Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu sağlık tavsiyeleriyle adından söz ettiriyor. Özellikle şifalı kürleriyle bilinen Prof. Saraçoğlu günümüzde giderek yaygınlaşan Alzheimer, parkinson ve bunama gibi hastalıklara karşı önlem alınabilecek bir içecek tavsiyesi verdi. Unutkanlığı bitiren bu içecek Alzheimer hastalığını da önlüyor. Saraçoğlu, sinsi hastalıklardan biri olan Alzheimer'ın erken teşhis edilemediğini ve kişide 20-25 yıl önceden başladığını söyledi.
Alzheimer, yaygın olarak demans olarak bilinen ve genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalık, genellikle hafıza kaybı, bilişsel işlevlerde azalma ve davranışsal değişiklikler gibi semptomlarla karakterizedir. Alzheimer, yaşlı nüfusta en sık görülen demans türüdür ve ilerleyici bir seyir gösterir. Peki, alzehimer belirtileri ne zaman başlar?
Japonya'da 6 yıldan uzun süren bir çalışma yapıldı. Sadece bir şey yapan kişilerde unutkanlık hastalığı yani demansa yakalanma oranının belirgin derecede arttığını fark ettiler. Hem de bu oran tam 4 katıydı. Ayrıca çalışmada bunun beyindeki heyecanı azalttığı, tepkilerin gecikmesi ve dikkatin azalmasına yol açtığı ortaya çıktı.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu sağlık hakkında paylaştığı değerli bilgilerine bir yenisini daha ekledi. Ünlü profesör doğanın mucize bitkilerinden birini üstüne basa basa tavsiye etti. Son yılların yaygın problemlerinden biri olan zihinsel odaklanma problemine karşı çözüm yolları aranıyor. İçeriğinde yüzde 48 oranında omega-3 içeren reyhan tek başına hatırlama gücünüzü ve zihinsel performansınızı arşa çıkarmayı başarıyor. Çocuklarda dikkat dağınıklığını da azaltmaya yardımcı oluyor.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalarla da adından söz ettiren ünlü doktor Canan Karatay, koronavirüs sonrası yaşanan unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğine değinip 'beyin' sağlığı konusunda uyarıda bulundu. Konuya dair unsurları bir bir sıralayan uzman isim "Doktorlar bunu kabul etmiyor!" diyerek "Beyinde bozukluk meydana geliyor." ifadesini kullandı.
Unutkanlık, birçok kişinin zaman zaman karşılaştığı yaygın bir durumdur. Ancak bazen unutkanlık kişinin günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli veya sürekli hale gelebilir. Unutkanlık, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve genellikle yaş, stres, uyku düzeni, beslenme, hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı veya altta yatan sağlık sorunları gibi çeşitli etmenlerle ilişkilidir. Unutkanlık genellikle hayatın bir parçasıdır ancak bazen ciddi olabilir.
Sık kullanılan eşyaların yerini unutmak hem sosyal yaşamı hem de iş hayatını olumsuz yönde etkiler. Unutkanlık sorunu olan kişiler baharatlardan da faydalanabilir. Uzmanlar, 1 kaşığıyla bile hafızayı güçlendirmeye yeten baharatı açıkladı. İşte duyanların mutfaktan eksik etmeyeceği o baharat...
Unutkanlık insanların günlük yaşamlarında sık sık karşılaştığı bir durumdur ve genellikle yaş, stres, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Bu sorun, unutulan anahtarları aramak gibi küçük günlük detaylarla başlayabilirken, daha ciddi vakalarda kişinin sevdiklerinin isimlerini unutması veya önemli tarihleri hatırlayamaması gibi sonuçlara yol açabilir. Unutkanlık, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve işlevselliği azaltabilir.
Unutkanlık günümüzün en sık rastlanan sorunlarından biri. B12 vitamini eksikliği birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Uzmanlar unutkanlıktan şikayet edenlere tavsiyelerde bulundu. Hatta bazı besinler, deyim yerindeyse vücutta B12 iğnesi etkisi gösteriyor. İşte doktorların önerdiği besinler...
Günümüzde bazı hastalıklar belirtileriyle önceden kendini belli ederken bazıları ise sessiz sedasız ortaya çıkabiliyor. Vücudumuzda fark ettiğimiz önemli değişimler tehlikeli hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu nedenle en ufak değişimlerde hekime başvurarak erken teşhis yapmak hayat kurtarıyor. Uzmanların söylemlerine göre uyku sırasında yaşanan bazı durumlar yaygın hastalığın belirtisi olarak görülüyor.
Koronavirüs ile ilgili her geçen gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs sonrası ortaya çıkan sağlıkla ilgili uzayan sorunların sadece akciğerle ilgili olmadığına dikkat çekti. Özlü, "Koronavirüs sonrası ciddi bir unutkanlık problemi yaşayan hastalar var” dedi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Velioğlu da “Koronavirüs sonrası hastalarımızın yüzde 20’sine ulaşan oranlarda unutkanlık görülüyor” diye konuştu. İşte detaylar...
Alzheimer yaşlılar arasında en yaygın görülen hastalıklar arasında bulunuyor. Bu hastalık yaşlılık hastalığı olarak görülse de değişen yaşam koşulları nedeniyle erken yaşlarda da görülebiliyor. Tüm hayatı etkisi altına alzheimerdan korunmak için erken belirtilerine dikkat etmek gerekiyor.
Demans unutkanlığa neden olan beyin hastalıklarına verilen hastalık ismi. Demans genellikle yaşlılıkta görüldüğü için erken yaşta tehlikeli olmadığı düşünülüyor. Ancak Avustralya'da yaşayan 37 yaşındaki Amie Skilton yeni taşındığı evinde bulunan küfler nedeniyle demans hastalığına yakalandığını belirtti.
Günümüzde birçok insanın sorunu olan unutkanlık ve saç dökülmesi, farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. Özellikle günlük hayatta içinden çıkılamaz problemlere sebep olan unutkanlık ve saç kaybının sebebi aslında vitamin eksikliğiniz olabilir. Vücut için olmazsa olmaz ve yaşamsal öneme sahip mineraller arasında bulunan magnezyum, eksikliği durumunda organların işleyişini bozabiliyor.
Demans en korkulan yaşlılık hastalıkları arasında bulunuyor. Yıllar geçtikçe demans hastalığına yakalanan kişi sayılarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar demans hakkında uyarılarda bulunarak demans olma riskinizi azaltacak 3 yöntemi açıkladı.
Günümüzde kronik yorgunluk ve unutkanlık pek çok insanın en büyük sorunları haline gelebiliyor. Şekli gibi benzediği organ olan beyne büyük katkıları olduğu bilinen ceviz, yorgunluk ve unutkanlık gibi zihinsel sorunlara büyük fayda sağlayabiliyor. Omega 3 içeriğiyle yararının büyük olduğu bilinen cevizin suyu birçok soruna şifa olabiliyor. İşte doğal enerji veren ceviz suyunun mucizevi faydaları...
Geçtiğimiz yıllarda dünyayı pençesi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir kronik hastalık daha ortaya çıktı. Beyin sisi olarak adlandırılan hastalık Bazı kelimeleri hatırlayamama, unutkanlık, sinirlilik, başladığı işi bitirememe, konsantrasyon güçlüğü ve bazı uyku bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
Son zamanlarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alan unutkanlığa ne iyi gelir? Evde unutkanlığa iyi gelen doğal tedavi yöntemi arayanlar adaçayı ile karşılaşır. Unutkanlığa olumlu etkisi ile dikkat çeken adaçayının insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Pek çok rahatsızlığın alternatif tedavi yöntemi olan adaçayının tadı da ve kokusu da ayrı ayrı beğenilir. Unutkanlık nasıl geçer, adaçayının unutkanlığa faydaları nelerdir?
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu: - "Genç insanlarda hastane yatışı çok olmuyor, Kovid'i hafif geçiriyorlar, ayakta grip gibi atlatıyorlar ama zihinsel yeteneklerinde etkilenme olabiliyor" - "(Gençlere yönelik yürüttükleri bir tez çalışmasında) Hem bellekte hem yürütücü ve dikkatle ilgili işlevlerde bozulma ortaya çıktığını gördük ki bu oran hiç düşük değil. Hiç etkilenmeyen de olabiliyor ama bundan etkilenen bir grup genç de ortaya çıkıyor"
Evde, iş yerinde veya bambaşka bir yerde aklınızdan geçeni yapmak için kalktınız gitmek istediğiniz yere vardınız ama ne yapacağınızı unuttunuz! Panik yapmayın. Herkesin başına geliyor. Bir odadan başka bir yere geçerken yapacağınız şeyi unutmanın arkasında çok enteresan bir neden yatıyor: Kapı eşiği etkisi!
Öz bir anlatımla zihnin öğrenebilme yeteneğine zeka diyebiliriz. %75 kalıtsal olarak gelen zeka, %25 çevre faktörlerinin etkisiyle gelişiyor. Bu faktörlerin arasında doğru beslenme önemli bir yer tutuyor. Et ve süt ürünleri, bal, yağlı balıklar, tam tahıllar, kuruyemişler gibi gıdaların, içerdikleri zengin besin değerleriyle zeka gelişimini önemli ölçüde etkiledikleri kabul ediliyor.
Unutkanlık söz konusu olduğunda akla ilk olarak Alzheimer gelse de başka hastalıkların da göz önünde bulundurulması gerekir. Unutkanlığa karşı önlem alırken doğru adımlar atmayı sağlayacak ide sayesinde sadece Alzheimer değil, tüm hastalıkların neden olduğu unutkanlık sorununa karşı yıkılmaz bir duvar örebilirsiniz. Bunu başarmak için de hafızayı güçlendirme yöntemlerini bilmek önemlidir. Bu noktada da dişinizi diğer elinizle fırçalamanızın bile etkili olacağını söyleyebiliriz. İşte detaylar...
Unutkanlık çağın en büyük sorunlarından. Kimi zaman fiziksel kimi zaman da psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.
Hayat şartları, stres, insanın boğuştuğu sorunlar ve yetersiz beslenmenin beyin hücrelerinin erken ölümüne yol açtığını belirten uzmanlar, zihinsel performansı bir sorun olarak görmek yerine, unutkanlığın nedenlerinin araştırılmasını tavsiye ediyor.
Hepimiz birşeyleri unutabiliriz, özellikle de yoğun stresli kent yaşamında. Ancak unutkanlık yaşam ritmini bozacak, günlük aktiviteleri engelleyecek düzeydeyse, bir doktora başvurmakta fayda var.
Demans (bunama), çok defa ileri yaşlarda ortaya çıkan, yavaş ilerleyici bir hafıza-zeka kusuru, kendine ve çevreye ilgisizlik, duyularda azalma, düşünme ve ortama uymada aksaklıklardan oluşan klinik tablodur. Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ unutkanlık ile bunama arasındaki farkı Mynet okurları için yazdı.
Demans (bunama), çok defa ileri yaşlarda ortaya çıkan, yavaş ilerleyici bir hafıza-zeka kusuru, kendine ve çevreye ilgisizlik, duyularda azalma, düşünme ve ortama uymada aksaklıklardan oluşan klinik tablodur.
Hayat şartları, stres, insanın boğuştuğu sorunlar ve yetersiz beslenmenin beyin hücrelerinin erken ölümüne yol açtığını belirten uzmanlar, zihinsel performansı bir sorun olarak görmek yerine, unutkanlığın nedenlerinin araştırılmasını tavsiye ediyor.