Günlük üretim değeri 15-20 milyon TL'yi buluyor... Isparta'da bulunan Deri İhtisas ve Karma OSB, günde 60 bin keçi ve koyun derisi işleyerek sektöre büyük katkı sağlıyor. 37 fabrikada yaklaşık 1000 kişinin istihdam edildiği tesiste, üretilen ara ürünler İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük şehirlere ve dünya çapındaki fabrikalara gönderiliyor.
Adana, Saimbeyli'de sumağı inceleyen bilim adamları birçok derde deva olduğu bilinen sumağın ilaç, gıda ve deri sektöründe büyük talep gördüğünü söyleyip ekim alanlarının genişletilerek ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı. Sumağa yurt içi ve yurt dışından talep olduğunu belirten Mahmut Gökşen "Herkesi sumak yetiştirmeye davet ediyorum" derken Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal "Düne kadar zararlı bitki diye mücadele ettiğimiz sumağın hayatımıza bu şekilde girişi enteresan" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı için yeni bitkisel üretim destekleme modelini açıkladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, sertifikalı tohum ve fidan kullanımında organik tarım uygulamalarına kadar birçok alanda destek oranı artırıldı.
Hizmet üretim endeksi, mayısta yıllık bazda yüzde 0,8, aylık bazda yüzde 1,3 yükseldi.
TMSF, Hazine'ye ait 5 elektrik üretim şirketinin paylarını 15,6 milyar TL muhammen bedel ile satışa çıkardı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kayseri'nin Hacılar ilçesinde orman köyünde yaşayan Emine Muslu, eşinden kalan arazide kaymakamlık ve belediyeden aldığı destekle üretime katılıyor.
Üretimde ara eleman sıkıntısı günden güne büyüyor. Aylık 150 bin liraya kadar varabilen ücretler bile sorunu çözmede etkili olmadı. Sektör temsilcileri vasıflı personel bulamamaktan şikayetçi. Mecburen yabancı işçi çalıştırdıklarını söyleyen işverenler gençlerin sosyal medyadan kolay para kazanmaya yöneldiğini ve iş beğenmediklerini dile getiriyor. “Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor” diyorlar.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında hizmet üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 6,8 arttığını, bir önceki aya göre (aylık) aynı kaldığını açıkladı.
Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı. İlk 4 ayda sektördeki toplam üretim 474 bin 947 adet olarak gerçekleşti.
Batman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bir fabrikada üretilen solunum cihazları 41 ülkeye ihraç ediliyor.
Otomotiv Sanayii Derneği üyesi firmalar, bu senenin ocak-mart döneminde 238 bin 274 otomobil üretti, 122 bin 724 otomobilin banttan indirildiği Bursa otomobil üretiminde yüzde 51,50 paya sahip oldu.
Erzurum'da yaşayan balıkçı Mahmut Yaşar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan aldığı 800 bin TL hibe desteği ile işini büyüttü, yurt dışına somon ihraç etmeye başladı.
Uludağ'ın eteklerindeki ilçelerinde kadınlar tarafından seralarda üretilen süs bitkisi tohumları, Japonya'ya ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi şubatta yükseldi. Yıllık bazda ise inşaat üretimi İspanya'da yüzde 8,3, Portekiz'de yüzde 4,4 ve Çekya'da yüzde 3,7 artarken, Hollanda'da yüzde 12,9, Finlandiya'da yüzde 6,9 ve Avusturya'da yüzde 5,9 geriledi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde lokum üreticileri, Ramazan Bayramı'nda müşterilere alternatif tatlı sunmak için mesai yapıyor.
Edirne'de 78 bin dönüm tarım arazisini suyla buluşturacak "Edirne Meriç Sulaması" Projesi'nde sona gelindi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Malatya'da kadınlar halı dokuyarak üretime katkı sunuyor.
Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi, ocakta önceki aya göre yüzde 0,5 yükseldi. AB'de ise inşaat üretimi, ocakta önceki aya kıyasla yüzde 1 azalırken, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 0,1 arttı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin altın üretimindeki yeni hedefini açıkladı. Bayraktar enerjide bağımsızlık mesajı verdi.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir firmada işletme ve finans yönetim danışmanlığı yapan Yeliz Seda, kadınların hem üretmesi hem de aile bütçelerine katkı sağlamaları amacıyla "Krizantemlife Yaşam Atölyesi"ni kurdu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminde günlük 37 bin varilin üzerine çıkıldığını açıkladı.
Bitlis'ten 30 yıl önce göç ettikleri İstanbul'da ayakkabı fabrikalarında çalışan Tüzün kardeşler, yıllar sonra memleketlerine dönerek kurdukları atölyede spor ayakkabısı üretiyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, şubatta 50,2'ye yükseldi. PMI verisi 8 ay sonra iyileşmeye işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten de verilere ilişkin ilk yorum geldi.
Balıkesir'de 5 yıl önce mantar üretimine merak salan İbrahim Burak Örs, evinin bodrumunda aslan yelesi mantarı üretimine başladı. Örs, Türkiye'deki piyasa değeri ise bin 200 TL ile 2 bin TL arasında değişirken, yurt dışında 35-60 dolar arasında talep gördüğünü belirtti.
Geçtiğimiz yıl yatırımcısına en fazla kazandıran yatırım araçlarından altındaki gelişmeler takip edilirken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten de dikkat çeken bir iddia geldi. Fiziki altına ilişkin daha önce de uyarılar yapan Memiş, 22 ayar 1 gram altının üretiminin durdurabileceğini söyledi.
Küresel petrol talebinin bu yıl 2023'e kıyasla 2 milyon 240 bin varil artarak 104 milyon 400 bin varile yükseleceği tahmin ediliyor. OPEC'ten petrol piyasalarını etkileyecek açıklama geldi.
Türkiye'de sanayi üretim endeksi aralıkta aylık bazda yüzde 2,4 arttı.
TOGG, Teknoloji Kampüsü'nde bakım, onarım ve envanter sayımları ardından 8 Ocak'ta yeniden üretime başladıklarını duyurdu. TOGG, teslim ettikleri araç sayısını da açıkladı.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, günlük üretimini 12 milyon varil seviyesinde tutacak.
Türkiye'nin geçen yıl yurt dışına sattığı taşıtların yarısı Kocaeli'deki fabrikalarda üretildi. Ford Otosan, Kocaeli ve Eskişehir fabrikalarında imza attığı toplam üretim ve ihracat rakamlarıyla Türkiye'nin lider otomotiv firması oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün, Gazze'de İsrail'in saldırıları altında yaşam mücadelesi verenlere insani yardım ulaştırılması amacıyla hazırladığı proje kapsamında Samsun'daki halk eğitim merkezleri ve olgunlaşma enstitüsünde üretilen battaniye, giysi ve oyuncaklar, Gazze'ye gönderildi.
Tesla ve Volvo'nun ardından Suzuki Motor da Kızıldeniz'de Husilerin saldırıları sonrası oluşan tedarik sorunları nedeniyle Macaristan'daki üretimini geçici olarak durdurdu.
Otomotiv üretimi, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 1 milyon 468 bin 393 adede ulaştı. Geçen yıl üretimde yüzde 9, ihracatta yüzde 5, satışlarda yüzde 55'lik artış yaşandı.
ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırıların tedarik zincirini etkilemesi nedeniyle Berlin'deki fabrikasında üretimi iki hafta süreyle durdurma kararı aldığını bildirdi. Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizinin" başlayacağına ilişkin endişeleri artırıyor.
Türkiye'de yat sektörünün gelişmesinde önemli rol üstlenen Antalya Serbest Bölge'de, 2023'te yapılan 93 lüks yat denize indirilerek üretim rekoru kırıldı.
Dondurmaya ilişkin kriterlerin belirlendiği Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği'nin yürürlük tarihinden önce üretilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasada yer alabilecek.
Elazığ'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı Keban Su Ürünleri Üretim Tesisinde alabalık sağımı döneminde elde edilen yaklaşık 3 milyon yumurtadan üretilmesi hedeflenen 2 milyon civarında yavru alabalık ekonomiye kazandırılacak.
Van'ın Edremit Belediyesince açılan deri işleme kursuna katılan kadınlar, yaptıkları çanta, cüzdan ve kemerleri internet üzerinden satışa sunuyor.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İSO Türkiye İmalat PMI Endeksi, aralık ayında 47,4 olarak gerçekleşti. Endeks üst üste altıncı ayda 50 eşik değerinin altında kalırken yeni siparişlerde de 10 sektörün dokuzunda yavaşladığı kaydedildi.
Antalya'da emekli Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan için tropik meyve papayanın en çok talep gören cinsini üretmeye başladı. Uysal yıl boyunca ürün aldığı ve getirisi yüksek olan papayı iç pazarın yanı sıra 3 ülkeye de ihraç etmeye başladı. Kurduğu bir dönüm serada 10 ağaçla başladığı yetiştiriciliğe 185 ağaçla devam eden Uysal taleplere yetişemeyince iğer üreticilerden de ürün satın alarak talebi karşılamaya çalıştığını söyledi.
Adana'da tarımsal üretimin önemli giderlerinden olan sulamada kullanılan enerjinin güneşten karşılanması amacıyla üreticilere hibe desteği sağlanacak.
Elazığ'da yaşayan Fuat Ülger'in 12 dönüm alanda sipariş usulü ürettiği fideler, 7 ülkede bahçeleri renklendiriyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilen safran bitkisinde 35 kilogramlık hasat yapıldı.
Verimli su kaynakları sayesinde balık yavrusu üretiminde önemli konuma sahip Erzincan'da, yeni yatırımların hayata geçirilmesiyle balıkçılık faaliyetleri yaygınlaşıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremin yıkıma yol açtığı illerde binlerce deprem konutunun inşa edilmesi, Bitlis'teki bims (yapı malzemesi) üretimini 2,5 kat artırdı.
Kışın çetin geçtiği, Türkiye'nin en yüksek rakımla illerinden Erzurum'un Oltu ilçesinde, 10 yıl önce Manisa'dan getirilerek "burada yetişmez" denilen 3 zeytin fidanı 2 bin ağaca ulaştı, vatandaşların geçim kaynağı oldu.
Sakarya'da silaj maliyetinin yarı yarıya düşürülerek hayvancılığın cazip hale getirilmesi amacıyla üretimine başlanan "pakong" bitkisinin ilk hasadında yüksek verim alındı.
Hakkari'de 10 yıl önce kentten köye göç ederek çiftçilik ve arıcılık yapmaya başlayan Talat Özbek, elde ettiği gelirin bir bölümüyle şu ana kadar 150 öğrenciye burs verip eğitim hayatlarını sürdürmelerine katkı sağladı.
Türkiye'nin pirinç üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Edirne'de ürün hasat ediliyor.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde çevresindekilerin "burada yetişmez" sözlerine aldırmadan, 4 yıl önce 5 dönümde başladığı jalapeno biber üretimini 50 dönüme çıkarmayı başaran çiftçi Rızvan Peker, tedarikçi firmalar aracılığıyla 40 ülkeye biber ulaştırıyor.
Eskişehir'de 100 dekar alanda safran bitkisi üretim alanı oluşturuldu.
Tarım ve Hayvancılığın en önemli geçim kaynağını oluşturduğu Hakkari'de, üretimin artırılması amacıyla, 2 yılda boş ya da atıl durumda olan, nadasa bırakılan alanlarda üretime yeniden başlandı.
Yozgat'ta mangal kömürü işçileri, yanan odun ateşinin başında aşırı sıcağa rağmen işlerini aksatmadan yürütüyor.
Koruma içgüdüsü gelişmiş, soğuk ve çevre şartlarına karşı adaptasyonu kuvvetli olan çoban köpeğinin ırkının korunması için Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesince çalışma yürütülüyor.
Bartın'da 9 Temmuz'da meydana gelen selde hasar gören sanayi sitesindeki iş yerlerinde kademeli olarak yeniden faaliyete geçildi.
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, "Pazarcık boncuğu" olarak bilinen fasulyenin üreticileri hasada başladı.
Niğde'nin Bor ilçesinde 2 milyon metrekarelik alanda kurulumu devam eden güneş enerji santralinin ağustos ayı sonunda üretime geçmesi hedefleniyor. - Firmanın GES Grup Başkanı Ali Korkmaz: - "Burada sadece gökyüzünden gelen ışınımdan değil, yeryüzünden yansıyan ışınımdan da enerji üreteceğiz"
Türkiye'de alabalık üretiminde ilk sırada yer alan Elazığ'ın Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde kurulu bir alabalık tesisinde özveriyle çalışan kadınlar hem üretime katılıyor hem de gelir elde ediyor.
Sakarya'da yılın ilk yarısında üretilen 129 bin 416 aracın yüzde 81,1'ine denk gelen 105 bin 21'i yurt dışına gönderildi.
Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) genişletilerek daha çok fabrika kurulmasına imkan sağlanacağını söyledi.
Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne'de üreticilerin çeltik mesaisi başladı.
Türkiye'nin kırmızı mercimek üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Şanlıurfa'da, bahar yağışlarının düzenli gitmesi çiftçileri yüksek rekolte için umutlandırdı.
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde kooperatif üyesi kadınlar, geçmişi 1900'lü yılların başlarına dayanan ve son dönemde açılan kurslarla yeniden canlandırılan Lefke bezi kullanarak gömlek üretimini sürdürüyor.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde tıbbi oksijen gazı üreten tesis, 6 Şubat'taki depremlerde zarar görmesine rağmen kısa sürede faaliyete geçerek afetzedelere "nefes" oldu.
Sakarya'da ilk yıl 50 ton üretim hedefiyle mantar tesisi kuruldu.
Manisa'da iki yıl önce faaliyete geçen ve kısa sürede kapasitesini 1 gigavatın üzerine çıkaran güneş paneli üretim tesisi, ABD pazarına ihracat yapmaya hazırlanıyor.
Sinop'un Gerze ilçesinde yaşayan 73 yaşındaki Bahri Aslan, emekliliğinde sıkıldığı için cam kaşık yapmaya başladı. Atölye kurarak cam kaşık üretmeye başlayan Aslan, ilk başta günde 14 tane üretilirken şimdi bu sayıyı 3 bine çıkardı. Aslan "14’ü 100’e bine çıkararak bu hale geldik. Bugün günde 500 takım yani 3 bin tane üretiyoruz" dedi. Aslan, aralarında Rusya, Almanya, Fransa ve Amerika'nın da olduğu pek çok ülkeye ürünlerini gönderiyor.
6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, serada üretim yapan çiftçiler depremin yıkıcı etkisine rağmen işlerinden vazgeçmedi.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, bu yıl yaklaşık 3 bin ton rekolte beklenilen yenidünya meyvesinin hasadına havaların sıcak gitmesi dolayısıyla erken başlandı.
Taşköprü Mustafa Sıtkı Erkek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mobilya ve metal teknolojileri atölyesinde üretilen ahşap ve metal ürünler, yurdun dört bir yanındaki okullarda kullanılıyor.
Hatay'ın Defne ilçesinde kooperatif çatısı altında güç birliği yapan kadınlar, depremin acısını üreterek hafifletmeye çalışıyor.
6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'tan yurdun birçok bölgesine süt ürünleri gönderen firma, kısa sürede toparlanarak üretimine devam etti.
Niğde'de Patates Araştırma Enstitüsünde geliştirilen ve sertifikasyon işlemleri tamamlanan yerli patates çeşitleri Onaran-2015 ve Leventbey'in çiftçilere satışı başladı.
Nurdağı Halk Eğitimi Merkezi binasının depremlerde hasar görmesi üzerine faaliyetlerini geçici barınma merkezinde kurulan çadırda yürüten usta öğretici ve kursiyerler, kendileri gibi depremzedeler için perde, nevresim, kıyafet ve iç çamaşırı üretiyor.
Erzincan'da makine mühendisi baba ve oğlu, ürettikleri geri dönüşüm makinelerini 3 kıtada 11 ülkeye ihraç ediyor.
Türkiye'nin demir çelik üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Hatay'ın İskenderun ilçesindeki fabrikalarda, deprem nedeniyle verilen aranın ardından yeniden üretime başlandı.
Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki Recep Atakaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen afetzedeler için yemek pişiriliyor, temizlik malzemesi üretiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de önce enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarında yer alan esnaf, bugünlerde çevresindekilerden oluşturduğu ekiple yardım faaliyetlerinde yer alıyor.
Muğla ve ilçelerinde üretimine başlanan 10 bin uyku tulumu "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere ulaştırılacak.
Mersin'de faaliyet gösteren tekstil atölyesi işletmecisi ve gönüllü kadınlar, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için kıyafet dikiyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için bölgeye 500 binin üzerinde battaniye sevk edilen Uşak'taki fabrikalarda günlük 50 binin üzerinde üretim yapılıyor.
Osmanlı ordusunun Anadolu'daki en önemli gülle üretim merkezlerinden Söğüt ilçesi Küre köyünde çiftçilerin tarla sürerken bulduğu gülleler, muhtarlıkta sergileniyor.
Samsun'un Terme ilçesinde üretilen el yapımı bateri zilleri, birçok ülkedeki müzisyenler tarafından tercih ediliyor.
Balık yavrusu üretiminde önemli konuma sahip Malatya'da, yeni yatırımların hayata geçirilmesiyle üretimin artması bekleniyor.
Mersin'in Silifke ilçesinde hasadı süren zeytinden 28 bin ton yağ üretilmesi hedefleniyor.
Yerli Malı Haftası özellikle okullarda, çeşitli etkinlikler yapılarak kutlanıyor. Bu haftada, ülkemizde üretilen ürün ve malların tüketimine yani 'yerli tüketime' dikkat çekiliyor. Peki Yerli Malı Haftası ne zaman? İşte Yerli Malı Haftasıyla ilgili bilgiler...
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kentteki atık gıdaları toplayarak sahipsiz hayvanlar için kuru mamaya dönüştürüyor.
Topluca köyündeki çam ormanlarından toplanan reçine, kimya endüstrisinden talep görüyor.
Rize'de kooperatif kuran kadınlar, tekstil atölyesinde dönüştürülen eski okul binasında yaptıkları üretimle para kazanıyor, diğer kadınlara dikiş nakış eğitimi veriyor.
Düzce 2. Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürü Engin Karaduman, depremde OSB'de herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını, bazı fabrikaların önlem amaçlı üretime bir gün ara verdiğini söyledi.