Üretim Haberleri

2 milyon TL ile 100'den 650'ye çıkardı! 'Burası kurulmasaydı başka illere giderlerdi'

Diyarbakır, Bismil'de çiftçilik yapan 35 yaşındaki Hayrullah Yüksel Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe destekle kurduğu süt üretim çiftliğinde hayvan sayısını 100'den 650'ye yükseltti. 2016'da TKDK'ye başvuru yapan ve projesi aynı yıl onaylanan Yüksel, sağlanan 2 milyon 111 bin TL hibe destekle 20 bin m2 alanda süt üretim tesisi kurdu. Çiftlikte 15 kişiye iş imkanı sunan Yüksel "Bu tesis kurulmasaydı muhtemelen bu kişiler çalışmak için başka illere giderdi" dedi.

Finans

İstediği fiyata satamayınca o işe karar verdi! Talep yağıyor, fabrika kuracak 'Dükkana 3 ay kimse girmemişti'

Trabzon'da yaşayan fındık üreticisi Yasemin Eroğlu, bölgenin en önemli tarımsal ürününü beraberindeki kadınlarla işleyerek modern ve şık sunumlarla pazarlıyor. Eroğlu, topladıkları fındıkları istedikleri fiyattan satamadıklarını, ürünü değerlendirmek için böyle bir iş yapmaya karar verdiğini söyledi. İşe ilk başladığındaki zorluklar için "Dükkana 3 ay boyunca kimsenin girmediğini hatırlıyorum. Ama ben bunun olacağına inandım" dedi. Talebin yoğun olduğunu aktaran Eroğlu, fabrika hedefini anlattı.

Finans

Kilosu 400 TL! Günde 300 kilo üretiyorlar 'Günlük olarak bitiyor' Sır gibi saklıyorlar, rağbet çok

Bursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan helvası, bu sene de kente özgü bir lezzet olarak satışa sunuldu. Çok rağbet gören tatlılardan olan ve sadece ramazan ayında üretilen ramazan helvasını, dedesi Ali Baba’nın mirası olarak müşterilerine sunmaya devam eden Güven Baba 3. kuşak olarak tatlının satışına devam ettiğini, tarifini aile olarak bildikleri tatlıyı günde 300 kilo ürettiklerini söyledi. Baba "Günde 300 kilo ürettiğimiz, kilosu 400 TL olan tatlılar, günlük olarak bitiyor" dedi.

Finans

'Talepleri karşılayamayınca büyütmeye karar verdik' 743 bin TL ile... 70'ten fazla ülkeye satıyor

Denizli'nin Serinhisar ilçesinde yaşayan Yasin ve Hüseyin Ayduran kardeşler, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldıkları hibe desteğiyle büyüttükleri tesiste ürettikleri bıçak ve koyun kırkma makaslarını 70'ten fazla ülkeye ihraç ediyor. "Talepleri karşılayamayınca iş yerini büyütmeye karar verdik" diyen ve 4 yıl önce TKDK Denizli İl Koordinatörlüğüne başvuran iki kardeş, 743 bin 288 lira hibe desteği almaya hak kazandı.

Finans

Üretim

Üretim Hakkındaki Haberler Mynet'te. Üretim Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Bakan Bolat: Ekonomi programı olumlu sonuçlarını vermeye devam etmektedir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İhracat, üretim, yatırım, istihdam ve sürdürülebilir cari işlemler dengesi kapsamında hükümetimizin kararlıkla uygulamakta olduğu ekonomi programı olumlu sonuçlarını vermeye devam etmektedir" dedi.

Finans

53 milyon lira ciro elde etti, 'Dünyanın her yerinde iş bulabilecekler' Sadece o şehirde var, bacası tüten fabrika oldu!

Ağrı'daki meslek liseleri, üretim faaliyetleriyle adeta fabrikaya dönüşerek hem eğitim ve meslek edinme imkanı sunuyor hem de öğrencilerin harçlıklarını çıkarmalarına yardımcı oluyor. Bu sayede öğrenciler, meslek öğrenirken bir yandan da harçlıklarını kazanıyor.

Finans

Türkiye'de bir ilk olacak! Gramı 1500 dolar... 10 bin konutun yıllık tüketimi kadar üretimi var

Dünyada ağırlıklı olarak Çin'de üretilen onun yanında ABD, İspanya ve Portekiz'de bulunan mikroalg üretimi henüz ülkemizde yok. Kozmetikten insan ve hayvan besinlerine kadar birçok sektörde kullanılan mikroalglerin fiyatı duyanın ağzını açık bırakıyor. Gramı 1500 dolar olan mikroalglerin Türkiye'de üretimi için kollar sıvandı.

Finans

Seyyar tezgahta başladı, dev fabrikadan 100 ülkeye satıyor 'Biz onların ekmeğini yiyoruz'

Bursa'da seyyar tezgahta börek satarak gıda sektörüne giren, daha sonra açtığı şubelerle faaliyet gösteren girişimci, devreye aldığı 10 bin metrekarelik üretim tesisiyle 100 ülkeye tatlı satıyor. Aktaş "Gazianteplilerden Allah razı olsun. Biz onların ekmeğini yiyoruz. Mesleğimizi onlardan öğrendik, modern tesisi Bursa'ya kazandırdık" dedi.

Finans

Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,2 arttı

Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,2 artarken, aylık yüzde 2,3 azaldı.

Finans

Tanesini 7 bin TL'ye satıyor! Yurt dışından sipariş yağıyor... Talebi karşılamak için 15 saat çalışıyor

Eskişehir'de yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığının geleneksel el sanatçısı Murat Kavalcıoğlu, atölyesinde ürettiği ney ile manda boynuzu ve çeşitli ağaç türlerinden hazırladığı başpareleri Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki birçok ülkeye gönderiyor. Kavalcıoğlu, ürettiği neyleri 1050 - 7000 TL'den, başpareleri 2000 - 3500 TL'den satışa sunarken ürünleri Avusturya, Almanya, Fransa, İspanya ve ABD'ye de gönderiyor. Kavalcıoğlu artan talebi karşılamak için günde 15 saat atölyede olduğunu söyledi.

Finans

'Ek gelir olsun' diye kiralayıp başladı! İşçilikten patronluğa geçti... O ülkeden satın almak için geldiler

Denizlili tekstil girişimcisi Mehmet Can, Afrika ülkelerine yönelik geleneksel renkli desenli elbise, gömlek ve farklı giyim üretimi yapıyor. 1985'te İsviçre'ye çalışmaya giden Can, fabrikada çalışırken "ek gelir olsun" diye kiraladığı tekstil makinesiyle arkadaşının deposunda üretim yapmaya başladığı sonrasında da eğitim aldığını anlattı. Memleketine döndüğünde atölye kuran Can 9 kişiyi istihdam ederken ihracat yapmaya başladı. İşçilikten patronluğa geçen Can hala işçi gibi çalıştığını söyledi.

Finans

Avrupa'da fiyatı arttı, satışına kısıtlama getirildi... Türkiye'de rekor kırdı!

Avrupa'da maliyetler ve üretim yetersizliği nedeniyle fiyatları hızla artan ve satış kısıtlaması uygulanan tereyağında Türkiye geçen yıl 100 bin tonu aşkın üretimle rekor kırdı. "Üretilen tereyağları büyük ölçüde iç pazarda tüketiliyor" diyen ASÜD Başkanı Harun Çallı "Geçen yıl kasımda Avrupa'da tereyağı arzı sıkıntısı çıkmıştı, fiyatlarda artış söz konusu. Bazı yerlerde satışında kısıtlamaya gidildi. Avrupa'daki tereyağı sorunu ülkemizi olumlu ya da olumsuz etkilemez" dedi.

Finans

Yoğun talep var! Üretimi artırdılar, 7 katına çıktı... Yetiştirmeye çalışıyorlar

Ramazan’a sayılı günler kala, uzun süre tok tutması ve enerji vermesiyle sahur sofralarının vazgeçilmezi olan tahinin üretimi Van’da hız kazandı. Bölgede aylık yaklaşık 2 ton üretilen tahin, Ramazan ayında 15 tona kadar çıkıyor. Artan talebe yetişebilmek için üreticiler yoğun mesai harcarken, Van’da üretilen tahin hem iç pazara hem de yurt dışına gönderiliyor. İşletme çalışanı Mehmet Sıddık Oralı, "Ramazan ayında sahur saatlerinde de tüketilen tahin mide için çok iyidir" dedi.

Finans

'30 bin TL büyük fırsat oldu' 18 yaşında kurdu... 400'den 14 bine çıkardı! Arkadaşlarını da başlattı

Muğla, Bodrum'da yaşayan 25 yaşındaki genç girişimci, devlet desteğiyle kurduğu ve 400 tavukla başladığı çiftliğini, 7 yılda 14 bin tavuk bulunan, günde 12 bin 500 yumurta üretilen işletmeye dönüştürdü. "18 yaşında bu işe girmiştim, adım adım alıştım" diyen Mehmet Ali Akça işe başlarken aldığı 30 bin liralık devlet desteğinin kendisi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Yumurtalar hem yerel pazarda hem de marketlere satılırken Akça bu işle ilgili arkadaşına da öncülük yaptığını söyledi.

Finans

'Bizde fiyatı 25 TL, marketlerde 100 TL' Yılda 200 bin tane üretiyorlar! Sadece su kullanılıyor

Türkiye'de kesme çiçek sektöründe en büyük üretim merkezi olan Antalya'da, topraksız tarım uygulamaları kapsamında sadece su kullanılarak, yılda 200 bin lale üretiliyor. Suda üretilen lalelerde en çok sarı renk talep ediliyor. Ziraat Mühendisi Anıl Yolcular, "Fiyat olarak bizden çıkışı 25-30 TL, marketlerde tanesi 100 TL civarında" dedi.

Finans

Arkadaşının kolu kırılınca aklına geldi! Avrupa ve Amerika'ya satıyor 'Adıyla çelişkili' ama...

Paça çorbasındaki kolajenden "cips" üreten Türk akademisyen ihracata başladı. Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ, paça çorbasının içerisindeki kolajenden ürettiği cips ve krakerleri Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediyor. Kolajen üzerine düşünmeye arkadaşının kolunun kırılması üzerine başladığını söyleyen Zuluğ "İlk yaptığımız ürün belki de aslında adıyla en çok çelişkili olan cips. Kulağa ilk olarak sağlıklı gelmiyor ama tam da bu sebeple cips üretmek istedik" dedi.

Finans

Market işletirken dükkanı kapatıp o işe geçti 'Hobim mesleğim oldu' Çevreden topluyor 'Son günlerde ilgi fazla'

Yozgat'ta iş yerini kapattıktan sonra hobi olarak topladığı taşları işleyerek takı tasarlayan 39 yaşındaki Emin Sinan Pınarcı, ürettiği ürünlerin ilgi görmesi üzerine hobisini mesleğe dönüştürdü. Uzun süre market işleten Pınarcı, iş yerinin kapanması sonrası hobi amaçlı yaptığı bu işi, mesleği haline getirip ürünlerini satmaya başladı. Bu şekilde evinin geçimini sağlayan Pınarcı "Son günlerde bu takılara ilgi fazla" dedi.

Finans

20'li hazırlıyor, 1000 TL'ye satıyor! 16 bin adet üretti 'O güne yetiştirdik'

Antalya’da 2018 yılından bu yana gül yetiştiriciliği yapan Abdullah Gündüz, her yıl olduğu gibi bu yıl da Sevgililer Günü için özel güller üretiyor. Hasadına başlanan güllerin demet fiyatı ise 800-bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Yılda yaklaşık olarak 16 bin gül üreten Abdullah Gündüz "Bu yılki üretimde özellikle Sevgililer Günü’ne güllerimizi yetiştirdik" ifadelerini kullandı.

Finans

'Altının cazibesine kapılarak seçtim' Mücevher kutusu, deniz kabuğu, deri... 'İlgi çok yüksek'

İzmir'de Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı ünvanına sahip Ayşegül Devecier (44), tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki atölyesinde tezhip sanatını sürdürüyor. Tezhibi birçok obje üzerine işleyen Devecier, deniz kabuklarının üzerine çizdiği motiflerle sanatında fark yaratıyor.

Finans

Emekli olduktan sonra denedi, hobisi ticarete dönüştü... Bölgede tek! Siparişlere yetişemiyorlar

Samsun'un Ladik ilçesinde yaşayan Başusta çifti, hobi olarak başladıkları Türk börk ve kalpak üretiminde Karadeniz'de tek oldular. Geleneksel değerlerin kaybolmaması için üretime başladıklarını belirten çift şimdi ise dört bir yandan gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor. Emekli olduktan sonra hobi olarak Türk kalpağı ve börk dikimine başladıklarını anlatan Kenan Başusta, "Bu hobi daha sonra ticarete dönüştü" dedi. Çift "Elimizden geldiği kadar siparişleri yapmaya uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.

Finans

Tanesini 7 bin TL'ye satıyor! 'Benden başka yapan yok' Çırak bulamıyor

Ordu'da ‘Geleneksel El Sanatçısı’ unvanına sahip 63 yaşındaki Türkay Yavaş, ata binmeyi kolaylaştırdığı için tercih edilen çizmelerin üretimini yapıyor. Yeni ustaların yetişmediğini belirten Yavaş, “Benden sonra bu çizmeleri yapan kalmayacak çünkü çırak bulamıyorum” dedi. Klasik bir körüklü çizmenin fiyatının şu an 7 bin liradan başladığını söyleyen Yavaş "Kullanılan malzemeye göre bu fiyatlar yukarıya çıkabiliyor" dedi.

Finans

Evden satarken hızla büyüdü, dükkanlar açtı! Ev hanımıydı, patron oldu... Birçok ile gönderiyor

Bartın'da yaşayan 2 çocuk annesi Fatma Bostancı, arı keki, fandom şekeri, şurup, petek gibi arıcılık malzemeleri üreten atölye kurdu. Destek ve kredilerle yaklaşık 1 ton fondan şekeri günlük üretim kapasitesi bulunan atölye, iş yeri ve depoda toplam 5 kişi istihdam ediliyor. "Önce maske satışıyla başladım evden, internetten arı maskesi satıyordum. Sonra dükkan kiraladık, şimdi de makineleri aldık" diyen Bostancı internet ve sosyal medya üzerinden Türkiye'nin birçok iline ürünlerini satıyor.

Finans

Solucan gübresi üreticiliği​ nasıl yapılır, zor mu, devlet desteği var mı? Solucan gübresi nasıl üretilir?

Ev ya da tesis ortamında solucan gübresi üretmek isteyen kişiler, bu süreçte kullanılan temel ekipmanları araştırır. Tesislerde, daha büyük alanlarda, 10-20 bin adet canlıyla, tank içerisinde solucan gübresi üretimine başlanabilir. Evde ise basit malzemelerle solucan gübresi üretim kutusu hazırlamak mümkündür. Bu süreçte her iki ortamda ısı ve nem seviyesiyle kullanılan organik besinlere dikkat edilmesiyse önem taşır. Böylece bir sene içerisinde solucan sayısıyla üretim verimliliği artırılır.

Finans

İflas etti! Onunla tanışınca hayatı değişti 'İnanılmaz talep geldi' Siparişlere yetişemiyor, Venezuela'ya bile gönderdi

Mersin, Tarsus'ta yaşayan üretici Murat Sönmez ve oğlu Ömer Sönmez'in ahşapla tanışmayla başlayıp talebin yağdığı üretime doğru giden yolculuğu ilham verecek türden. İflas ettikten sonra ahşap manav kasasıyla başladığı bu yolculukta hayatı değişen Sönmez, oğlunun verdiği fikirlerle ahşap oyuncaklar üretiyor. İlk ürünleri ortaya çıktığında 'İnanılmaz talep geldi' diyen Sönmez, insanları mutlu ederken para da kazandığını anlattı. Talebe yetişemeyen baba-oğul Venezuela'ya bile sipariş gönderdi.

Finans

'Bu şehirde talep çok yüksek' Günde 300 tane üretiyor! 'Bu meslek ölmez ama...' Eleman yetişmiyor

Gaziantep'te 66 yaşındaki Erol Gürban, babasından aldığı demircilik mesleğini yarım asırdır sürdürüyor. Erol usta, ömrü yettiğince ata yadigarı mesleğini sürdürmeyi istiyor. Gaziantep'in gastronomi kenti olduğunu ve şişlere olan talebin çok olduğunu belirten Gürban, “Ben 66 yaşında olmama rağmen günlük 300 şiş üretebiliyorum ve Gaziantep gastronomi kenti olduğu için vatandaşların ve restoranların talebi yüksek oluyor” dedi.

Finans

Babaannesinin 30 yıl önce yapıp sakladığı şeyi buldu! O detayı keşfedince üretime başladı, Türkiye'nin birçok yerine satıyor

Kastamonulu girişimci Metin Ünal "çocukluğumuzun kolası" dediği, elmadan yapılan eğşi suyunun 30 yılda bozulmadığını görünce babaannesinin ismiyle markalaşıp üretime geçti. "Babaannemin 30 yıl önce yapmış olduğu ve kapaklı bir bidonla sakladığı bir şey bulduk. Bozulma, bakteri üretimi var mı diye tahlile gönderdik. Bozulmamıştı ve biz bunu içmeye başladık" diye anlatan Ünal, üretime başladığı o ürünü şimdi Türkiye'nin birçok yerine satıyor.

Finans

Yaş aralıkları 14 ile 18 arasında... Bir yılda tam 7 milyon ciro! Okullar ve devlet kurumlarına başta olmak üzere birçok işletmeye malzeme üretiyorlar

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri hem öğreniyor hem üretiyor. Birçok işletmeye malzeme üreten lise, geçen sene 5 milyon bu yıl ise 7 milyon lira ciro yaptı. Okul Müdürü Tarık Tuncay Türkmen, "Burası bir fabrika gibi." diyerek okulun öğrenciler bakımından çok talep gördüğünü dile getirdi.

Finans

Üretimi 15-20 milyon TL değerinde! Günde 60 bin tane işliyorlar... İstihdam sayısı bin kişiyi buluyor

Günlük üretim değeri 15-20 milyon TL'yi buluyor... Isparta'da bulunan Deri İhtisas ve Karma OSB, günde 60 bin keçi ve koyun derisi işleyerek sektöre büyük katkı sağlıyor. 37 fabrikada yaklaşık 1000 kişinin istihdam edildiği tesiste, üretilen ara ürünler İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük şehirlere ve dünya çapındaki fabrikalara gönderiliyor.

Finans

'Hayatımıza girişi enteresan' Yurt içi ve yurt dışında talep çok 'Üretimde büyük açık var' deyip herkesi yapmaya davet etti

Adana, Saimbeyli'de sumağı inceleyen bilim adamları birçok derde deva olduğu bilinen sumağın ilaç, gıda ve deri sektöründe büyük talep gördüğünü söyleyip ekim alanlarının genişletilerek ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı. Sumağa yurt içi ve yurt dışından talep olduğunu belirten Mahmut Gökşen "Herkesi sumak yetiştirmeye davet ediyorum" derken Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal "Düne kadar zararlı bitki diye mücadele ettiğimiz sumağın hayatımıza bu şekilde girişi enteresan" dedi.

Finans

Tarım Bakanlığı çiftçiye olan desteğini artırdı... Üretimde kaliteyi önem çıkarana kalem kalem zam yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı için yeni bitkisel üretim destekleme modelini açıkladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, sertifikalı tohum ve fidan kullanımında organik tarım uygulamalarına kadar birçok alanda destek oranı artırıldı.

Finans

Hizmet üretim endeksinde yılın en düşük artışı görüldü! Yüzde 0.8

Hizmet üretim endeksi, mayısta yıllık bazda yüzde 0,8, aylık bazda yüzde 1,3 yükseldi.

Finans

TMSF, 5 elektrik üretim şirketini satışa çıkardı

TMSF, Hazine'ye ait 5 elektrik üretim şirketinin paylarını 15,6 milyar TL muhammen bedel ile satışa çıkardı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Finans

Eşini kaybedince başladı, gelir kapısı oldu! Yoğun ilgi var: Bu iş için sıra alıyorlar!

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde orman köyünde yaşayan Emine Muslu, eşinden kalan arazide kaymakamlık ve belediyeden aldığı destekle üretime katılıyor.

Kadin

Maaş 150 bin lirayı buluyor ama çalışan yok! Türkiye’nin en büyük sorunu olmaya doğru ilerliyor: Gençler kolay paranın peşinde

Üretimde ara eleman sıkıntısı günden güne büyüyor. Aylık 150 bin liraya kadar varabilen ücretler bile sorunu çözmede etkili olmadı. Sektör temsilcileri vasıflı personel bulamamaktan şikayetçi. Mecburen yabancı işçi çalıştırdıklarını söyleyen işverenler gençlerin sosyal medyadan kolay para kazanmaya yöneldiğini ve iş beğenmediklerini dile getiriyor. “Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor” diyorlar.

Finans

TÜİK açıkladı: Hizmet üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında hizmet üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 6,8 arttığını, bir önceki aya göre (aylık) aynı kaldığını açıkladı.

Finans

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde azaldı

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı. İlk 4 ayda sektördeki toplam üretim 474 bin 947 adet olarak gerçekleşti.

Finans

Batman'da üretilen solunum cihazları 41 ülkede hastalara nefes oluyor

Batman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bir fabrikada üretilen solunum cihazları 41 ülkeye ihraç ediliyor.

Yurthaber

Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde üretilen otomobillerin yarısından fazlası Bursa'da banttan indirildi

Otomotiv Sanayii Derneği üyesi firmalar, bu senenin ocak-mart döneminde 238 bin 274 otomobil üretti, 122 bin 724 otomobilin banttan indirildiği Bursa otomobil üretiminde yüzde 51,50 paya sahip oldu.

Yurthaber

800 bin TL hibe ile kurmuştu! Artık yurt dışına ihraç yapıyor: İlk yıl 35 ton...

Erzurum'da yaşayan balıkçı Mahmut Yaşar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan aldığı 800 bin TL hibe desteği ile işini büyüttü, yurt dışına somon ihraç etmeye başladı.

Finans

Uludağ'ın eteklerinde kadınların ürettiği tohumlar Japonya'da çiçek açıyor

Uludağ'ın eteklerindeki ilçelerinde kadınlar tarafından seralarda üretilen süs bitkisi tohumları, Japonya'ya ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Yurthaber

Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi şubatta yükseldi

Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi şubatta yükseldi. Yıllık bazda ise inşaat üretimi İspanya'da yüzde 8,3, Portekiz'de yüzde 4,4 ve Çekya'da yüzde 3,7 artarken, Hollanda'da yüzde 12,9, Finlandiya'da yüzde 6,9 ve Avusturya'da yüzde 5,9 geriledi.

Finans

Safranbolu lokumunda bayram mesaisi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde lokum üreticileri, Ramazan Bayramı'nda müşterilere alternatif tatlı sunmak için mesai yapıyor.

Yurthaber

Edirne'de binlerce dönüm araziyi suyla buluşturacak projede sona gelindi

Edirne'de 78 bin dönüm tarım arazisini suyla buluşturacak "Edirne Meriç Sulaması" Projesi'nde sona gelindi.

Yurthaber

Malatya'da kadınlar halı dokuyarak hayata dokunuyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Malatya'da kadınlar halı dokuyarak üretime katkı sunuyor.

Yurthaber

Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi arttı

Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi, ocakta önceki aya göre yüzde 0,5 yükseldi. AB'de ise inşaat üretimi, ocakta önceki aya kıyasla yüzde 1 azalırken, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 0,1 arttı.

Finans

Bakan duyurdu: Altın üretiminde hedef 100 ton

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin altın üretimindeki yeni hedefini açıkladı. Bayraktar enerjide bağımsızlık mesajı verdi.

Finans

Kadın girişimcinin açtığı Yaşam Atölyesi kadınlara gelir kapısı oldu

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir firmada işletme ve finans yönetim danışmanlığı yapan Yeliz Seda, kadınların hem üretmesi hem de aile bütçelerine katkı sağlamaları amacıyla "Krizantemlife Yaşam Atölyesi"ni kurdu.

Yurthaber

Gabar'daki petrol üretiminde yeni gelişme: Günlük 37 bin varilin üzerine çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminde günlük 37 bin varilin üzerine çıkıldığını açıkladı.

Finans

Bitlis'e kurdukları atölyeden Balkan ülkelerine spor ayakkabısı ihraç ediyorlar

Bitlis'ten 30 yıl önce göç ettikleri İstanbul'da ayakkabı fabrikalarında çalışan Tüzün kardeşler, yıllar sonra memleketlerine dönerek kurdukları atölyede spor ayakkabısı üretiyor.

Yurthaber

İmalat PMI 8 ay sonra büyümeye işaret etti, Bakan Şimşek'ten ilk yorum geldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, şubatta 50,2'ye yükseldi. PMI verisi 8 ay sonra iyileşmeye işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten de verilere ilişkin ilk yorum geldi.

Finans

Balıkesir'de ilk! Hobisini gelire dönüştürdü, evinin bodrumunda üretiyor: Yurt dışından alıcılar var!

Balıkesir'de 5 yıl önce mantar üretimine merak salan İbrahim Burak Örs, evinin bodrumunda aslan yelesi mantarı üretimine başladı. Örs, Türkiye'deki piyasa değeri ise bin 200 TL ile 2 bin TL arasında değişirken, yurt dışında 35-60 dolar arasında talep gördüğünü belirtti.

Finans

Altın yatırımcıları dikkat! 22 ayar gram altın için çarpıcı iddia! İslam Memiş tarih verdi: 'Üretimi yasaklanabilir...',

Geçtiğimiz yıl yatırımcısına en fazla kazandıran yatırım araçlarından altındaki gelişmeler takip edilirken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten de dikkat çeken bir iddia geldi. Fiziki altına ilişkin daha önce de uyarılar yapan Memiş, 22 ayar 1 gram altının üretiminin durdurabileceğini söyledi.

Finans

OPEC'ten petrol piyasalarını etkileyecek açıklama

Küresel petrol talebinin bu yıl 2023'e kıyasla 2 milyon 240 bin varil artarak 104 milyon 400 bin varile yükseleceği tahmin ediliyor. OPEC'ten petrol piyasalarını etkileyecek açıklama geldi.

Finans

Sanayi üretim endeksi yükseldi

Türkiye'de sanayi üretim endeksi aralıkta aylık bazda yüzde 2,4 arttı.

Finans

TOGG duyurdu: 8 Ocak'tan itibaren üretimler yeniden başladı! Yollardaki T10X sayısı...

TOGG, Teknoloji Kampüsü'nde bakım, onarım ve envanter sayımları ardından 8 Ocak'ta yeniden üretime başladıklarını duyurdu. TOGG, teslim ettikleri araç sayısını da açıkladı.

Finans

Talimat verildi: Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı üretim kapasitesini günlük 1 milyon varil azaltacak

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, günlük üretimini 12 milyon varil seviyesinde tutacak.

Finans

Yurt dışına gönderilen araçların yarısı Kocaeli'de üretildi

Türkiye'nin geçen yıl yurt dışına sattığı taşıtların yarısı Kocaeli'deki fabrikalarda üretildi. Ford Otosan, Kocaeli ve Eskişehir fabrikalarında imza attığı toplam üretim ve ihracat rakamlarıyla Türkiye'nin lider otomotiv firması oldu.

Finans

Samsun'da üretilen giysi, battaniye ve oyuncaklar Gazze'ye gönderildi

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün, Gazze'de İsrail'in saldırıları altında yaşam mücadelesi verenlere insani yardım ulaştırılması amacıyla hazırladığı proje kapsamında Samsun'daki halk eğitim merkezleri ve olgunlaşma enstitüsünde üretilen battaniye, giysi ve oyuncaklar, Gazze'ye gönderildi.

Yurthaber

Tesla ve Volvo'nun ardından bir otomobil devi daha üretim durdurdu

Tesla ve Volvo'nun ardından Suzuki Motor da Kızıldeniz'de Husilerin saldırıları sonrası oluşan tedarik sorunları nedeniyle Macaristan'daki üretimini geçici olarak durdurdu.

Finans

Pazar yüzde 55 büyüdü: Otomotiv üretimi 2023'te 1,5 milyona dayandı

Otomotiv üretimi, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 1 milyon 468 bin 393 adede ulaştı. Geçen yıl üretimde yüzde 9, ihracatta yüzde 5, satışlarda yüzde 55'lik artış yaşandı.

Finans

Elon Musk'a Kızıldeniz şoku: Tesla, Almanya'daki fabrikasında üretimi durdurdu

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırıların tedarik zincirini etkilemesi nedeniyle Berlin'deki fabrikasında üretimi iki hafta süreyle durdurma kararı aldığını bildirdi. Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizinin" başlayacağına ilişkin endişeleri artırıyor.

Finans

Antalya'da 2023'te üretilen 93 lüks yatla rekor kırıldı

Türkiye'de yat sektörünün gelişmesinde önemli rol üstlenen Antalya Serbest Bölge'de, 2023'te yapılan 93 lüks yat denize indirilerek üretim rekoru kırıldı.

Yurthaber

Dondurma üretimi için yeni karar! Tebliğden önce üretilenler için de süre belirlendi

Dondurmaya ilişkin kriterlerin belirlendiği Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği'nin yürürlük tarihinden önce üretilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasada yer alabilecek.

Finans

Elazığ'da üretilecek 2 milyon yavru alabalık ekonomiye kazandırılacak

Elazığ'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı Keban Su Ürünleri Üretim Tesisinde alabalık sağımı döneminde elde edilen yaklaşık 3 milyon yumurtadan üretilmesi hedeflenen 2 milyon civarında yavru alabalık ekonomiye kazandırılacak.

Yurthaber

Van'da belediye kursunda öğrendikleri deri işleme kadınların mesleği oldu

Van'ın Edremit Belediyesince açılan deri işleme kursuna katılan kadınlar, yaptıkları çanta, cüzdan ve kemerleri internet üzerinden satışa sunuyor.

Yurthaber

Veriler 6 aydır daralmaya işaret ediyor, yeni siparişler 10 sektörün dokuzunda yavaşladı!

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İSO Türkiye İmalat PMI Endeksi, aralık ayında 47,4 olarak gerçekleşti. Endeks üst üste altıncı ayda 50 eşik değerinin altında kalırken yeni siparişlerde de 10 sektörün dokuzunda yavaşladığı kaydedildi.

Finans

Antalya'da eşi seviyor diye üretmeye başladı, şimdi talebe yetişemiyor! Ünü 3 ülkeye yayıldı...

Antalya'da emekli Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan için tropik meyve papayanın en çok talep gören cinsini üretmeye başladı. Uysal yıl boyunca ürün aldığı ve getirisi yüksek olan papayı iç pazarın yanı sıra 3 ülkeye de ihraç etmeye başladı. Kurduğu bir dönüm serada 10 ağaçla başladığı yetiştiriciliğe 185 ağaçla devam eden Uysal taleplere yetişemeyince iğer üreticilerden de ürün satın alarak talebi karşılamaya çalıştığını söyledi.

Haber

Çukurova’da tarımsal üretime yeşil destek

Adana'da tarımsal üretimin önemli giderlerinden olan sulamada kullanılan enerjinin güneşten karşılanması amacıyla üreticilere hibe desteği sağlanacak.

Yurthaber

Elazığlı girişimcinin ürettiği lavanta fideleri 7 ülkede bahçeleri süslüyor

Elazığ'da yaşayan Fuat Ülger'in 12 dönüm alanda sipariş usulü ürettiği fideler, 7 ülkede bahçeleri renklendiriyor.

Yurthaber

Safranda 35 kilogram üretim hedefi gerçekleşti

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilen safran bitkisinde 35 kilogramlık hasat yapıldı.

Yurthaber

Zengin su kaynaklarının bulunduğu Erzincan'da balıkçılık yaygınlaşıyor

Verimli su kaynakları sayesinde balık yavrusu üretiminde önemli konuma sahip Erzincan'da, yeni yatırımların hayata geçirilmesiyle balıkçılık faaliyetleri yaygınlaşıyor.

Yurthaber

Deprem bölgesine inşa edilen konutlar, Bitlis'teki bims üretimini 2,5 kat artırdı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremin yıkıma yol açtığı illerde binlerce deprem konutunun inşa edilmesi, Bitlis'teki bims (yapı malzemesi) üretimini 2,5 kat artırdı.

Yurthaber

Kış kenti Erzurum'da yetişmez denilen zeytin geçim kaynakları oldu

Kışın çetin geçtiği, Türkiye'nin en yüksek rakımla illerinden Erzurum'un Oltu ilçesinde, 10 yıl önce Manisa'dan getirilerek "burada yetişmez" denilen 3 zeytin fidanı 2 bin ağaca ulaştı, vatandaşların geçim kaynağı oldu.

Yurthaber

Sakarya'da pakong üretimiyle silaj maliyetinin düşürülüp hayvancılığın geliştirilmesi hedefleniyor

Sakarya'da silaj maliyetinin yarı yarıya düşürülerek hayvancılığın cazip hale getirilmesi amacıyla üretimine başlanan "pakong" bitkisinin ilk hasadında yüksek verim alındı.

Yurthaber

Hakkarili çiftçi kazancıyla her yıl köyündeki 15 öğrenciye burs veriyor

Hakkari'de 10 yıl önce kentten köye göç ederek çiftçilik ve arıcılık yapmaya başlayan Talat Özbek, elde ettiği gelirin bir bölümüyle şu ana kadar 150 öğrenciye burs verip eğitim hayatlarını sürdürmelerine katkı sağladı.

Yurthaber

Türkiye'nin çeltik üretiminin yarısına yakınının yapıldığı Edirne ovalarında hasat başladı

Türkiye'nin pirinç üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Edirne'de ürün hasat ediliyor.

Yurthaber

Burada yetişmez denilen biberi ekti, üretimini 10'a katladı

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde çevresindekilerin "burada yetişmez" sözlerine aldırmadan, 4 yıl önce 5 dönümde başladığı jalapeno biber üretimini 50 dönüme çıkarmayı başaran çiftçi Rızvan Peker, tedarikçi firmalar aracılığıyla 40 ülkeye biber ulaştırıyor.

Yurthaber

Eskişehir'de 100 dekar alanda safran bitkisi yetiştirilecek

Eskişehir'de 100 dekar alanda safran bitkisi üretim alanı oluşturuldu.

Yurthaber

Hakkari'de daha önce kullanılmayan 3 bin dekar arazide üretim yapılıyor

Tarım ve Hayvancılığın en önemli geçim kaynağını oluşturduğu Hakkari'de, üretimin artırılması amacıyla, 2 yılda boş ya da atıl durumda olan, nadasa bırakılan alanlarda üretime yeniden başlandı.

Yurthaber

Mangal kömürü işçileri, bunaltıcı sıcaklarda üretime devam ediyor

Yozgat'ta mangal kömürü işçileri, yanan odun ateşinin başında aşırı sıcağa rağmen işlerini aksatmadan yürütüyor.

Yurthaber

Coğrafi işaretli Kars Türk çoban köpeğinin ırkı korunuyor

Koruma içgüdüsü gelişmiş, soğuk ve çevre şartlarına karşı adaptasyonu kuvvetli olan çoban köpeğinin ırkının korunması için Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesince çalışma yürütülüyor.

Yurthaber

Bartın'da selden etkilenen sanayi sitesinde iş yerleri yeniden faaliyete başladı

Bartın'da 9 Temmuz'da meydana gelen selde hasar gören sanayi sitesindeki iş yerlerinde kademeli olarak yeniden faaliyete geçildi.

Yurthaber

Bilecik'te üretilen Pazarcık boncuğu fasulyenin hasadı başladı

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, "Pazarcık boncuğu" olarak bilinen fasulyenin üreticileri hasada başladı.

Yurthaber

Niğde'de yılda 300 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak GES üretime hazırlanıyor

Niğde'nin Bor ilçesinde 2 milyon metrekarelik alanda kurulumu devam eden güneş enerji santralinin ağustos ayı sonunda üretime geçmesi hedefleniyor. - Firmanın GES Grup Başkanı Ali Korkmaz: - "Burada sadece gökyüzünden gelen ışınımdan değil, yeryüzünden yansıyan ışınımdan da enerji üreteceğiz"

Yurthaber

Elazığ'da alabalık üreten kadınlar ekmeğini Fırat Nehri'nden kazanıyor

Türkiye'de alabalık üretiminde ilk sırada yer alan Elazığ'ın Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde kurulu bir alabalık tesisinde özveriyle çalışan kadınlar hem üretime katılıyor hem de gelir elde ediyor.

Yurthaber

Sakarya'da yılın ilk yarısında üretilen 5 araçtan 4'ü dünya yollarında

Sakarya'da yılın ilk yarısında üretilen 129 bin 416 aracın yüzde 81,1'ine denk gelen 105 bin 21'i yurt dışına gönderildi.

Yurthaber

Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nin alanı genişletilecek

Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) genişletilerek daha çok fabrika kurulmasına imkan sağlanacağını söyledi.

Yurthaber

Edirne'de çeltik ekimi başladı

Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne'de üreticilerin çeltik mesaisi başladı.

Yurthaber

Şanlıurfa'da kırmızı mercimek üretiminde yüksek rekolte beklentisi

Türkiye'nin kırmızı mercimek üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Şanlıurfa'da, bahar yağışlarının düzenli gitmesi çiftçileri yüksek rekolte için umutlandırdı.

Yurthaber

Bilecik'te kooperatif üyesi kadınlar asırlık Lefke bezinden gömlek üretiyor

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde kooperatif üyesi kadınlar, geçmişi 1900'lü yılların başlarına dayanan ve son dönemde açılan kurslarla yeniden canlandırılan Lefke bezi kullanarak gömlek üretimini sürdürüyor.

Yurthaber