı belirtildi - Bakanlık tarafından Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 2016'da 9 bin 564, 2017'de 11 bin 79, 13 Haziran 2018 itibarıyla da 12 bin 746 flamingo yavrusu tespit edildi
Tuz Gölü'nde suyun çekilmesi sebebiyle ürkütücü tablo ortaya çıktı.
Dünyadaki en önemli kuluçka sahalarından biri olan Tuz Gölü'nde besin bulmakta zorlanan yavru flamingolar yaşama erken veda ediyor - Fotoğraf sanatçısı Emel Gülseren Sarıgül: "Flamingoları fotoğraflamak için geldim ama karşılaştığım tablo inanılmaz ürkütücü. Maalesef göl kurumuş durumda ve yavru flamingolar besin bulamadıkları için flamingo cenneti olan Tuz Gölü, bir flamingo mezarlığına dönüşmüş durumda"
Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor - Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay: - "Tuz Gölü, kışın buz mavisi, yazın beyaz rengiyle turistleri kendisine çekiyor. Flamingolarla ilgili haber ve fotoğraflarımızın ulusal basında çıkmasının ardından Tuz Gölü'ne ilgi oldukça arttı. Her yıl on binlerce turist gölü ziyaret ederek su içinde ve tuz üzerinde yürüyüş gerçekleştiriyor"