Ulusal Süt Konseyi çiğ sütün fiyatını 14 lira 65 kuruş olarak tavsiye etmesi ile ilgili Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin açıklama yaptı. Keskin, tavsiye edilen fiyatın yetersiz olduğunu belirterek yüzde 23 zam talebinde bulunarak çiğ sütün fiyatının 18 lira olmasını istedi. Ayrıca Keskin, fiyat artırılmazsa anaç hayvanlarını kesime gönderme riskinin olduğunu da belirtti.
Geçtiğimiz gün Aydın'da karpuz üreticisi toplama maliyetine bile yetişemediği için ürünlerini tarlada bırakmış, "Toplayınca zarar üstüne zarar ediyoruz" demişti. Karadeniz'de ise fındık üreticisi maliyetleri düşürmek için çare üretmeye çalışıyor. Üretici, 'hasat filesi' ile artan maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.
Trabzon’da fındığa ve çaya alternatif olarak son yıllarda üretimi giderek artan salebin kilosu bin 500 TL’den satılıyor. Sahil kesimlerden yüksek rakımlara kadar üretilebilen salep bölgenin yeni geçim kaynağı olma yolunda ilerliyor. Üreticiler salep üretiminin kazançlı olduğunun altını çizerken tek başına üretim yapabildiğini de hatırlatıyor.
Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 1 düştü. Piyasa beklentisi, Euro Bölgesi'nde ÜFE'nin aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 8,6 azalacağı yönündeydi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında üretici ve market arasında en fazla fiyat farkının yüzde 634,4 ile limonda görüldüğünü bildirdi.
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 15,25, yıllık bazda yüzde 80,68 artış gösterdi.
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde mart ayı sonunda çiçek açması beklenen badem ağaçları, şubat ayında açtı. Üreticiler durumdan tedirgin oldu.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, 6 Şubat depremlerinden etkilenen üreticilere finansman desteği verilmesi ve kredilerinin yapılandırılması için çağrıda bulundu.
TÜİK'in verilerine göre, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) kasımda yıllık yüzde 77,36, aylık yüzde 0,46 arttı.
Ardahan'da tarımsal üretimin artırılması ve geliştirilmesi amacıyla 225 üreticiye 212 ton "tritikale" tohumu dağıtıldı.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, "Pazarcık boncuğu" olarak bilinen fasulyenin üreticileri hasada başladı.
İstanbul'da bir firmada insan kaynakları uzmanlığı görevinden ayrılan Elif Tekkol, büyükşehir yoğunluğundan uzaklaşmak için yaptığı yatırımla Çanakkale'de lavanta üreticisi oldu.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, genellikle ilaç endüstrisi ve içecek sanayisinin yanı sıra ekmek mayası ve alternatif tıp alanında kullanılan şerbetçi otu üreticileri bu yıl iplikleme işlemine yağışlar nedeniyle geç başladı.
Trakya'da yağışların az olması nedeniyle kuru toprağa ekilen buğday tohumlarının, yağışlarla birlikte gelişiminin iyi gitmesi çiftçiyi sevindirdi.
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde tarlalarına ikinci ürün olarak lahana eken çiftçilerin hasat mesaisi başladı.
Belli bir dönem aralığı için ülke içinde üretilen ama satışı yurt dışına açılan ürünlerin değerlerini karşılaştıran ve ölçen fiyat endeksi yurt içi üretici fiyat endeksi olarak isimlendirilir. Yurt içi üretici fiyat endeksinde üretici fiyatları kabul edilir. Tüm veriler ve sonuçlar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından takip edilir ve açıklanır.
Yurt dışı üretici fiyat endeksi belli bir referans dönemi içindeki ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve de yurt dışında satışa çıkartılan ürünlerin üretici firmanın verdiği fiyatları zaman içinde karşılaştırarak fiyatlarındaki değişimleri ölçen fiyat endeksidir. Verilerin takibi, sonuçları ve açıklanması Türkiye İstatistik Kurumunun sorumluluğundadır.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda üreticileri üretimle ilgili planlama konusunda yönlendireceklerini belirtti. Bakan Kirişçi "Toprak, iklim, su oranı, sanayi, altyapı ve üstyapıyı dikkate alarak bir yönlendirmede bulunacağız ve üreticimizin ne ekeceğine artık biz devlet olarak karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Ekim ayında beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle kasım ayını bekleyen çiftçiler, hazırladıkları tarlalarına buğday tohumlarını ekiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği, Kahramanmaraş'taki üreticileri sevindirdi.
Gönen Ziraat Odası Başkanı Sabri Ceylan: - "Gönen baldomuz güzel bir pirinç olduğu için daha çok özel pazarlarda yeri vardır. Gönen baldomuzla ilgili coğrafi işaret çalışmalarına devam ediyoruz" - İpsala Ticaret Borsası Başkanı Necmi Sezer: - "İpsala pirincinin coğrafi işareti alındı ve Avrupa Birliğine de müracaatı yapıldı"
Malatya'da çiftçilik yapan ve şeker hastası eşine neyin iyi geleceğini araştırırken şeker otuyla tanışan kadın, 12 dönüm alanda üretime başladı - Çiftçi Suna Gedik: - "İnternetten araştırma yaparken bitkinin şeker hastalığı ile birçok hastalığa iyi geldiğini ve şeker pancarına alternatif bitki olduğunu öğrendim. Çünkü şekerpancarından kat be kat daha tatlı bir bitki ve kalori ile protein içermiyor"
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "Pamuğun bu sene verimi çok iyi. İklim şartlarının iyi gitmesi verimi de artırdı"
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle yaklaşık 18 milyon liraya kurulan ceviz işleme ve paketleme tesisi, saatte 4 ton ceviz soyma kapasitesiyle bölge ürünlerinin dünya pazarına sunulmasına güç katacak - Çağlayancerit Ceviz Üreticileri Birliği Kooperatifi Başkanı Mehmet Kekil: - "Bugüne kadar bizim cevizimiz yurt dışına tedarikçi firmalar aracılığıyla ihraç ediliyordu. Bu tesisin kurulmasıyla Çağlayancerit cevizimizi kooperatif aracılığıyla kendimiz ihraç edeceğiz"
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı: - "Kent olarak ülkemizdeki çeltiğin yaklaşık yarısını biz üretiyoruz. Üreticilerimiz inşallah hasat sürecini dolu, afet gibi herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan tamamlayarak emeklerinin karşılığını alırlar"
İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir: - "Maraş biberinin aroması, rengi ve tadı diğer biberlerden ayrı. İlimizde 13 bin 200 dekar alanda biber yetiştiriciliği yapılmakta"
Vivo Türkiye Genel Müdürü Hailu Hong: - "Türkiye pazarına çok yeni girmemize rağmen yaklaşık yüzde 4 pazar payına sahibiz ve kısa vadede yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz" - Vivo Türkiye İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü Hasancan Yetik: - "Türkiye'yi, Avrupa teknolojisinin yıldızı olarak görüyoruz"
Uşak'ta üreticilere yüzde 75 hibeli kanola tohumu dağıtıldı
Dursunbey ilçesinde 800 rakımlı çam ile meşe ormanları arasındaki tarlalarda yetiştirilen fasulye cinsi hem lezzeti hem de kısa sürede pişmesiyle tercih ediliyor - Süleler Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Canbaz: - "Kuruya yakın bir fasulyedir. Özellikle kuru fasulye yemeği yapmak isteyenlerin başka çeşitleri 1-2 saat kaynatması gerekiyor ama bizim fasulyemiz 15 dakikada pişiyor"
Üretici Vedat Coşkun: - "TMO, üreticinin güvencesi durumunda. Eğer TMO olmasaydı ne yapacağımızı bilemiyoruz"
Bilecik'te tarımda alternatif ürün aronyanın hasadı yapıldı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ: - "Hükümet olarak 2002 yılından bu yana desteklemeleri ciddi anlamda artırdık hala daha arttırmaya devam ediyoruz"
Samsun'da üreticilere verilen destekle çilek üretimi artıyor
Düzce'de makine teknik ressamlığını bırakarak tarıma yönelen Muhammed Gündüz, aşılı fındık üretimiyle dönüm başına 600 kilogram verim bekliyor - Gündüz: - "3 metre olan fındık ağaçlarını 15 metreye kadar çıkartıp hacimsel olarak alandan daha fazla yararlanmak istiyoruz. Bu yöntemde ağaç gibi büyüdüğü için filiz ve dal kesme işlemi olmuyor. Bu ağaç, hacim olarak da büyüyecek, bizi işçilikten de kurtaracak"
Ejder meyvesi yetiştiricisi Nur Talih: - "Yazın fazla zorluğu yok ama kışın eşime çok fazla iş düşüyor. Isısını sağlamak için geceleri gelip soba yakıyor. Yazın temizlemesi, ilaçlamasını yapıyoruz. İlk meyveyi gördüğümüzde çok sevindik"
Çoğunlukla Gürsu ve Kestel ilçelerinde yetiştirilen armut çeşidinde 120 bin ton rekolte bekleniyor - Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez: - "Meyvenin yüzde 90'ı daldan satılıyor. Santa Maria geçen yıla göre aynı verimde. Hatta Türkiye olarak da aynı diyebiliriz"
Geçen yıl yaklaşık 92 bin ton fındık üretiminin yapıldığı Sakarya'da, bu yıl 100 bin tona yakın ürün alınması öngörülüyor - Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı: - "Herkes kendi bahçesine artık iyi bakıyor. Üreticilerimiz araştırıp inceliyor. Hangi gübrenin iyi geleceğini, budamanın nasıl yapılacağını öğreniyorlar"
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: - "Çiftçimiz bu merkezde ürününü pazara indirebileceği gibi ayrıca inşa edeceğimiz soğuk hava depolarında yılın 12 ayı, ürününü taze şekilde muhafaza edip satabilecek"
Domates üreticisi Hasan Dülger: - "Alıcılar da çok memnun. Allah bereket versin, şu anda çok güzel para kazanıyoruz. Benim 14 seram var, her tarafını ekiyorum"
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun: - "Tarıma dayalı sanayi modeli olarak uyguladığımız kuru domates, Türkiye'nin birçok yerinde uygulanmaya başladı. Çeşitli bölgelerden bu konuda bizden fikir alanlar oldu. Kahramanmaraş, Siverek ve Adıyaman'da çalışmalar yürütülüyor" - "Ayrıca Tuz Gölü'nde domates kurutulması fikri üzerine uzunca çalışmalar yaptık"
Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç: - "Geçen yıl arpa ve buğdayda dekara verimlerimiz 250 kilogram civarındaydı ama bu yıl inşallah 350 kilogram ve üzerinde bir verim söz konusu" - Arpa ve buğday üreticisi Esat Tolu: - "Hasat sezonu çok iyi gidiyor, mahsul fena değil, geçen yıla göre hasatta çok daha iyiyiz"
Piyasalardaki fiyat artışı ya da düşüşü arz ile talep sonucu oluşur. Eğer bir mala ya da hizmete talep yeterli değilse o mal ya da hizmetin fiyatında düşüş görülür. Aksi durum ise talep yoğun olduğunda gerçekleşir. Buna göre tüketici rantı nedir, nasıl hesaplanır?
Üretici, üretilen malları belirlenen fiyatlardan satmaya hazırdır. Ancak piyasa koşulları beklenen miktarın üzerinde bir değer belirlerse üretici bir kar elde eder. Böylece üretici avantajlı çıkar. Tüketiciler ise bu karı alacakları ürünü beklediklerinden daha düşük bir rakama satın alarak elde ederler. Buna göre üretici rantı nedir, nasıl hesaplanır?
Karacabey ilçesinde kırsal mahallede faaliyet gösteren Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin üyeleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve bir deterjan firmasının destekleriyle 3 yıldır ekinezya bitkisi üreterek aile bütçelerine katkıda bulunuyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül: - "Geçen yıl kooperatifimiz 5 dekarda yaklaşık 25 bin lira gelir elde etti. Bu sene gelirin daha da yükselmesini bekliyoruz"
Trakya'da Kurban Bayramı öncesi satıcılar hayvan pazarında yerini aldı
Hatay'ın Defne ilçesinde kooperatif çatısı altında bir araya gelen 34 kadın, kırsal mahallelerden satın aldıkları portakalları dilimleyip fırınlarda kurutarak gelir elde ediyor
Kiraz üreticisi Muammer Yüksel: - "Kiraz kalitesinden memnunuz, bugünün şartlarında fiyatlar da iyi"
Üretici ile market arasındaki fiyat farkı gittikçe artmaya başladı. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, çiftçilerin ürünlerini ucuza alıp fahiş fiyata satan fırsatçılara tepki gösterdi. Güneş, 'Bizim elimizden 7 TL’ye çıkan nohut şuanda marketlerde 25 TL’ye satılıyor. Bizim elimizden 7-8 TL’ye çıkan kuru fasulye marketlerde 20-25 TL’ye satılıyor. Biz kazanamıyorsak, siz çok kazanıyorsanız çiftçi size hakkını helal etmez" ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesince yürütülen 17 proje kapsamında üreticilere 540 koyun, 4 bin kaz, 221 keçi, 64 manda, 300 sığır ve 10 bin civciv dağıtıldı - Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler: - "Bu projeler hem zevkli bir üretime dönüştü hem de gelir getirici çalışma olarak sosyoekonomik kalkınmada Ordu'ya yeni avantajlar sağlıyor"
Ordu'daki proje kapsamında ilçe ilçe gezen ekipler, üreticilere zararlılarla mücadelenin yanı sıra yer altı suları ve çevrenin korunarak tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik eğitim veriyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz: - "Özellikle zararlı böceklere karşı ilk olarak kültürel, ardından kimyasal mücadeleyi önceliyoruz. Fındıkta her türlü doğru bilinen yanlışın bu proje sayesinde giderilmesine çalışıyoruz"
Antalya'da örtü altı üreticilerine "yapışkan tuzak" desteği
Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "Bu yıl kış şartlarının güzel gitmesi buğdayı olumlu yönde etkiledi, veriminin yüksek olacağını düşünüyoruz"
Soğan üreticisi Fatih Sultan Öztürk: - "Bu yıl soğan hasadından çok memnunuz. Çok şükür hasadımız güzel geçiyor. Soğanın fiyatı son 2 yıla göre şu an çok iyi durumda. Kilosunu 3-3,5 lira arasında satıyoruz"
Samsun'da üreticilere 4 bin 400 aronya fidesi dağıtıldı
Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı kentte yaklaşık 500 bin dekar alanda ekim yapılacak - Üretici Özcan Çetin: - "Çeltik üreticiliği çok zor bir iş. Tarla, ekim dahil 9 defa işlemden geçiyor. Ekimden sonra yaklaşık 4 ay çeltiğin su içinde kalması gerekiyor"
Sahurun ardından mesainin başladığı seralarda, nem ve sıcaklığa rağmen iftar saatine kadar alın teri dökülüyor - Tarım işçisi Sümeyye Orhun: - "Hiçbir şey bize engel olamaz, seraya girip çilekleri toplamak zorundayız. Gün doğmadan seranın içine giriyoruz, işimiz bitene kadar buradayız"
Üretici ve marketler arasındaki makas gün geçtikçe açılıyor. Ürünlerin fiyatı tarladan tüketiciye ulaşana kadar katlanıyor. Samsun’da yapılan Hal Kayıt Sistemi (HKS) denetiminde, aracılar tarafından tarladan 2,31 TL’ye alınan limonun marketlere 7,50 TL’ye, 7,74 TL’ye alınan ithal muzun marketlere 16,22 TL’ye satıldığı belirlendi.
Arz ve talepler bir kaynaktaki alıcı ve satıcıların tutumu ile belirlenir. Arz ve talep kanunu ise belli bir ürünün mevcut durumu ile o ürünün talebi arasında gelişen ilişkinin fiyat üzerinde etkilerini ortaya koyar. Her iki yasa da çeşitli faktörlerden etkilenir. Bu noktada arz ve talep kanunu hakkında bilgi sahibi olmak ve hangi faktörlerden etkilendiğini bilmek önemlidir.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında hazırladığı "Kızılırmak Deltası'nda İyi Tarım Uygulamaları ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi" Tarım ve Orman Bakanlığınca kabul edildi - Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam: - "Proje kapsamında 55 çiftçimize 1 milyon 100 bin sebze fidesi dağıtacağız"
İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca: - "Havalar ısınıyor buna bağlı olarak üretim alanlarımızda hasat yoğunlaştı, ürün fiyatlarında düşüşler olacak. Geçtiğimiz aylarda gördüğümüz fiyatları bir daha görmeyeceğiz" - "Türkiye'deki domates üretiminin yüzde 21'i, örtü altı domates üretiminin ise yüzde 60'ı ilimizde üretiliyor"
Üretici ve marketler arasındaki makas gün geçtikçe açılıyor. Son dönemde artan fiyatlar nedeniyle çiftçiler ve üreticiler izahı olmayan durumlarla karşılaşıldığını açıklıyor. İstanbul Ziraat Odaları Kurul Başkanı Ömer Demir, fiyat sistemini çökerttiklerini ve iki katına çıkan fiyatlar için anormal derecede şaşkın olduklarını bildirdi.
Kırsal bölgelerde kendiliğinden yetiştiği gibi çiftçiler tarafından da ekimi yapılan zahterde bu yıl 250 ton rekolte bekleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu: - "Üretilecek 250 ton zahterin yaklaşık 200 tonu ihraç edilecek"
Tekstil firmalarının ürettiği kumaşlar, üretici ve yabancı alıcıyı "teknolojik pazar yerinde" buluşturan dijital uygulamayla "manken avatarlar" üzerinde kıyafet olarak deneyimlenip pazarlanıyor - Projenin koordinatörü Can Paçacı: - "Alıcılar, herhangi bir kumaşın fotoğrafını çekip uygulamaya yüklediğinde bunu sistemde yer alan hangi firmanın üretebileceğine dair en yakın eşleştirmeye ulaşabiliyor. Öncelikli hedefimiz Türk üreticilerini dünyadaki alıcılarla buluşturmak"
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz: - "Çiftçilerimiz için önemli, masrafı yok. Çok güzel kokusu var, uzun süre bu kokusunu atmıyor" - İşçi Aynur Emen: - "Kapalı alanda çalışmaktansa açık havada çalışmak çok rahat ve keyifli. Bu güzel iş sayesinde evimize katkı sağlıyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık: - "Karların hemen erimemesi, uzun süre toprakta kalması ve yavaş yavaş erimesi, akan yer altı sularının zenginleştirilmesine sebebiyet vereceğinden geleceğe, özellikle yaz dönemine umutla bakmamızı sağladı"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ocak ayı üretici ve market arasındaki fiyat değişimleri değerlendirdi. Buna göre, Ocak ayında fiyatı en fazla artan ürün, marketlerde sivri biber, üreticilerde maydanoz olurken, marketlerde ve üreticide fiyatı en fazla düşen ürün kuru soğan oldu. Öte yandan üretici ile market arasındaki fiyat farkı 4 buçuk kata yaklaştı.
Karadeniz'de doğal afetlerde zarar gören çiftçilere 50 milyon lira ödeme yapıldı
İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca: - "2021 yılında 53 bin denetim gerçekleştirdik, bu denetimlerde 11 bin numune aldık" - "Cezaların ağırlaştırılmasıyla taklit ve tağşişler ciddi oranda azaldı"
Yılın 11 ayında 23,6 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı kestanede en büyük pazar İtalya oldu - Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu: - "Hem kalite hem fiyat hem de rekolte anlamında çiftçimiz memnun. Bu üçü bir arada çok fazla denk gelmez"
İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan: - "Daha önce Elazığ'da badem, sadece tarlaları birbirinden ayırmak ve işaretlemek için kullanılan bir meyve ağacıyken, şu anda birçok ilçemizde modern kapama meyve bahçesi şeklinde dizayn edilerek 20 bin dekar alana ulaşıldı. 4 bin tonun üzerinde verimimiz söz konusu"
Pandemi döneminin tedarik zincirinde açtığı hasar tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Üreticiler zam gelecek beklentisi ile ürünleri piyasaya sürmüyor ya da hammaddeye zam gelecek diye eldeki ürüne de zam yapıyor.
Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya: - "Verim ve rekolte son derece iyi. Çiftçimiz şu an için fiyattan üzülmüş olsa da memnun kalmasa da rekolte bu açığı kapatıyor" - Üretici Hayrullah Balaban: - "Bu sene hasılatımız güzel. Şu an 40-45 işçimiz var. Günlük 20 ton kadar mal toplanıp yükleniyor tırlara. Ayva pazara indiği zaman hak ettiği değeri buluyor. Kaliteli olduğundan her yere gidiyor"
Artan maliyetler karşısında dayanamayan yumurta üreticileri iş yerlerini kapatma noktasına gelirken, üreticiler Bakanlıktan kanatlı üreticileri için de bir destekleme çalışması yapılmasını istiyor. Veteriner Hekim ve Beslenme Rasyon Uzmanı İsmail Kanburoğlu,“Bugün geldiğimiz noktada küçük ve orta ölçekli yumurta üreticisinin artık dayanma gücü kalmadı. Bu biraz daha böyle sürerse çok yakın bir zamanda tüketici tanesi 2 liradan yumurta almak zorunda kalabilir" dedi
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen tescilli "milli bitki" safrandan bu yıl 27 kilogram ürün elde edildi - Karabük Valisi Fuat Gürel: - "Bir taraftan tarım alanında ürün hasadı yapıldı, diğer taraftan da safran hasadı dönemlerinde neredeyse 1 ay boyunca bölgemize misafir akınına uğradı. Yeni bir sektör oluşmaya başladı. Türkiye'nin değişik yerlerinde de safran hasadı etkinlikleri yapılarak bölgenin turizmine katkıda bulunmaya başladı. Karabük yöresi de bu safran hasatlarından nasibini almaya başladı" - Safran üreticisi İsmail Yılmaz: - "Bu verimi bekliyorduk. Bizim için bu güzel bir şey, gurur verici"
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar: - "Patates işleyen bazı sanayi kuruluşlarımız bulunuyor. Bunlar da çiftçilerimizle sözleşmeli şekilde patates üretimleri yapıyor. Sanayide bu ürünler parmak patates ve püre şeklinde değerlendiriliyor"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "808 milyon 706 bin TL'lik tarımsal destekleme ödemesini bugün gerçekleştiriyoruz" dedi.
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Ayşe Nuran Çil: - "Şanlıurfa'da kırmızı ağır topraklarda ve Bozova ilçesinde beyaz kireçli topraklarda olmak üzere 2 alanda denemelerimizi yaptık. Her iki toprak yapısında da olumlu sonuçlar aldık" - GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Halil Hatipoğlu: - "Hasat dönemine yaklaşmaktayız. Yer fıstığı bitkisinin tane tutumu çok iyi, veriminin dekar başına 500 kilogram olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Çiftçilerimiz bu yer fıstığının rahatlıkla ekimini yapabilir. Verimiyle kendini kanıtlayan bir çeşit"
"Doğru fiyatlarla çiftçimizin alın teri yere dökülmeyecek, alın teri boşa gitmeyecek ve sonunda da bu işten para kazanacak. Bir şekilde çiftçimizi de hasat dönemi memnun edeceğiz" - "Maalesef tarım sektörü, üzerinden en çok siyaset yapılan konudur. Halbuki ben her zaman şunu söylüyorum; çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetiştiricimizin üzerinden siyaset yapmayalım"
Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde yıllık rekoltesi 6 bin ton olan beyaz çeşit ve 361 siyah cins çekirdek, yurt içi satış noktaları ile Almanya'ya, bazı Balkan ve Arap ülkelerine gönderiliyor - Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer: - "Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla tüccarın Gölpazarı'na gelip bu çıtır ayçiçeğini keşfetmelerini ve bunu da hem iç pazara hem de dış pazara ulaştırmasını bekliyoruz"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticilerin bazı destek ödemelerinin bugün hesaplara aktarılmaya başlanacağını duyurdu.
Düzce'nin Konuralp beldesinde Osmanlı'dan bu yana korunan ata tohumuyla üretilen, bu yıl 3 bin dönüm sulak alana ekilen pirinçte dönümden 650 kilogram verim bekleniyor - Üretici İsmet Aktepe: - "Çeltiklerin gelişimi güzeldi. Hava muhalefeti nedeniyle hafif bir boşluk var ama Allah ne verdiyse ona razıyız. Verimden memnunuz"
Koçarlı ilçesi Bağcılar Mahallesi'ndeki dağ yamaçlarında 5 bin dönümlük alanda üretilen üzümün büyük bölümü pekmez yapılıyor - Muhtar Ramazan Küçükoğlu: - "Yaklaşık 200 ton pekmez üretiliyor. Burada üretilen pekmezler Türkiye'nin neredeyse her tarafına gönderiliyor" - Üretici Naciye Ekti: - "Üzümleri topladıktan sonra ateşin başına geçiyoruz. Zahmetli oluyor. Sabah erkenden çıkıp akşam dönüyoruz. 100 kilogram üzüm suyundan 25 kilogram pekmez çıkıyor. Ateşin ve güneşin sıcağında çalışmak çok zor oluyor"
"Üreticinin tavuk başına alacağı ücret sürdürülebilir seviyeye getirilmelidir. Sözleşmede belirlenen üretici fiyatları, şeffaf bir şekilde üreticiye sürdürülebilir bir gelir sağlayacak, performansa dayalı belli bir metodolojiye bağlı olarak belirlenmelidir"
Uşak'ta 6 yıl önce 1 ton tohum dağıtımıyla üretimine başlanan ve ekim alanı her sene artan çörek otunda rekolte 1300 ton olarak gerçekleşti - İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş: - "Çörek otunun kilogram fiyatı 25 lira olduğu için dekarda çok ciddi bir gelir sağladı. Bölge çiftçimiz bu anlamda çok memnun. Özellikle kuraklıktan etkilenmediği için çiftçimiz rekolte açısından herhangi bir endişe taşımıyor" - Üretici Ergüneş Ercan: - "Buğdayı, arpayı baz alacak olursak çok daha yüksek bir kazanç elde ediyoruz. Bunun yanında ekim maliyetleri de oldukça düşük. Biz buğdayda dekarda 120 kilogram gübre kullanırken, çörek otunda 20 kilogram kullanıyoruz"
TMO'nun fındık alımları üreticinin yüzünü güldürdü
"Lütfen üreticiler 60'a yakın alım noktasında alım yapan TMO'yu ve bu fiyatları referans alan diğer alıcıları tercih etsinler, herhangi bir kayba uğramasınlar"